Koffie is hot, en dat moet je niet enkel letterlijk nemen. 75% van de mensen drinkt ’s morgens koffie. Ook doorheen de dag is koffie in al zijn varianten niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.
Koffie is overal, ook in de sportwereld. Maar is koffie wel goed voor ons en welke invloed heeft het op onze prestaties?
Wat zit er in koffie?
Cafeïne kennen we natuurlijk allemaal, het is dan ook het eerste waar we aan denken bij het woord koffie. Cafeïne is dan wel het bekendste, maar het is slechts 1 van de vele stoffen die we in koffie terugvinden.
Naast koolhydraten, eiwitten, mineralen en vetten bevat koffie ook een hele resem zuren en ongeveer 800 verschillende aroma’s.
Is koffie gezond?
Kortweg ja! Koffie is gezond, het tegendeel is ook nooit bewezen. Kunnen we dan zonder vrees koffie achterover blijven kappen? Dat dan ook weer niet. Het werkt net hetzelfde als met andere genotsmiddelen, overdrijf niet en drink met mate.
De cafeïne in koffie geeft ons niet alleen een opgewekt gevoel maar het heeft ook invloed op je vermoeidheid. Door koffie te drinken gaat in de loop van de dag de vermoeidheid minder snel toeslaan.
Mensen die vaak of elke dag koffie drinken gaan dit effect minder hard ervaren dan iemand die maar eens sporadisch een tas koffie drinkt.
Wat doet koffie met je lichaam?
Je wordt alerter tijdens je inspanning
Doordat we ons minder vermoeid voelen worden we ook alerter, bijvoorbeeld tijdens het fietsen. Meer en betere concentratie zorgt ervoor dat je het maximum uit je training kan halen.
Koffie verbetert je bloedsomloop
Cafeïne heeft een positieve invloed op onze bloedsomloop, het is zelfs zo dat door koffie te drinken er een verbetering tot 30% kan ontstaan. Hierdoor komt er meer zuurstof in je spieren terecht, en laat dat nu net hetgeen zijn dat je nodig tijdens een training of lange rit.
Je gaat sneller herstellen van een inspanning
Wanneer jij koffie drinkt na je training zorgt de cafeïne ervoor dat jouw spieren de nodige suikers krijgen. Hierdoor zal jouw energievoorraad ook sneller weer aangevuld zijn, waardoor je dus ook sneller zal herstellen van een zware inspanning.
Je ervaart minder snel spierpijn
Cafeïne zorgt ervoor dat de vermoeidheid waarmee we in de loop van de dag allemaal te maken krijgen, vertraagd wordt. Dit zou dus tijdens het fietsen ook een invloed kunnen hebben en opkomende spierpijn verminderen of vertragen.
Je gaat er sneller van fietsen
Tot 2004 stond cafeïne op de lijst van verboden middelen. Wanneer er bij een dopingcontrole een te hoge dosis werd teruggevonden in het bloed zat je in de problemen. Echter staat het nu niet meer op de lijst van dopingproducten. Koffie is enorm populair onder sporters en dus ook bij wielrenners en duursporters in het algemeen.
Il magistrale koffie
Il Magistrale Cycling Coffee is een koffiemerk gemaakt door enkele fanatieke wielerliefhebbers. Ze schaafden koffiekennis bij en werden experts in het branden van de beste koffiebonen.
Elke mengeling kreeg de naam van een iconische plaats, monument of wielrenner uit het profcircuit. Zo heb je onder andere keuze uit de onderstaande koffie’s:
- De Bom van Balen (Tom Boonen)
- De Leeuw van Vlaanderen (Johan Museeuw)
- Mr. Cero Cero deca (Alberto Contador)
- Dutch Cowboy (Wout Poels)
- Gravel Grinder organic & bio (Laurens ten Dam)
- Cima Coppi (Stelvio)
- Mooiboy (ode aan de fietser met een blingbling fiets en dito outfit)
Maak de lekkerste espresso’s met de bonenmengeling van jouw keuze en treed zo in de voetsporen van één van deze wielerfenomenen.
Wanneer moet je koffie drinken?
Koffie voor het sporten
Cafeïne heeft vooral een effect bij duurtrainingen en lange inspanningen.
Om het beste effect te krijgen drink je best enkele tassen koffie tot een half uur voor je training. In de loop van je training of duurrit zal de cafeïne zijn werk beginnen doen. Een dik uur na je laatste kop gaat de cafeïne voor een betere doorbloeding zorgen waardoor jij beter gaat presteren.
Hoeveel koffie je best drinkt hangt af van je eigen lichaamsgewicht.
Wanneer je 3 tot 6 mg cafeïne per kilogram lichaamsgewicht opneemt gaat dit een positief effect hebben op je prestaties. Een tas koffie (+-150ml) bevat tussen de 50 en 100mg cafeïne.
Dus iemand van 70 kg zou ongeveer 3 à 4 tassen koffie moeten drinken om een positieve invloed op zijn duurprestaties te verkrijgen.
Koffie tijdens het sporten
Maak je graag een tussenstop tijdens je rit of training, dan is koffie altijd een goed idee. De cafeïne die je opneemt zorgt ervoor dat je na je pauze meteen wat harder kan trappen.
Neem je niet graag een (lange) pauze tijdens je rit of kom je geen café’s tegen, maar wil je toch wat cafeïne binnenkrijgen, dan is er nog specifieke sportvoeding met cafeïne.
De energygels en isotone sportdrank van High5 kan je zowel met als zonder cafeïne kopen. Klik HIER voor meer info over deze producten.
De energydrank bevat ongeveer 28gr cafeïne per 500ml en de energygels bevatten 30mg cafeïne per stuk.
Deze zijn dus uitermate geschikt om je een boost te geven tijdens je duurtrainingen.
Koffie na het sporten
Ook na het sporten kan een tas koffie nuttig zijn. In combinatie met een koolhydraatrijke snack zet de cafeïne de koolhydraten sneller om in glycogeen, welke de brandstof is voor je spieren. Jouw lekkere snack met een heerlijke tas koffie erbij geeft je dus de nodige energie, zowel voor herstel als voor je volgende rit of training.
Koffie voor het slapen
Of het een goed idee is om koffie te drinken voor het slapen gaan is moeilijk te zeggen. Het hangt van persoon tot persoon af. De ene kan er beter tegen dan de andere. Je moet een beetje uitproberen wat voor jou het beste werkt.
Cafeïne zorgt voor een opgewekt gevoel en geeft ons energie, net iets wat je niet nodig hebt als je wil gaan slapen. Drink je veel koffie gedurende de dag, dan kan dit ook nog een invloed hebben op je nachtrust.
Heb je merkbaar problemen met slapen na het drinken van koffie, maak dan je koffie minder sterk of drink eens een tas minder en kijk wat de effecten hiervan zijn.
Blijf je toch kampen met slaapproblemen dan is cafeïnevrije koffie misschien wel iets voor jou.
Koffie en hoge bloeddruk
De cafeïne in koffie zorgt ervoor dat je bloeddruk omhoog schiet. Wanneer iemand voor het eerst een tas koffie drinkt gaat dit effect veel groter zijn dan bij iemand die elke dag enkele tassen drinkt.
Bij een regelmatige koffiedrinker kan het zelfs zijn dat de bloeddruk helemaal niet omhoog gaat, omdat die persoon zijn lichaam gewend is aan de cafeïne.
Drink je dus voor het eerst koffie, dan moet je niet panikeren als je bloeddruk even een piek heeft. Dit is niet gevaarlijk en herstelt zich vrij snel waardoor je bloeddruk weer normaal zal zijn.
Heb je van nature, of door een ziekte, last van een hoge bloeddruk dan is er geen enkele reden om geen koffie meer te drinken. Hoewel er dus zeker een verband is tussen koffie en hoge bloeddruk is dit zeker niet zo gevaarlijk dat je geen koffie meer zou mogen drinken.
Je bloeddruk zal even omhoog gaan na het drinken van koffie, maar het herstelt zich zo snel dat je er geen last van zal ondervinden, ook niet wanneer je al een hoge bloeddruk hebt.
We kunnen dus concluderen dat iemand met een sportieve en gezonde levensstijl zonder zorgen kan genieten van enkele tassen koffie op elk moment van de dag.
Koffie en cholesterol
Koffie is in principe niet slecht voor je cholesterol al zitten er wel cholesterolverhogende middelen zoals cafestol in. Echter hebben deze pas een effect wanneer je teveel koffie drinkt.
Het wordt pas echt gevaarlijk wanneer je teveel koffie combineert met een ongezonde levensstijl, roken en alcoholische dranken.
Drink jij graag koffie voor, tijdens of na het fietsen en heeft dit een invloed op je prestaties, laat het me zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.