Van stevig sporten ga je automatisch hard zweten, tijdens het mountainbiken, wielrennen en fietsen is dat niet anders. Heb je de juiste fietskleding om je lijf dan voel je het misschien niet direct maar de hoeveelheid vocht die je verliest kan erg hoog oplopen. Tijdens een zware inspanning op een warme dag is een liter per uur aan vochtverlies geen uitzondering.
Drinken is dus de boodschap. Een bidonnetje water vult je vocht vrij snel weer aan. Echter is het nadeel van water dat het geen koolhydraten bevat. En laat nu net die koolhydraten belangrijk zijn tijdens het mountainbiken en (duur-) sporten.
Koolhydraten geven je de energie die je nodig hebt om te presteren en vullen de reeds verbruikte energie terug aan. Het logische gevolg hiervan is dat je vaatje nooit leeg zal komen, en dat is hetgeen dat je altijd voor mekaar zou moeten krijgen.
Om dat in goede banen te leiden is het daarom verstandig om naast of in plaats van water sportdrank te drinken tijdens je zware en langere inspanningen. Niet alleen wordt je vocht weer aangevuld, een sportdrank zorgt ook, dankzij de aanwezigheid van koolhydraten en suikers, voor de nodige energie om je prestatie vol te houden en nog belangrijker; om de finish of het einde van je rit vlot te kunnen halen.
In dt artikel nemen we je mee in de wereld van de sportdranken. Haast elke dag komt er wel weer wat nieuws op de markt. Welke sportdrank moet je daaruit in godsnaam kiezen? Welke is het meest geschikt voor jouw activiteiten? Welke sportdrank bevat gezonde(re) ingrediënten en geeft je het meeste energie?
Vragen waarop je, door enkel naar het prentje op de verpakking te kijken, het antwoord niet zal krijgen… Daar brengen wij graag verandering in met dit artikel!
Welke soorten sportdrank zijn er?
Om de beste keuze te kunnen maken qua sportdrank is het belangrijk om te weten dat er drie verschillende soorten sportdrank zijn. Elk van deze soorten hebben hun eigen specifieke karakter, voor- en nadelen. Om een goed inzicht te krijgen in welke sportdrank je het beste in huis haalt is het belangrijk deze verschillen te kennen.
- Hypotone sportdrank
- Isotone sportdrank
- Hypertone sportdrank
Wat is hypotone sportdrank?
Hypotone sportdrank is misschien wel beter te omschrijven als de ultieme dorstlesser. Voorbeelden van hypotone sportdrank zijn water en sportwater. Het verschil tussen sportwater en bijvoorbeeld een isotone of hypertone sportdrank is dat er veel minder koolhydraten inzitten tot een maximum van 4gr per 100ml.
Water is en blijft natuurlijk gewoonweg water en zal je dorst wel lessen, maar geeft je geen extra energie. Sportwater kan ook een goede vervanger zijn voor andere sportdranken (isotoon of hypertoon) wanneer je maag dat soort dranken moeilijk kan verdragen. Je vocht wordt aangevuld en je krijgt toch een bepaalde hoeveelheid energie binnen.
Het voordeel van een hypotone sportdrank is dat het minder koolhydraten en zouten bevat dan het vocht in je eigen lichaam. Dit wil simpelweg zeggen dat een hypotone sportdrank veel sneller kan opgenomen worden door het lichaam. Het nadeel is dan weer dat het langer in de maag blijft waardoor de uiteindelijke vochttoevoer toch minder is.
Wanneer drink je een hypotone sportdrank?
Door het gebrek of de mindere mate aan koolhydraten in een hypotone sportdrank is het aangeraden deze te drinken bij (lange) inspanningen met een lage intensiteit. Wanneer je met lage intensiteit sport ga je hoe dan ook minder vocht verliezen en minder energie verbruiken.
Ook voor je aan je inspanning begint kan het verstandig zijn reeds een hypotone sportdrank te nuttigen. Op die manier begin je als het ware met een voorsprong…
Daarnaast is een hypotone sportdrank drinken ook een goed idee wanneer er om één of andere (sportieve) reden, bijvoorbeeld bij extreme temperaturen, veel vochtverlies is. Gedurende de dag is het ook verstandig om een 2-tal liter water te drinken, ongeacht de buitentemperatuur.
Wat is isotone sportdrank?
Een isotone sportdank doet in principe net hetzelfde als en hypotone sportdrank, maar dan net dat tikkeltje beter of meer. Een isotone sportdrank bevat evenveel koolhydraten en zouten als het vocht in je lichaam. Hierdoor gaat de opname van het vocht wel snel, maar minder snel dan bij een hypotone sportdrank.
Het voordeel ten opzichte van een hypotone sportdrank is dan weer dat een isotone sportdrank veel meer energie bevat. Een isotone sportdrank bevat zo’n 6 à 8 gr koolhydraten per 100 ml. Deze hoeveelheid koolhydraten zorgt ervoor dat het energievat, waaruit jij je krachten haalt, tijdens het mountainbiken en sporten steeds aangevuld wordt.
Natuurlijk is het de bedoeling dat je regelmatig drinkt en niet wanneer het vat al (bijna) leeg is, die achterstand haal je immers nooit meer in. Te weinig vocht en aanvulling van energie kunnen ervoor zorgen dat je enerzijds een vochttekort (dehydratie) oploopt en geen “jus” meer in je benen of lichaam hebt. Krijg dan je pedalen maar eens rond…
Wanneer drink je een isotone sportdrank?
Door de grote hoeveelheid aan koolhydraten in een isotone sportdrank is deze uitermate geschikt voor lange inspanningen met een zware intensiteit. Denk maar aan marathon- of dagtochten met de mountainbike of wielrenfiets in heuvel- of bergachtige gebieden. Ook hardlopers en andere duursporters zijn gebaat bij isotone sportdranken.
Wil je meteen wat extra energie om van start te gaan dan kan je een isotone sportdrank ook drinken vóór het begin van je rit, wedstrijd of inspanning.
Naast het sporten isotone sportdranken drinken heeft weinig zin aangezien je op die manier koolhydraten en suikers gaat opnemen terwijl je er geen verbruikt. Niet echt verstandig dus.
Dit kan natuurlijk wel weer nuttig zijn wanneer je een zware inspanning voor de boeg hebt (in combinatie met koolhydraatrijke voeding). Op die manier kan je enkele dagen voor de wedstrijd of inspanning al koolhydraten beginnen stapelen. Op die manier sta jij optimaal voorbereid aan de start van jouw doel, wedstrijd of zware inspanning.
Wat is een hypertone sportdrank?
Een hypertone sportdrank zit in een hele andere categorie dan de vorige twee soorten. In tegenstelling tot een hyptone of isotone sportdrank die je vocht op peil houdt en je energiepeil aanvult, gaat een hypertone sportdrank enkel dat laatste voor je regelen.
Een hypertone sportdrank bevat meer koolhydraten dan het vocht in je lichaam. Hierdoor wordt het moeilijker en dus langzamer opgenomen in het lichaam.
Enkel voorbeelden van hypertone sportdranken zijn frisdranken (cola, fanta, Aquarius orange, fruitsappen,…), AA-drink High Energy en Dextro energy. Het koolhydraatgehalte in dit soort sportdranken is hoger dan bij de isotone sportdranken. Een hypertone sportdrank bevat 8 gr koolhydraten of meer per 100 ml.
Wanneer drink je een hypertone sportdrank?
De amgemene richtlijn in verband met hypertone sportdranken is om deze voornamelijk en bij voorkeur na het sporten te drinken. Een hypertone sportdrank kan zwaar op de maag liggen wat de prestaties, wanneer je deze toch tijdens de inspanning drinkt, niet ten goede zal komen.
Toch, en wanneer jouw maag dit soort drankjes kan verdragen, kan het nuttig zijn om (af en toe) een hypertone sportdrank te drinken tijdens zware inspanningen. Let er dan wel op dat je deze sportdrank drinkt om energie aan te vullen en niet zo zeer om vocht bij aan te vullen.
Je weet ondertussen dat een hypertone sportdrank vocht niet bij aanvult. Een hypertone sportdrank is dus zeker een goed idee in de eindfase van een loodzware mountainbiketocht of inspanning.
Welke sportdrank voor wielrenners en mountainbikers?
Nu we de verschillende soorten sportdrank kennen is het natuurlijk de vraag welke het meest geschikt is voor ons mountainbikers en wielrenners. Hoewel mountainbiken en wielrennen in principe toch een beetje anders zijn, waar wielrenner een echte duursport en mountainbiken dat in mindere mate is, zijn er ook aardig wat gelijkenissen.
Het is zo dat wanneer een inspanning maximaal een uurtje duurt je eigenlijk geen sportdrank hoeft te drinken. Het is pas vanaf het tweede uur dat sportdrank drinken belangrijk wordt.
Nu is, net als wielrennen, mountainbiken niet meteen een sport waar je op een uurtje klaar mee bent. Vandaar dat mountainbikers en wielrenners toch vaak dezelfde soort sportdranken gebruiken. Over welke sportdrank hebben we het dan precies?
Juist, een isotone sportdrank is veruit de meest gebruikte sportdrank onder wielrenners en mountainbikers. Een toeristisch rondje kom je wel door met een hyptone sportdrank, maar als het wat intensiever wordt neigt de keuze toch snel naar een isotone sportdrank. Misschien is dat intensievere karakter wel net wat meer van toepassing op mountainbikers, daar er vaak (meer) intervallen bij komen kijken.
Samenvatting
Voor de duidelijkheid zetten we de 3 soorten en hun voorkeuren qua gebruik nog een keer op een rijtje:
- Hypotone sportdrank: vóór en tijdens (lange) inspanningen aan lage intensiteit.
- Isotone sportdrank: vóór en tijdens (lange) inspanningen aan hoge intensiteit.
- Hypertone sportdrank: na zware inspanning of tijdens zware inspanning, enkel om energie aan te vullen.
Een isotone sportdrank levert het beste van twee werelden en voorkomt zowel dehydratatie als de man met de hamer. De vochtbalans intact houden en het energiepeil bij aanvullen zijn essentieel om steeds op het beste van je kunnen te blijven presteren.
Over het algemeen is het aanbod qua isotone sportdranken veruit het grootst, dit is natuurlijk niet echt verrassend te noemen in de wieler- en mountainbikewereld. Een groot aanbod betekend vaak ook veel keuzestress en daarmee willen we je in het verdere verloop van dit artikel een eindje op weg helpen.
Isotone sportdrank kopen; waar moet je op letten?
Om de uiteindelijk de beste sportdrank in je winkelmandje te kunnen leggen zijn er enkele criteria om rekening mee te houden. Hoe dan ook gaan we er van uit dat je in elk geval van plan bent (langere) inspanningen aan hoge intensiteit te doen en daarvoor de juiste sportdrank in je bidon of fietsrugzak wil hebben.
Aan het belangrijkste puntje om mee rekening te houden hebben we ondertussen in dit artikel meer dan genoeg aandacht besteedt; namelijk de keuze maken tussen hyptone, isotone of hypertone sportdrank. Daarnaast spelen de volgende criteria ook een (belangrijke) rol in de uiteindelijke keuze:
- Hoeveelheid koolhydraten/energie
- Elektrolyten (natrium, kalium, magnesium en calcium)
- Smaak
- Eventuele allergenen
Hoeveelheid koolhydraten en energie
Naast het aanvullen van vocht is de belangrijkste eigenschap van een isotone sportdrank natuurlijk het aanleveren en aanvullen van energie. Afhankelijk van het soort inspanningen die jij levert is het belangrijk te kijken naar de hoeveelheid koolhydraten en energie de sportdrank jou kan leveren.
Het spreekt voor zich dat hoe meer koolhydraten een isotone sportdrank bevat, des te meer energie hij je gaat leveren. Al is het natuurlijk wel opletten geblazen daar het lichaam maximaal 60 à 90 gr koolhydraten per uur kan opnemen en je tijdens jouw inspanningen ook nog koolhydraten gaat aanvullen door middel van voeding (repen, gelletjes,…).
Het teveel (meer dan 60 à 90 gr) aan koolhydraten die je opneemt gaat je geen enkel voordeel opleveren. Voor duursporters is een koolhydraatverhouding van 2 : 1 (maltodextrine : glucose/fructose) het best geschikt.
Koolhydraten waarvan suiker; wat wil dat precies zeggen?
Om de juiste isotone sportdrank in huis te halen is het belangrijk om naar de samenstelling van het product te kijken. Die samenstelling bepaalt of je lichaam de isotone sportdrank goed gaat kunnen opnemen en gaat kunnen omzetten in energie.
Op een etiket of verpakking staat steeds het aantal koolhydraten (per 100 gr en per portie) aangegeven. Daarnaast staat er ook het volgende vermeldt: “koolhydraten waarvan suikers”, maar wat betekend dit nu precies?
Hoewel alle suikers koolhydraten zijn, zijn niet alle koolhydraten suikers. Koolhydraten bestaan naast uit suiker ook uit zetmeel.
Suikers zorgen voor een zoete smaak en geven je een snelle maar korte energieboost. Mogelijk zitten er ook nog toegevoegde suikers in de isotone sportdrank, deze worden apart vermeldt op de verpakking. Toegevoegde suikers herken je makkelijk aan de naam, deze eindigen steeds op -ose, denk maar aan glucose of fructose.
Zetmeel is dan weer net wat complexer waardoor het langzamer opgenomen en afgebroken wordt. Dit heeft als voordeel dat het langzaam (en dus voor langere tijd) energie geeft. Zetmeel haal je voornamelijk uit volkoren granen, rijst en pasta, maïs, quinoa, fruit en groenten.
Suiker valt dus onder de noemen snelle koolhydraten, terwijl zetmeel tot de langzame koolhydraten gerekend kan worden. Zijn de koolhydraten, in jouw isotone sportdrank, voornamelijk suikers, dan heb je een isotone sportdrank in handen die je snel energie of een energieboost zal opleveren. Is het suikergehalte lager dan is het net andersom.
Welke samenstelling is het beste?
Het is dus voornamelijk belangrijk om voor jezelf uit te maken, afhankelijk van jouw mate van inspanning tijdens het fietsen, welke samenstelling het meest geschikt is voor jou.
Ben jij meer van de korte(re) en intensieve inspanningen dan kies je voor een suikerrijke sportdrank in combinatie met energygels.
Voor echte duursporters en lange afstanden kies je eerder voor een sportdrank met langzame koolhydraten in combinatie met een koolhydraatrijke energyreep.
Elektrolyten
Ook de aanwezigheid van elektrolyten in isotone sportdrank is een factor om rekening mee te houden. Elektrolyten bevinden zich onder andere in het bloed, de urine en verschillende weefsels in het lichaam.
Een goede elektrolytenbalans zorgt ervoor dat het lichaam correct kan functioneren. Dit is voor elke persoon belangrijk en dus ook zeker voor de actieve en sportieve medemens.
Door isotone sportdrank te drinken waar ook de nodige elektrolyten in zitten behoud je de goede balans. Ook via voeding en supplementen kan je de nodige elektrolyten binnen krijgen.
De belangrijkste elektrolyten zijn natrium (Na +), kalium (K +), magnesium (Mg ++), calcium (Ca++), deze zorgen er namelijk voor dat de spieren kunnen samentrekken en ontspannen. Deze elektrolyten verlies je door te zweten.
Andere elektrolyten zijn bicarbonaat (HCO3-) en fosfaat (HPO4-). Al deze elektrolyten werken samen en bevorderen de belangrijkste centrale lichamelijke functies.
Smaken
Het is natuurlijk ook erg belangrijk dat een isotone sportdrank lekker is. Wanneer een sportdrank lekker is zal je er ook sneller van gaan drinken. Is de smaak echt niet jouw ding dan ga je na verloop van tijd waarschijnlijk te weinig drinken en risico lopen om gedehydrateerd te raken.
Laat daarom de smaak ook een doorslaggevende factor zijn in de uiteindelijke keuze van jouw isotone sportdrank.
Om ernstige miskopen te voorkomen heb je bij sommige sportvoedingmerken de mogelijkheid om een tester aan te kopen in de vorm van een zakje met daarin één portie van een bepaalde smaak. Op die manier kan je meteen verschillende smaken testen om te kijken welke je het beste bevalt.
Indien er meerdere smaken je goed liggen is het verstandig om isotone sportdrank in meerdere smaken aan te kopen, zodat je kan afwisselen. Op die manier kan je voorkomen dat je een bepaalde smaak beu raakt.
Allergenen
Heb je bepaalde allergieën, ben je vegetariër of veganist? Dan is het verstandig om de ingrediënten goed te bekijken. Allergenen worden steeds vermeldt op de verpakking. “Sporen van allergenen” zijn ook erg belangrijk om op te letten wanneer je met ernstige allergieën kampt betreffende bepaalde producten (denk bijvoorbeeld maar aan (pinda-)noten of gluten).
Wanneer er sporen van bepaalde allergenen vermeldt staan wil dit zeggen dat de isotone sportdrank in een bedrijf gemaakt wordt waar die specifieke producten ook gebruikt of verbruikt worden, waardoor kruisbestuiving mogelijk is.
Welke isotone sportdrank is het beste?
Welke de beste isotone sportdrank voor jou is hangt voornamelijk af van het soort inspanningen jij voornamelijk gaat leveren. Rekening houdend met de bovenstaande parameters hebben we in de tabel hieronder een ruime vergelijking gemaakt tussen verschillende isotone sportdranken.
De isotone sportdranken uit onderstaand vergelijk zijn allemaal te koop in poedervorm. Hierdoor heb je minder afval dan wanneer je steeds losse flesjes zou gebruiken. Het poeder (1 portie) los je op in water.
De waarden in onderstaande tabel zijn de waarden per portie. 1 bidon met 500ml water en poeder leveren de in de tabel vermelde hoeveelheid energie en bevatten het aangegeven aantal koolhydraten en suikers.
Top 5 isotone sportdranken die de meeste energie leveren
Word je toch niet helemaal wijs uit bovenstaande tabel dan maken we het je graag nog wat makkelijker. In onderstaande top 5 vind je de 5 isotone sportdranken die de meeste energie opleveren.
1. Sis Go Energy 1 kg: ook geschikt als carboloader
- 47 gram koolhydraten per portie (189 kcal)
- Ook geschikt als carboloader
- Slechts 3,5 gram suikers
- 2 smaken: lemon en orange
- 1 portie = 50 gram mengen met 500 ml water
- Geen allergenen
2. High5 Energy Drink 2,2 kg: natuurlijke smaakstoffen en elektrolyten
- 44 gram koolhydraten per portie (175 kcal)
- Zacht en verfrissend
- Met natuurlijke smaakstoffen en elektrolyten
- 4 smaken: berry, citrus, orange en tropical
- 1 portie = 2,5 scoops mengen met 500 ml water
- Geen allergenen
3. Amacx Isotonic Energy Drink 750 gr: unieke elektrolytenbalans
- 38,9 gram koolhydraten per portie (155 kcal)
- 2:1 koolhydraatratio
- Unieke elektrolytenbalans
- Natuurlijke ingrediënten zonder kunstmatige toevoegingen
- 2 smaken: lemon en forest fruit
- 1 portie = 40 gram (3 scoops) mengen met 500 ml water
- Geen allergenen
4. Born Iso Pro 400 gr: smaaktopper
- 37,9 gram koolhydraten (152 kcal)
- 2:1 koolhydraatratio
- Verfrissend, niet te zoet en niet te plakkerig
- 2 smaken: apple/lemon en redfruit/pomegranate
- 1 portie = 40 gram (2 scoops) mengen met 500ml water
- Geen allergenen
5. High5 Slow Release Energy Drink 1 kg: bouwt de energie op
- 38 gram koolhydraten (150 kcal)
- Natuurlijke mineralen (elektrolytenbalans)
- Ontwikkeld met BORA – Hansgrohe
- Met magnesium en vitamine B6
- 2 smaken: lemon en blackcurrant
- 1 portie = 40 gram (2 scoops) mengen met 500 ml water
- Geen allergenen
Isotone sportdrank kopen
De bovenstaande top 5 isotone sportdranken gaan je hoe dan ook voorzien van véél energie tijdens als jouw fiets- en mountainbikeritten. Wanneer de smaken je ook goed bevallen ben je snel klaar met de zoektocht naar jouw nieuwe en favoriete isotone sportdrank.
In werkelijkheid is het natuurlijk vaak anders en is het voornamelijk uitproberen welke isotone sportdrank jou het best van energie voorziet en daarbij ook nog eens bevalt qua smaak.
We hopen je alvast voldoende geïnformeerd te hebben en de zoektocht naar jouw favoriete isotone sportdrank een beetje vergemakkelijkt te hebben.
Graag willen we je er nog een keer aan herinneren dat de meeste merken ook kleine verpakkingen of proefpakketten (met sportdrank en -voeding) aanbieden zodat je verschillende smaken (goedkoop) kan uittesten.