3 voordelen van mountainbiken in de modder

Mountainbiken in de modder

Zomersport, wintersport, nat, droog, stoffig, sneeuw, ijzel, modder, warm of koud,… Fietsen en mountainbiken, het kan gewoon altijd ongeacht de omstandigheden. In de wintermaanden maakt het stofhappen van de zomermaanden plaats voor modderhappen, echter is niet iedereen daar even wild van. Maar toch zijn er wel enkele redenen waarom mountainbiken in de modder af en toe toch een goed idee is. In dit artikel ontdek je 3, volgens ons, belangrijke voordelen van mountainbiken in de modder.

Mountainbiken in de modder is goed voor je balans, evenwicht en focus

Mountainbiken in de modder is toch even wat anders dan over een droog en stoffig pad scheuren. Ook plassen, sporen en verdoken obstakels kunnen mountainbiken in de modder net dat tikkeltje uitdagender maken. Die uitdagingen zorgen ervoor dat je op termijn een betere mountainbiker met een betere techniek wordt.

Ga je regelmatig in de modder mountainbiken dan zal je merken dat je door al het glibberen en glijden veel meer met je lichaam zal moeten werken om in balans te blijven. Dit is niet alleen goed voor de ontwikkeling van je core, het kan je ook goed van pas komen wanneer jij uitdagender terrein gaat opzoeken. Denk hierbij maar aan smalle singletracks op een bergpas of enduro-achtige trails in de Ardennen of in een bike park.

Balans en evenwicht is erg belangrijk en misschien off-bike wat saaier om thuis te trainen. Maar het kan dus ook gewoon op de mountainbike.

Naast balans en evenwicht zal je tijdens het mountainbiken in de modder ook merken dat je veel alerter moet zijn. Een gefocuste mountainbiker zal minder snel stuurfouten maken of het verkeerde spoor kiezen. Ga je links of rechts van de plas of er gewoon midden doorheen? Keuzes die je soms in een fractie van een seconde moet nemen.

Door regelmatig voor zulke keuzes komen te staan zal je merken dat je alerter wordt en de trails beter gaat kunnen “scannen”. Dit soort focus heb je in de zomermaanden minder nodig wanneer de makkelijke paden en trails er droog bij liggen en vlotter berijdbaar zijn.

Kortom, een mtb rit in de modder kan je helpen om een betere mountainbiker te worden, je techniek te verbeteren en betere en snellere beslissingen te nemen wanneer de trails wat uitdagender worden.

Mountainbiken in de modder

Mountainbiken in de modder is een extra goede / zware training waar je sterker van wordt

Stoempen door de modder, het voelt soms een beetje alsof je in een te zware versnelling bergop aan het fietsen ben. Niet altijd een even prettig gevoel, maar toch kan het op termijn voordelen opleveren.

Zo zal je merken, zeker als je met een hartslagmeter fietst, dat je hartslag de hoogte in gaat wanneer je door de modder ploegt. Je krijgt immers meer weerstand van het terrein waardoor je dieper moet gaan en meer inspanning moet leveren om er doorheen te geraken. Het gevolg daarvan is dat de hartslag omhoog gaat.

Moet je dan een hele rit diep gaan? Zeker niet, maar je kan het mountainbiken in de modder als intervaltraining bekijken. Het ploegen door de modder kunnen dan de stukjes interval in jouw training zijn.

Tijdens een intervaltraining zal jouw lichaam harder moeten werken en daardoor nieuwe spiermassa aanspreken. Wanneer je deze spieren regelmatig aanspreekt, door intervallen te trainen, zullen ze vaker gebruikt worden en meer energie gaan verbruiken. Daarnaast verhoogt intervaltraining de vetverbranding en zal jouw conditie al na twee weken beginnen te verbeteren.

Ben je iemand die regelmatig op hartslag traint of jouw ritten graag wat intensiever maakt? Dan is mountainbiken in de modder daar een handig middeltje voor.

Ook je benen krijgen het harder te verduren wanneer je gaat mountainbiken in de modder. Om vlot door de modder heen te rijden moeten je benen extra aan de bak. Het gevolg hiervan is niet alleen dat je vermoeider zal zijn na de rit, maar ook dat jouw benen er op termijn sterker van zullen worden.

Je mountainbike wordt nog eens grondig schoongemaakt

Iedereen weet natuurlijk wel dat modder, nattigheid en vuil een aanslag kunnen zijn op de aandrijving, slijtage- en draaiende onderdelen van de mountainbike. Toch hoeft het allemaal zo’n vaart niet te lopen mits de nodige en grondige kuiswerkzaamheden na de rit.

Dynamic Bike Care
  • Partner van Jumbo-Visma, Alpecin-Deceuninck en Bora-hansgrohe
  • Gratis verzending vanaf €40
  • 100 dagen retourrecht
  • 20% korting met onze kortingscode: mountainbikevibes20
    (niet cumuleerbaar met andere kortingen)

Een voordeel van mountainbiken in de modder is dat je achteraf de mountainbike wel MOET schoonmaken. Een volgende rit starten op een vieze en vuile mountainbike is, naast geen goed idee, ook gewoon niet heel erg leuk.

Omdat de mountainbike na een modderig ritje vaak van boven tot onder vol viezigheid hangt is een grondige schoonmaak beurt natuurlijk een must. Om al het vuil en modder echt overal goed weg te krijgen is het belangrijk om grondig te werk te gaan. Het zal vaak net wat meer tijd in beslag nemen dan anders maar op die manier is het mogelijk ook net wat beter gedaan dan anders.

Een stoffig of droog ritje vergt nu eenmaal een andere aanpak dan een ritje in de blubber op gebied van schoonmaken. Zo kan een beetje afblazen en opnieuw de ketting smeren mogelijk al volstaan in de zomer. Na het mountainbiken in de modder komt er toch al vaker ontvetter, zeep en water aan te pas.

Zo is het bijvoorbeeld ook slim om na het mountainbiken in de modder de remblokjes en -schijven te controleren. Met de wielen uit de fiets kan je ook meteen de schroefdraad van de steekassen of snelspanners van een nieuwe laagje montagepasta voorzien. Ook de smurrie aan en tussen de derailleurwieltjes krijg je, met je wielen uit de fiets, ook weer makkelijker weg.

Mountainbiken in de modder

Tips voor een geslaagd ritje door de modder

Om het mountainbiken in de modder optimaal en vlot te laten verlopen hebben we nog enkele handige tips voor je. Met deze tips wordt door de modder rijden toch net even wat makkelijker of comfortabeler, net als de schoonmaak achteraf.

Pas je mtb outfit aan en voorkom problemen

De garderobe van een fanatieke mountainbiker is vaak al erg goed gevuld. Wil je echter ook goed beschermd zijn tijdens een modderig ritje dan zijn er wel enkele accessoires die nuttig kunnen zijn. Denk hierbij maar aan een stevig setje overschoenen. Uiteraard kan je ook voor de duurdere optie gaan en een paar winterschoenen aankopen. Droge en warme voeten zijn in elk geval wel een must tijdens een modderig ritje.

Om de rest van je outfit te beschermen en ophoping van modder in bepaalde mate te voorkomen kan je je mountainbike voorzien van een setje spatborden.

Een ander handig hulpmiddeltje om een modderritje zonder ongelukken door te komen is het dragen van een mtb bril. Op die manier voorkom je dat er modder in je ogen terecht kan komen. Ook een mtb helm met vizier kan hierbij erg van pas komen.

Kies de juiste banden en bandendruk

Om het jezelf wat makkelijker te maken om door de modder te fietsen kan je kiezen voor een specifiek setje modderbanden. Noodzakelijk? Zeker niet, maar een aangepast noppenprofiel voert de modder wel beter af. Een allround banden combo kan natuurlijk ook volstaan, maar vergt mogelijk iets meer van jouw techniek om door de ergste blubber te klieven.

Ook een aangepaste, verlaagde, bandendruk kan helpen om vlotter door de modder te rijden. Met een lagere bandendruk gebruik je een groter oppervlak van de band waardoor je automatisch meer grip zal hebben. Om stootlekken of snakebites te voorkomen met een verlaagde bandendruk is je mtb tubeless maken de ideale oplossing.

Gebruik de juiste techniek om te mountainbiken in de modder

Zelfs met de beste modderbanden ga je hoe dan ook nog glibberen en glijden door de modder. Daarom is de juiste techniek erg belangrijk om te mountainbiken in de modder. Zo is het belangrijk om altijd goed te blijven trappen, niet te licht en natuurlijk ook niet te zwaar. Modder remt af, ga je te traag of op een te zwaar verzet dan kan je zomaar stilvallen met alle gevolgen van dien; vuile schoenen of erger een nat en vuil pak.

Kies ook altijd het juiste spoor en let extra op wanneer een plas toch net wat dieper is dan het leek. In zulke gevallen is het belangrijk om uit het zadel te komen en het gewicht wat meer naar achteren te verplaatsen. Op die manier voorkom je een tuimeling over je stuur en wederom dat natte pak.

Maak het jezelf makkelijk tijdens het schoonmaken

Eénmaal je klaar bent met het blubber en modderfestijn wacht natuurlijk de grote schoonmaak. Daar wacht je natuurlijk best niet te lang mee. Gelukkig hoeft jouw mountainbike grondig schoonmaken niet lang te duren en sta je voor je het goed en wel beseft te genieten van een welverdiende warme douche. Uiteraard is het belangrijk om de juiste tools hiervoor te gebruiken.

Een degelijke montagestandaard kan hierbij erg van pas komen. Wanneer je beide handen vrij hebt kan je dubbel zo snel jouw mtb schoonmaken. Daarnaast kan je ook gewoon overal vlot en makkelijk bij, zonder dat je de mountainbike steeds moet verplaatsen of omdraaien.

Montagestandaard mtb

Conclusie

Mountainbiken in de modder, het is zeker en vast niet mijn favoriete bezigheid, toch zijn er voldoende redenen om het toch te doen. Zo zorgt een strookje blubber ervoor dat je techniek, evenwicht en balans extra getraind wordt.

Daarnaast zorgt de extra inspanning, wanneer je door de modder rijdt, voor een verbeterde vetverbranding die je conditie ook nog eens ten goede komt. Ook jouw benen zullen aan kracht winnen wanneer je het beste van jezelf geeft tijdens het mountainbiken in de modder.

De extra slijtage van de onderdelen kan je toch in bepaalde maten voorkomen of verminderen door na het mountainbiken in de modder jouw mountainbike grondig schoon te maken. Met de juiste tools en techniek is dit een klus die helemaal niet lang hoeft te duren.

Kortom, mountainbiken in de modder is zeker en vast een goed idee wanneer je sterker wil worden en aan je techniek wil werken. Je plukt er altijd de vruchten van. Een betere techniek kan jou ook in de drogere maanden goed van pas komen op technisch terrein. Daarnaast kan het ook gewoon leuk en extra uitdagend zijn. Ook al ben je geen fan van mountainbiken in de modder, af en toe kan het zeker geen kwaad!

Vond je de tips en redenen om te mountainbiken in de modder nuttig en hoe denk jij precies over mountainbiken in de modder? Laat het ons zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”