Spierknopen zelf verwijderen? Ontdek hoe je dat makkelijk zelf kan!

Spierknoop zelf verwijderen

Een kramp, spierpijn of een pijnscheut, het overkomt iedereen wel eens tijdens of na het sporten. Meestal lost dit probleem zichzelf wel op. Is het niet door te stretchen of een zalfje te smeren dan ben je er met een beetje rust zeker en vast snel van verlost. Helpt dit allemaal niet dan heb je misschien wel, zoals ik laatst, een spierknoop. In dit artikel vertel ik je wat een spierknoop, ook wel triggerpoint genoemd, precies is en hoe ik deze makkelijk zelf kon verwijderen.

Wat is een spierknoop?

Een spierknoop is een samentrekking van een deel van bepaalde spier. Hierdoor gaat deze spier inkorten en verdikken. Daardoor gaat deze spier zich op een andere plaats moeten rekken. Het hele gebied rondom deze spier gaat dit proberen op te vangen waardoor er dus spanning rond deze plek ontstaat.

Kramp in mijn bovenbeen, spierknoop?

Onlangs was ik een rondje aan het joggen toen er dicht bij het einde een stekende pijn begon op te komen in mijn quadriceps (bovenbeen). Ik liep het rondje van 10 kilometer wel uit (wat misschien niet erg verstandig was). Ik had geen flauw idee waarom ik dit gevoel plots gekregen had en besloot er verder niet veel aandacht aan te besteden. Het zou wel vanzelf weggaan…

Een paar dagen rust later besloot ik mijn loopschoenen nog een keertje aan te trekken. Vol goede moed en zonder pijn liep ik vlot de eerste kilometers, tegen een vrij goed tempo.

De domper op de feestvreugde volgde snel. Na 3 km begon de pijn in mijn bovenbeen weer de kop op te steken en na 4 km moest ik noodgedwongen stoppen. Ik kon geen meter meer lopen, mijn linkerbeen weigerde gewoon. Een stekende pijn die erger was dan de vorige keer. Ik zat midden in het bos dus ik moest ook nog thuis geraken. Zelfs wandelen was een marteling.

Ik besloot nog wat extra rust in te lassen om zo hopelijk van dit kwaaltje verlost te raken.

Joggen

Fast forward naar de volgende poging om pijnloos te kunnen lopen. Wederom vertrok ik vlot en leek het allemaal pijnloos te gaan verlopen. Echter na 2,5 km moest ik mijn tocht weer staken en moest ik al wandelend en met de nodige moeite en pijn weer naar huis.

In tussentijd had ik wel enkele keren op de mountainbike gereden. Vreemd genoeg ondervond ik tijdens het fietsen helemaal geen last aan mijn bovenbeen. Ik deed zelfs een zware mountainbikerit in Houffalize, zonder pijn of kwaaltjes.

Omdat ik mijn trainingen op de fiets graag eens afwissel met een rondje joggen werd ik er een beetje moedeloos van. Ik had me ondertussen voorgenomen om dit probleem eens voor te leggen aan mijn dokter.

Omdat ik vaak bezig ben met sport, gezondheid en alles eromheen schoot het me op een avond plots te binnen… Zou het een spierknoop zijn?

Een spierknoop of triggerpoint, hoe voelt dat precies?

Je voelt een constante spanning op en rond de plek van de spierknoop en het is vooral erg pijnlijk. Ik dacht eerst dat het een ordinaire spierkramp was die met een beetje stretchen wel weer weg zou gaan. Vroeger had ik wel eens vaker last van een kramp, maar die ging dan ook vanzelf weer weg.

Nu was de pijn achteraf bijna even erg als de pijn op het moment zelf. Je kan het gevoel dus een beetje vergelijken met een kramp in een spier die lang blijft duren en in verkrampte toestand blijft staan.

Hoe maak je een spierknoop los?

Onlangs schreef ik een artikel over foam rollers. Deze kan je gewoon gebruiken om te trainen of je spieren te herstellen. Maar ik herinnerde me plots dat je hiermee ook hardnekkige spierknopen kan verwijderen. Het was mijn laatste hoop om eindelijk van de pijn tijdens het lopen verlost te geraken.

Ik ben niet de grootste fan van massages en hou er al zeker niet dat iemand anders mij masseert. Ik zou het dus wel even zelf oplossen.

Met behulp van een foam roller masseerde ik mijn bovenbeen een tiental minuten. Niet enkel de plaats van de pijn maar ook het hele gebied eromheen. Dit herhaalde ik nog een paar keer ’s avonds wanneer ik in de zetel zat. Ik ben helemaal geen dokter of kinesist, dus ik hoopte dat mijn analyse van het probleem juist was, dat het dus werkelijk een spierknoop was.

Masseren met een foam roller

De enige manier om te weten te komen of het geholpen had was weer een rondje te gaan lopen. Ik vertrok met een bang hartje.

Ik had me voorgenomen iets trager te lopen dan mijn normale tempo en dat ging allemaal zeer vlot. Na ongeveer 4 km was ik nog steeds pijnloos aan het joggen. Ik was nog niet volledig gerust in de goede afloop maar het was toch al een goed teken.

Ik kan je vertellen dat ik na iets meer dan 9 km weer thuis kwam, zonder pijn en met een enorm goed gevoel. Mijn spierknoop was weg!

Ik was enorm opgelucht dat met enkele simpele massages mijn probleem was opgelost. Afhankelijk van wat je precies mankeert kan massage met een foam roller dus mogelijk je probleem verhelpen. Natuurlijk kan jouw probleem nog net wat anders zijn waardoor masseren misschien niet de juiste oplossing is.

Met masseren kan je normaal gezien niet veel mis doen dus het is zeker het proberen waard alvorens je andere en misschien moeilijkere oplossingen zoekt. Geraak jij niet van je kramp, pijn of blessures verlost dan is het raadzaam een dokter of kinesist te raadplegen.

Hoe krijg je een spierknoop?

Overbelasting is vaak de oorzaak van het ontstaan van een spierknoop. Ook spierblessures kunnen knopen veroorzaken. Mensen met een bureaujob kunnen ook sneller te maken krijgen met spierknopen. Zij hebben minder beweging en nemen mogelijk een verkeerde lichaamshouding aan, net omdat ze de hele dag achter een bureau zitten. Een ongezonde levensstijl, stress en angst kunnen ook een oorzaak zijn.

Hoe ik precies aan mijn spierknoop kwam is me tot op vandaag nog steeds een raadsel.

4 tips om spierknopen te voorkomen

 • Masseren
 • Magnesium
 • Meer bewegen
 • Spierherstel

Masseren

Dit is niet alleen een oplossing voor een spierknoop, zoals je eerder in dit artikel kon lezen. Masseren kan ook preventief werken. Lichaamsdelen zoals armen en benen kan je makkelijk zelf masseren, eventueel met behulp van een foam roller, triggerpoint ball of zelfs een massage gun. Plekken waar je niet zelf aan kan, kan je door je partner of een professionele masseur of kinesist laten behandelen.

Massage om een spierknoop te verwijderen

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat er voor zorgt dat je botten en spieren sterk blijven. Het is ook goed voor het zenuwstelsel en helpt vermoeidheid tegen te gaan. Omdat ons lichaam zelf geen magnesium kan aanmaken moeten we het elders vandaag halen.

Magnesium zit voornamelijk in groene (blad)groenten, bananen, noten, volkoren granen en water. Zelfs als jij deze producten vaak eet is het mogelijk dat je nog een magnesium tekort hebt. Dit kan je altijd laten controleren bij jouw huisdokter.

De beste manier om extra magnesium op te nemen is via de huid. Dit kan je makkelijk met magnesium olie of een gel. Hiermee houd je je spieren soepel en help je verkramping en spierpijn te voorkomen. Je kan het dus zowel voor als na je training gebruiken.

Meer bewegen

Dit spreekt natuurlijk voor zich. Door veel te bewegen blijven je spieren soepel en heb je minder kans op spierknopen en stramme spieren. Ook al beweeg je veel, een ongemakje kan altijd wel eens voorvallen, ik ben er het levende bewijs van. Maar hoe sportiever en beweeglijker jij bent, hoe sneller je er ook weer vanaf bent.

Spierherstel

Door je spieren goed te verzorgen, voor en na het sporten, kan je al veel problemen voorkomen. In het volgende artikel vind je 11 tips om spierherstel te bevorderen.

Heb jij wel eens een hardnekkige spierknoop of triggerpoint gehad waar je moeilijk vanaf kwam? Of ben je met deze tips eindelijk van je spierknoop verlost? Laat het me dan zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

2 reacties

 1. Hey Geert!

  Fijn artikel, ik heb er zeker wat uit opgestoken! Ik ben momenteel op zoek naar een magnesiumsupplement, en ben dus zo op jouw blog terecht gekomen. Ik heb al heel wat research gedaan, en ik heb altijd last van “spierknopen” zoals jij het noemt na het sporten en de dagen daarop, dus dat ik er ééntje ga nemen staat vast. Nu is het probleem over welke, ik heb zoveel informatie gekregen van overal dat ik door de bomen het bos niet meer kan zien. Voorlopig is mijn favoriete deze van Flinndal omdat hij goede reviews heeft, en hij wel op verschillende plekken aangeprezen stond. Maar wat denk jij?

  Ik kijk uit naar je antwoord!
  Line

  1. Hoi Line,

   Jammer om te horen dat je er zo veel last van hebt.

   Qua magnesium ben ik nog steeds erg tevreden van de Betteryou magnesium recovery spray en de Zechsal all sport gel. Na een zware training vind ik het zelf fijner om een gel of spray te gebruiken, omdat het me ook een aangenaam gevoel geeft in mijn benen.

   Het klopt inderdaad wel dat het een helse zoektocht is. Hopelijk kom je er snel uit en geraak je verlost van je spierknopen!

   Groeten,

   Geert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”