Pocket Pedals; van SPD naar flatpedaal in een handomdraai

Pocket-Pedals

Het snelle ritje naar de stad of de fietstocht met het hele gezin, daarvoor wil je natuurlijk ook jouw mooie mountainbike of racefiets gebruiken. Met Pocket Pedals kan dat zomaar. Hiermee tover je, zonder gereedschap of tools, jouw Shimano klikpedalen om in flat- of platformpedalen. Op die manier heb je niet eens een stadsfiets of vrijetijdsfiets meer nodig voor jouw alledaagse ritjes en kan dat zelfs met gewone schoenen, handig toch?

Naast je alledaags ritjes met jouw lievelingsfiets kunnen rijden, hebben Pocket Pedals nog andere voordelen, zelfs voor mountainbikers. In dit artikel tonen we je de voordelen van deze erg praktische uitvinding en ontdek je waarom Pocket Pedals mogelijk ook wat voor jou zijn.

Een probleem, idee én oplossing…

Wanneer je SPD pedalen op jouw mountainbike, race- of gravelfiets hebt staan is het natuurlijk niet echt praktisch om even snel naar de bakker te fietsen of boodschappen te doen. Met gewone of normale schoenen op spd-pedalen trappen, het is geen lachertje en heel erg veilig is het natuurlijk ook weer niet.

Dan pak je toch even een andere fiets? Tuurlijk, maar niet iedereen heeft naast zijn sportieve fiets(en) nog andere fietsen ter beschikking… En laat ons eerlijk zijn waarom zou je ook.

Karl Birgir Björnsson, een Ijslandse fietsliefhebber bedacht er een oplossing voor, de Pocket Pedals.

Het probleem

Deze brave man wilde zijn liefde voor het fietsen meteen delen met zijn stiefdochter. Na verloop van tijd werden de oefenritjes, gezellige en langere fietstochten met het hele gezin. Terwijl vrouw- en dochterlief casual gekleed mee op pad gingen viel Karl Birgir toch nog een beetje uit de toon met zijn spd-schoenen. Voor familie-uitstapjes vond hij zijn klikpedalen toch een beetje overkill. Daarnaast was het ook niet heel erg praktisch bij een tussenstop.

Daarnaast werd het ook onveilig toen hij, na een onverwachte zwieper van zijn dochter, maar nipt een aanrijding met haar kon vermijden en net op tijd uit zijn pedaal kon klikken.

Het idee

Problemen waar Karl Birgir een oplossing voor wou. Helaas kon hij die niet vinden in de producten die reeds op de markt waren. Hij wou immers vliegensvlug kunnen schakelen tussen klik- of flatpedalen, zonder daarvoor tools nodig te hebben. Hij wou een soort adapter waarmee je SPD-pedalen, zonder tools, kon omvormen tot flatpedalen.

Het enige wat je kan doen als iets (nog) niet bestaat is het natuurlijk zelf maken, en zo geschiedde.

De oplossing: Pocket Pedals

In zijn vrije tijd ontwierp hij een prototype van wat uiteindelijk de Pocket Pedals zouden worden. Het eerte prototype was zowel geschikt voor de mountainbike als voor de racefiets. Deze adapter was geschikt om SPD (mtb) en SPD-SL (race) pedalen om te vormen tot platformpedalen.

Na verloop van tijd begon dit prototype ook de interesse van mountainbikers te wekken. Ze zagen in dat het ook erg handig kon zijn om op moeilijke en uiterst technische tracks snel te kunnen switchen van klik naar flat-pedal.

Er was dus zeker interesse en een ruime markt voor de uitvinding van Karl Birgir. Hij besloot het ontwerp van de Pocket Pedals te patenteren en het een naam te geven. De naam Pokcet Pedals werd trouwens bedacht door zijn vriendin omdat Karl de adapters steeds in zijn broekzak stopte voor hij ze op de fiets monteerde.

In 2019 zijn de Pocket Pedals in hun huidige vorm op de markt verschenen. Sindsdien pakt Karl steeds vaker de fiets voor haast elke verplaatsing en heeft zijn auto voornamelijk op de oprit gestaan.

Deze versie van de Pocket Pedals is compatibel met Shimano SPD en SPD-SL pedalen. Daarnaast zijn er plannen om de Pocket Pedals ook compatibel te maken met andere merken pedalen.

Pocket Pedals SPD adapters

Pocket Pedals, zo werkt het

De Pocket Pedals hebben aan beide zijde een platte kant. Elke kant heeft zijn eigen doelgebruik. Zo is de ene kant geschikt om mountainbike of hybrdie pedalen met SPD-systeem om te vormen tot flatpedalen. De andere kant is dan weer geschikt om te gebruiken op racefiets-pedalen met SPD-SL systeem.

Pocket Pedals noppen

Je hebt geen tools nodig om de Pocket Pedals te monteren. Je schuift ze als het ware gewoon over de SPD-pedalen heen. Het enige wat je moet doen is de uiteinde naar elkaar toeknijpen zodat er een opening gevormd wordt die je over de pedalen heen kan doen.

Daarna stop je de spd-pedalen in de daarvoor voorziene openingen waardoor de Pocket Pedals stevig op hun plaats blijven zitten. Het is helemaal niet moeilijk en in een handomdraai heb jij jouw SPD-pedalen omgetoverd in stevige platformpedalen met de nodige grip.

De Pocket Pedals bieden veel grip met om het even welke schoen je ze gebruikt. Dit komt omdat er op elke vlakke kant verscheidene “pinnetjes” of noppen staan. Uiteraard bieden deze niet de grip van echte flatpedalen, maar dat kan en mag je natuurlijk ook niet van deze adapters verwachten.

De Pocket Pedals zijn vervaardigd uit kunststof materialen die compact, licht en flexibel zijn. Hierdoor is zowel de montage van deze pedalen erg makkelijk maar kan je ze ook veilig opbergen waar je maar wil. Een paar van deze pedalen weegt zo’n 300 gram en heeft de volgende afmetingen: 15x9x4cm.

De Pocket Pedals adapters neem je makkelijk mee in je fietsrugzak of zelfs in jouw broekzak zodat je ze altijd bij de hand hebt. Je weet immers nooit wanneer ze een keertje van pas zouden kunnen komen.

Pocket Pedals MTB

De voordelen van Pocket Pedals

Waarom zou je een paar van deze Pocket Pedals in huis halen? Daar zijn alvast verschillende goede redenen voor:

  • Praktisch voor alledaagse ritjes naar de bakker of om boodschappen te doen
  • Voor een fietstocht met het gezin kan je de fietsschoenen een keertje thuis laten
  • Je kan vaker de fiets nemen en de auto laten staan
  • Op technische trails kan het een veiliger gevoel geven en zet je sneller een voetje aan de grond, wat ook weer goed is voor het vertrouwen.
  • Erg handig en leerrijk om je techniek bij te schaven
  • Geen tools of gereedschap nodig om de Pocket Pedals te monteren

Het grote voordeel van de Pocket Pedals in vergelijking met bijvoorbeeld SPD/Flat combo-pedalen is de montage. Je hebt er helemaal geen tools voor nodig en ze zijn in een handomdraai over je pedalen geschoven en net zo snel er weer vanaf gehaald.

Pocket Pedals verpakking

Zijn er ook nadelen?

Misschien de looks van de Pocket Pedals? Het is een aardig groot ding dat rondom je klikpedalen zit. Maar eens je aan het trappen gaat zie je het ook gewoon niet meer. Voor de prijs van de Pocket Pedals koop je natuurlijk ook wel weer makkelijk een setje degelijke flat pedals, maar de Pocket Pedals wissel je zonder tools en zijn daarom veel praktischer in gebruik.

Het grootste nadeel is er voor zij die geen gebruik maken van Shimano SPD-pedalen. Pocket Pedals die compatibel zijn met andere pedaalmerken zijn er bij het schrijven van dit artikel (oktober 2021) helaas nog niet.

Conclusie

De Pocket Pedals zijn een erg praktische uitvinding en hulpmiddel om jouw mtb of racefiets ook in het dagelijkse leven te kunnen gebruiken. Even snel een brood halen, een vriend(in) bezoeken tot een gezinsuitje met de fiets. Je hoeft er je fietskledij en dito schoenen niet eens voor uit de kast te halen, lekker makkelijk dus. Daarnaast kan je vaker de auto laten staan, wat niet alleen goed is voor het milieu maar ook weer goed is voor jezelf en jouw conditie (extra kilometers!).

Naast de praktische gemakken in het dagelijkse leven kunnen de Pocket Pedals ook op de trails van pas komen. Word het even wat te technisch voor jou en wil je snel voet aan grond kunnen zetten, dan kan dat ook gewoon. Goed voor je vertrouwen én voor het fietsplezier!

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+

Ook lezen?

.
Mountainbike marathon plan

Bigger, Better & Epic

Het Marathon Plan

Verander je ritten van 40km in epische avonturen van 100+km.

Geen opofferingen, geen saai trainingsschema en geen tijdsdruk!

1 plan, 11 stappen, 1 episch doel.
 Voor iedereen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De ultieme mountainbike gids
E-Power Torq

Sportvoeding

10% korting met code:

mountainbikevibes10

Meest gelezen:

Onze favoriete producten

Nieuwste artikels

Partners

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”