Een Zwift abonnement en fietstrainer; ontdek of jij het nodig hebt

Zwift abonnement

Hopelijk kunnen we veelvuldig samen met elkaar mountainbike- en wielertochten blijven maken in de buitenlucht. Maar gebruik dit artikel om toch eens te bepalen of een Zwift abonnement en fietstrainer voor interactief thuis trainen misschien iets voor jou is.

De voorbije maanden (voorjaar en zomer 2021) zijn we op sportief gebied flink verwend met alle sportfietsevenementen waaronder legio wielerkoersen en de Olympische spelen. In dezelfde periode van 2020 was dat in verband met de pandemie wel even anders. Toen werd er aanvankelijk weinig gefietst.

De eerste competitieve wielerwedstrijden werden onder andere uitgezonden door Eurosport. Het betrof virtuele wielerkoersen met behulp van fietssoftware zoals Zwift om remote (op afstand vanuit de huiskamer) en Corona-proof met elkaar te kunnen concurreren. Het kwam de populariteit van het indoor fietsen alleen maar ten goede.

Zwift

Wat is Zwift?

In ons artikel over de beste spinningfiets voor thuis haalden we de Zwift-app al eens eerder aan. En wie regelmatig Eurosport kijkt zal de vele reclames omtrent ‘Zwift Fun is Fast’ al zeker eens opgemerkt hebben. Zwift is dé manier om op een leuke, interactieve en competitieve manier thuis te trainen op je fiets. Met de wintermaanden in het vooruitzicht kan dat een leuk alternatief zijn voor natte en koude outdoor trainingen en -ritten.

Zwift is software die je als sportieve fietser vanuit je huiskamer, in combinatie met een fietstrainer, in verbinding kan brengen met andere ‘bikers’ en je met hen laat concurreren. Door middel van de Zwift software in combinatie met een fysieke fietstrainer met sensoren, worden gegevens heen en weer gestuurd.

Afhankelijk van de mate van geavanceerdheid van de gebruikte fietstrainer, kun je onder andere via een scherm een behoorlijke ‘real-life-cycle-experience’ ervaren. Rij je visueel bergop dan zal Zwift de weerstand op je fietstrainer automatisch verzwaren zodat je daadwerkelijk het gevoel hebt dat je aan het klimmen bent.

Binnen Zwift vind je zowel een fictieve wereld van heuvels, bergen en wegen als een virtuele (game-achtige) versie van echt bestaande parcoursen. Zo is het mogelijk om de Alpe d’Huez te beklimmen. Of wat dacht je van een training Zwift Ventoux, de mythische berg waarop Tommy Simpson zo tragisch aan zijn einde kwam? Haal jij de top wel?

Zwift offroad

Is Zwift er in het Nederlands?

België en Nederland zijn toch wel dé fietslanden bij uitstek zou je zeggen. Helaas wordt Zwift bij het schrijven van dit artikel (kwartaal 3 van 2021) nog niet ondersteund in de Nederlandse taal. Maar aan invloeden vanuit de lage landen binnen Zwift geen gebrek hoor. Ook de virtuele beklimming van de Alpe d’Huez kleurt in bocht 7 (de zogenaamde Nederlandse bocht) sterk Oranje.

Zwift is echter ontwikkeld voor een brede doelgroep en kent daardoor een grote mate van gebruiksgemak. ‘No worries’ ten aanzien van de begrijpelijkheid dus, ondanks het ontbreken van Nederlandstalige ondersteuning!

Is er ook Zwift voor de mountainbike?

Zwift is vooralsnog vooral populair onder wielrenners en de techniek eigent zich daar ook het beste voor. De simulatiekracht is aanzienlijk maar wel game-achtig.

Zwift voor de mountainbike en gravelfiets is echter inmiddels ook gelanceerd. Daarbij draait het onder andere om stuurbewegingen, remmen is nog niet geïntegreerd. Stuurbewegingen worden door de software geregistreerd door je smartphone met ingebouwde versnellingsmeter op het stuur van je fiets te monteren. Om dat te doen is een goede, stabiele smartphonehouder aan te bevelen.

Mountainbiken in Zwift zorgt voor intervalachtige trainingen. Korte en langere heuveltjes steil bergop en bergaf wisselen elkaar af en de verschillen in cadans en weerstand zijn op ieder moment dus zeer wisselend.

Ondertussen probeer je de juiste lijn aan te houden door te sturen en ervaar je al naar gelang de ondergrond (harder, hobbeliger of juist modderiger) aangepaste weerstand.   

Het aantal gravelwegen en singletracks dat beschikbaar is in Zwift is momenteel nog tamelijk beperkt ten opzichte van de aanwezige racefietsparcoursen. De verwachting is wel dat dit er steeds meer worden en jij hoe langer hoe meer op een inspirerend offroad parcours vanuit je huiskamer kan trainen.

Er zijn ook specifieke trainingen voor offroad fietsen in Zwift beschikbaar variërend van beginnersniveau tot professional.

Zwift mountainbike

Wat heb je, naast een Zwift abonnement, nodig om Zwift te kunnen gebruiken?

Afgezien van een abonnement op de Zwift software heb je ook een fietstrainer nodig om Zwift te kunnen gebruiken. Het draait immers toch allemaal om het fysieke ‘biken’. Je kunt Zwift gebruiken met verschillende soorten fietstrainers van diverse merken:

Niet iedere fietstrainer, hometrainer of spinningsfiets is compatible met Zwift. Je wil op zijn minst dat de weerstand wordt aangepast wanneer je bergop rijdt en eventueel ook als je bergaf gaat. Let dus op de compatibiliteit met de software.

Er zijn verschillende hardware configuraties mogelijk. Er moet in elk geval minimaal sprake zijn van een Cadanssensor en snelheidssensor met ANT+ of Bluetooth verbindingsmogelijkheden om met de Zwift app te kunnen communiceren. Om je parcours visueel te kunnen zien en Zwift te kunnen draaien is een Windows PC, een Mac, een Apple TV, iPad/iPhone of Android tablet/telefoon nodig.

In sommige trainers zijn al die zaken echter al fysiek en softwarematig geïntegreerd en hoef je alleen nog maar een Zwift abonnement af te sluiten. 

Al naar gelang de toenemende geavanceerdheid van je fietstrainer zal Zwift je een sterkere mate van real-live-fietsbeleving kunnen laten ervaren. Zo zal de weerstand bij geavanceerdere modellen automatisch verlaagd worden wanneer je in iemands wiel zit en verzwaard wanneer je in de modder rijdt. Sommige trainers kunnen zelfs de trillingen van kasseien simuleren.

Een overzicht van alle hardwarematige middelen inclusief verschillende soorten fietstrainers die je kunt gebruiken om effectief thuis te trainen vind je hier.

Zwift offroad trainen

Een Zwift abonnement iets voor jou?

Het mooie is dat je met je echte mountainbike of wielrenfiets altijd een gratis sportaccommodatie tot je beschikking hebt, namelijk de openbare weg. De virtuele fietswereld van Zwift is helaas echter niet gratis. Maar wat kost Zwift eigenlijk?

De prijs van Zwift heeft betrekking op een abonnementsvorm. De maandprijs van een Zwift abonnement kan natuurlijk in de loop der tijd veranderen maar bedraagt momenteel (Q3 2021) zo’n € 15. Zwift kost dus niet echt veel. Het handige aan een Zwift abonnement is dat het per maand opzegbaar is. Op die manier kun je het abonnement in het voorjaar en in de zomermaanden bevriezen en pas weer in het najaar de virtuele parcoursen op fietsen.

Twijfel je nog, gebruik dan de free-trial-versie van Zwift en ervaar of het iets voor jou is.

Zwift abonnement opzeggen: hoe gaat dat?

Zwift biedt de mogelijkheid om je abonnement iedere maand te stoppen waarna geen betalingen meer hoeven te worden verricht. Opzeggen van je Zwift abonnement gaat snel en eenvoudig. Gelukkig kun je hierbij wel alle data die tijdens eerdere ritten zijn verzameld laten bewaren.

Mocht je het abonnement in de toekomst dan na langere tijd (bijvoorbeeld in de winterperiode) weer opstarten, dan hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen en blijft onder andere gewoon zichtbaar welke cols jij in Zwift al allemaal beklommen hebt.  

Kies je voor Zwift of voor een andere virtuele fietstrainerapp?

Zwift staat onder bikers momenteel toch wel bekend als dé virtuele fietstrainingsapp, maar toch zijn er nog alternatieven zoals:

Mountainbikevibes.be vergeleek de karakteristieken van deze apps ten opzichte van Zwift globaal middels online onderzoek.

Zwift vs Bkool 

Net als Zwift biedt ook BKool virtuele koerssoftware. Menig gebruiker beweert zelfs dat de parcoursen een realistischer karakter hebben dan in Zwift. Binnen Bkool zijn alleen routes beschikbaar die je ook op de echte wegen kan rijden en op die manier kun je je aankomende wedstrijd dus alvast virtueel oefenen. Het schijnt ook dat je binnen Bkool zelf 3D routes kunt maken.

Qua informatievoorziening zijn beide fietsapps met elkaar te vergelijken. De populariteit van Zwift (de enorme gebruikersbase) is een voordeel ‘an sich’. Wanneer je een route start zijn er eigenlijk altijd veel andere gebruikers ergens op de wereld waarmee je kunt concurreren.

Het aanbod binnen Bkool qua routes is enorm maar daardoor ontbreekt het ogenschijnlijk nogal eens aan mededeelnemers op een specifiek parcours en rij je dus niet in peletonvorm.

BKool kan je 30 dagen gratis proberen met de free trial.

Zwift vs TrainerRoad 

Gebruikers van TrainerRoad geven aan dat deze app voornamelijk is gericht op doelenrealisatie. De trainingsplannen maken je een snellere en betere fietser. Er is wel discipline benodigd om jezelf te verbeteren.

Zwift valt volgens veel TrainerRoad gebruikers meer in de ‘funcategorie’. Ook de sociale aspecten zoals contact met andere fietsers en competitieve vergelijking zijn in Zwift beter ontwikkeld.

De meer algemene en populaire doelgroep oriëntatie in Zwift gaat ten koste van de meer prestatiegerichte fietser aldus de pro’s.

TrainerRoad heeft twee abonnementen, maandelijks en jaarlijks. Je kan TrainerRoad 30 dagen uitproberen. Niet tevreden? Dan krijg je je geld terug.

Zwift vs Sufferfest 

Het grote verschil tussen Zwift en de indoor cycling app Sufferfest is het community aspect. Net als bij TrainerRoad is Sufferfest voornamelijk gericht op prestatieverbetering. Je werkt solo gestructureerde trainingen af in een volledig realistische (virtuele) omgeving. Je optimale prestatiepotentieel bereiken, dat doe je dus met The Sufferfest.

Zwift biedt een grotere mate van verscheidenheid aan trainingen, routes, races en vooral sociale interactie dan The Sufferfest. Is gevarieerd fietsen met ‘fun’ belangrijk om jou in beweging te houden, kies dan voor Zwift.

The Sufferfest kan je 14 dagen gratis proberen.

Zwift vs Tacx 

Tacx is zowel ontwikkelaar van fysieke fietstrainerhardware als van softwaretools. Het bestond al ver voordat Zwift op de markt kwam en is van Nederlandse origine.

De eigen trainingssoftware bevat films van echte wegen zoals ook de Mont Ventoux en de Belgische Paterberg. Ook zijn trainingsplannen beschikbaar en is er de mogelijkheid om eigen routes te repliceren op basis van GPS-gegevens.

Nadeel is dat de software alleen compatibel is met de fysieke Tacx smart trainers zelf. Zwift daarentegen kan wel gebruikt worden met behulp van een andere smart trainers.

De Tacx trainingapp is helemaal gratis en download je via de App Store of Google Play.

Conclusie

Thuis trainen op de fiets (mountainbike of wielrenfiets) kan een goed alternatief zijn wanneer de outdoor omstandigheden het niet toe laten. Soms heb je ook gewoon minder tijd.

Door de mogelijkheden die de hedendaagse technologie (zowel hardware als fietstrainer software) biedt, kan het zelfs zorgen voor variatie. Beklim bijvoorbeeld de Mont Ventoux gewoon thuis met Zwift op je hometrainer.

Zwift is momenteel dé thuisfietssoftware voor wielrenners en mountainbikers. Ook voor andere apps geldt dat vooral de ‘onroad-rider’ aan zijn trekken komt. Zwift is echter het verst met offroad simulatie.

Kies Zwift wanneer ‘fun’ en sociale en competitieve aspecten voor jou vooral belangrijk zijn. Het plaatst de wielersport in een game-kader.

Andere apps voor wielersimulatie zoals Bkool, TrainerRoad, Sufferfest en Tacx zijn wat meer gericht op de resultaatgerichte fietser. Het realiteits- en datagehalte is daar vaak hoger.

Zwift is dan wel in zijn algemeenheid weer beter compatibel met verschillende (soorten) fietstrainers.

Een Zwift abonnement en fietstrainer is wat ons betreft zeker een toegevoegde waarde en voor de prijs van Zwift hoef je het niet te laten. Omdat je je Zwift abonnement ook nog eens per maand kan opzeggen is het wat ons betreft zeer de moeite waard.

See you on the (virtual) road!

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+

Ook lezen?

.
Mountainbike marathon plan

Bigger, Better & Epic

Het Marathon Plan

Verander je ritten van 40km in epische avonturen van 100+km.

Geen opofferingen, geen saai trainingsschema en geen tijdsdruk!

1 plan, 11 stappen, 1 episch doel.
 Voor iedereen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De ultieme mountainbike gids
E-Power Torq

Sportvoeding

10% korting met code:

mountainbikevibes10

Meest gelezen:

Onze favoriete producten

Nieuwste artikels

Partners

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”