Beste vegan eiwitpoeder (2023); deze 6 eiwitshakes zelf getest

Beste vegan eiwitpoeder

Eiwitpoeders en -shakes zijn populairder dan ooit en niet alleen bij krachtsporters maar zeker en vast ook in de fiets- en mountainbikewereld. Zowel dierlijke als plantaardige eiwitten helpen immers het spierherstel te bevorderen. Maar daarnaast hebben eiwitten ook nog vele andere voordelen en de plantaardige varianten daarvan toch nog net een tikkeltje meer. Voor je dus zomaar wat naar binnen gaat kappen willen we je wat wijzer maken over het waarom vegan eiwitpoeder en plantaardige eiwitshakes altijd de betere keuze zijn…

In dit artikel, dat we levendig en up to date zullen houden, ontdek je verschillende merken vegan eiwitpoeder die we allemaal zelf getest hebben. Je ontdekt de plus- en minpunten en we vertellen je wat wij van de smaak vonden, want dat is natuurlijk ook belangrijk. Daarnaast vergelijken we de verschillende merken met elkaar zodat jij voor jou de beste keuze kan maken.

Laat je dus zeker niet afschrikken door het woordje plantaardig of vegan eiwitpoeder, want de vele voordelen ervan, die we uitgebreid behandelen in dit artikel, gelden voor iedereen ongeacht wat je wel of niet eet…

IMAGE PRODUCT DETAILS
Hoogwaardig eiwit in unieke smaken
Plantpowders Fava Bean Protein
plantpowders-fava-bean-bosbes-vegan-eiwitpoeder
Voordelen
 • Hoogwaardige tuinboon-eiwitten
 • 19 à 21 gram eiwit per shake
 • Geen toegevoegde suikers
 • Vrij van allergenen (ook soja-vrij)
 • 6 verschillende smaken
 • 110% geld terug garantie
 • Mengen met water, plantaardige melk of door een smoothie
Verkrijgbaar in 5 smaken
Orangefit protein
orangefit-protein-review-mango-perzik
Voordelen
 • Gemaakt van gele spliterwten
 • 19 à 20 gram eiwit per shake
 • Gezoet met fruit en stevia
 • 5 verschillende smaken
 • Niet tevreden, geld terug
 • Mengen met water, plantaardige melk of door een smoothie
Ook verkrijgbaar in neutrale smaak
Plantforce Synergy Protein
plantforce-synergy-protein
Voordelen
 • Combinatie van pompoen-, erwten- en bruine rijsteiwit
 • 15 à 16 gram eiwit per shake
 • Vrij van allergenen
 • 4 verschillende smaken
 • Mengen met water of plantaardige melk
Krachtige superfood mix
Green Harvey Lean Protein
green-harvey-vegan-eiwitpoeder
Voordelen
 • Op basis van bruine rijst- en erwten eiwit
 • 19 gram eiwit per shake
 • Vrij van allergenen
 • 3 verschillende smaken
 • Mengen plantaardige melk, yoghurt, kwark of smoothie
Verkrijgbaar in 5 smaken
Body & Fit Vegan Perfection
Body-Fit-Vegan-Perfection
Voordelen
 • Op basis van rijst- en erwten eiwit
 • 22 gram eiwit per shake
 • Laag suiker- en vetgehalte
 • 5 verschillende smaken
 • Mengen met water
Meeste eiwitten per shake
Torq Vegan Recovery drink
TORQ-Recovery
Voordelen
 • Op basis van erwten eiwit
 • 24 à 25 gram eiwit per shake
 • Laag suiker- en vetgehalte
 • 2 verschillende smaken
 • Creamy Cacoa smaak mengen met havermelk (bij voorkeur)
 • Robust & Fruity smaak mengen met fruitsap
Inhoud toon

Beste vegan eiwitpoeder vergelijk

Onderstaand vind je een compleet overzicht en vergelijk van de vegan eiwitpoeders die ik zelf getest heb. Op die manier kan je op basis van het eiwitprofiel, hoeveelheid eiwitten, ingrediënten, smaken of andere eigenschappen meteen een keuze maken die het beste bij jouw wensen aansluit.

Vegan eiwitpoeder getest

Om de verschillende merken te vergelijken gebruiken we in onderstaand vergelijk steeds de vanille smaak. Deze is bij alle merken terug te vinden in hun assortiment met uitzondering van Torq. De waarden van Torq zijn de voedingswaarden van de cacoa creamy smaak. De voedingswaarden in de tabel zijn steeds de waarden voor 1 eiwitshake.

PlantpowdersOrangefitPlantforceGreen HarveyBody & FitTorq
Soorten eiwitTuinboon eiwitGele spliterwtenRijst-, erwten- en hennepeiwitErwten- en bruine rijsteiwitErwten- en rijsteiwitErwteneiwit
Eiwitten per shake21 gram20 gram15 gram19 gram22 gram25 gram
Energie96 kcal100 kcal75 kcal100 kcal119 kcal322 kcal
Koolhydraten / suiker1,2 g / 0 g1,7 g / 0 g0,5 g / 0,4 g1,2 g / 0,2 g2,5 g / 0,1 g49 g / 28 g
Vetten / verzadigd1,5 g / 0,3 g2 g / 0,5 g1,3 g / 0,3 g2,4 g / 1,2 g2 g / 0,5 g3 g / 2 g
Vezels0,2 g0,8 g0,8 g2,3 g0,5 g5 g
Zout0,62 g0,8 g0,46 g0,38 g0,66 g1 g
Essentiële aminozuren7888Geen infoGeen info
Aantal smaken554352
Mengen metWater, plantaardige melk, smoothieWater, plantaardige melkWater, plantaardige melkPlantaardige melk (amandel, haver of rijst)WaterHavermelk / fruitsap
Inhoud500 gr, 1 kg750 gram20 gr, 400 gr, 800 gr500 gram29 gr, 280 gr, 986 gr, 2,26 kg500 gr, 1,5 kg
Prijs/shake (op basis van grootste verpakking)€1,11€1,06 €0,87€1,49€1,23€2,66
Kortingscode“mountainbikevibes10” bij afrekenen (10%)
Bestellen?Klik hier >>Klik hier >>Klik hier >>Klik hier >>Klik hier >>Klik hier >>

Vegan eiwitpoeder getest

De verschillende merken vegan eiwitpoeder die je hieronder kan ontdekken heb ik uiteraard allemaal zelf getest. Smaken kunnen natuurlijk erg verschillen van persoon tot persoon. Wil je ook weten wat Elke van de eiwitshakes vond, bekijk dan zeker onze uitgebreide reviews van de verschillende vegan eiwitpoeders. De links naar de reviews vind je steeds bij het betreffende merk.

Daarnaast kan je ook de reviews op de productpagina’s checken om te weten te komen welke smaken bij andere gebruikers al dan niet in de smaak vielen.

Onderstaand kom je dus te weten welke merken / smaken bij mij een schot in de roos waren maar ik vertel je natuurlijk ook welke merken en/of smaken me minder bevallen zijn.

Plantpowders Fava Bean Protein; hoogwaardig vegan eiwitpoeder

Plantpowders fava bean vegan eiwitpoeder

Plantpowders is een Nederlands familiebedrijf dat gespecialiseerd is in vegan eiwitpoeder. Naast de twee soorten eiwitpoeder hebben ze ook nog verschillende vitamines, tincturen en pre-workout.

Ik maakte op een beurs kennis met de producten van Plantpowders. Na wat samples getest te hebben bleek het fava bean proteïne poeder me het beste te bevallen. Dit bleek uiteindelijk ook de topper in hun assortiment te zijn. Dit vegan eiwitpoeder is gemaakt van hoogwaardig tuinboon-eiwit.

We hebben van Remi, de oprichter van Plantpowders, ook een kortingscode gekregen die we mogen delen met onze volgers. Om de korting van 10% te verzilveren moet je even via onze link naar de website van Plantpowders gaan. Verder hoef je niets te doen, de korting wordt automatisch verrekend en geldt op je volledige winkelmandje.

Valt het vegan eiwitpoeder toch wat tegen of bevalt de smaak je niet helemaal dan kan je gebruik maken van de 110% geld terug garantie van Plantpowders. Mits er niet meer dan 3 maatschepjes poeder uit de zak zijn krijg je dus gewoon je geld + 10% extra teruggestort. Ter controle wordt de zak gewogen.

Smaken

Het Fava Bean vegan eiwitpoeder van Plantpowders is te verkrijgen in zes verschillende smaken. Best veel keuze dus. Wat Plantpowders een beetje onderscheidt van andere merken zijn de toch wel unieke smaken die ze in hun assortiment hebben. Het vegan eiwitpoeder met tuinboon-eiwit is verkrijgbaar in de volgende smaken:

 • Vanille
 • Pistache
 • Bosbes (met banaan en kokos)
 • Chocolade (met banaan en kokos)
 • Kers (met banaan en kokos)
 • Passievrucht (met banaan en kokos)

De vanille smaak is natuurlijk zowat standaard bij elk merk, maar de andere smaken zijn best wel uniek en ook wel gewaagd vind ik zelf, met name de pistache smaak.

Alle smaken zijn te verkrijgen in een verpakking van 1 kg wat goed is voor 40 shakes. De vanille en pistache kan je ook kopen in een kleinere verpakking van 500 gram (20 shakes)

Gebruik

Het vegan eiwitpoeder van Plantpowders kan je op verschillende manieren gebruiken. Je kan het zowel mengen met 300 ml water of een plantaardige melk naar keuze. Daarnaast kan je het eiwitpoeder ook door een smoothie mengen. Op elke verpakking vind je overigens een heerlijk smoothie recept terug.

Ingrediënten

Het Fava Bean vegan eiwitpoeder is gemaakt van hoogwaardig tuinboon eiwit isolaat en bevat daarnaast per smaak andere aroma’s en kleurstoffen. Het eiwitpoeder is gezoet met stevia en dat is bij alle smaken hetzelfde. Ook de plantaardige creamer is bij elke smaak identiek. Als verdikkingsmiddel werd er xanthaangom gebruikt. In de bosbes en chocoladesmaak zit daarnaast ook nog guargom als verdikkingsmiddel.

Voedingswaarden, aminozuren en allergenen

Plantpowder Fava Bean proteïne levert 19 à 21 gram eiwit per eiwitshake. Deze waarden verschillen lichtjes per smaak. De andere voedingswaarden kunnen eveneens verschillen per smaak. Een overzicht van de voedingswaarden per smaak vind je hieronder:

Voedingswaarde per shake
(25 gram)
VanilleBosbesChocoladePistachePassievruchtKers
Eiwitten21 gram20 gram19,6 gram21 gram21 gram21 gram
Energie96 kcal100,1 kcal100 kcal95,8 kcal96 kcal96 kcal
Vetten / verzadigde vetten1,5 g / 0,3 g2,3 g / 1,2 g1,2 g / 1,1 g1,5 g / 0,3 g1,5 g / 0,3 g1,5 g / 0,3 g
Koolhydraten / suikers1,2 g / 0 g1,2 g / 0,4 g1,1 g / 0,2 g1 g / 0,6 g1,2 g / 0 g1,2 g / 0 g
Vezels0,2 g0,4 g0,6 g0,2 g0,2 g0,2 g
Zout0,62 g0,59 g0,58 g0,62 g0,6 g0,6 g

Het eiwitpoeder bevat 18 aminozuren waaronder 7 essentiële aminozuren. Plantpowders fava Bean eiwitpoeder is vrij van allergenen, 100% plantaardig en vegan. Het eiwitpoeder bevat geen toegevoegde suikers of vreemde toevoegingen.

Test & review

Ik heb alle smaken van dit vegan eiwitpoeder kunnen testen. De vanille en pistache heb ik zelf gekocht en de 2 meest recente smaken; bosbes en chocolade, heb ik toegestuurd gekregen om deze ook te kunnen testen. Hieronder kom je te weten wat ik van de verschillende smaken vond en welke mijn favoriet is.

Om het eiwitpoeder te testen heb ik het steeds gemengd met water. Dit doe ik altijd omdat ik dat het handigst vind en niet zo’n melkdrinker (plantaardig dan) ben.

Smaken
Plantpowders fava Bean Protein bosbes

Zowel de bosbes als de vanille smaak zijn me uiteindelijk het beste bevallen. De bosbes smaak deed mee een beetje aan snoepjes en bubblegum denken, zowel qua geur als qua smaak. Deze was voor mij persoonlijk de beste van de vier smaken op de voet gevolgd door de vanille smaak.

De vanille smaak is veruit de beste vanille eiwitshake die ik tot nu toe gedronken heb.

De chocolade smaak viel verrassend genoeg ook erg in de smaak. Ik ben totaal geen chocolade liefhebber, dus ik verwachte er niet al teveel van. Dit vegan eiwitpoeder smaakt echter niet heel erg fel naar chocolade, wat voor mij persoonlijk dus wel een pluspunt was.

Plantpowders fava bean protein chocolade

De kokos die ook in deze smaak verwerkt is proefde ik harder dan de chocolade. Enkel in de nasmaak kwam de chocolade smaak wat meer naar voren. Deze smaak is daarom in mijn ogen een no go voor echte chocolade liefhebbers.

De pistache moet zowat de vreemdste smaak tot nu zijn die ik ooit in de vorm van een vegan eiwitshake gedronken heb. Echter was de smaak best wel te pruimen… De andere smaken vind ik wel lekkerder.

De geur van het poeder is totaal niet chemisch en als je de zakken opent komt er meteen een lekkere geur op je af. Dit was bij alle smaken het geval.

De kers en passievrucht smaak hebben we tot op heden nog niet kunnen proeven…

Textuur

Als je de zakken Plantpowders eiwitpoeder opent ziet het er soms een beetje brokkerig uit. Wanneer het eiwitpoeder echter vermengd is is van brokken helemaal geen sprake meer. De textuur is erg glad en zeker met water vloeit de shake heel erg makkelijk naar binnen.

De shakes maakte ik met behulp van de premium shakebeker van Plantpowders zelf. Uiteraard kan je hiervoor eender welke beker gebruiken. Wat ik wel een pluspunt vond was dat de maataanduiding er klaar en duidelijk, en dus niet transparant zoals bij vele andere merken, op staat.

Een uitgebreidere review van het Plantpowders vegan eiwitpoeder kan je lezen via onderstaande link:

Plantpowders eiwitpoeder review >>

Conclusie

Het Fava Bean vegan eiwitpoeder heeft een vaste plaats gekregen tussen mijn eiwitpoeders. Naast wat smaken van andere merken zijn de bosbes en vanille smaken die ik regelmatig gebruik na het sporten of tijdens de dag.

Wil je deze of de andere smaken zelf ook een keertje proberen, maak dan zeker gebruik van de 10% korting via onderstaande link. De korting wordt automatisch verrekend.

Orange Proteïne; vegan eiwitpoeder in 5 verschillende smaken

Orangefit protein vegan eiwitpoeder

Orangefit is een Nederlands bedrijf dat in 2014 hun vegan eiwitpoeder op de markt bracht. Ondertussen is dit vegan eiwitpoeder een gevestigde waarde en staan ze in de startblokken om ook de Europese markt te veroveren.

Naast hun ruime aanbod aan plantaardig eiwitpoeder hebben ze ondertussen een erg ruim assortiment met onder andere afvalshakes, green juice, collageen en vitamines & mineralen.

Het vegan eiwitpoeder van Orangefit is gemaakt van gele spliterwten en heeft een compleet aminozuurprofiel.

Niet tevreden van Orangefit? Geen probleem, als de eiwitshakes je toch niet bevallen krijg je gewoon je geld terug gestort.

Smaken

Orangefit protein is ondertussen te verkrijgen in 5 verschillende smaken. Een erg ruime keuze waardoor er zeker en vast wel minstens één smaakje is die je zal bevallen. Orangefit vegan eiwitpoeder kan je kopen in onderstaande smaken:

 • Vanille
 • Chocolade
 • Banaan
 • Aardbei
 • Mango – Perzik

Alle smaken zijn te verkrijgen in een verpakking van 750 gram, wat goed is voor 30 shakes.

Gebruik

Het Orangefit vegan eiwitpoeder kan je mengen met 300 ml water of plantaardige melk. Daarnaast kan je het poeder ook door een smoothie mengen.

Ingrediënten

De Orangefit eiwitpoeders zijn gemaakt op basis van gele spliterwten. Per smaak verschillende de gebruikte aroma’s, die wel steeds van natuurlijke oorsprong zijn. Als verdikkingsmiddel wordt xanthaangom gebruikt. Als zoetstof voor deze eiwitshakes wordt er gebruik gemaakt van steviolglycosiden. Deze stof is afkomstig uit een plantje.

De smaken banaan, aardbei en mango/perzik bevatten extra kleurstoffen. Voor de banaan en mango smaak is dat vitamine A. De rode kleur van de aardbei shake is afkomstig uit rode bieten poeder.

Voedingswaarden, aminozuren en allergenen

Elke vegan eiwitshake van Orangefit zorgt voor om en bij de 19 à 20 gram eiwitten. Per smaak kan deze waarde lichtjes verschillen net als alle andere voedingswaarden. Hieronder vind je een beknopt overzicht per smaak:

Voedingswaarde per shake
(25 gram)
VanilleChocoladeAardbeiBanaanMango/perzik
Eiwitten20 gram19,5 gram19,4 gram19,9 gram19,3 gram
Energie100 kcal98 kcal100 kcal100 kcal99 kcal
Vetten / verzadigde vetten2 g / 0,5 g2,2 g / 0,6 g2 g / 0,5 g2 g / 0,5 g1,9 g / 0,5 g
Koolhydraten / suikers1,7 g / 0 g0,9 g / 0 g2 g / 0,7 g1,7 g / 1 g2,1 g / 0,5 g
Vezels0,8 g1,4 g0,9 g0,7 g0,7 g
Zout0,8 g1,1 g0,8 g0,8 g0,8 g

Alle smaken bevatten 18 verschillende aminozuren waaronder ook alle essentiële aminozuren. Orangefit is volledig plantaardig. Het vegan eiwitpoeder bevat eveneens geen gluten, soja of toegevoegde suikers.

Test & review

Ook van dit vegan eiwitpoeder heb ik alle smaken geproefd, waarbij de ene al wat beter in de smaak viel dan de andere. En dat is zeker niet vreemd. Naast de standaard vanille en chocolade zijn ook de andere 3 smaken zeker en vast het proberen waard.

De smaken proefde ik op een beurs waar Orangefit met een standje aanwezig was. Buiten de proevertjes heb ik Orangefit altijd zelf gekocht.

Net zoals ik altijd doe maakte ik alle shakes door het vegan eiwitpoeder te mengen met water. Hoe, of en welke smaken me al dan niet bevallen zijn kan je hieronder lezen.

Smaken
Orangefit vegan eiwitpoeder

Mijn absolute favoriet die met stip op nummer 1 staat, en dat al heel erg lang, is de mango/perzik smaak. Voor mij steekt deze er met kop en schouders bovenuit. De smaak is gewoon heel erg lekker en het is steeds een plezier om deze shake te kunnen drinken.

Naast de mango/perzik smaak waag ik me ook wel eens aan de banaan en vanille smaak van dit vegan eiwitpoeder. Een beetje afwisseling kan immers nooit kwaad. De vanille smaak is ook heel erg lekker, echter moet ik wel toegeven dat ik bijvoorbeeld de vanille van Plantpowders (zie hierboven) nog net dat tikkeltje lekkerder vind…

De banaansmaak daar was ik eveneens erg benieuwd naar. Het is een smaak die zeker niet standaard bij alle merken te verkrijgen is. Mijn ervaring met banaan smaken in sportvoeding is wel dat het echt super of gewoon “goor” kan zijn. Tussenin heb ik eigenlijk nog niet gehad… De banaan shake van Orangefit was voor mij wel raak.

De geur en smaak was helemaal niet chemisch, wat je bij banaan wel eens kan hebben. En ook de smaak was gewoon goed. Wel moet ik zeggen dat de banaan smaak eerder mild is in deze vegan eiwitshake.

De andere twee smaken, chocolade en aardbei, vielen minder in de smaak. Ik vond het erg jammer dat de aardbei smaak me niet bevallen is aangezien ik normaal wel fan ben van rode vruchten. De aardbei shake vond ik te chemisch smaken.

De chocolade smaak daar was op zich niets mis mee, maar ik zal deze niet snel in huis halen omdat ik, zoals je eerder al kon lezen, geen fan ben van chocolade. Mede omdat de chocolade smaak in deze eiwitshake zeker aanwezig is is deze niet voor mij bestemd.

Textuur

De textuur van deze shakes, gemengd met water, is best glad en van brokken is ook hier geen sprake. In enkele seconden is deze shake klaar voor gebruik. Ik gebruik altijd de shakebeker van Orangefit zelf. Deze shakebeker heeft een zeefje waardoor er nooit onverwerkt poeder in je mond zal terecht komen. De shaker is BPA-vrij en kan ook gewoon in de vaatwasser.

Een uitgebreidere review over Orangefit en het vegan eiwitpoeder kan je lezen via onderstaande link:

Orangefit eiwitpoeder review >>

Conclusie

De mango/perzik smaak van Orangefit is één van de vaste waardes en een shake die ik heel erg vaak drink na het sporten. De vanille en banaan smaak zijn me ook zeker bevallen en ook deze durf ik al eens een keertje te gebruiken.

Ik vond het heel erg jammer dat de aardbei smaak me niet bevallen is… Gelukkig is er qua vegan eiwitpoeder bij Orangefit meer dan voldoende keuze en is er zeker wel een smaakje, bij mij zelfs 3, die wel in de smaak vallen…

Wil je Orangefit een keertje proberen, dan raad ik met stip de mango/perzik smaak aan.

Plantforce Synergy protein

Het Plantforce vegan eiwitpoeder werd ontwikkeld door Third Wave Nutrition. Dit Deense bedrijf heeft naast hun eiwitpoeders ook verschillende supplementen in hun assortiment. De producten van Plantforce worden in België en Nederland verdeeld door Plent.

Het eiwitpoeder is gemaakt van een mix van drie verschillende soorten eiwit. Deze pure mix van eiwitten bestaat uit bruine rijsteiwit, erwteneiwit en hennepeiwit.

Smaken

Het vegan eiwitpoeder van Plantforce kan je verkrijgen in 4 verschillende smaken. Naast de traditionele vanille en chocolade kan je ook kiezen voor een bessen smaak. De vierde smaak in hun assortiment is een neutrale smaak. Deze kan je natuurlijk ook drinken maar kan je net zo goed in een gerecht verwerken. Zo krijg je toch de extra eiwitten binnen maar zit er niet per sé een smaakje aan.

Plantforce Synergy is te verkrijgen in zakken van 400 gram of 800 gram. Daarnaast kan je ook testers bestellen met een inhoud van 1 eiwitshake. Dit laatste is uiterst geschikt om de smaken te leren kennen.

Gebruik

Dit eiwitpoeder kan je zowel met water als plantaardige melk mengen. Alle smaken kunnen eveneens gebruikt worden in gerechten wanneer je op die manier extra eiwitten wil binnen krijgen. Een eiwitshake maak je door 20 gram eiwitpoeder te mengen met 250 à 300 ml water of plantaardige melk. De juiste hoeveelheid is afhankelijk van hoe dik of dun je de shake wil maken. Voor een dikkere shake gebruik je wat minder water of plantaardige melk en omgekeerd.

Ingrediënten

het vegan eiwitpoeder van Plantforce bevat verrassend weinig ingrediënten. Daarnaast zijn een groot deel van de ingrediënten van biologische oorsprong.

Het eiwitpoeder bevat een mix van verschillende hoogwaardige en complete eiwitten. Alle smaken bevatten zowel erwteneiwit en rijsteiwit van bruine rijst. De vanille smaak bevat daarnaast hennepeiwit terwijl de andere drie smaken pompoeneiwitten bevatten.

De shakes met smaakjes bevatten natuurlijke aroma’s en zijn gezoet met stevioglycosiden. In de chocolade smaak werd ook nog mager cacaopoeder toegevoegd.

Bijzonder weinig ingrediënten die ook nog eens stuk voor stuk natuurlijk en 100% schoon zijn.

Voedingswaarden, aminozuren en allergenen

Per shake krijg je 15 à 16 gram eiwitten binnen afhankelijk van de smaak. In onderstaande tabel vind je een beknopt overzicht van de voedingswaarden van dit vegan eiwitpoeder:

Voedingswaarde per shake
(20 gram)
VanilleChocoladeBessenNeutraal
Eiwitten15 gram15 gram15 gram16 gram
Energie75 kcal72 kcal75 kcal77 kcal
Vetten / verzadigde vetten1,3 g / 0,3 g0,4 g / 0,3 g1,3 g / 0,3 g1,3 g / 0,4 g
Koolhydraten / suikers0,5 g / 0,4 g0,2 g / 0 g0,5 g / 0,4 g0 g / 0 g
Vezels0,8 g0,6 g0,8 g0,8 g
Zout0,46 g0 g0,46 g0,46 g

Het eiwitpoeder bevat 18 aminozuren waaronder ook alle 8 de essentiële. Daarnaast is het vegan eiwitpoeder van Plantforce hypoallergeen en zowel gluten-, soja- als zuivelvrij. Het poeder is volledig plantaardig en natuurlijk.

Test & review

De samplezakjes van dit Plantforce vegan eiwitpoeder kregen we gratis toegestuurd via Plent.nl. In tegenstelling tot andere eiwitshakes heb ik deze shakes zowel met water als plantaardige melk getest. Daarnaast gebruikte ik de natural/neutrale smaak in een recept voor vegan pannenkoeken.

Smaken
Plantforce Synergy vegan eiwitpoeder

De Berry smaak was niet geheel verrassend voor mij de smaak die ik het lekkerst vond. Met water viel deze eiwitshake al erg in de smaak. Daarnaast heb ik deze ook een keertje met plantaardige melk getest. En dit keer moet ik wel toegeven dat de shake met plantaardige melk lekkerder was dan gemengd met water.

Hoe dan ook was de geur en de smaak een schot in de roos. De shake zelf met dit vegan eiwitpoeder proefde lekker zoet en fris. De shake was glad en dronk erg makkelijk weg. In beide gevallen was de nasmaak ook heel erg goed. Qua smaak deed ook deze shake me aan snoepjes denken… en daar ben ik toevallig altijd wel voor te vinden (met mate natuurlijk)…

De andere twee smaken kan je beter vergelijken met andere merken omdat deze vrijwel standaard smaken zijn bij haast elk merk. Het vanille poeder mengde ik met 300 ml water, wat achteraf net wat teveel bleek. De shake was eigenlijk net iets té loperig. 250 ml zou zeker volstaan hebben.

Qua smaak proefde ik de vanille niet heel erg fel.

De chocolade smaak was dan wel weer een meevaller. Zowel de geur als de smaak beviel me wel. En de shake smaakte niet te hard of te puur naar chocolade. Voor mij is dat een pluspunt, voor een chocoladeliefhebber waarschijnlijk niet. De nasmaak van deze shake was mogelijk nog beter dan de smaak van het eiwitshake zelf.

Op de verpakking van het natuur of neutraal smakende poeder staat vermeld dat je dit vegan eiwitpoeder ook kan gebruiken in pannenkoeken. Dat heb ik dan meteen maar een keertje geprobeerd. vegan pannenkoeken, dus zonder eieren, is eigenlijk supersimpel… De link naar dat recept vind je hierboven trouwens terug.

Plantforce Synergy vegan pannenkoeken

Van het vegan eiwitpoeder proef je natuurlijk niets maar op deze manier kan je wel makkelijk extra eiwitten opnemen… De pannenkoeken waren heerlijk!

Textuur

De textuur van deze vegan eiwitshakes was zowel met water als met plantaardige melk erg glad. Er waren geen brokken in de shakes te vinden. Het vegan eiwitpoeder lost erg goed op ongeacht of je water of plantaardige melk gebruikt.

Een uitgebreidere review over het vegan eiwitpoeder van Plantforce en enkele supplementen kan je bekijken via onderstaande link:

Plantforce Synergy review >>

Conclusie

Omdat we met onze verschillende kanalen een fijne samenwerking hebben met Plent.nl krijgen we regelmatig samples toegestuurd van verschillende producten. Zo reviewden we overigens ook al het Plantforce Organic Greens green juice en de vegan omega 3.

De samples gebruiken we ook af en toe zelf of verdelen we onder onze volgers. De berry smaak blijft altijd wel het eerste zakje waar ik naar grijp als er een nieuwe batch binnenkomt. Maar ook de andere smaken worden ter afwisseling ook wel eens in de shakebeker gekapt.

Green Harvey Lean Protein; krachtige superfood mix

Green Harvey Lean Protein vegan eiwitpoeder

Na haar bezoek aan Australië begon Iris van der Hoeven zich af te vragen waarom er geen eiwitpoeder met zowel plantaardig eiwit als krachtige superfoods bestaan. Een 2 in 1 eiwitpoeder dus. In Australië kreeg ze continue de vraag of er aan de bowls die ze er steevast bestelde eiwitten of superfoods moesten toegevoegd worden.

Een vraag die in onze contreien eigenlijk nooit gesteld wordt. Vandaar dat Iris bij haar thuiskomst meteen aan de slag ging. En zo ontstond, na twee jaar lang hard zwoegen, Green Harvey.

Iris wilde het beste van het beste creëeren en meteen ook komaf maken met de vele pijnpunten, zoals opgeblazen gevoel en slechte smaak, die eiwitpoeders wel eens kunnen veroorzaken of hebben.

Green Harvey is een vegan eiwitpoeder met superfoods. Dit poeder zorgt voor spiergroei en sneller herstel en pakt de voornaamste pijnpunten aan die mensen vaak hebben. Daarnaast profiteer je van de vele voordelen die superfoods hebben.

Het Green Harvey vegan eiwitpoeder is gemaakt op basis van erwten eiwit isolaat en bruine rijst eiwit.

Smaken

Green Harvey is momenteel verkrijgbaar in 3 verschillende smaken. Naast de haast obligatoire vanille smaak zijn er nog twee specialere smaken te verkrijgen. je hebt keuze uit de onderstaande 3 smaken:

 • Vanille
 • Cookie Dough
 • Berrylicious

Alle smaken zijn te verkrijgen in een verpakking van 500 gram eiwitpoeder. Hiermee kan je 20 eiwitshakes maken.

Gebruik

Het Green Harvey vegan eiwitpoeder kan je mengen met amandelmelk, havermelk of rijstmelk. Daarnaast kan je het ook toevoegen aan yoghurt, kwark, havermout of doorheen een smoothie. 1 portie bevat 25 gram van het eiwitpoeder.

Ingrediënten

De ingrediënten van het Green Harvey vegan eiwitpoeder verschillen lichtjes per smaak. OOk hier zit het verschil voornamelijk in het aroma en de eventuele kleurstoffen. Zowel de berrylicious als vanille smaak bevatten natuurlijk aroma. Bij de cookie dough smaak werd er nog extra cacaopoeder toegevoegd en de berrylicious bevat ook rode biet.

Het eiwitpoeder is gezoet met stevia. Als bind- en verdikkingsmiddel werd er guargom gebruikt.

Voedingswaarden, aminozuren en allergenen

Alle smaken leveren identiek dezelfde hoeveelheid eiwitten per shake namelijk 19 gram. De andere waarden verschillen lichtjes per smaak. Een beknopt overzicht vind je hieronder:

Voedingswaarde per shake
(25 gram)
VanilleCookie DoughBerrylicious
Eiwitten19 gram19 gram19 gram
Energie100 kcal100 kcal99 kcal
Vetten / verzadigde vetten2,4 g / 1,2 g2,5 g / 1,2 g2,4 g / 1,2 g
Koolhydraten / suikers1,2 g / 0,2 g1 g / 0,4 g1 g / 0,2 g
Vezels2,3 g2,4 g2,3 g
Zout0,38 g0,38 g0,38 g

Green Harvey bevat alle essentiële aminozuren en is een compleet eiwitpoeder. Daarnaast is het eiwitpoeder zowel gluten- lactose- als sojavrij. Uiteraard is Green Harvey ook 100% plantaardig en bevat het geen gekke ingrediënten of kunstmatige kleur- en smaakstoffen.

Test & review

We kregen van Iris enkele samples toegestuurd zodat we alle smaken een keertje konden testen. Voor mij was het jammer dat het aanbevolen is om het eiwitpoeder te mengen met plantaardige melk. Eigenwijs als ik ben heb ik het natuurlijk ook met water geprobeerd.

Daarnaast ging er ook een zakje doorheen wat sojamelk omdat we simpelweg niet altijd de andere soorten plantaardige melk in huis hebben…

Smaken

Wegens gebrek aan de juiste melk gebruikte ik om de Cookie Dough smaak te testen soyamelk. De geur van het poeder vond ik wat aan de mindere kant. Dit kan mede komen door het feit dat het poeder in kleine plastic zakjes verpakt zakt, al kan ik dat niet met zekerheid zeggen.

Die geur kwam ook wat terug in de eiwitshake zelf. Helaas vond ik deze niet lekker.

Bij de berrylicous smaak had ik dezelfde ervaring, al was bij deze shake de geur van de shake zelf wel héél erg lekker! Het deed me wel wat meer denken aan aardbeien maar dat vind ik natuurlijk ook wel lekker. Deze shake had ik overigens wel met één van de voorgestelde plantaardige melksoorten getest. Ik gebruikte voor deze smaak havermelk.

De smaak viel ook hier weer wat tegen, mede omdat de geur van het poeder, wanneer het nog in het zakje zat, ook terug kwam in de smaak.

Het vanille poeder moet ik nog testen.

Niet zo’n succes al wil dat natuurlijk niet zeggen dat jij hetzelfde zal ervaren. Ik was nieuwsgierig wat anderen van dit vegan eiwitpoeder vonden en ik vond best veel goede, om niet te zeggen uitstekende, reviews… Het kan dus ook gewoon aan mij liggen… Ik vond de shakes niet zo lekker.

Textuur

Over de textuur van de shakes kan ik heel erg kort zijn. Het vegan eiwitpoeder is op zich al vrij dun en het mixt ook erg goed door de plantaardige melk. Het resultaat is dus steeds een gladde shake die erg makkelijk te drinken is.

Conclusie

Niet zo’n succes deze Green Harvey eiwitshakes. Smaken verschillen en de verschillende reviews die ik achteraf bekeken heb spreken misschien wel voor zich. Desalniettemin vond ik de shakes voor mezelf geen succes.

Body & Fit vegan perfection; vegan eiwitpoeder in 5 smaken

Body and Fit vegan perfection eiwitpoeder
Op de foto zie je nog de oude verpakking van dit vegan eiwitpoeder. De verpakkingen zijn in tussentijd veranderd. De inhoud natuurlijk niet…

Body & Fit is zeker geen onbekende naam in de sport- en fitnesswereld. Dat ze ook een heus aanbod vegan producten hebben is dan ook geen verrassing. Uiteraard hebben ze ook het nodige vegan eiwitpoeder in hun assortiment. Body & Fit vegan perfection is een eiwitpoeder op basis van natuurlijke en plantaardige ingrediënten.

In deze eiwitpoeders vind je twee hoogwaardige eiwitbronnen terug namelijk erwten- en rijsteiwitten.

Smaken

Vegan Perfection van Body & Fit is verkrijgbaar in maar liefst 5 verschillende smaken. Vanille en chocolade mag natuurlijk niet ontbreken, maar daarnaast zijn de andere smaken ook best wel bijzonder te noemen. De 5 smaken waaruit je kan kiezen zijn de volgende:

 • Vanille
 • Chocolate
 • Cappuccino
 • Strawberry Banana
 • Salted Caramel

Bij Body & Fit maakt het niet uit of je een grootverbruiker bent of niet want er zijn 4 verschillende verpakkingen te verkrijgen. Zo kan je kiezen uit de volgende volumes:

 • 29 gram (1 shake); ideaal om de smaken een keertje te testen
 • 280 gram (10 shakes)
 • 986gram (34 shakes)
 • 2,26 kg (78 shakes)

Gebruik

Om een lekkere vegan eiwitshake in elkaar te boksen meng je het vegan eiwitpoeder (1 schepje van 29 gram) met 250 ml water. Even goed schudden en de shake is klaar voor gebruik.

Ingrediënten

De verschillende smaken bevatten een beperkt aantal ingrediënten. Naast het erwten- en rijsteiwit bevatten de shakes xanthaangom als verdikkingsmiddel en stevioglycosiden uit stevia als zoetmiddel.

In alle smaken worden natuurlijke aroma’s gebruikt. De salted caramel smaak bevat extra zeezout en karamel als kleurstof. Bij de cappuccino werd gevriesdroogde koffie toegevoegd. De vanille smaak bevat vanillepoeder en bij de strawberry banana werd bietenrood als kleurstof gebruikt. In de chocosmaak wordt extra maar mager cacaopoeder gebruikt.

Voedingswaarden, aminozuren en allergenen

Alle eiwitshakes uit het Body & Fit vegan perfection assortiment leveren 22 gram eiwitten per shake. Daarnaast zitten er lichte verschillende in de voedingswaarden afhankelijk van de gekozen smaak. Een overzicht van alle voedingswaarden per smaak vind je hieronder:

Voedingswaarde per shake
(29 gram)
VanilleChocolateCappuccinoStrawberry/bananaSalted caramel
Eiwitten22 gram22 gram22 gram22 gram22 gram
Energie119 kcal118 kcal118 kcal116 kcal117 kcal
Vetten / verzadigde vetten2 g / 0,5 g2,1 g / 0,6 g2 g / 0,5 g2,2 g / 0,4 g2,2 g / 0,4 g
Koolhydraten / suikers2,5 g / 0,1 g2,5 g / 0,2 g2,5 g / 0,2 g2,1 g / 0,3 g2,4 g / 0,2 g
Vezels0,5 g0,9 g0,7 g1,1 g1 g
Zout0,66 g0,65 g0,65 g0,57 g0,74 g

Over de gebruikte aminozuren vonden we niet meteen de nodige info. Wel zorgen de gebruikte eiwitten in dit vegan eiwitpoeder voor een complete eiwitprofiel. Het poeder is vrij van kunstmatige aroma’s en zoetstoffen en heeft een laag vet- en suikergehalte. Het poeder is vanzelfsprekend volledig plantaardig en vegan.

Vegan Perfection kan wel sporen bevatten van gluten, ei, pinda’s, soja, melk en noten.

Test & review

Het vegan perfection eiwitpoeder wordt aanbevolen om te mixen met water wat ik wel prettig vind. Ik heb helaas nog niet alle smaken kunnen testen. De strawberry banana smaak bijvoorbeeld is nog nieuw en was vroeger enkel in de niet-vegan variant te verkrijgen. Deze heb ik in een ver verleden wel gebruikt en die was onmenselijk lekker. Die ga ik dus zeker binnenkort ook een keertje testen.

De shakes die we wel getest hebben zijn de vanille en cappuccino smaak. Deze mengden we uiteraard dus met water.

Smaken

Zowel de cappuccino als de vanille vond ik heel erg lekker smaken. De cappuccino had een mokka-achtige toets wat ik wel kon appreciëren. En ook de vanille smaakte zoals je van een vanilleshake mag verwachten.

De andere smaken ga ik asap proberen te testen…

Textuur

Gemengd met water is de textuur van dit vegan eiwitpoeder erg glad en smooth waardoor het ook makkelijk en vlot drinkt. Brokken heb je met dit eiwitpoeder dan ook niet. Ik gebruikte de Body & Fit shaker om de eiwitshakes te maken. Deze shaker is BPA-vrij en kan ook in de vaatwasser.

Conclusie

Bij Body & Fit zijn ze helemaal mee met het vegan en plantaardig verhaal. Mooi bewijs daarvan is deze vegan perfection serie die ondertussen in 5 smaken te verkrijgen is. De ruime keuze qua grootte van de verpakking is ook enorm handig. Zo kan je makkelijk afwisselen of meteen een grote hoeveelheid van je favoriete smaak in één keer in huis halen.

De smaken die we tot nu toe getest hebben waren stuk voor stuk erg lekker. De strawberry banana smaak is de eerstvolgende die ik zeker wil testen. Update volgt…

Torq vegan recovery drink; meeste eiwitten per shake

Torq vegan recovery drink

Torq fitness is een Brits merk van sportvoeding dat zich niet alleen op fitness maar ook op duursport richt. Voor de Benelux kan je terecht bij e-powersports om de producten van Torq in huis te halen. Met onze kortingscode “mountainbikevibes10” krijg je trouwens 10% korting op je volledige winkelmandje. Vergeet deze dus zeker niet n te geven tijdens het afrekenen…

De meeste producten bij Torq zijn volledig plantaardig, al zijn er wel uitzonderingen natuurlijk. Ze hebben ook een vegan eiwitpoeder in hun aanbod waardoor ook veganisten bij Torq terecht kunnen voor een recovery shake. Uiteraard kan gewoon iedereen gebruik maken van dit eiwitpoeder.

Het vegan eiwitpoeder is gemaakt van erwten eiwit.

!!! Gebruik onze kortingscode bij het afrekenen voor 10% korting op je volledige bestelling…

Kortingscode: mountainbikevibes10

Smaken

De vegan recovery shakes zijn verkrijgbaar in twee verschillende smaken:

 • Creamy cacoa
 • Robust & fruity

Gebruik

In tegenstelling tot andere merken is het gebruik van de verschillende smaken een beetje anders. Zo wordt er aanbevolen om de creamy cacoa smaak te vermengen met havermelk en de robust & fruity smaak met fruitsap.

Om een shake te maken meng je 96 gram van het vegan eiwitpoeder met de voorgestelde plantaardige melk of het fruitsap, afhankelijk van welke smaak je gebruikt.

Beide smaken zijn te verkrijgen in een verpakking van 500 gram of 1,5 kg.

Ingrediënten

De ingrediëntenlijst van dit vegan eiwitpoeder is eerder aan de korte kan, wat zeker en vast niet slecht is. Per smaak vershillen de ingrediënten lichtjes. De creamy cacoa smaak bevat onder andere cacao poeder en dextrose. Beide ingrediënten zijn niet aanwezig in de andere smaak.

De overige ingrediënten zijn, naast het erwten eiwit, ribose, glutamine en maltodextrine.

Voedingswaarden, aminozuren en allergenen

Beide smaken leveren best veel eiwitten. Per smaak zit er wel wat verschil tussen. De cacoa smaak levert 25 gram eiwitten terwijl de robust & fruity daar met 33 gram nog een aardige schep bovenop doet. Wel is het vermeldenswaardig dat deze vegan eiwitshakes een erg hoog koolhydraatgehalte hebben en ook voor de nodige extra energie zorgen.

Voedingswaarde per shake
(96 gram)
Creamy CocoaRobust & Fruity
Eiwitten25 gram33 gram
Energie322 kcal322 kcal
Vetten / verzadigde vetten3 g / 2 g0 g / 0 g
Koolhydraten / suikers49 g / 28 g35 g / 1 g
Vezels5 g0,9 g
Zout1 g0 g

Torq vegan recovery bevat geen kleurstoffen, kunstmatige smaak- of zoetstoffen en conserveringsmiddelen. Het eiwitpoeder is 100% vegan en bevat eveneens geen gluten. Wanneer je de cacao smaak kiest en deze mengt met havermelk is de shake natuurlijk niet meer glutenvrij.

Er zijn geen allergenen te bespeuren in het eiwitpoeder zelf.

!!! Gebruik onze kortingscode bij het afrekenen voor 10% korting op je volledige bestelling…

Kortingscode: mountainbikevibes10

Test & review

In het kader van een review die we voor deze site schreven kregen we een zakje Torq vegan recovery drink in de creamy cacoa smaak geleverd. Deze heb ik uiteraard getest door er havermelk aan toe te voegen.

Torq vegan recovery drink
Smaken

De robust & fruity smaak had eigenlijk mijn voorkeur maar de zat helaas niet in ons pakket dat we toegestuurd kregen. Fruitsap hebben we echter ook niet standaard in huis en drink ik eigenlijk nooit, maar misschien proberen we het in de toekomst wel een keertje.

De creamy & cacoa smaak daar verwachte ik niet al teveel van, aangezien ik niet echt een plantaardige melkdrinker ben, laat staan een chocoladeliefhebber…

Uiteraard heb ik het vegan eiwitpoeder wel getest. De geur van het poeder is vrij sterk, althans voor mij was dat het geval. Een echte chocoladeliefhebber zal deze geur zeker en vast kunnen appreciëren.

Net als in de geur kwam in de smaak ook de chocolade erg naar voren. Voor mij iets te choclade-achtig. Echter was de nasmaak voor mij persoonlijk wel veel beter. Een vaste waarde is deze Torq vegan recovery dus zeker niet geworden.

Textuur

Het eiwitpoeder is makkelijk te vermengen met de havermelk en zorgt voor een geheel zonder brokken. Niets op aan te merken dus.

Conclusie

Een vaste waarde gaat deze vegan recovery van Torq dus niet worden. Echter ben ik wel nog steeds benieuwd naar de robust & fruity smaak. Het jammere is dat deze met fruitsap vermengd moet worden. Misschien ga ik het wel eens met water proberen, je weet nooit dat het toch meevalt… Update volgt dus zeker…

!!! Gebruik onze kortingscode bij het afrekenen voor 10% korting op je volledige bestelling…

Kortingscode: mountainbikevibes10

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn voedingsstoffen die energie leveren aan ons lichaam. Die energie leveren ze in de vorm van calorieën en aminozuren. De aminozuren zijn de bouwstenen van de eiwitten. Eiwitten, zowel dierlijk als plantaardig, zijn aanwezig in bijna alle voedingsstoffen.

Welke aminozuren zijn er en wat is de functie ervan?

De eiwitten de we opnemen worden afgebroken tot aminozuren. De afgebroken aminozuren worden daarna via het bloed in het lichaam opgenomen en dragen onder andere bij aan het opbouwen van spier- en lichaamsweefsel.

Daarnaast hebben aminozuren ook een positief effect op de werking van de spijsvertering, overdracht van prikkels, spierherstel en het genezen van wonden. De aminozuren zorgen voor de aanmaak van nieuwe cellen en zijn verantwoordelijk voor het transport en de opslag van voedingsstoffen.

Eiwitten bestaan uit aminozuren waarvan er 22 verschillende zijn. Van die 22 aminozuren zijn er 8 essentieel. De overige aminozuren zijn semi-essentieel (6) en niet essentieel (8).

De 8 essentiële aminozuren moet je opnemen door middel van voeding en drank. Deze worden dus niet door het lichaam zelf aangemaakt. Vandaar dat het belangrijk is dat je een vegan eiwitpoeder kiest waarin deze aminozuren aanwezig zijn.

Er zijn ook aminozuren die wel door het lichaam zelf aangemaakt worden. Deze lichaamseigen eiwitten zijn nodig voor het lichaam om goed te kunnen functioneren.

Echter heb je voor de productie van deze niet-essentiële aminozuren wel de 8 essentiële aminozuren nodig… En zo is de cirkel dus rond.

Onderstaand vind je een overzicht van de essentiële, semi- en niet essentiële aminozuren:

Essentieel (8)Semi-essentieel (6)Niet essentieel (8)
FenylalanineArginineAlanine
IsoleucineCysteïne
(essentieel voor kinderen)
Asparagine
LeucineGlutamineAsparaginezuur
LysineGlycineGlutaminezuur
MethionineHistidineProline
ThreonineTyrosine
(essentieel voor kinderen)
Pyrrolysine
TryptofaanSelenocysteïne
ValineSerine

Welke soorten eiwitten en zijn er?

Er bestaan twee soorten eiwitten namelijk dierlijke en plantaardige. Zowel de dierlijke als de plantaardige eiwitten kan je uit (dagelijkse) voeding halen.

Dierlijke eiwitten haal je uit onderstaande producten:

 • Vlees
 • Vis
 • Gevogelte
 • Zuivel (kaas, melk)
 • Eieren

Plantaardige eiwitten kan je uit de onderstaande voedingsmiddelen halen:

 • Brood
 • Volkoren granen
 • Noten, pitten en zaden
 • Peulvruchten
 • Kikkererwten
 • Havermout
 • Pindakaas
 • Bonen
 • Tofu
 • Seitan
 • Tempeh

Dierlijke vs plantaardige eiwitten; welke zijn het beste?

Het is wel duidelijk dat wanneer je voldoende afwisseling in je dagelijkse voeding stopt je meer dan voldoende eiwitten binnen krijgt. Er zijn best wel wat verschillende producten waarin véél eiwitten zitten. Zoals we eerder al vertelden zitten haast in alle voeding wel eiwitten, weliswaar in verschillende hoeveelheden.

De bovenstaande producten, zowel de dierlijke als de plantaardige, leveren de grootste hoeveelheid eiwitten. Maar welke eiwitten zijn dan precies het beste?

Om dat te weten te komen is het belangrijk om zowel de voor- en nadelen van beide soorten eiwitten te kennen.

Voor- en nadelen van dierlijke eiwitten

Dierlijke eiwitten zijn in de meeste gevallen completer dan plantaardige eiwitten. Er zijn echter wel uitzonderingen (zie verder). Dit type eiwit wordt beter benut door het lichaam (meer dan 90%). Daarnaast zijn dierlijke eiwitten ook makkelijker te verteren. In dat opzicht lijken dierlijke eiwitten dus zeker en vast een goed idee.

Echter zijn er ook best wat mindere kantjes of nadelen aan dierlijke eiwitten. Zo bevatten dierlijke eiwitten veel cholesterol en verzadigde vetten. Daarnaast bevatten ze weinig of geen vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten.

Voor- en nadelen van plantaardige eiwitten

Kort door de bocht zijn plantaardige eiwitten het tegenovergestelde van de dierlijke varianten… Plantaardige eiwitten bevatten geen cholesterol of geen, of in elk geval veel minder, verzadigde vetten. Daarnaast zitten plantaardige eiwitten boordevol vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten.

Veel voordelen dus, maar uiteraard zijn er ook nadelen. Zo zijn de meeste plantaardige eiwitten minder compleet en worden ze minder goed (60 à 80%) benut door het lichaam. Plantaardige eiwitten zijn ook moeilijker te verteren.

MAAR, er zijn wel plantaardige eiwitten die zowel de voordelen van dierlijke als plantaardige eiwitten benutten. Zo zijn soja, tuinboon en erwten eiwitten wel complete eiwitbronnen, makkelijk te verteren en dus quasi gelijk aan dierlijke eiwitten. Met als grote verschil dat je bij het soja, tuinboon en erwten eiwit ook de vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten binnen krijgt.

Dierlijk of plantaardig / vegan eiwitpoeder?

De meest complete eiwitten met alles er op en eraan zijn dus sowieso de plantaardige eiwitten uit soja, tuinboon en erwten… Deze eiwitten combineren de voordelen van zowel dierlijke als plantaardige eiwitten.

Trek je bovenstaande conclusie door naar het vegan eiwitpoeder waarover dit artikel gaat, dan weet je in elk geval al welk vegan eiwitpoeder wél en welk zeker niet in je winkelmandje moet belanden…

Wanneer kan je vegan eiwitpoeder het beste nemen?

Een vegan eiwitshake is geen vervanging maar een aanvulling op je reguliere voedingspatroon. Voor sporters kan het een extra bron van eiwitinname zijn, ook weer naast de normale voeding. Een eiwitshake wordt ook gebruikt om te recupereren en de spieren (sneller) te helpen herstellen na het sporten.

Wanneer je een vegan eiwitshake precies drinkt maakt in principe niet zo heel erg veel uit. Neem je een shake vóór het sporten dan duurt het toch nog een tijdje alvorens de eiwitten opgenomen worden in het lichaam. Enkel wanneer je echt lang gaat sporten (duursport) geldt dit natuurlijk niet en kan je beter wachten tot na het sporten.

Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

Hoeveel eiwitten je precies nodig hebt is afhankelijk van je levensstijl. Zo hebben actieve en sportieve mensen meer eiwitten nodig. En ook wanneer je geen dierlijke voeding consumeert is het aangewezen om meer eiwitten op te nemen. Voor veganisten is een extra eiwitinname van 20 tot 30% aanbevolen.

Voor een gewone volwassen persoon is een eiwitinname van 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht voldoende. Een persoon van 70 kg heeft dus dagelijks 56 gram eiwit nodig.

Voor de sportieve medemensen (en ook voor veganisten) ligt dit getal nog wat hoger. Krachtsporters hebben de meeste eiwitten nodig tot wel 2 gram per kilo lichaamsgewicht. Voor duursporters (bijvoorbeeld marathonlopers of wielrenners) ligt dit met 1,4 gram iets lager. Combineer je beide, wat in principe ook wel geldt voor mountainbikers, dan ligt de aanbevolen eiwitinname op 1,6 à 1,8 gram per kg lichaamsgewicht. In onderstaande tabel maken we het wat overzichtelijker:

Niet-sportiefDuursporterDuursport/krachtKrachtsporter
#gram/kg lichaamsgewicht0,8 1,41,6 – 1,81,5 tot max 2
55 kg447788 – 99 max 110
75 kg60105120 – 135max 150

De meeste mensen, die hun eiwitinname niet meten, eten teveel eiwitten. Zelfs vegetariërs en veganisten vallen ook vaak in dit straatje. Gelukkig is dat niet meteen iets om je zorgen over te maken. Zolang je niet meer dan 2 maal de aanbevolen hoeveelheid inneemt kan een teveel aan eiwitten niet direct kwaad.

Een tekort aan eiwitten daarentegen kan wel negatieve gevolgen hebben. Zo kunnen te weinig eiwitten op termijn leiden tot afbraak van spierweefsel en zelfs een verminderde weerstand. Dat laatste wil je dus al helemaal niet en ook de spierafbraak is best te vermijden, ongeacht of je veel of weinig sport.

Conclusie: vegan eiwitpoeder kopen?

Ben je ondertussen ook overtuigd van het nut van een vegan eiwitpoeder ten opzichte van de dierlijke varianten? Dan hebben we met dit artikel alvast ons doel bereikt. Smaken verschillen natuurlijk dus welk eiwitpoeder qua smaak het beste is voor jou kan ik je niet vertellen…

Hopelijk heb je door mijn testresultaten wel een idee gekregen welk vegan eiwitpoeder misschien wat voor jou is…

De 6 vegan eiwitshakes uit dit artikel heb ik dus al uitgebreid zelf kunnen testen. Sowieso ga ik in de toekomst nog andere merken testen. Uiteraard vullen we dit artikel dan verder aan. Heb je zelf nog een suggestie of staat jouw favoriete vegan eiwitpoeder er (nog) niet tussen? Laat het ons dan zeker weten dan bekijken we of we het een keertje kunnen testen.

Vergeet ook zeker niet om gebruik te maken van onze kortingscodes bij Plantpowders en Torq. De korting bij Plantpowders wordt automatisch verrekend. Voor de korting bij Torq dien je de kortingscode “mountainbikevibes10” in te geven bij het afrekenen…

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“Zonder zorgen de winter door”