Wat is er leuker dan bergop rijden met de mountainbike? Bergaf rijden is vermoedelijk het antwoord. Maar om bergaf te kunnen rijden moet je eerst de berg op, tenzij je op een berg woont…
Om te kunnen genieten van een mooie afdaling is het best om nog wat reserves in de tank te hebben na een lange klim. Hoe je beter wordt in bergop fietsen, dat leg ik je uit aan de hand van deze 7 tips:
Tip 1: Begin niet te snel en zoek een comfortabel ritme met hoge cadans
Het belangrijkste bij een lange beklimming is je krachten te verdelen. Als je in het begin te hard gaat rijden zal je snel jezelf tegenkomen. Zoek daarom een ritme wat je lang kan volhouden en waarbij je nog comfortabel en met een hoge cadans kan fietsen. Het is beter te traag te vertrekken, en nog te kunnen versnellen naar het einde toe, dan andersom.
Wanneer het wat steiler wordt, probeer dan je hoge cadans aan te houden en schakel een tandje kleiner. Gaat het weer wat minder hard bergop, schakel dan indien mogelijk een tandje bij, maar houdt steevast een hoge cadans aan. Een hoge cadans zorgt ervoor dat je benen niet te snel gaan verzuren, zoals wanneer je veel te zwaar trapt.
Tip 2: Positie op de fiets en je gewicht verdelen
Klimmen gaat het makkelijkst wanneer je in het zadel blijft zitten. Je bevindt je dan in de meest aerodynamische houding. Als het steiler wordt kan je overwegen om rechtstaand te klimmen, al is dit een pak vermoeiender en hiermee zal je veel meer energie verbruiken. Probeer dit dan ook niet te lang aan één stuk te doen.
Het is ook belangrijk je gewicht goed te verdelen, zeker op de steilste stukken. Dit is zeker aan te raden wanneer je off-road klimt. Komt je voorwiel van de grond, verplaats je gewicht dan iets naar voren door je lichaam meer naar je stuur te buigen Slipt je achterwiel door, verplaats dan je gewicht naar achter.
Tip 3: Rijd met klikpedalen
Wel of geen klikpedalen, het is een kwestie van voorkeur. Maar door vast te zitten kan je “trekken” aan je pedalen, waarmee je toch wel een niet te onderschatten voordeel hebt wanneer je voorbij obstakels of op zeer steile stukken aan het rijden bent.
Zorg er steeds voor dat je klikpedalen en schoenplaatjes goed afgesteld zijn, zo voorkom je kwaaltjes en pijnlijke voeten of knieën. Via onderstaande link kom je te weten hoe je dat makkelijk zelf doet.
Klikpedalen en schoenplaatjes afstellen >>
Tip 4: Blijf eten en drinken tijdens het klimmen
Hoe zwaar de beklimming ook is, je gaat veel energie verbruiken. Het is van groot belang de verbruikte energie tijdig terug aan te vullen, anders ga je de top wellicht niet halen. Wanneer je het juiste ritme gevonden hebt wil je natuurlijk niet stoppen om te eten of te drinken, daarom zijn energie gels en sportdrank de ideale voeding en verfrissing tijdens het klimmen. Wanneer je uiteindelijk de top bereikt hebt kan je een lekkere reep eten.
Sportvoeding voor mountainbikers en wielrenners >>
Tip 5: Draag een hartslagmeter
Als je tijdens het mountainbiken een hartslagmeter draagt kan je goed in de gaten houden wanneer je je tempo moet gaan aanpassen. Schiet je hartslag de hoogte in dan is het tijd om wat te vertragen. Bij een beklimming zoek je dan ook best een hartslag waarbij je je niet opblaast. Probeer een comfortabele hartslag aan te houden, zo kan je lang klimmen zonder jezelf tegen te komen.
Je kan je maximale hartslag laten bepalen bij een dokter of bij een testcentrum. Simpeler en goedkoper is de volgende formule te gebruiken: 220 – je huidige leeftijd. Dit is natuurlijk niet 100% correct maar dan heb je toch een indicatie. Fiets dan met een hartslag tussen de 70 en 80% van deze waarde en de top bereiken zal geen probleem zijn.
De Ultieme mountainbike gids
Met een goede basis wordt mountainbiken alleen maar leuker. Geef je kennis, skills en beleving meteen een boost, schakel een versnelling hoger en neem een voorsprong op jezelf!
Ja hartslag kan je op verschillende manieren monitoren. Een borstband is het meest nauwkeurig. Deze kan je, indien compatibel, synchroniseren met je gps-toestel of smartwatch.
Heb je geen hartslagmeter, blijf dan in het ritme rijden waarbij je nog kan praten tijdens het fietsen.
Bekijk de top 6 beste hartslagmeters >>
Tip 6: Kijk naar waar je rijdt
Net zoals je bij technische stukken voorbij obstakels, wortels en dergelijke moet kijken is het bij een beklimming ook belangrijk om vooruit te kijken, te kijken naar waar je gaat rijden. Kijk dus niet de hele tijd naar je voorwiel. Kijk ver genoeg vooruit zodat je ziet wat er aan zit te komen, zo kan je tijdig schakelen, je ritme aanpassen, de juiste lijn kiezen….
Tip 7: Zorg dat jij en je fiets goed in orde zijn
Zorg er niet alleen voor dat je fiets en materiaal goed in orde is, zorg er ook voor dat je zelf fit en gezond bent voor je aan een zware tocht begint. Zorg dat je gewicht goed op punt staat. Elke kilo die je teveel weegt is een extra kilo die mee de berg op moet.
Zeker wanneer je gaat beginnen met mountainbiken lijkt klimmen misschien niet meteen het allerleukste aspect van mountainbiken en zou je liever enkel de coolste en vetste singletracks rijden. Mountainbiken zonder te klimmen gaat helaas niet lukken, zeker wanneer je af en toe toch eens een leuke uitdagende afdaling wil rijden.
Hoe je je goed kan voorbereiden op veel hoogtemeters leg ik je hieronder verder uit:
Bergop fietsen trainen
De beste manier om beter te worden in bergop fietsen is natuurlijk door veel bergop te fietsen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan aangezien we niet allemaal in de bergen wonen. Echter hoeft dat niet meteen een probleem te zijn. Hieronder enkele tips voor een goede klimtraining:
Bergjes en heuvels
Zoek een streek bij je in de buurt met enkele heuveltjes of steile stukken en verbind deze met elkaar zodat je een rondje krijgt. Dit rondje kan je dan een x-aantal keer na mekaar rijden zodat de klimmetjes elkaar opvolgen. Doe dit enkel als je echt specifiek wil trainen om beter te kunnen klimmen. Vaak wordt rondjes rijden best wel saai als je liever puur voor het plezier en de natuur rijdt.
Fitnessfiets
Is het even wat slechter weer of heb je geen zin in een lange training, dan kan je in de fitness fietsen. Het is makkelijk klimmen te simuleren op een fitnessfiets door bijvoorbeeld het vermogen te verhogen of een vooraf ingesteld intervalprogramma te selecteren. De opties zijn meestal vrij uitgebreid. Als je hiermee regelmatig afwisselt kan je goed berg op trainen.
Ook een smart fietstrainer kan erg handig zijn, zeker in combinatie met bij voorbeeld software zoals Zwift. Hiermee kan je zelfs de Ventoux of Alpe d’Huez beklimmen vanuit jouw living of kelder!
Bekijk alle toestellen om thuis te trainen en te fietsen >>
Zuid-holland / Ardennen
In Wallonië wordt het al wat heuvelachtiger en kan je vrij steile en ook langere beklimmingen doen, denk maar aan bijvoorbeeld “La Redoute”. Ook heb je hier zeer mooie bossen met zware en soms technische beklimmingen. Wissel wat af tussen technisch offroad en beklimmingen op de weg en je hebt meteen een goede training. Hier kom je makkelijk aan +1000hm op 40-50km.
Ook de vaste bepijlde mountainbikeroutes in Wallonië zijn soms erg leuk en goed om te trainen. In mijn voorbereiding op de Stoneman Arduenna, heb ik onder andere enkele vaste routes in Houffalize en Theux gereden om alvast wat hoogtemeters in de benen te krijgen.
Het terrein en de moeilijkheid van deze routes kan je vergelijken met het terrein in de Stoneman. Daarom waren deze ritten de ideale voorbereiding en laatste test om de Stoneman marathon tocht in één dag te rijden.
Wil je wat makkelijker terrein en brede veldwegen dan kan je naar Zuid-Holland trekken. Hier zijn veel uitgepijlde en uitdagende routes met vrij veel hoogtemeters bv (Epen, Gulpen etc….)
Rijd jij graag bergop of heb jij al wat ervaring in de bergen, laat het me dan zeker weten in een reactie onderaan de pagina.
2 reacties
Ik heb uitstekende ervaringen met fietsen met de mountainbike in Luxemburg. De infrastructuur is er uitstekend. Er zijn plenty hellingen en vooral in de herfst is de omgeving schitterend.
Luxemburg is inderdaad een mooie streek om te mountainbiken. Vooral de streek rond Berdorf, Müllerthal, Beaufort en Larochette, is prachtig om te biken. Daar kan je trouwens ook eindeloos wandelen en hiken…