Mtb in Houffalize: tripverslag

Mountainbiken-Houffalize-Route4

Houffalize is in de mountainbikewereld geen onbekende plek. Vroeger werd er jaarlijks een world cup wedstrijd georganiseerd. Het parcours van toen, moest je je er aan durven wagen, is nog steeds uitgestippeld met zwarte pijlen.

Houffalize stond bij mij al lang op mijn lijstje van plaatsen waar ik eens wou gaan mountainbiken. Op een bloedhete dag leek het me een goed idee om naar de Ardennen te trekken om er wat verfrissing te gaan opzoeken.

Mtb routes Houffalize

In Houffalize heb je maar liefst zeven uitgepijlde routes van verschillende moeilijkheidsgraad, afstand en hoogtemeters. De routes zijn gemarkeerd met het internationale MTB-logo (driehoekje met 2 bollen onder) in diverse kleuren en de nummer van de route.

 • Route 1 (geel): 18 km
 • Route 2 (blauw): 27 km
 • Route 3 (rood): 35 km
 • Route 4 (rood): 35 km
 • Route 5 (blauw): 28 km
 • Route 6 (groen): 21 km
 • XCO – parcours (zwart): 3,5 km

De zwarte route is vanzelfsprekend de moeilijkste. Daarna volgt groen en rode route nummer 3. De overige routes zijn van gemiddelde moeilijkheid en niet heel technisch. Geel is de makkelijkste en minst uitdagende route.

Omdat ik er vaak alleen op uit trek, mijn technische skills niet om over op te scheppen zijn en ik graag heelhuids terug thuiskom koos ik in eerste instantie voor de twee blauwe routes. Echter heb ik mijn plannen onderweg wat gewijzigd, waarom dat was lees je in mijn verslag hieronder.

Dagje mountainbike in de Ardennen

Na een vrij vlotte autorit van anderhalf uur kwam ik aan in het centrum van Houffalize. Omdat ik graag goed voorbereid aan dingen begin had ik al op voorhand even gecheckt waar ik mijn auto kon parkeren. Ik parkeerde op het plein aan de kerk (Place de l’eglise).

Place de l'Eglise Houffalize
Place de l’Eglise

Hoewel Houffalize niet al te groot is zijn er overigens nog gratis parkeermogelijkheden die ook aangegeven staan. Moest er in het centrum geen plaats meer zijn kan je , net voor je het centrum binnenrijdt, aan het kerkhof parkeren.

Alle routes vertrekken vanuit het centrum en dit staat ook duidelijk aangegeven met de bekende bewegwijzering. De eerste route die ik ging rijden was de blauwe route nummer 5. Ik had lovende commentaren gelezen over deze route, dus die wou ik zeker eens uitproberen.

Mtb route 5 in Houffalize

Deze route begint meteen met een klim over verharde weg. Als opwarmertje kan dit al meteen tellen. Na ongeveer 5 kilometer ga je op deze route pas offroad.

Mtb route 5 in Houffalize

De bepijling was achteraf gezien zeker niet slecht, maar af en toe is het toch goed uitkijken. Ik had ook het gpx-bestand bij van de route maar deze klopte niet 100%. Omdat mijn arendsoog er af en toe toch in slaagde een pijl te missen heb ik wat extra kilometers mogen maken in deze prachtige omgeving. Op zich was dat dus niet zo heel erg.

Deze route bestaat vooral uit brede veldwegen. Niet zo spannend misschien, maar ze zijn zeker niet vlak. Het is eigenlijk constant klimmen en dalen en af en toe een rustig lopend stuk.

Je rijdt dus meestal naast de bossen maar hier en daar rijd je er soms toch een stukje door. In die bossen is het soms wel wat uitkijken voor geulen, kuilen en diepe plassen water. Zeker wanneer je vanuit een zonnige open vlakte het bos inrijdt, is het contrast qua licht vrij groot (al kan dat ook aan mijn zonnebril gelegen hebben).

Mtb route 5 in Houffalize
Mtb route 5 in Houffalize

Via de verharde weg rijd je van veldweg naar veldweg. Enkele pittige afdalingen met veel en grote losse stenen zorgen er wel voor dat deze route enige uitdaging biedt. Toch had ik er, na het lezen van de goede beoordelingen, toch wat meer van verwacht.

Waar de route gelijk loopt met de gele route is het echt saai en ben je blij wanneer de blauwe pijl de andere kant op wijst.

Naar het einde toe is er nog een vrij opmerkelijke passage wanneer de bepijling je recht een camping opstuurt. Hier rijd je deels onverhard tussen de vakantiehuisjes vrij steil en kronkelend omhoog, best speciaal. Na 28 km en ongeveer 600 hoogtemeters kom je terug aan in het centrum van Houffalize.

Eten tijdens het mountainbiken in Houffalize

Je kan tijdens de routes ook overschakelen naar een andere route. Ik deed dit niet, omdat ik liefst nog een keer langs de auto wilde passeren om mijn drank wat extra te koelen aangezien het 30 graden was. Omdat ik sneller rond was dan ik oorspronkelijk gedacht had (later meer hierover) had ik dus nog wat extra tijd over.

Route 5 (blauw)

Mountainbikegehalte
Landschap & omgeving
Technische moeilijkheid
Bewegwijzering

Eindoordeel

Leuk om een keer gedaan te hebben, er mocht iets meer offroad in de route zitten. De pittige hellingen en enkele snelle afdalingen zijn de hoogtepunten van de route.

3

Mtb route 4 in Houffalize

De blauwe route viel me qua mountainbikegehalte wat tegen, daarom had ik niet veel zin om de andere blauwe route, die nog makkelijker zou zijn, te rijden. Ik wou toch, voor ik weer anderhalf uur in de auto moest zitten, met een tevreden gevoel naar huis gaan. Ik besloot mijn plannen te wijzigen en de rode route nummer 4 te rijden.

Bij deze route ben je nog maar net het dorp uit of je gaat al meteen offroad. De route start echt veel belovend en je wordt meteen getrakteerd op een prachtig uitzicht.

Mtb route 4 in Houffalize uitzicht

Vanaf dan is het steeds (pittig) klimmen en dalen met hier en daar een licht technisch stukje, dat goed te doen is voor iedereen. Een stukje verderop viel het me op dat de route iets saaier werd en meer op de blauwe route, die ik hiervoor gereden had, begon te lijken. Het landschap was wel nog steeds schitterend en glooiend.

Rustige veldwegen en passages en korte passages over de weg wisselden elkaar af. Ik was tijdens het fietsen echt aan het hopen dat dit het niet was, dat er toch nog leuke dingen zouden komen…

Wat was ik blij, toen na dit wat saaiere stuk de echte fun kon beginnen. Ik zat nochtans nog steeds op dezelfde route. Plots doken er steeds meer singletracks op die afgewisseld werden met pittige klimmetjes en sublieme afdalingen.

Mountainbike route 4 in Houffalize

De eerste mooie afdaling was een vrij makkelijke, recht toe recht aan over een breed pad met losse stenen, maar “ojee” wat een snelheid kon je maken. Aan deze afdaling kwam haast geen einde, ik werd er blij van, terwijl ik geen flauw idee had wat er nog ging komen.

Even verderop, na weer een pittig klimmetje, volgde de meest technische afdaling van de route. Een iets minder breed pad, supersteil en bochtig naar beneden over losse stenen en wortels. Hoewel deze wel relatief lekker bolde, had ik toch regelmatig mijn remmen nodig. Ik was ondertussen happy dat ik toch voor deze rode route gekozen had.

Ik passeerde ook nog een bos waar zeer weinig zonlicht leek te komen, want er lagen enorm veel plassen waar je niet omheen kon rijden. Afkoeling was welkom maar de besmeurde fiets vond ik wat minder. Het omaatje op de stadsfiets ( ze had wel een helm op, top), die ook op dit pad aan het rijden was, had ik graag na deze passage nog een keertje terug willen zien.

Een deel van de route loopt ook gelijk met de blauwe route die ik eerder op de dag deed maar dan in tegengestelde richting.

Nog enkele singletracks, veldwegen en een pittige klim later volgde alweer een pijlsnelle afdaling door een bos, waar het wel uitkijken geblazen was (ik kwam onder aan de afdaling wandelaars tegen, dus ik denk dat de omgekeerde richting een wandelroute was). Als je hier de remmen loslaat en goed stuurt knal je in een rotvaart door dit bos naar beneden. Ik hield me om veiligheidsredenen nog een beetje in maar dit was echt superleuk!

Mountainbike route 4 in Houffalize

Voor je terug richting het dorp rijdt moet je nog even een wortel- / rockgarden naar beneden met aan je rechterkant een afgrond. Dit was het enige echt technische stukje van nog geen 100 meter lang. Dit stuk kan je ook makkelijk laten voor wat het is of even te voet afwerken moest het je te spannend/gevaarlijk lijken.

De bepijling was ook op deze route goed, met hier en daar een verscholen pijl. De route is 35 km lang en ik had op voorhand gelezen dat deze 800 hoogtemeters zou hebben. Ik kwam uit op een 600-tal hoogtemeters. Hierdoor lijkt deze route minder zwaar dan de blauwe die ik eerder op de dag reed.

Route 4 (rood)

Mountainbikegehalte
Landschap & omgeving
Technische moeilijkheid
Bewegwijzering

Eindoordeel

Pittig klimmen, supersnelle afdalingen en hier en daar wat technischer. Deze route heeft het allemaal zonder echt té technisch te worden.
Deze route ga ik zeker nog een keertje rijden!

3.6

Mountainbiken in Houffalize: de moeite waard?

Als je van dit verslag spectaculaire enduro- en downhilltrails verwacht had dan is het antwoord zeker “neen”. Rijd je, zoals mij, op de mountainbike voor de totale beleving dan is het antwoord zeker en vast “ja”.

De routes die ik reed zijn voor iedereen te doen, al is het wel aan te raden een degelijke mountainbike mee te brengen. Heb je geen mountainbike en wil je toch eens van de sport proeven kan jer eentje huren bij Houffa Bike (Avenue de la gare 23).

Voor de routes die ik reed is een hardtail zeker voldoende, al kan een fully voor extra comfort zorgen. Ik deed de routes op een Scott Scale 910 hardtail. Hoewel ik al vaak in de Ardennen reed en voor ik tubeless ging nooit lek gereden heb, is een tubeless set banden in mijn ogen hier wel een must. Een snakebite ligt, met de vele losse stenen en wortels, steeds op de loer. Ik reed met een Racing Ray voor- en een Racing Ralph achterband. Dit was de eerste echte “ardennentest” met deze banden en ze hebben de test zonder problemen doorstaan. Meer weten over deze topcombo?

Voor mij is mountainbiken in de eerste plaats “in de natuur zijn”. Ik ben graag in de natuur en rijd er ook graag doorheen. Met deze twee routes en hier en daar wat verkeerd rijden kwam ik uit op een kleine 73 km met 1252 hoogtemeters.

Strava statistieken Houffalize

Het kan aan mijn goede conditie gelegen hebben maar ik was zeker niet stikkapot na deze rit. Hoewel ik niet met gemiddelde snelheid bezig ben of er echt rekening mee houd, maak ik wel een tijdsinschatting voor mezelf en het thuisfront. Omdat Houffalize in de ardennen ligt en het zeker niet vlak is had ik geschat tegen een gemiddelde van 17 km per uur te fietsen. Achteraf gezien ging het toch wat vlotter dan vooraf ingeschat.

Strava statistieken Houffalize

Ik had me voorgenomen om op tijd naar huis te rijden om zo het rush hour in Luik te vermijden. Omdat ik nogal neurotisch ben in mijn planning hield ik me er maar aan, al had ik er graag nog een route bijgedaan om zo rond de 100 km uit te komen. Dat is voor de volgende keer.

Dagje mtb in Houffalize

Was het de lange autorit heen en terug waard? Voor mij wel, al had ik makkelijk hetzelfde aantal hoogtemeters ook dichter bij huis kunnen maken. Ik woon dicht bij het Hageland (omgeving Diest, Bekkevoort, Tielt-Winge,…) waar ik ook deze hoogtemeters kan maken over ongeveer hetzelfde terrein. Weliswaar moet ik in het Hageland hiervoor wel een pak meer kilometers maken. Ook Zuid-Holland ligt wat dichterbij en daar maak je vlot 1000 hoogtemeters op hetzelfde aantal of zelfs minder kilometers.

Toch was Houffalize voor mij de moeite waard en zeker voor herhaling vatbaar. De natuur is prachtig en ik was soms echt alleen op de wereld. Lange stukken zonder ook maar een levende ziel tegen te komen. Zalig om één te kunnen zijn met de natuur. Ik kom zeker terug voor de andere routes en om deze routes in combinatie met de andere te rijden om er een heroïsche marathon ardennenrit van te maken.

Mountainbiken in Houffalize

Mountainbike weekend in Houffalize

Wil je zelf ook eens naar Houffalize komen om te mountainbiken of te wandelen (ook zeer mooi en leuk) maar is het wat te ver rijden voor slechts een dagje, dan kan je een hotel of vakantiehuisje boeken of logeren op één van de vele campings in en rond Houffalize.

Het centrum van Houffalize ziet er niet alleen gezellig uit het was ook gewoon gezellig, dat gevoel kreeg ik meteen wanneer ik er door fietste. Achteraf kan je iets eten of drinken op één van de terrasjes. Dat deed ik nu niet omdat ik alleen op pad was.

Heb je zelf al eens routes in Houffalize gereden of ben je dat van plan? Laat het me dan zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

9 reacties

  1. Hey Sam,

   Ik schat dat je binnen max 2 uurtjes zeker wel rond bent. Ligt er voornamelijk aan hoe goed je kan bergop rijden.

   Geniet ervan!

   Geert

 1. Hoi Geert,

  Bedankt voor het verslag, zeer inzichtelijk en leuk om te lezen. Ik ga volgende maand met een paar vrienden naar Houffalize om te mtbiken. We zullen zeker één of meerder routes in Houffalize rijden. Aangezien we er meerdere dagen verblijven, heb je leuke tips voor andere gebieden in de buurt? Het liefst met (redelijk) uitdagende singletrack? Alvast bedankt!

  Groet,
  Richard

  1. Hey Richard,

   Voor uitdagende singletracks kan je best wat gpx-bestanden opzoeken, want die ga je meestal niet vinden op de vaste routes. De vaste routes van La Roche en Ardenne vond ik persoonlijk ook wel leuk. Ligt vlakbij Houffalize. Je kan altijd de video in het artikel een keertje bekijken. Zo krijg je een idee van de routes. Naast de vaste routes in La Roche liggen er vast en zeker uitdagende en pittige singletracks, je moet ze alleen weten te vinden…

   Veel plezier alvast!
   Geert

   Veel plezier alvast!

 2. Hallo Geert, leuk je uitgebreide verslag van Houffalize te lezen! Nu wil ik volgend weekend met mijn puberzoon en ervaren MTB er een weekend daarheen. Aangezien hij erg veel van technisch single tracks en downhills houdt en minder van Cross Country routes (ik wel) twijfel ik na jouw ervaringen of dit ondanks de mooie omgeving niet te saai gaat zijn. Wat denk jij en heb je anders tips voor daar of elders? Thx, Frank

  1. Hoi Frank,

   Voor het technischere werk kan je altijd het voormalige wereldbekerparcours in Houffalize volgen. Dit staat aangeduid met de zwarte pijlen. Het is wel maar een rondje van een kleine 4 kilometer.
   Van de vaste routes is de groene het pittigst, maar of dat voldoende technisch is voor een ervaren mountainbiker durf ik te betwijfelen.

   Zowel in Houffalize als in buurdorp La Roche zijn er naast de vaste routes zeker en vast uitdagende trails te vinden. Die gpx’en kan je normaal online wel te pakken krijgen…

   Groeten en veel plezier alvast!

 3. Hey,
  Ik heb afgelopen weekend rode nr. 3 gedaan.
  Het was belgisch kampioenschap MTB, dus zwart was niet beschikbaar.
  Weinig single tracks. Wel enkele pittige klimmetjes (20-22%) en afdalingen. Dus een beetje techniek en ervaring is wel nodig op die stukken.
  Voor de rest eerder brede gemakkelijke wegen. Prachtige omgeving en heerlijke biertjes nadien in het centrum.
  Toen ik mijn garmin me terug liet leiden naar mijn guesthouse heb ik nog prachtige quasi ongerepte stukken aangedaan. Dus een beetje improvisatie kan geen kwaad. Alle wegen leiden naar Rome 😉

  1. Hey Peter,

   Bedankt voor je reactie… Een singletrack paradijs moet je inderdaad niet verwachten op de vaste routes. Tussen de lijntjes lees ik dat je er toch plezier aan gehad hebt. Omgeving is inderdaad prachtig, wat ook al veel waard is!

   Volgende keer de zwarte dan maar hé 😉 succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”