Fietsketting schoonmaken en smeren; hoe doe je dat en wat heb je nodig?

Fietsketting schoonmaken en smeren

Kraak- en schuurgeluiden, tijdens je rit in de rustige natuur, zijn echt wel het laatste wat je wil hebben. Echter kan je dit makkelijk voorkomen door je fiets goed te onderhouden. Wanneer je je ketting en tandwielen goed proper houdt ga je des te meer plezier beleven aan je fietstochten en ga je minder snel je ketting en tandwielen moeten vervangen.

Een goed onderhoud hoeft niet lang te duren, zolang je maar weet wat je precies moet doen en wat je daarvoor allemaal nodig hebt.

Fietsketting schoonmaken

Een propere fietsketting gaat niet enkel beter klinken (geen kraken en schuren meer) dan eentje vol met vuil maar zorgt er ook voor dat je tandwielen en cassette minder snel gaan slijten.

Wanneer moet je je ketting schoonmaken?

Dat is natuurlijk afhankelijk van het terrein waarop jij gaat fietsen. In de zomer, wanneer het vaak droog is, wordt je ketting niet zo snel vuil. Het is wel verstandig na elke rit je ketting te controleren op vuilophoping. Zit er toch veel vuil en stof tussen de schakels, dan is het zeker niet slecht je ketting toch eens proper te maken voor je volgende rit.

In de andere seizoenen kan het al eens wat vaker regenen of zelfs sneeuwen met modder en rotzooi in de bossen als gevolg. Ben je bezig met een modderig ritje dan zal je het onderweg waarschijnlijk al wel merken dat je ketting goed begint te schuren van al het vuil dat er aan hangt en de modder die tussen je tandwielen en cassettekransjes blijft hangen. Na zo’n rit maak je natuurlijk altijd je ketting en aandrijving meteen weer proper!

Laat je de fiets een paar dagen staan dan gaat de modder en nattigheid opdrogen en gaat het schoonmaken alleen maar meer tijd in beslag nemen. Wacht, indien mogelijk, hier dus zeker niet te lang mee.

Wat heb je nodig om je fietsketting schoon te maken?

Ontvetter

Om vuil, olie en vet makkelijk van je ketting te verwijderen gebruik je een goede ontvetter.

Dynamic Bio Drivetrain Detox 1l

Dynamic Bio Drivetrain Detox
 • Biologisch afbreekbaar
 • Verwijderd vuil, wax, olie en vet
 • Reinigt eveneens waterproof smeermiddelen en vetten
 • Geschikt voor de volledige aandrijving
 • Met handig spuitkop
Dynamic Bio Drivetrain Cleaner
dynamic

Cyclon Bionet ontvetter

Cyclon ontvetter
 • Biologisch afbreekbaar
 • Oplosbaar in water, spoelt dus makkelijk weg
 • Geschikt voor alle frame-materialen: Carbon, Aluminium, kunststof, metaal en Titanium
 • Ook te verkrijgen in een 5 liter bus om bij te vullen of combo-pack.
Cyclon Bionet ontvetter
bol
amazon

Morgan Blue ontvetter

Morgan blue ontvetter
 • Snelle werking, slechts 2 minuten laten inwerken
 • Morgan Blue is partner van verschillende wielerploegen zoals: Movistar – deceuninck-quickstep – NTT – AG2R – FDJ – Alpecin Fenix
 • Ook te verkrijgen in 5 liter bus om bij te vullen

Muc-Off degreaser

Muc-Off de-greaser
 • Biologisch afbreekbaar
 • Oplosbaar in water, spoelt dus makkelijk weg
Muc-Off ontvetter
bol
amazon

Shimano bike degreaser

Shimano bike degreaser
 • Tast rubberen afdichtingen niet aan
 • Ook te gebruiken bij carbon frame
Muc-Off ontvetter
bol
amazon

Kettingborstels

Met een goede borstel zorg je ervoor dat de ontvetter ook op moeilijk bereikbare plaatsen kan komen.

Dynamic Band of Brushes set

Dynamic band of brushes set

Deze set bevat naast verschillende borstels voor de aandrijving diverse borstels waarmee je in principe je volledige fiets of mountainbike kan schoonmaken… Deze set bevat onderstaande borstels:

 • Klauw borstel
 • Drivetrain detail borstel
 • Zachte borstel
 • Two pong borstel; ideaal om ook de moeilijkst te bereiken plaatsen proper te maken
 • Borstel voor wielen en andere grote onderdelen
Dynamic band of brushes
dynamic

Muc-Off borstelset

Muc-Off borstelset
Muc-Off ontvetter
bol
amazon

Kettingreinger tool

In combinatie met een goede ontvetter kan je met deze kettingreiniger tool je ketting makkelijk schoonmaken.

Dynamic kettingreinger tool

Deze handige kettingreinger tool kan je achter je derailleur vasthaken zodat de tool alle het vuile werk in jouw plaats opknapt. Het enige wat jij hoeft te doen is de cranks rond te draaien.

Voor gebruik voeg je natuurlijk eerst kettingreiniger toe aan deze tool. Dankzij de ronddraaiende borstels zal de kettingreiniger netjes tussen de schakels en eveneens aan de buitenkant van de ketting verdeeld worden. Hierdoor zal je volledige ketting er weer als nieuw uit zien.

Dynamic band of brushes
dynamic

Muc-Off X-3 kettingtool

Muc-Off ontvetter
bol
amazon

BBB BTL-21 kettingtool

BBB Btl21 kettingreiniger tool
Muc-Off ontvetter
bol
amazon

Hoe moet je je fietsketting schoonmaken?

Hoe gebruik je nu de bovenstaande producten in de praktijk. Er zijn twee manieren om je ketting weer te doen blinken.

Kettingborstel en ontvetter

Spuit je ketting, tandwielen, en derailleurwieltjes rijkelijk in met ontvetter. Gebruik de kettingborstel om de ontvetter goed te verdelen zodat deze ook op moeilijker bereikbare plaatsen komt.

Laat de ontvetter ongeveer 5 minuten zijn werk doen en spuit dan de ontvette onderdelen af met water. Gebruik bij voorkeur een tuinslang met zachte straal. Een hogedrukreiniger is af te raden om te gebruiken op draaiende onderdelen. Met hoge druk zou je het vet uit de lagers kunnen spuiten, wat zeker niet de bedoeling kan zijn.

Kettingreingertool en ontvetter

Heb je een kettingreinigertool dan gaat het schoonmaken nog wat sneller. Je tandwielen en cassette spuit je zoals hierboven beschreven ook weer in met ontvetter. Om je ketting proper te maken doe je ontvetter in de tool en plaats je je ketting in de tool. Sluit de tool af en laat je ketting dan een paar keer ronddraaien. De borstels in de kettingreinigertool gaan nu al het werk voor jou opknappen.

Laat de ontvetter daarna ook weer een 5-tal minuten intrekken en spuit daarna af met de tuinslang.

Blijft er hier en daar toch nog een beetje vuil zitten, gebruik dan een borstel om dit vuil te verwijderen. Takjes of blaadjes tussen je cassettekransjes zijn voorbeelden van vuil dat vaak niet weg te krijgen is met ontvetter en water.

Als laatste stap moet je alles ook weer droog maken. Je ketting kan je makkelijk droogvegen door deze in een doek te laten ronddraaien. Houd de ketting met behulp van de doek lichtjes vast, en laat de ketting enkele keren rondraaien door je crankarm rond te draaien.

Ook je cassette en tand- en deraailleurwielen moet je nu drogen. Al is dit bijna onmogelijk met een doek. Daarom gebruik je hiervoor beter een compressor. Met een compressor kan je al het water makkelijk verwijderen door het droog te blazen. Zeker bij de cassette kom je met een compressor echt overal en gaat er nergens water tussen blijven zitten.

Fietsketting smeren

Wanneer en hoe vaak je ketting smeren?

Wanneer je ketting volledig droog is moet je je ketting weer smeren. Heb je een droge rit achter de rug en is je ketting niet vuil dan kan je best controleren of er nog genoeg smeerolie of wax (afhankelijk van wat je gebruikt, zie verder) op de ketting aanwezig is. Toch is het aan te raden om na een droge rit je ketting proper te maken door deze door een doek te halen. Zo verwijder je in ieder geval het stof en kan het zich niet verder gaan ophopen. Natuurlijk gaat er dan ook olie of wax in je doek hangen en kan je maar beter je ketting opnieuw smeren. Dit is echt maar een werkje van een paar minuten. Sla dit zeker niet over, het kan maar goed zijn voor je fietsplezier en de exgtra levensduur van je ketting en aandrijving.

Waarmee smeer je je ketting?

Welke van beide je gaat gebruiken hangt van je persoonlijke voorkeur af. Echter is het zo, en zeker in de winter, dat je mountainbike wel eens echt vuil kan worden. Na zo’n modderige rit moet je altijd je fiets weer schoonmaken dus blijft er van je olie of wax maar weinig over.

Olie

Olie heb je in twee soorten: wet en dry lube. De wet lube gebruik je zoals de naam het al verraadt in natte omstandigheden. Wet lube hecht zich beter aan je ketting, vaak door toevoeging van teflon. Hierdoor gaat de olie dus minder snel van je ketting verdwijnen als je in natte of modderige omstandigheden fietst. Anderzijds ga je door de betere hechting ook extra vuil aantrekken. Daarom is het belangrijk je ketting steeds goed proper te maken na een rit.

Dry lube werkt een beetje omgekeerd en heeft dus een mindere hechting. Hierdoor moet je al wat sneller je ketting opnieuw smeren. Door de mindere hechting ga je echter ook minder vuil aantrekken.

Dry lube

Dynamic dry lube Premium

Dynamic dry lube premium
 • Voorkomt vuil en stof aan de ketting in droge en zelfs in natte omstandigheden
 • Verminderd frictie en beschermt tegen corrosie
Dynamic band of brushes
dynamic

Morgan Blue dry lube

Morgan Blue dry lube
 • Beschermt je ketting tegen modder, zand en stof
 • Brengt een beschermende water- en vuilwerende film aan

Cyclon dry weather lube

Cyclon dry weather lube
 • Verdrijft vocht en voorkomt roestvorming
 • Verlaagt de weerstand tot een minimum en verlengt de levensduur van de fietsonderdelen
Wet lube
 • Ontwikkeld voor natte en modderige condities
 • Dringt diep tot in de schakels door en smeert gelijkmatig
 • Houdt alles draaiende zelfs in de extreemste omstandigheden
Dynamic band of brushes
dynamic

Muc-Off wet lube

Muc-Off wet lube
 • Biologisch afbreekbaar
 • Efficiënter schakelen met deze olie
 • Dringt diep door in je ketting en beschermt lang
 • Pipet systeem voor gemakkelijk gebruik
Muc-Off ontvetter
bol
amazon

Muc-Off ceramic premium wet lube

 • Keramische coating beschermt ketting langdurig
 • Soepel en stil schakelen
 • Zeer duurzaam en geschikt voor lange ritten
 • Pipet systeem voor gemakkelijk gebruik
Muc-Off ontvetter
bol
amazon

Wax

Wax werkt een beetje anders dan olie. Als je wax aanbrengt op je ketting gaat deze vloeistof diep in je ketting doordringen. Wanneer het water in de vloeistof verdampt krijg je een mooi laagje wax over je ketting. Deze laag is volledig vuil-, water- en zandafstotend. Na je rit veeg je dus gewoon met een doek je ketting weer proper. Indien nodig kan je wat extra wax aanbrengen maar dit is niet altijd nodig.

Ook hier heb je weer twee varianten voor droge en natte omstandigheden.

Dry wax

Squirt dry wax

Squirt wax
 • Biologisch afbreekbaar
 • Soepel en geruisloos schakelen
 • Het beste wax-gebaseerde smeermiddel beschikbaar
Muc-Off ontvetter
amazon

Squirt dry wax workshop size

Squirt wax
 • Biologisch afbreekbaar
 • Soepel en geruisloos schakelen
 • Verminderde slijtage
 • Extra grote inhoud
Muc-Off ontvetter
bol
amazon

Morgan Blue dry wax

Morgan Blue dry wax
 • Onderdelen blijven langer schoon
 • Biologisch afbreekbaar
 • Geen zwarte ketting, minder slijtage
 • Dringt door tot in het binnenste van de ketting
Wax voor alle omstandigheden

Dynamic Sped Potion wax; award winner!

 • De snelste wax coating die er is
 • Ontwikkeld door profrenners en mechaniekers
 • Gaat lang mee
 • Houdt de ketting schoon en soepel
Dynamic band of brushes
dynamic

Squirt wax voor lage temperaturen

Squirt wax lage temperatuur
 • Beschermt tegen regen en modder
 • Biologisch afbreekbaar
 • Soepel en geruisloos schakelen
Muc-Off ontvetter
bol

Cyclon wax voor alle omstandigheden

Cyclon wax lube voor elk weer
 • Biologisch afbreekbaar
 • Vuilafstotende werking
 • Kan tegen regen en vocht
 • Langdurige smering en lage slijtage in alle omstandigheden
Muc-Off ontvetter
bol
Duursport

Wax of olie, wat is de beste keuze?

In de zomer of wanneer er geen nattigheid en modder is, is wax dus zeker en vast de beste oplossing als jij niet teveel tijd wil besteden aan het proper maken van je aandrijving. In de winter daarentegen zal je fiets vaker vuil worden en dan is het voordeel van wax ook weer weg.

Kies je voor olie, blijf dan olie gebruiken op je ketting. Gebruik je wax, blijf dan ook wax gebruiken tot je een nieuwe ketting op je fiets legt. Olie en wax combineren is niet het beste plan. Het laagje wax op je ketting is voldoende als smering, daar moet je dus zeker geen olie overheen gaan druppelen.

Als je voor olie kiest, gebruik dan altijd een busje olie waarmee je kan druppelen. Met een spuitbus krijg je nooit hetzelfde resultaat. Ook spuit je met een spuitbus de helft van de olie naast of over de ketting.

Hoe smeer je je ketting?

Je ketting is volledig droog dus hoogtijd om er een laagje olie of wax op te doen. Dit is heel eenvoudig. Houd het busje ondersteboven en druppel de wax of olie op elk rolletje van de ketting. Doe dit terwijl je de ketting achteruit draait. Dit kan je in een vlotte beweging doen en hoef je niet minutieus voor elk rolletje apart te doen.

Voor je begint te smeren kan je best een merkpunt (bijvoorbeeld je missing link) kiezen en bij dit punt beginnen smeren. Op die manier weet je wanneer je je volledige ketting hebt gehad. Heb je geen missing link dan kan je het volgende doen:

Merk je ketting met wat tape en draai de ketting rond. Tel het aantal omwentelingen tot de ketting terug bij het beginpunt is. Bij mijn ketting was dit bijvoorbeeld exact 3,5 rondjes.

Gebruik niet teveel olie of wax want die moet je achteraf toch weer wegvegen. Probeer ook de buitenkant van de ketting proper te houden. Het is wel aangeraden om na het smeren de buitenkant van je ketting nog eens door een droge doek te halen om overtollige olie of wax te verwijderen, omdat dit anders extra vuil gaat aantrekken.

Als je wax hebt gebruikt ga je makkelijker kunnen zien of je gemorst hebt of niet omdat dit een witte kleur heeft in tegenstelling tot de olie die doorzichtig is.

Ben je klaar met smeren laat dan je ketting enkele malen goed ronddraaien door je trappers rond te draaien.

Roest van je ketting verwijderen

Heeft je fiets te lang stilgestaan na een natte rit of staat je fiets op een vochtige plek dan kan het zijn dat je ketting begint te roesten. Ook slecht onderhoud kan ervoor zorgen dat je ketting gaat roesten. Deze roest kan je makkelijk verwijderen door het wondermiddel WD40.

WD40

WD40 kopen >>

Gebruik dit enkel om te ontvetten en niet om te smeren. WD40 is in geen geval een smeermiddel en moet je dus niet gebruiken om je ketting te smeren.

Om roest te verwijderen is WD40 wel het perfecte middel. Spuit verroeste delen van de ketting goed in met WD40 en laat dit 10 minuten intrekken. Ga daarna met een harde borstel over de roestplekken. Je zal het roest zien verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Schoonmaakpakketten

Er is een enorm aanbod aan schoonmaak- en smeermiddelen en tools die deze klussen makkelijker maken. Net omdat er zoveel keus is weet je soms niet goed wat je wel of niet moet kopen. Ook als je alles los gaat aankopen ga je vaak duurder uitkomen.

Daarom kan je ook kiezen voor een volledig schoonmaak- en smeermiddelpakket te kopen. Daarmee heb je meteen alles in huis om je ketting schoon te maken en te smeren zodat je zonder zorgen aan je volgende rit kan beginnen.

Dynamic Super 7 schoonmaakset; voor mtb, gravel, e-bike en racefiets!

Dynamic Super 7 schoonmaakset

De Super 7 schoonmaakset van Dynamic Bike Care is de ultieme onderhoudsset voor jouw mountainbike, e-bike, gravelbike of racefiets!

Met de producten en tools in deze box maak je je volledige fiets in een handomdraai weer helemaal proper en klaar voor jouw volgende avontuur!

Deze Dynamic Super 7 schoonmaakset bevat de volgende producten en tools:

 • Bio Filth Fighter 1l; hoogwaardige fietsreiniger
 • Bio Drivetrain Detox 500ml; reinigt de aandrijving als geen ander
 • Slick wax 100ml; voor een lang en soepel draaiende ketting
 • Protective wax 400ml; voor een beschermende laag tegen corrosie, krassen, zand en zout
 • Soft washing brush; voor het reinigen van het frame en onderdelen
 • Claw brush; om je volledig aandrijving makkelijk schoon te maken
 • Microfibre cloth; multifunctionele schoonmaakdoek voor de aandrijving

Cyclon schoonmaaksets

Cyclon schoonmaakset

Deze vier sets bevatten altijd de volgende producten en hulpmiddelen:

 • Bionet chain cleaner 550ml
 • Bike cleaner 550ml
 • Instant polish wax 100ml
 • Cassette claw + detail borstel
 • Emmer
 • Cyclon brochure

Ook zit er bij de Cyclon set steeds een smeermiddel. Er zijn vier verschillende sets, steeds met een ander smeermiddel:

 • Wet Lube
 • Dry Lube
 • All Weather Lube
 • Wax

Morgan Blue onderhoudskit

Morgan Blue onderhoudskit

Deze set bevat volgende producten en hulpmiddelen:

 • Bike Wash 500 ml
 • Chain Cleaner 500 ml + verstuiver
 • Bike Cleaning Glove
 • Race Oil 125 ml
 • Droogmaakdoek
 • Emmer

Met de producten uit dit artikel krijg jij zeker en vast je ketting weer als nieuw en kan je zonder zorgen aan je volgende rit beginnen. Heb jij deze producten al gebruikt of ga je ze in de toekomst gebruiken, laat het me dan zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”