HEY, YO, PAS OP, AAN DE KANT, TRIIING TRIIING,…. Je kent het misschien wel? Je hebt het zelf al eens te horen gekregen terwijl je aan het fietsen was? Enorm onbeschoft en asociaal natuurlijk, terwijl het simpel op te lossen is door een bel op je fiets te monteren.
Is een fietsbel wettelijk verplicht?
Jazeker, en hoewel er niet echt controle op gedaan wordt, kan je een boete krijgen als je fiets niet uitgerust is met een bel. In België bedraagt de boete 58€ en 35€ in Nederland. Voor dat bedrag kan je al een mooie bel kopen.
Mooi en bel in 1 zin? Onmogelijk zullen velen denken. Gelukkig lopen er veel creatieve en inventieve mensen rond op onze planeet.
Close The Gap
Elke stadsfiets heeft een bel, maar voor vele wielertoeristen en mountainbikers is een bel op het stuur nog steeds een no-go. Het is geen zicht, het is niet aerodynamisch, de profs gebruiken het ook niet, zelfs de “al dat extra gewicht”-kaart wordt al wel eens getrokken. Hilarisch maar het is nog steeds de realiteit.
Daar wilden enkele wielerliefhebbers uit Nederland verandering inbrengen. Met hun bedrijf CloseTheGap willen zij het fietsen leuker en vooral veiliger maken, voor iedereen. Daarom ontwikkelden zij de Hidemybell.
HideMyBell, wat is het precies?
Het leuke en inventieve aan een HideMyBell is dat het meer is dan een bel alleen. Een HideMyBell is een houder voor je fietsgps waarin een bel verwerkt zit. De bel valt dus niet op en staat niet bovenop je stuur gemonteerd.
Qua looks en aerodynamica kan dat toch al tellen en is het niet langer een excuus om geen bel te hebben. Onder andere Chris Froome werd op training ook al gespot met een HideMyBell. Voor het gewicht moet je het ook niet laten, een HideMyBell, afhankelijk van welk type, weegt tussen de 40 en 50 gram.
Er zijn ondertussen 5 verschillende types op de markt:
- Regular
- Regular GWS
- Mini
- Fi mount
- Insider
Bij elk type krijg je standaard 5 verschillende gps-mounts:
- Garmin / Wahoo (Garmin mount 1/4e draaien)
- Mio
- Lezyne
- Polar
- Bryton
Garmin / Wahoo mount vind je verderop in dit artikel.
Bij de Regular GWS zitten 3 mounts:
- Garmin Edge
- Wahoo
- Sigma ROX
HideMyBell Insider 1.0 en 2.0
Hoewel ik het nooit erg vond dat er een bel op mijn stuur stond, was ik toch meteen enthousiast over deze uitvinding. Omdat ik enkel een mountainbike heb koos ik om de Insider versie van de HideMyBell te kopen.
Deze is speciaal ontwikkeld voor off-road rijden. Bij de insider zit de gps boven je stuurpen en de bel aan de linkerkant. Bij de andere houders zit de bel rechts en de gps vóór het stuur uit.
Ondertussen is er een 2.0 versie van de Hide My Bell Insider op de markt. De grootste verbetering bij deze nieuwe versie is de klepel van de bel die nu vervangen is door een stevige, robuuste verenstalen klepel. Deze gaat in de praktijk dus vele malen steviger en duurzamer zijn dan bij de eerste versie.
Via onderstaande partners kan je de nieuwe HideMyBell Insider bestellen:
Omdat bij de insider de gps boven je stuurpen zit, heb je minder risico je gps-toestel te beschadigen of te verliezen bij een valpartij, botsing of wanneer je overkop gaat.
De klem van de insider is 35mm in diameter. In het pakket zit ook een rubberen strip zodat je de HideMyBell ook op een stuur van 31,8mm kan monteren. Je plaatst de rubberen strip gewoon tussen de klemband van de insider.
De houder draai je vast met een inbusbout. In de handleiding staat vermeld met hoeveel kracht (newtonmeter) je deze moet vastdraaien. Hiervoor gebruik je best een momentsleutel, zo ben je zeker dat het niet te strak of te los zit.
Controleer, voor je alles vastzet, of de gps-mount mooi in het midden van je stuurpen komt te staan. Aangezien ik een Garmin Edge 810 heb, heb ik enkel de Garmin mount kunnen uitproberen. Het viel me meteen op dat de gps véél steviger bevestigd is dan met de standaard mount die je bij je gps-toestel krijgt.
Omdat ik rechtshandig ben was mijn grootste bezorgdheid eigenlijk het feit dat de bel links staat. Die bezorgdheid was eigenlijk voor niets nodig. Het vergt wel even wat oefening om de bel op de juiste manier te bedienen. Je moet de klepel niet te ruw bedienen maar wel snel loslaten. Dit lukte na even proberen zowel met links als met rechts, ook tijdens het fietsen.
Door mijn met mijn rechterhand op de stuurpen te steunen vond ik het makkelijker om de klepel te bedienen. Het beste geluid kreeg ik dan door de klepel met mijn duim te bedienen. Met de linkerhand lukte dit ook, in dit geval gebruikte ik wel de wijsvinger om de bel te bedienen.
Dat de bel in het midden van je stuur zit, was voor mij het moeilijkst. Wanneer ik voetgangers wou waarschuwen dat ik eraan kwam, moest ik soms toch even naar mijn bel zoeken. Dit moet ik echt nog gewoon worden.
Omdat de insider boven je stuurpen zit, is er bij deze HideMyBell geen ruimte om bijvoorbeeld een lamp of gopro te monteren. Dit kan bij de andere wel met behulp van adapters.
De mounts zitten met kleine inbusbouten en twee moertjes vast. Het is een beetje prullen maar het vervangen gaat toch vrij vlot, al had het allemaal wel iets groter mogen zijn.
Conclusie
De HideMyBell is een zeer leuke uitvinding al ben ik er nog niet helemaal wild van.
Update: Ik heb ondertussen wel enkele maanden plezier gehad van deze bel. Helaas is onlangs de klepel van de bel afgebroken, waardoor deze nu onbruikbaar is voor mij. Het kan aan mijn belkunsten gelegen hebben of ik heb gewoon pech gehad.
Update 2: Ondertusen is er een vernieuwde versie van alle Hide My Bell mounts op de markt. Bij de nieuwe versie is de klepel veel steviger en robuuster waardoor deze in theorie veel minder snel, of zelfs helemaal niet, stuk zou mogen gaan. Dit hebben we helaas tot op heden nog niet zelf kunnen testen, misschien dat we dat binnenkort wel een keertje zullen doen.
Ik zet de voor- en nadelen, volgens mijn eerste indruk, nog even op een rijtje:
Voordelen
- Het ziet er heel strak uit.
- Gps zit goed en stevig vast.
- Bel is luid en goed hoorbaar.
- Verschillende gps-mounts, dus je bent niet aan één merk gebonden.
Nadelen
- Klepel lijkt fragiel, en is het ook.
- Vereist wat oefening om de bel juist te bedienen.
- Bel links en in het midden is een beetje wennen.
De voordelen zijn vrij vanzelfsprekend, het ziet er leuk uit en het doet wat het moet doen. Het is echter wel een hele andere manier van bellen, en dat moet je wel even gewoon worden.
HideMyBell Insider kopen?
Gebruik jij al een hidemybell op je fiets of wil je het eens uitproberen? Laat het me dan zeker weten in een reactie onderaan de pagina.
Eén reactie
Ik vind de HideMyBell een waardeloos product. De bel is nauwelijks hoorbaar en het bedienen is niet bepaald makkelijk. Veel te duur voor wat het doet.
Een BBB-belletje dat je met een rubbertje vastzet kost nog geen 5 euro en geeft 10 keer duidelijker geluid.