Beginnen met mountainbiken: 15 tips voor een vlotte start

Beginnen met mountainbiken

Je staat op het punt om te beginnen met mountainbiken of je bent net begonnen, dat is alvast een zeer goede beslissing. Zoals je misschien al weet of zo dadelijk te weten gaat komen is mountainbiken een sport waar wel wat bij komt kijken. Voor je echt kan beginnen zijn er best veel dingen waar je op moet letten. Het begint al bij de keuze van de juiste fiets. Maar dan ben je er nog niet.

Eens je het onwennige beginstadium voorbij bent ga je sneller dan je ooit had durven denken de mountainbikemicrobe te pakken hebben. Ik waarschuw je alvast dat mountainbiken echt verslavend is en je na een tijdje niet meer zonder kan. Verwittig je omgeving want mountainbiken is niet enkel fietsen, het is zoveel meer.

Je nieuwe hobby word een nieuwe levensstijl. Ben je klaar voor jouw eerste avontuur, check dan zeker deze 15 tips zodat jouw eerste mountainbike ervaring meteen een succes wordt!

Algemene tips

1. Mountainbiken is een zomersport

Hoewel men wel vaker anders durft beweren is mountainbiken een echte zomersport. Niet voor niets is het onderdeel van de olympische zomerspelen. Gelukkig kan je wel gedurende het ganse jaar mountainbiken. Dat maakt deze sport net zo leuk. Heb je zin om te gaan mountainbiken dan is er niets dat je kan tegenhouden. Natuurlijk rijdt de ene persoon liever in de lente of de zomer terwijl de andere eerder voor de winter of herfst kiest. Elk seizoen heeft zo zijn voor- en nadelen net als het voor- en tegenstanders heeft.

Voordelen zomer
  • Fiets blijft proper
  • De buitentemperatuur is vaak aangenamer
  • Droge paden
  • De dagen worden of zijn langer dus kan je langer fietsen
Nadelen zomer
  • Veel minder toertochten
  • Meer drukte in de bossen (wandelaars en andere recreanten)
  • Alles staat in bloei dus paden kunnen dicht begroeid zijn
Voordelen winter
  • Veel georganiseerde toertochten
  • In de modder heb je meer techniek nodig (goede leerschool)
  • Nooit te warm om te mountainbiken
  • Basis conditie opbouwen voor het voorjaar en de zomer
Nadelen winter
  • Slijtageslag voor de onderdelen van je mountainbike (bij slecht weer en modder)
  • Veel poetswerk achteraf
  • Wielrenners kiezen in de winter voor de mtb, het wordt dan veel drukker in het bos en op toertochten

Omdat het weer nogal wispelturig kan zijn in België en Nederland zijn bovenstaande voor- en nadelen ook weer niet altijd van toepassing. Een natte zomer en een droge winter gooit bijvoorbeeld alles weer op zijn kop. Met slechts enkele kleine aanpassingen rijd je zonder zorgen het hele jaar op je mountainbike. Let er zeker op dat je na de zomer jezelf en je mountainbike goed voorbereid op de winter. Hoe je dat precies doet kom je te weten in mijn GRATIS e-book: “Zonder zorgen de winter door”.

2. Koop de juiste mountainbike

Het grootste stress- en twijfelmoment van iedere beginnende mountainbiker is zeker en vast de eerste mountainbike kopen. Ook al heb je op voorhand veel gelezen en opgezocht en misschien wel raad gevraagd, het blijft toch altijd een beetje spannend. Er is zoveel waar je rekening mee moet houden.

Het is natuurlijk verleidelijk om de mooiste fiets in de voor jou mooiste kleur te kiezen, al is dat helaas niet altijd de beste keuze. Of je nu een nieuwe of tweedehands mountainbike koopt, de kleur is de kleur en daar kan je maar weinig aan veranderen.

Koop jij het liefst de mountainbike die wat minder goed is maar wel de mooiste kleur heeft of koop je liever een betere fiets in een minder mooie kleur?

De tweede keuze gaat op lange termijn altijd de beste keuze zijn. Een mountainbike ziet nu éénmaal af wanneer je door de bossen en op ruig terrein gaan fietsen. Dan heb je dus maar beter een goede mountainbike.

Met een kwalitatief mindere bike sta je misschien wel voor je nog maar goed en wel begonnen bent al met pech langs de kant. Daar sta je dan met je mooie kleur… Laat de kleur dus niet jouw keuze beïnvloeden. Hou daarentegen wel rekening met de volgende zaken:

  • Waar ga jij voornamelijk fietsen? Ken je omgeving
  • De juiste framemaat

Waar ga je voornamelijk fietsen?

Scan je omgeving en het terrein bij jou in de buurt, want dat is namelijk voor 90% het terrein waar jij gaat fietsen.

Hoewel een hardtail (mountainbike met alleen voorvering) voor België en Nederland in veel gevallen de beste keuze is zou het zomaar kunnen dat jouw omgeving ook wel een full suspension mountainbike kan hebben.

Een downhillbike bijvoorbeeld valt waarschijnlijk voor ons al af. Wil je toch een keer van een andere discipline proeven dan kan je altijd een mountainbike huren.

Welke soorten mountainbikes zijn er dan precies?

[wptb id=5093]

3. De juiste framemaat

Koop altijd de juiste maat van fiets. Met een te groot frame ben je minder wendbaar en kan je moeilijker sturen. Je hebt minder controle over je mountainbike. Met een te klein frame ga je verkrampt op de fiets zitten en minder efficiënt kunnen trappen.

Is je droombike een maatje te groot of te klein? Dat is heel erg jammer maar je doet er dan beter aan een andere mountainbike te kopen. Laat je nooit overhalen een te grote of te kleine fiets te kopen.

4. Mountainbiken is meer dan fietsen door het bos

Fietsen door de bossen en over uitdagende trails is natuurlijk het allerleukste aspect van het mountainbiken, toch blijft het daar niet bij. Mountainbiken is veel meer dan fietsen alleen.

Na je rit begint het echte werk pas. Je wil immers altijd weer met een fiets op pad die volledig in orde is en niet halverwege begint tegen te werken. Daarom is het goed poetsen en onderhouden van je mountainbike minstens zo belangrijk als het fietsen zelf.

Je hoeft helemaal geen raketgeleerde te zijn om je bike in goede staat te houden en het hoeft ook allemaal niet lang te duren. Eens je de juiste methode, die voor jou het beste werkt, onder de knie hebt gaat dit allemaal supersnel.

Los van het vervangen van versleten onderdelen, wat je trouwens ook wel zelf kan doen, is vooral het schoonmaken van je mountainbike iets waar je maar beter vanaf de eerste rit alles van af weet.

Het is vooral belangrijk om altijd je cassette, tandwielen en ketting schoon te maken. Vuil, stof en modder zorgt er alleen maar voor dat alles gaat kraken, piepen en sneller gaat verslijten. Je frame hoeft niet altijd als nieuw te blinken, maar hou zeker je draaiende onderdelen goed proper.

5. Wat je vanaf rit één in zeker nodig hebt

Mountainbiken is niet alleen meer dan fietsen, het is ook meer dan je mountainbike alleen. Je moet natuurlijk niet meteen alles hebben wat een doorwinterde mountainbiker in huis heeft. Dat komt wel vanzelf na een tijdje. Toch zijn er enkele dingen die je vanaf het begin best wel even in huis haalt. Komt ie:

  • Helm
  • Fietsbroek met zeem
  • Mountainbikeschoenen

Helm

Veiligheid eerst! Je hebt maar één hoofd en één stel hersenen, die bescherm je dus maar beter. Het klinkt logisch maar toch zie je ze af en toe nog rijden: mountainbikers zonder helm die lekker tussen de bomen slingeren. Het loopt misschien niet zo vaak mis, maar als het dan misloopt, loopt het grondig mis.

Draag dus altijd een helm. Ook bij een helm is de kleur van ondergeschikt belang en kies je maar beter voor de beste helm in plaats van de mooiste.

Bekijk hier waar je op moet letten bij de keuze van de beste helm >>


Fietsbroek met zeem

Je kan natuurlijk in je gewone sportkledij op de mountainbike stappen maar dat ga je achteraf misschien wel bekopen met een pijnlijk achterwerk. Zadelpijn is één van de redenen waarom een mountainbike wel eens vaker in de schuur blijft staan.

Toch is het makkelijk te voorkomen door een fietsbroek met zeem te dragen tijdens het mountainbiken. Het is misschien niet stoer of mooi, maar het is wel praktisch en voorkomt een heleboel frustratie, zeker wanneer je ritten steeds langer en langer worden.

Bekijk de beste fietsbroeken >>

Schoenen

Wanneer je een fiets koopt in een winkel zal je merken dat er nooit pedalen op die fiets zitten. Dat heeft natuurlijk een reden. Er zijn twee soorten pedalen namelijk klikpedalen en vlakke pedalen (flat pedals). Je kan ook met je gewone sport- of wandelschoenen fietsen als je voor vlakke pedalen hebt gekozen.

Toch is het aan te raden om ook met vlakke pedalen speciale mountainbikeschoenen te dragen. Vlakke pedalen zijn namelijk uitgerust met pinnetjes die je meer grip op de pedalen geven. Speciale flat pedal schoenen hebben dan ook een zool die meer grip biedt dan een gewone sportschoen.

Kies je voor klikpedalen dan moet je wel speciale mountainbikeschoenen aanschaffen omdat er een schoenplaatjes onder gemonteerd moeten worden.

Voordelen van klikpedalen
  • Meer controle omdat je vasthangt aan je pedalen
  • Efficiënter trappen, er gaat geen trapkracht verloren
  • Je kan trekken aan de pedalen, wat klimmen makkelijker maakt, zeker wanneer het erg steil wordt
Nadelen van klikpedalen
  • Uitklikken moet je gewoon worden en oefenen
  • In het begin ga je wel eens te laat uitklikken (en omvallen)
  • Goede afstelling van de schoenplaatjes is nodig om blessures te vermijden

Bekijk de beste mountainbikeschoenen met kliksysteem >>

Voordelen vlakke pedalen
  • Meer vertrouwen
  • Je kan snel een voetje bijzetten indien nodig
  • Makkelijker lopen
  • Groter contactoppervlak
Nadelen vlakke pedalen
  • Je voet kan sneller van het pedaal schieten
  • Minder efficiënt trappen
  • Je kan niet trekken aan de pedalen
  • Bunny hoppen is moeilijker omdat je niet vasthangt

Bekijk de beste mtb flat pedal schoenen voor heren én dames >>

Deze keuze is geheel persoonlijk en moet je echt zelf maken.

Een helm, schoenen en een fietsbroek zijn dingen die niet mogen ontbreken voor je aan je eerste rit begint. Al de rest kan je achteraf nog bijkopen wanneer het je uitkomt.

6. Kennis van basisonderhoud is een must

Een lekke band en een gebroken ketting zijn dingen die je hoe dan ook onderweg wel een keertje gaat tegenkomen. Het zou zonde zijn als zulke dingetjes het einde van je rit zouden betekenen.

Een beetje kennis van basisonderhoud is dan ook een must alvorens je voor de eerste maal het bos intrekt. Uiteraard heb je voor sommige van deze pechgevalletjes wel wat materiaal nodig om het vlot te kunnen verhelpen.

Bekijk hier de tools die je bij elke rit zeker op zak moet hebben >>

Om niet voor verrassingen komen te staan, moest het een keertje voorvallen, kan je thuis al een keertje oefenen door bijvoorbeeld je band als eens te vervangen. Eens je de techniek onder de knie hebt is dat een klus die zo geklaard is, ook wanneer je midden in het bos staat.

Natuurlijk weet je niet op voorhand wat er eventueel gaat gebeuren en kan je je niet voorbereiden op alle soorten pech. Het is net daarom dat je maar beter de nodige tools bij je hebt.

Rijd je met vrienden die meer ervaring hebben, dan zullen ze je maar al te graag helpen wanneer jij eens pech hebt en niet weet hoe het te verhelpen. Laat hen dan niet al het werk zelf opknappen maar kijk, en steel met je ogen en help een beetje mee. Op die manier kan jij het de volgende keer zelf oplossen.

Rijd je vaak in je eentje zorg er dan voor dat je op voorhand al wat kennis hebt opgedaan.

Rijtechniek tips

Mountainbiken is toch net weer wat anders dan door de stad fietsen met je gewone fiets. Zeker wanneer je pas begint is het daarom erg handig en leerzaam om met meer ervaren mountainbikers op pad te gaan. Je kan namelijk erg veel leren wanneer je iemand op de trails volgt.

Niet getreurd als je toch meestal alleen gaat mountainbiken, ook op deze manier ga je snel (uit fouten) leren en een betere mountainbiker worden.

Met de onderstaande basistechnieken worden je eerste ritten al een pak aangenamer en ga je zeker en vast vlotter over de trails.

7. Neem de juiste houding aan

Terwijl je op vlakke en snelle stukken vaak gewoon in het zadel kan blijven zitten wordt het pas echt leuk wanneer je obstakels en afdalingen voorgeschoteld krijgt. Je zal hoe dan ook je houding moeten aanpassen en je in de aanvalshouding zetten. Maar wat is dat nu precies en hoe doe je dat?

De aanvalshouding is de houding die je altijd zou moeten aannemen bij afdalingen en situaties waarbij je niet hoeft te trappen.

  • Als eerste moet je je pedalen volledig horizontaal plaatsen zodat je voeten op gelijke hoogte staan, het verst van de grond. Op die manier kunnen je pedalen geen obstakels meer raken.
  • Kom uit het zadel en ga recht op de pedalen staan. Buig hierbij een beetje door de knieën. Je kan maar tot op een zeker niveau door je benen zakken omdat je zadel op een bepaald moment in de weg gaat zitten. De oplossing hiervoor kan een dropper seat post zijn.
  • In deze houding worden de schokken van het terrein door je lichaam opvangen. Je armen en benen zijn nu het verlengde van de vering van je fiets. Buig naast je benen ook je armen en buig deze iets naar buiten. Op die manier kunnen deze makkelijk mee bewegen en fungeren ze als schokdempers wanneer je obstakels neemt of door een kuil rijdt.
  • Probeer je rug recht te houden en zo je zwaartepunt omlaag te brengen. Het is op deze manier ook makkelijker om (ver) vooruit te kijken zodat je kan zien welke obstakels er nog aan zitten te komen.
  • Breng het zwaartepunt tot boven de trapas zodat je gewicht optimaal verdeeld is over de fiets.
  • Houd ook je polsen in één rechte lijn met je onderarmen om overbelasting van de polsen en gevoelloosheid in je armen te voorkomen.
Aanvalshouding op de mountainbike

Maak er een gewoonte van om bij afdalingen en het nemen van obstakels uit het zadel te komen en de aanvalspositie aan te nemen. Het gaat niet enkel vlotter maar het zal ook veel leuker zijn en je gaat minder kans hebben op een valpartij.

8. Kijken, kijken en nog eens kijken…

Het is de bedoeling dat je ver voor je uit kijkt (zo’n tiental meter) en niet net voorbij je voorwiel. Wanneer je een bocht nadert moet je door de bocht kijken, op die manier ga jij er het vlotst doorheen. Het hetzelfde geldt voor obstakels zoals wortelpaden of passages met veel stenen en rotsen.

Kijken waar je naar toe wil rijden

Als je naar die ene grote wortel of steen gaat kijkt en blijft kijken dan ga je er zeker en vast tegenaan rijden. Kijk je voorbij deze obstakels dan ga je er vlot overheen rijden. Ligt er naast het pad een diepe afgrond dan kijk je ook maar beter recht voor je, je wil immers niet de afgrond insturen.

Het zijn je ogen die bepalen waar jouw fiets naartoe stuurt. Daarom is kijken zo belangrijk en behoort het tot de belangrijkste basistechnieken van het mountainbiken.

Dit klinkt allemaal erg simpel, maar het vraagt toch enige training en gewenning om dit onder de knie te krijgen. Let er daarom vanaf je eerste rit al op dat je deze techniek juist toepast.

9. Laat je mountainbike het werk doen

De meeste mountainbikes hebben tegenwoordig 29” wielen. In combinatie met de dikke banden rollen ze vlot over alle obstakels heen, zonder dat je daarvoor veel moeite moet doen. Waarom zou je trouwens zelf moeite doen als de mountainbike dat in jouw plaats kan doen.

Het enige wat je zelf moet doen is voldoende snelheid maken en je in de aanvalshouding zetten. De mountainbike doet dan de rest wel. Benen en armen een beetje naar buiten, poep van het zadel en laat maar bollen.

Ook in afdalingen laat je je fiets het werk doen. Probeer in elk geval niet te verkrampen maar blijf ontspannen en neem de aanvalshouding aan. Het enige wat je zelf moet doen is voor je uit kijken en de juiste lijnen kiezen.

Het is misschien allemaal erg simpel verwoord waardoor het lijkt alsof je mountainbike alles automatisch doet. Je weet best dat dat zeker niet het geval is. Maar onthoud wel dat wanneer je je mountainbike volledig onder controle hebt, deze veel werk voor jou zal opknappen.

10. De juiste remtechniek

Mountainbikes met schijfremmen hebben een enorme remkracht. De juiste remtechniek is dan ook cruciaal. Je remmen kan je vlot met één of twee vingers bedienen. Houd dus steeds één of twee vingers aan de remgreep.

De rem vooraan is de krachtigste en zorgt voor 70% van de totale remkracht, maar het is natuurlijk oppassen geblazen. Indien je enkel je voorrem (te hard) inknijpt heb je kans om over je stuur te vliegen. Daarom gebruik je beter beide remmen.

Zorg ervoor dat je wielen tijdens het remmen niet blokkeren. Gaan je wielen toch slippen laat dan de remmen even los en rem daarna opnieuw. Wanneer je wielen gaan slippen verlies je grip met de ondergrond waardoor je geen controle meer hebt over de fiets.

Wanneer je (plots) erg hard moet remmen verplaats dan je gewicht naar achteren en naar onder. Probeer gedoseerd te remmen zonder dat je wielen gaan slippen. Naarmate je snelheid afneemt kan je geleidelijk aan weer naar voren komen.

Nog enkele praktische remtips:

  • Rem steeds voor de bocht, mocht je toch teveel snelheid meenemen in de bocht gebruik dan enkel je achterrem.
  • Tijdens steile afdalingen is het aangeraden beide remmen te gebruiken. Verplaats je lichaam ook zo ver mogelijk naar achteren.
  • Op glad terrein of natte wortels en stenen is het beter niet te remmen met je voorrem omdat de kans bestaat dat je voorwiel dan wegglijdt.
  • Soms is het ook beter om helemaal niet te remmen en je mountainbike over de obstakels te laten rollen. Twijfel niet maar vertrouw in die situaties op je mountainbike. Dit is iets wat je al doende leert en na verloop van tijd beter kan inschatten.

11. Klimmen en dalen

Bergaf rijden is natuurlijk superleuk maar daarvoor moet je eerst de berg op. Dalen doe je zoals eerder vermeld in de aanvalshouding en je laat je mountainbike het meeste werk doen. Klimmen daarentegen vergt een totaal andere houding.

Afhankelijk van hoe steil de beklimming is breng je je gewicht naar voren door op de punt van het zadel te gaan zitten. Hierdoor voorkom je op de steilste stukken dat je voorwiel van de grond komt. De keerzijde hiervan is natuurlijk dat je achterwiel tractie kan verliezen en zou kunnen beginnen door te slippen.

Tijdens het klimmen moet je “spelen” met je gewichtsverdeling.

Wat ook enorm belangrijk is tijdens het klimmen is voor je uit kijken. Op die manier zie je tijdig wat er op je af gaat komen en kan jij de juiste lijn en de juiste versnelling kiezen. Die ene wortel kunnen ontwijken kan een verschil maken tussen bovenkomen of stilvallen en moeten afstappen.

Probeer ook steeds te blijven trappen, ook wanneer er obstakels op het pad liggen. Stilvallen is te voet staan. En het is best moeilijk om terug op gang te komen op een steile helling. Probeer dus je momentum te behouden door te blijven trappen (op een klein verzet) en ver genoeg voor je uit te kijken.

Bekijk hier nog 7 extra tips om vlot bergop te fietsen >>

Wat je zeker niet mag vergeten

12. Eten en te drinken

Net zoals bij de meeste intensieve sporten ga je best wat energie verbruiken en dus ook energie moeten bij aanvullen. Dat doe je door te eten en te drinken. Naast gewone voeding kan je daarvoor ook gebruik maken van sportvoeding.

Wanneer je ritten langer duren dan één uur is het verstandig te eten en te drinken. Sportdrank of water kan je makkelijk meenemen in een bidon of een rugzak met drinksysteem zoals bijvoorbeeld een camelbak.

Bekijk de beste camelbak’s om te mountainbiken >>

Bekijk de 10 beste mtb fietsrugzakken met drinksysteem >>

Eten in welke vorm dan ook kan je ook opbergen in zo’n camelbak, net als je materiaal en eventueel een regenjas en dergelijke.

Verplicht jezelf om te drinken tijdens het fietsen ook al heb je geen dorst. Ben je meer dan één uur onderweg dan moet je zeker ook eten. Indien je dat niet doet kan je na verloop van tijd de man met de hamer wel eens tegenkomen.

Eens je energievoorraad op is haal je dit nooit meer in of maak je dat niet meer goed. Terug thuis geraken zonder jus in de benen is vaak een helse opdracht die het plezier in het mountainbiken snel kan doen verdwijnen.

13. Bouw aan je conditie

Was je al sportief voor je begon met mountainbiken dan had je waarschijnlijk al wel een goede basisconditie. Ben je echter vanaf nul begonnen dan ga je merken dat je conditie snel zal verbeteren door veel te mountainbiken. Het is een erg veelzijdige sport waarmee je onbewust verschillende trainingen uitvoert tijdens je ritten.

Op rustige en vlakke stukken (op de weg) train je je duurvermogen terwijl je in het bos en op de pittige klimmetjes aan interval en krachttraining doet.

Het is zeker ook verstandig om naast het mountainbiken aan je conditie te werken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door te lopen, zwemmen of cardio training in het fitnesscentrum. Naast cardio en uithouding zijn core stability en krachttraining ook erg nutti gvoor mountainbikers.

Je benen worden wel sterker door op de fiets te zitten. Om je lichaam in proportie te houden kan je daarom naast het mountainbiken nog aan krachttraining doen. Core stability is ook erg nuttig omdat je wel wat gevoel voor evenwicht en balans nodig hebt om goed over technische stroken te kunnen rijden en je fiets daarbij onder controle te houden.

Hiit is ook een erg goede manier om kracht en core stability in één keer te trainen, het kost je niet eens veel tijd en het is superefficiënt. Is het een keertje geen fietsweer buiten, dan kan je ook gewoon thuis aan je conditie werken. Hoe je dat precies moet aanpakken kom je te weten in onderstaand artikel:

Thuis trainen voor mountainbikers: hoe doe je dat en wat heb je nodig? >>

14. Ken je eigen grenzen

Is mountainbiken gevaarlijk? Ja, mountainbiken kan gevaarlijk zijn wanneer je je eigen grenzen niet kent of er geen rekening mee houdt. Niet iedereen is even vlot of behendig. Hoewel je dit in bepaalde mate wel kan trainen is er altijd wel ergens een niveauverschil.

Daarom is het belangrijk om niet naar anderen te kijken maar enkel naar jezelf. Als jij anderen blindelings gaat volgen en dingen gaat doen waarvoor je eigenlijk nog niet klaar bent, dan ga je ongelukken veroorzaken.

Om beter te worden moet je natuurlijk af en toe wel eens uit je comfort zone stappen. Mits je je gezond verstand gebruikt is dat zeker en vast een goed idee en daar ga je dan later de vruchten wel van plukken.

Ben je (nog) niet zeker van je stuk of ben je niet 100% overtuigd dat je een bepaalde jump of technische passage aandurft, laat deze dan aan je voorbij gaan en oefen verder tot je wel zeker bent van jezelf.

Laat je nooit ompraten om dingen te doen die je niet wilt, kunt of waarvoor je nog niet zeker genoeg bent. Zo blijft het leuk en ga je niet met schrik op de mountainbike stappen.

15. Have fun

Deze laatste tip sluit een beetje aan bij de vorige. Het allerbelangrijkste, en dat mag je nooit vergeten, is dat je je amuseert en plezier hebt op de mountainbike. We zijn geen profatleten en moeten er al zeker ons geld niet mee verdienen dus kunnen we maar beter zoveel mogelijk fun hebben.

Doe dus enkel alleen hetgeen jij zelf wilt en laat je niet leiden door anderen en spiegel je zeker niet aan profs of mensen die beter zijn of meer ervaring hebben dan jou.

Met deze 15 tips kan jij alvast zorgeloos aan je eerste mountainbikeavonturen beginnen. Wil je toch nog wat extra tips neem dan zeker een kijkje tussen mijn andere artikels vol tips & tricks en bekijk zeker de onderstaande extra tip…

Extra tip: save the best for last

Bij Mountainbikevibes zitten we maar amper stil, zo schreven we ook al het e-book De ultieme mountainbike gids, een e-book vol tips, kennis en info over alles, ja echt alles, wat je zou moeten weten over mountainbiken. Alles wat je wel en niet moet doen en waar je rekening mee moet houden, gebundeld in één e-book.

De ultieme mountainbike gids

De ervaring en kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan heb ik gebundeld in dit e-book zodat je snel en met een goede basis van start kan gaan. Eens je de basics kent en al een idee hebt wat er nog allemaal bij je nieuwe hobby komt kijken, kan werkelijk niets je nog tegenhouden!

Wil jij een vlotte start nemen, meteen in een hogere versnelling rijden, je kennis en skills een boost te geven zodat elke rit een echte beleving wordt? Dan is de Ultieme Mountainbike Gids zeker wat voor jou!

Met de bovenstaande tips heb je meteen genoeg kennis om helemaal los te gaan op de leukste trails. We wensen je alvast erg veel succes en plezier tijdens het beoefenen van jouw nieuwe en prachtige hobby!

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”