Mountainbiken is meer dan jij en je fiets alleen. Je bent lekker aan het fietsen, maar hier en daar begint al eens iets te kraken en te schuren of je rijdt een keertje lek. Dit zijn allemaal kleine problemen die je makkelijk zelf kan oplossen, als je maar de juiste tools hebt.
In dit artikel vertel ik je welke tools je zeker in huis moet hebben, het vaakst nodig hebt en welke je zeker bij je moet hebben tijdens een mountainbikerit.
De 7 meest gebruikte tools die je zeker in huis moet hebben
Het is nog altijd de bedoeling van meer op je fiets te zitten dan in je werkhuis aan je fiets te staan sleutelen. Grote of moeilijke reparaties kan je dus best door een ervaren fietsenmaker laten doen, die heeft er overigens voor gestudeerd.
Kleine klusjes daarentegen kan je makkelijk zelf doen. Alles begint natuurlijk bij het juiste materiaal. Met het juiste materiaal zijn kleine klussen in een handomdraai gebeurd.
Inbussleutels
Als je je fiets eens van dichtbij bekijkt zie je bijna overal inbusschroefjes zitten. Voor de meeste klusjes zoals je zadelpen losmaken om te poetsen, je stuur in hoogte verstellen,… kom je dus al heel ver met een goede set inbussleutels. Iedereen heeft wel een goedkoop inbussetje in huis.
Om te voorkomen dat schroefjes stukgaan of doldraaien kan je beter investeren in een duurzame en speciaal voor de fiets ontworpen set. Het is een kleine investering die je veel gevloek zal besparen.
De meest gebruikte maten van inbussleutels zijn 4,5 en 6mm. Hier krijg je de meeste dingen wel mee los. Bekijk je fiets eens goed, misschien heb je hier en daar ook een andere maat nodig. (2; 2,5; 3; 8 of 10mm). Inbussleutels met een kort en lang uiteinde en/of met een handvat (T-greep of Y-sleutel) sleutelen beter en liggen makkelijker in de hand.
Torxsleutels
Bij nieuwere fietsen zie je al vaker torxbouten verschijnen in plaats van inbusbouten. Misschien heb jij op je fiets wel een combinatie van beide bouten zitten. Dan is het natuurlijk handig om deze ook te kunnen los- en vastdraaien.
De meest gebruikte maten zijn T-25 en T-30 en afhankelijk van de gebruikte bouten op jouw fiets een T-10 en T-40. Ook met een torxsleutel is een T-greep en een kort en lang uiteinde het makkelijkst om overal vlot bij te kunnen.
Momentsleutel
In de buurt van de meeste bouten op je fietsonderdelen staat aangegeven met hoeveel kracht je deze bouten bij voorkeur vastdraait. Deze kracht wordt uitgedrukt in newtonmeter (Nm) Dit is om te voorkomen dat de bouten te strak aangedraaid worden en hierdoor kunnen breken of schade aan je frame veroorzaken.
Met een momentsleutel kan je exact instellen met welke kracht je de bouten vast kan zetten. Een momentsleutel instellen en gebruiken is supersimpel.
Wanneer de juiste kracht bereikt is tijdens het aandraaien zal een momentsleutel een klik of een knik geven waardoor je weet dat de juiste kracht bereikt is. Bij een momentsleutel zitten de meest gebruikte inbus- en torxopzetstukjes die je nodig hebt om aan je fiets te sleutelen.
Kettingpons
Afhankelijk van de omstandigheden waarin jij rijdt, het onderhoud van je fiets en de kwaliteit van je ketting zal deze na een x-aantal kilometers aan vervanging toe zijn. Ga je een nieuwe ketting op je fiets leggen dan moet je deze ten eerste al op de juiste lengte maken. Hiervoor heb je een kettingpons nodig. Met een kettingpons kan je de schakels die er teveel zijn makkelijk verwijderen.
Missing link tang
Om je ketting vast te maken, als ze op je fiets ligt, kan je ofwel de kettingpons gebruiken als het om een klassieke ketting gaat. Indien je met een missing link rijdt, heb je een missinglinktang nodig om de link te openen en te sluiten.
Cassettesleutel
Wanneer je je ketting gaat vervangen is het aan te raden ook je cassette mee te vervangen. Je ketting slijt in op je cassette, dus het is niet zo verstandig om een nieuwe ketting op een oude cassette te leggen. Om deze klus vlot te klaren heb je een cassettesleutel nodig.
Kettingzweep
Een kettingzweep gebruikt je om je cassette tegen te houden, zodat deze niet gaat draaien als je de borgring van je cassette gaat losdraaien. Gebruik hiervoor altijd een kettingzweep en zeker niet je handen (auwch!) of andere tools.
Een cassettesleutel en kettingzweep heb je steeds allebei nodig om je cassette te demonteren. Daarom kan je deze twee tools ook vaak als set kopen.
Tools die alles net nog wat makkelijker maken
Buiten inbussleutels heb je bij shimano crankstellen nog een crankgrip nodig om de borgmoer van de linkercrank los te draaien.
Bandenlichters
Zijn je buitenbanden aan vervanging toe of moet je een nieuwe binnenband steken? Met behulp van bandenlichters is je buitenband in een handomdraai van je velg af.
Fietspomp
De perfecte bandendruk bestaat niet, iedereen heeft wel een bepaalde voorkeur hoe hard of zacht hij of zij de banden wil hebben. Je banden oppompen moet je in ieder geval wel regelmatig eens doen. Dan is een goede vloerpomp wel noodzakelijk. Met een pomp met drukmeter kan je exact de gewenste hoeveelheid lucht in je banden pompen.
Kettingslijtagemeter
Om niet voor verrassingen komen te staan is het best regelmatig de slijtage van je ketting te controleren. Als het tooltje aan de 0,75 kant met de uiteinden door de ketting valt is je ketting aan vervanging toe. Als je dit ziet aankomen door regelmatig je slijtage te controleren, kan je tijdig je nieuwe onderdelen (ketting, cassette, tandwielen) kopen en ben je zo weer op pad.
Gereedschapskoffer
Wil je meteen al het nodige gereedschap in huis halen, dan is een gereedschapskoffer de beste oplossing. Als je steeds alles netjes opbergt moet je ook niet steeds op zoek naar je materiaal.
Montagestandaard
Niets zo onhandig als een fiets die tijdens het sleutelen omvalt of wegschuift. Daarom is een montagestandaard, waarmee je je fiets omhoog en vast kan hangen, echt wel een must-have.
Tools die je zeker op zak moet hebben tijdens je rit
Pech onderweg, met een goed onderhoud kan je al veel pech voorkomen. Toch is het altijd mogelijk dat er onderweg iets stukgaat. Dan is het maar best dat je wat gereedschap bij de hand hebt, zodat je je rit toch nog kan afmaken of verderzetten.
Bandenlichters
Een platte band onderweg kan al eens voorvallen. Met een set bandenlichters ben je zo weer op pad.
Vergeet ook zeker geen reserve binnenbanden mee te pakken.
Pomp / Co2 patronen
Eénmaal je band vervangen is moet je die natuurlijk oppompen. Dat kan je met een minipomp of met behulp van een Co2-pomp met patroon (ook wel bommetje genoemd).
Tiewraps
Tiewraps zijn zo veelzijdig, je kan er werkelijk de gekste dingen mee vastmaken of (tijdelijk) herstellen.
Je komt dit dikwijls pas te weten wanneer je daadwerkelijk pech hebt.
Reparatie tape
Idem als de tiewraps. Superhandig om op zak te hebben.
Dynaplug tubeless repair kit
Rijd jij al tubeless? Met tubeless banden rijdt je nooit meer lek… Maar, zeg nooit nooit. De kleine lekjes worden wel gedicht met de sealant in je banden. Heb je een groter gat, door bijvoorbeeld een dikke spijker of een scherp stuk hout, dan kan het zijn dat de sealant het gat niet dicht krijgt. Einde rit dan? Nee hoor, met een dynaplug tool kan je alsnog grotere gaten dichten. Met een dynaplug tool ben je binnen 5 minuten weer op pad.
Multitool
Je inbus en torxsleutels op zak zonder een hele gereedschapskoffer mee te moeten sleuren? Met een multitool red je het onderweg zeker wel. Sommige multitools zijn, buiten de standaard inbus en torxsleutels, ook uitgerust met een kettingpons, spaaksleutel en schroevendraaiers.
Kettingpons
Teveel kracht op je pedalen tijdens het schakelen, of gewoon brute pech. Een kettingbreuk kan je altijd wel een keertje overkomen. Als je een kettingpons op zak hebt hoeft dit geen ramp te zijn. De kapotte schakel pons je makkelijk tussenuit. Een kettingpons is trouwens ook noodzakelijk wanneer je een nieuwe ketting gaan monteren, aangezien je deze nog op de juiste lengte moet maken door enkele schakels te verwijderen.
Let er wel op dat je ketting dan net een beetje korter wordt en waarschijnlijk niet zo vlot meer schakelt. Met een missing link is het nog makkelijker en alvast minder werk in het midden van het bos. Je ponst de kapotte schakel weg en dan zet je er een missing link tussen.
Hoe neem je al dat materiaal mee?
Met een CamelBak of soortgelijke fietsrugzak neem je vlot het nodige materiaal mee dat je onderweg wel eens uit de nood kan helpen. Het voordeel aan dergelijke rugzakken tov een zadeltasje is dat je naast je materiaal ook nog extra kleding (bv regenjas), voeding en je smartphone er makkelijk en veilig in kan opbergen.
Daarnaast is zo’n CamelBak ook uitgerust met een drinkzak en drinkslang. Hierdoor moet je geen bidons meenemen en kan je veel meer drank meenemen, tot wel 3 liter.
Gouden tip om kosten te besparen
Het is best balen als je met pech in het bos staat en je hebt geen tools bij, of nog erger, je tools liggen nog thuis. Steek daarom de tools die je zowel thuis als tijdens een rit kan nodig hebben in je rugzak. Op die manier heb je ze altijd bij de hand.
Al dat materiaal is best wel een investering, maar eens je het hebt, moet je het, in het beste geval, nooit meer opnieuw kopen. En last but not least, op lange termijn kom je altijd goedkoper uit als je zelf de kleine probleempjes aanpakt.
Heb jij al de nodige tools in huis en op zak tijdens je ritten? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan de pagina.
2 reacties
Zo een tubeless repair kit lijkt me zeer nuttig. Echter zijn er zoveel merken/soorten op de markt…. Die gen die hierboven staat afgebeeld is een DYNAPLUG systeem met dunne plug en je kan er een CO2 patroon opzetten zo kan je opblazen en repareren met 1 tool en in 1 beweging. Handig. Ik zag ook de nieuwe DYNAPLUG voorbij komen en deze leek me ook handig: DYNAPLUG Racer Pro. Deze heeft 3 dunne en 1 dikke plug.
Het meest ideale zou een combinatie zijn maar deze bestaat echter ( nog ? ) niet. Ik bedoel het model Racer Pro maar dan met 2 dikke ipv 1 en 2 dunne pluggen en de mogelijkheid om een CO2 patroon te monteren en dan nog ergens een “opslagplaatsje” voor extra pluggen op te bergen.
Stan’s NoTubes heeft de DART plug. Schijnt ook goed te zijn maar werkt helaas niet met alle sealant.
Ik ga voor de DYNAPLUG Racer Pro gaan en een aparte CO2 kit of een pompje.
Hey Gino,
Ik gebruik zelf de Dynaplug Air die hierboven afgebeeld staat. In plaats van een dikke plug kan je natuurlijk ook 1 of meerdere pluggen gebruiken om een groter gat te dichten (wel kostelijk natuurlijk). Zo zou ik het doen moest het nodig zijn aangezien deze Dynaplug Air qua gebruiksgemak mij het eenvoudigste/snelste systeem lijkt.
Mvg