Bryton Rider 860 review (2022): verrassend goed of net niet?

Bryton Rider 860 review

Wij Nederlanders en Belgen staan bekend om verschillende dingen. We hebben onze befaamde friet, liefde voor voetbal en kazen. Maar een van de dingen waar we het meest bekend om staan is onze voorliefde voor fietsen. Dat fietsplezier kan er alleen maar op verbeteren met een fietsnavigatie zoals de Bryton Rider 860 gps fietscomputer.  

We zijn namelijk als sportief volkje niet weg te denken van de fiets- en mountainbike paden. Maar of je nu graag op ontdekking door de stad gaat of de mountainbike paden in de bossen trotseert, je wilt wel graag beschikken over een goede fietscomputer. Een fietscomputer kun je namelijk helpen met veel verschillende dingen als je onderweg bent. 

De Bryton Rider 860 is op dit gebied dan ook het paradepaardje van het merk Bryton. Dit blijkt ook door de verkoopcijfers. Het handige apparaatje weet zichzelf dan ook erg goed te verkopen en kan je zowel helpen om te navigeren, routes te volgen en je conditie en trainingen te verbeteren.

Maar wat maakt de Bryton Rider 860 nu zo speciaal? Wat zijn de functies, hoe leeft hij op tegen de Rider 750, ondertussen de opvolger van de 860, en wat maakt hem speciaal in contrast met zijn concurrenten van Wahoo en Garmin?

In dit artikel gaan we je meenemen op een reis langs alle functies, mogelijkheden en nutten van de Bryton Rider 860.

Bryton Rider 860 gps fietscomputer; waarvoor kan je deze gebruiken?

De naam geeft het al wel een beetje weg, het is namelijk een computer die ontworpen is om je te helpen terwijl je op jouw fietstocht bent. Het handige apparaatje is relatief klein van formaat, niet veel groter dan een kleine mobiele telefoon, en is te bevestigen aan het stuur. Het apparaat houdt bij hoe snel je gaat, wat je afstand is en geeft dit ook weer op het display.

Nu bestaat de fietscomputer ook al wel eventjes, dus je kunt je voorstellen dat de functies inmiddels ook zijn toegenomen. Een van de belangrijkste functies van een fietscomputer tegenwoordig is dan ook het Gps-systeem, waarover ook deze Bryton Rider 860 beschikt.

Hiermee kun je namelijk erg precies jouw route en omgeving op een duidelijk weergegeven kaart zien. Op die manier kan je ook in onbekende gebieden steeds de weg vinden en kan je routes erg makkelijk volgen. Dit is voor veel mensen dan ook de eerste reden om een fietscomputer zoals de Bryton Rider 860 aan te schaffen.

Tegenwoordig zijn zo goed als alle apparaten voorzien van een bluetooth functionaliteit. Hiermee kun je gemakkelijk verbinding maken met je smartphone. Dit kun je doen om vervolgens weer gebruik te maken van een groot assortiment van apps die jouw vooruitgang bijhouden, daarnaast kan je natuurlijk ook verschillende sensoren koppelen. Zo weet je precies hoe jouw training ervoor staat of kan je de gegevens nog accurater meten.

Enkele andere mogelijke functies van fietscomputers tegenwoordig zijn een diefstalbeveiliging, touchscreen en een noodsignaal voor het geval je in een ongeluk verzeild raakt. 

Het apparaat zelf

Bryton Rider 860

De Bryton Rider 860 is best wel een veelzijdig toestel dat ieder type fietser maar wat graag op zijn stuurtje plaatst. Zowel voor lange afstanden door het bos als toeristische fietsritjes door mooie landschappen en natuurlijk voor de meest intensieve trainingen is deze fietscomputer en navigatie uitermate geschikt. Maar wat maakt deze fietscomputer nu zo speciaal? We zullen je meenemen langs een aantal functies van het apparaat. 

Navigeren

Misschien wel een van de meest belangrijke functies van elke goede fietscomputer is natuurlijk de navigatie. Gelukkig is dit dan ook de primaire functie van de Rider 860. Het duidelijk verlichte scherm laat je dan ook met gemak zien waar je heen moet. Dit doet hij door een erg goed zichtbare, felgekleurde pijl. 

Naast de duidelijke zichtbaarheid van de pijl geeft hij ook precies aan wanneer je een afslag moet nemen tot op 0,01 kilometer precies. Hierdoor hoef je nooit meer bang te zijn een afslag te missen. Is het nu zo dat je er toch eentje hebt gemist? Dan berekend de Rider 860 meteen een nieuwe route voor je zodat je binnen een mum van tijd weer op pad kan. 

Bryton Rider 860 navigeren

Het is wel belangrijk dat je doorgeeft dat je wilt navigeren naar het dichtstbijzijnde waypoint. Zo voorkom je dat hij je helemaal terug naar je vertrekpunt stuurt.  

Exterieur

Het kan zijn dat je je afvraagt hoe groot dat apparaat wel niet moet zijn om zo duidelijk alles weer te kunnen geven. Het antwoord hierop is simpelweg; niet groot!

De Rider 860 heeft afmetingen van 10 × 5,8 × 2,4 centimeter en is hierdoor ongeveer het formaat van een gemiddelde telefoon. Het gewicht van het apparaatje is ook maar 128 gram, waardoor hij niet zwaar is. 

Het apparaatje is voorzien van een 2,8 inch touchscreen en dus net iets kleiner dat je pinpas. Het touchscreen is ook erg responsief en kan zelfs met handschoenen gebruikt worden. Aan de onderkant zitten ook nog eens twee knoppen. Eentje om je rit te starten, pauzeren en te stoppen en eentje om een ronde te markeren. De knop aan de linkerkant is de aan- en uitknop van het toestel.

Functies

Natuurlijk is een fietscomputer uitgerust met meerdere functies. De Rider 860 is hier dan ook geen uitzondering op. 

Er zijn veel verschillende weergave functies waar hij over beschikt. Zo kun je gemakkelijk zien hoeveel calorieën je verbrand hebt, wat je hartslag is, hoe snel je gaat, hoe lang je al bezig bent en wat je hoogte is. De Rider 860 is volledig waterbestendig en beschikt over verschillende trainingsfuncties. 

Bryton Rider 860

Met de Track-functie van het apparaat kun je voordat je begint aan jouw rit een route instellen. Deze routes kun je vervolgens weer opslaan. Ook is het mogelijk om vooraf ingestelde routes op te slaan zoals races of trails. 

Je kunt met de hulp van Bryton Active app gemakkelijk alles met jouw Rider 860 synchroniseren via WLAN. Ook zorgt de connectiviteit van de Bryton Active app dat je deze weer kunt koppelen aan verschillende andere trainingsapps. Denk hierbij aan TrainingsPeaks en Strava. Zo kun je gemakkelijk jouw resultaten delen en vergelijken met miljoenen andere over de hele wereld. 

Interface

Dat de Rider 860 beschikt over veel hele handige functies is wel duidelijk. Van volledige navigatie tot connectiviteit met je smartphone en apps. Het bedienen van al deze mogelijkheden moet dan ook een lastige taak zijn, toch?

Niets is minder waar gelukkig. Het bedienen van de Rider 860 is namelijk erg eenvoudig. Al bij de eerste keer opstarten merk je dat je te maken hebt met een gebruiksvriendelijk apparaatje. De Rider 860 werkt volledig op Android en is binnen een klein minuutje opgestart.

Het heldere display geeft je de keuze uit zes mogelijkheden: navigatie, resultaten, meter, plannen, profiel en instellingen. De grote symbolen die aangegeven staan bij de mogelijkheden zorgen voor een overzichtelijk te bedienen interface. Of je nu een doorgewinterde pionier bent op het gebied van technologie of wat minder ervan af weet, het is een toegankelijk apparaat. 

Bryton Rider 860 exterieur en interface

De functies resultaten, instellingen en profiel spreken voor zich

Bij results kan je de statistieken van je gereden rit uitgebreid bekijken en analyseren. Daarnaast kan je ook het juiste fietsprofiel selecteren en aanpassen bij de tab profiel.

Andere instellingen kan je moeiteloos bekijken en aanpassen bij settings. Wil je meteen van start zonder route of navigatie dan kan je de tab cycling gebruiken.

Navigatie zorgt ervoor dat je, zoals de naam al doet vermoeden, je kunt navigeren. Dit gebeurt aan de hand van een overzichtelijke kleurenkaart. Je kunt gratis de kaarten van OpenStreetMap downloaden. 

Courses is de functie waar je gebruik van kunt maken voor het volgen van vooraf ingestelde routes. Zo hoef je tijdens het fietsen niet moeilijk te doen en kun je vooraf precies instellen waar je heen wilt en vooral ook hoe je erheen wilt. 

De verschillende bundels

Als je op zoek bent gegaan naar de Bryton Rider 860 dan zul je misschien wat geks zijn tegengekomen. Soms staat er namelijk een T of een E achter de omschrijving van het apparaat. Dit is geen fout van de aanbieder, maar is doelbewust.

De Rider 860 E en de Rider 860 T zijn namelijk dezelfde apparaten, alleen zijn de bundels een beetje anders. 

De duidelijkste manier om het te omschrijven is dat de 860 E het basismodel is en de 860 T de gevorderde bundel. Dit betekent dat de Rider 860 T dus beschikt over meer bijgeleverde producten om het beste te halen uit jouw Rider 860. 

Beide bundels beschikken over het apparaat zelf, een handleiding, USB-kabel en een houder voor zowel sportfietsen als normale fietsen. Dit zorgt ervoor dat je met de 860 E bundel al prima van start kunt.

Bryton Rider 860 accessoires standaard

Ben je op zoek naar net wat meer toevoegingen? Dan kun je misschien beter gaan voor de T bundel. In de T bundel zit namelijk nog een ANT+/BLE-hartmonitor, cadans- en snelheid sensor bijgeleverd. Dit zorgt ervoor dat je het allerbeste uit jouw apparaat kunt halen.

Bryton Rider 860 sensoren

Dat de Rider 860 T bundel ervoor zorgt dat je alle functies van het apparaat kunt benutten is wel duidelijk, maar dat wordt nog duidelijker door de prijs. Het verschil tussen de bundels valt qua prijs erg goed mee.

De bundels verschillen dus op een aantal belangrijke punten. Hierdoor zijn de Bryton Rider 860 T bundels zijn dan ook van harte aan te bevelen als je alle sensoren erbij geleverd wilt hebben.

Bryton Rider 860 vs. 750

Natuurlijk is de Rider 860 niet het enige apparaat waarmee Bryton op de markt komt. In tegendeel, deze fietscomputer heeft meerdere broertjes en zusjes. Eén van de broertjes die de 860 heeft is de Bryton Rider 750. De 750 is zelfs de opvolger van de Bryton Rider 860 en werd in hetzelfde jaar gelanceerd. Maar wat zijn nu de gelijkenissen tussen beide apparaten? En vooral ook, wat is er anders tussen de twee?

Bryton Rider 860
Bryton Rider 860
Bryton Rider 750
Bryton Rider 750

Dat het gaat over twee erg goede fietscomputers is wel duidelijk. Beide apparaten worden aangeboden in een T en een E bundel, waarin je verschillende functies kunt halen uit je apparaat. Ook maken beide apparaten gebruik van een handige interface die beschikt over grote pictogrammen en zijn ze beide te bedienen via het heldere en grote touchscreen. 

Ook op het gebied van functies lijken de twee erg veel op elkaar. OpenStreetMap, waypoint functies en natuurlijk de standaard snelheid, afstand, hartslag en cadans zijn allemaal te vinden op beide apparaten. 

Een van de belangrijkste verschillen tussen de twee, is dat de Rider 750 beschikt over een spraakfunctie. Hierdoor kun je, terwijl je aan het fietsen bent, gemakkelijk de route instellen die jij wilt. 

De Bryton Rider 860 is ondertussen wat moeilijker te verkrijgen en stilaan aan het verdwijnen. Uit onderstaand vergelijk zal je voornamelijk kunnen concluderen dat er niet zo heel erg veel verschil zit tussen beide devices. Bij de Rider 750 kan je een extra fietsprofiel instellen en kan je de fietscomputer op 3 verschillende fietsen gebruiken. Ook de batterijduur werd met 4 uur verlengd.

Rider 750Rider 860
Release date20202020
Scherm grootte2,8 inch2,8 inch
TouchscreenJaJa
KleurenschermJaJa
Resolutie240 x 400 240 x 400
Accuduur20 uur16 uur
ConnectieWlan, Bluetooth, ANT+WiFi, Bluetooth, ANT+
Log geschiedenis300 uur300 uur
Smartphone meldingenJaJa
Voice searchJa
Bryton appBryton Active appBryton Active app
Barometer – hoogtemeterJaJa
Datavelden / pagina‘s12 / 8 12 / 11
Automatisch uploadenJaJa
Auto pauzeJaJa
Fietsprofielen32
Routes downloaden naar toestelJa, via app of toestelJa, via app of toestel
Geavanceerde workoutsJaJa
POIJaJa
Back to startJaJa
SatellietenGPS, Glonass, Galileo, Beidou, QZSSGPS, Glonass, Galileo, Beidou, QZSS
Route herberekenenJaJa
KaartenJaJa
Compatibel met appsJa, Strava, TrainingPeaks, Selfloops, Relive, Today’s planJa
Strava Live segmentenNeeNee
Compatibel met indoor trainers / elektronisch schakelenJa, Shimano Di2, SRAM, eTap, Campagnolo EPSJa, Shimano Di2, SRAM, eTap, Campagnolo EPS
Sensoren bundel?Ja (hartslag, cadans, snelheid) (Rider 750 T)Ja (hartslag, cadans, snelheid) (Rider860 T)
Voor wie?Sportief / FanatiekSportief / Fanatiek
KopenRider 750Rider 860
BOLBekijk prijs >>Bekijk prijs >>
AMAZONBekijk prijs >>Bekijk prijs >>

Conclusie; Bryton Rider 860 kopen of niet?

Er zijn erg veel verschillende soorten fietscomputers op de markt. Van goedkope, kleine apparaatjes die alleen je snelheid en tijd weergeven tot de nieuwste technologische hoogstandjes. 

De Rider 860 van Bryton weet zichzelf dan ook wel erg hoog op het lijstje te zetten van technologische hoogstandjes op de markt van fietscomputers. De handige Rider 860 is voorzien van talloze handige functies waarmee jij volledige controle hebt over jouw fietsritten. 

Het apparaat is een stevig en gemakkelijk te gebruiken toevoeging aan het arsenaal van elke fietser. Of je nu voor een rondje door de stad gaat, een rondje Frankrijk of een stevige mountainbiketocht, met de Rider 860 weet je zeker dat je aankomt op de bestemming waar je heen wilt. 

Het apparaat heeft een batterijduur van ongeveer 16 uur en moet, als je op een langere of meerdaagse rit gaat, wel een keer worden opgeladen. Voor de mensen die het wat dichter bij huis houden is dit echter helemaal geen probleem.

De kaarten van OpenStreetMap zijn gratis te downloaden en offline te gebruiken. Hierdoor heb je altijd de kaarten bij de hand die jij nodig hebt. 

Hoe je het ook wendt of keert, de Bryton Rider 860 kan de perfecte toevoeging zijn voor elke fietser. Of je nu gaat voor een lange wielertocht, een mountainbike avontuur of een stadse fietstocht met de Rider 860 van Bryton ben je overal op voorbereid!

Echter is het belangrijk om te weten dat de Bryton Rider 860 in hetzelfde jaar van zijn release al een opvolger kreeg met de Bryton Rider 750. Deze is in enkele opzichten een verbetering van de 860 en is ook een stuk voordeliger qua prijs. Had je je ogen gericht op de 860, overweeg dan zeker de upgrade naar de verbeterde Bryton Rider 750. Een review over de 750 kan je ook op onze website vinden via onderstaande link:

Bryton Rider 750 review >>

Verrassend goed of net niet, wij vinden van wel, maar zouden eerder voor de Rider 750 gaan. Ben jij ook overtuigd van de kwaliteiten van dit fietsnavigatiesysteem? Of zoek je toch net wat anders? In het laatste geval helpen we je graag mee op weg naar de beste keuze en de fietsnavigatie op jouw maat; check daarvoor onze fietsnavigatie koopgids.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Eén reactie

  1. De Bryton 860 is echt een waardeloos apparaat. Het touchscreen werkt gebrekkig, de manual is onvolledig en het apparaat herkent meestal geen wifi. Verder verkracht hij routes die met zorg met veel waypoits zijn uitgezet; elke keer weer leidt hij naar verharde paden/wegen. Verder werkt hij niet met Apple in tegenstelling tot zijn oudere broertjes en zusjes. Waar ik enthousiast was over zijn voorgangers, heb ik deze met tussenpozen van een jaar weer in de kast gesmeten. Vandaag is de de derde en laatste keer. Voor mij nooit meer een Bryton!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Redactie

Wil jij ook deel uitmaken van de Mountainbikevibes redactie? Heb jij voeling met mountainbike gerelateerde onderwerpen en schrijf je dat ook graag neer? Geef ons dan zeker een seintje. Om de mogelijkheden te bekijken kan je vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”