De beste bikepacking tent kopen? – Je vindt ze hier!

beste bikepacking tent

Met je geliefde vervoersmiddel meerdere dagen avontuurlijk op pad, wat wil je nog meer?! Juist, een echte bikepacker heeft natuurlijk nog een oerdegelijke bikepacking tent nodig. Op die manier kan je elke morgen opnieuw uitgeslapen op de fiets stappen…

Een bikepacking tent is een must have voor de echt avontuurlijke bikepacker die één wil zijn met de natuur. Een goede tent is daarom cruciaal. Maar welke tent is het beste of nog beter het best geschikt voor jouw avontuur? Wij gingen op zoek in het ruime aanbod. De, in onze ogen, beste bikepacking tenten vind je in dit artikel!

Onderstaand vind je alvast de beste bikepacking tenten qua gewicht, prijs en de tent die het best bestand is tegen extreem weer. Verderop vind je nog andere zeer goede opties!

msr-hubba-hubba-nx-2P
Beste lichtgewicht
MSR Hubba NX
 • 1, 2 of 3 personen
 • Binnen- en buitentent apart te gebruiken
 • DuraShield coating
 • Plaats voor bagage
 • Afvoergoten
 • Duurzaam materiaal
Expeditie-tent-T2
Beste voor extreem weer
Expeditie tent T2
 • 1 of 2 personen
 • In de zwaarste omstandigheden getest
 • Kan op zichzelf staan
 • Waterkolom 5000 mm
 • Twee ingangen
 • Compact opbergen
 • Perfecte balans tussen gewicht en kwaliteit
Coleman-Darwin-2
Beste qua prijs
Coleman Darwin 2
 • 1, 2 of 3 personen
 • Waterkolom 3000 mm
 • Bescherming tegen water en UV
 • Goede ventilatie
 • Getapete naden
 • Sterk grondzeil
 • Fiberglas stokken

Wat is bikepacking?

Iedereen kent backpacken wel. Je gaat simpelweg met alleen een rugzak op pad. Bikepacking is een term die hieraan verwant is. Het is bijna precies hetzelfde, alleen ga je niet te voet op pad, maar op de fiets.

Het belangrijkste bij bikepacking is dat je een tocht maakt van meerdere dagen en dat je nieuwe plekken gaat ontdekken! Een slaapplek kan dan niet ontbreken, waardoor een bikepacking tent eigenlijk essentieel is!

Bikepacking tent: waar moet je op letten?

Weet je waar je op moet letten bij de aanschaf van een bikepacking tent? De kans is groot dat je deze vraag met ‘nee’ beantwoordt. Omdat bikepacken een nog relatief onbekende term is bij het grote publiek, is er automatisch ook nog niet veel vraag naar een bikepacking tent. Reden genoeg om hieronder aandacht te besteden aan waar je op moet letten bij het kopen van een bikepacking tent. 

Waterdichtheid en materiaal

Niets is zo vervelend als wanneer het regent en de druppels jouw tent binnenlopen. Dit kan zomaar gebeuren, want niet iedere tent beschikt over een goede mate van waterdichtheid. Dit kan ook komen door het materiaal waarvan de tent is gemaakt.

Materiaal dat niet zo stevig is kan scheuren of al snel gaatjes krijgen. Hierdoor kan regen jouw tent binnenkomen. Daarom hangt de mate van waterdichtheid en het materiaal met elkaar samen. Let dus goed op deze twee factoren, wanneer je een bikepacking tent aanschaft.

Grootte van de bikepacking tent

Ga je bikepacken met meerdere mensen? Dan is het niet meer dan logisch dat je een grotere tent nodig hebt dan wanneer je in je eentje zou gaan. De meeste tenten zijn lichtgewicht en geschikt voor 2 personen, maar er zijn ook veel tenten geschikt voor slechts één persoon.

Wanneer je met meer dan twee personen gaat, is het goed om na te denken over of je gaat met één grote tent waar je met zijn allen in slaapt, of een paar kleinere tentjes.

Locatie

Een andere belangrijke factor is de locatie: waar ga je heen? Wanneer je dit weet, weet je ook ongeveer welke weersomstandigheden je kunt verwachten. Als je naar een regenachtig gebied gaat, is het dus extra belangrijk dat de tent waterdicht is. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het tentdoek, de ritsen, het grondzeil en de naden.

Daarnaast is het belangrijk om te weten of het een warm of koud klimaat betreft, dan kun je rekening houden met de mate van isolatie, of dat de tent juist goed ademend moet zijn.

Aantal nachten

Wanneer je een lange trip maakt, is het belangrijk dat je aandacht geeft aan het comfort van de tent. Voor één nachtje is het nog wel uit te houden in een minder comfortabele tent, maar ga je meer nachten is het toch wel aan te raden om wat meer geld uit te geven voor een tent. 

Lichtgewicht/compact

Misschien wel de belangrijkste factor is de vraag of je een lichtgewicht tent wilt. Een lichtgewicht tent is bedoeld voor mensen die zo min mogelijk bagage mee willen nemen en zo weinig mogelijk ruimte nodig hebben. Vaak gaat dit wel ten koste van comfort. 

De beste bikepacking tenten

Om het je vanaf hier zo gemakkelijk mogelijk te maken hebben we de meest veelbelovende bikepacking tenten op een rij gezet. Wat ook niet te vergeten is, is dat we het aantal personen wat in de tent passen ook bij de eigenschappen van de tenten hebben gezet. Zo weet je in ieder geval zeker dat iedereen een goede nachtrust tegemoet gaat. 

1. MSR Elixir (1, 2, 3 of 4 personen)

De eerste tent van de lijst is goed geschikt wanneer je met een gezelschap van maximaal 4 personen op reis gaat. De MSR Elixir is makkelijk op te zetten en droogt snel na een regenbui.

MSR Elixir bikepacking tent
MSR Elixir 3 personen
 • Gewicht: 2,1 kg (1p) / 2,7 kg (2p) / 3,2kg (3p) / 4,2 kg (4p)
 • Waterkolom buitentent: 1500 mm / bodem: 3000 mm
 • Ingepakt: 48 x 15 cm (1p) / 51 x 17 cm (2p) / 51 x 20 cm (3p) / 56 x 17 cm (4p)

De buitenkant van de tent is gemaakt van 100% polyester, terwijl de binnenkant en de tentbodem gemaakt zijn van 100% nylon. De tent is daardoor van goede kwaliteit. De nieuwste versie van deze tent heeft een Extreme Shield Coating die driemaal langer meegaat dan normale coatings.

De twee vestibules zijn ruimer gemaakt waardoor je nu 35% extra opslagruimte hebt, handig om je bikepacking tassen en bagage veilig en droog te houden.

Met de glow in the dark ritsen heb je ook in het donker geen probleem om de in- of uitgang van je tent te vinden. De slimme plaatsing van de stokken optimaliseert de hoofdruimte in deze bikepacking tent.

MSR Elixir bikepacking tent
MSR Elixir

Bij deze tent krijg je ook nog een footprint waarmee je de bodem van de tent kan beschermen. Hierdoor kan je de tent ook opzetten zonder binnentent. Je kan in deze tent ook genieten van de sterrenhemel door de buitentent maar half over de binnentent te trekken.

De subtiele en handige opbergvakjes in de binnentent kunnen goed van pas komen zodat je belangrijke spullen nooit verloren gaan. De tent kan je in twee kleuren kopen: groen of grijs. De binnenkant is bij beide tenten rood.

De MSR Elixir is compact op te bergen in de pakzak en is een uitstekende en veelzijdige keuze zowel voor solo bikepackers als met meerdere personen.

2. MSR Hubba NX (1, 2 of 3 personen); beste lichtgewicht bikepacking tent

Ook een bikepacking tent uit de MSR Hubba serie is altijd een geweldige keuze. Deze tenten zijn geschikt voor een maximum van drie personen.

MSR hubba hubba nx bikepacking tent
MSR Hubba Hubba NX (2-personen)
 • Gewicht: Hubba nx: 0,93 kg (1p) / Hubba Hubba nx: 1,35kg (2p) / Mutha Hubba nx: 3,1 kg (3p)
 • Waterkolom buitentent: 1200 mm / bodem : 3000 mm
 • Ingepakt: 46 x 15 cm (1+2p) / 53 x 17 cm (3p)

De Hubba bikepacking tenten zijn nauwkeurig en compact ontworpen en ook efficiënt in gebruik. De binnen- en buitentent zijn eventueel ook los van elkaar te gebruiken. Bij slecht weer kan je de buitentent eerst opzetten zodat de binnenkant altijd droog blijft. De tent is waterdicht, waardoor je gegarandeerd droog slaapt. De DuraShield coating beschermt je tegen alle weersinvloeden.

Met het speciale DAC frame beschik je over een uiterst betrouwbare en altijd stabiele bikepacking tent. De tent opzetten is erg makkelijk. Ook opstijgend vocht en vuil komt de tent niet in dankzij de uitstekend beschermde bodem.

MSR Hubba NX

Bagage kan je makkelijk stockeren in de voortent. Er zijn afvoergoten voorzien zodat er nooit water in de tent loopt. Dankzij de vele ventilatieopeningen kan je zelfs gaan koken in de tent zonder achteraf last te hebben van rook of geurtjes. Natuurlijk wil je het liefst in open lucht koken, maar het is handig te weten dat de optie er is moest het weer tegenvallen.

Het materiaal is duurzaam waardoor hij lang mee zal gaan. De plaatsen die het meest belast worden zijn overigens ook verstevigd waardoor je lang plezier zal hebben aan deze tent.

De tent is net als de MSR elixir te verkrijgen in groene of grijze kleur met steeds een rode binnenkant. De bikepacking tenten uit de Hubba reeks zijn wel een pak lichter en daardoor uitermate geschikt om te bikepacken.

Ben je op zoek naar een tent die makkelijk mee te nemen is op de fiets voor één, twee of zelfs drie personen? Dan is deze tent een uitstekende keuze. Gebruikers zien de kleine pakmaat en het lichte gewicht onder een van de grootste pluspunten.  

3. Vaude Taurus (2 of 3 personen)

De Vaude Taurus is wederom een geweldige tent geschikt voor twee of drie personen. Deze tent beschikt over stokslurfen aan de binnenzijde. Door middel van schuine stokken aan het voeteneind en extra haringen in de buitentent maak je optimaal gebruik van de ruimte.

Vaude Taurus bikepacking tent
 • Gewicht: 1,77kg (2p) / 3,1 kg (3p)
 • Waterkolom buitentent: 3000 mm / bodem : 5000 mm
 • Ingepakt: 50 x 16 cm (2p) / 55 x 20 cm (3p)

De buitenkant van de tent is gemaakt uit nylon materiaal en kreeg een siliconen behandeling. De tent is erg stabiel en bestand tegen stevige wind.

Het opzetten en afbreken van deze tent is ook erg eenvoudig en neemt amper tijd in beslag. Toch is overhaasten niet nodig want de tent is waterdicht en stormbestendig waardoor je er met een gerust hart een storm of stevige plensbui in kan uitzitten.

Ook heeft deze tent beschikking over verstelbare bodemventilatie aan de zijkanten waardoor je steeds een aangenaam klimaat in de tent creëert. De gelamineerde tentvloer is bestand tegen mierenzuur. De tent is erg licht van gewicht, waardoor het schikt als de perfecte bikepacking tent.

4. Terra Nova Laser Competition ultralichte tent (2 personen)

De Terra Nova Laser is een extreem lichtgewicht tent geschikt voor twee personen. Met een gewicht van amper 1,23 kg behoort deze tent tot de beste lichtgewicht tenten die beschikbaar zijn.

Terra Nova Laser competition bikepacking tent voor 2 personen
 • Gewicht: 1,23 kg
 • Waterkolom 3000 mm
 • Ingepakt: 42 x 16 cm

Door het lichte gewicht en de compactheid van deze tent is deze erg populair bij backpackers en bikepackers. De tent is erg makkelijk op te bouwen en natuurlijk ook weer eenvoudig af te breken.

De Terra Nova Laser bikepacking tent heeft 2 ingangen. Bij 1 van deze deuren zit een handige vestibule om je schoenen en bagage droog en veilig op te bergen.

De ventilatie is bij deze tent erg goed. Het materiaal is duurzaam en van geweldige kwaliteit. Je kunt hier gegarandeerd zonder zorgen een meerdere nachten in slapen. 

5. MSR Zoic (1 of 2 personen)

De volgende tent is beschikbaar in de één persoons variant en de tweepersoons variant. Gebruikers zijn erg tevreden over het feit dat de tent makkelijk is op te zetten. Ook is hij vrij ruim voor een lichtgewicht tent, wat het comfort ten goede komt.

MSR Zoic bikepacking tent
MSR Zoic 2-persoons
 • Gewicht: 1,7kg (1p) / 2,2 kg (2p)
 • Waterkolom 1500 mm
 • Ingepakt: 51 x 13 cm (1p) / 53 x 13 cm (2p)

De tent heeft een ruim en rechthoekig oppervlak. Door deze doordachte constructie is de tent extra comfortabel en efficiënt in gebruik. Voldoende ruimte om te bewegen en comfortabel te slapen, wat wil je nog meer?

Dankzij de geïntegreerde meshzakken berg je spulletjes die je snel bij de hand wil hebben gewoon in je tent op zonder dat ze ooit verloren raken.

Naast al de praktische voordelen biedt deze bikepacking tent bescherming tegen alle mogelijke invloeden van buitenaf. Dankzij de kien uitgekozen tentmaterialen komt regen, wind, stof en zand nooit tot voorbij de ingang van jouw tent.

MSR Zoic 1 bikepacking tent
MSR Zoic 1-persoons

Het Nylon is stevig en scheurvrij en voorzien van een extra beschermende coating. Hierdoor wordt de buitenkant volledig waterdicht. Het luchtige mesh van de binnentent zorgt ervoor dat jij na een lange dagtocht vanuit jouw tent optimaal kan genieten van een mooie sterrenhemel of zonsondergang.

De stevige stokken uit aluminium zorgen voor een stabiele tent. Extra hoofdruimte en ruimte om te bewegen bekom je dankzij de dwarsstok in het dak.

Het is de ideale slaapplek wanneer je gaat bikepacken. Hij is lichtgewicht en biedt ook nog eens voldoende bewegingsruimte. Zonder twijfel een geweldig goede tent!

6. MSR Freelite (1,2 of 3 personen)

De MSR Freelite tenten zijn misschien wel de perfecte bikepacking tenten. Deze hebben namelijk alles wat je mag verwachten. Je kunt hierin slapen tot en met 3 personen, afhankelijk van welke grootte je gekocht hebt. De tent is erg comfortabel voor een lichtgewicht tent. De leefruimte is namelijk relatief groot, wat de ruimte biedt voor grotere slaapmatten.

MSR FreeLite 3
 • Gewicht: 1,1 kg (1p) / 1,3 kg (2p) / 1,5 kg (3p)
 • Waterkolom buitentent: 1200 mm / bodem : 1200 mm
 • Ingepakt: 46 x 15 cm (1p) / 46 x 15 cm (2p) / 46 x 15 cm (3p)

Ook handig aan deze tent zijn de extra grote deuren en deuropeningen.

Deze FreeLite 3 tent van MSR is de lichtste zelfstaande en dubbelwandige tent voor drie personen. De nieuwste versie van deze tent heeft een Extreme Shield coating, waardoor deze tent echt lang meegaat. De bodem is gemaakt uit scheurbestendig nylon. De gebruikte materialen zijn ook nog eens allemaal waterafstotend.

De hele tent weegt amper 1,56 kg en krijg je erg vlot verpakt. Met een afmeting van slechts 46 x 15 cm is deze tent haast overal op te bergen. De pakzak krijg je er uiteraard netjes bijgeleverd.

Bij de 2- en 3-persoons tent beschik je over twee in-en uitgangen. Dit is handig wanneer je ’s nachts even wil opstaan en je fietsbuddy niet wil storen.

MSR FreeLite 3

Door middel van het micromesh aan de binnenkant, heb je de beschikking over maximale ventilatie. Qua stevigheid heb je bij deze tent ook niks te klagen, onder andere mogelijk gemaakt door de sterkste stokken.

7. Expeditie tent T2+ (2 personen); beste bikepacking tent bij slecht weer

De volgende tent is de Expeditie tent T2+ en is geschikt voor twee personen. Deze tent is onder de meest zware omstandigheden getest en heeft deze testen moeiteloos doorstaan. Daardoor weet je zeker dat je een tent koopt van geweldige kwaliteit.

Expeditie tent T2+
 • Gewicht: 1,9 kg
 • Waterkolom 5000 mm
 • Ingepakt: 44 x 16 x 14 cm

Speciaal aan deze tent is dat deze “freestanding” is. Dit wil simpelweg zeggen dat de tent op bijvoorbeeld rotsgrond zonder haringen kan opgezet worden. Wil je de buitentent ook opzetten dan moet je wel even een zachtere ondergrond uitzoeken.

Het slaapoppervlak is ruim voldoende voor twee personen. Dankzij de twee ingangen zit je elkaar ook niet in de weg wanneer je even de tent uit wil.

Door het geringe volume kan je de tent compact inpakken en krijg je deze in al jouw bikepacking tassen opgeborgen.

De tent biedt de perfecte balans tussen gewicht en kwaliteit. Hierdoor is hij makkelijk mee te nemen en is hij ook nog eens comfortabel. Op zoek naar de beste bikepacking tent? Overweeg deze tent dan ook zeker!

8. Coleman Darwin 2 (2 of 3 personen); beste prijs/kwaliteit bikepacking tent

Heb je wat minder te besteden? Dat is niet erg, want er zijn ook enorm goede budget tenten beschikbaar. De Coleman Darwin 2 is daar één van. Deze tent is geschikt voor twee of drie personen. Dat hij wat goedkoper is, wil niet zeggen dat je veel in moet leveren qua gemak en comfort.

Coleman Darwin 2 bikepacking tent
 • Gewicht: 2,8 kg (2p) / 3,4 kg (3p)
 • Waterkolom 3000 mm
 • Ingepakt: 46 x 15,5 cm (2p) / 53 x 24 cm (3p)

Hij is namelijk erg makkelijk op te zetten en biedt een goede bescherming tegen bijvoorbeeld water en UV. De tent beschikt ook over afsluitbare mesh ventilatieopeningen, waardoor de ventilatie dik in orde is.

De buitentent uit polyester is voorzien van een PU coating en heeft getapete naden. Ook heeft deze tent een duurzaam en sterk grondzeil. Daarnaast zitten er in deze tent verschillende sluitbare zakjes waarin je spullen kan opbergen. Aan de verschillende lussen in de tent kan je dan weer dingetjes ophangen.

Hoewel de tent zeker bestand is tegen alle weersomstandigheden kan het bij warm weer wel wat heter worden in de tent.

Qua ruimte is de tent groot genoeg voor twee personen, maar in onze ogen meer geschikt voor 1 persoon én bagage.

Met het ring & pin systeem en de boogstokken uit fiberglas is de tent erg makkelijk op te zetten en weer op te ruimen.

Voor een zacht prijsje een goede tent? Kies dan voor deze optie!

9. Deryan Luxe Cocoon pop up tent (2 of 4 personen)

De Deryan Luxe Cocoon is het vreemde eendje in deze lijst maar het zeker waard om te benoemen. In de grote variant van deze tent kun je met maximaal vier personen slapen. De kleinere, en iets goedkopere uitgave van deze tent legt maximaal twee personen te slapen. De tent staat bekend als stevig, waterdicht en beschermend.

Deryan Luxe Cocoon pop-up
 • Gewicht: 2 kg
 • Waterkolom 2000 mm
 • Ingepakt: 71 x 65 x 8 cm

Het grote voordeel van deze tent is dat het een pop-up tent is die je in 2 seconden, je leest het goed, hebt opgezet. Nadeel is dat deze niet erg compact is in vergelijking met de andere tenten uit de lijst. Toch is het met behulp van de opbergzak goed mogelijk deze tent mee op jouw fietsvakantie of bikepacking trip te nemen.

Met nog geen 3 kg is deze pop-up tent zeker geen last om mee te nemen op jouw bikepacking avontuur. Met de handige draagtas zit jouw tent tijdens jouw ritten en uitstapjes veilig opgeborgen.

De tent heeft twee ingangen en twee ramen. Deze zijn allemaal gemaakt van mesh zodat je steeds zicht hebt op wat er zich buiten de tent afspeelt en waardoor je de tent optimaal kan ventileren. Uiteraard kan je de ramen en deuren ook volledig afsluiten wanneer je wat privacy wil.

Deze tent is ook nog eens waterdicht, wat altijd een plus. Ook qua stevigheid heb je niets te vrezen. Met het drieringssysteem staat deze pop-up tent als een huis.

10. Forclaz 3 seizoenen tent 900 (1, 2 of 3 personen)

De volgende tent is ook beschikbaar in meerdere variaties, namelijk voor 1 persoons, twee personen, of drie personen.

Forclaz bikepacking tenten
Forclaz 3 seizoenen ten: 1 persoon (links), 2 personen (midden), 3 personen (rechts)
 • Gewicht: 1,3kg (1p) / 1,95 kg (2p) / 2,7 kg (3p)
 • Waterkolom buitentent: 2000 mm / bodem : 3000 mm
 • Ingepakt: 39 x 11 x 10 cm (1p) / 39 x 12 x 12 cm (2p) / 39 x 16 x 15 cm (3p)

Deze tent is ultralicht en ligt daarnaast ook nog eens comfortabel. Het materiaal is waterdicht en van goede kwaliteit. Ook zijn de tenten in een windtunnel getest op windbestendigheid. Afhankelijk van de grootte van de tent kunnen ze windsnelheden tot 60, 65 en 70 km/u voor de 3-persoons tent vlot doorstaan.

Door de koepelconstructie is deze tent ook erg functioneel. Ook weer afhankelijk van de groootte heb je verschillende zakken om extra spullen in op te bergen.

Het muggengaas in de deur(en) houdt muggen buiten en de ventilatieopeningen in het dak zorgen dat het niet te warm kan worden in de tent. De stof laat het daglicht door waardoor je op een natuurlijke manier kan wakker worden.

Door de vlotte montage ben je niet veel tijd kwijt met het opzetten van de tent. Zoek je een tent van goede kwaliteit en lichtgewicht? Dan is dit een goede keuze.  

Momenteel niet meer beschikbaar via onze website

Koop nu jouw bikepacking tent

Niets is vervelender dat als je gaat bikepacken dat je constant aan het worstelen bent met het opzetten van een tent. Vanwege minder ruimte op de fiets wil je een tent hebben die lichtgewicht en comfortabel slaapt, maar de prijs moet natuurlijk ook meevallen. 

Met het bovenstaande rijtje verzekeren we jou van een prettige fietsvakantie waarin je gaat genieten van lichtgewicht fietsen mét een tent in je fietstassen. Het kan echt!

Dan is het nu tijd om in actie te komen en jouw eigen bikepacking tent aan te schaffen. Welke van de tenten staat jou het beste aan? 

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Redactie

Wil jij ook deel uitmaken van de Mountainbikevibes redactie? Heb jij voeling met mountainbike gerelateerde onderwerpen en schrijf je dat ook graag neer? Geef ons dan zeker een seintje. Om de mogelijkheden te bekijken kan je vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”