Wat is een fixedgear of fixie fiets? Wij zochten het voor je uit!

Fixedgear fixie fiets

Het moge duidelijk zijn dat we bij mountainbikevibes.be een voorliefde hebben voor de offroad fietssport. Maar we houden ook graag andere trends in fietsland in de gaten. In dit artikel nemen we daarom de fixie bike eens onder de loep. Wat is dat eigenlijk zo’n fixie fiets of fixedgear? En wat heb je eigenlijk aan een fixie fiets?

Wat is fixedgear?

Laat ons beginnen met uit te leggen wat fixedgear is. Met andere woorden: “wat is een fixie?”. De bijzonderheid van een fixie zit hem vooral in het achterwiel. Daarmee blijven we vandaag voor de verandering eens versnellingsloos en ‘on road’. Zo’n fiets heeft redelijk veel weg van een wielrenfiets, maar dan zonder schakelmogelijkheden.

Een fixie is echter geen ordinaire single speed, zoals de gemiddelde stadfiets. Fixedgear wil namelijk zeggen dat het tandwiel aan het achterwiel is gefixeerd. Er is sprake van een speciaal fixed gear wiel dat niet is uitgerust met een remnaaf oftewel een ‘’terugtraprem’’.

De trappers staan daardoor direct en continue in verbinding met het achterwiel. En zo lang als de fiets rijdt, zullen de trappers dus doordraaien. De benen stilhouden en uitrollen, dat is er bij dit type fiets niet bij.

Fixedgear fiets fixie

Wellicht heb je je wel eens afgevraagd waarom baanwielrenners ook na afloop van hun spurt altijd door blijven trappen en niet gewoon uitrollen met de benen volledig stil. Dat komt omdat alle baanwielrenfietsen momenteel fixedgear zijn. Een terugtraprem ontbreekt bij dit type bike vanzelfsprekend. Dat is redelijk uniek bij een single speed fiets.

Kenmerken van fixedgear fietsen

Fixedgear fietsen werden buiten het velodrome (de baanwielrenarena) als eerste door fietskoeriers in de VS op de openbare weg gebruikt. Fixie fietsen hebben namelijk een aantal kenmerken die ze zeer geschikt maken voor dit type werk. 

  • Ten opzichte van een gemiddelde stadsfiets weegt een fixed gear fiets meestal nog niet de helft. Daardoor kost het veel minder moeite om deze in beweging te brengen. Je bent zo op snelheid en blijft dat ook door de ‘automatische’ rotatie.
  • Het gefixeerde achtertandwiel zorgt voor een uitstekend en direct gevoel met de bike, bijvoorbeeld als de weg glad is.
  • Een fixie bike is flink uitgekleed en bevat in beginsel geen overbodige onderdelen waaronder versnellingen. Desondanks is het een robuuste fiets die zeer goed tegen een stootje kan. En één die nagenoeg onderhoudsvrij is. 

De fixed gear fiets is van oorsprong puur ontwikkeld ten behoeve van kwalitatief, duurzaam, snel (sportief) en onderhoudsvrij fietsen. Fietsen met een fixie geeft een puur fietsgevoel. Vanwege de eenvoud van het design ligt de aanschafprijs van zo’n type bike bovendien tamelijk laag.

Fixedgear Fixie

De fixies die de laatste jaren op de markt zijn gekomen hebben echter ook voornamelijk het karakter van stijliconen. Het zijn opvallende, trendsettende fietsen met een veelal hippe, ‘urban’ uitstraling. Doordat er steeds meer fixed gear onderdelen op de markt komen, is het bovendien mogelijk om je fiets meer en meer een eigen, opvallend karakter te geven.

Waarom fixedgear?

De redenen die er zijn om een fixed gear fiets aan te schaffen lopen uiteen. Zoals gezegd is het een relatief goedkope bike, ook qua onderhoud, waarmee je gemakkelijk op hoge snelheid kunt fietsen. 

Het speciale fixed gear principe waarbij de fiets je dwingt om je benen te blijven bewegen, is voor sommigen de reden om voor dit type aandrijving te kiezen.

Je hoeft je echter absoluut niet te schamen wanneer, voor jou, met name de uitstraling van de hedendaagse fixed gear modellen het belangrijkst is. De meeste fietsen van dit type geven het principe van de oorspronkelijke single speed stadsfiets namelijk een zeer sportief karakter.

Fixedgear fiets fixie

Veel modellen hebben door hun robuuste design en iets rechter stuur ook zelfs wel iets van een mountainbike weg. Zo’n model spreekt ons uiterlijk gezien absoluut ook aan.

Fixie kopen

Fixies zijn de stadsauto’s onder de fietsen. Ultieme boodschappenwagentjes op 2 wielen. Wil je je snel, onderhoudsvrij, sportief en ook nog stijlvol door de drukke straten kunnen verplaatsen, overweeg dan om een fixie fiets te kopen. De prijzen van dit soort fietsen variëren over het algemeen van zo’n € 300 tot € 600. Een fixiebike is dus eigenlijk heel betaalbaar.

Bol.com heeft anno 2022 een groot aantal uitvoeringen van fixie bikes van het merk Cheetah in de aanbieding. Zowel mannelijke als meer vrouwelijke kleuren zijn beschikbaar. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Cheetah Fixie 3.0 in een pastelblauwe kleur? Wat een fraai, slank racemonstertje is dat zeg.

Cheetah Fixie 3.0

Voor andere merken zoals FabricBike, Woo Hoo Bikes en Margot Cycling alsmede voor een hele batterij aan speciale fixed gear fietsonderdelen zoals achtertandwielen, een speciaal fixie stuur, cranksets, zadelpennen en ‘wheels’, kun je ook op Amazon.nl terecht.

Fixed gear fietsen: onze conclusie

Als offroad liefhebbers staat de fixed gear stadsfiets in beginsel een heel eind van ons als mountainbikers af. Het robuuste maar tegelijkertijd slanke design met oog voor gewichtsbesparing spreekt ons echter absoluut aan.

Om langdurig zonder mankementen, zonder dat je fiets zomaar gejat wordt en toch op sportieve snelheid door de grote stad te jagen, lijkt ons de fixie bike ideaal. Aan het typische fixed gear gevoel waarbij onze benen pas stoppen met trappen zodra de fiets stilstaat, moeten we wel nog even wennen.

Vanuit de mountainbikesport zijn wij natuurlijk sterk gericht op technisch functionele aspecten omtrent het fietsen. Allerlei innovaties zorgen ervoor dat de fietssport voortdurend leuk blijft.

Hoewel het oog absoluut ook wat wil, zijn wij iets minder gevoelig voor modeverschijnselen. Toch moeten we toegeven dat de fixie fiets een sportieve, klassieke uitstraling optimaal combineert met de principes van een reguliere, doodordinaire stadsfiets.

Dynamic Bike Care
  • Partner van Jumbo-Visma, Alpecin-Deceuninck en Bora-hansgrohe
  • Gratis verzending vanaf €40
  • 100 dagen retourrecht
  • 20% korting met onze kortingscode: mountainbikevibes20
    (niet cumuleerbaar met andere kortingen)

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Redactie

Wil jij ook deel uitmaken van de Mountainbikevibes redactie? Heb jij voeling met mountainbike gerelateerde onderwerpen en schrijf je dat ook graag neer? Geef ons dan zeker een seintje. Om de mogelijkheden te bekijken kan je vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”