Muc-Off Winter Essentials Kit test en review; je mtb schoonmaken was nog nooit zo makkelijk

Muc-Off winter essentials kit

Je mountainbike schoonmaken is een taak waar je best even de tijd voor neemt, zodat je het op de best mogelijke manier kan uitvoeren. Er is niets irritanter dan krakende en schurende onderdelen vanaf de start van je rit.

Daarentegen is het onvermijdelijk dat je onderweg wel eens wat modder, stof en vuil oppikt. Om je volgende rit niet met vuile en krakende onderdelen te moeten beginnen kan je dus maar beter je mountainbike schoonmaken na elke rit.

Wat nog belangrijker is is dat je steeds je fietsketting gaat schoonmaken en smeren zodat deze weer geruisloos en zonder onnodige wrijving en weerstand over je tandwielen loopt. Zeker in het najaar en de winter, wanneer het weer een beetje slechter wordt, moet je steeds vaker je mountainbike gaan schoonmaken.

Met de Muc-Off Winter Essentials Kit heb je meteen alles in huis om deze klus in een wip te klaren. In dit artikel vertellen we je wat er zoal in deze essentials kit te vinden is en wat we er zelf van vonden.

Muc-Off? Wie, wat en waar?

Het verhaal van Muc-Off begon in de jaren 90 in de UK. Nadat Rex en Marilyn Trimnel de allereerste voorvork zoals we deze nu kennen ontwikkelden kwam Rex op de proppen met het roze goedje om alles weer proper te maken. Het felroze schoonmaakproduct kreeg de naam Muc-Off en de rest is geschiedenis.

Verschillende topsporters en teams zoals Team Ineos, Scott Redding & factory Ducati zweren bij het gebruik van Muc-Off producten. De zoon van Rex is het brein achter de nieuwe Muc-off producten. Deze worden pas gelanceerd en op de markt gebracht na een laatste test en goedkeuring door de professionele teams en atleten waar ze nauw mee samenwerken.

Bij Muc-Off weten ze dus als geen ander hoe belangrijk een propere fiets en onderdelen zijn. Daarom hebben ze voor de winter een pakket samengesteld met alle essentiële producten om je fiets na elke rit weer kraaknet te krijgen:

Muc-Off Winter Essentials Kit

Ik was al een tevreden gebruiker van verschillende Muc-Off producten. Omdat ik net zoveel aandacht besteed aan een propere mountainbike als aan het mountainbiken zelf vliegt mijn voorraad poetsproducten er best snel doorheen. Het was dus hoogtijd om die voorraad weer bij aan te vullen en daarom besloot ik de Muc-Off Winter Essentials Kit in huis te halen. Zo’n pakket is vaak ook erg voordelig aan te kopen en komt bijna altijd goedkoper uit dan wanneer je de producten apart zou kopen, een pluspunt!

Wat zit er in de Muc-Off Winter Essentials Kit?

Wanneer je een grote verpakking van een product of merk koopt, of zoals in dit geval een samengestelde kit, komt het wel vaker voor dat er ook producten bij zitten die je eigenlijk niet nodig hebt. Bij deze Winter Kit is dat duidelijk niet het geval.

Met deze kit haal je alle producten in huis die je daadwerkelijk stuk voor stuk nodig hebt om je fiets of mountainbike weer volledig proper te krijgen. Wat zit er dan precies in deze Winter Essentials Kit?

 • 1x Nano Tech Bike Cleaner 1l
 • 1x Bike Cleaner Concentrate 1l
 • 1x Bio Drivetrain Cleaner 500ml
 • 1x Bio Wet Lube 120ml

Nano Tech Bike Cleaner 1l

Aan de reeds bekende en revolutionaire reinigingsformule van deze bike cleaner werd nu Nano technologie toegevoegd. Hierdoor kost het je nog minder moeite om hardnekkig vuil van je frame en onderdelen te verwijderen. Deze bike cleaner heeft een opvallende roze kleur en zit veilig in een robuuste verpakking met afsluitbare sproeikop. De sproeikop is trouwens van erg goede kwaliteit.

Muc-Off Nano Tech Bike Cleaner

Deze bike cleaner kan je zonder problemen op alle onderdelen van je fiets gebruiken. Nadat je de bike cleaner op je fiets en onderdelen aangebracht hebt moet je deze enkel nog een vijftal minuten laten intrekken. Nadien spoel je je fiets af met een water.

De makkelijkste manier om het product en vuil vlot weg te krijgen is door een tuinslang te gebruiken. Hogedruk is in geen geval nodig. Met deze bike cleaner valt het vuil en modder gewoon van je fiets af. Aangekoekt vuil of uitgeharde modder blijft af en toe wel nog aan je fiets hangen, maar dat krijg je er met geen enkel product af.

Dankzij de Nano technologie blijft er ook een onzichtbare en beschermende laag achter die alle oppervlakken beschermt tegen corrosie.

Deze bike cleaner is, net als de andere producten van Muc-Off, volledig biologisch afbreekbaar en dus erg milieuvriendelijk en niet schadelijk voor de grond en natuur. Je kan dus zonder zorgen je mountainbike poetsen op je gazon of klinkerpad.

Wil je toch voorkomen dat smeer en vuil op je klinkerpad, terras of vloer terechtkomt dan kan je gebruik maken van de Muc-Off Bike Mat. Deze mat is volledig waterdicht en kan je bijvoorbeeld ook gebruiken om onder je fietstrainer of rollen te leggen, om zo je zweet op te vangen tijdens het trainen. Erg veelzijdig dus. De mat zit niet in de Winter Essentials Kit maar kan je apart aankopen.

Bike Cleaner Concentrate 1l

Je Muc-Off Bike Cleaner fles gaat na verloop van tijd leeg geraken, wat alvast een teken is dat je je mountainbike regelmatig een goede schoonmaakbeurt geeft.

Omdat ze bij Muc-Off erg begaan zijn met het milieu is er nu de Bike Cleaner Concentrate in een 1 liter verpakking waarmee je zelf een nieuwe dosis bike cleaner aan kan maken. De fles bike cleaner met sproeikop is zoals eerder vermeld erg stevig en gaat erg lang mee. Deze kan je dus erg vaak hergebruiken en bijvullen.

Bijvullen kon tot voor kort enkel met de grote verpakking muc-off bike cleaner van 5 liter. Echter is zo’n grote plastic bus niet erg milieubewust. Daar hebben ze nu dus een erg goede oplossing voor gevonden met de Bike Cleaner Concentrate.

Muc-Off Bike Cleaner Concentrate

Dit geconcentreerd schoonmaakmiddel bevat net als de reguliere bike cleaner de Nano technologie en meng je simpelweg met water. Met deze 1 liter fles maak je maar liefst 4 liter schoonmaakmiddel.

Om je bike cleaner fles weer bij te vullen meng je 750ml water met 250ml concentraat. De handige maataanduiding op de fles zorgt ervoor dat jij perfect zonder extra hulpmiddelen de juiste hoeveelheid kan toevoegen in de juiste mengverhouding.

Door het gebruik van deze fles gebruik je maar liefst 89% minder verpakking dan 2 flessen van 1 liter Bike Cleaner. Daarnaast is het ook nog eens goedkoper en goed voor het milieu.

Het kost je enkel klein beetje van je tijd om het product aan te maken door het te vermengen met water. Daarnaast heeft het exact dezelfde werking als de 1l bike cleaner die ook in de Essentials Kit zit. Je hebt met deze kit dus meteen 5 liter Muc-Off bike cleaner in huis. Hier kom je zeker en vast de winter erg proper mee door.

Bio Drivetrain Cleaner 500ml

Een propere fiets en frame is één ding, een kraaknette drivetrain of aandrijving die soepel loopt is daarentegen nog net iets belangrijker. Met bio drivetrain cleaner van Muc-Off krijg je het meest hardnekkige vuil makkelijk verwijdert van je volledige aandrijving.

Muc-Off Drivetrain Cleaner 1l

Deze drivetrain cleaner is een reinigingsmiddel op basis van alkaline. Een reiniger op basis van alkaline werkt altijd ontvettend. Hoe alkalischer de vloeistof is hoe beter deze gaat ontvetten. Vetten zijn in de basis zuur, net daarom kan je dit het best met een alkanisch of ontvettend product verwijderen.

Dit product kan je trouwens ook zonder probleem op carbon, aluminium, titanium, rubber en plastic onderdelen gebruiken en eveneens op lakwerk, verf, dichtingsringen en schijremblokken. De bio drivetrain cleaner is ook, zoals de naam al doet vermoeden, volledig biologisch afbreekbaar.

Dit schoonmaakmiddel kan je op twee manieren gebruiken. Enerzijds kan je met de handige sproeikop de volledige aandrijving inspuiten. Anderzijds kan je de Muc-Off X-3 kettingschoonmaker gebruiken. Met deze tool kan je wel maar enkel je ketting schoonmaken. De andere onderdelen van je aandrijving moet je op de eerder genoemde manier schoonmaken, eventueel met behulp van de Muc-Off klauwborstel, 3-delige of 5-delige set schoonmaakborstels.

De fles is net als de bike cleaner uitgerust met een handige sproeikop waardoor je het product overal goed kan aanbrengen. Is je fles leeg dan kan je deze hergebruiken en makkelijk bijvullen met de Muc-Off Drivetrain cleaner 750ml.

Bio Wet Lube 120ml

Een propere ketting moet natuurlijk ook weer gesmeerd worden. Het product assortiment van Muc-Off is haast oneindig. Naast hun dry lube hebben ze uiteraard ook de geschikte kettingolie, in de vorm van wet lube, voor de nattere en winterse omstandigheden.

Muc-Off wet lube 120ml

Door toevoeging van teflon blijft wet lube, in tegenstelling tot dry lube, beter en langer op je ketting zitten. Dit is erg belangrijk wanneer je in natte of modderige omstandigheden fietst. Een ketting waarvan de olie nagenoeg verdwenen is gaat voor extra wrijving zorgen en daardoor de slijtage van de onderdelen versnellen.

Omdat wet lube beter hecht aan je ketting gaat deze ook wel meer vuil aantrekken. Daarom is je ketting goed schoonmaken en smeren na elke natte en modderige rit erg belangrijk en mag dit zeker niet vergeten worden.

Deze Muc-Off wet lube is ook weer biologisch afbreekbaar en bevat 120ml olie. Met het pipet systeem breng je de olie erg makkelijk aan en is je ketting snel, efficiënt en altijd goed gesmeerd.

Is de olie op dan moet je wel een nieuw busje kopen. De wet lube kan je kopen in busjes van 50ml of 120ml.

Muc-Off Winter Essentials Kit: test en review

Voor je de review gaat lezen is het belangrijk dat je het volgende even in je achterhoofd houdt:

Deze review is NIET gesponsord en ik heb de producten zelf aangekocht. Deze review heb ik geschreven gebaseerd op mijn eigen gebruikservaringen van deze producten.

Ik heb deze winter kit in de eerste plaats aangekocht omdat mijn Muc-Off bike cleaner op was. Hieruit kan je dus afleiden dat ik deze bike cleaner al gebruikte. Ik zou deze niet opnieuw aankopen moest ik er niet tevreden over zijn. Voor ik deze bike cleaner begon te gebruiken heb ik vele andere producten gebruikt. Geen enkele andere bike cleaner heeft in mijn ogen hetzelfde resultaat als die van Muc-Off.

Muc-Off bike cleaner
Muc-Off bike cleaner in gebruik

De fles en sproeikop zijn ook oerdegelijk en niet stuk te krijgen, tenzij je er met een hamer op zou slaan natuurlijk. Bij andere producten moest ik al eens vaker de spuitkop vervangen of was deze van beduidend lagere kwaliteit. Dat dit product biologisch afbreekbaar is is voor mij ook weer een pluspunt, daar ik erg begaan ben met de natuur. Los van de andere producten zal ik deze bike cleaner dan ook altijd als “de beste” aanraden.

Voorheen vulde ik mijn fles bike cleaner steeds bij door een grote 5 liter verpakking aan te kopen. Nu viel het me op dat ze bij Muc-Off nog harder inspelen op het milieu door de bike cleaner concentrate aan te bieden. In de eerste plaats omdat er minder verpakking voor nodig is ten opzichte van de grote 5 liter bidon. Anderzijds is het ook qua prijs veel voordeliger. Je hoeft er trouwens geen biochemicus voor te zijn om dit product “aan te maken”, omdat je het simpelweg gewoon met water moet vermengen.

Het lijkt misschien wat gedoe, maar een bidon van 5 liter onder controle houden is ook een gedoe. Met de handige maataanduiding op de fles weet je meteen wanneer je de 250ml die je nodig hebt bereikt hebt. Naast de ecologische argumenten is dit vanaf nu ook mijn go-to verpakking wanneer mijn bike cleaner weer aangevuld moet worden.

Muc-Off Bike Cleaner Concentrate 1l

In de winter essentials kit zit ook een fles drivetrain cleaner. Deze had ik nog niet geprobeerd dus was het mooi meegenomen dat deze in de winter kit bijgevoegd zit. Wanneer ik mijn aandrijving schoonmaak kies ik meestal om het product niet te sprayen maar aan de hand van een borstel dit aan te brengen op de verschillende onderdelen.

Omdat de sproeikop van de bike cleaner voor mij nog steeds een schot in de roos is qua gebruiksgemak heb ik het met de drivetrain cleaner toch een keer geprobeerd. Ik moet zeggen dat het eigenlijk even goed werkt als de bike cleaner. Afhankelijk van hoe vuil je aandrijving is heb je hier en daar wel eens een borstel nodig voor het hardnekkigste vuil.

Ik ben helemaal geen voorstander van sprays om de ketting schoon te maken. Om de ketting schoon te maken doe ik wat product in een bakje en smeer ik daarna met een borstel, gedrenkt in het product, de ketting in.

Ongeacht welk product ik gebruikte heeft sprayen me nog nooit een echt propere ketting opgeleverd. Veel van het product gaat ook in de lucht vernevelen in plaats van op je ketting terecht te komen. De Muc-Off X-3 kettingtool lijkt me op het eerste zicht wel een zeer goed alternatief dat ik in de toekomst zeker eens ga proberen.

Tot voor kort gebruikte ik eigenlijk het hele jaar door dry lube om mijn ketting te smeren. Dit deed ik voornamelijk omdat ik niet de grootste fan ben van modderige ritten. Omdat nattigheid in de komende tijden onvermijdelijk is ga ik vanaf nu deze wet lube wel eens uitgebreid testen. Zeker omdat ik van langere marathonritten houdt en deze wet lube daarvoor uitermate geschikt zou zijn.

In ieder geval is de Muc-Off Winter Essentials Kit door de toevoeging van deze wet lube een complete kit geworden waarvan je elk product ook echt nodig hebt. Geen gadgets of dingen die je eigenlijk niet nodig hebt, enkel de core producten waarmee je na elke rit je mountainbike weer proper op stal kan zetten, klaar voor de volgende rit.

Muc-Off Ultimate Bicycle kit; een waardig alternatief

Is de winter kit toch nog onvoldoende om jouw mountainbike weer helemaal spik en span te krijgen, dan kan je nog een stapje verder gaan met de Muc-Off Ultimate Kit. Deze 11-delige set bevat de volgende Muc-Off producten:

 • Bike Cleaner 1l
 • Microcell Sponge
 • Soft washing brush
 • Detailing brush
 • 2x sponge brush
 • Microfibre cloth
 • Drivetrain cleaner 500ml
 • Bike protect 500ml
 • Bio wet lube 120ml

Alle bovenstaande producten stop je ook nog eens eenvoudig en netjes in de bijgeleverde opbergbox, handig toch?

Muc-Off Ultimate Bicycle kit

Deze complete kit helpt je zeker en vast op weg om jouw mountainbike steevast goed proper te krijgen na elke rit. Van deze producten en jouw nieuwe schoonmaakritueel ga je hoe dan ook lang de vruchten plukken! Deze kit is eveneens een perfect cadeau voor jouw fietsende maatje…

Conclusie: Muc-Off Winter Essentials Kit

Een goede review bevat meestal ook de mindere kanten van het besproken product. “Helaas” kan ik over deze kit niets negatiefs vertellen.

Ik wil nog een keer benadrukken dat deze review niet gesponsord is en ik de producten zelf heb aangekocht. Ik ben supertevreden van deze producten omdat ze doen wat ze moeten doen namelijk je fiets weer proper en rijklaar maken.

Misschien heb jij een andere ervaring met producten van Muc-Off? Of ben je net als mij een tevreden gebruiker, laat het me dan zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

2 reacties

 1. Beste Geert
  In een van je steeds interessante artikels lees ik dat je ontvetter spuit of met een borstel aanbrengt op ketting en cassette. Mijn fietsenmaker waarschuwt me om dat niet op een cassette aan te brengen, omdat dat in de lagers zou kunnen dringen en ook die ontvetten. Terecht of niet?
  Benieuwd naar je reactie.
  Bedankt en groeten van Patrick.

  1. Patrick,

   Ik vind dat nogal kort door de bocht.
   Modder en water is bijvoorbeeld ook niet goed voor de lagers…
   Als je aan 10 verschillende mensen vraagt hoe ze hun fiets kuisen krijg je 10 verschillende antwoorden.

   Met de manier die ik aanbeveel heb ik nog nooit ernstige problemen ondervonden. Je moet natuurlijk geen hele fles ontvetter over je cassette kappen natuurlijk. Zoals in volgende filmpje van Muc-Off lichtjes sprayen: https://www.youtube.com/watch?v=X-jUu_uzTX8 of met een borstel insmeren zoals ik verkies, kan in mijn ogen weinig kwaad.
   Na elke rit je cassette demonteren lijkt me wat overkill, maar iedereen doet natuurlijk wat hij/zij zelf wil.

   Groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”