Heb je wel eens iemand een beetje verdacht in een bos, rond een boom of hek of zelfs in een struik zien gluren en tasten? Vast wel, en eigenlijk is daar niet meteen iets mis mee. Die persoon was dan hoogstwaarschijnlijk aan het zoeken naar een schat, oftewel aan het geocachen. Zelf doe ik het ook regelmatig en de laatste tijd ga ik zelfs regelmatig geocachen met de fiets.
Ben je nog niet helemaal mee of heb je zelfs nog nooit van geocachen gehoord, dan ben je op de juiste plaats terecht gekomen. In dit artikel leggen we niet alleen uit wat geocachen precies is, maar laten we je ook kennis maken met de vele voordelen en praktische gemakken van geocachen met de fiets. Daarnaast tonen we je ook nog enkele praktische hulpmiddel en tools waardoor elke zoektocht een succes wordt.
Wat is geocachen?
Geocachen is een wereldwijd spel, of beter gezegd een schattenzoektocht, waarbij je op basis van gps-coördinaten op zoek gaat naar schatten. De schatten kunnen door iedereen verstopt worden. In de geocaching-app kan je opzoeken waar er geocaches verstopt liggen. Aan de hand van die coördinaten kan je dan op zoek gaan naar de schat. Er zijn ook geocaches waarbij je de coördinaten nog zelf moet zien te ontcijferen door bijvoorbeeld een raadsel op te lossen.
Eénmaal je de juiste locatie van de geocache gevonden hebt en de schat ook daadwerkelijk in handen hebt, dien je deze te loggen in het logboek. Daarna kan je ook in de app aangeven dat je de geocache gevonden hebt.
Overal ter wereld liggen er geocaches verstopt. De kans is groot dat er dicht bij jouw woning ook wel ergens één of meerdere caches te vinden zijn.
Heb je zelf al enkele geocaches gevonden en ben je helemaal mee met het concept van geocachen, dan kan je ook zelf een cache maken en verstoppen.
Geocachen, hoe begin je eraan en wat heb je nodig?
Beginnen met geocachen is helemaal niet moeilijk en je hebt er eigenlijk niet zo heel erg veel voor nodig. In eerste instantie moet je natuurlijk wel even de geocaching app installeren op jouw smartphone. Die app is volledig gratis, al zijn er wel beperkingen met de gratis versie. Zo krijg je niet alle caches te zien. Wanneer je upgrade naar de betaalde versie, geocache premium, heb je wel toegang tot alle geocaches wereldwijd. Zo’n premium lidmaatschap is 1 jaar geldig en kost €34,95.
Wat je, naast de app, nog nodig hebt voor je eerste schattenzoektocht is een balpen om het logboek van de cache in te kunnen vullen.
Blijk je uiteindelijk het geocachen leuk te vinden dan kan je erover nadenken verschillende geocachingtools aan te kopen. Om sommige geocaches te kunnen vinden of pakken heb je speciale tools nodig, denk daarbij aan een magneetstok, pincet, hengel of multitool. Onderaan het artikel leggen we je de belangrijkste geocaching tools in detail uit.
Op welke manieren kan je gaan geocachen?
Geocaches zijn dus overal wel te vinden, zowel in dorpen, steden als in het bos of zelfs op iemand zijn oprit. Naast losse caches zijn er ook volledige rondjes waar bij je 5, 10 of zelfs meer caches na elkaar moet vinden. Zulke rondje hebben vaak ook een bonus als extra.
Meestal zijn geocachers te voet op pad. Dit is dan ook veruit de makkelijkste manier om te gaan geocachen. Je moet immers geen rekening houden met een vervoersmiddel en al wandelend kan je overal overheen, onder- of tussendoor.
Natuurlijk leg je al wandelend veel minder kilometers af dan bijvoorbeeld met een fiets of zelfs met de auto. De auto lijkt ons voor een outdoor-hobby zoals geocachen niet meteen het meest geschikte middel om te gaan geocachen. Om ergens ver weg een rondje te doen kan je natuurlijk de verplaatsing wel met de auto maken.
Een andere mogelijkheid en in onze ogen misschien wel de meest leuke en praktische is geocachen met de fiets.
Geocachen met de fiets
Geocachen met de fiets is misschien wel de allerbeste en handigste manier om te gaan geocachen. In de listing of beschrijving van de cache of het rondje dat je wil gaan cachen kan je meestal wel info terug vinden over het soort terrein waar de cache(s) verstopt liggen. Op die manier weet je meteen of het rondje met de fiets afgelegd kan worden. En daarnaast weet je meteen welke fiets je het beste meeneemt op jouw zoektocht.
Het spreekt voor zich dat je voor offroad terrein en bosrijke gebieden ook de mountainbike of gravelbike van stal kan halen. Op die manier combineer je jouw twee favoriete hobby’s. Ik kan je alvast zeggen dat dit superleuk is!
Naast vele voordelen zijn er natuurlijk ook wel wat nadelen aan geocachen met de fiets. We overlopen zowel de voor- als nadelen zodat je voor jezelf kan uitmaken of geocachen met de fiets wat voor jou is:
Voor- en nadelen van geocachen met de fiets
Uit eigen ervaringen met geocachen met de fiets kom je meteen alle voor- en nadelen te weten. Je ondervindt ze immers al doende; we delen ze dan ook graag met jou:
Voordelen:
- Sneller van cache naar cache;
- Je krijgt meer caches gedaan op een dag;
- Fietsen is een goede work-out;
- Het is avontuurlijk en milieuvriendelijk (in vergelijking met de auto);
- Je kan op alle terreinsoorten uit de voeten (zeker met een mountain- of gravelbike);
- Leuke afwisseling / pauze tijdens een stevige fietstocht.
Nadelen:
- Scherm van telefoon of gps in de gaten houden terwijl je fietst kan gevaarlijk zijn;
- Het terrein kan je soms verrassen wanneer je niet de juiste fiets bij je hebt (listing goed checken op voorhand);
- Je moet je fiets soms wel langs de kant laten staan in dichtbegroeide bossen of gebieden.
Bovenstaande voor- en nadelen hebben we allemaal al zelf aan de lijve mogen ondervinden. De nadelen zijn zeker en vast niet onoverkomelijk, maar je moet er natuurlijk wel een beetje rekening mee houden.
Zo is het niet erg praktisch om met je stadsfiets over een hobbelige singletrack te stuiteren. Je fiets of mountainbike zomaar ergens langs de kant achterlaten doe je ook liever niet. En met je smartphone in je handen al fietsend op zoek naar een schat is niet erg veilig. Gelukkig is er voor al deze nadelen of probleempjes vaak wel een pasklare oplossing.
Kies dus zeker voor de juiste fiets en houd je aandacht zoveel mogelijk op de weg voor je. Moet je een keer van de fiets en staat deze daardoor uit je zicht, leg hem dan goed vast met een degelijk fietsslot.
Praktische tools & tips om van geocachen met de fiets een succes te maken
Geocachen met de fiets wordt pas echt leuk en praktisch wanneer je met goede en de juiste uitrusting op pad gaat. In die zin is het te vergelijken met elke andere hobby zoals dat ook bij mountainbiken of wielrennen het geval is.
De juiste pedalen en het juiste schoeisel
Geocachen met de fiets wil natuurlijk zeggen dat je ook wel eens van de fiets moet of een klein stukje extra moet wandelen om aan de schat te komen. Ben je op pad met je racefiets, gravel- of mountainbike, hou er dan rekening mee dat je ook van de fiets moet en nog deftig moet kunnen stappen.
Uiteraard zijn er, zeker voor mtb en gravelbike, schoenen met kliksysteem waarmee je nog deftig kan wandelen. Met specifieke mtb-schoenen of wielrenschoenen gaat dit al wat moeilijker zijn. Gelukkig heeft en slimme Ijslandse fietsliefhebber ook daar een oplossing voor bedacht: Pocket Pedals. Hiermee tover je jouw Spd-klikpedalen in enkele seconden om tot handige platformpedalen.
Om die reden zijn platformpedalen in combinatie met flat pedal schoenen of zelfs stevige wandelschoenen een betere oplossing. Op die manier ben je erg flexibel en kan je je aan alle omstandigheden aanpassen. Je zal vlot kunnen fietsen, maar ook makkelijk op elk soort terrein kunnen stappen.
Heb je geen klikpedalen op jouw sportieve fiets dan zit je al helemaal goed en ben je meteen klaar om te geocachen met de fiets.
Fietsnavigatie, wandelgps of smartphone
Om een schat te kunnen vinden moet je de juiste coördinaten hebben. Daarnaast moet je ook nog op de plaats van de coördinaat zien te geraken. Dit kan je op verschillende manieren doen afhankelijk van het device dat jij hebt of gebruikt om te geocachen. Op dat vlak zijn er drie mogelijke opties:
- Fietsnavigatie
- Wandelgps
- Smartphone met app
Fietsnavigatie of wandelgps
Wanneer je een fietsnavigatie of wandelgps gebruikt om te geocachen (met de fiets) kan je het GPX-bestand van de geocache downloaden. Wanneer je een premium lidmaatschap hebt kan je zelfs volledige lijsten (met jouw nog te zoeken caches) rechtstreek naar jouw Garmin-toestel sturen of het GPX-bestand van de listing downloaden.
Daarnaast kan je ook een pocket query aanmaken. Dit is een lijst op basis van verschillende filters die je zelf kiest. De zoekresultaten kan je dan als lijst in de vorm van een GPX of LOC bestand via e-mail naar jezelf sturen waarna je deze ook weer op je Garmin toestel kan plaatsen.
Geocachen met smartphone en de geocaching app
Zoals je eerder al te weten kwam, kan je ook simpelweg gaan geocachen met jouw smartphone en de geocaching app (al dan niet met een premium lidmaatschap). Wanneer je in de app een geocache selecteert en opent kan je op de knop “navigeer” drukken.
De app zal dan op de kaart een rechte lijn trekken tussen jouw huidige bestemming en de bestemming waar de cache zich bevindt. Bovenaan het scherm zie je de totale afstand (in rechte lijn) tussen je huidige positie en de cache.
Om veilig aan de cache te geraken is het verstandig om een telefoonhouder te gebruiken zodat je je handen aan het stuur kan houden terwijl je richting de cache fietst. Je smartphone vasthouden of bedienen tijdens het fietsen is in de eerste plaats al niet echt veilig. Daarnaast kan het je zelfs een boete opleveren.
Met een stevige telefoonhouder kan je zelfs off-road erg goed uit de voeten met jouw smartphone. De grote kost van een fiets- of wandelgps hoef je dus niet meteen te maken.
Neem de juiste geocaching tools mee op pad
De meest geocaches kan je, eens je ze gevonden hebt, zonder problemen loggen. Echter zijn er ook caches te vinden die je niet zomaar te pakken krijgt. Voor zulke caches heb je speciale geocaching tools nodig om de cache te kunnen pakken of zelfs terug te kunnen leggen op de originele (vind)plaats. In de listing of beschrijving van de cache staat meestal wel vermeldt welke geocaching tools je nodig hebt om de cache te kunnen vinden/pakken.
De meest voorkomende en vaakst gebruikte geocaching tools zijn de volgende:
Magneetstok
Een magneetstok is meestal uitschuifbaar en heeft een magnetische kop aan het uiteinde. Wanneer een cache in een buis zit verstopt bevat deze vaak een magneet waardoor je er enkel met een magneetstok bij kan. Een magneetstok heb je best vaak nodig hebben we zelf al ondervonden. Handig om deze in je standaard geocaching uitrusting te hebben.
Pincet
Je zal merken naarmate je vaker gaat geocachen dat de potjes niet altijd even groot zijn en soms zelfs erg klein kunnen zijn. Soms is een potje zo klein dat het logboekje er vrij vast in zit. Om zo’n logboekje ongehavend uit het potje te krijgen kan je dan best een pincet gebruiken.
Prikstok
Een cache kan ook in een gat in de grond verborgen zitten. Vaak is zo’n gat toegedekt met een houten plankje met daarover grond, bladeren en eventueel wat kleine takken. Op het zicht zo’n cache vinden, daar heb je een arendsoog voor nodig. Na verloop van tijd vallen zulke dingen je wel vaker en sneller op.
Toch kan hierbij een prikstok wel enige hulp bieden. Zo voorkom je in elk geval dat je véél te lang blijft zoeken naar iets wat je misschien niet eens met het oog kan zien. Met een prikstok kan je de ondergrond scannen door er in te prikken. Prik je op het houten plankje waaronder de cache zit dan heb je de cache gevonden.
Hengel
Ook hengelcaches kan je wel een keer tegenkomen. Bij een hengelcache hangt de cache hoog in een boom of op een andere onbereikbare plaats. Om de cache te pakken en na het loggen weer terug op zijn plaats te hangen heb je een hengel (met een bepaalde lengte) nodig. De hengel is bij voorkeur ook voorzien van een haak om de cache makkelijk te kunnen pakken en terug te hangen (bijvoorbeeld aan een tak).
Flexibele grijper
Een flexibele grijper, eventueel uitgerust met een LED-lampje en magneet kan je helpen om moeilijke caches net wat makkelijker te maken. Zo wordt een quasi onbereikbare cache toch makkelijk bereikbaar.
Logsheet roller
Wanneer de cachecontainer of het potje wat aan de kleine kant is, is het soms een kunst om het logboekje er weer in te krijgen. Door een logsheet roller te gebruiken wordt het er alleen maar makkelijker op en sta je geen kwartier lang te worstelen om de logrol weer in het potje te krijgen.
Mulitool
Een geocaching multitool is zoals de naam al doet vermoeden multifunctioneel of multi-inzetbaar. Afhankelijk van de grootte en het type multitool heb je hiermee verschillende tools ter beschikking die je kunnen helpen een cache te openen. Een multitool bevat in de meeste gevallen verschillende soorten schroevendraaiers en inbussleutels en daarnaast mogelijk nog een lineaal, spiegel, vlindersleutel, koord snijder en schraper. Zo’n geocaching multitool kan je in verschillende vormen verkrijgen.
Inspectie spiegel
Met een telescopische spiegel kan je een kijkje nemen op moeilijke of lastig bereikbare plaatsen. Zo had ik er eens eentje nodig om een code onder een dorpelsteen (die 5 cm boven de grond zat) te kunnen aflezen. Erg handig en praktisch dus.
LED lamp
De laatste geocaching tool spreekt waarschijnlijk wel voor zich. Logpotjes kunnen soms erg goed verscholen zitten. Zeker wanner het logpotje dezelfde kleur heeft als de omgeving rondom. Ook wanneer het donker begint te worden of wanneer er ergens wat minder lichtinval is, kan een LED-lamp je wat sneller naar de cache leiden.
Geocaching toolkit; alle tools in één handige tool
Daarnaast kan je ook meteen opteren voor een complete geocaching toolkit waarin verschillende tools samen zitten. Vaak komen deze toolkits goedkoper uit dan wanneer je alle geocaching tools apart zou aankopen. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat een tool uit een toolkit net wat kleiner of minder robuust zal zijn in vergelijking met de grotere versie van zo’n tool.
Een voordeel van zo’n geocaching toolkit is dat he maar 1 tool in je tas hoeft te stoppen en je altijd van alle tools voorzien bent.
Conclusie: geocachen met de fiets, do or don’t?
Eénmaal je begint met geocachen ben je niet meer te stoppen. Het is niet alleen heel erg leuk maar ook een beetje verslavend. Een schat vinden is ook gewoon erg leuk en laat het kind in je naar boven komen.
Nog een voordeel is dat het gewoon wereldwijd kan “gespeeld” worden. Ook op vakantie in het buitenland of wanneer je een keertje een andere stad bezoekt, overal zijn er geocaches te vinden.
Ben je een recreatieve fietser of mountainbikers dan kan je jouw favoriete hobby combineren met geocachen. Zo
kan je veel meer caches zoeken dan wanneer je te voet gaat geocachen en verplaatst je je sneller van cache naar cache. Daarnaast is fietsen erg ontspannend maar kan het ook avontuurlijk worden wanneer je offroad gaat. Het is meteen ook een leuke work-out die je zo intensief maakt als je zelf wil.
Kortom, geocachen met de mountainbike is voor velen, en ook voor mij DE manier om optimaal te genieten van het geocachen. Starten met geocachen doe je gewoon gratis en met enkel jouw smartphone. Waarop wacht je eigenlijk nog?
Ben jij al een keertje gaan geocachen of wil je dat zeker een keertje doen, te voet of met de fiets? Laat het ons zeker weten in een reactie onderaan de pagina.