Wat is een downcountry mountainbike? Ontdek er alles over!

Wat is een downcountry mountainbike

Crosscountry, trail, enduro en all-mountain, we kennen het allemaal. Echter is er sinds enkele jaren een nieuwe term die steeds meer mainstream aan het worden is namelijk: downcountry. Maar wat is downcountry precies en hoe ziet zo’n downcountry mountainbike er dan uit? In dit artikel kom je er alles over te weten en ontdek je of een downcountry mountainbike misschien ook wat voor jou is…

Ook bij de grote merken komt de term downcountry steeds vaker naar voren en zijn er al verscheidene downcountry mountainbikes in hun assortimenten te vinden. Hoewel downcountry momenteel nog geen officiële categorie is, is het dus zeker en vast wel de moeite waard om er een keertje naar te kijken.

Wat is downcountry?

Uit de term downcountry kan je al voor een deel afleiden wat het precies inhoudt. In principe is downcountry crosscountry maar dan met een tikkeltje extra. Naast het “crosscountry” gedeelte is er ook het “down” gedeelte wat de afkorting is voor downhill of bergaf rijden..

Downcountry is dan wel een nieuwe term, maar als je even terug kijkt naar de huidige evolutie in de mountainbikewereld dan is downcountry, zeker de laatste jaren, niet eens zo’n gek idee meer. De crosscountry tracks worden steeds technischer en om die reden zie je steeds vaker een dropper seat post, bredere banden en mountainbikes met net dat tikkeltje extra veerweg.

Crosscountry is dus steeds meer aan het evolueren naar downcountry waar niet alleen snelheid belangrijk is maar waar ook meer controle in de (technische) afdalingen steeds belangrijker wordt.

Wat is een downcountry mountainbike?

In de crosscountry wereld is een full suspension mountainbike steeds vaker de standaard. Slechts in sommige gevallen en afhankelijk van het parcours kiezen de pro’s nog voor een hardtail. In de meeste gevallen en op de meeste parcoursen is de crosscountry fully echter de go to mountainbike. En ook bij recreatieve mountainbikers is zo’n XC fully erg populair, zelfs voor de vlakkere routes en omgevingen in België en Nederland.

Bij de nieuwe term downcountry horen natuurlijk ook nieuwe mountainbikes: de downcountry mountainbike. Je zou dergelijke bikes kunnen omschrijven als de gulden middenweg tussen een crosscountry fully en trail mountainbike.

Een downcountry mountainbike is een full suspension mountainbike met een kortere veerweg (tov een trailbike) die nog steeds licht en efficiënt is, zoals een XC hardtail of fully, en waarmee je dus ook snel over de trails kan scheuren. Daarnaast is er wel extra veerweg (tov een XC mtb) voorzien om ook comfortabel en vol vertrouwen snelle afdalingen en technisch terrein vlotjes te kunnen rijden.

Samengevat is een downcountry mtb een crosscountry en trail mountainbike in één. De downcountry mtb is zo aangepast dat hij ook vlot en comfortabel presteert op technische(re) trails en singletracks. Die aanpassingen vind je voornamelijk terug in de geometrie en de gebruikte onderdelen.

Downcountry mountainbike

Geometrie van de downcountry mtb

Eén van de grote verschillen tussen een downcountry en crosscountry hardtail of fully vind je dus terug in de geometrie van de fiets.

Een downcountry mountainbike biedt de mountainbiker meer vertrouwen en een betere controle in steile afdalingen. Om dat vertrouwen en die controle te bekomen is de hoek van het balhoofd bij een downcountry mountainbike kleiner in vergelijking met een XC mtb. Terwijl een XC mtb een balhoofdhoek van om en bij de 68 à 70 graden heeft gaat dit bij een downcountry mountainbike eerder richting de 65 à 66 graden.

Door die kleinere hoek wordt de reach (afstand tussen zadel en balhoofd) iets korter en wordt de wielbasis langer. Deze parameters en geometrie zorgen ervoor dat je in snelle afdalingen meer controle over de mountainbike zal hebben in vergelijking met een pur sang crosscountry mountainbike.

Typerende onderdelen van een downcountry mountainbike

Naast de iet wat aangepaste geometrie zijn er daarnaast ook verschillende onderdelen die er toch net wat anders uitzien in vergelijking met een rasechte crosscountry bike.

Voorvering

Een belangrijk verschil tussen een XC en downcountry mountainbike is de veerweg van de voorvork. Waar de meeste XC mountainbikes over 100 mm veerweg beschikken doen de meeste downcountry mountainbikes daar nog eens 20 mm, of in het geval van de Scott Spark zelfs 30 mm, extra bij. Die extra millimeters zorgen voor meer comfort en controle in snelle/steile afdalingen.

Band- en wielmaat

Zowel de velgen als de banden zijn bij een downcountry mountainbike breder. Zo hebben de velgen een binnendiameter tot wel 29 à 30 mm en liggen er banden van 2,3 tot zelfs 2,5 inch op. Vooraan wordt vaak gekozen voor een band met meer grip en achteraan voor een snellere en meer XC gerichte band met minder rolweerstand. De wielmaat is net als bij een XC mountainbike steevast 29 inch.

Het gekozen bandenprofiel kan een downcountry mountainbike meer richting XC of net meer richting trail sturen. Dit is veelal een persoonlijke keuze en is afhankelijk van het terrein waarop je rijdt.

De Vittoria Syerra en de Schwalbe Wicked Will zijn banden die een echt downcountry karakter meekregen. De Maxxis Rekon biedt ook het beste van twee werelden met zijn 2.4″ bandbreedte.

Dropper Seat Post

De dropper seat post is een echte no-brainer bij een downcountry mountainbike. Omdat een downcountry mtb gebouwd is om ook razendsnel af te dalen en over technischer terrein te scheuren is een dropper seat post onmisbaar bij dit type mountainbike.

Remmen, stuur en stuurpen

Een downcountry mountainbike die razendsnel naar beneden duikt moet natuurlijk ook efficiënt en veilig tot stilstand kunnen komen. Vandaar dat een downcountry vaak is uitgerust met krachtigere remmen of voorzien is van grotere remschijven.

Daarnaast is het stuur van een downcountry mountainbike vaak ook wat breder en voorzien van een kortere stuurpen. Hierdoor zal je wendbaarder worden en meer controle krijgen over de mtb, zeker op technisch terrein.

Voordelen van een downcountry mountainbike

Al die verschillen, hoe klein of groot ze ook zijn of lijken, hebben natuurlijk hun nut of doel en brengen verschillende voordelen met zich mee. Ben je nog niet helemaal mee met het hele downcountry verhaal dan zetten we de voordelen nog een keertje voor je op een rij:

  • Efficiënter fietsen;
  • Meer controle in snelle afdalingen;
  • Wendbaarder en meer controle op technisch terrein;
  • Je bespaart energie tijdens het klimmen en bij lange ritten;
  • Je kan nog steeds snelheid maken en erg snel over vlakke trails scheuren;
  • Uitdagende en technischere trails zijn eveneens geen probleem.

Voor wie is een downcountry mountainbike geschikt?

Wil je snel omhoog maar ook snel, comfortabel en met meer vertrouwen omlaag fietsen dan is een downcountry mountainbike misschien wel wat voor jou. Het is de ideale combo tussen een rasechte xc fully en trailbike zonder één van beide te zijn. De gulden middenweg als het ware waarmee je nog steeds snel kan scheuren maar waarmee je ook op uitdagende en technische trails goed uit de voeten kan.

Een downcountry mountainbike is dus een echte allrounder waarmee je haast overal lekker en met vertrouwen kan mountainbiken. Anderzijds kan je er net zo goed een snelle XC wedstrijd mee rijden en is hij ook uiterst geschikt voor lange marathon routes en avontuurlijke dagtochten waar vooral fun primeert.

Een downcountry mountainbike kopen?

Ben jij ondertussen wel te vinden voor het downcountry gegeven? Dan vraag je je waarschijnlijk af welke mountainbikes nu precies onder die noemer vallen? Wij namen een kijkje bij enkele prominente merken en moesten niet eens zo hard zoeken om de downcountry mountainbikes er uit te pikken… Deze staan overigens meestal gecatalogeerd bij de crosscountry mountainbikes.

  • Trek Top Fuel (120mm / 120 mm)
  • Specialized Epic EVO (120mm / 110 mm)
  • Scott Spark RC (120mm / 120 mm)
  • BMC Fourstroke 01 LT (120 mm / 120 mm)
  • Canyon Lux Trail (120 mm / 110 mm)
  • Cube AMS One (120 mm / 110 mm)
  • Transition Spur (120 mm / 120 mm)
  • Cannondale Scalpel (120 mm / 120 mm)
  • Orbea Oiz TR (120 mm / 120 mm)
  • Santa Cruz Blur TR (120 mm / 115 mm)
  • Giant Anthem Advanced Pro (110 mm / 100 mm)

Bovenstaande zijn verschillende 2022 modellen die een specifieke downcountry geometrie, vering en onderdelen hebben. Vooral in de achtervering is er vaak verschil tussen de merken. Ook de balhoofdhoek verschilt per merk maar is steeds tot enkele graden kleiner in vergelijking met de rasechte crosscountry mountainbikes.

De veerweg van de voorvork ligt steeds hoger dan de “standaard” 100 mm bij pure XC mountainbikes en is ook weer minder groot in vergelijking met echte trail en zeker enduro mountainbikes. De gulden middenweg dus.

Conclusie; hype of blijver?

Allround, trail XC, XC trail of toch maar downcountry? Onder welke noemer je dit nieuwe type mountainbikes ook plaatst, in onze ogen zijn ze zeker en vast een blijver en gaan ze in de toekomst misschien wel de crosscountry fully’s helemaal vervangen.

De gulden middenweg tussen snelheid, comfort en vertrouwen is zeker iets dat bij vele mountainbikers in Nederland en België als muziek in de oren zal klinken. Tenzij je natuurlijk een echte trail of enduro liefhebber bent of anderzijds een pur sang racer, dan is een downcountry mountainbike misschien net wat teveel van beide.

Ben je echter meer allround gericht en wil je het beste van twee werelden dan is een downcountry mountainbike het beste compromis tussen de snelheid van een XC en het comfort en vertrouwen van een trail mtb.

Hype of blijver? Wij zijn benieuwd hoe jij erover denkt. Laat het ons zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”