Mtb marathon, wat is het en hoe train je ervoor?

Massastart tijdens een mtb marathon

Net als bij het lopen heb je ook in het mountainbiken een marathon discipline, hoewel deze niet olympisch is is er wel elk jaar een wereldkampioenschap marathon mountainbiken. Naast dit WK zijn er ook nog tal van marathonwedstrijden waar je ook als recreant aan kan deelnemen.

Wat is een mtb marathon?

Een mtb marathon is een lange mountainbikerit van minstens 80km met veel, tot wel 3500, hoogtemeters over een gevarieerd parcours van punt A tot B.

Marathon wedstrijden

In tegenstelling tot de klassieke XC-wedstrijden, waarbij er meerdere rondjes over een kort parcours gereden worden, wordt er bij een mtb marathon over een lang en uitgestrekt parcours gereden.

De marathon wedstrijden die onder de UCI regels (pagina 57) vallen, hebben een lengte van minimum 60 en maximum 160 km. Daarbij komen dan ook nog eens een duizelingwekkend aantal hoogtemeters.

Een marathon wedstrijd heeft altijd een massastart, waarbij dus iedereen tegelijk vertrekt. Het parcours is afgepijld en je krijgt als deelnemer ook het gpx-bestand van de route zodat je deze ook via je gps-toestel kan volgen. Onderweg heb je verschillende bevoorradingen en zelfs pechverhelping. De deelnemer die als eerste over de finish komt is vanzelfsprekend de winnaar.

Een wereldbeker marathon is een ééndagswedstrijd, echter bestaan er ook verschillende meerdaagse marathonwedstrijden, zoals de Cape Epic in Zuid-Afrika. Ook in België zijn er enkele meerdaagse marathon wedstrijden. Denk maar aan de BeMC (Belgian mountainbike challenge) en LCMT (Love cycling mountainbiking triathlon)

Marathon toertochten

Een marathon wordt soms ook als toertocht georganiseerd, hierbij vervalt het wedstrijdelement en kan je tussen bepaalde tijdstippen van start gaan. Je hebt hier meestal ook keuze uit verschillende afstanden waaronder dus ook de marathonafstand(en).

Mountainbike marathon wedstrijd en toertocht

Eén van de mooiste en meest bekende van dit soort toertochten is ongetwijfeld de Mill Man trail in het Müllerthal in Luxemburg. In tegenstelling tot de meeste toertochten in België en Nederland heeft de Mill Man Trail wel een massastart.

Marathon op eigen houtje

Ben je niet zo wild van wedstrijden, massastarts en filevorming die je wel eens hebt bij zulke evenementen? Fiets je liever alleen of met vrienden, dan kan je natuurlijk je eigen marathon “organiseren” door je eigen routes te maken of bestaande routes na te rijden en met elkaar te verbinden. Ook in het buitenland, tijdens een vakantie of daguitstap kan je je wagen aan een marathonavontuur.

Mtb marathon

Een marathon rijden op eigen houtje vergt wel wat meer voorbereiding omdat je onderweg geen bevoorrading en eventueel pechverhelping hebt. Neem dus zeker voldoende voeding mee voor onderweg en zorg ervoor dat je fiets in optimale conditie is en je voldoende materiaal op zak hebt moest je toch pech hebben onderweg.

Je bent volledig op jezelf (en/of je vrienden) aangewezen, wat het natuurlijk wel weer net dat tikkeltje avontuurlijker maakt.

Stoneman

De Stoneman challenge gecreeërd door Roland Stauder is een uitdaging, die je ondertussen in 5 landen kan beleven, waaronder sinds 3 juli 2020 ook in de Oostkantons van België. Dit is een uitgepijlde route met veel hoogtemeters die je in 1,2 of 3 dagen kan rijden (goud, zilver, brons).

Om deze tocht officieel te rijden heb je wel een betaald startpakket nodig. Met dit pakket word je, als je de rit uitrijdt, in de Stoneman finishers lijst opgenomen.

In dat pakket zit onder andere ook de kaart die je tijdens je tocht op verschillende checkpoints moet ponsen. Die checkpoints bevinden zich meestal op een bergtop. Natuurlijk kan je vals spelen, maar aangezien het geen wedstrijd is bedot je enkel jezelf.

Wil je een leuk aandenken aan je heroïsche tocht kan je ook nog kiezen om de stoneman trofee aan je pakket toe te voegen.

Doe je de tocht op 1 dag (gold) dan ben je een beest! Doe je de tocht op meerdere dagen dan kan je ook genieten van het bagagetransport die de verschillende accomodaties, die op de route liggen, aanbieden.

Ik geef je alvast nog een overzicht van de verschillende Stoneman tochten:

Ondertussen heb ik de Stoneman Arduenna gereden, benieuwd wat ik ervan vond? Lees dan zeker mijn verslag van deze Stoneman.

Trainen voor een mtb marathon

Om zulke extreme afstanden en dito hoogtemeters tot een goed einde te brengen en er onderweg ook nog van te genieten moet je uiteraard wel goed voorbereid zijn.

Misschien ben jij niet de persoon die er ook maar 1 seconde aan denkt zulke ritten te gaan doen. Je houdt het misschien liever bij een toertochtje van 40 of 50 kilometer, wat natuurlijk ook best leuk kan zijn. Maar jezelf een keertje uitdagen is een welgekomen afwisseling, neem het maar van mij aan.

Toegegeven, je moet er wel een beetje gek voor zijn. Een marathontocht, of het nu een meerdaagse is of niet, is altijd een aanslag op je lichaam, maar als je er specifiek voor gaat trainen dan valt het allemaal nog wel mee.

Voor je begint ga je best even kijken wanneer je de marathon, waarvoor jij gaat trainen, wil gaan rijden. Nu je einddoel bepaald is kan jij beginnen trainen. Maar hoe pak je dit nu precies aan?

Mtb marathon trainingsplan

Om een marathon vlot uit te kunnen rijden moet je uiteraard fysiek in orde zijn, en dit op drie vlakken:

  • Je moet de afstand aankunnen (duurtraining)
  • Je moet de hoogtemeters in de benen hebben (klimtraining)
  • Met de juiste combinatie van kracht, stabiliteit en conditie zit je zonder problemen uren op de fiets op moeilijk terrein (hiit en core-training)
Mountainbike marathon plan

Bigger, Better & Epic

Het Marathon Plan

Verander je ritten van 40km in epische avonturen van 100+km.

Geen opofferingen, geen saai trainingsschema en geen tijdsdruk!

1 plan, 11 stappen, 1 episch doel.
 Voor iedereen!

Duurtraining

Om een marathon tot een goed einde te brengen is het belangrijk veel kilometers aan één stuk te kunnen fietsen en gedurende lange tijd op je fiets te kunnen zitten.

Er is eigenlijk maar één manier om dit te trainen en dat is, je raadt het al, kilometers maken. Heb je een racefiets dan kan je dit volledig op de weg doen, dat gaat alvast ietsje sneller dan op de mountainbike.

Echter vind ik het zeker niet slechter om dit toch op de mountainbike te doen. Je kan dan hier en daar ter afwisseling enkele leuke gravelpaden of goed berijdbare offroad-paden in je routes steken. In een vorig artikel vertelde ik je al hoe je zelf routes kan maken.

Begin tijdig met duurtrainen zodat lange afstanden een gewoonte worden en je lichaam (en achterwerk) fysiek klaar is voor een dagje in het zadel.

Klimtraining

De hoogtemeters zijn misschien nog wel belangrijker dan de afstand om in de benen te hebben. Niet iedereen rijdt graag bergop en is er even goed in. Daarom moet je zeker hoogtemeters trainen anders rijd je een marathon nooit uit.

Mtb klimtraining in de bergen

Heb je weinig ervaring met klimmen lees dan zeker mijn artikel met tips om beter bergop te fietsen. Je kan hiervoor ook weer zelf kiezen of je de hoogtemeters op de weg of deels in het bos maakt. Doe hiermee vooral wat je zelf wilt en probeer er in de mate van het mogelijke ook van te genieten.

Ook hier geldt weer dat hoe beter jij hiervoor traint hoe makkelijker en vlotter het op D-day zal gaan.

TIP: Ben je aan het trainen voor een marathonrit van 150 kilometer met 3500 hoogtemeters dan is het overigens niet noodzakelijk de volledige afstand te trainen.
Ik ga er altijd van uit dat de laatste x-aantal kilometers en klimmetjes van de marathon wel op karakter en adrenaline afgelegd kunnen worden. Train dus tot ongeveer 70 à 80% van de totale afstand en hoogtemeters, dat zal zeker voldoende zijn.

HIIT en Core-training

Met core-training kan je ervoor zorgen dat de spieren rondom je romp sterker worden. Je gaat er niet harder of sneller van fietsen maar je gaat wel stabieler op je fiets van kunnen zitten. Hierdoor ga jij een lange tocht langer volhouden zonder onderweg last te krijgen van allerlei ongemakken.

Veel core-oefeningen, zoals bijvoorbeeld de plank of bridge, vind je ook terug bij een high intensity interval training, oftewel HIIT. Hiit is de ideale afwisseling voor je fietstrainingen wanneer je eens wat minder tijd hebt of het weer roet in het eten gooit. Een interval training hoeft dus niet noodzakelijk op de fiets te gebeuren.

Train je bijvoorbeeld 3 à 4 keer per week dan is het aan te raden minstens één high intensity interval training te doen. Weet je niet goed waar te beginnen, dan is dit boek boordevol oefeningen en tips zeker iets voor jou.

Mentale weerbaarheid

Je fysiek staat bijna op punt. De afstand en de hoogtemeters zitten in je benen en je algemene conditie is beter dan ooit. Je bent er fysiek klaar voor! Niets kan je nu nog tegenhouden, toch?

Wat vaak vergeten wordt bij zulke uitdagingen en beproevingen is het mentale aspect. Hoe goed jouw fysieke conditie ook is, als je mentale conditie niet even goed op punt staat, haal je het gewoon niet.

Mentale weerbaarheid

Een stemmetje in je hoofd of een kleine tegenvaller midden in je voorbereiding kan een enorme negatieve invloed betekenen als jouw mentale weerbaarheid niet op punt staat. Gelukkig kan je dit trainen en ik raad het ook gewoon aan om dit te trainen.

Hoe beter jij, zowel mentaal als fysiek, voorbereid bent, hoe leuker de uiteindelijke marathontocht of uitdaging voor je gaat zijn. Je gaat tijd hebben om te genieten zowel voor, tijdens als na de prestatie.

Ik zelf aan de lijve kunnen ondervinden hoe belangrijk het mentale aspect is om gemotiveerd te blijven, je doelen te bereiken en je vooral je niet van slag te laten brengen als het eens even wat tegen zit.

Ik was in volle training voor de Stoneman Miriquidi (gold, op één dag dus) toen de corona-crisis mijn plannen kwam dwarsbomen. Een tegenslag van jewelste, die ik makkelijk te boven gekomen ben dankzij de mental fitness bootcamp en het boek “Het leven, dat is pas topsport”, beide van ex-veldrijdster en wereldbekerwinnares Sanne van Paassen.

Als jij je mentale weerbaarheid boost en op punt kan zetten dan kan niets je nog stoppen je doelen te bereiken!

Wil jij of heb jij al eens een marathon op de mountainbike gereden? Ik hoor het graag in een reactie onderaan de pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“Zonder zorgen de winter door”