De beste mountainbike boeken op een rijtje

beste mountainbike boeken

Tegenwoordig is er zoveel info te vinden op het internet dat we wel eens vergeten dat er ook nog fysieke boeken bestaan. Heb je dus een keertje geen zin om uren naar een scherm te turen, dan is een boek lezen een waardig alternatief. Ook op de bank kan je jezelf bijscholen of informeren over alle aspecten van je favoriete hobby. Zulke boeken zijn er uiteraard zat te vinden, daarom hebben we in dit artikel verschillende mountainbike boeken voor je op een rijtje gezet.

Alle mountainbike boeken in dit artikel zijn vrij recent uitgebracht of al enkele jaartjes oud maar wel nog steeds relevant. Door de technische revolutie in het mountainbiken, vergeleken met een tiental jaar geleden, hebben we oudere boeken over het technische aspect niet opgenomen, daar deze mogelijk niet 100% up to date meer zijn.

De meeste mountainbike boeken zijn de dag van vandaag ook als e-book te verkrijgen zodat je ze op een tablet of e-reader kan lezen. Net wat minder echt dan een fysiek boek, maar je hoeft er in elk geval niet voor achter je computer te blijven zitten… Daarnaast is de e-versie vaak ook een pak goedkoper en heb je meteen toegang.

Mountainbike boeken over onderhoud

Al doende leert men en uiteraard is YouTube ook een erg waardevol kanaal om zelf te leren sleutelen aan je mountainbike. Maar ook uit een boek kan je heel erg veel info halen. Onderstaand vind je verschillende boeken die specifiek op het onderhoud van de mountainbike gericht zijn:

Je mountainbike zelf onderhouden (2022)

Je mountainbike zelf onderhouden

Inkijkexemplaar >>

 • Taal: Nederlands
 • 160 pagina’s
 • Paperback
 • Release datum: 2022

Mountainbike specialist Thomas Rögner werkte jarenlang als technisch redacteur voor BIKE. Dit mountainbikemagazine is een vaste waarde en bekend binnen Europa. In dit boek legt Thomas je stap voor stap uit hoe je je mountainbike zelf kan onderhouden. Daarnaast leer je ook hoe je je fiets optimaal kan afstellen. Daarnaast is er ook aandacht voor de e-mtb en andere elektronische snufjes zoals elektronische zadelpennen.

Het boek telt 160 pagina’s en staat boordevol gedetailleerde foto’s en natuurlijk de nodige uitleg, tips & tricks om je mountainbike in de allerbeste conditie te houden.

Het boek is volledig in het Nederlands geschreven en werd uitgebracht in juni 2022.

Zinn & the art of mountainbike maintenance (2018)

Zinn & the art of mountainbike maintenance

Bekijk prijs >>

 • Taal: Engels
 • 496 pagina’s
 • Paperback
 • Release datum: 2018

Deze best-selling gids over het onderhoud en herstellen van mountainbikes is geschreven door Lennard Zinn. The Art of Mountainbike Maintenance is ondertussen toe aan zijn 6e editie. De eerste versie dateert ondertussen van 2001 en is reeds gedateerd. Deze nieuwe versie werd in 2018 gelanceerd en bevat ondertussen ook uitgebreide info over schijfremmen, 11- en 12-speed groepen, tubeless banden, pressfit en threaded bottom brackets enzoverder…

Het boek telt bijna 500 bladzijden en bevat meer dan 700 afbeeldingen. Zowel makkelijke als moeilijkere klussen komen aan bod in dit boek. Het boek is volledig in het Engels geschreven.

The complete bike owner’s manual (2020)

The complete bike owner's manual

Bekijk prijs >>

 • Taal: Engels
 • 224 pagina’s
 • Paperback of e-book
 • Release datum: 2020

Van gepland onderhoud en herstellingen tot noodreparaties onderweg. In the complete bike owner’s manual komt het allemaal aan bod. Aan de hand van gedetailleerde foto’s en illustraties leer je alles over de fiets en zijn onderdelen. Nieuwe remmen installeren, kabels vervangen, aandrijving en vering onderhouden en de nodige afstellingen leer je allemaal zelf uitvoeren.

In dit boek vind je ook handige tips en leer je welke materialen en gereedschappen je nodig hebt voor elke klus. Achteraan in het boek vind je ook nog verschillende oplossingen voor veel voorkomende problemen.

Het boek is geschreven in het Engels en deze nieuwe versie werd uitgebracht in 2020. Je kan deze verkrijgen als paperback of e-book. Het boek telt 224 pagina’s.

Mountainbike boeken over rijtechnieken

Hoe scheur je sneller door de bochten? Hoe ga je vlot over een rockgarden? En hoe neem je steile hellingen vol vertrouwen? Mountainbiken is best een technische sport waar je nog meer plezier uit zal halen als je de nodige kneepjes van het vak onder de knie hebt. De juiste houdingen en technieken leer je al doende maar als eerste moet je uiteraard weten wat je precies moet doen, waar je op moet letten en welke rijtechnieken hierbij kunnen helpen.

Onderstaand vind je mountainbike boeken die specifiek over rijtechnieken en skills gaan:

Bike Skills (4e editie)

Bike Skills

Inkijkexemplaar >>

 • Taal: Nederlands
 • 192 pagina’s
 • Paperback
 • Release datum: 2011 (editie 1)

Michel Romen is naast journalist ook een gepassioneerde mountainbiker. Hij is voornamelijk gespecialiseerd in rijtechnieken en die kennis deelde hij ook al in diverse mtb-clinics en trainingen.

Al sinds de jaren 90 is hij actief zowel op de mountainbike als ook op de trialfiets en daarnaast is hij ook een gecertificeerd instructeur. Die waardevolle kennis bundelde Michel in zijn boek Bike Skills. Dit boek werd reeds in 2011 uitgebracht maar is ondertussen aan zijn 4e editie toe.

Deze laatste en nieuwe editie bevat nog meer foto’s dan in de andere edities. Naast de 192 bladzijden met gedetailleerde uitleg vind je in het boek ook meer dan 600 foto’s want beelden en foto’s zeggen vaak meer dan tekst…

Het boek Bike Skills is zowel voor de beginnende als gevorderde mountainbiker geschikt en ongeacht je huidige niveau, zal je er altijd wel iets uit leren… Alle onderwerpen komen in de 30 hoofdstukken aan bod van materiaalkeuze en evenwichtsoefeningen tot het nemen van jumps en haarspeldbochten.

Dankzij de afbeeldingen kan je de aangeleerde technieken perfect visualiseren om ze naderhand in de praktijk te brengen. Met behulp van dit boek zal je je rijtechniek verbeteren en meer vertrouwen krijgen op de mountainbike.

Mastering Mountain Bike Skills (2017)

Mastering Mountain Bike Skills

Inkijkexemplaar >>

 • Taal: Engels
 • 328 pagina’s
 • Paperback of e-book
 • Release datum: 2017

De beste manier om je skills en rijtechnieken bij te schaven is door het te leren van een echte pro… In de derde editie van Mastering Mountain Bike Skills delen wereldkampioen Brian Lopes en coach Lee McCormack de beste rijtechnieken in verschillende disciplines waaronder crosscountry, enduro en downhill. Maar ook pumptrack skills, fatbiken en 24 uurs wedstrijden komen aan bod in deze gids. Dit boek ging ondertussen meer dan 125000 keer over de toonbank wereldwijd.

Aan de hand van dit boek kan je je eigen mountainbike skills en technieken verder ontwikkelen. Zo leer je bochten sneller te nemen en obstakels vol vertrouwen te nemen in alle omstandigheden. Naast tips & tricks vertellen beide schrijver ook verhalen uit hun eigen ervaringen in wedstrijden.

Deze derde editie werd in 2017 uitgebracht en is volledig geschreven in het Engels. Het boek telt 328 pagina’s en is te verkrijgen als paperback of e-book.

Mountainbike boeken over training en voeding

Om het beste van jezelf te geven op de mountainbike moet je naast de juiste rijtechnieken natuurlijk ook over een goede conditie beschikken. Ook als recreatieve mountainbiker kan specifiek trainen je ook helpen om meer plezier te beleven op de mountainbike. En ook voeding is hiermee verweven want je energiepijl moet natuurlijk ook onder controle gehouden worden wil je heelhuids thuis of over de endstreep fietsen (met een glimlach op je gezicht).

Onderstaande vind je verschillende mountainbike boeken over mtb trainingen en voeding:

Mountain Bike training (2014)

Inkijkexemplaar >>

 • Taal: Engels
 • 253 pagina’s
 • Paperback of e-book
 • Release datum: 2013

Dit boek, geschreven door Dr Achim Schmidt, is geschikt voor mountainbikers van alle niveau’s. Alle aspecten op vlak van mountainbiken komen aan bod. Zo kom je te weten hoe je je conditie kan verbeteren en hoe je zelf een persoonlijk trainingsplan kan opstellen op basis van je eigen skills, vaardigheden, behoeften en doelen.

In dit boek vind je steeds wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen zowel betreffende trainingsmethoden als ook voeding en het mentale aspect van fietsen en mountainbiken. Daarnaast komen er ook verschillende disciplines aan bod waaronder cross country, marathon,…

Mountain Bike Training van Dr Achim Schmidt is een iets ouder boek dat eind 2013 op de markt kwam. Echter is het natuurlijk nog steeds relevant. Het boek telt 253 pagina’s en is volledig in het Engels geschreven. Dit boek is te verkrijgen als paperback of e-book.

The ultimate mountain biking training and nutrition plan (2022)

The ultimate mountain biking training and nutrition plan

Bekijk prijs >>

 • Taal: Engels
 • 24 pagina’s
 • Paperback of e-book
 • Release datum: 2022

In deze korte gids kom je meer te weten over hoe je jezelf kan voorbereiden op je toekomstige avonturen op de mountainbike. Naast een 10 weken trainings- en voorbereidingsplan kom je ook meer te weten over voeding. Daarnaast leer je ook meer over kracht en evenwicht en hoe je dit verder kan ontwikkelen.

Dit trainings en nutrition plan telt 24 pagina’s en is geschreven door Ignacio Macdowell. Het boek is volledig in het Engels geschreven en verkrijgbaar als Paperback en Kindle-editie.

Mountainbike boeken voor beginners

Alle begin is moeilijk en wanneer je met een nieuwe hobby begint komt er altijd heel erg veel informatie op je af. Met de beste bedoelingen zal je van links en recht tips en richtlijnen krijgen, waar zeker en vast veel waarheid in zal zitten. Toch is het zeker niet slecht om jezelf op voorhand of tijdens je eerste stappen al een beetje in te lezen betreffende alle aspecten van je nieuwe hobby… Een mountainbike boek voor beginners, waarin de belangrijkste zaken om vlot te kunnen beginnen, is zeker en vast altijd waardevol!

Hieronder ontdek je verschillende mountainbike boeken die erg waardevol kunnen zijn en zeer nuttige info bevatten voor beginnende mountainbikers:

De Ultieme Mountainbike Gids; met alle do’s en dont’s (+ bonus cursus)

Meer info >>

 • Taal: Nederlands
 • 189 pagina’s
 • E-book + bonus e-book/cursus
 • Release datum: 2020

In 2020 lanceerden ik op mountainbikevibes.be ons allereerste e-book: De Ultieme Mountainbike Gids. In dit e-book leer je om vanaf dag 1 de beste keuzes te maken. Zo helpen we je de beste mtb te kiezen, dompelen we je onder in de geometrie van een mountainbike en leer je de belangrijkste rijtechnieken onder de knie te krijgen.

Daarnaast ontdek je tips en simpele trucjes om zelf je mountainbike te onderhouden en herstellingen en upgrades zelf uit te voeren. Welke tools daarvoor zeker niet mogen ontbreken kom je eveneens te weten. Zo weet je meteen wat je te doen staat, maar net zo goed vertellen we je in het e-book wat je zeker NIET moet doen…

Mijn jarenlange ervaring als recreatieve mountainbiker heb ik gebundeld in dit e-book zodat jij als beginner meteen met een voorsprong van start kan gaan. Kennis is kracht en daarom krijg je er nog een extra mini-cursus bij waarin je de belangrijkste pechgevallen onderweg leert herkennen én oplossen!

De Ultieme Mountainbike Gids lanceerden we in 2020 maar is nog steeds erg up to date en wordt in de toekomst zeker en vast nog verder uitgebreid. Met het e-book en de bonus haal je meer dan 180 pagina’s aan waardevolle info in huis! Het e-book heb ik zelf geschreven en is uiteraard volledig in het Nederlands. Het e-book is enkel te verkrijgen via onze website.

A complete introduction to Mountain Biking: Mtb tips for beginners: techniques, maintenance, safety and more

A complete introduction to Mountain Biking: Mtb tips for beginners: techniques, maintenance, safety and more

Inkijkexemplaar >>

 • Taal: Engels
 • 112 pagina’s
 • Hardcover, paperback of e-book
 • Release datum: 2022

Wil je beginnen met mountainbiken maar eet je niet waar te starten? Dan kan deze beginners gids je goed op weg helpen. Vanaf het kiezen van je eerste mountainbike tot de beste, meest efficiënte en veilige rijtechnieken. Maar ook basic onderhoud komt aan bod in dit uitgebreide boek. Zo kan je meteen veel geld besparen en kan je ook onderweg al enkele pechgevallen zonder problemen verhelpen.

Ook is er aandacht voor eerste hulp bij ongevallen en blessures en krijg je een mooi inzicht in de belangrijkste skills en technieken om zelfs je meer ervaren maten achter je te laten…

Sam Fury, de auteur van dit boek, is een ervaren en gepassioneerde survival expert en heeft al meerdere boeken uitgebracht. Daarnaast is hij ook bezig met martial arts en is hij militair getraind. Met deze beginners gids voor mountainbikers bewijst deze Australiër dat hij van haast alle markten thuis is.

Het boek is volledig geschreven in het Engels en telt 112 pagina’s. Het werd in 2022 uitgebracht en is verkrijgbaar als hardcover, paperback of e-book.

Dialed: the secret math of a perfect mountainbike setup

Bekijk prijs >>

 • Taal: Engels
 • 124 pagina’s
 • Paperback
 • Release datum: 2018

De afstelling, zithouding en geometrie van jouw mountainbike dragen bij aan het plezier en comfort tijdens het mountainbiken zelf. Een optimale afstelling die bij jou lichaam en rijstijl past is daarom erg belangrijk. In dit boek, dat geschreven werd door Lee McCormack, kom je alles te weten over de perfecte afstelling, leer je slim te kopen en bespaar je meteen een hele hoop geld. Daarnaast zorgt een goede afstelling voor minder blessures en meer fietsplezier.

Lee McCormack is met deze boek zeker niet aan zijn proefstuk toe. Deze wereldberoemde mtb-instructeur heeft ondertussen 10 boeken over mountainbiken geschreven en les gegeven aan mountainbikers van alle niveau’s. Hij weet dus waar hij over spreekt.

Dialed is verkrijgbaar als paperback en telt 124 pagina’s. Het boek is volledig in het Engels geschreven en werd uitgebracht in 2018.

Boeken over fietsroutes

Hoewel er tegenwoordig verschillende apps zijn waar je miljoenen routes kan ontdekken of zelf maken zijn er ook boeken te verkrijgen waar je unieke en mooie routes in kan terug vinden.

Mythische fietstochten in Europa (2020)

Inkijkexemplaar >>

 • Taal: Nederlands
 • 320 pagina’s
 • Hardcover
 • Release datum: 2020

In dit boek ontdek je 50 mythische fietstochten doorheen Europa van Bretagne tot de Balkan. Daarnaast vind je in dit boek nog 150 suggesties waardoor het meteen zal beginnen kriebelen om aan een fietsavontuur te beginnen.

In dit boek vind je zowel fietstochten voor families, klassieke fietstochten als uitdagende tochten voor de mountainbike of gravelfiets. Het boek staat boordevol mooie foto’s en illustraties en je krijgt uitgebreide en smakelijke verhalen over de fietsroutes.

Wil je toch wat verder dan Europa, dan kan je ook kiezen voor het boek Mythische fietstochten in de wereld.

Conclusie: mountainbike boeken kopen?

Zoals je ziet zijn er, zelfs vrij recentelijk nog, verschillende fysieke boeken over mountainbiken verschenen. Het fysieke boek is dus zeker niet dood. Uiteraard kan je de meeste mountainbike boeken ook gewoon als e-book aanschaffen en op je tablet of e-reader lezen.

Een mountainbike boek is zeker en vast een goede investering en je kan het er altijd op naslaan moest je even wat info of iets belangrijks vergeten zijn. Voor alle aspecten van het mountainbiken is er wel een specifiek boek te vinden. Zo kan je je helemaal onderdompelen in het onderhoud van de mountainbike of de belangrijkste rijtechnieken.

Maar ook voor beginners kan een goed mountainbike boek een meerwaarde zijn. Op die manier hoef je niet van nul te beginnen en kan je, nog vóór je één meter gefietst hebt, al heel wat technische en theoretische bagage met je meedragen die je meteen in de praktijk kan toepassen.

Een mountainbike boek kopen is dus zeker en vast geen slecht idee als je meer wil te weten komen over de verschillende aspecten die bij mountainbiken komen kijken. Een aanrader? Dat ligt natuurlijk aan jouw eigen interesses en waar jij precies meer over wil te weten komen. Al is ons eigen boek “De Ultieme Mountainbike Gids” zeker en vast ook de moeite waard, vooral als je een beginnende mountainbiker bent…

In dit artikel kon je al wat leuke mtb gerelateerde boeken ontdekken. Wanneer er nieuwe boeken verschijnen vullen we het artikel zeker aan. Heb je nog niet meteen gevonden wat je zoekt, kom dan zeker een keertje terug kijken, misschien staan jouw favoriete mountainbike boeken er dan ook wel tussen. Of heb je zelf nog enkele leuke suggesties? Laat het ons dan zeker weten…

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”