In de lage landen kan je niet om het wisselvallige weer heen, zeker in de herfst, winter en lente. Er is dus best wel veel en vaak kans op regen. Fietsen en mountainbiken in de regen is natuurlijk niet altijd de meest leuke bezigheid. Echter kan je, mits de nodige voorbereiding, er toch een prettige(re) ervaring van maken. In dit artikel delen we 10 tips waardoor jij met jouw mtb in de regen kan gaan gaan scheuren en er ook echt van kan genieten.
Waar op letten als je gaat fietsen of mountainbiken in de regen?
Jouw racefiets, gravel- of mountainbike ga je hoe dan ook niet (helemaal) proper kunnen houden als je gaat fietsen in de regen. Daarnaast zal ook jouw kledij, schoeisel en gebruikte accessoires de nodige spray, druppels en eventueel wat modder over zich heen krijgen.
Voor en tijdens het fietsen
Het is haast niet te vermijden, maar je kan het natuurlijk wel een beetje beperken door jezelf en je fiets hierop voor te bereiden. Zo kan je je fiets voorzien van een setje spatborden waardoor zowel jij als je fiets niet alle nattigheid moeten slikken. En ook je fiets- of mtb-kleding zal hierdoor een heel pak properder blijven.
Een goede voorbereiding is het halve werk en zal er ook voor zorgen dat je geen koude vat door al de nattigheid en regen. Zeker wanneer de temperatuur dichter naar het vriespunt gaat wil je zeker geen last krijgen van koude handen, voeten en andere lichaamsdelen.
Een stevige en waterdichte regenjas of fietsjas, met daaronder de nodige extra laagjes, is daarom altijd aan te raden en kan heel wat problemen voorkomen. En wat dacht je van een setje waterdichte mtb schoenen of overschoenen en lekker warme, maar ademende, handschoenen…
Mountainbiken in de regen kan dus pas een succes worden mits je goed voorbereid bent en de nodige en juiste accessoires ter beschikking hebt. Maar vergeet ook zeker jouw fiets of mountainbike niet. Naast een setje spatborden, is een bandensetje dat goed presteert in modderige en natte omstandigheden natuurlijk ook geen overbodige luxe…
Tip 1: Spatborden
Een setje spatborden ziet er misschien wat minder cool uit op de mtb maar toch kan het slim zijn om een setje op je mtb te monteren. Op die manier krijg je geen nattigheid in je gezicht en belandt het opspattend water en modder niet op je achterwerk en op de achterkant van je shirt, jas of mtb-rugzak. Scheelt toch weer wat werk achteraf…
Tip 2: Waterdichte jas of regenjas
Om te voorkomen dat je helemaal verzopen en doorweekt thuis komt is de aanschaf van een waterdichte jas en/of regenjas altijd een goed idee. Waar je zeker op moet letten bij het kopen van een regenjas of fietsjas is de waterkolom en het ademend vermogen (RET/MVP/MVTR).
Waterkolom
Waterkolom geeft weer hoeveel druk het materiaal van de jas aan kan alvorens er water doorheen kan gaan. Waterkolom is dus een indicator van de waterdichte eigenschappen van de fietsjas. Bij een waterkolom van 10000 mm (of hoger) kan je er zeker van zijn dat de jas waterdicht is. Om van een 100% waterdichte jas te spreken moet je er ook op letten dat de naden afgetaped zijn en er via deze weg geen water naar binnen kan dringen.
Ademend vermogen
Naast waterdicht kies je best ook voor een fietsjas die voldoende ademend is. Indien dat niet het geval is zal je het snel te warm krijgen omdat het zweet niet naar buiten afgevoerd kan worden.
Het ademend vermogen van een jas kan op verschillende manieren uitgedrukt worden. Zowel de RET-waarde als de MVP of MVTR-waarde duidt aan hoe ademend een jas is. Deze waarden meten de hoeveelheid waterdamp die door een vierkante meter weefsel kan gaan in een tijdspanne van 24 uur.
Deze waarden worden uitgedrukt in g/m²/24h. Hoe hoger de waarde des te hoger het ademende vermogen van de fiets- of regenjas is. Let hier dus zeker op wanneer je op zoek gaat naar een echte waterdichte fietsjas.
De Endura MT 500II is veruit één van de beste fietsjassen die je als mountainbiker kan gebruiken. Met een waterdichtheid van 20000 mm waterkolom en een MVP van 40000 kan je zonder problemen door de regen fietsen. Een fietsjas met betere eigenschappen dan dit exemplaar zal je maar moeilijk vinden. Er is ook een specifiek model voor vrouwen te verkrijgen. Het is dan ook niet gek dat deze jas wel een aardig prijskaartje heeft… Maar het is het zeker en vast meer dan waard!
Dr Dry
Zijn de waterdichte of waterafstotende eigenschappen van jouw huidige fietskledij niet meer wat het geweest zijn? Dan hoef je niet per sé nieuwe en vaak dure kleding te kopen. Met Dr Dry kan je je fietskleding van een nieuw en waterproof laagje voorzien.
Tip 3: MTB schoenen
Koude of zelfs natte voeten en tenen wil je natuurlijk niet hebben tijdens het fietsen. Zeker bij lagere temperaturen is de kans dan groot dat je plezierritje een echte hel wordt. Uiteraard kan je dit makkelijk voorkomen. De beste manier is voor iedereen verschillend want niet iedereen heeft even snel kou.
Zo kan je kiezen om je zomerschoenen te combineren met een setje waterdichte overschoenen. Let hierbij wel op dat er dan nog steeds water en regen langs onder de schoenen kan bereiken. Er is immers een opening nodig voor het schoenplaatje.
Een andere, en misschien wel betere oplossing, is een paartje waterdichte mtb schoenen. Op die manier zijn jouw voeten optimaal beschermd tegen nattigheid, regen en meteen ook tegen de koude, zeker als je de schoenen combineert met een warm (en ademend) setje mountainbikesokken.
Tip 4: een betrouwbaar setje banden
Dat je met een allround mtb banden combinatie het hele jaar en in de meeste omstandigheden veilig zal kunnen mountainbiken is zeker waar. Echter zorgt regen er natuurlijk voor dat de ondergrond wat verraderlijker wordt, zeker in combinatie met temperaturen onder het vriespunt. In beide gevallen worden wortels, stenen en de ondergrond, waar je normaal haast zonder nadenken overheen fietst, toch wat tricky.
In dergelijke omstandigheden wil je natuurlijk zoveel mogelijk grip hebben, zeker aan de voorkant. Een band met meer of een beter profiel voor dergelijke omstandigheden kan je daarbij helpen. Er is meer dan genoeg keuze bij alle bekende merken. Een overzicht van de beste mtb banden voor modder (en regen) kon je al ontdekken op onze blogpagina.
Tip 5: bandendruk
Een goed en betrouwbaar setje banden is een goed begin. Daarnaast is het ook belangrijk om met de juiste bandenspanning te gaan fietsen in de regen. De ondergrond wordt immers wat glibberiger en in het geval van diepe plassen (waar je niet omheen kan) weet je nooit wat er precies onder ligt. Meer grip en vertrouwen hangt natuurlijk samen met minder bandenspanning.
Door je banden minder hard op te pompen krijgt de band meer contact met de ondergrond wat resulteert in meer grip. De banden zullen zich meer om obstakels heen kunnen vormen waardoor je veel beter grip zal behouden.
Je vraagt je misschien af hoeveel bar moet er in een fietsband? Dat hangt natuurlijk af van verschillende factoren en is heel persoonlijk. Testen en finetunen is hierbij erg belangrijk.
Jouw mtb tubeless maken is altijd een goed idee, maar in moeilijkere omstandigheden misschien nog wel meer. Door je banden tubeless te maken kan je met nog minder druk in de banden op pad. Dit resulteert hoe dan ook in een verbeterde grip.
Tip 6: zorg dat je zichtbaar bent, ook in het bos
Fietsen in de regen gaat natuurlijk ook gepaard met minder zichtbaarheid, zowel voor jezelf als voor andere weg- en bosgebruikers. Zorg er dus zeker voor dat je zichtbaar bent. Zeker wanneer je ook delen van je route over de openbare weg moet fietsen is het belangrijk om je goed zichtbaar te maken voor andere weggebruikers zoals auto’s, bromfietsen, bussen, vrachtwagens en speed pedelecs.
Bescherm jezelf door een goed setje fietsverlichting voor jouw mountainbike aan te schaffen. Ook in het bos kan die verlichting nuttig zijn, zeker wanneer de zon niet van de partij is en het bos waarin je fietst wat donkerder is en de zichtbaarheid beperkt is. Ook wandelaars en andere recreanten zullen je dankbaar zijn.
Ook fluorescerende kledij kan bijdragen aan de zichtbaarheid op de fiets, zowel op de weg als in het bos.
Tip 7: bescherm je ogen met een mtb bril
Heb je een setje spatborden gemonteerd dan zal er sowieso al minder vuil in je gezicht, laat staan in je ogen, terecht komen. Maar een plensbui of miezerregen kan natuurlijk nog wel de weg vinden naar jouw aangezicht en ogen.
Een mountainbike bril kan heel wat problemen vermijden en houdt die irritante druppels alvast zeker uit je ogen. Gebruik je geen spatborden dan zijn je ogen ook beschermd tegen opspattend modder, want dat wil je al helemaal niet in je ogen krijgen…
Na het fietsen
De obligatoire grote schoonmaak achteraf hoort er natuurlijk ook bij. Maar dat hoeft natuurlijk geen ellendig lange klus te worden. Maak je het jezelf zo makkelijk en praktisch mogelijk en gebruik bijvoorbeeld een montagestandaard. Zo kan je makkelijk en snel overal goed bij.
Tip 8: Poets- en onderhoudsproducten
En vergeet zeker niet om goede poetsproducten en accessoires te gebruiken. Wij adviseren hiervoor de producten van Dynamic Bike Care. Deze kan je met korting in huis halen door onze kortingscode: mountainbikevibes20 te gebruiken bij het afrekenen.
- Partner van Jumbo-Visma, Alpecin-Deceuninck en Bora-hansgrohe
- Gratis verzending vanaf €40
- 100 dagen retourrecht
- 20% korting met onze kortingscode: mountainbikevibes20
(niet cumuleerbaar met andere kortingen)
De korting is vanzelfsprekend niet cumuleerbaar met andere kortingen.
Maar uiteraard kan je ook jouw favoriete producten of merk hiervoor gebruiken waar jij al tevreden van bent.
Tip 9: Zet je mtb niet vuil en nat weg
Na het fietsen in de regen wil je ongetwijfeld meteen een lekker warme douche en een warm drankje nemen. Echter is het verstandig om toch eerst je fiets of mtb weer lekker proper te maken. Nattigheid wil je natuurlijk zo snel mogelijk verwijderen, zo voorkom je dat er roest op je draaiende onderdelen, zoals de ketting en tandwielen zal verschijnen. En ook modder kan je het makkelijkst verwijderen als het nog niet opgedroogd en uitgehard is.
Je mountainbike schoonmaken hoeft niet lang te duren en éénmaal je er een routineklus van gemaakt hebt is ook deze klus zo geklaard.
Vergeet je mtb ook niet te drogen en let er daarbij vooral op dat de draaiende onderdelen goed droog zijn voor je de fiets weg zet.
Tip 10: vergeet je kledij en schoenen niet
Je modderige en natte kledij kan je tijdens of na het poetsen van je fiets meteen ook al afspoelen zodat het ergste vuil zeker niet in je wasmachine zal belanden.
Fietskleding mag in de meeste gevallen wel in de wasmachine. Drogen doe je meestal gewoon aan de lucht op een wasrek of wasdraad. Houd altijd de wasvoorschriften goed in de gaten en houd je er ook aan. Op die manier voorkom je dat bijvoorbeeld een waterdichte coating of naden beschadigd worden of hun eigenschappen verliezen, wat gewoon zonde zou zijn!
Vergeet ook zeker jouw mtb schoenen niet proper te maken en af te drogen. Is de binnenkant nat geworden dan kan je dit makkelijk en snel droog krijgen door er krantenpapier in te stoppen. Krantenpapier neemt water en nattigheid erg goed op. Na 20 minuten kan je de kranten weer verwijderen en eventueel vervangen door nieuwe kranten (indien de schoenen nog niet droog zijn).
Voordelen van fietsen in de regen
Misschien sta jij niet te springen om te gaan fietsen in de regen of slaat jouw humeur helemaal om als er plots een regenbui de kop opsteekt. Begrijpelijk, maar je zou het ook anders kunnen bekijken want fietsen in de regen kan ook in jouw voordeel werken…
Meer kilometers en trainingsvolume
Wanneer jij gewoon lekker blijft doorfietsen en trainen als het een keertje regent zal je uiteindelijk meer kilometers, ritten en trainingen afgewerkt hebben dan de “mooiweerrijders”… Voordeel hiervan is dat jij in topconditie blijft en je doelen sneller of toch makkelijker zal kunnen afvinken. De vruchten die je plukt door het fietsen in de regen (in de herfst, winter en lente) zullen in de zomer extra lekker smaken…
Goed voor je rijtechniek en zelfvertrouwen
Regen, glibberige ondergronden en obstakels maken het je als mountainbiker natuurlijk niet altijd even makkelijk. Maar ook dat heeft zijn voordelen. Je rijtechniek zal er wel bij varen door je in zulke omstandigheden toch op de trails te begeven. Zo leer je beter doseren tijdens het remmen, betere lijnen te kiezen in pittige afdalingen en kan je je stabiliteit en evenwicht op de fiets oefenen.
Zijn je bikeskills toch nog niet helemaal wat ze moeten zijn, dan kan je na het fietsen in de regen het boek Bike Skills van Michel Romen er misschien eens een keertje op naslaan…
Het kind in je komt weer naar boven
Hoe leuk was het als kind om lekker hard in de plassen te springen? Hoewel het misschien niet het beste idee is voor het materiaal en de draaiende onderdelen op jouw mountainbike, kan je je toch weer even kind voelen door een plasje hier en daar mee te pikken…
Fietsen in alle rust en genieten van de stilte
Terwijl veel mensen lekker warm thuis blijven, kan jij lekker en in alle rust gaan fietsen in de regen. Je zal maar amper mensen tegenkomen op de trails, paden en in het bos. Zo kan je heerlijk genieten van de rust en de pracht en praal in het bos. Wanneer je vaker gaat fietsen in de regen zal je de schoonheid van natte trails, paden, bomen en de natuur steeds meer gaan appreciëren…
Voldaan gevoel achteraf
Wanneer je in kille en natte omstandigheden gaat fietsen heb je altijd wel een einddoel om naar uit te kijken. Die warme kop koffie of tas soep, een lekkere warme douche en achteraf nagenieten op de bank voelt en smaakt altijd beter nadat je (een beetje) afgezien hebt.
Alternatief voor fietsen in de regen
Word je toch niet zo warm van de bovenstaande voordelen van fietsen in de regen of heb je helemaal geen zin om je garderobe uit te breiden met regenkledij of de grote schoonmaak na elke rit? In dat geval zijn er natuurlijk nog wel wat alternatieven waardoor je toch je kilometers kan afmalen, je conditie op peil kan houden of zelfs kan verbeteren…
Fietstrainer
Door een fietstrainer in huis te halen kan jij lekker droog en warm binnenshuis fietsen en trainen. Wist je dat je als mountainbiker niet eens een racefiets nodig hebt om een fietstrainer te gebruiken? De meeste fietstrainers kan je ook in combinatie met een mountainbike gebruiken. Daarnaast zijn er verschillende apps en software te verkrijgen waarmee je haast als een prof aan het trainen kan gaan. De bekendste software is natuurlijk Zwift.
Fietstrainers zijn dus zeker niet alleen voor wielrenners. Ben je toch niet zo gek van fietsen in de regen dan is een fietstrainer zeker en vast een goed alternatief.
Een fietstrainer, en zeker de smartvarianten, vraagt natuurlijk om een investering en dan is het natuurlijk nog de vraag of je het ook echt leuk zal vinden. Want hoe je het ook draait of keert, indoor fietsen is toch nog wat anders dan in de natuur en buiten fietsen…
Andere trainingsmogelijkheden
Een fietstrainer toch niet meteen jouw ding als alternatief voor het fietsen in de regen? In dat geval is het toch verstandig om in beweging te blijven en je conditie te onderhouden. Zo moet je na een periode van slecht weer niet helemaal van nul beginnen. Een (duur) fitnessabonnement heb je er ook niet voor nodig want je kan simpelweg ook gewoon op verschillende manieren thuis trainen.
Conclusie
Eénmaal je de smaak van fietsen in de regen te pakken hebt zal je de voordelen en schoonheid ervan steeds beter weten te appreciëren… Met enkele handige accessoires kan je al veel ellende voorkomen en kan fietsen in de regen ook gewoon leuk zijn.
Je hoeft dus niet meteen aan de fietstrainer of spinningfiets, al kan dit wel een goed alternatief zijn om je conditie toch op peil te houden of zelfs te verbeteren.
De warme douche, hete kom soep en het voldane gevoel achteraf moet je zeker een keertje ervaren hebben en de herinnering aan dat gevoel zal je sneller wel dan niet naar de fiets doen grijpen als het weer een keertje regent…
Ga jij wel eens mountainbiken of fietsen in de regen? Laat het ons weten in een reactie onderaan de pagina! Benieuwd naar jouw ervaringen!