Zonder Smartphone gaan we tegenwoordig nergens meer naartoe. En ook tijdens het maken van een mountainbiketocht neemt menigeen zijn Gsm’etje gewoon mee. Altijd handig om iemand te kunnen bellen als je in de sloot ligt met een onrepareerbare fiets. Maar ook voor andere zaken tijdens en na je fietstocht kan je mobiele telefoon veel toegevoegde waarde bieden, onder andere in de vorm van fietsnavigatie en prestatiemonitoring.
Bij Mountainbikevibes.be struinden we het internet voor je af op zoek naar informatie over mountainbike gerelateerde apps voor op je telefoon. We gingen op zoek naar de beste MTB route app(s) en reviewden er 5 middels online onderzoek.
Waarom een MTB route app?
Met een MTB route app fiets je zowel offline als online tegelijkertijd. Mountainbiken draait natuurlijk primair om dat heerlijke gevoel van “buiten zijn”, inspanning en actie. Maar door je telefoon met je mee te dragen inclusief een actieve mountainbike app, wordt het fietsen nog leuker. Enkele functionaliteiten die MTB route apps veelal bieden:
- Prestatie- en routemonitoring: Je ziet onder andere hoe hard je gaat en hoe ver je gereden hebt. En dergelijke gegevens zijn zowel tijdens als na afloop van je rit inzichtelijk;
- Community deelname: Veel apps bieden je informatie over je prestaties ten opzichte van andere bikers, bijvoorbeeld op bepaalde segmenten (delen) van een route;
- Sociale functies: Een MTB route app bevat veelal sociale functies. Daarmee kun je contact leggen met vrienden of andere mountainbikers in jouw regio. Je kunt je prestaties, ritten en routes delen en die van andere bekijken. Sluit je aan bij een clubje fietsers en moedig elkaar online aan!
- Navigatie: Sommige apps kun je gebruiken als navigatiemiddel. Je telefoon geeft dan aan welke paden jij moet nemen.
Welke MTB route apps zijn er?
Er is nogal wat aanbod van fiets gerelateerde apps in de Appstore en in de Android-gebaseerde Play Store. En het lijkt wel alsof er elke dag nieuwe mogelijkheden bijkomen. Over het algemeen bepaalt de gebruikersomvang mede het succes en de mate van toegevoegde waarde van een MTB app. Wij onderzochten de voor- en nadelen van de onderstaande 5 apps die in internationaal opzicht allemaal al een behoorlijke achterban hebben:
- Komoot
- Trailforks
- MTB project
- Bikemap
- Strava (Summit)
MTB Route App Komoot
Over de hele wereld zouden er inmiddels meer dan 10 miljoen fietsers en outdoor liefhebbers zijn die de Komoot-app gebruiken voor het plannen en navigeren met betrekking tot onder andere fietsroutes. De Komoot-community zou daarmee de omvangrijkste van heel Europa zijn. De app van Komoot biedt onder andere een routeplanner voor mountainbiken en kent geïntegreerde ‘turn-by-turn’ navigatiemogelijkheden.
Wanneer je routes via Komoot plant krijg je onderweg precies datgene te zien wat je nodig hebt als mountainbiker. Zo weet je van tevoren welke ondergrond je mag verwachten en zul je niet meer stilvallen op steile beklimmingen. Je hebt namelijk steeds zicht op hoe het hoogteprofiel dat voor je ligt zich ontwikkelt.
Voordelen Komoot
- Zeer gedetailleerde routeprofielen;
- Inclusief aanbevelingen van anderen zoals een leuk terras in de buurt of een fraai uitkijkpunt net om de hoek. Laat je verrassen!;
- Beschikbaar in de Nederlandse taal.
Nadelen Komoot
- Het genereren van routes op je Smartphone is mogelijk maar volgens sommige gebruikers aanzienlijk minder gebruiksvriendelijk dan in de mobiele app.
Trailforks
Trailforks is ook een community-app waarbij onder andere mountainbikers van over de hele wereld samen een route database bouwen en onderhouden. De app scant miljoenen ritlogboeken en is zo in staat om de populairste routes in vrijwel elke internationale regio te bepalen. Hiermee weet jij waar je moet gaan fietsen wanneer je je op onbekend terrein bevindt.
Van al deze routes worden gegevens bijgehouden zodat jij de populairste route kunt kiezen die bij jou past en met behulp van de GPS-functie op je telefoon kunt rijden.
Er is sprake van een indeling op moeilijkheidsgraad, je ziet welke ondergrond je steeds kunt verwachten en de app maakt duidelijk welke routes en paden populair zijn en welke minder.
Medio 2021 biedt Trailforks volgens de website maar liefst in 123 landen in totaal 161.000 routes. En dat worden er steeds meer.
Voordelen Trailforks
- Routes in 123 landen over de hele wereld.
- De routekaarten worden naar je Smartphone gedownload dus je hoeft alleen maar een GPS-verbinding te hebben. Een dataverbinding is niet per se nodig onderweg.
- Geïntegreerde event-kalender voor geplande mountainbike races en evenementen bij jou in de buurt. Leuk om deel te nemen of als toeschouwer aanwezig te zijn.
Nadelen Route App Trailforks
- Wij krijgen de indruk dat er anno 2021 nog niet superveel routes in Nederland en België in Trailforks te vinden zijn. Vooral leuk voor bikers (uit Be & NL) die veel internationaal gaan dus.
- De MTB routes zijn ingedeeld al naar gelang hun moeilijkheidsgraad zoals bij skiën het geval is. Zo word je in principe nooit overvallen met uitdagingen die je niet aan kunt. De moeilijkheidsgraad wordt echter wel door gebruikers zelf aangeduid en dus niet objectief vastgesteld.
MTB project
Ook MTB Project is een gratis, crowd-sourced database. Hiermee krijg je als mountainbiker toegang tot kaarten, GPS-mountainbikeroutes en beoordelingen van andere fietsers. In totaal zouden er naar wij begrepen momenteel zo’n 40.000 mountainbikeroutes in deze database vindbaar moeten zijn.
Er zijn verschillende manieren waarop je routes kunt vinden in de app. Ze zijn namelijk geclassificeerd op basis van diverse parameters. Zoek routes op kaart door in te zoomen of selecteer alleen de meest populaire routes. Per geselecteerde route krijg je uiteindelijk een vergaand overzicht van gegevens aangeboden waaronder:
- Afstand;
- Verdeling naar type paden en ondergronden (zoals aandeel singletrack in de totale route bijvoorbeeld);
- Totale geplande en gemeten afstand ten behoeve van klimmen en afdelen;
- Waar parkeren langs de route?
- Foto’s, opmerkingen en check-ins;
- Etc.
Voordelen Route App MTB project
- Biedt een naar mening van menigeen betere interface dan veel andere MTB route apps zoals bijvoorbeeld Trailforks.
- Gratis app.
- Werkt ook zonder dataverbinding.
Nadelen MTB project
- Stuk minder routes dan bijvoorbeeld Trailforks;
- Naar wij begrepen werkt het uploaden van eigen nieuwe routes alleen via een desktop. Dat is dus wat omslachtiger.
MTB Route App Bikemap
Bikemap is ook een echte routeplanner, inclusief turn-by-turn navigatie geschikt voor alle fietsliefhebbers. Ook mountainbikers kunnen deze app gebruiken als navigatie- en tracking middel. Met deze app ontdek je nieuwe paden die samen meer dan 7 miljoen fietsroutes in wereldwijd meer dan 80 landen vormen.
De app komt inclusief stemnavigatie zodat je geen losse fietscomputer nodig hebt om je te begeleiden. Je gebruikt gewoon je Smartphone om de weg te vinden. Via zogenaamde .GPX of .KML bestanden kun je routes genereren en inladen, ook vanuit andere apps. Sommige MTB apps genereren bijvoorbeeld alleen GPX.
Voordelen Bikemap
- Door intensieve gebruikers aangemerkt als zeer gebruiksvriendelijk;
- Meerdere bestandformaten gebruiken en genereren;
- Geïntegreerde navigatie. Geen losse fietscomputer noodzakelijk.
Nadelen Bikemap
- Bevat enkele bugs zoals links-rechts-situaties bij een knik in de weg. Alleen afgaan op spraaknavigatie (zonder visuele kaart) is daardoor vrijwel niet mogelijk. Dan ga je geheid verkeerd.
- Externe sensoren voor bijvoorbeeld hartslag en cadansmeting zijn alleen koppelbaar op basis van Bluetooth maar niet via Ant+.
Strava (Summit)
Strava is allereerst een digitaal logboek dat jouw prestaties bij het sporten kan monitoren, ook bij het mountainbiken dus. Tijdens je rit monitort de Strava-app je afstand en route. Strava kan grotendeels gratis gebruikt worden maar om toegang te krijgen tot alle functies van deze app moet je een abonnement nemen (Strava Summit-versie).
Strava kent in België en Nederland een grote mate van bekendheid en heeft veel gebruikers. Het leuke is dat die allemaal met elkaar kunnen concurreren op verschillende segmenten van routes. Deze app herkent namelijk een stuk weg waar veel anderen hebben gefietst (bijvoorbeeld een specifieke klim of deel van een singletrack) en logt dan jouw prestatiegegevens op dat stuk om ze te vergelijken met de prestaties van anderen. De automatisch tijdregistratie zorgt er voor dat jouw plaats op de ranglijst vanzelf wordt gegenereerd.
Je kunt routes downloaden van en naar de Strava-app en rijden vanaf je telefoon.
Voordelen Strava
- Vooral ideaal voor vergaand meten en analyseren van je sportieve resultaten;
- Vergelijken met anderen (ranglijsten) werkt motiverend;
- Ideaal voor multisporters.
Nadelen Strava
- GPS trekt de batterij van je telefoon leeg. Voldoende opladen vooraf is een vereiste;
- De vergelijkingsfunctie zorgt er voor dat je als fietser tamelijk prestatiegericht wordt. Leuk, maar een mountainbikerit mag ook ontspannen zijn en soms minder gericht op ‘winnen’ en resultaat. Raak er niet te zeer opgefokt van!
Telefoon mee: schaf een telefoonhouder aan!
Wie zijn Smartphone meeneemt voor navigatiedoeleinden en om zijn prestaties tijdens het mountainbiken af te lezen, wordt geconfronteerd met een uitdaging. Je telefoon vasthouden tijdens het fietsen is immers geen optie. Om veilig en handig te kunnen navigeren tijdens het fietsen is het van belang dat je je toestel comfortabel in het zicht op je stuur monteert. Daarvoor zijn gelukkig diverse telefoonhouders beschikbaar waar je de Smartphone in kunt klemmen / stoppen.
Niet iedere telefoonhouder is echter even geschikt voor op de mountainbike. Het laatste wat je wilt is gerammel aan je stuur en telefoons die van je fiets vallen en water- en modderschade oplopen. Wij deden echter al eerder onderzoek naar de beste telefoonhouders voor de fiets en mtb. De Cyclotron telefoonhouder met ingebouwde powerbank hebben wij in het bijzonder al diepgaand gemonitord.
Alternatief voor je Smartphone: een GPS fietscomputer
Vind je dat maar niks zo’n grote Smartphone voor op je stuur? Maar wil je wel gebruik maken van navigatie en andere features en steeds geïnformeerd worden tijdens je rit? Kies in dat geval voor een van de geweldige, compacte en aerodynamische GPS fietscomputers die voor mountainbikers beschikbaar zijn.
Die loodsen je niet alleen over de juiste paden maar bieden vaak ook nog geavanceerdere en nauwkeurigere meetmogelijkheden in combinatie met het aanschaffen van allerlei sensoren.
Selecteer hier de beste fiets GPS voor het mountainbiken. Veel van deze devices zijn overigens handig te combineren met gebruik van je smartphone en de hiervoor beschreven MTB route apps.
Gebruik bij je selectie ook onze individuele reviews van onder andere de:
Nog compacter: een sporthorloge met GPS
Zeker wanneer je met name je routes en data achteraf wilt checken, kan een sporthorloge met GPS functie uitkomst bieden. Die zijn vaak net wat goedkoper dan een fiets-GPS maar zowaar allround gezien misschien nog wel een stuk functioneler. Dit soort sporthorloges heeft bijvoorbeeld vaak ook een ingebouwde hartslagmeter. Sommige van deze sporthorloges kunnen door middel van GPS zowaar navigatie bieden tijdens het fietsen, maar dat lijkt ons niet altijd even ideaal. Kijk uit dat je niet valt wanneer je op je horloge kijkt!
Mountainbikevibes.be deed al eerder onderzoek voor jou naar het beste sporthorloge met gps en hartslagmeter.
Over de Garmin Fenix 6X Pro multisporthorloge schreven we ook al een woordje meer.
Conclusie
Om data te kunnen meten tijdens je fietsrit zoals gereden routes, snelheid en prestaties op bepaalde trajecten, is de aanschaf van een GPS sporthorloge of een fietscomputer met GPS fijn, maar niet per se nodig. Je kunt gewoon MTB route apps (met navigatiemogelijkheden) voor op je telefoon downloaden en je Smartphone door middel van een telefoonhouder geschikt voor het mountainbiken op je stuur monteren. Die fungeert dan direct als navigatiemiddel.
Er zijn legio MTB apps beschikbaar. Veel apps zijn gebaseerd op een database van routes in zeer veel landen over de hele wereld die veelal door de gebruikers van die app zelf worden gegenereerd. Iedere app kent zijn eigen voor -en nadelen en beschikt over meer of minder functionaliteiten. Strava blijft vooralsnog onze favoriete mountainbike app, maar voorkeuren zijn persoonlijk en sommige andere communities groeien hard.
Als liefhebbers van de mountainbikerij blijven wij de ontwikkelingen voor jou monitoren.