Motivatie om te sporten, 9 gouden tips

motivatie om te sporten

Heb je zin om te gaan sporten, maar komt het er nooit van? Je weet best wel dat sporten gezond is en beweging essentieel is voor een goede gezondheid… Maar toch lukt het niet? Gebruik je vaak excuses zoals; ik heb geen zin, ik heb geen tijd, ik ben moe…

Blijf je steevast met je luie kont, een zak chips en netflix in de zetel zitten? Je voelt je niet fit, hebt weinig energie en voelt je vaak futloos?

Dan is het NU hoogtijd om jezelf te motiveren en sporten in je dagelijkse routine in te plannen! Hoe begin je hieraan, hoe kan je jezelf motiveren om te gaan sporten, en dit dan ook te blijven doen?

Motivatie om te sporten

Geen motivatie om te sporten?

Excuses en uitvluchten zijn meestal de grootste oorzaak waarom we niet gaan sporten of blijven sporten. Ik heb ondertussen geleerd dat alle soorten excuses of uitvluchten pure bullshit zijn.

We maken onszelf wijs dat we bijvoorbeeld geen tijd hebben. Om te beginnen moet je stoppen met excuses te verzinnen, geen enkel flauw excuus is goed genoeg om niet te gaan sporten. Te moe, geen tijd, geen zin, dat bestaat enkel in je hoofd!

Stop met negatieve gedachten in je hoofd te steken, denk positief en ga er voor!

Positief denken om motivatie te krijgen

Motivatie vinden om te sporten

Met de volgende tips vind je zeker de motivatie (terug) om te gaan sporten:

Tip 1: Kies een activiteit of sport die je graag doet of al lang wou doen

Er is altijd wel iets dat je leuk vindt. Heb je al lang niet meer gesport, graaf dan een beetje in je geheugen en kijk naar wat je vroeger leuk vond om te doen. Misschien zit er dan wel iets bij wat je weer wil oppikken.

Kijk in je vriendengroep wat zij van sport doen, als er dingen bijzitten die je leuk vindt en zelf wil doen heb je ook meteen een maatje om samen te sporten.

Heb je geen flauw idee wat je wil doen, probeer dan een paar dingen uit en uiteindelijk vind je wel iets wat je leuk vindt en wil blijven doen.

Tip 2: Maak van sporten een routine

Om gemotiveerd te blijven is het belangrijk dat je consequent blijft sporten en sport een vast onderdeel van je leven wordt. Kies voor jezelf hoe vaak je wil sporten en plan dit bijvoorbeeld op een vaste dag of tijdstip. Wees streng voor jezelf en volg dit schema dan ook strikt op.

Sla geen dag over en verzin geen excuses. Een zware dag op het werk is geen excuus om niet te gaan sporten, integendeel! Zorg ervoor dat sporten een steeds deel van je dag is.

Tip 3: Maak progressie door klein te beginnen en rustig op te bouwen

Als je van nul moet beginnen, verwacht dan niet dat je na 2 weken al in topconditie bent of de gekste dingen kan doen. Bouw dit rustig op en na verloop van tijd kom je er wel.

Ben je al sportief geweest in het verleden dan heb je waarschijnlijk nog wel een bepaalde basisconditie, ook in dit geval geldt dat je best terug rustig opbouwt en niet meteen topprestaties van jezelf gaat verwachten.

Verbrand jezelf niet door teveel in 1 keer te willen, dat hou je nooit vol. Neem je tijd om beter te worden. Laat je niet demotiveren als het eens een dag wat minder goed gaat, dat is volkomen normaal.

Sporten rustig opbouwen

Tip 4: Maak sporten leuk voor jezelf door wat extra’s toe te voegen

Ik hoor vaak van mensen dat ze bijvoorbeeld joggen, of uren op de fiets zitten saai vinden. Het is maar wat je er zelf van maakt en verwacht. Sport hoeft nooit saai te zijn.

Tijdens het wandelen of joggen kan je bijvoorbeeld muziek of een leuke podcast beluisteren, je training zal voorbij vliegen. Je kan ook iemand zoeken om samen te sporten, dan kan je al eens een wat babbelen… Zit je graag uren op de fiets, stippel dan je route zo uit dat je langs wat bezienswaardigheden fietst, stop op leuke plaatsen.

Maak het leuk en interessant op een manier waar jij je het beste bij voelt.

Tip 5: Sporten is belangrijk voor je gezondheid

Recreatief sporten is gezond. Heb je wat gezondheidsproblemen, overgewicht, ben je futloos, stress,… houdt dan altijd in je achterhoofd dat sporten gezond is. Alles wat je doet is beter dan niets te doen.

Gaat het een dag wat minder, dat is helemaal niet erg, je hebt het toch maar weer gedaan. Loop je eens een dag maar 3km in plaats van de normale 8km, geen probleem!

Door te sporten ga je je lichaam sterker maken en zonder twijfel pluk je daar uiteindelijk de vruchten van.

Tip 6: Sporten maakt je gelukkig en geeft je een goed gevoel achteraf

Sporten is niet alleen erg gezond, het maakt je ook gelukkig. Tijdens het sporten komen er verschillende stoffen (endorfine, serotonine en dopamine) vrij die je een gelukzalig gevoel geven.

Ben je kapot na het sporten, houdt dan even in gedachten welk gevoel sporten je de vorige keren gaf. Neem dit mee naar je volgende sessie, dit gevoel wil je keer op keer hebben en zal je motiveren om te blijven sporten.

Tip 7: Houd je sportprestaties bij, vergelijk en zie de progressie

Wat is er leuker dan vorderingen maken, beter worden in de dingen die je graag doet,… niets toch?

Er bestaan enorm veel middelen om je sportprestaties op te volgen, maar als je pas begint kan pen en papier al genoeg zijn om je prestaties te loggen. Schrijf je beste tijd, je langste afstand etc… op papier telkens je gaan sporten bent en vergelijk.

Vergelijk enkel met jezelf en je eigen prestaties, niet met anderen, er zullen altijd mensen zijn die beter zijn in iets dan jezelf, net zoals er ook mensen zijn die minder goed dan jou zijn. Het draait om jou en jouw prestaties, vooruitgang en successen.

Je sportprestaties loggen

Tip 8: Stel leuke en haalbare doelen op voor jezelf

Weten waarvoor je gaat sporten is de ultieme drijfveer om sporten vol te houden. Stel jezelf een haalbaar doel op dat je wil bereiken door te gaan sporten.

Hoe je dat precies aanpakt en hoe je goede doelen stelt kan je lezen in mijn artikel over doelgericht trainen.

Tip 9: Sporten hoeft helemaal niet duur te zijn

Los van sportclubs en fitnesscentra, hoeft sporten niet veel geld te kosten. Je maakt het uiteindelijk zo goedkoop of duur als je zelf wil. Sporten op zich kan al gratis, natuur en openbare sportlocaties en wegen zijn er overal.

Het enige wat jou nu nog te doen staat is er meteen aan beginnen. Wacht niet langer, van uitstel komt toch weer afstel. Berg je excuses en uitvluchten op en begin vandaag nog!

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”