Upway; het platform voor refurbished elektrische fietsen en e-mtb’s

Upway fietsen review

Upway is een online platform waar je refurbished e-bikes kan kopen en verkopen. Je vindt er e-bikes in alle soorten, waaronder ook e-mountainbikes, van verschillende bekende en minder bekende merken. Bij Upway nemen ze de fietsen zelf onderhanden en worden deze volledig in orde gemaakt door hun professionele monteurs. Op die manier wordt jouw refurbished e-bike in de beste staat afgeleverd.

Hoe het kopen en verkopen bij Upway precies in zijn werk gaat kom je in dit artikel allemaal te weten. Ik nam ook specifiek een kijkje in het verrassend grote aanbod e-mtb’s en ik scrolde doorheen de meer dan 2000 reviews van gebruikers van dit platform.

Over Upway

Upway werd in 2021 opgericht door Toussaint Wattinne en Stéphane Ficaja en is het allereerste platform dat zich volledig richt op de duurzame mobiliteit van refurbished e-bikes. Upway heeft inmiddels 3 werkplaatsen in Parijs, Berlijn en New York waar meer dan 30 monteurs dagelijks paraat staan om de elektrische fietsen weer op te knappen en rijklaar te maken.

De missie van Upway is duidelijk; elektrische fietsen voor iedereen toegankelijk en betaalbaar maken. Daarbovenop wordt de elektrische fiets gewoon aan jouw deur afgeleverd en kan je rekenen op 1 jaar garantie.

Naast een team van professionele monteurs heeft Upway ook een groot supportteam dat elke dag klaar staat om op al jouw vragen te antwoorden en jou met het koop- of verkoopproces te helpen.

Om de fietsen in de beste staat bij de klant af te leveren zoeken ze continu naar de beste oplossingen zodat de fietsen onbeschadigd afgeleverd kunnen worden. Daartegenover staat dat ze wel zo weinig mogelijk verpakking proberen te gebruiken om de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden. Enkel het materiaal dat nodig is wordt gebruikt en er wordt zoveel mogelijk duurzaam of gerecycleerd materiaal gebruikt om de fietsen te verpakken.

Een dikke twee jaar na de oprichting van Upway staat de teller al op 10.000 fietsen die door de handen van de monteurs gegaan zijn.

Naast hun 3 kantoren is Upway online actief in zowel Nederland als België.

Wat is een refurbished e-bike?

Voor we je doorheen het refurbishment proces van Upway loodsen is het natuurlijk handig om te weten wat men precies bedoeld met refurbished. Op die manier kom je achteraf niet voor verrassingen te staan…

Refurbishen betekent dat je iets ouds weer helemaal gaat opknappen zodat het weer zo goed als nieuw is. Net daarom is refurbishen iets volledig anders dan tweedehands en mag je deze twee termen niet met elkaar verwarren.

Om de e-bikes weer zo goed als nieuw voor jouw deur af te kunnen leveren doorlopen de e-bikes telkens het refurbishment proces dat uit 5 stappen bestaat. Hoe dat precies in zijn werk gaat leggen we je hieronder uitgebreid uit.

Upway refurbished proces; hoe verloopt dat precies?

Alle elektrische fietsen die je kan kopen bij Upway zijn afkomstig van consumenten of de fietsenwinkels waarmee ze samenwerken. Elke fiets doorloopt het refurbishment proces, dat dus altijd in 5 stappen verloopt. Gespecialiseerde monteurs inspecteren, controleren en repareren de elektrische fietsen zodat deze in de beste conditie verkocht kunnen worden.

Stap 1: Check-in en controle

Elke fiets die bij Upway binnenkomt wordt eerst ingecheckt. Daarna wordt er gekeken hoeveel werk er aan de fiets nodig is en hoe makkelijk het is om de fiets weer op te knappen. De fietsen worden dan opgedeeld en krijgen een nummer. Daarna gaat het refurbishment proces echt van start en wordt de e-bike aan een volledige check-up onderworpen. Die check-up bestaat uit 20 verschillende controles.

In de eerste plaats wordt er gekeken naar de staat en werking van de elektrische onderdelen waaronder motor en ondersteuning, accu, lader, scherm en verlichting.

Daarnaast worden ook de mechanische onderdelen van de e-bike gecontroleerd. Deze inspectie omvat echt alle denkbare onderdelen van de fiets zoals het frame en de vork, wielen, banden, remmen, derailleurs, de volledige aandrijving, crankstel, stuur, zadel en zadelpen en de pedalen.

Ook de eventuele accessoires die op de e-bike aanwezig zijn worden gecontroleerd. Dit zijn onderdelen zoals een bel, spatborden, bagagedragers, manden en zelfs sloten.

Elk onderdeeltje op de e-bike wordt dus nagekeken door een team van professionele monteurs. Na de diagnose worden in stap 2 en 3 van het refurbishment proces zowel de mechanische als de elektronische onderdelen opgeknapt of vervangen indien nodig.

Stap 2: mechanische reparaties

Een elektrische fiets is meer dan de accu en motor en ook de mechanische onderdelen moeten perfect in orde zijn. In stap 2 van het refurbishment proces van Upway worden deze onderdelen opgeknapt, vervangen en hersteld.

Onderdelen die niet meer in goede staat zijn of echt tot op de draad versleten zijn worden vervangen. Denk hierbij aan onderdelen zoals banden, remmen, kabels, kettingbladen en ketting.

Het remsysteem, indien hydraulisch, wordt volledig ontlucht en versleten lagers worden eveneens vervangen. Indien er problemen vastgesteld werden bij de wielen worden deze ook onder handen genomen.

Nadat alle onderdelen opgeknapt zijn en de ketting gesmeerd is wordt er nog een kwaliteitscontrole uitgevoerd. Indien alles correct is afgesteld en uitgelijnd kan de fiets naar de volgende stap.

Stap 3: Elektronische reparaties

Met behulp van speciale software wordt vervolgens de werking van de elektronische onderdelen gecontroleerd. Indien nodig worden ook in deze stap van het proces onderdelen vervangen of gerepareerd. Daarnaast wordt ook de software geüpdatet.

De batterij wordt uiteraard ook grondig geïnspecteerd. De batterij wordt getest om te kijken of deze nog goed oplaadt. Is de batterij voor 80% versleten dan wordt deze volledig vervangen door een nieuw exemplaar.

Ook accessoires zoals verlichting, indicatoren en alarmen worden grondig geïnspecteerd en indien nodig vervangen.

Stap 4: Algemene werking en definitieve inspectie

Alvorens de refurbished e-bike via Upway aangeboden wordt voor verkoop worden de remmen en versnellingen gecontroleerd. Daarnaast worden alle bouten en moeren geïnspecteerd en wordt ervoor gezorgd dat deze op de juiste manier en met de juiste kracht vastgedraaid zijn.

Eénmaal dat in orde is, is de fiets veilig en volledig rijklaar. Het team maakt vervolgens enkele foto’s van de fiets zodat je de staat van de fiets goed kan bekijken. Daarna wordt de fiets te koop gezet op de website van Upway.

Stap 5: Garantie en retourbeleid

Is de elektrische fiets gecontroleerd en heeft hij alle stappen in het refurbishment proces goed doorlopen dan wordt deze goedgekeurd en is de elektrische fiets klaar voor verkoop.

Blijkt er na levering toch nog iets grondig mis te zijn met de fiets dan kan je rekenen op garantie en worden de onderdelen waar wat mis mee is opnieuw gerepareerd of vervangen zonder extra kosten. Ben je om één of andere reden toch niet blij met jouw aankoop dan kan je de fiets binnen twee weken retour sturen en krijg je je geld gewoon terug.

Refurbished E-bike kopen bij Upway

Een refurbished e-bike kopen bij Upway is heel erg makkelijk, zeker als je al een idee hebt welk type elektrische fiets je precies wil kopen.

De website is erg duidelijk en je kan de beschikbare fietsen filteren op allerlei aspecten. In eerste instantie kan je kiezen uit meer dan 10 verschillende soorten e-bikes. Heb je nog geen flauw idee van het type fiets dat je wil hebben of twijfel je aan de framemaat, dan kan je de keuzehulp van Upway inschakelen. Door enkele vragen te beantwoorden doet deze tool alles in jouw plaats en helpt deze de keuze te vergemakkelijken.

Weet jij wel wat je wil en heb je bijvoorbeeld gekozen voor een trekkingfiets dan krijg je meteen het volledige aanbod van elektrische trekkingfietsen bij Upway te zien.

Vervolgens kan je verder filteren op verschillende aspecten zoals het merk, frame type, bouwjaar, merk van motor, batterijcapaciteit en lichaamslengte. Heb je de elektrische mountainbike van jouw dromen gevonden dan kan je deze eenvoudig bestellen.

Nadat de aankoop afgerond is gaan ze bij Upway weer vol aan de bak om jouw fiets binnen de 3 à 7 dagen aan huis af te leveren. Via een trackingcode kan je je bestelling volgen. De fiets zal geleverd worden in een mooie doos.

Bekijk het volledige aanbod refurbished e-bikes (NL) >>
Bekijk het volledige aanbod refurbished e-bikes (BE) >>

E-mountainbike kopen bij Upway

Als fervente mountainbikers zien we ook de toename van elektrische mountainbikes op de trails in België en Nederland. En daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Zo’n elektrische mountainbike is natuurlijk niet altijd even goedkoop. Wil je ook de sprong maken naar een elektrisch aangedreven alleskunner dan is een refurbished e-mtb van Upway misschien ook wel iets om over na te denken…

Ik was meteen erg onder de indruk van het grote aanbod e-mtb’s bij Upway. Het verbaasde me echter niet dat het grootste aanbod van merken zoals Cube en Giant komt. Naast deze twee merken zijn er nog meer bekende en ook minder bekende merken te verkrijgen.

Zo viel mijn oog onder andere op een wel erg mooie TREK E-Caliber uit 2022, verschillende Powerfly’s, een Scott Genius een een ruime selectie Cube Reaction Hybrid E-mountainbikes, zowel in full suspension als hardtail.

En hoewel we, bij het schrijven van dit artikel, nog maar net over halfweg 2023 zijn staan er ook reeds refurbished modellen van 2023 in de verkoop. Sommige van deze eveneens aan heel erg scherpe prijzen met mooie kortingen en soms zelfs met een verbazingwekkend laag aantal kilometers op de teller…

Ben je op zoek naar een e-mtb maar wil je niet de volle pot betalen, bekijk dan zeker het ruime aanbod e-mtb’s bij Upway en misschien staat jouw droomfiets er wel tussen…

Jouw elektrische fiets verkopen aan Upway

Heb je nog een oude e-bike in je schuur staan, of ben je zelf misschien toe aan een nieuwe (refurbished) e-bike dan kan je je oude getrouwe elektrische fiets ook verkopen via Upway. Dit kan gewoon via het online platform in 3 eenvoudige stappen of bij één van de 450 fietsenwinkels die een partnership met Upway hebben.

Een e-bike online verkopen aan Upway gaat als volgt in zijn werking:

Stap 1: Vertel wat meer over jouw e-bike

In de eerste stap moet je enkele vraagjes beantwoorden betreffende de e-bike die jij wil verkopen via Upway. Dit zijn simpele vragen zoals het merk, bouwjaar, de capaciteit van de accu en het aantal afgelegde kilometers.

Stap 2: staat van de elektrische fiets

In stap 2 krijg je een 5-tal vraagjes over de staat waarin de e-bike zich bevindt. Dit gaat zowel over de algemene staat als de staat van de accu, motor en aandrijving. Heb je nog extra opmerkingen dan kan je die in deze stap ook toevoegen.

Stap 3: foto uploaden en bevestigen

In de laatste stap dien je nog een foto te uploaden van de e-bike die je wil verkopen aan Upway. De fiets moet uiteraard volledig en goed zichtbaar zijn. Daarna dien je enkel nog wat contactgegevens in te vullen en dan zit jouw job als salesman of -vrouw er helemaal op.

Vrijblijvende offerte binnen 24 uur

Na deze stap gaan ze bij Upway zelf aan de slag en bekijken en analyseren ze de gegevens die jij hebt ingegeven. Binnen de 24 uur zal je een vrijblijvende offerte ontvangen voor de verkoop van jouw e-bike.

Om jou de beste en eerlijkste prijs te kunnen aanbieden gaan ze kijken naar de populariteit van het fietsmerk dat jij wil verkopen, hoeveel er online op gezocht wordt en hoe groot de vraag is. Daarnaast kijken ze ook naar eventuele kortingen die reeds op het fietsmerk aangeboden worden online.

Ze bekijken ook de historische verkoopdata op de site van Upway zelf. Is het merk waarvan jij een e-bike wil verkopen erg populair en worden deze snel doorverkocht, dan zal de prijs die jij voor jouw fiets zal krijgen ook hoger zijn.

Indien je akkoord gaat met het bod van Upway dan kan je een datum inplannen waarop Upway de fiets bij jou thuis zal komen ophalen. Het enige wat jij wel moet doen is de fiets verpakken in een karton. Dergelijke kartonnen fietsverpakkingen kan je ofwel op de website van Upway bestellen of bij je lokale fietsenmaker ophalen.

Nadat de e-bike opgehaald is, wordt deze nog aan een controle onderworpen. Er wordt gekeken of de gegevens, in verband met de staat van de fiets en zijn onderdelen, ook daadwerkelijk juist zijn. Is dat het geval dan wordt het afgesproken verkoopbedrag op jouw rekening gestort.

Jouw e-bike verkopen via Upway (NL) >>
Jouw e-bike verkopen via Upway (BE) >>

Upway reviews

Toen ik voor de eerste keer hoorde van Upway en de website grondig bekeken had, was ik best onder de indruk. Het ruime aanbod, zeker op vlak van e-mtb’s, vond ik zoals eerder gezegd best indrukwekkend. Het verhaal om oude e-bikes een nieuw leven te geven is uiteraard ook fantastisch.

Ik was en ben echter niet meteen van plan om te switchen naar een e-mtb, maar ik was toch wel benieuwd hoe anderen de diensten van Upway ervaren hebben. De theorie klinkt heel erg mooi maar ik was erg nieuwsgierig naar de praktijk. En die viel na een minuutje googlen ook heel erg goed mee. Op Trustpilot kan je inmiddels meer dan 2000 reviews van gebruikers en klanten van Upway lezen.

De reviewscore van 4,8 op 5 laat niets aan de verbeelding over en zegt veel over de kwaliteit en service van Upway. Het is uiteraard verleidelijk om ook de slechte reviews, want die zijn er ook, te lezen. Al zijn die echt wel beperkt.

Minpuntjes

Wat ik voornamelijk las als minpuntjes was dat je bij defecten doorverwezen wordt naar een lokale fietsenmaker. Is het probleem elektronisch dan moet je net geluk hebben dat jouw lokale fietsenmaker bekend is met het systeem en de software die op jouw e-bike gebruikt wordt.

Is dat geen oplossing dan moet de fiets naar één van de warehouses. Gezien deze er niet zijn in België of Nederland moet de fiets naar Frankrijk of Duitsland. In dat geval ben je de fiets wel een tijdje kwijt.

Daarnaast las ik hier en daar wat klachten over de staat van de afgeleverde e-bike en kregen enkele klanten een fiets afgeleverd waaraan hier en daar toch nog wat reparatiewerk nodig was.

Bovenstaande info en ervaringen haalde ik uit amper 9 van de in totaal meer dan 2000 reviews op Trustpilot. Dat wil volgens mij toch zeggen dat het bijna altijd wel goed gaat. En dat kon ik ook uit de overige reviews afleiden.

Pluspunten

Tussen de immense hoeveelheid 4- en 5-sterren reviews vond ik voornamelijk erg tevreden klanten terug die super blij zijn met hun refurbished e-bike. Er zijn ook gevallen waar er toch nog wat kleins mis was maar dat werd dan snel en goed opgelost door de erg behulpzame klantendienst. Die klantendienst kan je het snelst bereiken via e-mail en de medewerkers zijn altijd vriendelijk en erg behulpzaam.

Gaat er tijdens het transport toch wat kapot of blijkt er een onderdeel toch niet helemaal in orde te zijn dan worden de kosten hiervoor ook gewoon vergoed door Upway wanneer je deze bij een lokale fietswinkel laat herstellen.

De instructies en tools die je bij levering krijgt worden ook als erg praktisch en duidelijk omschreven. Blijkt de fiets toch niet te bevallen of is de maat toch niet helemaal goed dan kan je gebruik maken van het retourbeleid en dat verloopt volgens verschillende gebruikers heel erg vlotjes.

Naast de vele goede ervaringen met het aankopen van een fiets las ik ook veel positiefs over het verkopen van een elektrische fiets. Zo waren verschillend gebruikers erg te spreken over de mooie prijs die ze voor hun e-bike nog aangeboden kregen.

Conclusie: een refurbished e-bike kopen of verkopen bij Upway?

Afgaande op de vele positieve reviews is het kopen of verkopen van een elektrische fiets bij Upway zeker en vast een goed plan. Je kan er zelfs recente modellen aan heel erg mooie prijzen op de kop tikken. Ikzelf was vooral onder de indruk van het (huidige) aanbod e-mountainbikes.

Zowel het aankoop- als verkoopproces gebeurd volledig online en is heel erg eenvoudig. Op basis van enkele vragen kan je je huidige e-bike aanbieden bij Upway. Wil je een e-bike kopen dan kan je kiezen uit een 10-tal verschillende soorten elektrische fietsen. De gebruiksvriendelijke website zorgt ervoor dat je de fietsen volgens jouw specifieke wensen kan filteren. Op die manier kan je meteen de perfecte e-bike in het toch wel ruime aanbod vinden.

Ben je toe aan een nieuwe elektrische fiets? Neem dan zeker eens een kijkje bij Upway. Misschien staat jouw droomfiets wel net te koop en is ook de maat meteen helemaal goed. Zo kan je meteen een hele smak geld besparen en heb je een zo goed als nieuwe refurbished e-bike waar je nog lang van zal kunnen genieten.

Afhankelijk van waar je woont kan je bij Upway Nederland of België een kijkje nemen in het ruime aanbod refurbished e-bikes en er in een handomdraai eentje aan huis laten leveren.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”