21 beginnersfouten die mountainbikers maken; vermijd deze fouten!

beginnersfouten-mountainbikers

Lekker door de bossen, de mooie natuur en over de vetste trails razen met jouw mountainbike, iets leuker is er haast niet, toch? Zeker en vast, tot het een keertje fout loopt. Hoort er bij hoor ik je dan denken. Klopt helemaal, maar toch zijn er veel van die beginnersfouten die je als mountainbiker eigenlijk makkelijk had kunnen vermijden. In dit artikel willen wij jou behoeden van het maken van deze (beginners-)fouten en vertellen we je hoe je deze fouten, die mountainbikers het meest maken, kan vermijden.

We zijn er van overtuigd dat jij vele van de onderstaande “fouten” niet (meer) maakt, maar mogelijk zijn er wel dingen die, wanneer je ze leest, toch een belletje doen rinkelen. Op die manier word je nog een keertje opnieuw wakker geschud en kan jij vanaf jouw volgende rit weer een foutje, ongemak of nalatigheid afvinken.

#1 Geen reservemateriaal meenemen

Zelfs de beste mountainbikers hebben wel een keertje pech. Pech onderweg kan je in de meeste gevallen makkelijk en snel zelf oplossen… als je natuurlijk het nodige reservemateriaal en de juiste tools op zak hebt.

Je gereedschapskoffer kan je natuurlijk thuis laten, maar enkele basic tools voor kleine reparaties onderweg zijn eigenlijk voor elke mountainbiker een must. Het heeft alleen maar voordelen. Rijd je vaak alleen dan moet je niet te gauw een hulplijn bellen en wanneer je in groep rijdt ben je nooit afhankelijk van anderen.

Tools en reservemateriaal kan je makkelijk opbergen in een zadeltas, heuptas of fietsrugzak.

#2 Geen kennis van basisreparaties

De juiste tools in huis en op zak hebben is één ding, maar je moet ze natuurlijk ook op de juiste manier kunnen gebruiken. Als beginner is het misschien een uitdaging of ben je mogelijk wat terughoudend om zelf te sleutelen aan jouw mountainbike, en dat is zeker te begrijpen.

Toch kan het erg nuttig zijn als je bepaalde (kleine) reparaties zelf kan uitvoeren. Op die manier hoef je niet, bij het minste probleempje, meteen naar je fietsenmaker te lopen. Door je gezonde verstand te gebruiken kom je vaak al heel erg ver. Hou daarbij altijd in je achterhoofd dat je door zelf dingen aan jouw mountainbike te doen je het meeste zal (bij-)leren.

Geef dus zeker niet zomaar alles uit handen en probeer kleine problemen zelf op te lossen. Natuurlijk kan je in het begin wat uitleg vragen aan je fietsmakkers, een instructiefilmpje op YouTube bekijken of zelfs een fietsenmaker opleiding volgen.

#3 Bouten te strak aandraaien

Een bout die afbreekt of blijft doordraaien, om gek van te worden of zelfs pure horror. Echter kan je dat makkelijk vermijden door in de eerste plaats de bouten niet te strak aan te draaien, maar nog beter is het gebruiken van een momentsleutel.

Je hebt vast al wel de cijfertjes naast verschillende bouten op jouw mountainbike opgemerkt. Die staan er natuurlijk niet voor niets… Deze cijfertjes geven aan met welke kracht (uitgedrukt in Newtonmeter) deze bouten dienen vast gezet te worden. Met behulp van een momentsleutel kan jij die kracht haarfijn instellen. Door een momentsleutel te gebruiken zal je pas merken hoe snel het juiste moment bereikt is bij de kleinste boutjes op jouw mountainbike.

Een te strak aangedraaide bout kan, naast afbreken of dol draaien, ook schade aanrichten aan het frame, zeker wanneer je een carbon frame hebt. Wanneer je zonder momentsleutel werkt heb je eigenlijk geen flauw benul wanneer een bout met de juiste kracht is vast gezet en ben je eigenlijk maar aan het gissen.

Momentsleutel BTL-73 van BBB Cycling

#4 Kraakjes negeren

Wanneer er iets kraakt aan jouw mountainbike of je ongewone of rare geluiden opmerkt tijdens het fietsen, dan kan je er van uitgaan dat er wat schort aan jouw mountainbike. Deze geluiden en kraakjes mag je nooit negeren en zullen vaker niet dan wel uit zichzelf verdwijnen.

Deze kraakjes kunnen verschillende oorzaken hebben, van stof tussen bepaalde onderdelen tot slijtage of zelfs afgebroken of kapotte onderdelen. Bijvoorbeeld een trapas die kraakt kan het gevolg zijn van vuil tussen de lagers; daarnaast kan de trapas ook versleten of zelfs deels afgebroken zijn. Neem dus het zeker voor het onzekere en probeer steeds de oorzaak te achterhalen.

Wanneer je onderstaand artikel er even op na slaat kan je de oorzaak en oplossing mogelijk al zelf vinden:

Waarom kraakt mijn fiets? De 7 meest voorkomende oorzaken >>

#5 Slecht of te weinig schoonmaken

Je mountainbike schoonmaken na een modderig, nat of zelfs stoffig ritje hoort er nu eenmaal bij. Wanneer je dit goed aanpakt hoeft het overigens niet lang te duren of veel tijd in beslag te nemen om jouw mountainbike weer kraaknet te krijgen. Let er wel op dat je niet enkel aandacht besteedt aan het frame, de aandrijving en andere draaien onderdelen zijn nog net dat tikkeltje belangrijker.

Dynamic Bike Care
  • Partner van Jumbo-Visma, Alpecin-Deceuninck en Bora-hansgrohe
  • Gratis verzending vanaf €40
  • 100 dagen retourrecht
  • 20% korting met onze kortingscode: mountainbikevibes20
    (niet cumuleerbaar met andere kortingen)

Wanneer je de aandrijving en andere draaien onderdelen goed schoonmaakt en proper houdt zullen deze veel langer meegaan en minder snel slijten. Ook voorkom je zo irritante kraakjes of tikjes wanneer jij aan het mountainbiken bent.

Om overal goed bij te kunnen is het handig om je fiets handenvrij te kunnen poetsen. Op die manier behaal jij het beste resultaat en zal de klus sneller geklaard zijn. Hiervoor is het handig om een montagestandaard te gebruiken. In zo’n standaard kan jij je mountainbike ophangen, zal hij niet omvallen en kan je overal vlot bij, zeker wanneer je de klem van de montagestandaard 360° kan draaien.

Dynamic Dirt Destroy foamspray

#6 Klikpedalen niet afstellen

Wanneer je met klikpedalen rijdt zal je vast wel eens een keertje dom gevallen zijn omdat je net te laat was met uit het pedaal te klikken of dat het gewoon niet lukte. Dit overkomt natuurlijk iedereen, maar het laatste geval, niet uit het pedaal geraken, kan in principe altijd vermeden worden. Door het klikpedaal af te stellen kan je een hoop ellende en domme valpartijen voorkomen wanneer je nog maar pas met klikpedalen fietst.

Wat velen niet weten is dat je een klikpedaal losser kan zetten, waardoor je veel makkelijker en met minder moeite uit het pedaal kan klikken. Daarnaast kan je ook kiezen voor multi-release schoenplaatjes. Met multi-release schoenplaatjes kan je in drie richtingen uitklikken wat de kans dat het niet lukt, je raadt het vast al, 3 maal kleiner maakt.

Vergeet dus zeker niet dat klikpedalen afstellen een hoop ellende kan voorkomen. Ben je naderhand gewoon geworden aan het in- en uitklikken dan kan je de klikpedalen weer wat vaster zetten. Vergeet ook dat laatste zeker niet want hoe vaster je in het pedaal zit des te meer kracht je kan zetten. Daarnaast wordt de kans ook een heel pak kleiner om onverwacht uit je klikpedaal te schieten.

Denk er ook tijdig aan om tijdig je pedalen te vervangen en te onderhouden.

#7 De veerweg van je vork en demper niet optimaal gebruiken

De vork en eventueel de achterdemper op een mountainbike staan er niet zomaar op. Dankzij deze onderdelen zal je niet heen en weer gaan stuiteren wanneer het terrein wat ruiger wordt. Denk maar aan wortelpaden, paden bezaaid met stenen en rotsen, rockgardens of zelfs Belgische fietspaden. Oneffenheden worden door de vork en demper opgevangen waardoor jouw lichaam niet alle schokken te verwerken krijgt.

De voorvork en achtervering zijn dus best wel belangrijk onderdelen op de mountainbike. Wil je deze optimaal benutten en optimaal profiteren van hun functie dan is het belangrijk dat deze onderdelen goed afgesteld staan. Wanneer jouw mountainbike afgeleverd wordt zal de vork en demper afgesteld staan volgens fabrieksinstellingen.

Vraag dus zeker even aan jouw fietsdealer om de vering af te stellen. Om de vering en demper goed af te stellen is het belangrijk om jouw volledige gewicht met mtb-outfit en accessoires te kennen. Op basis van dat gewicht kan de vering goed afgesteld worden.

Ervaar je toch nog ongemakken of lijkt de vering toch niet optimaal en naar jou wensen te werken dan kan je dit natuurlijk ook zelf afstellen. Moeilijk is dat niet mits je het juiste materiaal in huis hebt. Het enige wat je nodig hebt is een degelijke voorvorkpomp. Ondanks wat de naam doet vermoeden kan je er ook je achtervering mee afstellen.

Heb je geen flauw benul hoe je hieraan moet beginnen? Dan helpen we je graag op weg met de volgende artikelen uit onze mtb kennisbank:

Hoe stel je de vering van je mountainbike af?

#8 Met te harde of te zachte banden fietsen

Naast een slecht afgestelde vering kunnen ook te hard opgepompte banden ervoor zorgen dat je over de trails gaat stuiteren. Zijn de banden niet hard genoeg of te zacht opgepompt dan kan je mogelijk en sneller te maken krijgen met lekke banden en snakebites. Een gulden middenweg hierin vinden is daarom essentieel.

Echter kan de bandenspanning ook afhankelijk zijn van het terrein waarop je gaat fietsen. Ga je een keertje over de weg fietsen dan zijn hard opgepompte banden weer beter dan wanneer je over erg technisch offroad terrein gaat fietsen.

Hoewel er dus zeker geen pasklaar en algemeen antwoord is hoeveel bar er precies in jouw mtb-banden moet, willen we je toch op weg helpen om de juiste bandenspanning voor jou te bepalen:

Hoeveel bar moet er in een fietsband?

Eénmaal je de juiste bandenspanning naar jouw wensen hebt gevonden is het belangrijk om voor elke rit de druk in de banden te controleren en indien nodig weer op de juist spanning te zetten. Hier heb je natuurlijk een goede fietspomp met drukmeter voor nodig.

#9 Niet tubeless rijden

Tubeless banden, in mijn ogen de één van de betere uitvindingen van de laatste jaren! Geen gedoe meer met binnenbanden, bijna geen lekke banden en al zeker geen snakebites meer. Alleen maar voordelen, al blijkt nog steeds niet elke mountainbiker daar van overtuigd te zijn, wat erg jammer is.

Een tubeless set-up vergt een klein beetje meer aandacht en is in het begin mogelijk een enerverend klusje. Echter zullen de vele voordelen je die nadelen snel doen vergeten. In onze complete tubeless gids kom je er alles over te weten en ontdek je de voor- en nadelen, hoe je banden tubeless maakt en wat je ervoor nodig hebt.

#10 Verkeerde kleding; te warm gekleed

Op gebied van mtb- en fietskleding valt er een heleboel te vertellen maar vooral een heleboel te ontdekken. Zeker in de wetenschap dat iedere persoon anders is. Zo heb je mensen die niet snel koude vatten en mensen die onder 5°C al van de fiets bibberen. Ook in de zomermaanden kunnen verschillende mtb-outfits er van persoon tot persoon volledig anders uitzien. In de zomer is het vaak van groter belang om voldoende af te koelen door veel te drinken en beschutting in de bossen op te zoeken.

Er is echter wel een richtlijn die je altijd, zeker in de koudere periodes en dagen, in je achterhoofd kan/moet houden waardoor je kan voorkomen dat je het in de eerste plaats niet te warm krijgt op de mountainbike.

Wanneer je gaat vertrekken is het belangrijk dat je het niet te warm hebt. Beste is dat het zelfs een beetje frisjes aanvoelt, maar natuurlijk ook weer niet té koud. Vanaf het moment dat je aan je rit begint ga je het hoe dan ook al snel een beetje warmer krijgen. Ben je te warm en al lekker ingeduffeld vertrokken dan ga je al gauw iets willen uittrekken. Ben je toch te warm aan dan is er natuurlijk geen man over boord want je kan uiteraard altijd wat uittrekken.

Het belang van laagjes is dus niet enkel belangrijk om het warm genoeg te hebben, geen koude te vatten en voldoende ventilatie te hebben. Het kan ook erg van pas komen wanneer je het toch wat te warm krijgt of wanneer de temperatuur tijdens je rit stijgt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je ’s morgens vroeg al vertrekt en pas tegen de middag of in de namiddag je rit beëindigt.

Een volledige en perfecte outfit kunnen wij niet voor je samenstellen, dat moet je helemaal zelf doen. Wel willen we je op weg helpen en kan je in de categorie over kleding ontdekken welke kledingstukken er mogelijk te gebruiken zijn tijdens het mountainbiken.

winterkleding mtb

#11 Regenkledij vergeten

Onverwachte regen kan zomaar je hele rit naar de haaien helpen. Ben je echter voorzien van wat extra kledij zoals een regenjas dan zal een plotse regenbui je worst wezen. Wist je trouwens dat een regenjas je ook uit de nood kan helpen wanneer het niet regent? Zo kan een regenjas als extra laagje dienen wanneer het toch even wat kouder aanvoelt dan je oorspronkelijk dacht. Of kan een regenjas je in een afdaling toch dat tikkeltje warmer houden.

Een regenjas is dus een erg multifunctioneel kledingstuk dat zeker niet mag ontbreken in jouw rugzak, zadeltas of achterzak.

#12 Te weinig eten en drinken

Om intensief te kunnen mountainbiken heb je natuurlijk een hele hoop energie nodig. Voor een deel van die energie kan jouw lichaam zorgen. Echter zal je het vaak niet redden met enkel die reserves, zeker wanneer jouw mountainbikeritten steeds langer worden of langer duren.

Om optimaal te blijven fietsen en presteren is het belangrijk om onderweg jouw energie bij te vullen. Zonder de nodige energie ga je vanzelfsprekend niet kunnen blijven trappen, wat allerminst prettig is. Dit moet je dus zeker te allen tijde proberen te voorkomen.

Dat kan door tijdig te eten en te drinken. Op warme zomerse dagen is drinken haast bij niemand een probleem. Echter is het ook op koudere dagen en in de winter essentieel om steeds te blijven drinken, enerzijds om gehydrateerd te blijven en anderzijds om je energie aan te vullen. Energie aanvullen met water is natuurlijk niet meteen het beste plan. Daarvoor gebruik je dus beter sportdrank.

Naast sportdrank kan je ervoor kiezen om vaste voeding of voeding in de vorm van gelletjes en/of sportrepen te eten. Of je voor gewone al dan niet sportvoeding kiest mag je natuurlijk helemaal zelf beslissen. Wel is het belangrijk dat je voor voeding kiest waaruit je de nodige energie kan halen.

TORQ BENELUX Ambassador

10% korting
Op het hele assortiment TORQ sportvoeding, recovery producten en accessoires.
Gebruik de onderstaande kortingscode:

mountainbikevibes10

#13 Pijn en ongemakken negeren

Een veel voorkomend probleem, zeker bij beginnende mountainbikers, zijn kwaaltjes, ongemakken en zelfs pijn tijdens of na het mountainbiken. Hopelijk heb je de juiste framemaat gekozen en is de mountainbike op jouw lichaam afgesteld. Wanneer dat niet het geval is kan dit al de oorzaak van kwaaltjes, pijntjes en ongemakken zijn.

Bij de aankoop van jouw mountainbike is het belangrijk om de juiste framemaat aan te schaffen. Laat je dus niet leiden door kleur en looks wanneer er maar een beperkte keuze is. Een te grote of te kleine mountainbike, dat wil je niet. Vraag daarnaast ook of ze je willen opmeten en het zadel en stuur op jouw lichaam willen afstellen. Op die manier kan je al veel problemen vermijden.

Komen er, ondanks opmeting en afstelling op maat, na verloop van tijd toch kwaaltjes naar boven dan is het zaak om de afstelling van de mountainbike te finetunen. Veel problemen kunnen al opgelost worden door de zadelhoogte en zithouding correct af te stellen.

Ook kniepijn is een vaak voorkomend kwaaltje bij fietsers en mountainbikers. De verschillende soorten kniepijn, de oorzaken ervan en mogelijke oplossingen hebben we reeds voor je op een rijtje gezet in onderstaand artikel:

Kniepijn tijdens het fietsen; oorzaken en oplossingen >>

#14 Geen oplossing zoeken voor zadelpijn

Eén van de redenen waarom veel fietsen en mountainbikes na verloop van tijd stof staan te vangen is zadelpijn. Daarnaast is het ook een vaak genoemde reden om niet verder dan de gewoonlijke 40 km of iets in die aard te fietsen.

Toch kan elk probleem opgelost worden, zo ook zadelpijn. Zeker wanneer je pas aan het fietsen gaat is zadelpijn haast onvermijdelijk. Ga je steeds vaker fietsen dan zal die zadelpijn ook afnemen omdat je achterwerk er steeds meer gewoon aan zal worden (en het zogenaamde “zitvlees” zal kweken). In enkele gevallen kan zadelpijn echter wel een hardnekkig probleem zijn en blijven.

Maar ook daar zijn zat oplossingen voor. Naast de afstelling van jouw zadel, zie vorig puntje, kan ook het zadel zelf de mogelijke oorzaak van jouw probleem zijn. Misschien is het standaard zadel dat op jouw mountainbike zit niet het beste zadel voor jouw achterwerk. Denk er dan een keertje over na om een ander zadel te kopen. Laat je hierin begeleiden of sla er het volgende artikel even op na: hoe kies je het beste MTB zadel?

Naast een goed zadel is het ook aan te raden om een speciale fietsbroek of fietsonderbroek met zeem te dragen tijdens het fietsen. Een zeem zal je altijd extra comfort geven tijdens het fietsen. Let er natuurlijk wel op dat jouw broek of fietsonderbroek de juiste zeem heeft die geschikt is voor jouw type ritten. Zo is een zeem voor lange ritten vaak anders dan eentje voor kortere ritten. Ook de mate en dikte van padding is iets om rekening mee te houden.

#15 Altijd hetzelfde rondje fietsen

Mountainbiken maak je natuurlijk zo leuk en uitdagend als je zelf wil. Het leukste is natuurlijk dat je op veel verschillende plaatsen kan mountainbiken en niet steeds hetzelfde rondje hoeft te rijden. Ga dus zeker niet constant in je eigen achtertuin aan de slag. Verken je horizonten en maak een keertje een verplaatsing met de wagen om eens in een andere streek te kunnen mountainbiken. Met een stevige fietsendrager kan je gaan en staan én mountainbiken waar je maar wil.

Een fietsvakantie met de mountainbike is misschien ook wel een puik idee. Op die manier kan je een keertje op unieke locaties mountainbiken eventueel onder begeleiding van een gids die de streek kent.

Denk er zeker ook eens over na om een fietsnavigatie aan te kopen. Met een fietsnavigatie kan je veel meer dan navigeren alleen. Zo kan je routes narijden of je eigen routes maken, rijden en verbeteren. Ook op plaatsen waar je anders niet komt kan een fietsnavigatie erg van pas komen.

Teken je zelf een keertje een route dan kom je misschien wel op plaatsen waar je anders nooit zou komen of waarvan je niet eens wist dat je er ook met de mountainbike kan komen. Ook op die fietsvakantie kan een fietsgps-toestel erg van pas komen. Zoek op voorhand wat leuke routes uit, zet ze op je toestel en tijdens je vakantie kan jij zorgeloos op pad zonder verloren te rijden!

mountainbiken in de bergen

#16 Enkel op de mtb trainen

Heb je bepaalde fietsdoelen die je wil bereiken dan moet je natuurlijk vaak gaan trainen en fietsen. Echter is het Nederlandse en Belgische weer vaak nogal wisselvallig waardoor buiten trainen er vaak niet van komt. Geen nood want in plaats van niet te trainen zijn er best wel wat opties om te overwegen. Thuis trainen is zeker de afgelopen jaren populairder dan ooit. En waarom zou je, als mountainbiker, niet van de vele voordelen van thuis trainen mee profiteren?

Wist je trouwens dat mountainbikers niet alleen een sterk stel benen moeten hebben? Een goed getrainde core is ook erg belangrijk. HEt zal je op de trails helpen om je evenwicht te houden en de schokken van het terein beter te absorberen. Core-stability kan je makkelijk thuis trainen, net als je bovenlichaam, schouders en armen. Want zeg nu zelf, gespierde benen met een fragiel bovenlijfje, dat is toch ook niet alles hé?!

#17 Je laten leiden en beïnvloeden door anderen

Om welke redenen ben jij begonnen met mountainbiken? Mogelijk onder invloed van kameraden die al met de mountainbike reden. Niets mis mee natuurlijk! Echter is het wel zo dat wanneer je je aansluit bij anderen, je vaak voornamelijk gaat doen wat zij doen en wat zij leuk vinden. Maar vind jij dat wel het leukst? In den beginne zal je niet beter weten maar na verloop van tijd is het misschien een goed idee om even te bekijken wat jij precies allemaal wil doen op/met de mountainbike.

Misschien ben jij meer te vinden voor Enduro, Marathon of zelfs Downhill in de vetste bikeparken… Vergeet dus zeker niet naar jezelf te kijken en te kijken wat jij leuk vindt. Op die manier zal mountainbiken pas echt een blijver zijn!

#18 Verkeersregels aan je laars lappen

Misschien is dit puntje wat meer voor wielrenners bedoeld, maar zeker in België en Nederland moet je regelmatig ook wel eens keertje over de openbare weg fietsen. Al is het maar om in het volgende bos te geraken. Verkeersregels gelden ook voor sportieve fietsers, wielrenners en dus ook voor mountainbikers. Het toont misschien een beetje dom om voor dat rode licht te staan wachten of de oversteekplaats te nemen. Toch is het eigenlijk verplicht en kan je je er maar best aan houden.

Niet alleen kan je boetes krijgen voor het overtreden van deze regels maar je wil natuurlijk ook weer heelhuids thuiskomen. Oh ja, een auto die wint het ook altijd van jou als fietser of mountainbiker, dus kijk er toch maar voor uit.

Daarnaast is het ook niet goed voor de naam van mountainbikers en fietsers in het algemeen als we zomaar de verkeersregels aan onze laarzen gaan lappen…

#19 Je onsterfelijk wanen

Niets mis met fanatiek zijn al is het toch belangrijk om je grenzen te kennen. Grenzen aftasten en verleggen is zeker een goed idee en kan enkel maar voor de beste mtb-ervaringen en beleving zorgen. Je onsterfelijk wanen of denken dat er helemaal niets mis kan lopen is vragen om ongelukken.

Kniebescherming, een harnas en een goede helm kunnen veel ellende voorkomen moest je tegen de vlakte gaan. Ook de juiste valtechniek kan je redden wanneer je een keer valt met de fiets. Het hoort er natuurlijk allemaal bij en het hoeft daarom ook niet altijd je eigen schuld te zijn. Bescherm dus zeker jezelf en vermijd halsbrekende toestanden wanneer je er nog niet klaar voor bent.

Mountainbiken

#20 Je skills overschatten of onderschatten

De gevolgen van je skills op de mountainbike overschatten hangen een beetje samen met het vorige puntje. Naast je skills overschatten kan je je eigen skills natuurlijk ook onderschatten.

Wanneer je je skills onderschat ga je nooit progressie maken en zal je niet snel beter worden of uitdagendere trails aandurven. De beste manier om je skills te verbeteren is in kleine stapjes. Dit kan je natuurlijk op je eigen tempo en mits zelfstudie.

Daarnaast kan je ook een mtb-clinic volgen voor een bepaalde techniek of zelfs verschillende skills te leren en te verbeteren. Hierbij word je bijgestaan door een ervaren instructeur die jou tips en tricks zal aanleren om een bepaalde skills onder de knie te krijgen.

Tegenwoordig kan je zo’n clinic ook gewoon online volgen. Het Online Mountainbike Coaching and Training programma van gewezen professioneel mountainbiker Ryan Leech is daar een mooi voorbeeld van. Via zijn programma kan je, met behulp van video’s, verschillende skills aanleren en verbeteren. Het voordeel hiervan is dat je waar en wanneer je wil deze lessen kan volgen. Daarnaast is er een hele community en zijn er verschillende coaches waar je met al je vragen bij terecht kan.

#21 Niet aan je techniek werken

Hard trappen kan iedereen en is helemaal niet moeilijk, maar kan jij ook hard door de bochten of over obstakels heen? Zit jouw cadans op het juiste niveau of trap jij je helemaal gek? Zit je ontspannen op de fiets en kijk je voldoende ver vooruit? Rem jij voor de bocht in plaats van in de bocht?

Mountainbiken is meer dan gewoon even een rondje fietsen. Mits je de techniek van alle verschillende aspecten van het mountainbiken onder de knie hebt zal je merken dat mountainbiken nog leuker wordt. Ook dit is iets wat je niet vanaf dag één meteen onder de knie hebt. Maar je kan het wel trainen door er op te letten, door te kijken hoe anderen fietsen of ook weer door eens een clinic of mtb cursus te volgen.

Ook een goed boek zoals BikeSkills van Michel Romen is een goed boek om te weten te komen aan welke technieken jij nog kan werken en hoe je dat precies aanpakt.

Bike Skills
Inkijkexemplaar >>

Een goede techniek zal ervoor zorgen dat je sneller door de bochten scheurt, vlotter obstakels kan nemen, sneller bergop fietst en dat je de trails beter gaat scannen en daardoor steeds weet wat er op je af gaat komen. Op die manier ga je zonder het goed en wel te beseffen steeds vlotter en sneller over de trails en ga je pas echt een mountainbike-gevoel ervaren.

Conclusie

Beginnersfouten maken we allemaal. Echter is het cruciaal om niet steeds dezelfde fouten te blijven maken. En dat is alleen mogelijk wanneer je beseft dat je fouten maakt of iets verkeerdelijk aanpakt. Wanneer je tot dat besef komt kan je er pas echt iets aan gaan doen en een betere mountainbiker worden.

Heb jij, zowel op vlak van onderhoud, techniek, training, skills en kennis, alles onder de knie? Dan zal er pas echt een wereld voor je open gaan. Hoe beter je skills, techniek en kennis des te beter gaat jouw totaalbeleving op de mountainbike worden.

Natuurlijk is dit niet iets wat je even snel tussendoor leert, maar eerder een proces met vallen en opstaan. Heb je echter de moed, motivatie en volharding om jezelf keer op keer te verbeteren dan zal je snel de vruchten hiervan plukken. Kijk dus zeker eens een keertje naar jezelf en denk eens na op welke puntjes jij jezelf nog kan verbeteren…

Op welke (beginners-)fouten betrap jij jezelf wel eens? Of ben jij misschien al een complete mountainbiker? In beide gevallen horen we het graag van je. Laat dus zeker een reactie achter onderaan dt artikel!

De ultieme mountainbike gids

De Ultieme mountainbike gids

Met een goede basis wordt mountainbiken alleen maar leuker. Geef je kennis, skills en beleving meteen een boost, schakel een versnelling hoger en neem een voorsprong op jezelf!

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”