Wat is een hybride fiets en welke soorten zijn er?

Wat is een hybride fiets?

Heb je niet zoveel ruimte in je berging om verschillende fietsen te huisvesten? Of heb je een kleiner budget? Maar wil je zowel sportief fietsen als ook in de stad? En dat allemaal het liefst op 1 en dezelfde fiets? In dat geval is een hybride fiets waarschijnlijk wel iets voor jou. Die combineert namelijk het beste van 2 werelden. Wij maken je graag duidelijk wat een hybride fiets is en welke soorten er zoal zijn.

Na het lezen van dit artikel weet je welke de beste hybride fiets voor jouw situatie is, en welke hybride fiets jij dus moet kopen.

Wat is een hybride fiets?

Een hybride fiets is feitelijk een kruising tussen een stadsfiets en een fiets ter beoefening van sportieve activiteiten. Een redelijk praktische fiets dus die ook nog eens benut kan worden als racefiets en / of als mountainbike. Handig is dat, wanneer je je fiets op meerdere manieren kunt gebruiken waardoor je niet 2 afzonderlijke, dure exemplaren hoeft aan te schaffen. 

Een hybride fiets kenmerkt zich over het algemeen doordat deze een groter schakelbereik heeft dan de gemiddelde stadsfiets met versnellingen. Meestal is er dan ook sprake van een derailleurversnelling waardoor je op verschillende parcoursen soepeler kunt rijden.

Vrijwel iedere hybride fiets kent een redelijk sportieve zithouding die iets aerodynamischer is dan die van een normale stadfiets, maar veel minder gebogen en dus comfortabeler dan de zithouding van een racefiets of mountainbike. Ga je een hybride fiets uitproberen, laat je dan helpen door de verkoper om de juiste fietshouding van je hybride fiets af te laten stellen.

Hybride fietsen zijn enorm veelzijdig. Het zijn echte alleskunners.

Hybride fiets

Voordelen van een hybride fiets

De voordelen die een hybride fiets biedt mogen duidelijk zijn. Zo’n fiets biedt de gebruiker veel flexibiliteit. Je bespaart geld doordat je maar 1 fiets hoeft aan te schaffen waar je zowel mee kunt sporten als mee op stap kunt gaan of boodschappen mee kunt gaan doen. Daarnaast bespaar je plaats doordat je maar 1 fiets hoeft te stallen in je berging. Bijzonder handig wanneer je klein woont en weinig ruimte hebt of krap bij kas zit. 

Maar wanneer ga je nu op een hybride fiets rijden? Wanneer kies je met andere woorden voor zo’n bijzondere combi-fiets? In onze visie is dit type fiets onder andere voor de beginnende sportfietser zonder al te veel budget ideaal.

Ook voor mensen op leeftijd die toch af en toe een sportief fietsritje willen maken, is de hybride fiets een oplossing. Lijkt zo’n fiets jou ook wel wat, bepaal dan hierna welke hybride fiets jij het beste kunt kopen.

Welke soorten hybride fietsen zijn er?

Tegenwoordig is het aanbod hybride fietsen al groot en zijn er zelfs specifieke hybride fietsen te koop. Wij leggen je graag uit waar je op moet letten bij aanschaf van een hybride fiets. 

Je kunt tegenwoordig een hybride fiets kopen die praktisch gebruik met specifieke fietsdisciplines combineert. Welke hybride fiets het meest geschikt is voor jou, is vooral afhankelijk van je sportieve voorkeur. We onderscheiden onder andere:

  • Cross hybride fietsen
  • Fitness hybride fietsen
  • Trekking hybride fietsen
  • Urban hybride fietsen

Cross hybride fiets kopen

De cross hybride fiets staat bekend als de ultieme allrounder onder de hybride fietsen. Door de wat smallere banden en het lage gewicht, kun je er aardige snelheden mee halen op de weg.

Een geveerde voorvork, schijfremmen (meestal), geprofileerde banden en verstevigde velgen zorgen er echter voor dat je ook op goede verharde, gelijkmatige bospaden uit de voeten kunt.

Door een licht sportieve zithouding is dit fietstype echter ook prima in de stad te gebruiken. Hij biedt genoeg zitcomfort dat niet alleen op ultieme aerodynamica is afgestemd. 

CUBE Nature

Met een optionele spatborden, bagagedrager en een voor- en achterlicht, maak je dit soort fietsen snel geschikt voor stadsgebruik.

Het van oorsprong Duitse Cube – een van de bekendste producenten van verschillende typen sportieve fietsen – biedt met de CUBE Nature een zeer fraaie cross hybride fiets aan tegen een betaalbare prijs.

Fitness hybride fiets kopen

Waar de cross hybride fiets veel weg heeft van een slanke mountainbike, neigt de fitness hybride fiets meer richting de traditionele racefiets. Dit type hybride fiets is iets meer gericht op kilometers vreten over de weg en snelheid maken.

De meesten van ons weten echter dat de aerodynamische zit van een racefiets na verloop van tijd ook wel een ongemakkelijk gevoel oplevert. Daarom is de zithouding van de fitness hybride fiets veel comfortabeler. Je zit namelijk een stuk meer rechtop. Geen krom racefietsstuur, maar in plaats daarvan een comfortabel recht stuur dat je van bovenaf vasthoudt.

Zoals iedere racefiets beschikt ook de fitness hybride fiets niet over voorvorkvering. De niet-of nauwelijks geprofileerde banden zorgen voor minimale wrijving maar geven dus ook wat minder grip. Ze zijn wel wat breder dan racefietsbanden maar smaller dan de banden van een gemiddelde stadsfiets.

Voor wie snel van en naar zijn / haar werk wil fietsen over de weg en over een wat grotere afstand, is de fitness hybride fiets een uitkomst. Met een bagagedrager erop neem je gemakkelijk een lichte tas mee met daarin al jouw boterhammetjes.

Cube SL Road hybride fiets
CUBE SL Road

CUBE zou CUBE niet zijn wanneer het merk van de fitness hybride fiets niet een exemplaar in iedere prijscategorie voor je in petto zou hebben. De CUBE SL Road is beschikbaar in versies gericht op zowel de beginnende fietser, de gevorderde biker als de absolute professional.

Trekking hybride fiets kopen

Een trekking hybride fiets, wat is dat dan? Wel, in feite is een trekking hybride fiets niets meer of minder dan een cross hybride of een fitness hybride fiets, die al is afgemonteerd met alle gemakkelijke voordelen die een normale stadsfiets biedt. Denk hierbij aan spatborden voor de regen, een bagagedrager maar ook aan verlichting voor een fietstocht in het donker en een slot om je fiets diefstal-proof te maken.

De trekking hybride fiets is nog steeds geschikt voor het voltooien van een wat sportievere fietstocht. Maar je kunt er ook mee op reis, bijvoorbeeld naar het buitenland. Men spreekt daarom ook wel van een touring hybride fiets.

Het slanke design en het ruime aantal versnellingen zorgen ervoor dat geen berg te hoog voor je is. Het sportieve ontwerp maakt het afleggen van lange afstanden eenvoudig. En dat terwijl je tegelijkertijd gemakkelijk je bagage meeneemt op deze fiets.

Cube Kathmandu trekking hybride fiets
CUBE Travel SL & CUBE Kathmandu SL

Een trekking hybride fiets fietst comfortabel. Je koopt dit type bike echter niet per se voor de ultieme snelheidsbeleving. Bekijk alle trekking hybride fietsen van Cube.

Urban hybride fiets kopen

Waar de nadruk bij de hiervoor genoemde hybride fietsexemplaren sterk ligt op de sportieve beleving, ligt die in het geval van de urban hybride fiets vooral op lifestyle en gemak. Dat wil niet zeggen dat de urban hybride fiets totaal niet sportief is. Deze fiets is echter vooral ontwikkeld voor gebruik in de stad en voor transport van en naar je werk.

Ook de zithouding van de urban hybride fiets is sportief maar comfortabel. Het fietsgewicht is veel lager dan dat van een conventionele stadsfiets. Omdat het oog ook wat wil, is bij dit type fiets extra rekening gehouden met een modern design waarmee je ook je hippe (lifestyle) imago flink opvijzelt.

Een urban hybride fiets moet modern ogen en is daardoor dikwijls uitgerust met fietsgadgets en -features die op andere fietsen (nog) niet aanwezig zijn. Zo wordt dit type hybride fiets vaak uitgerust met smeervrije riemaandrijving. Deels is dat om de show te stelen, maar het is ook praktisch.

CUBE Editor 2022

De typische urban fietser wil namelijk wel sportief ogen, maar heeft minder tijd voor en verstand van zaken als onderhoud en sleutelen. Vandaar dat de urban hybride fiets onderhoudsarm wordt uitgevoerd. CUBE heeft diverse hele gave exemplaren Urban Hybride fietsen voor je in de aanbieding.

Elektrische hybride fiets kopen

Sommige online definities stellen dat een hybride fiets en elektrische aandrijving niet samen gaan. Op zich kunnen wij dat wel volgen, want een elektromotor doet het sportieve aspect toch wat teniet. Je wilde die fiets immers kopen om naast je dagelijkse A-naar-B-bewegingen ook wat ritten te gaan maken om conditie op te bouwen en wat kilo’s kwijt te raken.

Om dusdanig intensief bergop te mountainbiken dat trapondersteuning noodzakelijk is, zijn hybride fietsen minder geschikt. En er zijn maar weinig racefietsen die in elektrische variant worden uitgevoerd. Waarom zou je dan wel een elektrische fitness hybride fiets kopen? Tja dat is een goede vraag waarop wij het antwoord ook niet zo goed kunnen geven.

Uiteindelijk moet je ook met een aangedreven bike wel nog steeds zelf trappen natuurlijk. Ook na een blessure, tijdens een revalidatie of bij blijvende fysieke klachten kan een elektrisch aangedreven hybride fiets natuurlijk wel dé perfecte oplossing voor jou zijn…

Nu is het zo dat je met je trekking hybride fiets wel samen met al je bagage de heuvels in andere landen trotseert tijdens je tourvakantie. Wat we ons dus wel voor kunnen stellen is dat een elektrische variant met trapondersteuning die laatste kilometers van de dag, wanneer je er al bijna helemaal doorheen zit, net wat aangenamer maken. 

Cube Touring Hybrid EXC 625 & Cube Kathmandu Hybrid 45
CUBE Touring Hybrid EXC 625 & CUBE Kathmandu Hybrid 45

En of we het bestaan van elektrisch hybride fietsvarianten nu helemaal begrijpen of niet, ze zijn er. Bij CUBE kan je terecht voor een erg divers assortiment elektrische hybride fietsen.

Rij er sportief mee op eigen kracht, laat de zwaarste klappen opgevangen door je voorvorkvering en schakel je motor in wanneer het je te veel wordt. Of gewoon omdat je een gadgetfreak bent. Dit soort fietsen is trouwens wel wat zwaarder dan niet-elektrische exemplaren. Dat maakt ze dan weer wat minder sportief.

Merken die hybride fietsen aanbieden

CUBE, CUBE, CUBE…… Inderdaad, dit merk geldt als een van de pioniers op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe fietsconcepten die in speciale behoeften voorzien. Een beetje van dit en een beetje van dat. Geen mens is hetzelfde en dus ook geen enkele fietser, zo zal CUBE denken.

Toch ben je absoluut niet ‘veroordeeld’ tot de aanschaf van een exemplaar van enkel het merk CUBE, wanneer je je oog op de hybride fiets hebt laten vallen. In de hybride fietssegmenten ontmoeten typische sportieve en traditionele fabrikanten elkaar en concurreren ze met elkaar. Onder andere de hierna volgende bekende fietsmerken bieden ook diverse typen hybride fietsen aan:

  • Trek
  • Koga
  • Batavus
  • Mensa
  • Giant
  • Merida
  • Gazelle
  • Scott
  • Specialized
  • Stevens
  • Bulls
  • Sparta

Ga jij voor merken als Trek of Scott met vooral een sportief imago? Of juist voor het gevoel van degelijkheid, een imago dat diverse fabrikanten zoals Gazelle en Batavus in de loop der tijd hebben opgebouwd. Je hebt in elk geval keuze genoeg.

De diverse soorten hybride fietsen en de beste voor jou: onze conclusie

Een hybride fiets biedt je dagelijks praktisch comfort maar is ook geschikt om een sportief ritje mee te maken. Met de cross hybride fiets haal je tegelijkertijd zowel een bescheiden mountainbike als een stadsfiets in huis.

De fitness hybride fiets is er dan weer om net wat meer snelheid te kunnen maken, net als je op een traditionele racefiets zou doen. Maar ook daarmee peddel je aangenaam door ‘the city’. 

De trekking hybride fiets heeft ook een sportief karakter maar is meer geschikt voor sportief comfort over langere afstanden, in een wat lager tempo en in combinatie met het meedragen van de nodige bagage. Dit type fiets is – afgezien van de fiets waarmee je dagelijks naar je werk zo’n 10 km verderop rijdt – uitermate geschikt voor het maken van mooie vakantiefietstochten.

De urban hybride fiets is er dan weer met name voor de ‘young urban professionals’ oftewel de yuppies onder ons. Mensen die een sportief maar vooral ook innovatief karakter willen uitstralen, ook wanneer ze een eindje gaan fietsen. Dat mag dan weer niet al te veel moeite kosten natuurlijk maar vrees niet, want het onderhoudsarme karakter van dit soort fietsen voorziet daarin.

Jij weet nu vast welk type hybride fiets het beste bij jou past. Wellicht zorgt dat ook voor een eerste, bescheiden kennismaking met de mountainbikesport of met de wegracerij.

Raak je daar op den duur helemaal van in de ban, en dat zou ons als fanatieke fietsers absoluut niet verbazen, overweeg dan wel om een specialistische sportfiets aan te schaffen. Voor echte ‘die-hard-wielrenners’ en / of fanatieke mountainbikers volstaat de hybride fiets namelijk niet.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Redactie

Wil jij ook deel uitmaken van de Mountainbikevibes redactie? Heb jij voeling met mountainbike gerelateerde onderwerpen en schrijf je dat ook graag neer? Geef ons dan zeker een seintje. Om de mogelijkheden te bekijken kan je vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”