Mountainbike 2gether GPX-route review

MTB2gether

Bij Mountainbike 2gether, een Facebook community voor en door recreatieve mountainbikers, willen ze mountainbikers verenigen die vaak alleen trainen of biken en niet bij een club aangesloten zijn. Daarnaast stellen ze regelmatig GPS-tochten voor die je dan ofwel samen met hen of in kleine groep kan rijden.

Zelf volg ik hen al een tijdje via Facebook en onlangs verscheen er een GPS-rit (Geel-Diest) die op een steenworp van mijn deur passeerde, mijn interesse was meteen gewekt. Ik was vooral benieuwd of er nog wat leuks te ontdekken was in de streken waar ik al vaak ga mountainbiken.

Het GPX-bestand kan je gratis downloaden via hun pagina, onderaan deze review kan je de link naar de pagina vinden.

Wat kan je verwachten van de route?

  • 61 km en 370 hoogtemeters
  • Pittige beklimmingen (vooral rondom Diest)
  • Combinatie van Gravelpaden, singletracks, steegjes en verbindingsstukken
  • Citadel van Diest
  • Mooie vergezichten, omgevingen en natuur
  • Poggio van Diest

Het officiële startpunt van de route ligt in Geel, waarna de route richting Diest gaat. Ik startte de route in Tessenderlo. Ik reed dus meteen richting het pittigste gedeelte van de route. Diest is niet alleen de toegangspoort tot het mooie en heuvelachtige Hageland maar heeft ook een erg mooie binnenstad en de omgeving is best pittig.

Richting Diest ging het voor mij over bekende paden en beklimmingen. De afdaling naar het Fort Leopold was me nooit eerder opgevallen, wat vooral aan het nogal verdoken paadje lag. Het hoogtepunt van deze rit voor mij, wat een lekkere afdaling.

De passage door de binnenstad van Diest leid je vervolgens naar de beklimming van de Citadel, waar de eindstreep van de wielerwedstrijd Dwars door het Hageland ligt. Pittig maar doenbaar voor iedereen. Enkele kilometers later volgt met de Poggio van Diest, met een stijgingspercentage tot 16%, de zwaarste beklimming van de route.

De rest van de route wordt via rustige, maar soms ook erg drukke wegen, vlot aan elkaar verbonden. Toch miste ik af en toe een afslag, maar dat wijt ik volledig aan het feit dat niet altijd de GPS in het oog hield en ik de omgeving best goed ken.

Het gpx-bestand is dus zeker goed te volgen en je merkt wel dat de route getest werd en op punt gezet is. Waar de singletracks dicht bij elkaar liggen is het wel opletten geblazen om het juiste paadje te kiezen, maar dat is altijd het geval.

Na soms erg lange verbindingsstukken of gravelpaden word je wel weer mee in de mountainbike flow getrokken wanneer er plots een singletrack, pittige passage of zelfs een technisch klimmetje voor je wielen komt. Hoewel de route in principe een rit van punt A naar B en weer terug is wordt het door die afwisseling nooit saai.

Volgens mij zitten er geen privé stukken in de route. In de route zitten wel wandelknooppunten en een stukje van de Sport-Vlaanderen mtb-route van Laakdal, maar dan in omgekeerde richting. De route was, buiten enkele wegenwerken overal goed te rijden. Eén enkele afslag was een verboden richting en aangezien ik me graag aan de verkeersregels houd maakte ik een klein ommetje. Jammer dat deze passage er niet uitgeknipt is.

Deze route heeft me in elk geval een leuke namiddag mountainbiken in eigen streek opgeleverd. De nieuwe stukjes, die ik als local nog niet kende, ga ik zeker en vast toevoegen aan mijn eigen ritten.

Voor wie is deze route geschikt?

Gevorderde mountainbikers gaan waarschijnlijk wel op hun honger blijven zitten als ze deze route rijden. Natuurlijk valt het allemaal goed mee als je weet wat je te wachten staat. In het teaser fimpje op de facebook pagina van Mountainbike 2gether krijg je al een goed idee van wat je van de route kan verwachten. Ik herkende enkele stukken uit het filmpje niet en dat was voor mij de grootste drijfveer om deze route te gaan rijden. Ik heb er in elk geval weer enkele nieuwe paadjes door ontdekt, waarvoor dank!

Ben je van de streek, ben je een keertje in de buurt of wil je eens een nieuwe en mooie omgeving ontdekken dan is deze route zeker en vast de moeite waard om een keer te rijden.

Wil je alleen maar kronkelende singletracks of technische uitdagingen en heb je een hekel aan verbindingsstukken over de weg, dan is deze route helemaal niets voor jou.

Voor de bikers die niet van de streek zijn heb ik nog een handige tip. Als je de route start in Natuurgebied Gerhagen of in Diest, dan kan je achteraf nog iets gaan eten of een terrasje doen. Je auto kan je op beide locaties makkelijk gratis parkeren.

Dan rest er me alleen nog de mannen van Mountainbike 2gether te bedanken voor de tijd en moeite die ze in het maken van deze route gestopt hebben. Via onderstaande links an je het GPX-bestand van deze route downloaden en hun Facebook pagina bezoeken.

Download het GPX-bestand >>

Bezoek de Facebook Pagina >>

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”