Er is enorm veel keuze aan fiets gps-toestellen. Maar welke is de beste fiets gps en het meest geschikt voor het mountainbiken? Ik zocht het uit voor jou. Hierbij nam ik een kijkje bij alle bekende (en iets minder bekende) merken en in alle prijscategorieën en testte ik er enkele zelf uit.
Daarnaast hield ik rekening met welke functies de gps-toestellen hebben of juist niet hebben. Op basis daarvan heb ik een lijstje gemaakt van de, in mijn ogen, meest geschikte gps-toestellen om op de mountainbike te gebruiken.
Dit zijn de beste fiets gps-toestellen om te mountainbiken
Hoewel het aanbod een pak breder is dan acht gps-toestellen heb ik de keuze reeds voor jou een beetje proberen in te perken. Er zijn nu éénmaal toestellen die net dat tikkeltje meer geschikt zijn om te gebruiken tijdens het mountainbiken.
Meestal komt dit door de specifieke functies, maar het zit vaak ook in de uiterlijke kenmerken van het toestel. Rekening houdend met alle aspecten, functies en eigenschappen kwam ik tot onderstaande top 8.
Ohja, mijn favoriet is nog steeds de Garmin Edge 830 die je, met de release van de 840, nu nog voordeliger in huis kan halen…
Garmin Edge 830
⭐️ Mijn keuze voor MTB
Ook al is de Edge 830 al wat ouder (2019), hij kreeg in tussentijd nog verschillende updates waardoor deze nog steeds een uitstekende keuze is en mee kan met de nieuwere Garmin’s of devices bij andere merken.
Ik koos voor de 830 omdat deze inmiddels een pak goedkoper is dan de nieuwe 840 en eigenlijk alles in huis heeft wat ik nodig heb of gebruik.
Daarnaast gaf het touchscreen de doorslag om niet voor het kleine broertje, de Edge 530, te kiezen. Een touchscreen werkt in mijn ogen veel handiger, zeker offroad en wanneer je snel moet handelen.
Er zijn ook wat mindere puntjes zoals de geclaimde batterijduur van 20 uur. Die haal ik niet tenzij ik de helderheid van het scherm erg laag zet. Daarnaast zijn de menu’s van Garmin nog steeds erg uitgebreid en niet altijd even logisch.
Pros
Touchscreen
Accurate GPS
Climbpro functie
Veel data & functies
Erg betaalbaar
Cons
Geclaimde batterijduur
Ingewikkelde menu’s
Ouder toestel
De Garmin Edge 830 pronkt nu toch al enige tijd op mijn stuur en dat zal nog lang zo blijven. De nieuwere 840 en 1040 modellen zijn voornamelijk erg duur zonder al teveel dingen toe te voegen die ik persoonlijk nodig heb.
Enkel de verbeterde batterijduur (met of zonder solar) zou voor mij wel een handig zijn gezien ik met de Edge 830 toch al op zijn limieten ben gestoten bij een rit van 11+ uur (helderheid 70% + navigatie). Enkel daarom €500+ spenderen lijkt me toch wat teveel van het goede.

De GPS is erg nauwkeurig en hoewel het scherm qua resolutie zeker niet (meer) bij de beste hoort is alles goed zichtbaar. Je kan naar believen in- en uitzoomen wanneer nodig.
En voor mij shined het touchscreen bij dergelijke acties pas echt. Op mijn Garmin Fenix 6X PRO sporthorloge, zonder touchscreen, is het echt een ramp om eens eventjes snel in te zoomen op de kaart. Om die reden liet ik de Edge 530 meteen vallen wat betreft de keuzemogelijkheden toen ik een nieuwe GPS wou aanschaffen.
Garmin Edge 840 Solar
⭐️ De meest complete
Na de release van de Edge 1040 was het nog even wachten op de twee kleinere broertjes. De Edge 840 is in mijn ogen echter de meest complete van allemaal. Tenzij je een nog groter scherm wil op je stuurtje, in dat geval moet hij het wel afleggen tegen de 1040.
Op alle andere vlakken lijkt de 840 altijd een uitstekende keuze te zijn.
Het toestel is zowel met touchscreen als knoppen te bedienen. De discussie touchscreen vs knoppen kan je daarmee meteen opbergen.
De batterijduur, die bij de voorgangers in de praktijk toch wat tegenviel, is verbeterd. Met de Solar editie ben je in mijn ogen altijd safe, hoe lang je rit ook mag wezen.
Verder werd de ClimbPro verbeterd en is de gps nog accurater dankzij de Multi-Band GNSS, ook offroad.
Opladen kan nu via USB-C en de work-out en coaching mogelijkheden zijn uitgebreider dan ooit. Vraag is wel of iemand op dat laatste zat te wachten…
Pros
Touchscreen + knoppen
Batterijduur (solar)
Climbpro 2.0
Veel data & functies
Multi-Band GNSS
Cons
Niet veel verschil met de goedkopere 540
Zeer uitgebreid
Prijzig
De Garmin Edge 840 (solar) is geen volledig nieuw toestel maar gewoon de opvolger van de 830. Wel kreeg deze versie verschillende upgrades. Zo is de gps nog nauwkeuriger dankzij de multi-band GNSS.
Ook de toffe ClimbPro functie kreeg een upgrade waardoor je zelfs geen route meer hoeft in te laden om de functie te kunnen gebruiken.

De batterijduur werd verbeterd tot (op papier) een slordige 32 uur mits je voor de solar editie gaat.
Ook workouts en trainen kan weer als vanouds met de Edge 840. Met de toevoeging van power guide (vermogensmeter nodig) en persoonlijke coaching is het nu nog uitgebreider, al weet ik niet of iemand daar echt op zat te wachten?!
Waar je bij de voorgangers (530 en 830) nog vaak de discussie touchscreen vs knopbediening kreeg, is dat bij de 840 niet meer mogelijk aangezien dit toestel beide heeft. De 540 gebruikt enkel knoppen en de grotere 1040 enkel touchscreen.
Vandaar dat de 840 in mijn ogen de meest complete is.
Wahoo ELEMNT Bolt v2
⭐️ Beste prijs
De ELEMNT Bolt 2.0 is in vele opzichten een verbetering van de populaire eerste Bolt. Toch is ook dit geen volledig nieuw toestel. Wel verschilt deze niet zo gek veel met die andere Wahoo gps, de ELEMNT Roam.
Bij deze 2e generatie Bolt werden de knoppen verbeterd en liggen deze iets hoger waardoor ze makkelijker te bedienen zijn.
De interface is erg duidelijk en helemaal niet zo ingewikkeld als bij Garmin om maar een voorbeeld te noemen.
Bij deze nieuwe versie werd ook aan de mountainbikers gedacht met de integratie van MTB trail apps.
Bij Wahoo zijn ze nog steeds overtuigd van enkel bediening met knoppen. De smart navigatie is accuraat maar we missen hier wel de Multi-Band GNSS, die bij de Roam v2 wel aanwezig is.
Pros
Verbeterde buttons
Duidelijke interface
MTB trail integratie
Smart navigatie
Scherpe prijs
Cons
Geen touchscreen
Geen multi-band gnss
De ELEMNT Bolt v2 is zonder twijfel een verbetering ten opzichte van de eerste Bolt. De opslagcapaciteit is verbeterd en het device beschikt nu over smart navigatie wat ervoor zorgt dat je via het toestel flexibeler bent en niet langer je smartphone hoeft boven te halen.

De interface is nog steeds erg duidelijk en overzichtelijk. Daarnaast kan je datavelden een kleurtje geven waardoor ze wat meer opvallen. Het nieuwe design van de knoppen zorgt ervoor dat de bediening van de Bolt v2 zo vlekkeloos verloopt dat je een touchscreen, wat er ook bij deze versie niet is, toch niet zo gaat missen.
De Bolt v2 is veruit de beste qua prijs en doet bijna niet onder voor zijn grotere broertje, de ELEMNT Roam v2. Deze laatste is mogelijk wat accurater dankzij de Multi-Band GNSS, die bij deze Bolt helaas niet aanwezig is.
Garmin Edge 530
⭐️ Beste prijs/kwaliteit
Los van de beperktere POI’s en het ontbreken van de Suprise me functie is de Edge 530 quasi identiek aan de duurdere Edge 830, maar dan zonder touchscreen.
Dat laatste is vaak het puntje waar de knop doorgehakt wordt in tov de 830. De Edge 530 werd, met de release van de 540, ook qua prijs weer wat voordeliger.
Net zoals bij andere Edge toestellen zijn de menu’s zeer uitgebreid en vergt het wat zoekwerk om alles te vinden.
Net zoals bij de Edge 830 is de plaatsing van de start- en rondeknop wat ongelukkig en is de geclaimde batterijduur ruim geschat.
Qua prijs/kwaliteit is de Edge 530 wel en nog steeds een uitstekende keuze gezien je quasi alle functies van de Edge 830 krijgt maar dan voor een zachter prijsje.
Pros
Bijna identiek aan de 830
Climbpro
Goedkoper van de 540
Scherpe prijs/kwaliteit
Cons
Geen touchscreen
Geen multi-band gnss
Ingewikkelde menu’s
Ben je niet zo wild van een touchscreen, maar wil je toch een Garmin op je stuurtje? Dan is de Edge 530 de beste keuze. Met de release van de Edge 540 gaat deze alleen maar goedkoper worden. De 530 is in grote lijnen een 830 zonder touchscreen.
Ten opzichte van de 540/840 moet de 530 wel wat toegevingen doen. Zo zijn de nieuwe devices accurater dankzij de Multi-Band GNSS en is de batterijduur er wel op vooruit gegaan. Al is dat voor de meeste mountainbikers waarschijnlijk geen issue gezien je met 20 uur (in theorie) wel meerdere ritjes kan afwerken zonder opladen.
Op termijn zal de Edge 540 de plaats van deze wel innemen, maar de Edge 530 is zelfs in 2024 nog steeds super relevant, een uitstekende keuze en daarnaast veel gunstiger voor je bankrekening.
Wahoo ELEMNT Roam v2
⭐️ Mijn qua gebruiksgemak
Net zoals de kleinere Bolt v2 heeft ook de nieuwe ELEMNT Roam v2 één van de beste interfaces waardoor het toestel echt makkelijk is in gebruik. De interface is soms wel wat aan de slome kant.
Ook bij deze upgrade werden de knoppen verbeterd. Daarnaast werd het geheugen vergroot waardoor er meer ruimte is voor kaarten en meer detail.
Ondanks de wat brede randen is het scherm toch vrij groot en bovenal één van de betere in de markt. Het scherm is altijd goed zichtbaar en heeft weinig reflectie, ook in direct zonlicht.
De Roam v2 is eveneens voorzien van Multi-Band GNSS en kan tippen aan de Edge 1040. In het bos blijkt deze iets minder te presteren.
Naast workouts kan je met de Roam ook de Summit functie gebruiken, dit is de tegenhanger van ClimbPro van Garmin.
Pros
Verbeterde knoppen & scherm
Multi-Band GNSS
Summit functie
Makkelijke interface
Cons
Niet veel nieuws tov Bolt v2
Soms wat traag
Minder accuraat in het bos
Net zoals de Bolt werd ook de ELEMNT Roam in een nieuw jasje gestoken. Heel erg veel nieuwigheden zijn er niet. Toch is de nieuwe Roam wel een verbetering ten opzichte van de eerste versie.
Zo werden, net zoals bij de nieuwe Bolt, de knoppen wat hoger geplaatst waardoor de bediening makkelijker is geworden. De interface is nog steeds erg straightforward en veel minder ingewikkeld dan bijvoorbeeld de menu’s van Garmin.
Met de inclusie van Multi-Band GNSS concurreert de nieuwe Roam zelfs met de nieuwe lichting Garmin’s. Echter blijkt deze in het bos toch net wat minder accuraat te zijn. Wat dan wel weer een pluspunt is bij de Roam is het scherm dat altijd goed duidelijk en zichtbaar is, ook in direct zonlicht.
De nieuwe Roam heeft een zeer goede en duidelijke interface, echter is het toestel soms wat traag. Daarnaast heeft deze niet veel nieuws in vergelijking met de goedkopere Bolt v2. Het scherm is wel wat groter en de Bolt heeft dan weer geen Multi-Band GNSS.
Op vlak van de batterijduur laat deze wel wat puntjes liggen ten opzichte van de nieuwe Garmin’s.
Sigma ROX 12.1 EVO
⭐️ Meest uitgebreide instellingen & navigatie
De Sigma ROX 12.1 EVO moet de concurrentie aangaan met de betere Garmin en Wahoo devices. Op vlak van prijs komt deze al aardig in de buurt.
Net zoals de Edge 840 heeft deze ROX zowel touchscreen als knoppen om het toestel te bedienen.
De ROX blinkt uit voornamelijk dankzij de zeer gebruiksvriendelijke app die makkelijk in gebruik en zeer duidelijk is.
Deze nieuwe ROX heeft erg veel instellingsmogelijkheden en veel navigatiefuncties, haast eindeloos. Ook stevige workouts zijn geen probleem met de ROX.
Echter zijn er toch nog enkele mindere puntjes. Zo is het touchscreen in combinatie met regen niet de beste combo en is de geclaimde 14u batterijduur lichtjes overschat, jammer.
Pros
Groot touchscreen (3 inch)
Knopbediening
Veel navigatie opties
Strava Live, surprise me & workouts
Compatibel met veel e-bike systemen
Cons
Geclaimde batterijduur
Touchscreen reageert fel op regen
Na de Compacte ROX 11.1 EVO lanceerde Sigma wederom een nieuwe fietsnavigatie. De ROX 12.1 EVO zou de concurrentie moeten aan gaan met de populaire Garmin en Wahoo devices.
Op veel vlakken moet deze ROX zeker niet onderdoen want hij staat bol van de functies. Zo kan je op haast eindeloze manieren navigeren en qua instelmogelijkheden is de ROX ook erg uitgebreid.
De Sigma Ride app, die je hiervoor nodig hebt, is erg duidelijk en makkelijk in gebruik.

Net zoals de Edge 840 van Garmin kan je deze ROX met een combinatie van knoppen en touchscreen bedienen. Het touchscreen is jammer genoeg wel vrij gevoelig voor water en regen. Je kan het scherm dan wel locken maar dan zit je vast in éénzelfde scherm…
Op vlak van batterijduur hinkelt deze ROX helaas ook achterop. De geclaimde batterijduur van 14uur is een ruime schatting. Uiteraard wel meer dan voldoende voor een lange dag in het zadel.
Hammerhead Karoo 2
⭐️ Beste scherm & interface
De Hammerhead Karoo 2 is inmiddels ook al enkele jaartjes oud maar steek nog steeds boven de concurrentie uit op vlak van scherm en interface.
Deze fietsnavigatie werkt als een smartphone en is het enige device dat op Android draait.
Het 3.2 inch touchscreen is in alle omstandigheden duidelijk afleesbaar en de interface is gewoon subliem.
Hoewel de Hammerhead voornamelijk op wielrenners gericht is staat hij ook in het bos zijn mannetje, zij het iets minder goed dan bijvoorbeeld een Garmin.
Inmiddels werd Hammerhead overgenomen door SRAM. Een reden te meer om uit te kijken naar de Karoo 3.
Hopelijk wordt één van de grootste pijnpunten dan ook aangepakt namelijk de batterijduur want die is echt veel te min. De geclaimde 12u is in realiteit eerder een 8 à 10 uur.
Pros
3.2″ touchscreen
Werkt als een smartphone
Karoo Climber functie
Duidelijke interface
Cons
Geclaimde batterijduur
Niet de goedkoopste (ondanks ouder toestel)
De Hammerhead Karoo 2 heeft alles in huis om een geduchte concurrent van de betere Garmin’s en Wahoo’s te zijn. Echter hinkelt deze hard achterop op vlak van batterijduur.
De geclaimde 12u haal je lang niet en je moet uitgaan van maximaal 8 à 10 uur. Genoeg voor een lange rit, maar ultra’s of meerdaagse vergen een extra powerbank of dagelijks opladen.
Hammerhead werd ondertussen overgenomen door SRAM wat in mijn ogen veel beloofd voor de Karoo 3. Kan je toch niet wachten dan haal je met de Karoo 2 wel een fietsnavigatie met subliem scherm en makkelijke interface in huis.
Dit toestel werkt zoals een smartphone. Enige nadeel hiervan is dat deze soms wat trager is dan andere gps-toestellen.
Garmin Edge Explore 2
⭐️ Beste voor navigatie en recreatieve ritten
De Edge Explore kreeg eveneens een update quasi gelijktijdig met de release van de Edge 1040. Echter is de Explore minder gericht op het trainen maar meer op navigeren.
Navigeren doet deze Explore als één van de beste. Het grote scherm is erg duidelijk afleesbaar en de navigatiemogelijkheden zijn erg uitgebreid.
De batterijduur werd ook verlengd ten opzichte van het vorige model. Deze Garmin haalt 16 u in de gewone modus tot wel 24 u in de besparingsmodus.
De climbpro functie werd ook geïntegreerd net als de vele veiligheidsfuncties die we van Garmin gewoon zijn. De Edge Explore is de ideale compagnon voor recreatieve fietsers en mountainbikers die vooral willen genieten en navigeren.
Pros
3″ touchscreen
Veel veiligheidsfuncties
Langere batterijduur (16u) tov Explore
Zeer uitgebreide navigatie functies
Cons
Minder geschikt voor trainingsbeesten
Power mount (e-bike) beperkt compatibel
Ook deze nieuwe Edge Explore heeft een duidelijk doelplubliek namelijk de recreatieve fietser en mountainbiker die minder belang hecht aan uitgebreide data en trainingsmogelijkheden.
Wel staat de Explore bol van de navigatiemogelijkheden en krijg je ook een heel erg groot touchscreen dat duidelijk afleesbaar is en gewoon erg goed werkt.
Voor de e-bikers is er de optionele power mount. Helaas is deze maar beperkt compatibel. Dit moet je dus zeker eerst nakijken alvorens helemaal all-in te gaan. Echter is deze Explore zonder power mount zeker en vast een uitstekende metgezel voor de e-biker.
Welke functies en eigenschappen zijn belangrijk tijdens het mountainbiken?
Voor je zomaar gaat kiezen voor het gps-toestel dat iedereen heeft of iemand anders je aanraadt, moet je even voor jezelf uitmaken waarom je precies een fietsnavigatie gaat aankopen.
Op die manier ga je uiteindelijk pas de beste keuze kunnen maken en achteraf geen spijt hebben omdat net die ene functie toch niet aanwezig is.
Kaarten
In de eerste plaats zorgt een fiets gps ervoor dat je zowel kan navigeren en routes kan volgen zonder verloren te rijden of de leukste stukken te missen. De betere toestellen zijn daarom voorzien van de beste kaarten waarom veel detail te zien is.

Wanneer je routes volgt zie je op je scherm een lijntje dat je moet volgen, een soort kruimelspoor. Dit kan evenzeer zonder kaarten. Dit heb ik zelf uitvoerig gedaan met de Sigma ROX 11.1 EVO en dat werkte nagenoeg feilloos. Enkel wanneer je toch van het spoor afwijkt is het niet zo praktisch gezien je geen wegen of paden op het scherm te zien krijgt.
Wil je natuurlijk ook echt navigeren met jouw fietsgps, dan is het altijd aan te raden om wel een toestel te kopen die voorzien zijn van kaarten. Daarnaast is het in feite in alle omstandigheden handig om een kaart achter de hand te hebben, zeker wanneer je in ongekend gebied gaat mountainbiken.
Functies
Qua functies kan je het helemaal zo gek maken als je zelf maar wil. Het spreekt voor zich dat hoe duurder je gaat, des te meer functies het toestel zal hebben. Stel je zelf dan zeker de vraag of je al die functies wel nodig heb of ook maar denkt ooit nodig te hebben of er gebruik van te maken.
Het is zonde van iets te hebben waar je toch nooit gebruik van gaat maken of waar je na éénmaal al genoeg van hebt. Je kan het vergelijken met die bergen kleding die je ooit nog wel een keer gaat dragen, maar uiteindelijk nooit meer uit de kast komen.
Met de meeste toestellen kan je ook workouts volgen of er zelf maken en dusz echt gaan trainen met behulp van de fietsnavigatie. Hoeft het allemaal niet zo fanatiek te zijn, dan kan je ook kiezen voor een exemplaar met minder of zelfs bijna geen workout mogelijkheden.
Eigenschappen en gebruiksgemak
Dat we dezer dagen in een touchscreen en swipe maatschappij leven is algemeen geweten, toch is dit nog niet helemaal doorgesijpeld in de wereld van de fiets gps-toestellen.
Touchscreen of niet, dat is vooral een persoonlijke voorkeur. Zelf ben ik een enorme fan en liefhebber van een gps met touchscreen maar er zijn evengoed mensen die liever met knoppen aan de slag gaan.
Scherm
Het scherm van de fietsnavigatie is ook een belangrijke factor. Uiteraard speelt de grootte een belangrijke rol maar ook de kwaliteit en vooral een goede zichtbaarheid in alle omstandigheden is belangrijk.
Uit mijn onderzoek bleek dat het voornamelijk de schermen van Wahoo en Hammerhead zijn die erg goed presteren in alle omstandigheden alsook in de vlakke en felle zon.
Vanuit mijn eigen ervaring kan ik ook wel meedelen dat de schermen bij Sigma en Garmin devices ook goed presteren zowel in het bos als in volle zon.
Batterijduur
Waar je zeker wel rekening mee moet houden is de batterijduur van het fiets gps-toestel. Ook dit is in principe een vrij persoonlijke keuze. Doe jij veelal kortere ritten dan is elke hedendaagse fiets gps geschikt om jouw tochten te tracken of de routes van begin tot einde op je scherm te volgen.

Ben je daarentegen meer een duursporter die vooral lange of meerdaagse ritten rijdt of mountainbiken combineert met wegwielrennen dan is een langere batterijduur geen overbodige luxe.
Ook wanneer je echt op avontuur gaat, denk hierbij aan bikepacken, en niet altijd stroom bij de hand, hebt is een langere batterijduur bijvoorbeeld altijd wel handig. Zo hoef je niet halsoverkop op zoek naar stroom.
Welke sensoren?
Een fiets gps is voornamelijk bedoeld om routes te volgen en te navigeren tenzij je ook de nodige sensoren gaat gebruiken. Met verschillende sensoren zoals een hartlsagband, snelheids-, candans- en vermogenssensor kan je pas echt jouw prestaties tot in het kleinste detail meten.
Hoewel mountainbiken in mijn ogen vooral plezierig en niet te competitief moet zijn, kan dit voor jou misschien helemaal het omgekeerde zijn. Kijk dus op voorhand welk type rijder je bent, wat precies je doel is en welke metertjes, statistieken en grafieken jij graag wil kunnen analyseren.
Heb jij al de nodige sensoren, die compatibel zijn met de gps-toestellen, dan zit je al goed. Heb je deze nog niet, dan moet je afwegen of je extra sensoren wil. Indien ja, dan moet je even kijken welke je precies wil hebben.
Voor mezelf is bijvoorbeeld een hartslagmeter een absolute must-have sensor. Hoe meer sensoren, hoe accurater je trainingsgegevens en statistieken na je rit.
Wil je dus het uiterste uit de trainingsfuncties van de gps halen dan moet je zeker voor een bundel kiezen met de sensoren die jij belangrijk vindt.
Tip: Indien je sensoren wil, ga dan altijd voor een bundel met sensoren. Indien je deze achteraf wil bijkopen kom je veel duurder uit.
Welke mount?
Meestal krijg je bij een gps-toestel een out-front mount geleverd. Ben jij tevreden als je gps vóór je stuur hangt, dan zit je dus altijd goed, ongeacht welke gps of bundel je koopt.
Ook standaard zit er altijd een houder bij voor op je stuurpen. Dit is echter geen mount zoals bijvoorbeeld in de Mountainbike bundel van de Garmin Edge. De standaard mount bevestig je met de gekende elastiekjes rond je stuurpen. De mountainbike mount bevestig je aan je stuur. De gps komt dan boven je stuurpen te hangen.
Voor het mountainbiken is het altijd veiliger wanneer de gps boven je stuurpen hangt. Val je een keer of rijd je tegen een boom of obstakel dan is de overlevingskans van je mount en gps groter wanneer deze boven je stuurpen bevestigd is.

Merken
Er zijn best wat verschillende merken die fiets gps-toestellen in hun gamma hebben. Misschien heb jij wel je vaste merk waar je erg tevreden van bent, daar is helemaal niets mis mee. Toch zit er best wat verschil tussen de grote spelers en de wat kleinere spelers op gebied van functionaliteiten van de gps-toestellen.
Als we het totale plaatje bekijken komen we, zeker voor het mountainbiken, terecht bij de bekendste merken. Deze zien we dan ook vaak verschijnen in verschillende mountainbike-communities en ook in onze directe omgeving zijn het vooral deze merken die prominent aanwezig zijn op de mountainbikes.
Het is dan ook niet verrassend dat het vooral Garmin en Wahoo toestellen zijn die de lijsten domineren. Toch steekt er ondertussen af en toe toch wel een ander merk zijn benen uit met meer dan degelijke gps-toestellen die zelfs op bepaalde vlakken kunnen concurreren met de grotere merken.
Toch mogen Garmin en Wahoo even over de schouder beginnen kijken want er is wel degelijk concurrentie op komst, of beter nog, die concurrentie is er ondertussen al met de merken zoals Bryton, Hammerhead en Sigma.
Conclusie
Zoals je kan zien is de keuze dus erg groot. De Garmin Edge 83O, in de performance bundel, is voor mij de absolute nummer 1. Dat kan natuurlijk voor jou helemaal anders zijn.
Toch hoop ik dat ik je een goed beeld hebben gegeven van de mogelijkheden van de verschillende toestellen. Zoals ik je eerder al vertelde is het belangrijk even voor jezelf op een rijtje te zetten wat je precies wil en verwacht van een fiets gps-toestel. Op die manier kan je dan de beste keuze maken waar je jarenlang plezier van zal hebben.
Gebruik jij een gps tijdens het mountainbiken of wil je er eentje gaan aankopen? Laat het me dan zeker weten in een reactie onderaan de pagina.
Beste Geert,
Graag wil ik je erop wijzen dat de Garmin Edge 830 MTB bundel geen out-front mount bevat maar een mount die naar binnen klapt en rust op de stuurpen.
Zie volgende link: https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/edge830/NL-NL/GUID-DF093A1F-2061-4C89-B565-7E097410033E.html
Groetjes,
Danny
Hey Danny,
Dankjewel om dit te melden. Had het bericht wat uitgebreid en dit had ik inderdaad over het hoofd gezien.
Heb het ondertussen aangepast in het bericht.
Bij het deel over de mounts stond het wel correct.
Met vriendelijke groeten,
Geert
Wat mij opvalt is dat er in geen enkele test die ik tot nu toe gelezen heb gewag wordt gemaakt van “leesbaarheid” , sorry maar ik heb al een Garmin Edge 850 en een Mio’s Cyclo 400 gehad en helaas voldeden geen van beiden..veel te veel “glare” bij beetje zonlicht. Mijn Samsung S20 is zelfs beter op volle “brightness” maar da’s geen optie als je een beetje het ruwere werk gaat aanvatten. Naar mijn gevoel zijn deze apparaatjes heel leuk voor telemetrie en training guidance maar als navigatie hulp voor mij althans redelijk waardeloos helaas. Wat ik nu does doe is eerst een trail “scouten” aan slakkentempo met Komoot en mijn S20 – daarna de S20 eraf en voluit gaan anders zit ik meer op dat scherm te kijken of ik toevallig geen afslag mis en als het zonnetje er doorkomt is het sowieso huilen met de pet. Gek want op de motor heb ik sinds de zumo660 generatie het gevoel dat Garmin een anti-glare laagje had aangebracht …zal wel aan mij liggen zeker want ik hoor er weinig klachten over. Misschien is er een toestel die alleen pijltjes/bolletjes laat oplichten net zoals 20 jaar terug 😉
excuses..ik bedoelde de Garmin Edge 830 – niet de 850 uiteraard 😉
Rik
Hey Rik,
Bedankt voor je reactie.
Ikzelf ondervind er geen last van, anders had ik het zeker wel vermeld in het artikel. Ook zoals je zelf zegt hoor je hier inderdaad weinig klachten over, en ik heb best wel wat onderzoek gedaan.
Ik moet wel zeggen dat ik de echte navigatie functie eigenlijk nooit gebruik. Ik volg altijd het lijntje van de GPX om het zo te zeggen. De kleur van de lijn kan je uiteraard wel instellen, misschien dat dat een beetje kan helpen?
Als de zon ooit nog eens keertje gaat schijnen, ga ik er eens extra op letten. Ik zal mijn bevindingen daarna toevoegen aan het artikel.
In elk geval bedankt om dit even te vermelden, want het is zeker en vast wel belangrijk!
Ik kan je helaas verder niet meteen een oplossing aanraden.
Mvg,
Geert
Beste, ik kan uit het artikel niet halen hoe het zit met het ontvangst van de gps toestellen. Vooral in bosreik gebied. Bryton adverteerd met connecties met meerdere gps satellieten (gnss). Heeft dit voordeel. Hoe verhoudt dit zich tot bijvoorbeeld de Garmin.
Alvast dank voor een reactie.
Hey Marcel,
In principe is het zo dat wanneer er toegang is tot meerdere satellieten of combinaties van satellieten de verbinding ook beter behouden blijft, ook in bosrijk gebied.
Zelf fiets ik momenteel met een Garmin en heb eigenlijk nooit last ondervonden van het wegvallen van de satellieten, ook niet in bosrijk gebied. Met een budget-vriendelijkere gps zoals de Sigma ROX 11.1 verliep dit ook steeds vlekkeloos. Ik vermoed dus dat het bij de Bryton toestellen ook wel goed zal gaan.
Momenteel hebben we geen Bryton GPS liggen om dit ook effectief te testen, maar we zijn er wel mee bezig om dit in de nabije toekomst te doen. Dan kunnen we dit ook even testen en vergelijken met een Garmin toestel.
Groeten