Een nieuwe mountainbike wordt standaard zonder pedalen afgeleverd omdat niet iedereen met dezelfde pedalen rijdt. Eénmaal je de keuze hebt gemaakt welke voor jouw de beste mountainbike pedalen zijn kan het fietsen beginnen.
Hoewel een pedaal niet meteen het grootste slijtage-onderdeel van je mountainbike is, is het toch verstandig af en toe eens je pedalen te controleren en eventueel te vervangen.
Als er geen ongelukken gebeuren gaat een pedaal wel een lange tijd mee. Een valpartij of botsing kan er al wel eens voor zorgen dat je pedaal onverwacht stuk gaat. Dat is helemaal geen reden tot paniek want een pedaal vervangen is helemaal niet moeilijk en kan echt iedereen. Het duurt meestal hooguit een paar minuten.
Tenzij je te laks bent geweest met tussentijds onderhoud dan kan een pedaal wel eens goed vast komen te zitten waardoor je deze niet zo makkelijk los krijgt.
Pedalen vervangen; wat heb je ervoor nodig ?
Om pedalen te vervangen of onderhouden heb je niet veel gereedschap nodig. Het maakt trouwens niet uit of je met klikpedalen of flat pedalen rijdt. Tegenwoordig kan je de meeste pedalen aan de achterkant van de crankarm losdraaien met een inbussleutel. Is dat bij jouw pedalen niet het geval dan heb je een pedaalsleutel nodig.
Heb je naast de inbusbout aan de achterzijde ook een moer met platte kant aan de voorzijde, dan kan je kiezen welke tool je gebruikt.
Bij voorkeur gebruik je een pedaalsleutel en/of inbussleutel met een lange arm zodat je een hefboom kan maken. Dit kan vooral toepasselijk zijn wanneer je pedalen erg vast zitten of moeilijk loskomen. Daarnaast heb je nog wat montagepasta nodig om op de schroefdraad van de pedalen te smeren. Op die manier krijg je je pedalen ook bij het volgende onderhoud makkelijk los.
Zitten de pedalen erg vast en krijg je ze niet meteen los dan kan een multifunctionele spray soelaas bieden.
Om alles proper te maken kan je een oude doek gebruiken. Zijn je pedalen aan vervanging toe dan heb je nog een nieuwe set pedalen nodig.
Samengevat heb je de volgende spullen nodig: pedaalsleutel, montagepasta en eventueel een multidfunctionele spray. In de tabel hieronder vind je de producten terug die wij gebruiken en enkele alternatieven.
IMAGE | PRODUCT | DETAILS | |
---|---|---|---|
Park Tool PW-4 Pedaalsleutel 15mm
|
|||
Dynamic Galactic Grease
|
20% korting met code: mountainbikevibes20 |
||
Dynamic Mechanics Magic
|
20% korting met code: mountainbikevibes20 |
||
BBB Pedaalsleutel inbus 6/8mm |
|||
BBB Pedaalsleutel 15mm |
|||
Muc-Off Montagepasta |
|||
WD-40 |
Het verschil tussen links en rechts
De schroefdraad op je pedalen is zo gemaakt dat deze zichzelf altijd vastdraait wanneer je aan het trappen bent. Op die manier kan je pedaal nooit uit zichzelf loskomen. Dit moet je steeds in je achterhoofd houden alvorens je begint te sleutelen.
De schroefdraad van de linkse pedaal is dus anders dan die van de rechtse pedaal. Ze gaan elke een andere kant uit. Dit is belangrijk om te weten zodat je altijd naar de juiste kant draait wil je je pedaal losmaken.
- De linker pedaal heeft linkse schroefdraad.
- De rechter pedaal heeft rechtse schroefdraad.
Hoewel je pedalen vrijwel identiek zijn is er een verschil tussen een rechtse en linkse pedaal. Zorg er steeds voor dat je de linkse pedaal links en de rechtse pedaal rechts monteert.
Op de pedalen zelf staat aangegeven aan welke kant de pedaal moet gemonteerd worden. Ook wanneer je je pedalen van je fiets haalt is het belangrijk de linkse en rechtse pedaal niet te verwisselen.
Pedalen demonteren: waarom je dit vaker zou moeten doen
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je pedalen eens een keer zou moeten demonteren. Je pedalen gaan ook vaak stof en vuil aantrekken omdat je pedaal nu éénmaal laag bij de grond komt.
Het is mogelijk dat je fiets wat begint te kraken of dat er storende geluiden ergens vandaan komen. Het zou zomaar kunnen dat dit van je pedalen afkomstig is. Verder is het ook gewoon verstandig af en toe de pedalen eens proper te maken. Op die manier voorkom je al dat deze de oorzaak van het gekraak zouden kunnen zijn.
Hoe ga je te werk?
Gebruik de pedaalsleutel of inbussleutel om je pedaal los te maken. Bij de linkse pedaal moet je daarvoor naar rechts oftewel met de klok mee draaien. Zorg er altijd voor dat je de sleutel zo positioneert zodat je naar beneden kan draaien, zo heb je steeds een hefboom en kan je iets meer kracht zetten.
Je rechter pedaal draai je los door naar links of tegen de klok in te draaien. Plaats hierbij je handen niet boven je tandwielen. Moest de sleutel of pedaal plots losschieten wanneer je kracht zet, dan kan je hand op je tandwiel terechtkomen met alle gevolgen van dien.
Maak indien mogelijk zoveel mogelijk gebruik van je eigen lichaamsgewicht. Dit ga je zeker en vast moeten doen wanneer de pedalen vrij vast zitten en niet meteen loskomen.
Om te onthouden:
- Linker pedaal losmaken: met de klok mee naar rechts draaien
- Rechter pedaal losmaken: tegen de klok in naar links draaien
Mogelijke problemen
De pedaal kan zo vast zitten dat je deze niet los krijgt. Vreselijk irritant natuurlijk en je wil je pedalen en crank niet beschadigen door bruut geweld te gebruiken. Om de pedaal toch los te krijgen kan je het volgende proberen:
- Spray een beetje multifunctionele spray, zoals de Dynamic Mechanics Magic, op de plaats waar het pedaal vastzit en laat dit even intrekken. Probeer daarna nog een keer het pedaal los te krijgen.
- Een ander trucje is je fiets tegen een werkbank plaatsen met je crank horizontaal. Zet daarna je pedaalsleutel op het pedaal en ga met je ene voet op de pedaal staan. Duw je rem in zodat de fiets niet kan bewegen. Met je andere voet kan je nu op het uiteinde van de sleutel gaan staan. Door je eigen lichaamsgewicht gaat de pedaal meestal vlot loskomen.
- Lukt het dan nog niet dan kan je proberen je inbus- of pedaalsleutel te verlengen met een soort buis of ander hulpmiddel zodat je een grotere hefboom kan maken. Let wel op dat je de boel niet volledig gaat forceren. Ga geleidelijk aan te werk met de hefboom. Komt er echt geen beweging in, stop dan tijdig. Uit de praktijk hebben we alvast geleerd dat een stevige en grotere pedaalsleutel, zoals de Parktool PW-4, het beste werkt en weinig problemen op zal leveren.
- Is je pedaal nog steeds niet losgekomen spray dan een ruime hoeveelheid multifunctionele spray op het deel dat vastzit en laat dit een nachtje intrekken. Probeer de volgende dag opnieuw om het pedaal los te krijgen. In het onwaarschijnlijke, maar je weet maar nooit, geval dat de pedaal dan nog niet loskomt is het tijd om hulp in te schakelen.
TIP: bovenstaand probleem kan je voorkomen door regelmatig een tussentijds onderhoud uit te voeren op je pedalen.
Pedalen schoonmaken en monteren
Eénmaal je pedalen gedemonteerd zijn is het tijd om de pedalen, crank en schroefdraden eens goed proper te maken. Ben je van plan nieuwe pedalen te monteren, maak dan zeker de schroefdraad van de crank waar het pedaal in moet, goed proper.
Voor je de pedalen gaat monteren is het belangrijk de schroefdraad van de pedaal en de crankarm in te smeren met een beetje montagepasta. Een all-round en milieuvriendelijke montagepasta zoals de Dynamic Galactic Grease werkt perfect en kan je ook voor andere onderdelen gebruiken.
Hoe ga je te werk?
Zoals eerder vermeld moet je nu goed opletten welk pedaal rechts en welk links moet komen te zitten. Dubbelcheck dit zodat je zeker de juiste pedaal aan de juiste kant monteert.
Om de pedalen vast te zetten moet je ook nu weer bij elke pedaal een andere kant op draaien. Om de linkse pedaal te monteren draai je nu dus tegen de klok in naar links. De rechtse monteer je door naar rechts of met de klok mee te draaien. De pedalen kan je met de hand aandraaien. Om ze helemaal vast te zetten heb je weer je inbus- of pedaalsleutel nodig.
Een pedaal moet niet super vast zitten daar deze zich toch altijd vastdraait tijdens het trappen. Daarom is één slagje met de sleutel voldoende nadat je deze met de hand reeds vastgezet hebt. Omdat je montagepasta hebt gebruik kan het zijn dat er een beetje montagepasta tussen de schroefdraad uitkomt en op je crankarm terecht gekomen is. Maak dit goed proper zodat dit geen extra vuil gaat aantrekken.
Conclusie; pedalen vervangen of onderhouden
Zoals je hebt kunnen lezen kan je je pedalen dus makkelijk zelf onderhouden en eventueel vervangen. Door dit zelf te doen, in plaats van te laten doen, bespaar je enorm veel tijd en geld. Het enige wat je nodig hebt is het juiste materiaal, montagepasta en je gezond verstand.
Heb jij je pedalen al een keer vervangen of er een onderhoud op gedaan? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan de pagina.