In de MTB wereld komen we beide materialen veel tegen. Een carbon en aluminium MTB zijn beide mateloos populair. Dat terwijl deze 2 materialen totaal verschillend zijn en in weinig opzichten op elkaar lijken. Daarom ga ik in dit blogbericht vertellen wat de voor- en nadelen zijn van deze twee materialen. Waarom je in welke situatie voor aluminium zou moeten kiezen of juist voor carbon. Maar om een goede keuze te kunnen maken, moet je eerst weten wat het verschil is tussen deze twee materialen.
Wat zijn deze materialen?
Je hebt van beide materialen vast wel eens gehoord maar wat is carbon en wat is aluminium nu precies?
Aluminium is een heel bekend materiaal dat veel toepassingen kent. Het is een metaallegering waarbij het hoofdbestanddeel aluminium is. Aan dit aluminium wordt magnesium toegevoegd. Deze samenstelling zorgt ervoor dat het goed te lassen is. Belangrijk bij het maken van een MTB frame.
Carbon daarentegen is een compleet ander materiaal en komt ook heel anders tot stand. Carbon is koolstofvezel. MTB frames van carbon worden op een hele andere manier opgebouwd. Carbon wordt gemaakt van netjes die op elkaar gestapeld worden. Door middel van epoxyhars worden de netjes aan elkaar gelijmd. Men blijft stapelen met deze netjes tot de gewenste vorm van het frame bereikt is.
Carbon of aluminium MTB
Nu je begrijpt hoe deze 2 totaal verschillende materialen tot stand komen, is het belangrijk dat je weet welk materiaal voor welke situatie het beste geschikt is. Waarom het ene materiaal relatief goedkoop is terwijl het andere materiaal behoorlijk duur is. Tevens is het frame niet het enige onderdeel van de MTB dat van deze materialen gemaakt kan worden…
Aluminium of carbon MTB frame?
Aluminium heeft als eerste grote voordeel dat het veel goedkoper is dan carbon. Nieuwe MTB’s van aluminium hebben hele leuke instapprijzen. Zeker in vergelijking met MTB’s van carbon, die bij ongeveer €1.500 à €2000 of meer beginnen.
Aluminium heeft vergeleken met bijvoorbeeld staal de goede eigenschap dat het roestvrij is. Dit betekend niet dat het corrosievrij is. Ook aluminium gaat een chemische verbinding met zuurstof aan en gaat op de den duur corroderen. Heb je dus een beschadiging in de lak? Zorg dan dat deze zeker hersteld wordt zodat het aluminium niet kan gaan corroderen.
Daarnaast is aluminium een metaal. Alle metalen die wij gebruiken krijgen uiteindelijk te maken met metaalmoeheid. Door het constant buigen en trekken van het materiaal zal het na verloop van tijd “moe” worden. Dit resulteert erin dat een aluminium MTB frame op den duur minder stijf wordt en meer kan gaan bewegen.
De hoge prijs van carbon wordt veroorzaakt door het productieproces. Het produceren van carbon is veel arbeidsintensiever dan aluminium. Dit productieproces heeft ook voordelen. Zo zie je bij een MTB frame van carbon geen lasnaden en bij aluminium wel. Het frame is 1 glad geheel met hele vloeiende lijnen. Iets dat er heel gelikt uitziet.
De stijfheid van carbon is ook een groot voordeel. Een materiaal als carbon kan nooit te maken krijgen met metaalmoeheid. Het is immers geen metaal. Het frame zal dus jarenlang zijn stijfheid behouden. Mocht de carbon MTB onverhoopt beschadigd raken, dan is hij veel lastiger te repareren dan aluminium. Vooral bij valpartijen is carbon erg kwetsbaar en repareren is vaak erg prijzig en in sommige gevallen zelfs onmogelijk.
Eigenschappen en verschillen carbon en aluminium MTB wielen
Bij de wielen van een MTB heb je ook de keuze tussen aluminium en carbon. Bij de wielen hebben deze twee materialen weer hun bijzondere eigenschappen. Vooral MTB wielen gemaakt van carbon hebben hele goede eigenschappen.
Ook bij de wielen komt namelijk de stijfheid van carbon weer terug. Door de stijfheid van het carbon zal de velg niet of nauwelijks buigen. Dit zorgt ervoor dat er veel meer kracht op de ondergrond terecht komt. Je fietst dus met carbon wielen sneller dan met aluminium velgen bij dezelfde kracht die je uitoefent op de trappers. De overbrenging van de kracht is dus veel effectiever.
Carbon velgen hebben ook de goede eigenschap dat ze veel lichter zijn. Hierdoor fiets je met minder gewicht en heb je dus ook minder last van de zwaartekracht. Fiets je met aluminium wielen dan trekt de zwaartekracht harder aan jouw fietst waardoor je meer kracht moet zetten voor dezelfde snelheid.
Moet ik een carbon of aluminium MTB kopen?
Nu je weet wat de verschillen zijn tussen deze materialen, wordt het tijd dat jij gaat bepalen wat het moet worden. Ik ga je daarom nu uitleggen welke situaties te bedenken zijn waarom je voor carbon of voor aluminium moet kiezen.
Voordat we dit doen moet je wel voor jezelf een budget stellen dat je uit wilt geven aan een MTB. Het prijsverschil tussen een carbon MTB en een aluminium MTB is gewoon gigantisch groot. Als je net begint en je hebt niet zo’n heel groot budget dan raad ik je aan om voor aluminium te gaan. Deze zijn qua aanschaf gewoon veel goedkoper. Mocht je echt fanatiek worden dan kun je later altijd nog de upgrade of overstap maken naar een carbon mtb.
Wanneer kiezen voor aluminium MTB?
De keuze maken voor aluminium kan verschillende redenen hebben. Vooral de aanschafwaarde kan een doorslag geven. Er zijn ook andere factoren te bedenken waarom je zou kunnen kiezen voor een MTB met een aluminium frame.
Het feit dat aluminium wat minder stijf is dan carbon kan namelijk ook een voordeel zijn. Bijvoorbeeld als je met de fiets over een kasseien pad gaat. Een aluminium frame kan de trillingen dan beter opvangen dan een carbon frame. Wel zal het fietsen over paden als deze op de duur metaalmoeheid gaan geven. Al duurt dit natuurlijk wel een hele tijd bij aluminium.
Kwaliteitsverschillen aluminium
Bij een aluminium MTB geldt dat er heel veel verschillende kwaliteiten zijn. Dit heeft alles te maken met welke kwaliteit aluminium gebruikt wordt en hoe het frame in elkaar gelast wordt. Aluminium is namelijk in meerdere legeringen te krijgen.
Naast de standaard aluminium/magnesium legering bestaat er ook nog een legering die het aluminium sterker maakt. Men voegt dan ook nog silicium toe aan de legering. Hierdoor wordt het aluminium harder en buigt het minder snel door. Ook zijn er verschillende manieren van samenstellen van het frame. Hieronder vind je een overzicht:
Single Butted: Bij het lassen van aluminium frames zien we vaak de term “Butt-Welded”. Dit heeft alles te maken met het uiteinde van de buis, daar waar meerdere buizen aan elkaar gelast worden. Bij een single butted buis is de wanddikte van de buis aan 1 uiteinde dikker gemaakt. Hierdoor is de buis op die plek veel sterker.
Double Butted: Bij een frame van aluminium met buizen die double butted zijn zit aan beide uiteinden van de buis een verdikking. Dit zorgt ervoor dat de buis aan beide uiteinden, daar waar ze aan elkaar gelast worden veel meer krachten kunnen verdragen.
Triple Butted: De laatste optie die gebruikt kan worden is tripple butted. Hierbij heeft de buis aan de ene kant 1 verdikking en aan de andere kant 2 verdikkingen. Dit maakt deze aluminium buis het allersterkst.
Natuurlijk is het zo dat een tripple butted buis aanzienlijk duurder is dat een single butted buis. Bij een MTB frame van aluminium wordt onder andere bij de trappers heel veel kracht uitgeoefend. Dit is vaak de plek waar double of triple butted buizen gebruikt worden. Door de dikke wanddikte kan er een goede, brede lasnaad gelegd worden wat het een stevig en star geheel maakt. Kijk dus van tevoren goed hoe het aluminium frame samengesteld is.
Wanneer kiezen voor carbon?
Naast aluminium wordt een MTB van carbon ook steeds populairder. Ondank de hoge(re) aanschafwaarde zie je deze fietsen steeds vaker verschijnen. Het gewicht van een carbon MTB is het allergrootste voordeel. Want hoe lichter de fiets is, hoe sneller je kunt gaan. Je sleurt immers minder gewicht mee.
Ook de stijfheid van dit materiaal zorgt er voor dat er geen moeheid in het materiaal op kan treden. Ook na jaren gebruik van de fiets is het frame nog steeds net zo stijf als in het begin. De stijfheid zorgt er wel voor dat het geheel wat harder stuitert over bijvoorbeeld kasseien vergeleken met aluminium.
Kwaliteitsverschillen carbon
Ook bij carbon heb je te maken met verschillende kwaliteiten. Bij de opbouw van een carbon frame kan er gebruikt gemaakt worden van verschillende diktes carbonvezel. Dikkere carbonvezels zijn sterker dan dunnere carbonvezels.
Wordt er gebruikt gemaakt van dikke carbonvezels dan hoeft er veel minder epoxyhars gebruikt te worden. Epoxyhars maakt het frame van een carbon fiets juist zwaarder. Hoe minder epoxyhars, hoe lichter de fiets is. Het is zelfs zo dat een instapmodel carbon zwaarder kan zijn dan een aluminium fiets uit het hogere segment.
Conclusie; carbon of aluminium MTB?
Na het lezen van dit blogbericht weet je wat de verschillen tussen deze 2 materialen zijn. Je kunt nu de keuze maken welk materiaal het meest geschikt is voor jou; carbon of aluminium. Om het geheel nog even samen te vatten volgt er nu een overzicht van de voor- en nadelen van een aluminium of carbon mountainbike.
Voordelen carbon:
- Veel lichter en sterker dan aluminium;
- Glad en strak afgewerkt doordat er geen lasnaden zijn;
- Geen sprake van corrosie en metaalmoeheid;
- Een stijf en stug materiaal dat zijn stijfheid behoudt.
Nadelen carbon:
- Duur productieproces waardoor de fiets aanzienlijk duurder wordt;
- Verschillende soorten carbon kwaliteit waardoor hij niet per definitie altijd lichter is dan aluminium;
- Het stugge frame kan in de bochten minder fijn aanvoelen.
Voordelen aluminium:
- Stijf en sterk materiaal;
- Productieproces is duurzamer dan dat van carbon;
- Bijna altijd goedkoper dan carbon;
- Frame voelt prettig aan in de bochten.
Nadelen aluminium:
- Bij aluminium treedt op den duur metaalmoeheid op;
- Bij een verbogen frame is het niet mogelijk dit terug te buigen;
- In de regel is aluminium zwaarder dan carbon;
- Veel verschillende kwaliteiten aluminium verkrijgbaar.
Ben jij een beginnende fietser die nog niet zoveel kilometers gaat maken? Dan kun je het beste voor een aluminium MTB kiezen in plaats van carbon. Ze zijn qua aanschaf gewoon veel goedkoper en voor een beginner meer dan prima. Later, en wanneer de hobby jou nog steeds bevalt, kun je altijd nog kiezen om een andere fiets te kopen of jouw huidige mountainbike te upgraden met nieuwe, betere componenten. Aan het frame kan je in het laatste geval natuurlijk niets veranderen.
Ben jij een ervaren fietser die veel kilometers maakt? Dan ben je zeker klaar om de overstap naar carbon te maken. Deze lichte fietsen, die niet gevoelig zijn voor metaalmoeheid, gaan vele jaren mee. Ook bij deze fietsen geldt dat je altijd componenten kun vervangen voor nieuwe, betere componenten.
Veel succes met het kiezen voor de beste aluminium of carbon MTB voor jou.