Bar ends op de mtb; done or not done? Dit zijn de voor- en nadelen

Bar-ends op de mountainbike

Bij de aankoop van onze eerste mountainbike, vele decennia geleden, lieten wij ze ons ook ‘aansmeren’ door de fietsverkoper van weleer: “bar ends”. Die maakten onze fiets ook zo stoer. Inmiddels rijden we alweer jaren zonder. Toch zijn ze vandaag de dag nog steeds te koop, bar ends voor op de mountainbike. In dit artikel sommen we de voordelen en de nadelen op. En we geven antwoord op die cruciale vraag: Bar ends op de mtb; done or not done?

Wat zijn bar ends?

Bar ends zijn extensies van de handvaten op je stuur. Je monteert ze helemaal aan de buitenkant van je stuur, wijzend in de rijrichting. Ze geven het stuur dan min of meer de vorm van een stierenkop met horens. Montage doe je het beste parallel aan de grond en dus niet schuin rechtop. 

bar ends op de mtb

Er zijn verschillende modellen bar ends, zeker voor wat betreft de ergonomische vormgeving. Ze hebben echter allemaal met elkaar gemeen dat ze je gripvariatie kunnen bieden bij het vasthouden van je stuur. Een andere handhouding op zijn tijd geeft comfort tijdens de rit en zorgt dat bepaalde spieren in je handen niet verkrampen. 

Waarom bar ends monteren op je mountainbike?

Een veel voorkomend probleem tijdens het mountainbiken zijn slapende handen als gevolg van de geknikte hand ten opzichte van de pols waarmee je een normaal mountainbikestuur vasthoudt. Door de gehoekte houding van je hand ten opzichte van de pols kunnen de zenuwen aan de onderzijde van je pols die leiden naar je hand en je vingers, wat bekneld raken. Daardoor kun je last krijgen van slapende handen tijdens het fietsen. Dat is onprettig en leidt af. 

Bar ends bieden je een alternatieve houding om je MTB-stuur vast te houden. Daarmee ontlast je de druk op je polsen even en geef je wederom ruimte aan de zenuwen.

Voor- en nadelen van bar ends op de mountainbike

Of je bar ends op je mountainbike wilt laten plaatsen bepaal je natuurlijk zelf. Maar wij lichten graag de voordelen en de nadelen toe.

Voordelen van bar ends op je mountainbike

De zojuist al genoemde positievariatie ten aanzien van de handen vormt het belangrijkste voordeel van het monteren van bar ends op je mountainbike. Krijg je tijdens het fietsen last van tintelende vingers of slapende handen, dan kun je je stuurgrip ompakken naar de bar ends. Daardoor haal je de spanning van je polsen zonder dat je je stuur los hoeft te laten.

Ze helpen ook ter ontlasting van spieren in de bovenarmen, nek en rug. Even een andere fietshouding om bepaalde spieren wat rust te geven. Heerlijk! 

Zeker bij lange, steile klimmen zorgen bar ends op je MTB er ook voor dat je een wat stabielere greep ervaart. Je kunt door de bredere greep gemakkelijker je evenwicht houden en zo op de pedalen gaan staan en er wat meer kracht op uitoefenen. Je leunt als het ware op je stuur en kunt er optimaal aan trekken om extra kracht te zetten.

Nadelen van bar ends op je MTB

Ondanks de voordelen van bar ends, worden de hedendaagse 29-inch mountainbikes zelden afgemonteerd met bar ends aan de uiteinden van het stuur. Door de toegenomen wielbreedte en het veranderde zwaartepunt, zijn de mountainbikesturen dikwijls wat breder dan voorheen uitgevoerd voor meer stuurcontrole. Wanneer daar nog eens bar ends aan moeten worden gemonteerd, zal deze breedte nog verder toenemen. 

Rijden met een breed stuur met bar ends is niet altijd even verstandig. Het risico dat je met het stuur tijdens het offroad fietsen ergens achter blijft haken, bijvoorbeeld achter een tak of een andere fietser, wordt namelijk aanzienlijk groter.

Mocht je op enig moment ten val komen dan vormen bar ends ook een extra uitsteeksel waardoor je letsel op kunt lopen. En hoewel aerodynamica en gewicht bij het mountainbiken een minder grote rol spelen, zorgen ze toch voor ‘extra bagage’ tijdens je tocht. Het liefst neem je natuurlijk zo weinig mogelijk overtolligheden mee.

Bar ends op de mtb

Voor het plaatsen van bar ends op je MTB moet je je bestaande handvaten op het stuur vaak verplaatsen (en wellicht vervangen). Soms geldt dat ook voor andere voorzieningen op je stuur zoals shifters en je handremmen. Het plaatsen van bar ends kan daardoor soms best een klusje zijn. Overigens zijn er ook bar ends met geïntegreerde handvatten. 

Rij je veel op bochtige, smalle singletracks met weinig klimkilometers, dan vormen bar ends eerder een last dan een voordeel. Een groot nadeel van bar ends aan het eind van je stuur is dat je ze niet vast kunt houden zonder dat je je handremmen moet loslaten.

In geval van calamiteit moet je eerst je handen verplaatsen om te kunnen remmen. Je kunt ze dus alleen gebruiken wanneer je goed overzicht hebt en op delen van het parcours waarop je remmomenten ver van tevoren kunt inschatten.

Bar ends voor je MTB, waar kopen?

Gebruik je je mountainbike ook veelvuldig om te tourfietsen met zware bagage? Wil je je balans beter kunnen bewaken? Gebruik je je MTB wellicht ook met regelmaat om te gravelbiken op wat bredere offroad-wegen zonder al te veel haakse bochten? Of fiets je met regelmaat lange afstanden op je mountainbike en in gebieden met veel lange (rechte) klimmen? In dat geval kan het weldegelijk prettig zijn om bar ends op je mountainbike te monteren.

Lange bar ends voor op je fiets

Waar anders dan op bol.com vind je een gigantische verzameling bar ends die je op je mountainbikestuur kunt monteren. Lange, aan de uiteinden gekromde bar ends van Ritchey bijvoorbeeld, kun je gebruiken als verlenging van je stuur. Met name tijdens klimmen kun je daardoor meer voorover leunen en je zwaartepunt tot helemaal boven je stuur brengen. Je duim rust op het uiteinde en de muis van je hand op de bochtronding. 

Ritchey lange bar ends voor de mtb

Met deze lange bar ends breng je je handen zeer snel van een ontspannen in een aangespannen positie wanneer het parcours net even wat meer van je vraagt. Let wel op dat je ze stevig aandraait zodat ze niet gaan draaien (zakken) wanneer je er met je gewicht op leunt. Het is immers niet prettig om met je neus op je stuur te landen.

Tourfiets bar ends

Ben je een offroad tourfietser, dan zijn de Ergon GP3 handvatten wellicht wel iets voor jou. Dit betreft ergonomisch vormgegeven handvaten inclusief geïntegreerde bar ends, ter vervanging van je reguliere handvaten. Het design en zachte materiaal zorgen voor maximaal comfort van je grip en maken lange dagen op de fiets mogelijk. Geen klamme fietshanden met deze integrale handvat en bar end set.

Ergon GP3 bar ends

De specifieke vormgeving zorgt voor een griphouding die tintelende vingers sowieso tegen gaat. Je pols wordt door het specifieke vormontwerp namelijk automatisch in een rechte positie gedwongen.

Ergonomische bar ends voor je MTB

De ergonomisch vormgegeven bar ends van XLC zijn ontworpen voor optimale balans. Montage geschiedt aan de zijkant van je stuur. Ze steken zowel aan de voor- als de achterzijde van je stuur een klein stukje uit en volgen de binnenzijde van je handen optimaal qua design.

Hoewel ook dit uitsteeksels aan je stuur zijn, is de kans dat ze achter een tak of twijgje blijven haken vanwege het specifieke, korte ontwerp een stuk kleiner.

Deze bar ends zijn ontworpen met de vorm van de menselijke handen, rustend op het stuur in gedachten.

Alternatieven voor bar ends: innerbarends

Een nog breder stuur, we kunnen ons voorstellen dat je dat toch wilt voorkomen. En hoewel de bar end greep comfortabel kan voelen, is deze nooit aerodynamisch. Deze greep zorgt er immers voor dat je torso nog breder wordt waardoor er nog meer luchtweerstand ontstaat.

Bergop kan dat weinig kwaad door de lage snelheid, maar op volle snelheid over de heide op het vlakke of als een razende bergaf vang je zo meer wind dan nodig is.

Er is echter een methode om je greep te kunnen veranderen zonder al deze nadelen. Monteer daartoe zogenaamde innerbarends op het stuur van je mountainbike.

Deze worden gepositioneerd aan de binnenzijde van je handvaten zodat je greep alsnog anders, minder pols belastend maar wel veel smaller is. De kans op ongelukken wordt daardoor kleiner en je aerodynamica wordt beter.

Bovenstaande gevaarlijke houdingen kan je vermijden door innerbarends te gebruiken…

Bovendien kun je veel innerbarends monteren zonder dat daarbij andere zaken op het stuur hoeven te worden verplaatst.

Een groot voordeel van innerbarends is dat je je remmen kunt blijven bedienen terwijl je ze vasthebt.

Bekijk hier onze specifieke innerbarends koopgids.

Bar ends op de mtb, onze conclusie

Bar ends op de mtb; done or not done? Nou, je moet dat helemaal zelf weten. Op veel reguliere, smalle, bochtige en relatief vlakke mountainbikepaden in de lage landen heb je er in onze visie eerder nadeel dan voordeel van. Je zult ze nauwelijks gebruiken en er eerder en harder door vallen. 

Gebruik je je mountainbike echter voor andere doeleinden dan het ‘sjezen’ over singletracks, maar als tourfiets of gravelbike, dan kunnen bar ends weldegelijk nuttig zijn voor jou. Ook als mountainbiker die lange tourtochten maakt met lange klimmen hebben ze toegevoegde waarde. Ons advies is echter om dan te kiezen voor zogenaamde innerbarends waarmee je je grip ook kunt variëren. 

Wat zijn eigenlijk jouw ervaringen als mountainbiker met bar ends? Zou jij ze wel of niet adviseren en welke hebben jouw voorkeur en waarom? Laat het ons gerust weten door een bericht te posten als reactie op dit artikel.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”