Avontuurlijk wandelen in Stoumont; weg van de vaste paden!

Wandelen in Stoumont

Onlangs hadden Elke en ik echt nood aan een dagje vrij. Het leven is immers véél meer dan werken alleen. Naast samen werken delen we ook verschillende hobby’s waaronder wandelen of noem het maar hiken. Wanneer we dan eens een dagje vrij nemen spenderen we die graag op een actieve manier. Zo gingen we onlangs een dagje wandelen in Stoumont.

Anders dan anders gingen we dit keer niet via de vaste, bewegwijzerde routes maar volledig via gps! Of dat een schot in de roos was ontdek je in dit verslag!

Stoumont, puur natuur in de provincie Luik

Stoumont is een gemeente gelegen in de Provincie Luik, meer bepaald net onder Spa als je het op de kaart zou bekijken. Andere en misschien bekendere plaatsen in de buurt zijn Aywaille, Malmedy, Trois-Ponts en Theux.

De gemeente Stoumont telt ongeveer 3000 inwoners. De Amblève stroomt doorheen Stoumont en mondt uit in de Lienne. Naast de mooie natuur, met mooie vergezichten en indrukwekkende valleien zijn er nog enkele bezienswaardigheden waaronder de Sint-Hubertuskerk, het kasteel van Froidcourt, de Sint-Annakapel en het Veen van Malchamps.

Daarnaast kan je je ogen nog de kost geven aan de spoorwegviaducten van Targnon en Vennes en het beschermde bosgebied van de Fonds de Quâreux, waar de rivier de Amblève bezaaid is met kwartsietrotsen.

In Stoumont kan je je dus wel een tijdje of zelfs meerdere dagen bezig houden, maar je kan net zo goed een hele dag wandelen in Stoumont. Wij hadden één dagje de tijd en kozen voor een actieve en avontuurlijke wandeling in Stoumont.

Wandelroutes in Stoumont

Uiteraard zijn er verschillende uitgepijlde wandelroutes in Stoumont te vinden. Echter vonden we er op voorhand niet zo heel erg veel info over. En uitgepijlde routes zijn vaak, net als bij het mountainbiken, niet zo heel erg spannend. Uiteraard zijn er wel uitzonderingen op die “regel”…

Je kan natuurlijk ook voor het echte avontuur gaan en je neus achterna gaan. Om onze wandeltocht qua afstand en hoogtemeters toch binnen de perken te houden was ik op zoek gegaan naar een wandeling waarvan ik de gpx ook kon downloaden.

De route die ik gevonden had startte aan de kerk in Stoumont (Route de l’Amblève 28) die makkelijk te bereiken was en waar ook verschillende parkeerplaatsen waren.

Op deze parking troffen we een infobord (foto vergeten te maken, volgt later…) aan met daarop alle informatie over de 4 vaste wandelroutes in Stoumont. De langste en zwaarste (rode) lus was met net geen 10km en dik 300 hoogtemeters toch wat te min voor ons.

De gps-tocht die we volgden liep hier en daar wel gelijk met de rode en gele lus maar ging net zo vaak helemaal de andere kant op. De blauwe en groene lus hebben we niet gekruist.

Avontuurlijk wandelen in Stoumont via GPS

Navigeren met de smartphone is niet zo ons ding. Wij kiezen liever voor rust en ontspanning met de nodige uitdaging zonder piepjes, bliepjes en belletjes. Vandaar de we de gps-track volgden via mijn Garmin Fenix 6X Pro multisporthorloge!

Met stip één van mijn betere “investeringen”, want zo mag je het wel noemen. Met zowel gps als kaartweergave kan je een gpx-bestand erg makkelijk volgen, krijg je tijdig meldingen wanneer je toch het verkeerde pad kiest en kan je jezelf perfect oriënteren als de paden niet zo duidelijk zijn…

Start van de wandeling in Stoumont

Gepakt en gezakt startten we de wandeling aan de kerk van Stoumont en meteen ging het aardig bergop, al was dit achteraf gezien maar een opwarmertje. Enkele verloren regendruppeltjes later kwam de zon te voorschijn en zou het een prachtige dag worden!

Wandelen is natuurlijk een ideale manier om ook je ogen de kost te geven. Zo spotte ik haast meteen een geel routebordje van een locale mtb-route en ook passeerden we vele extra-trail bordjes. Die soortgelijke extra-trail bordjes volgde ik onlangs nog tijdens mijn Ultra trailrun van 50 km (zie verder).

Als je gaat wandelen in Stoumont of één van de vele andere dorpjes of gemeenten in Luik dan weet je dat het niet vlak zal zijn. Gelukkig ging het dus niet meteen steil bergop en konden we het tempo er best goed inhouden.

mtb route bordje

Wandelen in de ongerepte natuur van Stoumont

Na enkele wat bredere paden die ook gelijk liepen met de gele wandel- en mtb-route ging onze gps-route eindelijk de andere kant uit. Geen routebordjes meer te bespeuren, dus weg van de afgepijlde paden de echte natuur in. En wat was het mooi! Prachtige singletracks doorheen dito natuur en een ondergrond bezaaid met stenen en wortels.

De zon brandde ondertussen aardig hard waardoor het heerlijk afkoelen was in de stroompjes en riviertjes die we onderweg tegenkwamen. Een beetje klimmen en een beetje dalen, vergezichten, brugjes en haarspeldbochten wisselden elkaar af tot het pad pas echt diep in het onontgonnen bos ging.

Welgekomen afkoeling

We maakten een heerlijk lusje doorheen niemandsland. Een pad dat je niet eens zou zien liggen tenzij je zoals ons het lijntje op de sporthorloge nauwgezet volgt… De immens steile klim die we eerder voor onze voeten gekregen hadden waren we meteen vergeten en noch zou dit niet de apotheose van de dag zijn…

Van hoog naar laag tijdens het wandelen in Stoumont

Op een gegeven moment ging het best steil naar beneden en maakten we een korte knik om dan nog verder af te dalen. Na een blik te werpen op mijn Garmin sporthorloge liet het hoogteprofiel van deze wandeling in Stoumont niets aan de verbeelding over… We hadden het laagste punt van de wandeling bereikt en we waren nog maar net over halfweg. Er zat dus nog best wat klimwerk aan te komen.

Maar eerst mochten we genieten van een oneindig en prachtig pad langs de Amblève. Wederom een ongerept stukje natuur waar de meeste toeristische wandelaars niet komen, want ook op dit pad was geen bepijling te vinden.

Het smalle en vaak overwoekerde pad bleef lange tijd langs de rivier kronkelen. Dit was één van de hoogtepunten van de wandeling. Hier was geen mens te bespeuren en we konden in alle rust en ontspanning tegelijk wandelen en genieten!

De echte apotheose van onze gps-wandeling in Stoumont

Hadden we het beste al gehad? Wat stond er ons nog te wachten? We lieten het maar op ons afkomen want we hadden er echt geen flauw benul van.

Voor we aan wat later het echte hoogtepunt van de route zou worden kwamen, nuttigden we eerst nog enkele plukverse braambessen. Deze waren al verrassend rijp en héél erg talrijk aanwezig in deze omgeving.

Even verderop kwamen we aan een poortje waarvan we in eerste instantie dachten dat het privé was, wat ook zo aangegeven stond. We gingen dan maar de andere kant uit maar de Garmin horloge floot ons al snel terug. Het bordje (ook weer een foto vergeten te maken) gaf aan dat wandelaars welkom zijn tussen 9u en 18u30. We zagen ook meteen dat de rode route eveneens dit pad volgde.

Tip: Ben je van plan een vaste wandelroute in Stoumont te volgen? Ga dan zonder nadenken voor de rode wandelroute, geloof ons!

Dit smalle pad kronkelde zijn weg omhoog langs een steile afgrond. Aan de onderzijde van die afgrond hadden we de laatste paar kilometers reeds langs het water gewandeld. Nu zaten we tientallen meters hoger op één van de mooiste paden die we ooit gewandeld hebben.

Dit pad wordt trouwens tijdens de Stoumont MTB marathon (later in het artikel meer daarover) éénmalig opengezet voor mountainbikers… Misschien wel een unieke kans…

De smartphone lieten we op een enkele foto na op zak tijdens deze passage. Het zou zonde geweest zijn om enkel of voornamelijk van dit pad te genieten via het schermpje van de smartphone… In werkelijkheid ziet het er ook véél beter uit dan op de foto’s…

Wij gaven liever onze ogen de kost. En dat was bij verschillende moeilijke en technische passages ook de meest verstandige keuze.

Het pad is heel erg bewandelbaar, maar hier en daar zijn er best pittige stukken waar wel wat evenwicht en aandacht nodig is, zeker met de steile afgrond vlak langs je.

Einde in zicht

Dat het niet meer mooier kon worden daar waren we allebei wel van overtuigd, maar toch was ook de wandeling naar de eindstreep en de welverdiende verfrissing zeker en vast geen marteling, hoewel de benen er ondertussen wel anders over dachten. Het laatste stuk gaat nog erg pittig omhoog en eindigt in het midden van een weide.

In deze weide kregen we de kerk, het startpunt van onze wandeling in Stoumont, weer in zicht. De horloge stuurde ons toch nog even weg van de kerk, en vastberaden als we waren zouden we de volledige gps-route compleet maken, zonder binnenwegen of afkappingen.

Een pittige kuitenbijter later konden we de laatste 100 meter over verharde weg terug richting de kerk stappen. Dit was overigens op enkele meters na de enige passage over een echt verharde weg. Dik 15 kilometer, 511 hoogtemeters en 3u37 wandeltijd later zat onze wandeling in Stoumont erop.

Wandelen in Stoumont; onze conclusie

Hoewel de prachtige passage van onze route ook deel was van de rode wandelroute van Stoumont waren we achteraf gezien erg blij dat we toch voor de gps-wandeling gekozen hadden. Meer bepaald omdat onze route vaak volledig de andere kant uit ging dan de bepijlde routes. Zo kom je op plekken waar de natuur haast ongerept is en waar het ontzettend rustig vertoeven is.

Volg je toch de vaste wandelroutes in Stoumont dan zal je je hoe dan ook zeker amuseren. Maar heb je de mogelijkheid om een gps-track te volgen, doe het dan zeker een keertje en laat je verrassen! Mits er een alternatief beschikbaar of te vinden is voor een vaste route zullen wij de volgende keer zeker niet twijfelen om voor die optie te kiezen!

Deze gps-wandeling in Stoumont was absoluut een schot in de roos en heeft ons beiden een onvergetelijke, doch erg vermoeiende dag, bezorgd!

Praktische tips om avontuurlijk te wandelen in Stoumont

Naarmate je meer gaan wandelen, hiken, mountainbiken, fietsen, lopen of trailrunnen leer je natuurlijk elke keer weer wat bij. Ook bij ons is dat het geval. Daarom willen we nog enkele praktische tips delen die waarvan wij overtuigd zijn dat ze ook voor jou en andere sportieve avonturiers erg nuttig kunnen zijn…

Plastuit voor vrouwen

Wij mannen hebben het natuurlijk erg makkelijk wanneer we moeten plassen en er geen toilet in de buurt is. Voor vrouwen is het echter een ander paar mouwen. Ook Elke vond het helemaal geen pretje om gewoon in het bos te plassen en vaak stelde ze het dan ook uit tot er een caféetje of andere gelegenheid met toilet op het pad kwam.

Prettig is dat natuurlijk niet tot ze besloot om eens een plastuit te proberen. Dit bleek voor haar de perfecte oplossing. Heb je zelf ook, om welke reden dan ook, moeite met wildplassen, lees dan zeker Elke haar ervaring met de plastuit voor vrouwen.

Wandelstokken

Een flater van jewelste maakt iedereen wel een keertje, zo lagen er, bij een vorige uitstapje, wel wandelstokken in de auto maar als je ze niet meeneemt heb je er helemaal niets aan. Gelukkig dacht ik er op de vooravond van onze wandeling in Stoumont aan dat deze nog steeds in de auto lagen.

We hebben gedurende de hele wandeling gebruikt gemaakt van de wandelstokken. Elk eentje leek ons wel voldoende, meer hadden we er overigens niet. Zowel tijdens het klimmen, dalen als bij technischere passages kwam zo’n wandelstok echt van pas. En ook tijdens de wat gezapigere passages waren de wandelstokken zeker geen last.

Ook Elke was lyrisch over het gemak van de wandelstok. Voor haar was het vooral handig om extra ondersteuning te hebben tijdens steile, glibberige en tricky afdalingen met rotsen en wortels.

Wij gebruikten telescopische wandelstokken die je perfect in hoogte kan verstellen zodat iedereen, ongeacht zijn of haar lengte, er gebruik van kan maken. Uiteraard kan je ook opvouwbare modellen kiezen die je onderweg ook in of aan je rugzak kan bevestigen….

Eten en drinken

Tijdens zo’n avontuurlijke wandeling is het natuurlijk belangrijk om ook voldoende te eten en te drinken. Wij zijn van het principe beter teveel bij dan te weinig. Vandaar dat we dit keer beide een rugzak droegen. Elke droeg een gewone rugzak terwijl ik koos voor mijn Salomon adv skin 12 trailrunningvest.

Salomon adv Skin 12 trailrunning vest

Net als bij een mtb rugzak of CamelBak heb je bij een trailvest snel toegang tot water of sportdrank. Daarnaast is er ook best veel opslagruimte in zo’n vest. Zo ging er nog een extra fles water mee en enkele TORQ Flapjacks.

Om geen volledig lunchpakket mee te hoeven sleuren kiezen wij er vaak voor om een maaltijdshake te drinken. Zo’n shake neemt niet zo heel erg veel plaats in en kan je zelfs ter plekke bereiden als je het poeder apart meeneemt. Daarnaast zorgt een maaltijdshake altijd voor een voldaan gevoel en kan je er weer een tijdje tegenaan.

Onze go-to maaltijdshake is nog steeds de Nutrifoodz Complete in vanille of chocolade smaak.

Door vallen, opstaan en proberen kom je uiteindelijk tot de ideale cocktail van praktisch gemak en geen al te overvolle rugzak. Bovenstaande praktische tips werken voor ons en kan je misschien zelf ook eens een keertje proberen. Als ze voor ons werken, werken ze misschien ook wel voor jou… Heb je zelf nog handige tips dan horen we ze natuurlijk ook graag!

TORQ BENELUX Ambassador

10% korting
Op het hele assortiment TORQ sportvoeding, recovery producten en accessoires.
Gebruik de onderstaande kortingscode:

mountainbikevibes10

Wat valt er naast wandelen nog meer te beleven in Stoumont?

Genoeg gewandeld voor nu, want in Stoumont kan je nog veel meer leuke sportieve avonturen beleven. Lees dus zeker nog even verder…

Mountainbiken in Stoumont

Omdat het wandelen in Stoumont ons zo bevallen is en de gele mtb-route bordjes die we tegen kwamen vrij recent en nieuw leken, ga ik binnenkort zeker een keertje terug naar Stoumont, maar dan met de mountainbike. Een verslagje met routevideo daarvan kan je binnenkort op onze site bekijken.

Stoumont mtb marathon

Jaarlijks vindt er in Stoumont ook de Stoumont mtb marathon plaats. Deze mtb marathon wordt omschreven als de zwaarste mtb marathon/race van de Benelux. De hallucinante afstanden van 70 km met 2600 hm en 95 km met 3600 hm spreken eigenlijk al voor zich…

Iedereen kan deelnemen aan deze uitdagende mtb marathon die, zoals je reeds kon lezen in ons wandel-verslag, ook over unieke en éénmalige privé-terreinen loopt. Wil je Stoumont eens van een andere kant bekijken dan is deze mtb marathon misschien wel de uitgelezen kans, al moet je er natuurlijk wel een goede conditie, uithouding en de nodige techniek voor hebben…

Mountainbike marathon plan

Bigger, Better & Epic

Het Marathon Plan

Verander je ritten van 40km in epische avonturen van 100+km.

Geen opofferingen, geen saai trainingsschema en geen tijdsdruk!

1 plan, 11 stappen, 1 episch doel.
 Voor iedereen!

Trailrunnen in Stoumont, Extra-Trail

En als wandelen en mountainbiken jouw sportieve dromen nog niet volledig vervult dan kan je ook nog verschillende rondjes gaan trailrunnen via de Extra-Trail routes. In Stoumont kan je 4 verschillende routes volgen van makkelijk tot heel erg moeilijk. De routes hebben elk hun kleurcode die de moeilijkheid van de trail aanduidt:

  • Groen: 6,9 km met 328 hm
  • Blauw: 14 km met 438 hm
  • Rood: 21 km met 638 hm
  • Zwart: 30 km met 967 hm

Daarnaast kan je nog verschillende verbindingen maken met andere Extra-Trail routes in de naburige omgevingen waaronder Spa, Stavelot en Theux.

Er is ook nog een extra rondje vanuit Theux naar Stoumont en weer terug. Dit rondje van 13,5 km en 380 hoogtemeters combineerde ik onlangs met de zwarte route in Theux om zo mijn eerste 50 km ultra trailrun te lopen.

Je kan de routes dus eindeloos combineren en zowel voor beginnende als gevorderde trail- of ultrarunners is er zeker en vast de nodige uitdaging te vinden. Neem het van mij aan, de routes zijn pittig, uitdagend en je kan er echt stuk gaan maar zeker ook je grenzen verleggen… Ohja, de omgeving is ook erg mooi! En als lopen niet je ding is kan je ook gewoon wandelen of hiken via deze routes…

Conclusie: verborgen pareltje voor sportieve en avontuurlijke geesten!

Naast de passage, door een klein deel van Stoumont, tijdens mijn trailrun waren wij eigenlijk nooit eerder in Stoumont geweest. Hoewel ik eerst op zoek was naar een wandelroute in de omgeving van Spa ben ik achteraf gezien maar wat blij dat de keuze uiteindelijk op deze wandelroute in Stoumont gevallen is. Zowel Elke als ikzelf hebben ons kostelijk geamuseerd, maar de waarheid gebied ons te zeggen dat we ook afgezien hebben op de steile beklimmingen en pittige afdalingen.

Gelukkig verzachtten de omgeving en de vele idyllische plekjes, weg van de toeristische routes, de pijn in onze benen. Wij komen zeker terug om onze benen nog een keertje in de watten te leggen. Ikzelf kom zeker nog terug mét de mountainbike en mét mijn trailrunning schoenen!

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“Zonder zorgen de winter door”