Het beste sporthorloge met gps en hartslagmeter kopen | November 2021

Garmin Fenix 6X Pro multisporthorloge

Trek jij er graag met jouw racefiets, stadsfiets, elektrische fiets of mountainbike op uit? Wil je tijdens deze (lange) fietstochten graag zien waar je bent én wil je achteraf ook nog in kunnen zien welke route je precies afgelegd hebt? En wil je ondertussen ook nog op de hoogte blijven van jouw hartslag? Dan is de aanschaf van een sporthorloge met gps én hartslagmeter aan te raden.

Een sporthorloge met gps zorgt ervoor dat je te allen tijde kunt zien waar je bent. Op het horloge zie je bijvoorbeeld de kaart met daarop de plek waar je op dat moment bent.

Doordat je een dergelijk sporthorloge ook aan jouw smartphone kunt koppelen, kun je achteraf ook altijd nog inzien welke route je nou precies op de fiets afgelegd hebt. Hierdoor ben je ook in staat om jouw vorderingen nauwlettend in de gaten te houden en te monitoren.

In dit artikel willen wij je graag meer vertellen over dergelijke sporthorloges. Zo bespreken we in dit artikel waarom een sporthorloge met gps en hartslagmeter aan te raden is, waar je een sporthorloge kunt kopen, hoe je een sporthorloge optimaal kunt gebruiken en waar je op moet letten als je een sporthorloge gaat kopen.

Daarnaast geven wij ook nog onze persoonlijke top 6 van de beste sporthorloges met gps en hartslagmeter.

IMAGE PRODUCT DETAILS
ONZE KEUZE
Garmin-Fenix-6X-Pro
Garmin Fenix 6X Pro
 • Extreem lange batterijduur
 • Climbpro & Garmin coach
 • Eigen routes inladen
 • TOPO kaarten
Polar-Vantage-V2
Polar Vantage V2
 • Veel functies
 • Nauwkeurig
 • Eigen routes inladen
 • Eenvoudige bediening
NIEUW 2021
Polar-ignite2-gegevens-1
Polar Ignite 2
 • Touchdisplay
 • Strak design
 • Gezondheidsfuncties
 • Verbeterde batterijduur
Wahoo-Rival-Triathlon-1
Wahoo ELEMNT Rival
 • Compatibel met smarttrainer
 • Fraai en jong design
 • Wahoo kwaliteit
 • Lange batterijduur
NIEUW 2021
Polar-Vantage-M2
Polar Vantage M2
 • Stijlvol horloge
 • Makkelijke bediening
 • Slimmer trainen
 • 130 verschillende sporten
NIEUW 2021
GarminForerunner55-raceprognose-1
Garmin Forerunner 55
 • Lange batterijduur
 • Slimmer en beter trainen
 • Pacepro & Garmin coach
 • Ongevaldetectie

Wat is een sporthorloge met gps en hartslagmeter precies?

In de afgelopen jaren zijn er allerlei soorten sporthorloges op de markt gebracht. Veel van deze sporthorloges bieden veel functies aan, waardoor je het horloge op een veelzijdige manier kunt gebruiken. Dat is ook het geval als je kiest voor een sporthorloge met zowel gps als met een hartslagmeter.

Waarom gebruik je de hartslagfunctie?

De hartslagmeter is van belang om jouw hartslag continu te kunnen monitoren. Stel dat je een lang stuk gaat mountainbiken, is het wenselijk dat jouw hartslag onder een bepaald niveau blijft. Komt jouw hartslag boven een kritieke grens uit? Dan kan het zelfs gevaarlijk worden of moet je jouw mountainbiketocht vroegtijdig afblazen wanneer je helemaal uitgeput raakt.

Wat is het nut van een gps functie bij een sporthorloge?

Dankzij de gps functie kun je op het horloge altijd zien waar je bent. Bovendien kun je bij sommige horloges op deze manier gebruik van een navigatie maken, terwijl je een sporthorloge ook aan Strava kunt koppelen. Door die koppeling kun je na afloop van jouw fietstocht ook direct zien welk rondje gefietst hebt, wat je gemiddelde snelheid was en aanverwante waarden.

Daarnaast maak je bij een dergelijk sporthorloge ook gebruik van de normale functies. Zo kun je op het horloge de tijd zien, kun je de meldingen van jouw smartphone inzien en kun je met sommige varianten zelfs contactloos betalen. Eigenlijk kun je een dergelijk slim sporthorloge dus zien als een vervanging voor jouw smartphone!

Wat zijn de voordelen van een sporthorloge met gps en hartslagmeter?

Wil jij graag een sporthorloge aan gaan schaffen? Dan is ons advies om eerst jouw wensen op een rijtje te zetten. Voor welke sporten wil je het horloge gaan gebruiken? Over welke functies moet het horloge beschikken? En op welke manier wil je het horloge precies gaan gebruiken?

Als je op die vragen de antwoorden voor jezelf gevonden hebt, kun je gericht op zoek gaan naar het beste sporthorloge met gps en hartslagmeter.

Voordelen van een sporthorloge met gps en hartslag functie

Maar, waarom is het nou aan te raden om specifiek voor een sporthorloge met gps en hartslagmeter te kiezen? Daar zijn eigenlijk meerdere redenen voor:

 • Dankzij de hartslagfunctie heb je altijd jouw actuele hartslag inzichtelijk. Dit is niet alleen veilig, maar is ook een duidelijke indicatie voor de groei die je op sportief vlak doorgemaakt hebt.
 • Dankzij de gps functie hoef je nooit meer te verdwalen. Je ziet immers precies waar je bent, je ziet waar je naar toe moet én je kunt achteraf ook nog zien waar je precies bent geweest.

Eigenlijk geniet je met een gps functie en een hartslagfunctie optimaal van de mogelijkheden van een sporthorloge. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is met de gps verbinding van het horloge.

Als je voor een matig sporthorloge met gps kiest, merk je al dat snel dat de gps verbinding niet super werkt. Hierdoor heeft het horloge soms mogelijk niet eens verbinding of is de verbinding haperend. Indien daar sprake van is, wordt jouw training niet op de juiste manier opgemeten.

Een sporthorloge heeft ook praktische voordelen

Bijkomend voordeel: je hoeft geen smartphone meer mee tijdens het fietsen. Op die manier voorkom je dat jouw smartphone tijdens het mountainbiken uit jouw zak kan vallen. Ook hoef je niet bang te zijn voor een kapotte smartphone als je onverhoopt valt op een lastig mountainbikeparcours!

Een sporthorloge blinkt uit in veelzijdigheid

Je hebt hierboven al kunnen lezen wat de voordelen van een hartslagfunctie en gps functie zijn. In onze ogen blijft het echter niet bij deze voordelen. Nee, als je voor een dergelijk sporthorloge kiest, geniet je namelijk ook van een ongekende veelzijdigheid.

Je kunt het sporthorloge bij het fietsen omdoen, maar je kunt ‘m ook tijdens het hardlopen, tijdens het wandelen, tijdens het zwemmen of tijdens het uitvoeren van een andere sport omdoen. Je koopt in principe een sporthorloge dus niet specifiek voor het fietsen, aangezien je het horloge ook nog voor andere sporten kunt gebruiken.

Ook bij het uitvoeren van andere sporten is het van belang dat je jouw hartslag in de gaten houdt. Daarnaast is het tijdens bijvoorbeeld het hardlopen ook wel prettig om weten waar je bent en waar je naar toe moet. Als je voor het beste sporthorloge met gps en hartslagmeter kiest, kun je tijdens het hardlopen dus ook van meerdere voordelen genieten.

Fraai design

Sommige mensen dragen het sporthorloge niet meer alleen tijdens het sporten, maar ook in het ‘normale dagelijkse leven’. Dat is hoofdzakelijk te danken aan de ongekend fraaie uitstraling van de hedendaagse sporthorloges.

Eigenlijk zie je niet meer dat het een sporthorloge betreft, terwijl het horloge dus wel alle functies van een sporthorloge heeft. Juist die combinatie spreekt ons in ieder geval erg aan.

Wat ons betreft kun je het sporthorloge ook prima naar bijvoorbeeld jouw werk dragen. Als je op jouw werk zit, kun je op het horloge ook nog eens de meldingen van jouw smartphone inzien. Dat is althans het geval als je kiest voor een sporthorloge die je rechtstreeks aan jouw smartphone koppelen.

Heel veel functies

Wat je nou precies met een sporthorloge kunt? Dat is enigszins afhankelijk van het horloge waar je voor gaat kiezen. Feit is in ieder geval dat je bij een sporthorloge van de volgende functies mogelijk kunt genieten:

 • Sporthorloges analyseren jouw training direct en tonen direct de resultaten
 • Sporthorloges houden tal van waarden bij het tijdens het uitvoeren van een sport; afgelegde afstand, snelheid, hartslag en calorieverbruik zijn hier enkele voorbeelden van
 • Een sporthorloge kun je aan jouw smartphone koppelen, waardoor je alle meldingen op het horloge binnenkrijgt
 • Je kunt via sommige sporthorloges draadloos muziek afspelen
 • Je kunt een sporthorloge voor tal van sporten gebruiken
 • Je kunt gericht jouw trainingen gaan sturen om uiteindelijk de beste sportieve prestaties te kunnen leveren

Welke zijn de beste sporthorloges met gps en hartslagmeter?

Het mag duidelijk zijn: de aanschaf van een sporthorloge met gps en hartslagmeter is aan te raden. Maar, voor welke variant kun je dan het beste kiezen? Die vraag hebben wij onszelf ook gesteld, waarna wij de verschillende sporthorloges zijn gaan vergelijken. Op basis van dat vergelijk hebben wij uiteindelijk een top 5 samen kunnen stellen!

#1. Garmin Fenix 6X Pro – multisport horloge

Wil jij gewoon het beste sporthorloge met gps en hartslagmeter aanschaffen? Dan kun je het beste kiezen voor de Garmin Fenix 6X Pro; dit is het sporthorloge dat als beste uit de test gekomen is. Dit horloge stelt je in staat om contactloos te betalen, houdt jouw positie met GPS perfect bij, navigeert je vlekkeloos overal naartoe en volgt jouw ingeladen routes helemaal. Daarnaast heeft deze ook nog een zeer accurate hartslagfunctie.

Garmin Fenix 6X Pro

Daar blijft het echter niet bij. Nee, het is ook een absoluut voordeel dat je dit horloge voor meerdere sporten kunt gebruiken. Zo is het horloge bijvoorbeeld waterdicht, waardoor je het horloge ook onderwater kunt gaan gebruiken, wat deze sporthorloge met gps en hartslagmeter ook uitermate geschikt maakt voor triatlon.

Verder zijn wij ook zeer te spreken over het display van dit horloge; dit display is altijd goed afleesbaar, ook al schijnt de zon fel op het horloge. Handig tijdens een fietstocht in het volle zonnetje.

Er is werkelijk niets wat deze Fenix 6X Pro sporthorloge niet meet en de talloze fitness functies en workouts zijn haast eindeloos. Onder aan de streep is de aanschaf van de Garmin Fenix 6X Pro absoluut aan te raden. Je moet alleen rekening houden met een vrij fors prijskaartje.

Pluspunten
 • Geweldige GPS met navigatie
 • Mogelijkheid tot routes inladen
 • Veel fitness- en gezondheidsfuncties
 • Groot en goed afleesbaar scherm
 • Climbpro functie
 • Muziekopslag mogelijk tot 2000 nummers
 • Livetrack en ongevaldetectie
 • Vooraf ingeladen sportprofielen waaronder mountainbiken
 • Batterijduur tot 21 dagen (Bij de X-versies)
Minpunten
 • Vrij duur
 • Héél uitgebreid

#2. Polar Vantage V2

Een geduchte concurrent van de Fenix 6X vind je in deze Polar Vantage V2 sporthorloge met gps en hartslagmeter. In tegenstelling tot de Fenix 6 heeft deze wel een touchscreen in combinatie met knoppen. De gps functie stelt je in staat te navigeren en je kan ook je eigen routes inladen.

Polar Vantage V2

Deze lichtgewicht sporthorloge met gps en hartslagmeter is compatibel met Strava en Spotify. Echter heb je om muziek te kunnen luisteren bij deze horloge wel je smartphone nodig. De hartslagmeting gebeurt met een polssensor maar je kan ook een borstband extra bij aankopen.

Deze sporthorloge houd je slaap en herstel erg goed bij en doet je aan de hand van al deze gegevens de nodige trainingsvoorstellen. Met de Training Load Pro en Recovery Pro kan je je trainingen volledig optimaliseren.

Deze Polar Vantage V2 hoort zeker thuis in het rijtje van beste sporthorloges met gps en hartslagmeter. Wil je iets minder diep in de geldbuidel tasten, maar toch gebruik kunnen maken van véél nuttige functies, gps-routes en een accurate hartslagmeting, dan is deze sporthorloge zeker een goede keus!

Pluspunten
 • Fraai design
 • Veel gezondheidsfuncties
 • GPS navigatie, routes inladen, Strava live-segmenten
 • Muziekbediening
 • Nauwkeurige hartslagmeting
 • Uitgebreide analysemogelijkheden en trainingsbegeleiding
 • Kleuren touchscreen
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
Minpunten
 • Scherm is aan de donkere kant
 • Niet de goedkoopste
 • Scherm niet extra beschermd

#3. Polar Ignite 2 – Multisporthorloge

Wil jij graag een stuk minder geld uitgeven aan een sporthorloge met gps en hartslagmeter? Dan kun je voor de Polar Ignite 2 sportwatch kiezen. Dit horloge ziet er uit als een ‘normaal’ horloge, maar is echt geschikt om te dragen tijdens het sporten.

Polar Ignite 2 sporthorloge

Een absoluut voordeel is dat je dit horloge bij tal van sporten kunt gebruiken. Volgens Polar zelf kun je het horloge gebruiken bij de volgende sporten: fitness, hardlopen, wandelen, fietsen, mountainbiken, watersporten en zwemmen. Het horloge is dus ook nog eens waterdicht.

Verder heeft dit horloge een fraai design, kun je het scherm goed aflezen en heeft het horloge ook nog een caloriemeter. Doordat je het horloge ook nog aan jouw smartphone kunt koppelen, kun je jouw trainingen in bijvoorbeeld Strava perfect analyseren.

In tegenstelling tot de Polar Vantage serie heeft deze Polar Ignite 2 sporthorloge geen extra fietsfuncties zoals cadanssensor en de koppeling met een vermogensmeter.

Pluspunten
 • Nauwkeurige gps meting
 • Erg betaalbaar
 • Gezondheidsfuncties & dagelijkse workouts
 • Ondersteunt meer dan 130 sporten
 • Muziekbediening
 • Kleuren touchscreen
 • Fraai design & scherpe prijs
 • Lichtgewicht
Minpunten
 • Standby modus kan beetje irritant werken
 • Touchscreen soms moeilijk te bedienen tijdens het sporten
 • Enkel GPS routeregistratie
 • Geen extra fietsfuncties

#4. Wahoo ELEMNT RIVAL

Het merk Wahoo is één van de beste merken in de wereld van Fiets gps-toestellen. Sinds kort hebben ze hun eerste sporthorloge gelanceerd: de Wahoo Elemnt Rival.

Wahoo Elemnt Rival

Deze sporthorloge moet zich uiteraard nog bewijzen maar door de goede naam die Wahoo ondertussen opgebouwd heeft twijfelen wij niet aan de kwaliteit van deze Elemnt Rival. Om die reden hebben we deze sporthorloge met gps en hartslagmeter dan ook in dit lijstje opgenomen.

Dit horloge heeft een fraai design, heeft een goed afleesbaar scherm en biedt tal van handige functies aan. Onder meer de gps functie, de hartslagfunctie, de caloriemeter en de directe koppeling met de smartphone spreken ons erg aan. Daarnaast is dit Wahoo sporthorloge ook nog een stuk voordeliger dan de hierboven genoemde variant van Garmin!

Pluspunten
 • Zeer fraai design
 • Automatisch switchen van sport
 • Workouts handmatig bewerken
 • Lange accuduur
 • Scherm naar wens in te stellen
 • Fijn polsbandje
 • Compatibel met smarttrainer en fietsnavigatie
 • Prijs/kwaliteit
Minpunten
 • Moet zich nog bewijzen
 • Routes inladen niet mogelijk

#5. Polar Vantage M2

Ook het merk Polar is prima vertegenwoordigd in de wereld van sporthorloges. Dit blijkt uit de Polar Ignite 2 en de Vantage V2, maar blijkt ook uit deze Polar Vantage M2. Ook dit sporthorloge voldoet aan al onze verwachtingen én is relatief voordelig geprijsd.

Dit horloge heeft een prima functionerende gps functie, heeft een geweldige hartslagfunctie, heeft een caloriemeter ingebouwd en heeft een fraai design.

Je kunt dit horloge dan ook moeiteloos naar bijvoorbeeld jouw werk dragen. Bijkomend voordeel is dat je ook nog uit meerdere kleuren kunt kiezen. Al met al een absolute aanrader als je niet super veel geld aan het beste sporthorloge met gps en hartslagmeter uit wilt geven.

Dit sporthorloge met gps en hartslagmeting is het kleinere broertje van de Vantage V2 (zie review nr 2). Heb je geen nood aan extra functies en uitgebreide gps-mogelijkheden dan is de Polar Vantage M zeker een goed en goedkoper alternatief.

Pluspunten
 • In meerdere kleuren verkrijgbaar
 • Dagelijkse trainingsbegeleiding
 • Muziekbediening
 • Meer dan 130 verschillende sporten
 • Fraai design
 • Lange accuduur
 • Slimme energieassistent
 • Makkelijk te bedienen
Minpunten
 • Enkel GPS routeregistratie en locatiebepaling

#6. Garmin Forerunner 55

Deze top 6 sluiten wij af met de Garmin Forerunner 55. Dit sporthorloge is initieel voor hardlopers ontwikkeld, maar is ook zeer geschikt voor fietsers. Dit komt onder meer door de fraaie uitstraling, door het duidelijke beeldscherm en door de verschillende functies.

Garmin Forerunner 55 sporthorloge

Zo maak je gebruik van een nauwkeurige gps functie, van een handige caloriemeter van een nauwkeurige hartslagfunctie. Ook is dit horloge in drie verschillende kleurstellingen verkrijgbaar, is het horloge betaalbaar en heeft horloge de kwaliteit zoals we van Garmin gewend zijn. Zéker met het oog op het prijskaartje is de aanschaf van dit sporthorloge aan te raden!

Pluspunten
 • Voordelig geprijsd
 • Duidelijk beeldscherm
 • Aanbevolen trainingen en begeleiding
 • Geavanceerde gezondheidsfuncties
 • Hulp bij noodgevallen
 • Voorgeprogrammeerde activiteitsprofielen
 • Pacepro
 • Lange batterijduur
Minpunten
 • Niet altijd even nauwkeurig
 • Enkel GPS routeregistratie

Conclusie

Naar welk van bovengenoemde sporthorloges gaat jouw voorkeur? Als je voor één van de sporthorloges voor het fietsen kiest, maak je sowieso een verstandige keuze.

Maak voor jezelf een goed vergelijk, bepaal welk sporthorloge je wilt kopen en schaf het sporthorloge direct aan. Van de aanschaf van een sporthorloge met gps en hartslagmeter ga je absoluut geen spijt krijgen!

Wij kozen resoluut voor de Garmin Fenix 6X Pro. Aan deze sporthorloge hangt een stevig prijskaartje, toch zijn wij overtuigd van de prestaties en functies. Benieuwd naar onze keuze? Via volgende link kom je te weten waarom wij voor deze sporthorloge gekozen hebben: Garmin Fenix 6X Pro multisporthorloge: eerste indruk & review >>

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gastblogger

Gastblogger

Dit artikel werd geschreven door een gastblogger. Wil jij ook een artikel schrijven voor onze blog? Neem dan zeker contact met ons op via het contactformulier of de "samenwerken" pagina.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”