Mtb cursus volgen? Dit zijn de beste en meest geschikte

mtb-cursus

Een betere mountainbiker worden gaat haast vanzelf wanneer je regelmatig op de mountainbike vertoeft. Een complete mountainbiker daarentegen word je niet alleen door enkel maar hard te trappen, maar ook door de juiste technieken toe te passen, een goede voorbereiding en aanpak voor al jouw ritten en de nodige kennis van het (basis-)onderhoud van jouw mountainbike. Een (online) mtb cursus kan je hierbij vast en zeker helpen.

Maar welke mtb cursus kan je volgen, waar volg je die, wat zijn de voordelen en waarom is een online cursus vaak praktischer dan een clinic of een jaartje avondschool? Dat vertellen we je allemaal in dit artikel.

Welke mtb cursus kan je volgen?

Er zijn verschillende aspecten binnen het mountainbiken en fietsen in het algemeen waar je meer over kan leren. Wanneer je kennis breder wordt ga je daar rechtstreeks en sneller dan je denkt de nodige vruchten van plukken. Over welke aspecten en type mtb cursus hebben we het dan? Wij zochten enkele leuke mtb cursussen uit die jouw kennis, beleving en/of techniek zeker en vast een welverdiende boost kunnen geven. Momenteel hebben we drie leuke mtb cursussen die elk een ander aspect van het mountainbiken behandelen:

Techniek en skills cursus; Ryan Leech online mtb connection & skills coaching

Wil je je techniek en mtb skills verbeteren dan kan Ryan Leech je daar vast wel mee verder helpen. Ryan Leech, wie is dat dan? Ryan Leech is een voormalig pro mountainbiker die voornamelijk actief was voor stunt shows over de gehele wereld. Zo maakte hij zijn opwachting in shows van Circue du Soleil, IMBA en Crankworx. Daarnaast coacht hij mountainbikers, wat hij al doet vanaf zijn 16e.

Hij behaalde ook het Integral Master Coach certificaat en startte de “Trials-of-Life school presentaties” waarmee hij zijn passie voor het mountainbiken in scholen ging delen. Daarnaast is hij ook een gecertificeerde yoga-instructeur die met het Ride & Reach programma yoga en mountainbiken met elkaar verweven heeft.

Deze Canadese pro mountainbiker biedt sinds 2012 ook online mountainbike lessen en techniek training aan met interactieve coaching en support. Zijn jarenlange ervaring als professioneel mountainbiker wil hij met deze mtb cursus delen met iedereen, waar ook ter wereld.

Hoe ziet deze mtb cursus er uit en wat mag je verwachten?

Deze mtb cursus en trainingen zijn geschikt en gericht op volwassenen van alle leeftijden. Zowel voor de beginner als de iets geavanceerdere mountainbiker zijn er lessen te volgen.

Via de website of app kan je de mtb cursus die jij wenst te volgen starten. Omdat de cursus volledig online is kan je op je eigen tempo leren, studeren en progressie maken waar en wanneer het voor jou uit komt.

Hoe werkt het?

Elke les bestaat uit gedetailleerde video’s over de skill of techniek die je wenst aan te leren. Daarnaast krijg je steeds toegang tot een uitgebreide gids waar je de theoretische uitleg van de skills en technieken kan bekijken en objectieven kan behalen. In deze gids vind je ook duidelijke voorbeelden aan de hand van foto’s. Deze foto’s tonen je hoe het wel en hoe het zeker niet moet.

Let op: de gidsen zijn volledig in het Engels geschreven en de video’s zijn Engelstalig gesproken.

Heb je hulp nodig of lukt een bepaalde skill je niet meteen dan kan je beroep doen op de verschillende coaches en mentors die altijd stand-by zijn en bereid zijn om te helpen. Daarnaast kan je ook gewoon een video maken en deze doorsturen voor feedback van Ryan zelf of één van de coaches.

Alles is toch ook gratis te vinden op YouTube? Klopt helemaal, maar de online lessen van Ryan Leech zijn zoveel uitgebreider en gedetailleerder dan welk filmpje op YouTube dan ook. Daarnaast heb je ook, zoals eerder vermeldt, steeds toegang tot het advies en de support van verschillende coaches, het support team en een privé Facebook community met meer dan 3000 leden.

Hoeveel kost de Ryan Leech mtb cursus?

Om toegang te krijgen tot meer dan 600 lessen kan je kiezen voor een maandelijks of jaarlijks abonnement. Voor een jaarlijks abonnement betaal je 171$ (+-150€) en voor een maandelijks abonnement betaal je 19$ (+-16,6€)/maand. Naast toegang tot de lessen en video’s krijg je ook toegang tot de privé Facebook community met meer dan 3000 leden.

Je abonnement kan je trouwens op elk moment stopzetten. Voor je de knoop doorhakt kan je 7 dagen gratis proberen en zelfs na het afsluiten van een abonnement (maandelijks of jaarlijk), kan je nog steeds na 30 dagen gratis annuleren.

Daarnaast kan je ook “losse lessen” kopen en enkel de skill of techniek leren die jij het liefste wil kennen.

Welke technieken en skills kan je leren in deze mtb cursus?

Met meer dan 600 tutorials ben je ongetwijfeld wel even zoet en kan je voor ruime tijd bouwen aan jouw mtb technieken en skills. Welke skills kan je dan precies gaan leren wanneer je voor een volledig membership of abonnement kiest?

Daarnaast zit er ook een deeltje fysieke en mentale fitness in het volledige pakket inbegrepen.

Heb je niet meteen behoefte aan het leren van alle bovenstaande skills en de vele extra’s die je er bij krijgt, dan kan je ze ook apart aankopen (klik op de bovenstaande lessen voor meer info). Let wel op dat een abonnement altijd voordeliger uitkomt, zeker met de onderstaande korting:

Onderhoud cursus: fietsenmaker opleiding van het NHA

Wil je meer te weten komen over het onderhoud van jouw mountainbike en (kleine) herstellingen zelf kunnen uitvoeren, dan is de fietsenmaker opleiding van het NHA misschien wel wat voor jou. Het onderhoud en kleine herstellingen van je mountainbike zelf kunnen uitvoeren kan je al snel veel geld besparen. Daarnaast kan dit onderweg ook veel frustratie voorkomen wanneer jij of één van jouw fietsmakkers eens met pech te maken krijgt.

Mountainbiken is een slijtagesport en in de winterse maanden zelfs een echte slijtageslag. Het is dan erg handig als je zelf onderdelen kan vervangen of op de juiste manier kan onderhouden, schoonmaken en weer terug op de fiets monteren. Wil je nooit meer afhankelijk zijn van anderen dan kan zo’n mtb onderhoud cursus ook daarin zijn steentje bijdragen. Wanneer jij de nodige kennis hebt opgedaan hoef je niet gauw meer om hulp te vragen, ook niet tijdens het fietsen, lekker toch?!

Wat kan je verwachten van deze opleiding?

De fietsenmaker opleiding van het NHA is één van de beste in België én Nederland en kan je makkelijk van thuis uit volgen. Het voordeel hiervan is dat jij op je eigen tempo je hele mountainbike en zijn onderdelen kan leren kennen.

Voor je aan de slag gaat met de cursus kan je een gratis studiegids en/of proefles downloaden. Op die manier weet je al een beetje wat je in de opleiding te wachten staat. Eénmaal je de volledige cursus doorlopen hebt kan je kiezen om ook een examen af te leggen om zo een volwaardig diploma of getuigschrift in de wacht te slepen. Echter is dat natuurlijk niet noodzaelijk en kan je ook gewoon de cursus volgen en de kennis voor jezelf gebruiken.

In deze (mtb) cursus komen verschillende onderwerpen aan bod waaronder:

  • Persoonlijke afstelling op maat;
  • Alles over de aandrijving;
  • Lengte van de ketting en kettingspanning bepalen;
  • Afstellen van de remmen;
  • Balhoofd reviseren en onderhouden;
  • Derailleur afstellen;
  • Trapassen vervangen;
  • Alles over wielen en spaken;

Daarnaast is er ook een hoofdstuk over het onderhoud van een e-bike, wat misschien nu al en zeker toekomstgericht erg handig kan zijn…

Wil je een mtb onderhoud cursus volgen of was je dat al langer van plan? Dan is deze cursus zeker en vast de moeite waard. Deze opleiding is zowel voor Nederlanders als Belgen beschikbaar. De inhoud van de cursus is hetzelfde voor beide landen, echter is de werking omtrent het examen voor beide landen een beetje anders.

Via onderstaande links kan je een proefles of studiegids downloaden of meteen van start gaan met de volledige cursus:

Wens je nog wat meer info over deze fietsenmaker opleiding, het examen en de inhoud? Bekijk dan zeker het artikel dat we over deze cursus geschreven hebben en ontdek meteen alles wat je moet weten:

Fietsenmaker opleiding van het NHA >>

MTB training cursus; het marathon plan

Het Marathon Plan” is een mtb cursus die we zelf ontwikkeld hebben. Wanneer je op een gegeven moment je grenzen wil verleggen en net dat tikkeltje meer wil dan de wekelijkse toertocht of vaste rit in het weekend, dan moet er wat gebeuren. Je grenzen verleggen, zowel qua afstanden, hoogtemeters of technische uitdaging is iets wat in stappen moet gebeuren. Ga je echter meteen all-in met de ingesteldheid dat het wel goed zal komen dan loop je vast een keer tegen de lamp, we hebben het immers zelf aan de lijve mogen ondervinden.

Een ritje van 100+ kilometers of 2000+ of meer hoogtemeters schud je niet van vandaag of morgen uit je mouw. De overmoed en het geloof in de conditie en skills (die we toen klaarblijkelijk toch nog niet hadden) hebben we toen mogen bekopen met meer dan een weekje in de lappenmand liggen.

Vanuit die ervaring is het Marathon Plan tot stand gekomen, want je grenzen verleggen daar zou je toch volop van moeten kunnen genieten, niet waar? En dat kan zomaar en het is eigenlijk niet eens zo heel erg moeilijk. Omdat ik na die kwalijke ervaring eigenlijk terug van 0 moest beginnen besloot ik alle vooraf geplande stappen goed bij te houden. Die stappen vormen nu onze mtb cursus: “het marathon plan“.

mtb cursus marathon plan

Wat kan je verwachten van deze mtb cursus?

Wat je zeker niet moet verwachten zijn saaie trainingsschema’s of plannen waar je jezelf mee stuk gaat trainen. Nee, het marathon plan is een stappenplan dat je helemaal zelf kan invullen en waar niets moet maar alles mag. Door de stappen één voor één af te werken kan je moeiteloos naar jouw specifieke mountainbike doel toewerken. Daarnaast geven we je ook handige en praktische tips die jou zowel in de voorbereiding als tijdens de rit kunnen helpen om er echt een beleving van te maken.

Het uiteindelijke doel van dit stappenplan is ervoor te zorgen dat je zowel tijdens het “trainen” plezier hebt én ook tijdens het doel zelf volop kan genieten van wat jij die dag aan het doen bent. Daarnaast vinden we het ook enorm belangrijk dat je na het behalen van je doel er op een positieve en gezonde manier op terug kan kijken én er nog lang van kan nagenieten.

Lijkt het je wel wat om je grenzen te verleggen en epische ritten op de mountainbike vlot uit te kunnen rijden? Wacht dan niet langer en bekijk onze mtb cursus via onderstaande link:

Waarom een mtb cursus volgen?

Wanneer je een nieuwe hobby hebt wil je daar uiteraard zo veel mogelijk plezier uit halen. Ook wanneer je reeds een doorwinterde mountainbiker bent wil jij misschien toch nog een keer je grenzen verleggen of in elk geval wat verder verleggen. Een mtb cursus, op gebied van welk aspect van het mountainbiken dan ook, kan je daarbij erg goed helpen. Een mtb cursus volgen kan ervoor zorgen dat je niet alleen beter maar ook completer wordt. En hoe meer jij over jouw favoriete hobby weet, hoe leuker die hobby voor je zal worden.

Stel je voor dat jouw beperkte techniek jou weerhoudt om de spannendste trails dicht bij jou thuis te rijden. Of dat je steeds met schrik gaat mountainbiken omdat er altijd wel iets stuk zou kunnen gaan aan jouw mountainbike. Of misschien wil je wel die ene uitdagende epische rit of zelfs meerdaagse mtb-rit eindelijk een keertje rijden maar weet je momenteel nog echt niet hoe er aan te beginnen.

In alle bovenstaande gevallen kan een mtb cursus of opleiding een openbaring voor jou en jouw geliefkoosde hobby zijn. Stel je voor wat het voor jou kan betekenen wanneer jij op elk moment de spannendste trails, obstakels en technische passages kan rijden. Of dat je elke vorm van pech in een handomdraai oplost, zelfs onderweg tijdens jouw ritten. Stel je voor dat je die ene epische rit makkelijk kan uitrijden en er onderweg nog van kan genieten én daarna zelfs nagenieten….

Een mtb cursus volgen lijkt vaak een grote stap, maar eens je die stap gemaakt hebt en de resultaten zich meteen beginnen tonen dan ga je je enkel nog afvragen waarom je het niet eerder gedaan hebt. Een mtb cursus is nooit verloren tijd, geld of moeite en het is één van de beste investeringen in jezelf!

Waar kan je een mtb cursus volgen?

Een mtb cursus kan je de dag van vandaag gewoon van thuis uit volgen. Je hoeft er niet per sé je huis voor uit, tenzij het voor de praktische kant van de mtb cursus is. Terwijl je vroeger naar de avondschool moest gaan of je moest inschrijven voor een mtb clinic kan je tegenwoordig elk type cursus, waaronder dus ook een mtb cursus, gewoon vanuit je huiskamer volgen.

Online cursussen en online cursus platformen rijzen als paddenstoelen uit de grond en zijn populairder dan ooit. Dat is niet gek aangezien het dagelijkse leven steeds drukker wordt. Er is ook zoveel om ons heen waar tijd in kruipt waardoor hobby’s vaak aan de kant geschoven worden.  Op die manier is progressie maken haast onmogelijk.

Wil je een mtb clinic volgen dan zit je vaak vast aan een vaste datum. Kan je op die specifieke dag net geen tijd vrijmaken dan heb je gewoon pech. Ook dat jaartje avondschool kan een pain in the ass zijn aangezien je wekelijks een vaste dag moet vrijhouden. Werk je 9 to 5 dan is het vaak niet echt een probleem. Heb je wat lastigere uren dan begint het geregel.

Door een mtb cursus online en thuis te volgen sluit je al die problemen uit en kan jij de nodige tijd in de mtb cursus steken op de momenten en tijdstippen die jij kiest en het best voor jou uitkomen. Om die reden is het niet gek dat bijscholen tegenwoordig vaak van thuis uit of vanaf eender welke andere locatie gebeurd, maar wel steeds in jouw tijd en niet in die van een ander.

Wat zijn de voor- en nadelen

Het spreekt voor zich dat wanneer je een clinic of mtb cursus in de avondschool volgt het sociale contact dat hierbij komt kijken voor veel mensen nog steeds een doorslaggevende factor is om voor deze opties te kiezen. Daarnaast kan het ook erg leuk zijn om met andere mountainbikers de lessen te beleven en de praktijk oefeningen in groep te kunnen uitvoeren.

Natuurlijk zijn hier ook nadelen aan verbonden. Zo moet je de aandacht van de leerkracht met al je klasgenoten delen en komt jouw specifieke probleem mogelijk minder vaak aan bod dan je zou wensen. Daarnaast is er ook steeds een vast stramien wat gevolgd wordt in de lessen en is er minder tijd voor afwijkende of andere  onderwerpen dan degene die gepland zijn in de clinic of de mtb cursus.

Een ander nadeel van een mtb clinic is dat het er na de clinic ook helemaal op zit. Je hebt de uitleg en de oefeningen wel gehad en uitgevoerd, maar daarna moet je het met de herinneringen doen. Je hebt niet de mogelijkheid om het nog een keer uitgelegd te krijgen of het nog, met hulp of uitleg, een keertje uit te voeren…

mtb cursus volgen

In de avondschool krijg je als het goed is wel een papieren of digitale versie van de mtb cursus die je er, wanneer het nodig is, op na kan slaan.

Wanneer je een mtb cursus online en in je eigen vrije tijd volgt ben je natuurlijk helemaal op jezelf aangewezen. Of toch niet? Gelukkig kan je tegenwoordig bij de betere online(mtb) cursus met al je vragen terecht op de online leeromgeving die bij de cursus hoort. Hier heb je vaak de keuze om je vragen aan de docent te stellen of in een community waarin andere cursisten zitten. Daarnaast heb je ook vaak de mogelijkheid om via e-mail contact op te nemen met de docent en/of maker van de mtb cursus. Dat is in elk geval bij onze eigen mtb cursus het geval.

Een ander voordeel van een mtb cursus thuis en in je eigen tijd te volgen is dat je zelf het tempo van het leerproces kan bepalen. Is er een onderwerp of hoofdstuk waar je het moeilijker mee hebt, dan kan je er meer tijd aan besteden. In een les met andere cursisten is dit vaak niet mogelijk, daar de leerstof volledig doorlopen moet worden doorheen het schooljaar of tijdens de clinic of cursusdag.

Conclusie

Een mtb cursus online volgen is echt iets van deze tijd en het is helemaal niet gek of raar. Haast iedereen doet het zeker omdat er voor iedereen wel een geschikte online cursus te vinden is. Zo ook voor onze favoriete hobby mountainbiken. Ongeacht of je je techniek, kennis of trainingsniveau wil bijschaven, voor elk aspect van het mountainbiken kan je wel een specifieke mtb cursus volgen.

Heb je geen zin om kilometers in de auto te zitten voor een dagje mtb clinic of wil je geen vaste avond opofferen voor een jaartje avondschool? Dan is een online mtb cursus een volwaardig alternatief. Verruim je kennis, verbeter je skills en ga voor de beste beleving door jezelf bij te scholen met een mtb cursus, het is de moeite meer dan waard!

Heb je zelf al een online mtb cursus gevolgd, ken je er nog eentje die ook tussen deze lijst past of wil je één van de cursussen uit dit artikel volgen? Laat het ons dan zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”