Mio Cyclo Discover Pal; dit is de nieuwste MIO fietsnavigatie

mio-cyclo-discover-pal-review

De Mio Cyclo Discover Pal is de nieuwste fietsnavigatie van Mio en is voornamelijk gericht op gezamenlijke uitjes op de fiets waarin plezier en onderweg genieten centraal staan. Deze fietsgps is perfect geschikt om op de e-bike, tour- of stadsfiets te gebruiken. Maar uiteraard kan je ook jouw sportieve fiets, ongeacht het type, met deze fietsnavigatie uitrusten.

Wat de Mio Cyclo Discover Pal allemaal in zijn mars heeft en of deze kan opgewassen is tegen gelijkaardige toestellen van de concurrentie, dat ontdek je in deze review.

Ontdek de Mio Cyclo Discover Pal

Bij Mio zijn ze op vlak van fietsnavigatie niet aan hun proefstuk toe. Zowel de Mio Cyclo 200 als discover serie zijn populaire toestellen bij vele recreatieve fietsers. Voor de (fanatieke) sportieve fietser mist er bij de meeste toestellen wel wat pit. De laatste toestellen, en deze nieuwe Pal, uit de Discover serie zijn wel weer een stapje in de goede richting.

Mio Cyclo Discover Pal

De nieuwe Mio Cyclo Discover Pal legt echter nog steeds voornamelijk de focus op de recreatieve fietsers die graag een ritje maakt met familie en vrienden. Dankzij de compatibiliteit met Shimano STEPS richt deze nieuwe Mio fietsnavigatie zich ook wat meer op de e-bikers.

Daarnaast zijn er nog tal van functies die elk type fietser zeker en vast zal weten te appreciëren. En ook voor de wandelaar en occassionele hardloper heeft deze nieuwe Mio ook wat in petto… Onderstaand gaan we dieper in op alle functies van deze Mio Cyclo Discover Pal en kan je ontdekken of deze fiets gps misschien ook jouw nieuwe “Pal” wordt?!

Mio Cyclo Discover Pal kopen:
bol
amazon
coolblue-logo

Functies en eigenschappen van de Mio Cyclo Discover Pal

Ben je al bekend met de Mio Cyclo Discover serie dan zal je merken dat er niet zo heel erg veel veranderd is ten opzichte van de Discover Connect en Plus. De nieuwe Pal is ook wat compacter dan zijn voorgangers maar heeft wel een langere batterijduur en meer geheugen. Hij pakt ook alle bestaande functies van zijn voorgangers mee en voegt er een handvol extra aan toe.

WeJoin group track

De WeJoin group track functie is één van de speerpunten van deze nieuwe Mio Cyclo Discover Pal fietsnavigatie. Met deze functie kan je routes delen en eenzelfde rit samen met vrienden rijden. Daarnaast kan je ook elkaars locatie zien. Handig als je elkaar even uit het oog verliest.

Daarnaast kunnen anderen ook deelnemen aan de groepsrit met behulp van de MioShare app. Om een WeJoin groespsrit te starten heb je minstens 1 Discover Pal nodig.

Mio Cyclo Discover Pal

MioShare app

Met de gratis MioShare app kan je snel en makkelijk de Discover Pal instellen en koppelen aan verschillende routeplanners zoals RouteYou, Komoot en Strava. Je kan ook routes zoeken en jouw records bekijken op de smartphone.

NeverMiss

De NeverMiss functie is niet nieuw maar ook op de Mio Cyclo Discover pal inbegrepen en dat is helemaal niet gek. Via deze functie krijg je onderweg meldingen over wat je allemaal kan zien en doen. Op het toestel kan je verschillende POI’s (point of interest) selecteren die je onderweg wil gaan bekijken.

Wanneer je tijdens het fietsen de POI nadert krijg je een melding in de vorm van een QR-code. Deze kan je scannen met de smartphone. Je krijgt dan info te zien over het punt waar je je bevindt.

Mio Cyclo Discover Pal

Knooppunten

Onmisbaar voor de recreatieve fietser is natuurlijk de mogelijkheid om knooppunten te volgen. Voer de knooppunt cijfers van de route in op de Mio Cyclo Discover Pal en je kan deze netjes en overzichtelijk volgen en bekijken op het scherm. Geen gedoe mee met nummertjes onthouden of opschrijven op een papiertje!

Shimano Steps ondersteuning

Mio Cyclo Discover Pal Shimano Steps

Heb je een e-bike met Shimano Steps systeem dan kan diverse gegevens in realtime op de Mio Cyclo Discover Pal weergeven. Zo kan je de volgende gegevens duidelijk op het scherm weergeven:

 • Huidige ondersteuningsmodus
 • Batterijniveau
 • Huidige snelheid
 • Afgelegde afstand
 • Fietstijd
 • Versnellingen

Dit gegevensscherm kan je ook naar wens aanpassen met de data die jij wil kunnen zien tijdens het fietsen.

Let wel op dat je deze functie enkel ondersteunt wordt bij de onderstaande Shimano STEPS-series:

 • SC-E6100
 • SC-E7000
 • SC-EM800
 • EW-EN100

Touchscreen & gewicht

Net als bij alle voorgangers is deze Mio Cyclo Discover Pal eveneens voorzien van een touchscreen. Echter is het scherm van deze Pal slechts 2,8″ wat beduidend kleiner is dan de 3,5″ van de andere Mio’s en het 4″ scherm van de Discover Plus.

Het kleurenscherm heeft anti-reflectie waardoor het altijd goed afleesbaar is. Door het kleinere scherm is de Discover Pal ook wat compacter en ook lichter van gewicht.

Knoppen

Naast het touchscreen heeft de Mio Cyclo Discover Pal ook verschillende knoppen met bepaalde functies. Zo vind je aan de zijkant de aan/uit knop en aan de voorzijde van het toestel de knop om routes/navigatie te starten en te stoppen.

Met de linkerknop vooraan op het toestel kan je met 1 druk op de knop je locatie op het scherm tevoorschijn toveren. Handig als je even niet meer weet waar je je precies bevindt.

Accuduur

De accuduur van de Mio Cyclo Discover Pal bedraagt 17 uur. Hiermee doet hij 2 uur beter dan de Discover Plus en zelfs 7 uur beter dan de andere Mio Cyclo fietsnavigatiesystemen.

Dankzij de langere accuduur hoef je de Discover Pal niet te snel weer op te laden en kan je zelfs meerdaagse fietstochten doorkomen zonder het toestel op te moeten laden.

Surprise Me

Heb je even geen inspiratie om zelf een route te maken en laat je je graag verrassen? Dan kan je gebruik maken van de Surprise Me functie. Met deze functie kan het toestel op basis van tijd, afstand of bestemming 3 routes laten genereren waaruit je er dan eentje kan kiezen.

Mio Cyclo Discover Pal

Fiets gerelateerde POI’s

Met de fietsgerelateerde POI’s kan je in geval van pech snel een fietsenwinkel in de buurt vinden. Ook noodlocaties en eet- en drinkgelegenheden kan je vinden via deze functie.

Ondersteuning voor wandelroutes

Ook naast de fiets kan je gebruik maken van de Mio Cyclo Discover Pal. Via de profielinstellingen kan je omschakelen naar het profiel “run & walk”. Met behulp van de Discover Pal kan je je laten begeleiden op wandel- en looproutes.

Cloud, smartphone meldingen en synchronisatie

Routes die je gemaakt hebt kan je beheren via de cloud ondersteuning voor pc en tablet. Smartphone meldingen kan je gewoon op het scherm van de Mio Cyclo Discover Pal aflezen. De smartphone kan dus veilig op zak blijven tijdens het fietsen. De Discover Pal geeft inkomende oproepen en berichten weer op het scherm.

Mio Cyclo Discover Pal

Is je rit geëindigd dan kan je deze via WiFi synchroniseren en uploaden. Daarnaast kan je ook via WiFi tracks en routes downloaden. Bluetooth 4.2 is ook beschikbaar op deze Discover Pal. Helaas is er geen ANT+ verbinding mogelijk en kan je geen sensoren koppelen.

Kaarten

Op de Mio Cyclo Discover Pal staat OSM (Open Street Maps) standaard geïnstalleerd. Je hebt meteen toegang tot de volledige kaart van Europa (38 landen). Daarnaast kan je via de smartphone app gratis kaart updates downloaden.

Andere functies van de Mio Cyclo Discover Pal

Naast de bovenstaande features zijn er nog tal van kleinere functies te vinden op de Mio Cyclo Discover Pal. Zo kan je je favoriete locaties opslaan en kiezen voor stembegeleiding tijdens het navigeren. Wil je rechtstreeks terug naar het startpunt dan kan je dit ook via turn-by-turn instructies.

Deze Mio Cyclo houdt ook rekening met wegblokkades en zal deze zo goed mogelijk proberen te vermijden. Voor de wat sportievere fietser kan je gebruik maken van de fitness functie en informatie bekijken over de hellingen die op je route liggen.

Mio Cyclo Discover Pal kopen:
bol
amazon
coolblue-logo

MioShare

Om echt alles ui de Mio Cyclo Discover Pal te halen kan je gebruik maken van de MioShare app en de cloud ondersteuning.

Via de cloud interface kan je routes maken, bewerken en uploaden via je computer, laptop of tablet. Je kan ook je fietsgeschiedenis bekijken en via de kalenderweergave je fitnessvooruitgang opvolgen en bekijken.

Daarnaast kan je makkelijk bladeren doorheen je eigen gemaakte en opgeslagen routes en favoriete locaties. Map updates en backups kan je ook via deze interface makkelijk downloaden.

Als laatste is er ook ondersteuning voor diverse apps zoals Strava, Komoot, RouteYou, TrainingPeaks, Endomondo en Today’s Plan.

De app en cloudinterface is volledig gratis het enige wat je moet doen is een account aanmaken en de MioShare app (gratis) downloaden.

Mio Cyclo Discover Pal kopen

De Mio Cyclo Discover Pal kan je los verkrijgen of in combinatie met de out-front stuurhouder. In het standaard pakket ontvang je uiteraard ook een Bike mount die je op de stuurpen of op het stuur kan bevestigen. Met de stuurhouder uit de bundel kan je de Mio Cyclo zo plaatsen dat hij voor het stuur komt te zitten.

Naast het toestel zelf ontvang je de USB kabel, standaard bike mount kit en snelstartgids. In de bundel vind je nog de extra stuurhouder.

Mio Cyclo Discover PalMio Cyclo Discover Pal bundel
Discover Pal gpsXX
Bike mountXX
USB kabelXX
SnelstartgidsXX
Extra stuurhouder (out front)X
Beschikbaar bij:
bolBekijk prijs >>Bekijk prijs >>
AmazonBekijk prijs >>
CoolblueBekijk prijs >>Bekijk prijs >>

Mio Cyclo Discover Pal vs Garmin Edge Explore 2

Mio Cyclo Discover Pal vs Garmin Edge Explore 2

Om te weten te komen waar de Mio Cyclo Discover zich bevindt ten opzichte van de concurrentie moet je deze natuurlijk niet gaan vergelijken met de toppers bij Garmin of Wahoo. Een eerlijke vergelijking met gelijkaardige fietsnavigatie systemen bij andere merken zal je pas echt een goed beeld geven of deze Mio Cyclo Discover Pal een te overwegen keuze is voor jou.

Gezien de Mio Cyclo Discover Pal vooral gericht is op de recreatieve fietser en e-biker hebben we deze vergeleken met de Garmin Edge Explore 2. In onze ogen valt laatstgenoemde in dezelfde categorie als de Discover Pal.

Opties / GPSMio Cyclo Discover PalEdge Explore 2
Release datum20222022
Accuduur17 uur16 uur
Scherm grootte2,8 inch3,0 inch
Intern geheugen16 GB16 GB
Route plannenPC / smartphone / tabletVia toestel / PC / smartphone / tablet
Back to startJaJa
Surprise meJaJa
KaartenOpen street mapOpen street map
Route herberekenenJa
Points of interestJaJa + up ahead functie
AppsMioShare / Strava / Komoot / Endomondo / Training Peaks / Today’s PlanGarmin Connect / Strava / Komoot / Endomondo / Training Peaks
Strava Live segmenten
Smartphone meldingenJaJa
Live trackingJa, via smartphoneJa, via smartphone
Group LivetrackJa (WeJoin)Ja
KnooppuntenJa
POIJaJa
Ongevaldetectie en hulpJa
FietsalarmJa
Ondersteuning voor wandelroutesJa
Wegblokkades vermijdenJa
ConnectieWiFi, BluetoothWiFi, Bluetooth, ANT+
KleurenschermJaJa
TouchscreenJaJa
MTB-DynamicsNeeNee
ClimbproJa, soortgelijkJa
HoogtemetingBarometrischBarometrisch
TemperatuurweergaveJa
PowermeterIs mogelijk
Compatibel met Shimano Di2
Shimano StepsJaJa
OplaadkabelUSBUsb-C
Sensoren bundel verkrijgbaarEnkel bundel met stuurhouderPowermount bundel voor e-bike
Bekijk prijs >>Bekijk prijs >>

Overeenkomsten

Zoals je in het bovenstaande vergelijk kan zien zijn er veel overeenkomsten tussen beide toestellen. Ze richten zich dan ook nagenoeg op hetzelfde publiek van voornamelijk recreatieve fietsers.

De Edge Explore heeft een iets groter scherm, maar beide fietsnavigatie hebben zowel een touchscreen als kleurenscherm. Op vlak van accuduur steekt de Mio Cyclo Discover de Edge Explore 2 net de loef af, al is het verschil minimaal. Uiteraard is de effectieve batterijduur ook afhankelijk van de scherminstellingen en gebruikte functies.

Beide devices zijn voorzien van een vooraf geïnstalleerde OSM-kaart. De Mio Cyclo komt met een Open Street Map van heel Europa (38 landen). Bj Garmin kan je, naast de geïnstalleerde basiskaart, meteen kaarten van overal ter wereld downloaden en installeren.

Beide toestellen hebben een surprise me functie, POI’s en zijn te gebruiken met diverse apps zoals Strava, Komoot en Training Peaks. Livetracking, Group Livetrack en smartphone meldingen zijn eveneens op beide toestellen aanwezig.

Dat de focus op de recreatieve fietser ligt komt eens te meer naar voren gezien beide fietsnavigaties compatibel zijn met Shimano STEPS.

De populaire ClimbPro functie is in een iets andere vorm aanwezig op de Mio Cyclo Discover Pal. Ook op laatstgenoemde krijg je hellinginformatie wanneer er heuvels of bergen op je route aanwezig zijn.

De verschillen

Naast de minimale verschillen zoals de schermgrootte en de batterijduur zijn er ook wat grotere verschillen tussen de toestellen.

Een belangrijk verschil is het feit dat de Mio Cyclo geen ANT+ ondersteuning biedt. Hoewel er bij beide toestellen geen sensorenbundels beschikbaar zijn kan je wel (Garmin) sensoren via ANT+ verbinden bij de Edge Explore 2. Daarnaast beschikt de Edge Explore 2 ook over de gekende ongevaldetectie en fietsalarm functies.

De Mio Cyclo Discover Pal blinkt dan weer op andere vlakken uit en is uiterst geschikt om knooppuntroutes te volgen. Daarnaast zal deze ook wegomleidingen en blokkades vermijden en kan je het toestel zelfs als wandel- of loopnavigatie gebruiken.

Routes plannen kan bij de Edge Explore 2 ook op het toestel zelf.

Beide fietsnavigatiesystemen vallen nagenoeg in dezelfde prijscategorie en zijn in onze ogen de twee go-to fietsnavigaties voor de recreatieve fietser. Mag het ook een keertje iets sportiever dan lijkt de Edge Explore 2 de bovenhand te halen.

Beide toestellen kan je, zoals je eerder kon lezen, niet in een sensorenbundel verkrijgen. Echter zijn er wel twee bundels te verkrijgen met enkele extra’s. De Powermount bundel van de Edge Explore 2 kan je de gps koppelen aan de batterij van de e-bike. Een totaal andere bundel is er voor de Mio Cyclo beschikbaar. In die bundel krijg je naast het gps-toestel nog een out-front mount meegeleverd.

Mio Cyclo Discover Pal BUNDEL met stuurhouder kopen:
bol
coolblue-logo

Onze conclusie over de Mio Cyclo Discover Pal

De Mio Cyclo Discover pal is de opvolger van de Discover Connect en Plus die in 2020 gelanceerd werden. De nieuwe Discover Pal kreeg verschillende nieuwe functies en richt zich nog meer op de recreatieve fietser en e-biker. Met de WeJoin functie spelen ze bij Mio in op gezellige fietstochtjes met familie en vrienden.

Het scherm van de Mio kreeg een downgrade en is kleiner dan al zijn voorgangers. Wel werd de accuduur drastisch verlengd en werd het interne geheugen verdubbeld tot 16 GB. De compatibiliteit met Shimano STEPS is een leuke toevoeging voor de e-biker die een gebruikt maakt van een dergelijk systeem op de e-bike.

Hoewel het voor de recreatieve fietser waarschijnlijk niet noodzakelijk is vinden we het zelf wel jammer dat er geen sensoren gekoppeld kunnen worden via ANT+. Hierdoor blijft er toch een bepaalde kloof ten opzichte van de concurrentie. De out front mount als enige extra in de bundel vinden we toch wat aan de beperkte kant.

Een smartphone is daarnaast ook een must have om de Discover Pal te kunnen instellen. Daarnaast zijn er verschillende functies waarvoor een smartphone wel vereist is.

Mio Cyclo Discover Pal

Mio Cyclo Discover pal kopen of niet?

De kloof met de concurrentie is er nog zeker. Echter vinden we dat de Mio Cyclo Discover Pal op basis van de functies en eigenschappen wel kan concurreren met de Garmin Edge Explore 2. Welke het best geschikt is voor jou moet je uiteraard voor jezelf uitmaken.

Wij vinden dat de Mio echt puur voor de recreatieve fietser is bedoeld. Ga je daarnaast ook wat sportiever fietser en wil je ook een vermogensmeter kunnen koppelen dan is de Edge Explore 2 de betere keuze. Ook qua trainingsdata is de Explore 2 wat uitgebreider met onder andere VO2max inzichten en hersteladvies.

De Mio Cyclo Discover Pal is in onze ogen een uiterst geschikt toestel voor de recreatieve fietser en e-biker die wil navigeren, routes en knooppunten wil volgen. En daarnaast vooral zorgeloos wil genieten van een ritje met vrienden en familie zonder al teveel toeters en bellen in de vorm van allerhande en gedetailleerde fietsgegevens en -statistieken.

Mio Cyclo Discover Pal kopen:
bol
amazon
coolblue-logo

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

4 reacties

 1. Net het toestel “Cyclo Dicover Pal” aangekocht. Werkte maar je dient allereerst een applicatie op te laden op de gsm. Deze applicatie zou je kunnen terugvinden op Google Pay, niet dus.
  Na contact opgenomen te hebben met Mio bekom je dan een link naar een APK app. Deze op de gsm gezet en vervolgens dient men dan een software upgrade te doen op het toestel zelf.
  Na deze upgrade werkt het toestel helemaal niet meer. As ik nu een route wil openen blokkeert het toestel helemaal. Wacht nog steed op ondersteuning van Mio….
  Momenteel heb ik dus een, vrij duur, toestel waar ik dus helemaal niks mee kan….

  1. Hoi Armand,

   Wat jammer om te horen! Misschien is het een optie het toestel terug naar zijn begininstellingen te resetten gezien het toestel eerst wel werkte?

   Je kan de app ook downloaden door de QR code op de MIO zelf te scannen (misschien heb je het zo al gedaan). Mogelijk kan je de app dan wel downloaden? In het filmpje in het midden van de volgende pagina kan je zien wat ik precies bedoel: https://cyclo.mio.com/nl/tutorial/discover_pal/content.html

   Hopelijk komt het goed!

   Groeten

 2. Ik heb de Mio Pal tweedehands op marktplaats gekocht.
  Verkoper kon er niet mee om gaan.
  En nu ik een tijdje het toestel heb kan ik dit beamen
  Routes opladen gaat alleen via WiFi, niet via Bluetooth .
  Routes verwijderen uit het toestel kan niet
  Mio gevraagd om een oplossing daarvoor: Geen reactie
  Mio share app: Geen synchronisatie met Komoot.
  Moet eerst GPX downloaden naar de computer dan importeren in Mio Share. Dan synchroniseren met het toestel
  Ik heb ook een Sigma Rox en daar werkt de navigatie veel beter. 2e hands miskoop dus…:(

  1. Hoi Jelle,

   Jammer om te horen dat de Mio je niet bevallen is. Ik ga eens informeren bij Mio, lijkt me dat er veel dingen mislopen die eigenlijk niet mis zouden mogen lopen…

   Met de Sigma Rox heb ik zelf ook erg goede ervaringen. Gelukkig ben je daar wel tevreden van.

   Groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

Mio Cyclo Discover Pal
Bestel meteen met korting!

Mio Cyclo Discover Pal - Mis de korting niet!