De ultieme mountainbike gids

Het beste slot voor je mountainbike kopen

Het beste slot voor je mountainbike kopen

Een dagje met de mountainbike weg is natuurlijk altijd leuk, maar hoe kan jij je fiets veilig wegzetten? Geen enkele goede mountainbike beschikt over een ingebouwd slot. Je wil natuurlijk niet dat iemand aan de haal kan gaan met jouw geliefde mountainbike.

Een mountainbike slot kopen kan daarom nuttig zijn, zeker wanneer het er een is met een ART keurmerk. Het ART keurmerk bepaald hoe veilig jouw slot is tegen diefstal. Dit kan belangrijk zijn wanneer jij een verzekering voor jouw fiets hebt afgesloten.

Aangezien er zoveel verschillende fiets- en mtb sloten te koop zijn, is het niet altijd makkelijk om er een te kiezen. Daarom wil ik je in dit artikel op weg helpen om het beste mountainbike slot te vinden.

Een mountainbike slot, hier moet je rekening mee houden

Hoewel een mountainbike met een vast slot soms wel van pas zou kunnen komen, is het niet de gewoonte om er één in de mtb te verwerken. Dit heeft verschillende redenen: aan de ene kant zorgt een vast slot voor meer gewicht en aan de andere kant ziet het er natuurlijk niet zo mooi uit.

Een mountainbike is en blijft een sportfiets die meestal niet wordt gebruikt binnen de stad. Wanneer je echter een uitstapje wil gaan doen met de mtb, dan kan het al eens zijn dat je even wil afstappen om bijvoorbeeld iets te gaan eten. In dat geval kan een ART keurmerk fietsslot zeker van pas komen om jouw mountainbike te beveiligen.

Het is zeker niet aan te raden om jouw mtb voor langere tijd te stallen met een slot. Het is zeker nooit een goed idee om je geliefde mtb voor meerdere uren in het openbaar te laten staan, plaats hem altijd in een garage of afgesloten omgeving.

Een goed mountainbike slot beschikt over een paar specifieke kenmerken. Het belangrijkste is natuurlijk dat het slot enorm goed en vooral erg stevig is. Een mountainbike met slot is al beter beveiligd dan eentje zonder slot, maar een goed slot is wel een vereiste.

Bij het kopen van een mountainbike fietsslot moet je ook rekening houden met het gewicht. Een slot voor mountainbike neem je namelijk steeds mee tijdens het fietsen. Het is duidelijk dat een fietsslot dat 2 kilogram weegt, niet altijd het handigst is onderweg.

In dit artikel ben ik voor jou op zoek gegaan naar een praktisch mountainbike slot dat je overal mee naartoe kan nemen. Zo kan jij jouw mooie mountainbike goed en overal op slot zetten en kan je met een gerust gevoel je mountainbike even aan de kant zetten.

De beste mtb fietssloten

Ik heb voor jullie 3 sloten geselecteerd die volgens mij erg goed van pas kunnen komen tijdens jouw tocht. Daarnaast heb ik ook nog een extra bonus fietsslot geselecteerd, dat je op het einde van dit artikel tegenkomt.

BEUGELSLOT 920 – U FIETSSLOT

Het eerste slot dat ik voor jullie heb geselecteerd is een U-vormig beugelfietsslot. Decathlon vermeldt ook een slot score, om zo te bepalen hoe diefstal werend een bepaald slot is. De score werd ontwikkeld door B’TWIN in samenwerking met een gespecialiseerd lab. Volgens hen is dit een zeer veilig fietsslot met een topscore van maar liefst 8 punten op de 10.

BTWIN Beugelslot 920-U

Wat voor ons ook belangrijk is, is dat het slot makkelijk mee te nemen is op de fiets. Wel, dit slot is niet vederlicht maar ook niet al te zwaar (1,6 kilogram) en je kan het mtb slot zelfs bevestigen aan het frame van de fiets.

Ook past het slot makkelijk in een rugzak doordat het zo makkelijk op te bergen is. Het is nooit makkelijk om een perfecte balans te vinden tussen de kwaliteit van het slot en zijn gewicht, maar bij dit mtb fietsslot van Decathlon is dat zeker gelukt.

BTWIN 920 - U fietsslot

Gezien de veiligheidsscore en de goede materialen waaruit het slot gemaakt is, ben ik ervan overtuigd dat dit het beste mtb fietsslot qua prijs-kwaliteit is. Het slot is beschermd tegen zagen en eventueel hamers, maar biedt ook bescherming tegen zwaarder gereedschap zoals bijvoorbeeld betonscharen.

Ook interessant om te vermelden is dat dit slot werd ontwikkeld door het merk B’TWIN. Zij hebben al jaren ervaring binnen de fietsindustrie en weten als geen ander hoe fietsdieven te werk gaan. Door in te spelen op de bekende diefstaltechnieken en verder te denken dan de criminelen zelf, zijn ze er in geslaagd om een fantastisch slot op de markt te brengen.

Vinz Ventoux Fietsslot

Een mountainbike slot kopen vergt veel aandacht wil je rekening houden met de belangrijkste punten. De ene heeft liever een iets zwaarder slot met ART-certificering, maar de andere heeft toch liever een lichter slot zonder certificering. Voor dit tweede slot heb ik dan ook een lichtgewicht mtb fietsslot gekozen van 650 gram. Helaas zonder ART-certificaat.

Vinz ventoux mountainbike slot

De ketting is omgeven door een beschermlaag, waardoor je het slot rond de fiets kan doen zonder het frame te beschadigen. Dit Vinz mtb fietsslot verkleind de kans op diefstal enorm, maar wordt niet aangeraden voor langdurig gebruik. Geen enkel fietsslot is trouwens geschikt voor langdurig gebruik. De schakels van dit slot hebben een gemiddelde dikte van 5,5 mm.


Het slot voelt erg stevig aan en is makkelijk te gebruiken. De 90 centimeter lange ketting is geschikt om tot 2 mountainbikes vast te maken aan elkaar, of om één mountainbike vast te maken aan een vast voorwerp met grotere diameter. Het is altijd aan te raden om jouw mtb vast te maken aan een stevig voorwerp zoals een paal of een fietsenrek.

ABUS Iven Chain 8210 Kettingslot

Als derde mtb slot heb ik gekozen voor een uiterst kwalitatief slot met ART- certificering. Hoewel deze sloten veel zwaarder zijn dan gewone sloten, heb ik er toch één gevonden dat minder weegt dan de twee kilogram.

Abus Iven mountainbike slot

Dit 85 centimeter (ook verkrijgbaar in 110cm en 140cm) lange mtb kettingslot van het merk Abus heeft een ART2- certificaat. Zijn iets hogere prijs valt dan ook zeker te rechtvaardigen door zijn certificering. Qua Prijs-kwaliteit blijft het een prima keuze.

Het stevige kettingslot met dikke schakels is omgeven door een zachtere laag beschermende stof, zodat je fiets geen krassen kan oplopen tijdens het aanleggen van het slot.

Het slot is bovendien gemaakt van stevige en duurzame materialen, waardoor het een erg lange verwachte levensduur heeft. Bovendien is dit slot ook als best getest naar boven gekomen tijdens een test door de fietsersbond.

Ook Abus is een merk dat al langer bekend staat om zijn goede materiaal. Bovendien leveren ze altijd topproducten tegen een eerlijke concurrentiële prijs. Het slot wordt geleverd met twee sleutels, waardoor je er altijd 1 op reserve hebt.

Bonus tip: mountainbike slot met alarm: Abus Fietsslot Bordo Alarm 6000A

Na het bespreken van voorgaande drie fantastische mtb sloten, vond ik dat ik er ook eentje moest selecteren dat gebruik maakt van een alarm. De reden waarom ik dit slot niet bij de andere drie heb gezet, is omdat het komt met een hoger prijskaartje.

Toch ben ik er vrij zeker van dat mensen die regelmatig met de mountainbike gaan fietsen veel kunnen hebben aan een slot met alarm. Ook voor mensen die graag de mountainbike meenemen op vakantie kan dit een echte must zijn.

Dit mountainbike slot is er eentje van het type vouwsloten. Daardoor is het erg compact en kan je het erg makkelijk opbergen in een rugzak. Wanneer iemand een poging waagt om je mtb te stelen, schiet het luide (100 dB) alarm in actie.

Hoe werkt het alarm van die mountainbike slot?

Aan de ene kant kan dit ervoor zorgen dat jij wordt gewaarschuwd als je nog in de buurt bent. Aan de andere kant is zo’n fietsslot alarm ook bedoeld om dieven af te schrikken. Een fietsslot met alarm is natuurlijk nuttig, maar niet als het alarm voor het minste in actie schiet. Gelukkig heeft Abus daar rekening mee gehouden. Speciale sensoren detecteren alle bewegingen, hoe klein ze ook zijn.

Abus Bordo mountainbike slot met alarm

Het apparaat is op die manier in staat om een diefstalpoging te onderscheiden van een toevallige aanraking. Wanneer iemand er per ongeluk tegen aan stoot, kan het zijn dat het slot een waarschuwingstoon uitstuurt, maar zal het volledige alarm niet afgaan. Wanneer iemand overduidelijk de fiets probeert te stelen, dan treedt het alarm loeihard in werking.

Dit goede slot bestaat in slechts 1 maat en is ideaal om jouw geliefde mtb mee te beveiligen.

Conclusie: het beste mtb slot kopen

Welk mountainbike slot het beste is voor jou, hangt uiteraard af van verschillende factoren. Ben je echt op zoek naar een erg licht slot, dan raad ik je aan om voor het Vinz Ventoux fietsslot te kiezen.

Wil je liever een goed slot met ART keurmerk? Dan kan jij het beste voor het kettingslot van Abus kiezen. Dit slot is heel stevig en weegt daardoor misschien net iets meer dan de andere sloten. Alhoewel ik van mening ben dat een veilig slot belangrijk is dan het extra gewicht.

Toch is het allerbeste mountainbike fietsslot volgens mij nog steeds het Abus vouwslot inclusief alarm. Afhankelijk van hoe vaak je gaat rijden en hoeveel je te besteden hebt, zou ik altijd aanraden om voor dit slot te kiezen. Het is niet alleen enorm stevig, maar het waarschuwt jou ook nog eens wanneer er een ongewenste bezoeker aan je mtb zit. Prijs-kwaliteit is het zeker een slot dat je in overweging moet nemen.

.
Mountainbike marathon plan

Bigger, Better & Epic

Het Marathon Plan

Verander je ritten van 40km in epische avonturen van 100+km.

Geen opofferingen, geen saai trainingsschema en geen tijdsdruk!

1 plan, 11 stappen, 1 episch doel.
 Voor iedereen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De ultieme mountainbike gids

Mijn favoriete producten

Nieuwste artikels

Partners

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”