Lac des deux Ourthes: hiking trail review

Lac des deux Ourthes hiking trail review

Een mid-weekje La Roche en Ardenne kan je heel wat mountainbike avontuur opleveren want het is een schitterende omgeving om door te fietsen. Toch moet je soms keuzes maken, zeker wanneer je er op uit trekt met je gezin, vrienden of partner. Dat laatste deed ik onlangs en de mountainbike bleef daarom een keertje op stal.

Een weekje ontstressen en tot rust komen door voornamelijk te wandelen, of beter gezegd hiken, want vlak en plat is het terrein in en rondom La Roche en Ardenne zeker niet.

Naast de locale wandelingen rondom La Roche en Ardenne kozen we voor de 13,5 km lange hiking trail “Lac des deux Ourthes” in Houffalize. Met 500 hoogtemeters leek dit op het eerste gezicht wel een uitdagende wandeling. Of dat werkelijk zo was en wat wij ervan vonden kom je te weten in deze review.

Barage de Nisramont, Parc Naturel des Deux Ourthes

Deze wandeling, aangeduid met een rode ruit, start aan de stuwdam van Nisramont (barage de Nisramont), een kwartiertje rijden van La Roche en Ardenne. Parking is er bij de vleet en dat wijst er meteen op dat dit een populaire wandelbestemming is. Gelukkig waren we hier begin juni waardoor het helemaal niet druk was. We kunnen ons voorstellen dat het hier in de zomermaanden wel erg druk kan worden.

Toch waren we helemaal niet alleen op deze trail daar we best wel veel mensen gepasseerd zijn en sommigen ons in tegengestelde richting kruisten. De wandeling is in twee richtingen uitgepijld, vandaar waarschijnlijk. Opvallend waren de vele wandelaars die hun hond meebrachten, chapeau voor deze sportieve viervoeters!

Lac des deux Ourthes hiking trail

Links van de stuwdam start de wandeling meteen met een pittige beklimming over vrij geaccidenteerd terrein. Ben je wat slechter te been dan kunnen we meteen stellen dat je deze wandeling beter links laat liggen, want het werd er niet makkelijker op naarmate de trail vorderde.

De toon voor de wandeling was meteen gezet. Wat we niet wisten was dat dit peanuts was in vergelijking met de obstakels en ondergrond die ons nog te wachten stonden. Gelukkig was onze trekkingrugzak goed gevuld met spijs en drank, wat echt wel nodig was aangezien de temperaturen, op de dag van de wandeling, opliepen tot 27 graden.

Dat het op en neer zou gaan hadden we op voorhand zeker wel verwacht, we zaten immers in het hart van de Ardennen. Gelukkig was er ook tijd zat om van de schitterende uitzichten te genieten en al het moois dat de omgeving te bieden had in je op te nemen.

Lac des Deux Ourthes uitzicht

Deze wandeling gaat voor 99% over onverharde bospaden waarvan een groot deel over rotsachtige en met wortels bezaaide paden loopt. Naast de oevers van de Ourthe kan je even tot rust komen op de wat bredere en makkelijkere paden. De Hiking trail leidt je rond twee aftakkingen die de Ourthe in deze omgeving maakt. Via enkel brugjes steek je de rivier over.

Los van deze makkelijkere passages is het veelal klimmen, klauteren, afdalen en vooral uitkijken waar je je voeten zet. Het tempo gaat er daardoor vaak uit waardoor deze trail best wel vermoeiend is. Gelukkig is de omgeving wonderbaarlijk mooi waardoor je vergeet hoe zwaar het werkelijk wandelen is in deze omgeving. Eten en drinken is een must tijdens deze wandeling zeker wanneer de temperatuur oploopt en de zon aan de oevers van de Ourthe vol op je bolletje schijnt.

Lac des deux Ourthes

Naast rotsen en wortels kom je zeer regelmatig zowel aangelegde als natuurlijk gevormde trappen tegen. Ook de strategisch aangelegde bruggen zijn een welgekomen afwisseling en zorgen ervoor dat de trail altijd toegankelijk blijft.

Lac des deux Ourthes

De wandeling nam een dikke 3 uur in beslag waardoor we op een gemiddelde snelheid van ongeveer 4 km/uur uitkwamen. Gezien het terrein en de nodige hoogtemeters was dit, in onze ogen, best een goed tempo. In totaal waren we een dikke 5 uur onderweg omdat we regelmatig stopten voor een foto of om gewoon van het uitzicht en de mooie natuur te genieten. Ook ween welverdiende lunchpauze mocht niet ontbreken.

Ook voorbij halfweg blijft het op en af gaan en zo gaat het eigenlijk verder tot op het bittere einde wanneer je bij de stuwdam uitkomt. Om tot het einde te geraken wachten er, wanneer je de wandeling in dezelfde richting wandelt als ons, nog enkele uitdagende passages waarbij je je soms even in de alpen waant. Hiken met hoofdletter H is er zeker en vast bij, al leek het soms wel bergbeklimming op enkele passages waar het zoeken was naar het “makkelijkste” pad.

Lac des deux Ourthes

Na een prachtige switchback afdaling kwamen we aan een rustig stroompje waar we even halt hielden. De uitdagende trails en stevige passages en dito hoogtemeters begonnen hun tol te eisen. Het stromende water was niet alleen handig om even de watervoorraad aan te vullen voor het laatste gedeelde van de wandeling. Het was ook even tijd om te herbronnen, letterlijk… Ik kan haast niet beschrijven hoeveel deugd het deed wanneer ik mijn gezicht even verfriste met het water uit deze stroom.

Misschien was het maar een gedacht maar ik voelde me plots helemaal herboren en ik was meer dan klaar voor de laatste hoogtemeters en kilometers van deze prachtige wandeling.

Het laatste gedeelte van de wandeling loopt bergaf richting de stuwdam, waar je ook weer een mooi uitzicht hebt over de gehele omgeving. Uiteindelijk hadden we 13 kilometer op de teller met een kleine 500 hoogtemeters. Kapot was ik, mede dankzij het herbronnen, eigenlijk nog niet maar het was voor deze. dag toch voldoende zwaar geweest mede door de hoge temperaturen.

Een stevig paar wandelschoenen en eventueel een wandelstok kan je trouwens op deze wandeling zeker en vast wel gebruiken. De moeilijkere passages zijn uiteindelijk allemaal wel goed te doen zolang je goed uitkijkt waar je je voeten zet en wat er voor je voeten komt qua terrein en obstakels.

Starten met wandelen

Handige plastip voor dames

Zoals je kon lezen duurde deze wandeling in totaal een dikke 5 uur. Een cafeetje of toilet was in de verste verte niet te bespeuren op deze route. Hoewel we daar zeker en vast niet rouwig om waren was dit in het verleden altijd wel een soort struikelblok voor mijn vriendin. Niet om halverwege de wandeling een Duvel naar binnen te gieten maar wel om een keertje te kunnen gaan plassen.

Als man is het vanzelfsprekend van even tegen de boom aan te gaan plassen. Als vrouw is het toch net wat minder evident. Natuurlijk kan het allemaal, het is maar hoe je het zelf wilt hebben. Ik stelde al enige tijd voor om een keertje een soort plastuitje mee te nemen tijdens wat langere wandelingen. Na wat opzoek- en speurwerk kwam er enkele dagen voor vertrek een pakketje in de bus met een plastuit.

Zonder teveel in detail te treden en na deze plastuit enkele malen getest te hebben, hebben we tijdens onze lange wandelingen en hikingtochten weer een probleem van de kaart geveegd. Het was een onverwacht succes dat kunnen we je alvast wel even vertellen. Het bewuste plastuitje geven we je ook nog graag even mee en kan je kopen via bol.com, misschien komt het ooit wel een keertje van pas…

Bekijk het plastuitje >>

Ben je een keertje in de buurt of heb je ook een vakantie in deze omgeving gepland, denk dan zeker een keertje terug aan deze review. De wandeling is echt de moeite waard en zoals gezegd loopt deze zo goed als volledig door het bos en over onverharde paden. Het water van de Ourthe en de omgeving brengen je helemaal tot rust en doen je vergeten welke prestatie je aan het neerzetten bent.

Kan je op deze route ook mountainbiken?

Hoewel alles kan, lijkt het me niet de bedoeling dat deze wandeling met de mountainbike gedaan wordt. Het terrein is weliswaar uitdagend maar zelfs voor de beste mountainbikers zijn verschillende delen in mijn ogen onmogelijk te fietsen. Wij raden dan ook aan deze route al wandelend af te leggen en de mountainbike los te laten op de vele vaste routes die je in de omgeving kan vinden.

Vaste routes zijn er bij de vleet te vinden in deze omgeving, zowel in La Roche als in Houffalize. De vele route bordjes die ik tijdens mijn vakantie al wandelend passeerde deden mijn buik wel kriebelen. Binnenkort ga ik dan ook zeker de omgeving en de routes van La Roche een keertje verkennen op de mountainbike. Een verslag en video volgen daarna uiteraard op de blog.

Conclusie

Deze uitdagende hiking trail is zeker en vast de moeite waard als je een keertje in de buurt bent. Je bent er toch wel enkele uurtjes zoet mee en de omgeving is prachtig. Je hebt er wel wat conditie of toch zeker enig doorzettingsvermogen voor nodig om deze trail tot een goed einde te brengen en er onderweg nog van te kunnen genieten.

Heb je deze hiking trail al een keertje gewandeld of ben je dat van plan? Laat het ons zeker weten in een reactie onderaan de pagina. Wij zijn alvast erg benieuwd naar jouw ervaringen.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”