Bryton Rider 750 review (2022); is deze fietsnavigatie een aanrader?

Bryton Rider 750 review

Om het fietsen naar een hoger niveau te brengen, komen er jaarlijks innoverende producten uit. Een van deze innoverende producten is de fietscomputer Bryton Rider 750. Dit is de opvolger van de Bryton Rider 860 die ook erg goede reviews heeft ontvangen. In deze Bryton Rider 750 review bekijken we de eigenschappen van deze fietsnavigatie. Daarnaast ontdek je ook de verschillen tussen de Bryton Rider 750 en de 860. 

Voordat je een aankoop doet, is het van belang dat je ook naar soortgelijke producten kijkt en verschillende Bryton Rider 750 reviews leest. Door ze te vergelijken, weet jij zeker dat je de juiste keuze maakt. Om deze reden hebben we de Bryton Rider 750 ook vergeleken met de Garmin Edge 830, welke een erg populaire fietsnavigatie is. 

Daarnaast zijn er twee verschillende modellen uitgebracht van de Bryton Rider 750, namelijk de Bryton Rider 750E en 750T. In deze Bryton Rider 750 review komen beide modellen aan bod, zodat je aan het eind van dit artikel weet hoe de Bryton Rider 750 zich onderscheidt van de rest en kun je door middel deze review een goede keuze maken.

Bryton Rider 750

Bryton Rider 750; belangrijkste eigenschappen en functies

De Bryton Rider 750 blinkt uit in verscheidenheid, zowel ten opzichte van zijn voorganger als de concurrentie. Zoek jij krachtige, nieuwe functies en technologieën dan kan je haast niet om deze Bryton Rider 750 fietsnavigatie heen.

De Rider 750 biedt een betrouwbare online navigatie met voorgeïnstalleerde kaarten en blinkt daarnaast uit in geavanceerde trainingsopties en functionaliteiten. Daarnaast is deze Bryton Rider compatibel met Bike Radar System en verschillende smart trainer.

De Bryton Rider 750 is meer dan een simpele fietsnavigatie en biedt enorm veel potentieel voor elke fanatieke wielrenner, fietser of mountainbiker.

Kleuren touchscreen met GUI

De Rider 750 heeft een groot kleurentouchscreen van maar liefst 2,8 inch. Dankzij de GUI (Graphical User Interface) heb je naast de klassieke schermen ook de keuze voor een meer grafische weergave van jouw fietsprestaties. Met 8 pagina’s met elk 12 velden aan mogelijke data heb je trouwens steeds een erg complete inkijk in jouw fietsstatistieken.

Batterijduur

Met al dat grafisch geweld zou je denken dat je daardoor inlevert op batterijduur. Niets is echter minder waar. Met een batterijduur van 20 uur zit je met deze Bryton Rider 750 best voor lange tijd gerust op jouw fiets.

Turn-by-turn navigatie met OSM

De Bryton Rider 750 maakt gebruik van OSM (Open Street Maps), welke je tevens gratis kan downloaden. De handige navigatiefunctie geeft jou turn-by-turn instructies. Tijdens die navigatie krijg je de afstand tot de volgende afslag en de afslag zelf bijzonder goed in beeld. Een afslag missen zit er met deze Bryton fietsnavigatie haast niet meer in.

Voice search

Ben je verbonden met het internet via jouw smartphone? Dan kan je gesproken zoekopdrachten gebruiken om naar een locatie te navigeren. Op die manier ben jij niet meer afgeleid tijdens het fietsen of moet jij niet zitten klooien met het toetsenbord van de Rider 750 fietsnavigatie. Naast adressen kan je met deze Voice search ook POI’s opzoeken.

Bryton Rider 750 voice search

Follow Track

In combinatie met de Bryton Rider App krijg je de nodige info over de afstand tot jouw volgende POI of ingestelde locatie. Hierdoor kan jij de juiste keuzes maken qua tussenstops en blijf je gemotiveerd tot op je aankomstpunt.

Combineren met een smart trainer

Dankzij de ANT+FE-C support kan je de Bryton Rider 750 gebruiken in combinatie met jouw smart trainer. Trainingsplannen kan je in de Bryton Active App samenstellen en meteen downloaden naar de Rider 750. Eenmaal verbonden met de smart trainer kan je meteen aan de slag met jouw favoriete trainingsplan.

Daarnaast kan je via de Rider 750 zelf het weerstandsniveau van de smart trainer aanpassen via het touchscreen van jouw device.

De Rider 750 is ondertussen ook compatibel met Trainingspeaks. Plan je workouts via trainingspeaks en stuur ze meteen door naar de Rider 750 via de Bryton Active app.

Bryton Rider 750 smart trainer functies

3 fietsprofielen

Eentje is geentje en steeds vaker hebben we meer dan één fiets in huis. De Bryton Rider 750 is hierop volledig voorzien. Je kan immers tot 3 verschillende fietsprofielen aanmaken. Elk profiel kan je dan ook weer volledig aanpassen naar eigen wens en op maat van de gekozen fiets. Het is immers helemaal niet vreemd dat je voor de wielrenfiets andere data wenst te volgen dan tijdens het mountainbiken, de Rider 750 regelt dit voor jou.

Sensoren verbinden

Wanneer je sensoren gekoppeld hebt met de Rider 750 zal deze de sensoren automatisch herkennen wanneer deze in de buurt is. Is er een sensor in de buurt dan moet je deze even bevestigen waarna het meten kan beginnen. De namen van de sensoren kan je ook eenvoudig aanpassen zodat het altijd duidelijk is welke sensor er klaar staan om verbinding te maken.

Bryton Rider 750 sensoren detectie

Compatibel met elektronisch schakelen

Elektronisch schakelen is aan een opmars bezig en steeds vaker zijn fietsen uitgerust met dergelijke schakelsystemen. Ook in het ontwerp van de nieuwste fietsnavigatiesystemen wordt hiermee steeds vaker rekening gehouden. De Bryton Rider 750 is compatibel met de volgende elektronische schakelsystemen: Shimano Di2, SRAM e-TAP en Campagnolo EPS. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat dit groepen zijn voor de wielren- of gravelfiets en niet zo zeer voor de mountainbike.

De Bryton Rider 750 geeft je de nodige info over de versnellingen wanneer deze gekoppeld is met het elektronisch schakelsysteeem. Naast alle nodige info over de versnellingen kan je ook de resterende batterijduur in de gaten houden op het scherm van de Rider 750.

Bike Radar ondersteuning

Dat fietsnavigatiesystemen steeds slimmer worden is geen geheim. Een mooi voorbeeldje daarvan is de Bike Radar Support bij de Bryton Rider 750. Met deze functie word je op de hoogte gehouden van aankomend verkeer van achteren uit. Naast verschillende visuele waarschuwingen geeft de Rider 750 ook geluidsnotificaties.

Deze functie is erg geschikt wanneer je als wielrenner op wegen met druk verkeer fietst, maar kan ook erg handig zijn wanneer je als mountainbiker noodgedwongen een stukje over de openbare weg dient te fietsen. Kortom, op gebied van veiligheid is dit wel een aardig staaltje technologie.

Bryton Rider 750 Bike Radar

E-bike support

Ook op gebied van compatibiliteit met de e-bike kunnen fietsnavigatiesystemen de dag van vandaag maar beter mee op de kar springen. De Bryton Rider 750 is compatibel met Shimano Steps en ANT+ LEV e-bike. Hierdoor kan je de gegevens van jouw e-bike, indien deze compatibel is, gewoon op jouw schermpje aflezen.

Bryton Active en andere apps

Naast de Bryton Active app kan je de Rider 750 synchroniseren met allerhande bekende trainingsapps zoals: Strava, TrainingPeaks, Selfloops en Relive.

Wat kan en heeft de Bryton Rider 750 nog allemaal te bieden?

Naast de bovenstaande features heeft de Bryton Rider 750 nog heel wat andere dingen in zijn mars waardoor deze fietsnavigatie zeker en vast een geduchte speler is op de markt:

  • Connectie via: Wlan, Bluetooth en ANT+;
  • Log geschiedenis van 300 uur;
  • Ontvang smartphonemeldingen;
  • Baro- en hoogtemeter;
  • 12 datavelden op 8 pagina’s;
  • Automatisch uploaden;
  • Auto-pauze;
  • Back to start;
  • Sensoren bundel optioneel.

Bryton Rider 750 vs 860

De Bryton Rider 750 is de opvolger van de Rider 860, maar waarin verschillen deze devices precies en welke upgrades of verbeteringen zijn er op de nieuwe Rider 750 te vinden. We geven je graag een overzichtelijk vergelijk tussen beide in 2020 gereleasde Bryton fietsnavigatiesystemen.

Bryton Rider 750 vs Bryton Rider 860

Batterijduur verbeterd, voice search en connectie

Ten opzichte van de 860 heeft de Bryton Rider 750 een verbeterde accuduur. De accuduur is van 16 uur naar 20 uur gegaan bij het nieuwe model. De Bryton Rider 750 beschikt daarnaast over een functie waarbij je zoekopdrachten kunt inspreken bij het navigeren. Hierdoor kun je zonder te typen een bestemming opgeven. Dit maakt het gebruik van de fietscomputer een stuk makkelijk.

Echter, het is niet bedoeld om deze functie te gebruiken tijdens het fietsen. De fietscomputer geeft dan aan dat het niet veilig is en keert terug naar het menu.

Ook krijgt de 750 ondersteuning van ANT+ FE-C (Fitness Equipment Control) voor onder andere smart trainer, het topkwaliteit e-bike systeem Shimano Steps en Bike Radar, wat bijdraagt aan veiligere fietsomstandigheden. 

Naast innoverende trainingen en systemen kan de Bryton Rider 750 dus ook voor meer veiligheid zorgen. Verder geeft de Bryton Rider 750 een virtuele koers op een indoor-trainer, is het ongeveer 40 gram lichter en zijn er meer instellingen die je via de app kan aanpassen.

Interface en design

De Bryton Rider 750 heeft een nieuwe interface. Echter, deze ziet er wel ongeveer hetzelfde uit als die van de 860. Bij het gebruik van de 750 merkten we dat de aanwijzingen en route soms moeilijker af te lezen zijn. Dit komt door het contrast en de helderheid van de scherm.

Verder blijkt het systeem soms wat minder snel te zijn. Soms vertraagt het scherm bij overgangen van schermen of bij gebruik van de knoppen.

De 750 beschikt ook over ‘rerouting’. Als je afwijkt van de route, berekent de Bryton Rider 750 een nieuwe route naar de gewenste bestemming. Echter, dit werkt niet in alle gevallen. Als je de route vooraf bepaald hebt, zal je geen nieuwe route te zien krijgen, maar wordt je teruggeleid naar de vooraf gekozen route. 

Bryton Active App

De Bryton Active app is niet nieuw, maar werkt ontzettend goed met de Bryton Rider 750. Zo kun je via je telefoon de route instellen. Tijdens het fietsen krijg je notificaties te zien die je ook op je telefoon ontvangt. Dit is erg handig, maar soms vond ik het persoonlijk soms vervelend, omdat het de kaart blokkeert en me afleidt van het fietsen en het parcours.

Touchscreen in kleur

De Bryton Rider 750 beschikt, net als de 860, over een 2,8 inch kleurentouchscreen, wifi, Bluetooth LE, waterbestendigheid en training en workout-support via de app. Echter, de verschillende kenmerken maken de Bryton Rider 750 toch wel een meer geavanceerde fietscomputer.

Vergelijkingstabel

In onderstaande tabel legden we beide Bryton Rider devices naast elkaar voor een overzichtelijk vergelijk. Zoals je zal merken zijn de verschillen slechts minimaal tussen beide devices. Echter is de Rider 750 qua connectie met meer verschillende devices te koppelen, zijn er gesproken zoekopdrachten mogelijk en is de batterijduur met 25% verlengd.

Ook de sensorenbundel is niet nieuw, maar je kan er van uitgaan dat alles net wat beter gaat werken met de nieuwe Rider 750. Of dat verschil de moeite is om voor de Rider 750 te kiezen laten we in het midden.

Rider 750Rider 860
Release date20202020
Scherm grootte2,8 inch2,8 inch
TouchscreenJaJa
KleurenschermJaJa
Resolutie240 x 400 240 x 400
Accuduur20 uur16 uur
ConnectieWlan, Bluetooth, ANT+WiFi, Bluetooth, ANT+
Log geschiedenis300 uur300 uur
Smartphone meldingenJaJa
Voice searchJa
Bryton appBryton Active appBryton Active app
Barometer – hoogtemeterJaJa
Datavelden / pagina‘s12 / 8 12 / 11
Automatisch uploadenJaJa
Auto pauzeJaJa
Fietsprofielen32
Routes downloaden naar toestelJa, via app of toestelJa, via app of toestel
Geavanceerde workoutsJaJa
POIJaJa
Back to startJaJa
SatellietenGPS, Glonass, Galileo, Beidou, QZSSGPS, Glonass, Galileo, Beidou, QZSS
Route herberekenenJaJa
KaartenJaJa
Compatibel met appsJa, Strava, TrainingPeaks, Selfloops, Relive, Today’s planJa
Strava Live segmentenNeeNee
Compatibel met indoor trainers / elektronisch schakelenJa, Shimano Di2, SRAM, eTap, Campagnolo EPSJa, Shimano Di2, SRAM, eTap, Campagnolo EPS
Sensoren bundel?Ja (hartslag, cadans, snelheid) (Rider 750 T)Ja (hartslag, cadans, snelheid) (Rider860 T)
Voor wie?Sportief / FanatiekSportief / Fanatiek
KopenRider 750Rider 860
BOLLink >>Link >>
AMAZONLink >>Link >>
WIGGLELink >>

Bryton Rider 750E en 750T

De Bryton Rider 750 heeft twee verschillende modellen uitgebracht met bijbehorende accessoires: de Bryton Rider 750E en de Bryton Rider 750T. De 750E is het basismodel. Dit model bestaat uit de Bryton Rider 750 fietscomputer, de standaard stuurhouder en de Sport Mount. De Bryton Rider 750T is het totaalpakket en bezit extra accessoires die de 750 meer geavanceerd maakt. 

Bryton Rider 750 E en T

Het pakket van de 750T bezit naast de beide mounts ook de Bryton magneetloze snelheids- en cadanssensoren en de Bryton hartslagmeter. Deze accessoires bieden een nieuwe dimensie aan de Bryton Rider 750. Door de geavanceerde accessoires heeft de Bryton Rider 750T wel een hogere prijs dan de 750E. 

Beide pakketten beschikken over dezelfde fietscomputer. De 750T heeft dus niet een meer geavanceerde fietscomputer. De hartslagmeter en cadans- en snelheidssensoren worden alleen toegevoegd aan de bundel.

Als je de hartslagmeter en cadans- en snelheidssensoren niet nodig hebt of niet wenst te gebruiken, kun je dus voor de Bryton Rider 750E gaan. Hiermee beschik je wel over minder functies maar bespaar je wel meer geld.

Wel moet ik aangeven dat Bryton niet het duurste merk is in de wereld van fietsnavigatiesystemen.

Bryton Rider 750 vs Garmin Edge 830

Is de Bryton Rider 750 een waardige concurrent voor andere fietsnavigaties? De Bryton Rider 860 werd bij release wel aangekondigd als het antwoord van Bryton op de Garmin Edge 830. Om die reden hebben we de opvolger naast de Edge 830 gelegd.

Bryton Rider 750 vs Garmin Edge 830

De Bryton Rider 750 en de Garmin Edge 830 hebben veel verschillen, maar hebben ook overeenkomsten. Ze verschillen niet veel wat de grootte betreft. Echter, de Bryton Rider 750 heeft een 2,8 inch kleurentouchscreen en de Garmin Edge 830 heeft een 2,6 inch kleurentouchscreen.

Batterijduur en connectiemogelijkheden 

Beide fietscomputers hebben een accuduur van 20 uur. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de fietscomputers snel leeg raken. Ook beschikken ze beide over ANT+, Bluetooth en wifi. In verscheidene reviews lazen we dat de Edge 830 wel eens kan vastlopen. We kunnen dit wel bevestigen daar onze Edge devices dit ook wel eens een keertje voorgehad hebben. De Rider 750 blijkt hier, tot nu, minder of zelfs helemaal geen last van te hebben.

Snelheid en gebruiksvriendelijkheid

Zoals eerder benoemd in deze Bryton Rider 750 review kan de interface van de Bryton Rider 750 soms vertragingen oplopen. In combinatie met de app en telefoon heb je hier minder last van. Bij de Garmin Edge 830 heb je hier helemaal geen last van. De verbeterde processor maakt de Garmin Edge 830 snel in gebruik en de interface is zeer gebruiksvriendelijk. Daarnaast is het touchscreen goed te bedienen en lekker responsief. 

Unieke functies

De Bryton Rider 750 biedt de mogelijkheid om te navigeren door middel van spraakcommando’s. De Garmin Edge 830 heeft een verrassingsroute functie waarbij het zelfstandig een route berekent voor jou om te fietsen. Net zoals de Bryton Rider 750 beschikt de Garmin Edge 830 ook over de mogelijkheid om routes te bereken als je afwijkt van de route die aangegeven wordt op het toestel.

Optionele sensoren

Beide systemen beschikken over de mogelijkheid om een hartslagmeter, cadans- en snelheidssensor te koppelen. Hier laten de fietscomputers zien dat zij de functies erg nauwkeurig kunnen uitvoeren. De resultaten verschillen niet veel van elkaar. Dit geeft mij als fietser een vertrouwd gevoel. 

Extra functies van de Egde 830

De Garmin Edge 830 heeft een alarm die jou waarschuwt als er sprake is van diefstal van jouw fiets. Ook biedt het de functie ‘’Find my Edge’’ aan waarbij de fietscomputer traceerbaar wordt gemaakt bij een crash. Je kunt dan een SOS-melding versturen naar een contactpersoon die jij hebt ingesteld.

Garmin Edge 830
MTB Dynamics Garmin Edge 830

Het grootste verschil

Zoals je kan lezen zijn er wel verschillen maar zijn deze niet onoverkomelijk. Beide toestellen hebben hun eigen karakteristieken en zijn erg goed in hetgeen waarvoor ze bedoeld zijn. De extra mtb-functies en climbpro bij de Garmin Edge 830 zijn wel een surplus die je dan weer niet terug kan vinden bij de Rider 750. Natuurlijk is het maar de vraag hoeveel behoefte je die specifieke functie hebt.

Het grootste verschil zit hem misschien wel in de prijs. Op het moment van schrijven van deze Bryton Rider 750 review, is er toch een aanzienlijk prijsverschil tussen beide devices, waarbij de Bryton Rider 750 het makkelijk haalt van de Garmin Edge 830. Dit is eveneens het geval wanneer je de complete sensorenbundel in huis wil halen. Kortom, de Bryton Rider 750 is een stuk voordeliger geprijsd dan de Garmin Edge 830.

Bryton Rider 750Garmin Edge 830
Release date20202019
Scherm grootte2,8 inch2,6 inch
TouchscreenJaJa
KleurenschermJaJa
Accuduur20 uur20 uur
Geheugen300 uur16 GB / 200 locaties / 100 koersen
ConnectieWlan, Bluetooth, ANT+WiFi, Bluetooth, ANT+
Smartphone meldingenJaJa
BedieningTouchscreen, stem en knoppenTouchscreen en knoppen
Garmin appBryton ActiveGarmin Connect
Route plannenVia app of toestelVia toestel / PC / Smartphone
Back to startJaJa
Surprise meJa
HerberekenenJaJa
Points of interestJaJa
KaartenJaJa
Compatibel met appsJaJa
Strava Live segmentenJa
Live trackingJa
Group trackingJa
Ongevaldetectie en hulpJa
TrainingsfunctiesJaJa
Work-out suggesties
MTB-DynamicsJa
ClimbProJa
Varia / Shimano Di2 / SmarttrainerJaJa
Sensoren bundel ?JaJa, *performance en **MTB-bundel
Voor wie?Fanatiek / SportiefFanatiek / Sportief
KopenBryton Rider 750 Garmin Edge 830
BOLLink >>Link >>
BETERSPORTLink >>
AMAZONLink >>Link >>
WIGGLELink >>Link >>
*Performance bundel: hartslag,- snelheids- en cadanssensor
**Mtb bundel: snelheidssensor

De Bryton Rider 750 kopen?

We kunnen enkel maar concluderen dat de Bryton Rider 750 een aanwinst is voor alle soorten fietstochten, zowel om te navigeren, routes volgen of uitgebreide trainingsschema’s te volgen. De sensoren en verschillende functies werken goed en brengen het fietsen naar een hoger niveau. Je kan alles overzichtelijk bijhouden en zien op welk vlak je je prestaties nog kan verbeteren.

De Bryton Active app werkt ook goed in combinatie met de smartphone. De interface van de fietscomputer heeft soms vertraging, maar door het gebruik van de app heb je daar minder last van. Ook als je niet naar buiten gaat, kan je aangepaste virtuele trainingen volgen via een fietstrainer

Er zijn meer concurrenten van de Bryton Rider 750 op de markt, maar het is maar de vraag of ze allemaal kunnen tippen aan de kwaliteiten en eigenschappen die deze fietsnavigatie te bieden heeft.

Ten opzichte van de voorganger, de Bryton Rider 860, is de Bryton Rider 750 meer geavanceerd door de innoverende functies. Upgraden van de Rider 860 naar de 750 lijkt ons echter niet noodzakelijk tenzij je het nieuwste van het nieuwste en de meest uitgebreide functies toch wil hebben.

De Bryton Rider 750 is in onze ogen uiterst geschikt voor de sportieve en fanatieke fietser die naast navigeren en routes volgen ook inzichtelijk wil kunnen trainen met behulp van een fietsnavigatiesysteem. Qua prijs wint Bryton het zowat van alle bekende merken met vergelijkbare devices. Om deze reden raden we de Bryton Rider 750 fietsnavigatie zeker en vast aan.

Op gebied van MTB specifieke functies hinkelt de Rider 750 dan wel weer wat achterop. Is dat erg belangrijk voor jou dan moet je eerder je licht opsteken bij een Garmin fietsnavigatie en is de Bryton Rider 750 niet voor jou. Uiteraard heb je bij elk merk van fietsnavigatie wel bepaalde functies of eigenschappen die uniek zijn aan het merk.

Hoe dan ook is de Bryton Rider 750 erg uitgebreid en uitermate geschikt om te trainen en te navigeren. Ben je nog niet helemaal overtuigd of de Bryton Rider jouw ideale maatje wordt, bekijk dan zeker onze complete fietsnavigatie koopgids en vind het perfecte device op jouw maat.

Ik hoop dat deze Bryton Rider 750 review jou meer inzicht heeft kunnen bieden in de Bryton Rider 750 en jij hierdoor mogelijk ook de stap neemt om jouw fietsavontuur te vervolgen met de Bryton Rider 750 fietsnavigatie!

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Redactie

Wil jij ook deel uitmaken van de Mountainbikevibes redactie? Heb jij voeling met mountainbike gerelateerde onderwerpen en schrijf je dat ook graag neer? Geef ons dan zeker een seintje. Om de mogelijkheden te bekijken kan je vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”