Elke keer weer datzelfde rondje en in dezelfde streek mountainbiken, na verloop van tijd komt het je oren uit en wil je wel een keer wat anders. Zo is het althans bij mij, maar ongetwijfeld herken je dit ook wel, zeker als je al een tijdje bezig bent. Je wil een keer wat anders, uitdagender, ander terrein, meer of minder bergop,… Heb je al eens aan een fietsvakantie gedacht? Want dat kan net zo goed met de mountainbike…
In principe is dit simpel op te lossen als je de auto even pakt en naar een andere locatie rijdt om daar een rondje af te werken. Of, als je conditie het toelaat, fiets je gewoon wat verder tot aan het volgende dorp met een leuke route. Bij dat laatste komt dan vaak wat saaier fietswerk kijken en uiteindelijk is dat nu ook weer niet de bedoeling.
Wat moet je dan in godsnaam wel doen om eens wat anders voor de mountainbike wielen geschoven te krijgen? Juist, een een oerdegelijke fietsvakantie met de mountainbike… Wij nemen je mee op reis en tonen je alle mogelijkheden.
Ingrediënten voor een geslaagde fietsvakantie met de mountainbike
Op zich speel je dat zo klaar door simpelweg ergens een hotelletje te boeken, je fiets in de kofferbak te leggen, paar uurtjes rijden et voila daar is je mountainbike vakantie!
Dat kan en is ongetwijfeld superleuk, maar uiteraard zijn er nog best wat andere opties die nog avontuurlijker, leuker, uitdagender en epischer zijn…
In dit artikel wil ik je mee op reis nemen door je met diverse mogelijkheden en opties te laten kennismaken zodat jouw mountainbike fietsvakantie een avontuur volledig op jouw maat, en eentje om nooit meer te vergeten wordt. Let’s go!
De locatie, trails en het verblijf
Omdat we de dag van vandaag alles delen op sociale media is het helemaal niet moeilijk om geïnspireerd te raken door anderen. Misschien heb je wel eens bij iemand een locatie of plekje zien passeren waar het ongelooflijk mooi mountainbiken is en wil je daar zelf ook een keertje gaan fietsen.
Of je hebt zelf weet van enkele leuke locaties waar je echt een keer je mountainbike wil gaan loslaten. De mogelijkheden zijn eindeloos, er is zoveel natuur dat je het op je hele leven onmogelijk allemaal gezien krijgt.
Kies dus in de eerste plaats één of meerdere locaties die je mooi, leuk en uitdagend vindt en check even op voorhand of er daadwerkelijk leuke trails te vinden zijn waar jij je tijdens jouw fietsvakantie kan uitleven.
Daarna kan je gaan bekijken hoe je precies op die locaties geraakt en kan je concrete plannen beginnen maken rekening houdend met jouw wensen en je eventuele metgezellen.
Zo heb je ook een erg brede keuze qua verblijfplaatsen. Van back to basics in een hut, een airbnb, b&b of vakantiehuisje tot een natuurhuisje of een luxueus verblijf in een sterrenhotel met alles er op en eraan. Tenzij je op de maan wil gaan mountainbiken zijn de mogelijkheden en opties zoals je kan zien haast eindeloos.
Het laatste wat je nog dient te overwegen is of je je eigen mountainbike mee gaat nemen op vakantie of er eentje gaat huren. Beide opties hebben hun goede en slechte punten, voor- en nadelen die je zeker even tegen elkaar moet afwegen.
De perfecte cocktail voor een geslaagde mountainbike fietsvakantie ziet er dus minstens als volgt uit:
- Een locatie om U tegen te zeggen
- Supervette trails, omgeving en natuur
- Verblijf en accommodatie naar jouw wens
Een mountainbike huren op fietsvakantie
Een mountainbike huren is altijd een mogelijkheid ongeacht in welk land je op vakantie bent. De kwaliteit van mountainbikes kan wel erg hard verschillen, daarom is het altijd een goed idee om op voorhand wat research te doen of inlichtingen te vragen bij het reisbureau (indien je daar gebruikt van maakt). In de andere gevallen is Google je beste vriend…
Zoek dus zeker op voorhand uit of er op jouw bestemming een verhuurbedrijf zit met mountainbikes die aan jouw eisen voldoen en minstens gelijkwaardig of beter zijn dan je eigen mountainbike. Het is namelijk niet leuk om met een mountainbike te rijden die slechter is dan de mountainbike die je thuis gebruikt (al is dit natuurlijk niet altijd mogelijk).
Bovenstaande mountainbike huurde ik in Samos (Griekenland) en ik reed er de tweede hoogste berg van het eiland mee naar boven. Hoewel deze mountainbike niet tubeless was en 3 kettingbladen vooraan had, verliep de rit toch vlekkeloos.
Een mountainbike huren op vakantie is meestal niet erg duur en als je de fiets voor meerdere dagen huurt krijg je waarschijnlijk wel een korting of speciale prijs.
Probeer ook even uit te vissen of het verhuurbedrijf dat je gekozen hebt beschikt over mountainbikes met pedalen die compatibel zijn met jouw mountainbikeschoenen. Het zou jammer zijn als ze geen klikpedalen hebben en jij speciaal je schoenen met klikpedalen meegebracht hebt.
Voordelen:
- Goedkoop
- Geen extra ruimte nodig in je auto of het vliegtuig
- Geen extra hulpmiddelen nodig (fietsendrager, fietskoffer,…)
- Problemen onderweg en je wordt opgepikt (lees zeker de voorwaarden alvorens ergens een mtb te huren)
- Gaat de mountainbike stuk dan kan je de volgende dag met een andere op pad
Nadelen:
- De kwaliteit kan minder zijn dan je mountainbike die je thuis hebt
- Een andere mountainbike is altijd even wennen
Als je dus een beetje uitkijkt en wat research doet, kan je met een gehuurde mountainbike best op mooie plaatsen terechtkomen tijdens je fietsvakantie. Onderstaande foto trok ik enkele jaren geleden op de top van Mount Karvounis op het Griekse eiland Samos.
Vakantie met je eigen mountainbike
Het is natuurlijk leuker om op je eigen vertrouwde mountainbike te kunnen fietsen. Je bent de fiets immers gewoon en deze is, als het goed is, volledig afgesteld op jouw maat. Hopelijk is je mountainbike je erg dierbaar en ga je er dan ook alles aan doen om hem heelhuids op je vakantielocatie aan te laten komen.
Voor we bekijken hoe je dat zonder zorgen kan doen moeten we eerst bekijken op welke manieren je in eerste instantie op je fietsvakantiebestemming kan geraken. Afhankelijk van het vervoersmiddel laten we je dan enkele handige mogelijkheden zien waarmee je mountainbike veilig en wel mee op fietsvakantie kan.
Qua vervoersmiddelen zijn er volgende 4 opties:
- Vliegvakantie
- Autovakantie
- Mobilhome of campervakantie
- Met de trein
- Met de boot het kanaal over
Wil je het helemaal avontuurlijk doen dan kan je kiezen voor een bikepacking vakantie. Wat dat precies is kan je lezen in onze complete bikpacking gids.
Vliegvakantie
The sky is letterlijk the limit als je kiest voor een fietsvakantie met het vliegtuig. Je kan werkelijk overal naartoe vliegen.
Het vraagt iets meer moeite en het kost je wel wat extra geld om je mountainbike mee op het vliegtuig te krijgen.
Om je mountainbike veilig en heelhuids op je vakantiebestemming aan te laten komen moet je deze natuurlijk veilig en goed beschermd inpakken zodat deze mee het vliegtuig op kan en mag.
De beste, maar ook duurste, manier is door een fietstas of fietskoffer te gebruiken. Met zo’n tas of koffer zit je kostbare mountainbike goed en veilig opgeborgen. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat de werknemers van het bagagetransport wel eens wat bruter met bagage kunnen omgaan.
Koop dus zeker en vast een goede tas of koffer en bescherm je fiets zo goed mogelijk. Hou er ook rekening mee dat je je fiets gedeeltelijk moet demonteren om deze in zo’n tas of koffer op te kunnen bergen.
Een budgetair vriendelijkere optie is je mountainbike in te pakken in een kartonnen doos. Of je mountainbike dan zonder stukken of schrammen aankomt is natuurlijk maar de vraag.
Wil je zeker zijn dat je vanaf dag één op je bestemming op je mountainbike kan rijden, kies dan voor een robuuste fietstas of bij voorkeur een stevige fietskoffer om je mountainbike in op te bergen. Dit is natuurlijk wel een investering van enkele honderden euro’s maar eens je zo’n tas of koffer hebt kan je er wel vaker gebruik van maken. Maak dus voor jezelf uit of je die investering wil doen en weeg dan af of je de tas of koffer nog vaker gaat gebruiken in de toekomst.
De beste fietskoffers voor de mountainbike >>
Heb je geen zin in zo’n grote investering of is zo’n verre mountainbike fietsvakantie maar éénmalig, dan kan je er ook voor kiezen om een fietskoffer te huren.
Er is vast wel ergens bij jouw in de buurt een bedrijf of winkel die fietskoffers verhuurt. De prijs verschilt van bedrijf tot bedrijf en is meestal een vaste prijs per dag. Vaak moet je ook voor minstens een bepaalde periode de koffer huren. Lees dus altijd eerst de voorwaarden.
Uiteraard moet je ook een waarborg betalen, die je achteraf terug krijgt mits de koffer nog intact is. Eens je de koffer op de transportband legt in de vlieghaven heb je er natuurlijk zelf geen controle meer over… Dit is ook weer een soort van risico om rekening mee te houden.
Autovakantie
Een autovakantie geeft je de meeste vrijheid en flexibiliteit en is ook nog eens goed voor je budget. Eén of meerdere mountainbikes of fietsen meenemen op, in of achter de auto is de dag van vandaag de normaalste zaak van de wereld.
Tenzij je een minivan of busje hebt heb je natuurlijk een fietsendrager nodig zodat je mountainbike(s) veilig en wel op de vakantiebestemming aankomen. De meest voorkomende fietsendragers monteer je gewoonweg op je trekhaak.
Toch hoef je niet meteen in paniek te slaan of een afspraak bij de garage te maken als je niet over een auto met (afneembare) trekhaak beschikt. Tegenwoordig zijn er tal van oplossing die zeker even goed en veilig zijn. Zo heb je dus de keuze tussen een fietsendrager op het dak of aan je achterkant en ruit.
Ongeacht welke soort fietsendrager je gaat gebruiken om je mountainbike naar je vakantiehuis, hotel of B&B te transporteren, is het cruciaal dat het allemaal veilig en wel verloopt. Het is voor niemand leuk wanneer er halverwege de autorit een fiets van de auto dondert of een mountainbike beschadigt raakt om één of andere reden.
Om zulke pijnlijke taferelen te vermijden bespaar je dus maar beter niet op de kwaliteit en duurzaamheid van een goede fietsendrager. Ik durf je gerust zeggen dat mijn Thule Velospace fietsendrager, die ik op de trekhaak monteer, me best wat geld gekost heeft, maar toch heb ik er nog geen seconde spijt van en is dat ding me tot nu toe elke eurocent dubbel en dik waard geweest.
Naast de prijs en kwaliteit zijn er nog enkele opties op een fietsendrager die erg nuttig kunnen zijn als je een keertje op verplaatsing of op vakantie wil gaan fietsen. Heb je nog een fietsendrager voor je mountainbike nodig voor je volgende fietsvakantie en zie je de bomen door het bos niet meer?
Ga je met de auto op pad dan heb je enorm veel vrijheid en ben je enorm flexibel. Heb je de omgeving rondom je vakantiehuis of hotel reeds allemaal verkend, dan kan je simpelweg de auto nemen en enkele dorpjes verder starten.
Fietsvakantie met de mobilhome of camper
De meest flexibele manier van een fietsvakantie is misschien wel een fietsvakantie met de mobilhome of camper. Op die manier kan je je verplaatsen waar en wanneer je maar wil en ben je minder afhankelijk.
Met een camper of mobilhome op fiestvakantie ben je pas echt vrij en kan je uiteraard ook verschillende gebieden gaan ontdekken met de mountainbike.
Ook als je geen camper of mobilhome hebt kan je toch een dergelijke fietsvakantie op je bucketlist zetten. Je zou namelijk gewoon een camper kunnen huren. Bij Goboony kan je campers en mobilhome’s huren in 16 verschillende landen. Deze campers worden verhuurd door eigenaren die de camper op dat moment niet in gebruik hebben.
Op die manier staat de camper niet voor lange tijd stil op de oprit maar kunnen anderen er gebruik van maken. Dit brengt een leuk extra centje op voor de verhuurder… De administratie en boeking verloopt via Goboony.
Je kan dus gewoon in jouw omgeving, of op de plaats waar jouw vakantie begint, op zoek naar een camper die aan jouw wensen voldoet. Je kan campers zoeken en filteren op basis van het aantal slaapplaatsen, de opties van de camper, het bouwjaar, merk, soort transmissie enzovoort…
Op fietsvakantie met de trein: mag je fiets eigenlijk in de trein?
Ik heb ooit eens gezworen nooit nog een voet in een trein te zetten, maar toch is dit ook één van de mogelijkheid om een geslaagde mountainbike of fietsvakantie te beleven. Heb je zelf geen auto of rijd je niet graag uren aan een stuk en is het vliegtuig in combinatie met je dierbare mountainbike wat te veel van het goede, dan kan je de trein nemen.
Hoewel je het op het eerste zicht niet meteen zou verwachten heeft een treinvakantie ook enkele voordelen:
- Supersnel van punt A naar B
- Budgetvriendelijker dan een vliegtuig
- Meestal geen fietskoffer of tas nodig (Bij Thalys en Eurostar bijvoorbeeld ligt dat wel anders, bekijk dus steeds de algemene voorwaarden)
- Net als op het vliegtuig kan je ontspannen (in de auto heb je continue focus nodig wat erg vermoeiend kan zijn)
Dat binnenlandse treinen wel eens vertraging kunnen hebben of overvol zitten laat ik in dit artikel maar even in het midden. Het is niet de meest hippe of meest handige vervoerswijze maar het is toch belangrijk dat je weet dat het ook een mogelijkheid is.
Ongeacht welke trein je neemt en naar waar deze je gaat vervoeren is het altijd raadzaam even te bekijken wat de policy en regels precies zijn inzake het vervoer van fietsen in de desbetreffende trein. Vaak zal je zien dat het onder andere verboden is je fiets te vervoeren tijdens de spitsuren.
Daarnaast is er ook een kans dat je je fiets in een aparte wagon moet zetten. Ook zijn er vaak maar een beperkt aantal fietsplaatsen beschikbaar. Het kan best frustrerend zijn als het begin van jouw fietsvakantie uitgesteld moet worden omdat de trein vol zit en de volgende in het spitsuur valt, of net alle plaatsen voor de fiets bezet zijn. Voorbereiden, reserveren en informeren is in dit geval dus zeker geen overbodige luxe.
Is je fiets meenemen op de trein duur?
Je fiets meenemen op de trein in België of Nederland is helemaal niet duur. Bij de NMBS (België) betaal je 4€ per enkele reis op een binnenlandse trein. Bij de NS (Nederland) betaal je 7,50€ waarmee je dan de hele dag op de trein kan reizen. Met het budget voor een fietskoffer of fietsendrager kan je dus best wat kilometers reizen met de trein.
Met de mountainbike het kanaal over
Dat je in Engeland, Schotland en Wales ook erg mooie natuur hebt waar je naar hartelust kan mountainbiken moet ik je natuurlijk niet vertellen…
Je kan naast de trein ook de oversteek per ferry maken. Ben je bijvoorbeeld van plan een bikepacking trip te maken dan kan je zelfs met enkel jezelf en je mountainbike de boot op. Natuurlijk kan ook de auto met fietsendrager mee, het is maar wat je zelf verkiest.
Nu je een idee hebt wat er allemaal mogelijk is en wat er bij komt kijken kan je alvast beginnen plannen. Uiteraard heeft elk vervoersmiddel zijn voor- en nadelen, maar veel hangt in eerste instantie al af van waar je precies wil je fietsvakantie wil gaan spenderen. Afhankelijk daarvan wordt de keuze vast al wat kleiner.
Toch is er nog een andere optie waarbij je zelf een pak minder werk en voorbereiding zelf moet doen:
Georganiseerde mountainbike reizen
Alle eerder genoemde mountainbike fietsvakanties hebben één ding gemeen namelijk dat je met erg veel dingen rekening moet houden en best wat dingen op voorhand moet regelen. Toch is ook daar een mouw aan te passen door een georganiseerde mountainbike reis of weekend te boeken.
Het grote voordeel van zo’n mountainbike reis is dat vrijwel alles in jouw plaats geregeld wordt door de organisatie. Je hoeft dus niet zelf je hotel of verblijfplaats (eventueel met ontbijt en diner) te boeken. Op de locatie geraken en achteraf terug thuis geraken is vaak het enige wat je zelf moet doen, al zijn er natuurlijk ook organisaties die werkelijk alles in jouw plaats doen. Uiteraard vallen dit soort all-in reizen wel in een andere prijscategorie.
Het belangrijkste wat je in eerste instantie zelf moet doen is even kijken wat er wel en wat er niet in de totaalprijs van je gekozen pakket zit inbegrepen. Eens je daar een goed idee van hebt kan je de fietsvakantie boeken. Afhankelijk van de reis en de organisatie zijn er dan slechts enkele zaken die je zelf moet doen. In België en Nederland zijn er tal van organisaties die een grote verscheidenheid aan georganiseerde mountainbike reizen en weekends aanbieden.
Wat moet je allemaal meenemen op fietsvakantie met de mountainbike?
Wanneer je op fietsvakantie gaat moet je alvorens je koffer te pakken best wat keuzes maken. Voor de één is dit al wat moeilijker dan voor de andere die het daarom mogelijk aan zijn of haar partner over laat.
Gaat je mountainbike mee op fietsvakantie dan moet je natuurlijk wel even goed nadenken. Je hele fietshok in je koffers of auto proppen is natuurlijk geen goed idee. Je gaat een selectie moeten maken afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt.
In de eerste plaats is het al verstandig om op voorhand je mountainbike een grondige check-up of onderhoud te (laten) geven. Heb je twijfels of een bepaald onderdeel het einde van je vakantie gaat halen, vervang het dan preventief. Het is namelijk de bedoeling dat je vooral gaat fietsen, genieten en nagenieten tijdens je fietsvakantie in plaats van te sleutelen aan je mountainbike. Zorg dus dat je mountainbike tip top in orde is.
Natuurlijk kan je de pech hebben dat er toch iets stuk gaat. In de veronderstelling dat je tijdens je ritten thuis ook wel wat materiaal op zak heb is het aan te raden dit gewoon in zijn geheel mee te nemen op vakantie.
Bekijk de beste tools die je onderweg zeker en vast bij je wil hebben >>
Heb je nog wat plaats over dan kan je overwegen om volgende spullen ook nog mee te nemen:
- CamelBak
- Fietspomp
- Montagestandaard
- Smeermiddelen
- Enkele doeken/vodden
- Reserve buitenband (en eventueel extra sealant)
Een CamelBak of fietsrugzak is erg multifunctioneel. Je kan er niet enkel je spullen voor noodgevallen in kwijt, maar je kan naast veel drank (afhankelijk van de grootte van je CamelBak), ook nog voeding en extra kleding meenemen.
Afhankelijk van je bestemming en de temperatuur die je daar mag verwachten is het verstandig een voldoende grote CamelBak mee te nemen. Zeker wanneer je naar een warm land gaat is het handig dat je voldoende drank kan meepakken.
Afhankelijk van de ondergrond op je vakantiebestemming en of je banden tubeless zijn of niet is het belangrijk voor je rijplezier en comfort om steeds met de juiste bandendruk op pad te gaan. Een pomp met drukmeter is daarvoor natuurlijk de beste keuze.
Toch is het handig, en ik doe het zelf ook altijd, om je grote vloerpomp mee te nemen. Dit pompt sneller en makkelijker dan je minipompje dat je wel standaard op zak hebt. Een vloerpomp raak je wel ergens in de koffer kwijt wanneer je met de auto op fietsvakantie gaat.
Wanneer de pomp in je reistas moet heb je natuurlijk graag de meest compacte pomp bij. Zo bestaan er minipompen die je makkelijk omtovert tot een vloerpomp, ideaal om mee te nemen in je reistas. Benieuwd?
Bekijk de beste fietspompen voor mountainbikers >>
Waarschijnlijk een no-go wanneer je met het vliegtuig gaat is je montagestandaard meepakken. Ga je met de auto dan moet het misschien nog net lukken. Erg handig wanneer je meerdaagse tochten gaat rijden en je niet zeker bent van goed weer of je vakantiebestemming nu éénmaal geen exotisch klimaat heeft.
Met een vuile mountainbike de volgende dag aan je rit beginnen is nooit leuk. Daarom is het handig als je je mountainbike kan schoonmaken na een modderige of natte rit. Natuurlijk kan je niet je hele schoonmaakkit gaan meezeulen maar het werkt wel snel en handig wanneer je je fiets in je montagestandaard kan hangen.
Overigens hoeft een montagestandaard geen lomp en groot ding te zijn. In een vorige artikel bekeken en vergeleken we verschillende montagestandaards.
Bekijk de beste montagestandaard voor je mountainbike >>
Nadat je je mountainbike weer proper hebt gemaakt voor je volgende vakantierit moet je natuurlijk de ketting nog even smeren. Neem dus steeds een busje smeermiddel mee. Dit kleine busje is essentieel maar toch wordt het al eens vaker over het hoofd gezien. Daarom is het handig als je dit meteen in je auto of reistas gooit of er zelfs altijd eentje als back-up in laat zitten.
Neem zeker en vast ook enkele doeken mee om je mountainbike schoon te vegen, te drogen en overtollig smeermiddel van je ketting te verwijderen. Een doek of vod is ook altijd handig om op zak te hebben in je CamelBak, zeker wanneer je een keer kettingproblemen of een platte band krijgt. Op die manier kan je altijd proper werken of tenminste je handen even afvegen na het werk.
Uiteraard moet je voor jezelf uitmaken wat je al dan niet nodig denkt te hebben en bij je wil hebben of niet. Wanneer ik met de auto op fietsvakantie of weekend ga leg ik altijd nog een (oude) buitenband in de auto. Natuurlijk geen tot op de draad versleten buitenband waar het profiel ver van zoek is, want dat zou erg nutteloos zijn, maar een gebruikte buitenband die nog als redmiddel kan dienen moest er één van je banden stukgaan.
Vaak is het terrein in leuke mountainbike vakantie landen en bestemmingen al eens wat ruiger waardoor je wel eens sneller dan je denkt een band naar de haaien kan helpen. Het is dan maar wat handig om deze toch nog te kunnen vervangen zonder meteen op zoek te moeten naar de lokale bike shop.
Trek je naar de bergen dan is het ook aan te raden je goed te informeren naar het weer en de temperaturen. Terwijl het in het dal aangenaam vertoeven is in short en t-shirt (en dito fietspak) gaat het op de bergtop vaak een pak minder aangenaam zijn.
Je hele winteroutfit meepakken is dan weer een beetje overkill. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die je naar de top en in de afdaling (tijdelijk) lekker warm kunnen houden. Naast een multifunctionele regenjas, die je ook als extra laagje kan gebruiken, zijn arm-, en beenstukken zeker en vast de meest veelzijdige oplossing voor deze temperatuur- en klimaatverschillen vlot op te vangen.
Ligt er sneeuw op de top van je bestemming dan kunnen overschoenen ook nog handig zijn. Het voordeel van deze accessoires is dat je ze supersnel aan en uit kan trekken en ze compact kan opbergen in je fietsrugzak. Kou lijden hoeft er dus zeker niet bij te zijn!
Het lijkt een hele boterhamdoos vol maar hoe je het ook draait of keert, een fietsvakantie met de mountainbike kan alleen maar een succes worden wanneer je goed voorbereid bent.
Uiteraard kan je niet met alles gaan rekening houden maar als je er tenminste voor zorgt dat:
- je mountainbike in orde is
- je de nodige spullen bij je hebt voor nood- en pechgevallen
- je heen- en terugreis vlekkeloos kunnen verlopen
Dan kan je er bijna zeker van zijn dat je een geslaagd avontuur tegemoet gaat.
Eén reactie
dank voor deze heel nuttige info