Bikepark Beringen & avonturenberg; een bezoekje meer dan waard?!

Bikepark Beringen

In de gemeente Beringen, gelegen in Belgisch Limburg, kan je sinds 2016 je mtb-skills botvieren in het Skill- en Bikepark Beringen. Op de flanken van de avonturenberg kunnen kinderen dan weer hun energie kwijt of een duik nemen in het zwembad. In het 10-meter diepe duikbassin, vol kleurrijke en tropische vissen, kan je terecht voor een unieke duikbelevenis!

En ook minder avontuurlijke zielen kunnen op de Be-Mine site, waar de avonturenberg en het bikepark gelegen zijn, genieten van een dagje terrassen, shoppen, wandelen of zelfs een bezoekje brengen aan de oude mijngebouwen en het mijnmuseum.

Be-Mine Site met Bikepark Beringen en de avonturenberg

De Be-Mine site ligt op slechts enkele kilometers van onze deur, maar toch zijn we er niet zo heel erg vaak te vinden. Onlangs besloten we toch nog eens een bezoekje te brengen, want er was ondertussen erg veel veranderd, zeker sinds mijn laatste bezoekje met de mountainbike. Dit keer waren we er echter om te wandelen, de omgeving te verkennen en de locale horeca te steunen (lees: biertje drinken!)…

Een sfeer- en foto-impressie van onze ontdekkingstocht en wat er zoal te beleven is op deze unieke locatie, dat ontdek je allemaal in dit artikel!

Bikepark Beringen

Het speerpunt van deze unieke site is natuurlijk het bikepark op en rond één van de mijnterrils. Hoewel het bikepark in eerste instantie slechts 2 routes, enkele jumps, drops en een dirttrack bevatte kan je er sinds kort ook met de enduro mountainbike aan de bak.

Bikepark Beringen skillpark

Voor je van al dat leuks kan genieten en de ene na de andere afdalingen naar beneden kan knallen moet je natuurlijk eerst de berg naar boven trappen, want een lift heb je hier niet.

Naast de originele twee lussen; de blauwe (voorheen was dit de groene lus) en de rode zijn er nu dus ook 5 enduro tracks te vinden en werd het skillpark op de top van de berg uitgebreid met een trial parcours, nieuwe jumps en een uit de kluiten gewassen schans…

Bikepark Beringen skillpark
Bikepark Beringen drop offs

Het skillpark is trouwens zowel voor beginners als gevorderden geschikt. Zo kan je met de makkelijke drops en jumps starten en zo je vertrouwen en skills stelselmatig omhoog krikken.

Maak je het een beetje te gortig dan kan je je mtb achteraf proper maken bij de bikewash.

Bikepark Beringen bikewash

De blauwe lus is de meest brave van de routes, al is deze toch al best pittig. De rode lus is uitdagender maar bevat hier en daar wel enkele zogenaamde “chicken runs”. De enduro lijnen zijn niet voor niets gemarkeerd met de zwarte mtb pijlen en zijn voornamelijk geschikt voor echte durfals en experts.

Welke mtb en uitrusting heb je nodig voor het Bikepark Beringen?

Hoewel de blauwe route zeker te doen is met een hardtail is een downcountry mountainbike of xc-fully misschien wel de betere keuze. Het spreekt voor zich dat je de enduro-trails best met een enduro mtb aflegt.

Extra bescherming is, zeker op de enduro-trails wel aangewezen, dit staat ook aangegeven. Denk hierbij aan kniebeschermers, elleboogbeschermers, een enduro of full-face helm en eventueel een body-armour.

Tubeless banden zijn ook wel een goed idee, de paden liggen immers bezaaid met wortels en stenen en natuurlijke diverse rockgardens en drop-offs.

Bikepark Beringen routes

Zowel de routes als de obstakels die op je pad komen staan netjes aangeduid alsook de startplaatsen van elke route. Je kan in de wirwar van paadjes op de flanken van deze mijnterril maar amper verloren rijden. Ook de nodige veiligheidsinstructies ontbreken niet en staan netjes aangeduid op de infoborden.

Bikepark Beringen routes

Is het Bikepark Beringen toch nog wat te hoog gegrepen voor jou, heb je er niet alle vertrouwen in of wil je eerst je benen wat warm rijden? Dan kan je ook gewoon de vaste mtb-route van beringen een keertje volgen.

Hoewel deze in eerste instantie in twee richtingen ging en niet zo heel erg spannend was, werd deze de vorig jaar grondig aangepakt en verbeterd. De route is nu slechts in één richting te rijden wat ook weer bijdraagt aan de veiligheid.

Op de vaste mtb route van Beringen kan je ook de verbinding maken met de routes van Lummen, Heusden-Zolder en Leopoldsburg. Routes die goed te doen zijn voor beginners en waar ook meer ervaren mountainbikers en racepaarden zeker hun gading kunnen vinden. Mag of moet het zo technisch mogelijk dan moet je natuurlijk niet verder kijken dan het Bikepark Beringen…

Ongeacht je niveau kan je je wel eentijdje amuseren op de diverse routes op en rond Bikepark Beringen:

Bikepark Beringen blauwe lus (voormalige groene lus): 2,5 km / 90 hm

De blauwe lus start met een pittige en steile switchback klim naar de top van de mijnterril.

Bikepark Beringen blauwe route

Boven op de mijnterril ga je via de brug richting de achterkant van de terril waar je na een leuke afdaling het bos induikt. Hier volgt een afwisseling van klimmen en dalen met hier en daar wat technischere stukjes, maar zeker en vast doenbaar mits een beetje ervaring.

Bikepark Beringen blauwe lus brug

Bikepark Beringen rode lus: 3,2 km / 110 hm

De rode lus start eveneens met een pittige beklimming richting de top van de mijnterril. Deze lus is wat pittiger en technischer en heeft diverse rockgardens, drops en technische afdalingen. Veel fun en uitdaging maar natuurlijk moet je steeds weer bergop om de volgend afdaling mee te kunnen pikken…

Bikepark Beringen rode route

Bikepark Beringen 5 enduro lijnen (zwart)

De verschillende Enduro routes kregen elk hun eigen symbool in het thema van de vroegere mijnen. Een leuke kwinkslag. De 5 verschillende lijnen variëren qua afstand tussen 160m en 550m. Naast technische afdalingen vind je op deze routes kombochten, jumps, rockgardens, drops en road gaps.

Zwarte xc-lus: 42 km / 250 hm

Hoewel de vaste mtb-route ook zwarte signalisatiebordjes kreeg is deze natuurlijk niet te vergelijken met de enduro tracks in het Bikepark Beringen. Laat je echter niet in slaap wiegen want hier en daar verrast deze route toch wel met enkele pittigere en technischere passages. De route is 42 kilometer lang en stapelt de korte en nijdige klimmetjes op waardoor je op een totaal van ongeveer 250 hoogtemeters zal uitkomen.

Ontspannen en wandelen in de buurt van Bikepark Beringen

Voor mountainbikers is het Bikepark Beringen zeker en vast de NR 1 reden om naar Beringen en de avonturenberg af te zakken. Echter is er nog veel meer te beleven, waardoor een bezoek aan het Bikepark Beringen net zo goed gecombineerd kan worden met een familie-uitstapje.

Wandelroutes be-Mine Beringen

Naast uitdagend mountainbiken kan je ook kiezen uit maar 4 verschillende wandelroutes die starten aan het Indoor Duikcentrum TODI. Hier kan je overigens ook een hapje eten en natuurlijk de dorstigen laven.

Elke wandelroute in deze omgeving heeft zijn eigen karakter en is netjes uitgepijld.

Blauwe route 4,5 km

Door de blauwe route te volgen kan je jezelf laten onderdompelen in het mijnverleden. Dit is een interactieve wandeling met beeld- en zelfs geluidsmateriaal. Hiervoor kan je de gratis app “Beringen: de cité” downloaden. De route is 4,5 km lang en gaat over erg makkelijke paden zowel verhard als onverhard.

Gele route 6,3 km

Via de 6,3 km lange gele wandelroute volg je het oude kolenspoor tot aan het kanaal. Zo krijg je een idee welke route vroeger afgelegd werd met de steenkool. De route is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Groene route 2,0 km

De groene route van 2 km loodst je langs alle attracties en recreatie-mogelijkheden die deze oude mijn site te bieden heeft. Naast wandelen ga je hier en daar moeten klimmen en klauteren en ga je zelfs steil omhoog naar de top van de kleine mijnterril.

Bikepark Beringen skillpark

Hier kan je een glimp opvangen van het Bike- en skillpark. De wandel- en mountainbike paden zijn wel netjes van elkaar gescheiden waardoor wandelaars en mountainbikers niet of amper in elkaars vaarwater komen. Dit staat wederom altijd netjes aangeduid.

Via deze route krijg je een erg mooi beeld van de avonturenberg en kan je eveneens genieten van erg mooie vergezichten.

Avonturenberg be-Mine
Avonturenberg be-Mine groene wandelroute

Rode route 6,7 km

Veruit de mooiste wandeling in deze omgeving is de rode wandelroute. Ook deze start aan het TODI duikcentrum. Het eerste stuk over asfalt is niet zo bijzonder maar al het moois moet dan nog komen. Achter de draaipoort begint het wandelavontuur pas echt.

be-Mine rode wandelroute grote terril

Je wandelt via deze route over de flanken van de grote mijnterril. Deze is enkel toegankelijk voor wandelaars, mountainbikers zal je er dus niet tegenkomen…

Halverwege deze route kan je een klein ommetje maken en naar de top van deze mijnterril wandelen. Het spreekt voor zich dat het uitzicht adembenemend is. Het 360° panorama dat je hier krijgt is de pittige beklimming méér dan waard.

be-Mine rode wandelroute grote terril top
be-Mine rode wandelroute grote terril top
be-Mine rode wandelroute grote terril afdaling

Na de prachtige vergezichten kan je de wandeling weer oppikken en de rode bordjes verder volgen. Zo daal je weer af en maak je nog een ommetje door een prachtig mooi en rustig stukje natuur. Vervolgens wandel je weer richting het duikcentrum waar je kan nagenieten op het zonnige terras.

Be-Mine avonturenberg

Ook je kleine bengels kunnen zich aardig uitleven op de avonturenberg. Terwijl jij als mountainbiker alle remmen loslaat in het Bikepark kunnen kinderen zich helemaal laten gaan op de avontuurlijke klim- en klauterpartijen op de flanken van deze terril. De kronkelende glijbaan is eveneens een echte eye-catcher op deze avontuurlijke berg.

Avonturenberg be-Mine glijbaan

Het mijnverleden

Wil je jezelf onderdompelen in het mijnverleden dan is deze oude mijn-site natuurlijk ook de place to be. Een beetje geschiedenis kan zeker geen kwaad, want een uitstapje mag in onze ogen ook een educatief tintje hebben.

Op en rondom deze terril vind je verschillende expoplateaus. Op deze plekken kan je zowel genieten van vergezichten en totale rust maar net zo goed kan je er je kennis over het verleden van de mijn een beetje bijschaven.

Ook een bezoekje aan het mijnmuseum kan een welverdiende afwisseling zijn voor al de avontuurlijke activteiten.

Wat heeft be-Mine nog meer te bieden naast Bikepark Beringen en de avonturenberg?

Als je denkt alles gehad te hebben met het Bikepark Beringen, de avonturenberg en de verschillende wandelroutes, dan ben je goed mis.

Sportoase; zwembad en welness

Naast al het avontuur en een beetje educatie kan je ook nog een duik nemen in de SportOase. Zo kan je ongestoord baantjes trekken in het 25-meter zwembad. Daarnaast is er ook een instructie-, peuter-, kleuter- en recreatiebad. Dit laatste natuurlijk inclusief glijbanen.

Wil je echter helemaal tot rust komen dan kan je terecht in de welness zone waar je gebruik kan maken van 4 sauna’s.

Klimcentrum Alpamayo

Ook liefhebbers van klimmen kunnen terecht op de be-Mine site, meer bepaald in het Alpamayo klimcentrum, genoemd naar de mooiste berg ter wereld.

De indoor klimhal met cafetaria werd in 2018 verder uitgebreid met een boulerzaal en een outdoor klimparcours op één van de oude mijnschachten. Binnen in de hal kunnen zowel beginnende als gevorderde klimmers terecht op meer dan 150 verschillende klimroutes met diverse moeilijkheidsgraden. Ook voor kinderen zijn er speciale klimwanden voorzien.

Duikcentrum TODI

Als je dacht dat Bikepark Beringen het paradepaardje van deze mijn-site was dan heb je het duikcentrum nog niet gezien. Hier kan je terecht voor een unieke duikbeleving. Het bassin is overdekt en verwarmd en heeft een diameter van 36 meter. Het bassin is 10 meter diep en wordt bewoond door 1500 kleurrijke en tropische zoetwatervissen.

Bezoekers van het centrum kunnen via grote ramen de duikers zien zwemmen tussen de vissen. In dit duikcentrum kan je ook terecht voor verschillende opleidingen zowel voor absolute beginners als gevorderden.

Winkelen op de be-Mine boulevard

Heb je even genoeg van al dat avontuur dan kan je op de be-Mine boulevard diverse winkels bezoeken. Je vindt er een ruim aanbod van winkels waaronder: L&L, Zeb, Albert Heijn, Bel&Bo, AVA, Maxi Zoo, Vanden Borre, Brico, C&A,…

Conclusie

Ben je op zoek naar een toplocatie om je mountainbike skills bij te schaven? In dat geval is een bezoekje aan het Bikepark Beringen en natuurlijk het skillpark een absolute must. Maar je kan Bikepark Beringen natuurlijk ook combineren met de vele andere avontuurlijke, educatieve en ontspannende activiteiten die je op deze site kan beleven.

Ook jouw gezinsleden of vrienden zonder mtb-microbe kunnen zich dus zeker en vast ook een dagje of zelfs langer amuseren op deze site. Naast wandelen, zwemmen, duiken, klimmen of avontuurlijk ravotten kan je je ook verdiepen in het oude mijnverleden, een lekker terrasje doen of rustig langs de winkelboulevard slenteren.

Kortom, als fanatieke mountainbiker is het Bikepark Beringen zeker en vast een place to be. Kom je niet graag alleen of is het je toch wat te ver, maak er dan een uitstapje of weekendje met het hele gezin van…

Zowel Bikepark Beringen, de avonturenberg als alle andere accomodaties op deze site zijn een bezoekje meer dan waard!

De be-Mine site is gelegen op de Koolmijnlaan nr 201 te Beringen (postcode 3582) en is makkelijk te bereiken met de auto. Er is een ruime gratis parking.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”