Fietsenmaker opleiding volgen; ontdek de voordelen en de beste cursus!

Fietsenmaker opleiding volgen

Zit jij met de handen in het haar wanneer er iets stuk gaat aan jouw mountainbike, racefiets of e-bike? Moet jij bij pech steeds rekenen op de hulp van vrienden of is een bezoekje aan de fietsenmaker haast wekelijkse kost? Dan begrijp we jou frustratie, toch hoeft het helemaal zo niet te zijn. Heb je er al eens aan gedacht een fietsenmaker opleiding te volgen?

Een fietsenmaker opleiding of fiets onderhoud cursus volgen kan tegenwoordig zelfs vanuit jouw vertrouwde omgeving en in jouw eigen vrije tijd op de momenten die jij kiest! Klinkt interessant hé? Lees gauw verder en je komt er alles over te weten.

Waarom een fietsenmaker opleiding volgen?

Zowel mountainbiken als fietsen in het algemeen zijn slijtagesporten. Hierdoor gaat er er na verloop van tijd wel eens wat schorten aan je fiets. Zelfs bij normaal gebruik van je fiets kan je niet om slijtage heen. De aandrijving, bestaande uit de ketting, cassette, derailleurwieltjes en tandwielen, is een voorbeeld van één van de meest slijtagegevoelige onderdelen. Daarnaast kan er wel eens wat stuk gaan of dient er een onderdeel vervangen te worden. 

Ook tijdens het fietsen kan je hiermee te maken krijgen. Denk maar aan een lekke band, een onderdeel dat beschadigt raakt bij een valpartij of een steen of tak die je net niet meer kon ontwijken. Zeker wanneer je offroad gaat loert er altijd wel ergens een soort van gevaar waardoor je met pech kan te maken krijgen.

Dit soort taferelen kan je voorkomen door een fietsenmaker opleiding te volgen.

Problemen zijn er natuurlijk om opgelost te worden. Het wordt enkel en alleen maar fijner, zowel voor jezelf als voor jouw eventuele metgezellen, als je die problemen zelf en dan ook nog eens vlotjes kan oplossen. Helaas schort het daar vaak, zeker bij de beginnende (hobby-)fietser of mountainbiker. Vaak vergeten zij dit aspect of denken er niet genoeg bij na. Zo heb ik zelf wel eens vaker mountainbikers met pech langs de kant zien staan zonder fietspompje, multitool of zelfs zonder binnenband of tubeless repair kit.

Mijn ervaring met een opleiding tot fietsenmaker

Om zulke taferelen te voorkomen heb ikzelf enkele jaren terug een opleiding tot fietsenmaker gevolgd en mijn diploma met onderscheiding behaald. Hoewel ik voordien zelf al wat dingen aan mijn fietsen herstelde gaat dit nu eens zo makkelijk en is er haast niets dat mij weerhoudt om een rit te maken of mijn rit verder te zetten bij pech.

Krijg ik alles onderweg hersteld? Zeker niet, maar ik kan het probleem meestal wel tijdelijk oplossen zodat ik nog thuis of terug bij de auto kom. Ook dat leer je in een fietsenmaker opleiding; kleine en handige tips die van een schijnbaar groot probleem slechts een kleine tegenslag maken.

Ik volgde die fietsenmaker opleiding via avondschool, waardoor ik een jaar lang elke week één avond moest zien vrij te houden. Door het ploegensysteem waar ik in werk was dit soms wel een geregel en moest ik soms na de les nog gaan werken. Allemaal niet echt optimaal maar het is me wel gelukt.

Tegenwoordig kan je zelfs een fietsenmaker opleiding gewoon thuis en in je eigen tijd volgen. Op die manier ben je niet gebonden aan een vaste dag of tijdstip en kan je zelf kiezen waar en wanneer jij aan de slag gaat met de fiets onderhoud cursus. Daarnaast kan je ook, net als in een echte klas, met al jouw vragen, bedenkingen en problemen terecht bij een leerkracht.

Moest ik er nu voor staan dan zou ik de opleiding zeker en vast in mijn eigen tijd en online volgen.

Voordelen van een fietsenmaker opleiding volgen

Een fietsenmaker opleiding of fiets onderhoud cursus volgen roept misschien wel enkele vragen op. Het is zo dat er héél veel info te vinden is op het internet. YouTube staat eveneens vol met filmpjes waar fiets gerelateerde zaken netjes uitgelegd en voorgedaan worden. Waarom zou je dan nog een betaalde fietsenmaker opleiding gaan volgen als je veel info gewoon al gratis van het internet kan halen?

Een zeer goede vraag natuurlijk, want een fietsenmaker opleiding kost wel een beetje geld natuurlijk. Je kan natuurlijk, wanneer jij een probleem ondervindt aan je fiets, mountainbike of e-bike, de oplossing op het net gaan zoeken en op die manier jouw probleem oplossen. Wat je ook kan doen is je reeds helemaal wegwijs maken in de wereld van fietsonderhoud, door uren en uren YouTube filmpjes te bekijken. Je gaat er zeker en vast dingen van opsteken.

Echter ga je door een fietsenmaker cursus te volgen veel meer leren dan enkel het probleem op te lossen. In een cursus fietsonderhoud maak je kennis met de verschillende onderdelen van de fiets en leer je problemen met die onderdelen te herkennen. Daarnaast krijg je stapsgewijs uitleg over hoe je deze onderdelen kan repareren en kan vervangen indien dit nodig is. 

Ontdek het hele plaatje

In vergelijking met een filmpje op YouTube krijg je via een fietsenmaker opleiding dus het volledige verhaal en niet enkel de oplossing. Problemen oplossen of een onderdeel vervangen kan uiteindelijk iedereen. Maar het is daarnaast ook cruciaal dat je de oorzaak van zulke problemen leert kennen en herkennen. Enkel op die manier ga jij slimmer worden en uiteindelijk jezelf veel frustratie en geld aan reserve-onderdelen besparen. Als klap op de vuurpijl ga jij ook minder vaak bij jouw local bike shop om hulp moeten vragen.

Daarnaast leer je in een fietsenmaker opleiding niet alleen aan jouw eigen mountainbike te sleutelen maar leer jij bijvoorbeeld alle soorten remmen, balhoofden en trapassen herkennen, herstellen en vervangen. Erg handig als je op die manier de fiets van je partner, zoon of dochter, vrienden en buren ook in een handomdraai kan herstellen. Zij gelukkig en jij maakt meteen een goede indruk!

In een fiets onderhoud cursus komt ook de e-bike aan bod. E-bikes zijn de laatste jaren immens populair. Ook e-mountainbikes zie je steeds vaker op de trails. Om die reden bevat elke fietsenmaker opleiding tegenwoordig wel een hoofdstuk over e-bikes. Heb je nog geen e-bike dan kan het handig zijn voor de toekomst, want wees eens eerlijk, zo’n e-bike ziet er niet alleen stoer uit het is ook een erg handig ding!

Een fietsonderhoud cursus online volgen: de voordelen

Om het helemaal hip en handig te maken kan je, zoals je al eerder kon lezen, tegenwoordig ook gewoon een fietsenmaker opleiding volgen zonder je huis uit te moeten komen. Alles kan online, zo ook een fiets onderhoud cursus volgen.

Frons jij daarbij je wenkbrauwen? Bekijk dan zeker ook even de vele voordelen die een online fietsenmaker opleiding met zich meebrengen:

 • Studeren op je eigen tempo;
 • Studeren en oefenen waar en wanneer het jou uitkomt;
 • Geen vaste dag(en) waaraan je voor een periode vast hangt;
 • Op korte tijd een hele brede kennis opdoen;
 • Met of zonder online begeleiding;
 • Met (specifieke) vragen kan je terecht bij de docent;
 • Slaag je voor het examen dan kan je er zelfs je beroep van maken;
 • Je hoeft geen voorkennis te hebben, je start bij de basis en bouwt je kennis verder op;
 • Bepaal zelf of je een examen aflegt en wanneer je dat eventueel doet.

Waar kan je een fietsenmaker opleiding volgen?

Waar volg je dan zo’n opleiding? Na wat speurwerk online kwamen we uit bij het NHA oftwel de Nationale Handelsacademie. Het NHA is een particulier instituut dat afstandsonderwijs aanbiedt zowel in Nederland als in België. Het is één van de beste opleidingsinstituten die ondertussen al meer dan 80 jaar opleidingen aanbieden die erkent zijn door de overheid.

Hierdoor kan je met een opleidingen van het NHA een erkend diploma behalen. Dit is handig wanneer jij je, voor jouw favoriete hobby, wil bijscholen. Daarnaast kan je je ook professioneel omscholen om je carrière een nieuwe wending te geven.

Wat heeft het NHA te bieden?

De cursussen van het NHA zijn van erg hoog niveau en ze hebben een erg ruim aanbod. Van korte cursussen en aanvullende modules tot hobbycursussen en beroepsopleidingen. Voor ieder zit er zeker wat wils tussen de NHA opleidingen

Door de hoge kwaliteit van de opleidingen is het slagingspercentage ook erg hoog. Om die reden kan je altijd beroep doen op hun “niet geslaagd, lesgeld terug” policy. Daarnaast kan je een cursus van het NHA ook 15 dagen proef lopen.

Het cursusmateriaal van elke opleiding bij het NHA krijg je zowel digitaal als op papier aangeboden. Op die manier kan jij studeren waar en wanneer je zelf wil; zelfs op vakantie. Een examen leg je pas af wanneer jij er zelf helemaal klaar voor bent.

Heb je behoefte aan begeleiding, hulp en opvolging gedurende de opleiding, dan kan je beroep doen op een privé docent. Bij het NHA staan de beste leerkrachten klaar om jouw te helpen met al jouw vragen. Ze helpen je daarnaast ook met het huiswerk en geven je tips en advies tijdens de studie zodat jij helemaal klaar bent voor het examen.

Via de digitale leeromgeving van het NHA kom je in contact met mede studiegenoten. Op die manier heb je altijd hulp achter de hand en leer je ook weer nieuwe mensen, met dezelfde interesses, kennen.

Als klap op de vuurpijl krijg je bij een NHA opleiding steeds een leuke extra volledig gratis. Dit kan gaan van een tablet tot een hoofdtelefoon om de lessen, optimaal en zonder gestoord te worden, te kunnen volgen. 

Fietsenmaker opleiding van het NHA

In het ruime cursusaanbod van het NHA vind je ook een opleiding tot fietsenmaker. Deze cursus kan je voltooien in 6 maanden, waarbij je dan 4 uur per week gaat studeren. Je kan deze cursus fiets onderhoud natuurlijk in je ook op jouw eigen tempo uitvoeren. Het tempo bepaal je helemaal zelf. In deze fietsenmaker opleiding komen diverse onderwerpen aan bod waaronder:

 • Het frame van de fiets;
 • persoonlijke afstelling op maat;
 • maatvoering; 
 • benodigd gereedschap;
 • alles over de aandrijving en het vervangen ervan;
 • lengte en spanning van de ketting bepalen;
 • banden;
 • type remmen en hoe je deze moet afstellen;
 • stuurinrichting en balhoofd reviseren en afstellen;
 • afstelling van de derailleur;
 • trapassen vervangen
 • wielen en spaken
 • naafversnellingen
 • e-bike onderhoud
 • verlichting en fietsaccessoires

Zoals je kan zien komen de belangrijkste zaken allemaal aan bod in deze cursus fiets onderhoud. Wanneer jij al deze zaken onder de knie hebt kan jij zonder zorgen aan je fiets en anderen hun fiets gaan sleutelen. Daarnaast ga je met een rugzak aan kennis vol vertrouwen over elk parcours kunnen fietsen. Pech zal jou niet langer in de weg staan en is dat toch een keer het geval, dan heb jij alle kennis op zak om het snel en vlot op te kunnen lossen.

Behaal een getuigschrift of diploma

Ben je klaar met de cursus dan heb je twee keuzes. Ofwel neem je deel aan het examen en behaal je het NHA-instituutdiploma of je kan kiezen voor het NHA-getuigschrift. Het getuigschrift kan je behalen door je huiswerk in te zenden en hierop gemiddeld 5,5 of hoger gescoord hebt. Natuurlijk kan je er ook gewoon voor kiezen de fietsenmaker opleiding te volgen zonder een diploma of een getuigschrift te behalen.

Het examen afleggen kan je digitaal doen op verschillende locaties in Nederland. Het examengeld bedraagt 125€ en betaal je pas bij aanmelding voor het examen. Voor België werkt het een beetje anders. Wanneer jij je aanmeldt voor het examen ontvang je een link waarmee je het examen kan starten op jouw computer. Wanneer de examentijd afgelopen is wordt het examen automatisch doorgestuurd. Indien je niet slaagt kan je je voor een herexamen aanmelden. Een herexamen kost je 125€. 

Om het NHA-getuigschrift aan te vragen betaal je 29€, zowel in Nederland als in België. Dit kan pas, zoals eerder gezegd, wanneer je gemiddeld 5,5 of hoger gescoord hebt op al jouw huiswerk.

Slaag je niet voor het examen dan heb je recht op terugbetaling van het lesgeld. Hieraan zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Zo moet je gedurende de gehele opleiding steeds je huiswerk ingeleverd hebben en minstens 2 maal het theorie-examen afgelegd hebben zonder geslaagd te zijn.

Welke garanties heb je na het volgend van deze online fietsenmaker cursus?

Hoewel het slagingspercentage voor de NHA-cursussen bijzonder hoog ligt kan het natuurlijk voorvallen dat je toch niet slaagt voor het examen. Wanner dat het geval is kan je ervoor kiezen om verder opgeleid te worden zodat je het examen nog een keer kan afleggen. Ook kan je het huiswerk opnieuw maken, doorsturen en laten controleren door de docent.

Ben je daarna nog steeds niet geslaagd voor de cursus dan kan je aanspraak maken op een terugbetaling van het lesgeld. Hieraan zijn natuurlijk wel enkele voorwaarden verbonden:

 • Huiswerk moet maandelijks ingestuurd zijn;
 • 2 deelnames aan één theorie-examen zonder te slagen;
 • Cursus moet volledig afgerond en betaald zijn.

Voldoe je aan alle bovenstaande zaken dan krijg je je lesgeld integraal terugbetaald. Deze garantie geldt tot drie jaar na inschrijving voor deze cursus fietsonderhoud.

In onderstaande tabel vatten we de belangrijkste zaken in verband met deze fietsenmaker opleiding van het NHA voor je samen:

Fietsenmaker opleidingNederlandBelgië
Duur van de opleiding6 maand (4u per week) of eigen tempo6 maand (4u per week) of eigen tempo
Persoonlijke begeleiding3 jaar3 jaar
Proeftijd15 dagen15 dagen
Kostprijs€479 of 9 x €59€479 of 6 x €79,85
ExamenOp locatieThuis via computer
Getuigschrift
Minimum score op het examen (+huiswerk inzenden)5,55,5
Kostprijs€29€29
Diploma
Kostprijs examen€125
Kostprijs herexamen€125
Niet geslaagd, geld terug?JaJa
Voorwaarden– Huiswerk afgeleverd
– 2x theorie-examen afgelegd
– Cursus afgerond en betaald
– Huiswerk afgeleverd
– 2x theorie-examen afgelegd
– Cursus afgerond en betaald
Gratis studiegidsJa, klik hierJa, klik hier
Gratis proeflesJa, klik hierJa, klik hier
Meteen starten? (15 dagen gratis proberen)Cursus meteen starten >>Cursus meteen starten >>

Hoe ziet deze cursus fietsonderhoud er precies uit?

Eénmaal je ingeschreven ent voor deze fietsenmaker opleiding krijg jij de lessen in een luxe ringmap thuis gestuurd. Daarnaast kan je de lessen ook terugvinden in de digitale leeromgeving “Plaza”. Zo kan je studeren op de manier die jij het prettigst vindt.

Je kan in deze fietsenmaker opleiding ook kiezen voor persoonlijke begeleiding. Je krijgt dan een docent toegewezen waar je met al jouw vragen en jouw huiswerk terecht kan.

Daarnaast kan je via de digitale leeromgeving Plaza in contact komen met andere studenten die deze fietsenmaker opleiding volgen. Je kan op die manier samen studeren, kennis uitwisselen, elkaar helpen of zelfs een keertje afspreken. En wie weet ontstaan er zo wel leuke vriendschappen of kan je samen een keertje gaan fietsen of mountainbiken, leuk toch?

Zo’n digitale leeromgeving is van onschatbare waarde en heeft tal van leuke voordelen zoals:

 • Video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • Huiswerk en vragen naar jouw docent sturen;
 • De online motivatiecoach activeren
 • Studievoortgang volgen
 • Handige tips ontvangen
 • Mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads betreffende de lessen
 • Contact leggen met studiegenoten
 • E-books en audiobooks in diverse categorieën lezen en beluisteren (1 jaar toegang)

TIP: De Belgische tak van het NHA is geregistreerd door de Vlaamse overheid betreffende de kmo-portefeuille. De overheid betaald hierdoor 20 tot 30% van jouw lesgeld terug wanneer jouw werkgever voor jou betaald. Vraag het dus zeker een keertje na bij je werkgever.

Conclusie: een online fietsenmaker opleiding volgen

Heb je niet langer zin om steeds afhankelijk te zijn van anderen bij het uitoefenen van jouw favoriete hobby? Denk er dan een keertje aan om een fietsenmaker opleiding te volgen. Zo’n opleiding kan je zelfs online, in jouw eigen tijd en wanneer het voor jou past volgen. Je leert niet alleen je fiets onderhouden en herstellen maar komt ook alles te weten over verschillende onderdelen in al zijn soorten.

Ook e-bikes hebben tegenwoordig een plaatsje in zowat elke fietsenmaker of fiets onderhoud cursus verworven. Denk dus ook zeker aan de toekomst, wat je nu al weet hoef je later niet meer te leren.

De fietsenmaker opleiding van het NHA is in onze ogen één van de beste en meest betaalbare opleidingen die je zowel in België als in Nederland kan volgen. Door een fietsenmaker opleiding te volgen wordt je handiger in het onderhoud en (onverwachte) herstellingen en leer je je fiets van binnen en van buiten kennen. Een win-win situatie die je op termijn veel geld kan besparen.

Wij hebben zelf een opleiding met glans doorlopen maar zouden het nu ook online doen, daar een vaste vrije dag prikken niet zo evident is in de dagdagelijkse drukte van de huidige maatschappij.

Ben je van plan de opleiding van het NHA te volgen? Laat ons dan zeker weten hoe deze jou bevallen is!

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”