Eerlijke en duurzame fietskleding: bewust door de bossen

Duurzame fietskleding: bewust de bossen in

Om te mountainbiken heb je naast je mountainbike natuurlijk ook wat kleding nodig. De meest comfortabele manier om vlot te kunnen fietsen en mountainbiken is natuurlijk met specifieke fietskleding. Die fietskleding moet dus vooral comfortabel en functioneel zijn, denk maar aan de juiste zeem of het bestand zijn tegen schuren wanneer je over smalle singletracks rijdt met struiken en takken aan elke kant.

We moeten het natuurlijk niet onder stoelen of banken steken maar het esthetische karakter is vaak ook een doorslaggevende factor bij de uiteindelijke keuze van de fietskleding.

Waar we vaak geen rekening mee houden zijn de grondstoffen en materialen die gebruikt worden om de fietskleding te maken. Daarnaast wordt fietskleding vaak in landen gemaakt waar men het niet zo nauw neemt met veiligheidsvoorschriften om nog maar te zwijgen van de erbarmelijke werkomstandigheden en het karige loon (vaak minder dan het minimum loon om rond te kunnen komen) dat de werknemers voor hun werk krijgen. Dat laatste zie je natuurlijk niet aan de fietskleding zelf.

Misschien raakt of boeit het je helemaal niet waar je fietskleding vandaan komt en waar het van gemaakt wordt, zolang jij maar lekker kan gaan fietsen in het bos en de natuur. Ik snap het wel, maar het is net die natuur, waar wij zo graag in vertoeven, die we met z’n allen stuk maken door niet over onze keuzes na te denken en gewoon maar te doen wat iedereen doet.

Door te kiezen voor duurzame en eerlijke fietskleding kan jij een impact hebben, in de positieve zin.

Via dit artikel willen we je kennis laten maken met duurzame fietskleding, want die is er zat. Misschien heb jij zelfs al wel wat duurzame fietskleding in je kast hangen, want het zijn niet enkel onbekende of kleine fabrikanten die de weg naar duurzaam en eerlijk produceren gevonden hebben.

Zelf zijn wij erg begaan met de natuur en het klimaat en willen wij natuurlijk zo lang mogelijk zorgeloos kunnen genieten van de mooie natuur en bossen. Ook al is de impact van één persoon en één duurzame keuze erg klein, wij zijn er van overtuigd dat alle beetjes helpen en kunnen bijdragen tot een groter geheel.

Wat is duurzame fietskleding?

Voor we je een heel assortiment duurzame fietskleding gaan tonen is het natuurlijk belangrijk dat je precies weet wat we onder duurzame kleding moeten verstaan. Duurzaam wil in grote lijnen zeggen dat we de aarde en zijn bronnen wel gaan gebruiken, maar niet misbruiken. Op die manier kunnen wij en de volgende generaties er ook nog gebruik van maken en er plezier van hebben. Duurzame fietskleding kan je dus het best als volgt omschrijven:

Duurzame fietskleding is fietskleding die gemaakt is zonder mens, dier of milieu schade toe te brengen.

Wat zijn de voordelen van duurzame fietskleding? Wat levert het op voor jou?

Duurzame fietskleding ziet er in de eerste plaats hetzelfde uit als gewone, niet duurzame fietskleding. Dat had je niet verwacht hé!? Het stadium dat duurzaam, ecologisch en biologisch enkel voor hippies en weirdo’s was is al lang verleden tijd, en gelukkig maar. Net zoals bij alles in het leven gaan we vaak pas andere of nieuwe keuzes maken als we een goede reden hebben om die keuze te maken…

Duurzame fietskleding wordt voornamelijk gemaakt van gerecycleerd polyester. Hierdoor zijn we minder afhankelijk van de olie-industrie aangezien petroleum een belangrijke grondstof is als het om kleding gaat. Dat petroleum en de hele industrie daar rond niet milieuvriendelijk is hoeft natuurlijk geen tekeningetje. Ook PET-flessen worden volop gerecycleerd om ze een nieuw leven te geven in de vorm van duurzame fietskleding. Hierdoor voorkom je dat de afvalberg vergroot wordt en zorg je mee voor de vermindering van bodem-, lucht,- en watervervuiling.

Door te kiezen voor duurzame fietskleding die lokaal geproduceerd is draag je ook bij tot een vermindering van de CO2-uitstoot. De fietskleding is minder lang onderweg en hoeft zelfs niet met het vliegtuig vervoert te worden. Ook zijn de arbeidsomstandigheden en verloningen een stuk beter en menselijker dan in de lage-loonlanden.

Naast de voordelen voor het milieu en de arbeiders heeft duurzame fietskleding ook vele voordelen voor degene die ze draagt, voor jou dus:

  • Duurzame fietskleding kreukt minder snel
  • Natuurlijke stoffen drogen sneller
  • Het is gezonder omdat er geen chemische en toxische stoffen aan te pas gekomen zijn
  • Het ademend vermogen van natuurlijke stoffen is ongeëvenaard
  • Duurzame fietskleding gaat langer mee

Indien je een beetje open-minded tegenover duurzame keuzes staat ga je zeker en vast ook een goed gevoel overhouden aan jouw bijdrage.

Is duurzame fietskleding niet heel erg duur?

Vaak wordt duurzame fietskleding inderdaad geassocieerd met een hoog prijskaartje, toch willen we daarom het voorlaatste puntje van hierboven nog even extra benadrukken.

In eerste instantie zou je inderdaad kunnen denken dat duurzame fietskleding een hoog prijskaartje heeft. Dat valt in veel gevallen natuurlijk niet te ontkennen. Als je voor duurzame fietskleding kiest worden de mensen die het voor jou maken immers netjes betaald en krijg je altijd betere kwaliteit, wat automatisch een invloed heeft op de prijs die je gaat betalen.

De betere kwaliteit van duurzame fietskleding zorgt er sowieso wel voor dat de fietskleding langer mee zal gaan. Uiteindelijk kan je dus geld besparen door met duurzame fietskleding op pad te gaan.

Je hoeft het er niet mee eens te zijn maar goedkope fietskleding is maar al te vaak duurkoop, aangezien er fors bespaard wordt op de kwaliteit van de materialen, verloning en werkomstandigheden van de mensen die de fietskleding moeten maken. In zulke gevallen draait het voornamelijk om zoveel mogelijk winst maken, ten koste van het klimaat, milieu, de natuur en de mensen.

Duurzame fietskleding kopen

Alvast een pluim voor jou omdat je nog steeds aan het lezen bent, dat wil dus zeggen dat je volledig mee bent met het hele verhaal en misschien wel je steentje wil gaan bijdragen door voor duurzame fietskleding te kiezen. Uit onze research naar duurzame fietskleding kwamen we uit bij de onderstaande opties. Wij kozen voor onderstaande vijf merken omdat deze merken transparant en open zijn betreffende duurzaamheid, milieu, werkomstandigheden en gebruikte materialen.

Duurzame fietskleding bij Vaude

Het Duitse merk Vaude is de koploper als gaat over het produceren en verkopen van duurzame fietskleding. Ze werken met milieuvriendelijke en faire producten. En hebben er sinds 2012 hun hoofddoel van gemaakt om naar een volledig assortiment klimaat neutrale producten te gaan.

De producten van Vaude zijn dus in elk geval tijdloos, robuust en kunnen makkelijk hersteld worden. Bij alles wat ze bij Vaude doen houden ze rekening met ecologische en sociale factoren.

Duurzame fietskleding is er bij Vaude voor elk type mountainbiker zowel baggy als strakke lycra fietskleding.

[wptb id=7780]

Naast het uitgebreide assortiment duurzame fietskleding kan je je mtb-uitrusting helemaal compleet maken met fiets- en mtb-schoenen zowel met als zonder klikpedalen, fietstassen en andere handige accessoires. Ook tenten en slaapzakken voor jouw bikepacking avontuur kan je in zijn duurzame variant vinden bij Vaude. Kortom qua duurzame fietskleding, accessoires en outdoor-spullen kan je haast niet om Vaude heen.

Shimano: duurzame en hoogwaardige MTB-kledingcollectie (2021)

Als Shimano geen belletje doet rinkelen dan klopt er iets niet. Hoewel Shimano vooral bekend staat voor zijn fietsonderdelen hebben ze ook een ruim assortiment aan kleding en accessoires. Bij een groot bedrijf als Shimano weten ze maar al te goed dat hun productieprocessen een impact hebben. Qua bewustzijn zit het al helemaal snor bij Shimano en dat merk je meteen aan de maatregelen die ze nemen om hun impact te verkleinen.

Zo worden alle werknemers betrokken in het proces om energie te besparen, doen ze er alles aan om de CO2 uitstoot te verminderen. Daarnaast willen ze water- lucht- en grondvervuiling beperken en zetten ze volop in op een verbetering van hun afvalbeheer. Als laatste verminderen ze hun ecologische voetafdruk door het ontwikkelen van eco-vriendelijke producten en technologieën. Onder het Shimano Green Plan willen ze het gebruik van (schadelijke) chemische producten onder controle houden.

In samenwerking met Treedom steunt Shimano verschillende herbebossing projecten wereldwijd. In Madagascar en Guatemala ontwikkelden ze een MTB Clothing Forest. De 5000 bomen die geplant gaan worden zouden maar liefst een 506500 kg CO2-uitstoot voorkomen.

De nieuwe MTB-kledingcollectie van Shimano staat dan ook volledig in het teken van duurzaamheid en respect voor de natuur. De collectie is niet alleen duurzaam maar ziet er echt fantastisch mooi uit! Duurzaamheid en goede looks gaan echt wel hand in hand.

[wptb id=7876]

Peloton de Paris

Bij Peloton de Paris, wat overigens op en top Belgisch is, beseffen ze maar al te goed welke impact onze favoriete sport op de planeet heeft. Hoewel we zeker goed bezig zijn door vaak te fietsen kan het nog altijd een tikkeltje beter. Met de duurzame fietskleding van Peloton de Paris kan je alvast een stapje in de goede richting zetten.

Bij Peloton de Paris proberen ze hun stock zo laag mogelijk te houden en worden fouten in de kledij gerepareerd indien mogelijk in plaats van meteen een nieuwe op te sturen. Elk item dat ze versturen wordt geleverd in een dust bag.

Dozen en etiketten zijn allemaal vervaardigd uit 100% gerecycleerd papier. 98% van de productie van Peloton de Paris producten zit momenteel in Europa, meer bepaald in België, Nederland, Italië, Roemenië en Portugal. Op korte termijn willen ze de volledige productie naar Europa brengen.

The Recon Range duurzame fietskleding is gemaakt uit 100% gerecycleerde materialen en ziet er daarnaast ook nog eens erg strak uit! Duurzaam en van Belgische makelij, wat wil je nog meer?

[wptb id=7785]

Maloja, soul in the woods

Maloja is niet alleen de naam van een Zwitsers skidorpje, maar ook een echte levensstijl. Het gevoel om mooie momenten te delen met vrienden, het verlangen om nooit op te geven en nieuwsgierig te zijn naar alles wat het leven nog te bieden heeft, de moed hebben om van het pad af te wijken om nieuwe en speciale dingen te ontdekken.

Bij Maloja leggen ze de nadruk op verbondenheid met de natuur. Met hun productie willen ze zo weinig mogelijk impact maken op de omgeving en de planeet. De duurzame fietskleding uit hun Soul in the Woods collectie bestaat voor 100% uit gerecycleerde materialen waarvan 83% gerecycleerde nylon en 17% gerecycleerde elastaan (Thermal Stretch Eco en Bike Stretch Eco). Naast de duurzame aspecten zetten ze volop in op functionaliteit en kwaliteit.

[wptb id=7789]

Zoals je eerder kon lezen zijn het niet alleen onbekende merken en Vaude die de duurzame weg opgaan. Ook verschillende bekende merken die fietskleding en accessoires aanbieden hebben reeds een collectie of een deel van hun assortiment een duurzaam sausje gegeven.

Omdat we zulke tendensen enkel maar kunnen aanmoedigen en appreciëren hebben we deze merken ook in dit artikel opgenomen. Het is zeker mogelijk dat je al fietskleding gebruikt van deze merken en misschien heb je onbewust reeds duurzame fietskleding van deze merken in je kast hangen.

Agu Six6 en Essential

Dat fietsen een impact kan hebben op het klimaat daar zijn ze bij Agu rotsvast van overtuigd. Ze willen graag dat zoveel mogelijk mensen de duurzame keuze maken. Bij Agu dragen ze hun steentje bij door telkens weer te proberen de productie en de distributie duurzamer te maken.

Ze werken steeds vaker onder het Greensphere label door het gebruik van milieuvriendelijke materialen zoals 100% gerecycleerd polyester en PVC-vrije coatings. Daarnaast zijn ze steeds op zoek naar duurzame alternatieven voor de grondstoffen van voor de producten zoals het materiaal, de lijm, ritsen en membranen.

Duurzaam staat bij Agu ook gelijk met “lang meegaan”. De duurzame fietskleding van Agu moet niet alleen presteren maar moet dat ook op de lange termijn blijven doen. Daarnaast zetten ze bij Agu vol in op het dichter bij huis produceren, verduurzamen van verpakkingsmaterialen, efficiënter transport en eigen afvalverwerking.

[wptb id=7793]

Het grootste deel van de Essential en Six6 collectie van Agu bestaat uit duurzame fietskleding waarbij gebruik gemaakt werd van 100% gerecycleerd polyester afkomstig van PET-flessen. De Essential collectie valt grotendeels onder het Greensphere label.

[wptb id=7796]

Craft Essence

Bij Craft hebben ze de weg naar duurzaamheid en duurzame fietskleding ook stilaan gevonden. Met de Essence collectie zetten ze alvast een stap in de goede richting en dragen ze hun steentje bij.

Bij deze collectie duurzame fietskleding werd gebruikt gemaakt van gerecycleerd polyamide en polyester. Om de materialen te verven werd gebruikt gemaakt van milieuvriendelijke kleurstoffen, waardoor ze voor dit proces maar liefst 75% minder water, 39% minder energie en 67% minder chemicaliën gebruikten.

[wptb id=7800]

Zoals je kan zien verschilt duurzame fietskleding van uitzicht helemaal niet van gewone fietskleding. Als laatste willen we je nog een belangrijke tip meegeven:

Voor je jouw (eerste) duurzame keuze gaat maken door duurzame fietskleding aan te kopen willen we je nog meegeven dat het belangrijk is om je andere fietskleding vooral te blijven gebruiken tot het echt aan vervanging toe is of het een nieuw leven te geven. Hoe duurzaam jouw nieuwe fietskleding ook mag zijn, verspilling heeft daarentegen helemaal niets met duurzaamheid te maken.

Wij hopen alvast dat we je een klare kijk hebben gegeven op wat duurzaamheid is en wat het voor jou als mountainbiker kan betekenen. Een duurzame keuze is snel gemaakt zeker als je een beetje meegaand bent in ons verhaal en dat van de verschillende fabrikanten.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”