NIEUW: Wahoo ELEMNT Roam V2; alle updates & vergelijk (2022)

Wahoo ELEMNT Roam V2

De Wahoo ELEMNT Roam is ondertussen al ettelijke jaren oud. De eerste versie werd in 2019 op de markt gebracht. 3 jaar later komt Wahoo (eindelijk) met een update/upgrade waarbij enkele functies verbeterd werden en werden er zelfs wat nieuwigheden toegevoegd. Net zoals bij de Wahoo ELEMNT Bolt 2 (upgrade van de Bolt 1) komt er dus niet meteen een nieuw toestel op de markt maar borduren ze verder op de bestaande fietsnavigatie devices. De nieuwe Wahoo ELEMNT Roam V2 is vanaf heden dus de meeste recente telg binnen het aanbod van Wahoo.

Of de updates van de nieuwe ELEMNT Roam de moeite waard zijn moet je natuurlijk voor jezelf uitmaken. Daarnaast kunnen deze upgrades je misschien wel over de streep trekken om voor een Wahoo ELEMNT Roam te gaan als fiets-gps, moest je er nog niet helemaal uit zijn. In dit artikel ontdek je alle nieuwe functies en upgrades van de Wahoo ELEMNT Roam V2 en hoe deze zich verhouden ten opzichte van zijn voorganger en de Bolt 2.0.

Wahoo ELEMNT Roam V2; wat is er nieuw?

Zowel op vlak van hard- als software zijn er enkele veranderingen bij de nieuwe Wahoo ELEMNT Roam. Daarnaast zijn er nog enkele functies die bij het schrijven van deze review (oktober 2022) nog niet beschikbaar zijn maar er wel aan zitten te komen…

Qua looks lijken beide devices erg hard op elkaar, maar toch is er een opmerkelijk verschil. Terwijl de eerste Roam een donkergrijze kleur had is de nieuwe Roam nu zwart van kleur.

Nieuwe hardware features van de Roam V2

Onderstaand vind je een overzicht van de nieuwigheden, op hardware vlak, van de Wahoo ELEMNT Roam V2

Multi-band / Dual-band GPS

De nieuwe Wahoo ELEMNT Roam V2 maakt gebruik van Multi-band gps, waardoor de gps-positie accurater wordt weergegeven. Dit geldt niet alleen voor wielrenners maar is natuurlijk ook van toepassing op gravel- en mountainbikers die in de bossen vertoeven.

64 kleuren scherm

De eerste generatie van de ELEMNT Roam is uitgerust met een kleurenscherm, al waren deze kleuren eerder aan de beperkte kant. De nieuwe Wahoo ELEMNT Roam heeft nu in plaats van een 8-kleuren nu een 64-kleuren scherm. Hiermee komt de nieuwe ELEMNT Roam qua scherm en kleuren op exact het zelfde niveau te staan als de ELEMNT Bolt v2.

Het scherm, de gegevens en zeker de kaarten zien er veel gelikter en minder pixel-achtig uit ten opzichte van de eerste Roam.

Wahoo ELEMNT Roam V2 vs Roam

Groter intern geheugen

Het interne geheugen van de eerste Roam was met 4 GB eerder aan de beperkte kant. De tweede generatie van de Bolt kreeg 16 GB terwijl de nieuwe Roam nog beter doet met een totaal geheugen van 32 GB.

Of je die hoeveelheid geheugen ook echt nodig of of gaat gebruiken is maar de vraag. Wel kan je vanzelfsprekend immens veel routes, workouts en gedetailleerde mappen op het device opslaan.

Opladen via USB-C

De nieuwe versie van de Wahoo ELEMNT Roam is uitgerust met een usb-c poort. De vorige versie had een gewone usb-poort.

Knoppen verhoogd en makkelijker te bedienen

Op vlak van bediening is er ook een kleine verandering. De ELEMNT Roam V2 heeft nog steeds geen touchscreen maar de knoppen zijn wel wat verhoogd waardoor ze makkelijker te bedienen zijn. Ook met handschoenen zou dit nu nog vlotter moeten gaan dan bij zijn voorganger.

Wahoo ELEMENT Roam 2 vs Roam

Wahoo ELEMNT Roam V2; de nieuwe fiets features en functies

Naast de bovenstaande veranderingen zijn er ook wat nieuwe functies en features die het trainen en fietsen mogelijk nog wat leuker of interessanter kunnen maken.

System outdoor workouts met Wahoo X

Via de nieuwe Wahoo ELEMNT Roam V2 kan je via Wahoo X voor zowel in- als outdoor trainingsplannen en workouts volgen. Door deze trainingen of workouts aan de Wahoo SYSTM toe te voegen kan je gericht trainen en doelen bereiken.

Had je al een abonnement op Wahoo SYSTM dan wordt deze automatisch omgezet in een Wahoo X abonnement. Zo heb je meteen ook toegang tot alle premium functies van zowel SYSTM als RGT.

Supersapiens sensor support

Via de Supersapiens sensor kan je je glucose level al fietsend in de gaten houden. Heb je zo’n sensor houdt er dan wel rekening mee dat deze niet direct communiceert met de Wahoo ELEMNT Roam V2. De interactie gaat via de smartphone, dus deze moet je wel op zak hebben om deze functie te gebruiken.

Wahoo ELEMNT Roam V2 Supersapiens

Back-ups in de Wahoo Cloud

Met de nieuwe Roam kan je eerder backup van je gegevens terug zetten. Je kan niet zelf een backup maken maar Wahoo doet dat automatisch. Via het menu en de Companion app kan je een backup dan terug zetten.

Functies die bij de release nog niet beschikbaar zijn/waren

Naast de bovenstaande features zijn er nog twee nieuwe functies die, jammer genoeg, bij de release van deze upgrade nog niet beschikbaar waren. Een beetje vreemd en ook erg jammer want de nieuwe functies zijn best de moeite!

Summit climbing

Summit climbing kan je vergelijken met de ClimbPro functie die je op de meeste Garmin Edge toestellen al enige tijd kan terug vinden. Net als bij de Climbpro functie van Garmin moet de beklimming aan bepaalde waarden voldoen om op je schermpje te verschijnen. Kleine heuveltjes of een viaduct zullen dus niet weergegeven worden bij deze functie.

Wahoo ELEMNT Roam V2 summit climbing functie

Om de summit climbing functie te activeren moet de beklimming minimaal 500 meter lang zijn en een stijgingsgraad van gemiddeld 3% hebben.

Net als bij de Climbpro functie krijg je tijdens de beklimming een grafisch overzicht van de beklimming en kan door de kleurcodes zien waar de zware en minder zware passage zich bevinden. Daarnaast krijg je ook verschillende waardes in datavelden te zien. Zo krijg je het stijgingspercentage te zien net als de nog af te leggen afstand en hoeveel hoogtemeters er nog resteren. Ook de tijd die je over de beklimming doet wordt netjes weergegeven op het scherm.

Routes delen

Met de Wahoo ELEMNT Roam V2 kan je ook supersnel routes delen met andere Wahoo gebruikers die op dat moment in je buurt zijn. Handig voor groepsritten of wanneer je vergeten bent je fietsmakkers de route te bezorgen.

Wahoo ELEMNT Roam V2 vs V1 vs Bolt V2

Wahoo ELEMNT Roam vs ELEMNT Roam V2 vs Bolt 2.0

Hoewel de updates, nieuwe functies en features eerder beperkt zijn is het toch leuk om de Wahoo ELEMNT Roam V2 tegenover zijn voorganger te leggen. Zo kan je voor jezelf uitmaken of de nieuwe versie het zijn prijs, want die is ook veranderd, of het upgraden waard is…

Roam 2.0Bolt 2.0Roam
Release date202220212019
Scherm grootte2,7 inch2,2 inch2,7 inch
Touchscreen
KleurenschermJa, 64-kleurenJa, 64-kleurenJa, 8-kleuren
Resolutie240 x 400320 x 240240 x 400
Accuduur17 uur15 uur17 uur
Intern geheugen32 GB16 GB4 GB
LED-verlichting2 rijen1 rij 2 rijen
ConnectieWiFi, Bluetooth, ANT+WiFi, Bluetooth, ANT+WiFi, Bluetooth, ANT+
Smartphone meldingenJaJaJa
Wahoo appELEMNT CompanionELEMNT CompanionELEMNT Companion
Route plannenVia toestel / PC / SmartphoneVia toestel / PC / SmartphoneVia toestel / PC / Smartphone
Turn by turnOp het toestel en via appOp het toestel en via appOp het toestel en via app
Back to startJaJaJa
Surprise meJaJaJa
HerberekenenJaJaJa
Points of interestJaJaJa
Locaties opslaanJa, in app en op het toestelJa, in app en op het toestelJa, in app en op het toestel
KaartenJaJaJa
Compatibel met appsJaJaJa
Strava Live segmentenJaJaJa
Summit ClimbingJaJa, na updateJa, na update
SYSTM outdoor workoutsJa
Live trackingJaJaJa
Group trackingJaJaJa
Ongevaldetectie en hulp
TrainingsfunctiesJa, via appsJa, via appsJa, via apps
Work-outs op het toestelJa, 5Ja, 5Ja, 5
IntervaltrainingJaJaJa
MTB Trail AppsJaJaJa
Custom AlarmenJaJaJa
Compatibel met indoor trainers / elektronisch schakelenJaJaJa
Sensoren bundel?Ja (hartslag, snelheid, cadans)Ja (hartslag, snelheid, cadans)Ja (hartslag, snelheid, cadans)
Bestellen >>Bestellen >>Bestellen >>
KopenELEMNT ROAM 2.0ELEMNT Bolt 2.0ELEMNT Roam
BOLBekijk prijs >>Bekijk prijs >>Bekijk prijs >>
DUURSPORTBekijk prijs >>Bekijk prijs >>
AMAZONBekijk prijs >>Bekijk prijs >>
WIGGLEBekijk prijs >>Bekijk prijs >>

Waarom wel/niet kiezen voor de Wahoo ELEMNT Roam V2?

Bijster grote verschillen zijn de verschillen niet tussen de 3 Wahoo devices. Op de website van Wahoo lazen we eveneens dat de Summit Climbing functie na een upgrade ook beschikbaar zal zijn op de oudere devices. Vind je de SYSTM outdoor workouts, de Supersapiens integratie of het vliegensvlug kunnen delen van routes een meerwaarde dan is deze upgrade misschien wel het bekijken waard.

De verbeterde kleuren en het extra geheugen zijn dan wel een verbetering ten opzichte van de eerste Roam en het extra geheugen ook in vergelijking met de Bolt v2. De afmetingen en de batterijduur van de nieuwe Roam zijn dan wel weer hetzelfde gebleven.

De Multi-Band gps is dan misschien wel de meest nuttige nieuwe feature. Maar het nut ervan is ook weer afhankelijk van de gebieden waarin jij vertoeft. Heb je geen last van slechte ontvangst of het wegvallen van gps-signalen dan is deze upgrade ook maar aan de platte kant en een upgrade zeker niet waard.

Ben je echter nog op zoek naar een gps-device om te gebruiken op de racefiets, gravel- of mountainbike dan is de Wahoo ELEMNT Roam V2 misschien wel extra €20 misschien wel waard. Al kan je de eerste generatie ELEMNT Roam fietsnavigaties tegenwoordig al een pak goedkoper verkrijgen…

Conclusie

Met de nieuwe Wahoo ELEMNT Roam V2 steekt deze de nieuwe BOLT 2.0, die in 2021 gelanceerd werd, toch weer voorbij. Maar 3 jaar na de release van de eerste Roam blijf je met deze upgrade misschien toch een beetje op je honger zitten. Althans dat gevoel hadden wij bij het lezen van de nieuwigheden. Upgraden van de Roam 1 naar de Roam V2 lijkt ons niet meteen nuttig. Tenzij je natuurlijk de allernieuwste features en functies per sé op je stuurtje wil hebben.

Om Garmin de loef af te steken, zeker na de recente release van de Garmin Edge 1040 (solar), heeft Wahoo in mijn ogen toch nog wat werk voor de boeg…

Ben je echter wel te vinden voor een Wahoo device op je stuur, dan zou ik persoonlijk wel voor de Wahoo ELEMNT Roam V2 gaan met alle updates en nieuwe features. De eerste Roam dateert immers al van 2019 en technologie staat natuurlijk nooit stil. Zo heb je meteen de vernieuwde en beter te bedienen knoppen en zien de gegevens en kaarten er ook gewoon veel beter uit op het scherm.

Wat vind jij van de nieuwe Wahoo ELEMNT Roam V2? Laat het ons zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“Zonder zorgen de winter door”