Gezien je op dit artikel belandt bent heb jij nog geen tubeless repair kit in huis. Ik kan je alvast aanraden om er zeker eentje in huis te halen.
Zo voorkom je dat je je mtb-rit alsnog zou moeten staken door een lekke band. Mij is het al overkomen, dus bij jou kan het ook gebeuren…
Met een tubeless repair kit op zak hoef je je pas echt geen zorgen meer te maken, want een gat is met zo’n tool meteen weer dicht.
Om jou op weg te helpen om de juiste tool in huis te halen heb ik het ruime aanbod onderzocht en de beste exemplaren voor je op een rijtje gezet. Zo heeft elke tool wel zijn specifieke functies of eigenschappen. Ik vertel je ook welke tool ik al ettelijke jaren gebruik en waarom ik precies voor die tool heb gekozen. Ready?
Overzicht van de beste keuze’s:
- Mijn keuze: Dynaplug Air
- Beste prijs/kwaliteit met CO²-functie: Lezyne Tubeless CO² Blaster
- Meest compacte tool: Dynaplug Micro Pro
- Meeste pluggen/strips inbegrepen: Muc-Off Stealth
- Beste prijs/kwaliteit: Pro Bike Tool
- Beste om in het stuur op te bergen: Sahmurai S.W.O.R.D.
8x tubeless repair tool
Naast mijn keuze en favoriete tubeless repair tool vind je hieronder verschillende andere tools die je ook kan overwegen in het geval de Dynaplug Air je toch wat teveel van het goede is…
Qua gebruiksgemak vind ik de Dynaplug Air absoluut een aanrader!
Dynaplug Air

Voordelen
Gat dichten en band oppompen in 1 tool
4 pluggen & 2 CO2 patronen inbegrepen
Verlengslang om band via het ventiel op te pompen (met presta adapter)
Compact opbergen in zakje
Verkrijgbaar in diverse kleuren
Nadelen
Geen dikke pluggen inbegrepen
Duur
De Dynaplug Air tubeless repair kit is de crème de la crème onder de tubeless reparatie setjes die momenteel verkrijgbaar zijn. Met deze veelzijdige tool kan je het gat in de band snel dichten doormiddel van de meegeleverde pluggen.
Daarnaast kan je op het tooltje zelf een CO²-patroon bevestigen waarmee je meteen de band weer op druk kan zetten.
Bij deze tubeless repair kit krijg je vier standaard pluggen en 2 CO²-patronen van 16 gram meegeleverd. Met zo’n CO²-patroon van 16 gram kan je een dikke 2 bar lucht in je banden pompen, wat ruimschoots voldoende is voor een tubeless mtb-band.
Deze tool kan niet als apart CO²-pompje gebruikt worden. Met de meegeleverde verlengslang kan je de banden ook via het ventiel oppompen, mits je een presta valve hebt.
Wil je je banden op precieze druk kunnen zetten na het repareren van het gat in de band dan heb je dus nog steeds een extra CO²- of gewoon handpompje met drukmeter nodig.
De Dynaplug air won in 2018 de design & innovation award en dat is niet verrassend. Deze tubeless repair kit is zo eenvoudig in gebruik en klaart de klus in een handomdraai!
Voor dat gebruiksgemak moet je echter wel wat euro’s neertellen. Deze tubeless repair kit is veruit de duurste die er op de markt is, misschien wel te duur voor een tool die je eigenlijk nooit hoopt nodig te hebben…

Zelf vind ik de prijs voor wat je krijgt wel meevallen. Net omwille van het gebruiksgemak heb ik zelf voor deze tool gekozen en heb ik deze steevast op zak tijdens het mountainbiken.
Als ik een minpuntje moet noemen is dat het ontbreken van een dikkere plug. Al hoeft dat natuurlijk geen dealbreaker te zijn. Heb je een groter gat in de band dan kan je er ook twee van de standaard meegeleverde plugs instoppen of je kan een setje van 3 MEGA-pluggen extra aankopen.
Wil je de meest praktische tubeless repair kit die jouw vliegensvlug uit de nood kan helpen en speelt het prijskaartje geen rol, dan kies je in mijn ogen (net zoals mij) blindelings voor de Dynaplug Air. Deze tool kan je overigens ook in diverse kleurtjes verkrijgen.
Lezyne Tubeless CO² blaster

Voordelen
Gat dichten en band oppompen in 1 tool
Incl ruimer, 2 CO2 patronen en 5 bandenwormen
Regelknop om CO²-toevoer te regelen
Bevestigingsband om de kit aan de fiets vast te maken
Compacte opbergkoker met handleiding erop
Nadelen
Kan niet apart als pompje gebruikt worden
Enkel standaard strips inbegrepen
Met de Lezyne Tubeless CO² blaster kan je, net als bij de bovenstaande Dynaplug Air, zowel het gat in de band dichten als de band oppompen met behulp van een CO²-patroon.
De Lezyne CO² blaster maakt gebruik van strips/bandenwormen om het gat te dichten. Er zijn bij deze tubeless repair kit 5 standaard strips inbegrepen.
Met de ruimer op het tooltje kan je het gat wat groter en proper maken zodat het resultaat naderhand perfect is en geen verder onderhoud nodig heeft. Eénmaal het gat gedicht is kan je de band meteen oppompen. Met de handige regelknop kan je de luchttoevoer zelf regelen.
Met de twee meegeleverde CO²-patronen van 20 gram kan je tot 3 bar (per stuk) lucht in de banden pompen. Meer dan voldoende voor elk type rijder met tubeless banden.

Deze Lezyne tubeless repair kit is erg compact en bergt zichzelf op in het kokertje. Hierdoor is deze tool makkelijk op te bergen in je fietsrugzak, zadeltas of zelfs de achterzak van je mtb-shirt. Daarnaast zit er een bevestigingsband meegeleverd waarmee je deze tubeless reparatie set aan je frame kan bevestigen.
Heb je al lang niet meer lek gereden en ben je vergeten hoe deze tool precies werkt dan kan je je geheugen makkelijk opfrissen door de afbeeldingen op de koker nog een keertje te bekijken. Via de afbeeldingen krijg je stap voor stap te zien hoe je de tubeless repair kit moet gebruiken. Al adviseer ik wel om de werking van het tooltje op voorhand onder de knie te krijgen…
Net als bij de Dynaplug Air moet je het bij deze tubeless tool wel enkel stellen met de 5 standaard pluggen. Deze tool is niet als CO²-pompje te gebruiken. Om je banden exact op de voor jou juiste druk te zetten heb je dus nog een apart pompje (met drukmeting) nodig.
Sahmurai S.W.O.R.D.

Voordelen
Geschikt voor sturen met diameter 17 tot en met 21 mm
Incl 5 bandenwormen & ruimer
Ook geschikt om gaten van snakebites te dichten
Extra strips/wormen zijn erg goedkoop
Nadelen
Geen dikke pluggen inbegrepen
Bandenwormen zijn vrij lang
De Sahmurai S.W.O.R.D. tubeless repair kit bestaat uit twee tools. Enerzijds heb je de “prikker” waarmee je de bandenwormen in de band kan plaatsen.
Anderzijds kan je de ruimer gebruiken om het gat te schuren en proper en eventueel wat groter te maken zodat de worm er makkelijker in past.
Beide tools zijn geschikt om in het stuur op te bergen. Deze tool is compatibel met de meeste mtb-sturen met een diameter van 17 tot en met 21 mm. Uiteraard kan je de tools ook in je zadeltas of rugzak stoppen.
Deze tubeless reparatie set bevat 5 standaard strips die gaten tot 1,5 mm kunnen dichten. Dikkere pluggen zijn niet inbegrepen, wel zijn extra pluggen vrij goedkoop. De bandenwormen zijn wel aan de lange kant waardoor je mogelijk wel een (groot) deel moet wegsnijden.
Volgens de makers van Sahmurai S.W.O.R.D. kan je met deze tool zelfs een snakebite, waarbij één van de gaten dicht bij de hieldraad zit, repareren.
Dynaplug Racer Pro

Voordelen
3 standaard pluggen en 2 mega pluggen inbegrepen
Mogelijkheid om de tool vast te maken op de bidonhouder
Beide kanten te gebruiken (afhankelijk van de maat van plug)
Nadelen
Niet de goedkoopste
De Dynaplig Racer Pro is een compacte tubeless repair kit die uitgerust is met zowel 3 standaard als 2 mega pluggen. De mega pluggen zijn 3 maal zo dik als een standaard plug. Hiermee kan je grote gaten dichten zonder dat je daarvoor meerdere standaard pluggen hoeft te gebruiken.
Deze tool is compact en kan je makkelijk opbergen. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om deze aan een bidonhouder te bevestigen.
In het midden van de tool zit een compartiment waar de extra pluggen verstopt zitten. Beide uiteinden van de tool kunnen los. Eén uiteinde is compatibel met de standaard dunnere pluggen terwijl de andere zijde gebruikt wordt voor de mega pluggen.
Deze Dynaplug tubeless repair kit is net als de Dynaplug Air zeker niet de goedkoopste. Deze tool heeft dan wel megapluggen ter beschikking en in totaal 1 plug extra.
Echter kan je je band met deze tool niet oppompen. Voor een beetje extra heb je wel een Dynaplug Air en kan dat wel… Of dat een dealbreaker is moet je natuurlijk voor jezelf uitmaken.
Pro Bike Tool

Voordelen
5 wormen voor de racefiets (1,5 mm) en 5 wormen voor grotere gaten en mtb banden (3,5 mm)
De huls van de koker kan je als houvast en handgreep gebruiken
Zeer compacte tool, makkelijk op te bergen
Zeer scherpe prijs/kwaliteit
Nadelen
Door het kleine formaat wat moeilijker te hanteren
Wormen zijn aan de korte kant
De tubeless repair kit van het merk Pro Bike Tools is erg geschikt voor alle fietsers, zowel mountainbikers, gravelbikers als wielrenners, zolang het maar met tubeless banden gebeurd. Bij deze tubeless tool krijg je maar liefst 10 bandenwormen meegeleverd.
Deze strips/wormen komen in 2 verschillende formaten. Je krijgt 5 dunne strips van 1,5 mm en 5 dikkere van 3,5 mm. Hoewel deze wormen geadverteerd worden als zijnde bedoeld voor racefietsen (de dunne 1,5 mm) en mountainbikers (de dikkere van 3,5 mm) hangt het voornamelijk van de grote van het gat af welke strip je gaat gebruiken.
Bij deze tool heb je dus standaard de keuze. Heb je een keer een groter gat dan spaar je misschien wel meerdere wormen uit door er gewoon een dikkere erin te duwen.
Deze tool is erg compact en dat is meteen ook het nadeel van deze tubeless repair kit. Door het compacte formaat kan het wat ongemakkelijk zijn om deze tool te gebruiken.
Het ligt er natuurlijk ook aan hoe handig jij precies bent, maar aangezien je deze tool (hopelijk) niet te vaak gaat gebruiken kan dit een issue zijn. Zeker in barre weersomstandigheden is geklungel met een tool wel iets wat je als kiespijn kan missen. Ook de wat kortere wormen kunnen het in de praktijk wat lastiger maken om vlot met deze tool te werken
Ondanks dit kleine nadeel is de tool uiteraard wel overal makkelijk op te bergen. Daarnaast is de prijs van deze tubeless reparatie set ongelooflijk scherp.
Muc-Off Stealth

Voordelen
Slim op te bergen in je handvatten
15 wormen (dun, medium en dik)
Meegeleverde stuurdoppen compatibel met de meeste mtb-, gravel- en racesturen (17, 19 en 21 mm)
1 mes/trimtool inbegrepen om de strip af te snijden
Verkrijgbaar in verschillende en opvallende kleuren
Nadelen
Niet de goedkoopste
Als het over tubeless gaat mag Muc-off natuurlijk niet ontbreken. Naast hun kleurrijke tubeless ventielen, sealant en roze poetsmiddelen hebben ze ook een oerdegelijke en veelzijdige tubeless repair tool op de markt gebracht.
Deze Muc-Off tubeless reparatie set wordt geleverd inclusief 15 bandenwormen in 3 verschillende maten. Zo zijn er 5 dunne, 5 middelgrote en 5 dikkere inbegrepen. Op die manier krijg je elk gat netjes afgedicht.
Deze tubeless repair kit is geschikt om in je handvatten op te bergen. Om het geheel netjes en veilig op te bergen zijn er stuurdoppen meegeleverd in 3 maten (17, 19 en 21 mm). Deze zijn compatibel met de meeste sturen, zowel op de mtb, racefiets als gravelbike.
Om alles op zijn plaats te houden en geen last te hebben van rammelen kan je de tool met behulp van een inbussleutel vastschroeven.
De tool zelf kan je ook als ruimer gebruiken. Daarnaast krijg je nog een mes/trimtool om het restant van de strip af te kunnen snijden. Dit is niet noodzakelijk maar zo weet je dat het wel kan met deze tubeless tool.
Deze Muc-Off tubeless repair tool kan je in verschillende kleuren verkrijgen. Je kan ze zelfs matchen met de Muc-Off tubeless ventielen als je dat wil. Net als andere Muc-Off producten is ook deze tubeless tool niet de goedkoopste. Je krijgt er echter wel wat voor in de plaats.
Dynaplug Micro Pro

Voordelen
Ergnomisch en compact, weinig kracht voor nodig
Geschikt voor fietsers met weinig opbergruimte
5 standaard pluggen inbegrepen
Inclusief micro mes, airstopper, reinigingstool en 2 tubes om plug in te brengen
Nadelen
Geen dikke of mega pluggen inbegrepen
Door het compacte formaat wat moeilijker te hanteren
Kost evenveel of meer dan de grotere Dynaplug Racer Pro
Dynaplug is alom vertegenwoordigd in deze lijst van tubeless repair kits. Ondanks het hoge prijskaartje is dat natuurlijk niet verrassend. Het systeem met de pluggen met spitse punt werkt erg praktisch en de tools bulken van de hoge kwaliteit.
Ook deze Dynaplug Micro Pro tubeless repair kit is de moeite om onder de loep te nemen. Deze erg compacte tubeless tool is erg geschikt wanneer je weinig opbergruimte hebt tijdens het fietsen of natuurlijk wanneer je liever met compactere tools op pad gaat.
Bij deze Dynaplug zitten standaard 5 pluggen. Daarnaast krijg je nog een micro mes, airstopper en reinigingstool.
Om de plug in te brengen zijn er twee tubes voorzien. Bij deze tubeless repair kit zit geen mega plug zoals bij de Dynaplug Racer. De prijs van beide tools is wel quasi identiek. Moet het niet persé compact dan is de grotere Racer Pro, of zelfs de Dynaplug Air met C02 functie, misschien de betere keuze.
Lezyne Tubeless kit

Voordelen
5 rubberen wormen inbegrepen
Compact formaat, makkelijk op te bergen
Ruimte voor extra wormen in de koker
Goede prijs/kwaliteit
Nadelen
Geen dikkere pluggen inbegrepen
Minder pluggen voor dezelfde prijs als de Pro Bike Tool kit
Deze tubeless repair kit van Lezyne is één van de meest gebruikte tubeless repair tools bij fietsers. Qua prijs/kwailiteit is deze tool samen met de Pro Bike Tool veruit de beste keuze, zeker voor een tool die je mogelijk nooit nodig gaat hebben…
Deze tubeless reparatie set is voorzien van 5 rubberen strips. In de compacte koker is ruimte voorzien om extra strips op te bergen. Daarnaast is het geheel ook erg makkelijk en compact op te bergen. In tegenstelling tot bij de Pro Bike Tool tubeless set zijn er geen dikkere pluggen inbegrepen in deze set, hoewel de prijs quasi identiek is.
Info & koopgids
Onderstaand vind je extra info betreffende de werking en soorten tubeless repair kits. Daarnaast kom je te weten waar je zoal op kan letten als je er eentje wil kopen.
Hoe werkt het?
Elke tubeless repair kit heeft natuurlijk altijd hetzelfde doelgebruik, namelijk het gat in een tubeless band weer dichten. Ongeacht welke tool je in huis haalt, de werking ervan is quasi altijd identiek. Het enige verschil is dat de ene tool pluggen (Dynaplug) gebruikt en de andere tool gebruik maakt van strips of bandenwormen om het gat te dichten.
Met behulp van de tool kan je een plug of strip in het gat van de band stoppen waardoor het gat gedicht wordt. Daarna hoef je enkel nog lucht in de band te pompen en je kan weer verder. Het is een klusje dat amper tijd in beslag neemt mits je natuurlijk een praktische tool op zak hebt.
Welke soorten zijn er?
Hoewel de meeste tools hetzelfde werken, los van het gebruik van strips/wormen of pluggen, zijn er toch wel enkele verschillen, zowel op praktisch als algemeen vlak. Onderstaand licht ik de verschillen toe:
Met of zonder CO2-pomp
De meeste tubeless tools zijn enkel geschikt om het gat te dichten waarna je de band zelf nog even met een pompje moet oppompen. Daarnaast zijn er ook verschillende tubeless repair tools te verkrijgen waarmee je zowel de plug kan plaatsen als de band kan oppompen. Dit gebeurd dan met behulp van een CO2-patroon.
Dit laatste is natuurlijk erg handig, maar wil je je banden op een bepaalde of exacte druk weer oppompen na het herstellen van het lek, dan is een apart minipompje of een CO2-pomp nog steeds noodzakelijk.
Het is dus niet zo dat je je pompje automatisch kan thuislaten wanneer je een tubeless repair kit met CO2-functie koopt. Pomp je op gevoel met behulp van het CO²-patroon dan heb je niet persé een ander pompje nodig.
Tubeless sealant vs CO2; fabel of toch niet?
Een CO2 patroon gebruiken in combinatie met tubeless sealant is niet altijd het beste idee…. De werking van de sealant zou afnemen of er zouden zelfs harde stukken of brokken kunnen ontstaan. Na wat online onderzoek blijkt dat het in de praktijk nogal 50/50 is.
Gelukkig zijn er ook gewoon tubeless sealants die geen probleem ondervinden wanneer jij onderweg jouw band weer op druk zet met een CO2-patroon. Ikzelf gebruik bijvoorbeeld de Sealant van Muc-Off en/of Dynamic, waar het zelfs in de specificaties vermeld staat dat deze CO2-compatibel zijn. (bron: muc-off & Dynamic).
Wil je graag een tubeless repair kit waarmee je ook je band kan oppompen? Gebruik dan bij voorkeur een sealant die CO2-compatibel is, zo word je nooit onaangenaam verrast.
Onderstaande tubeless repair kits zijn geschikt om ook de banden op te pompen:
Verschillen qua opbergmogelijkheden
Hoewel een tubeless repair kit in de meeste gevallen vrij compact is moet je het natuurlijk wel zien mee te nemen. Indien je een fietsrugzak, heuptas of zadeltas gebruikt is dat natuurlijk geen probleem. De tool zit meestal in een koker of opbergzakje waardoor je het makkelijk en compact kan opbergen.
Een tubeless repair kit past natuurlijk ook gewoon in de achterzak van je mtb-shirt. Daarnaast zijn er ook tubeless kits die je in het stuur van je mtb kan opbergen of die je aan het kader of de bidonhouder kan bevestigen.
De twee laatste opties, de tubeless repair kit aan het frame of bidonhouder bevestigen, zijn natuurlijk wel risicovol aangezien je de kit makkelijk zou kunnen verliezen bij een botsing, valpartij of ander akkefietje.
Onderstaand vind je verschillende tubeless repair kits die je in de handvatten kan opbergen:
Aantal inbegrepen pluggen of strips
Wat ook heel erg vaak verschilt per tubeless repair kit is het aantal pluggen of bandenwormen/strips dat je er standaard bijgeleverd krijgt. Je hoopt natuurlijk nooit gebruikt te moeten maken van de pluggen of strips maar het is natuurlijk wel handig dat je er enkele op zak hebt.
Hoewel je misschien denkt aan één plug of strip genoeg te hebben kan dat aardig tegenvallen, zeker wanneer het gat in de band net wat groter is. Voor een groter gat kan je twee of zelfs meerdere pluggen gebruiken om het gat te dichten.
Daarnaast zijn er ook tubeless tools die geleverd worden met verschillende formaten van pluggen of strips. Daarnaast kan je ook altijd extra pluggen/strips aankopen.
Pluggen vs bandenwormen/strips, wat is het beste?
Als je de tubeless repair kits uit mijn toplijst goed hebt bekeken is je vast opgevallen dat alle tubeless repair kits gebruik maken van bandenwormen of strips, met uitzondering van de Dynaplug tools. De naam zegt het zelf al maar bij Dynaplug maken ze gebruik van pluggen. Deze pluggen herken je aan de stevige kop of plug.
Al de andere tubeless tools maken gebruik van bandenwormen om het gat in de band te dichten. Deze dien je in het midden van het “priktooltje” te plaatsen om het daarna in de band te stoppen. Met pluggen is het mogelijk een beetje meer straightforward daar je gewoon de kop van de plug in de band moet drukken.
Om te weten te komen welke de beste methode is, pluggen of strips, zou je ze beide moeten geprobeerd hebben. Maar in de praktijk zal haast niemand dat doen, al is het maar omdat je gewoon geen 2 verschillende tubeless tools nodig hebt.
Ongeacht welke methode je gaat gebruiken, wanneer je voor een kwalitatieve tubeless repair kit kiest zullen beide systemen doen waarvoor ze gemaakt zijn.
Zelf heb ik voor de Dynaplug Air en de pluggen gekozen omdat het me een beetje gedoe lijkt om de strips te gebruiken, al mag je me hierover altijd tegenspreken…
Extra’s
Naast de standaard tool, pluggen of strips zitten er soms nog wat handige extra’s bij de tubeless repair kit. Noodzakelijk zijn deze extra’s natuurlijk nooit want dan zouden ze standaard inbegrepen zitten bij elke tubeless reparatie set.
Ik kon er niet zo heel erg veel vinden maar bij enkele tubeless repair kits zit een klein mesje inbegrepen. Hiermee kan je makkelijk het gedeelte van de plug of strip, dat uit de band steekt, afsnijden. Echter hoef je dit natuurlijk niet meteen ter plekke te verwijderen. Het heeft sowieso geen invloed op het rijgedrag van de mountainbike. Je kan het stukje dat uitsteekt ook achteraf, na je rit, gewoon thuis er afsnijden.
Daarnaast stootte ik op enkele tools waarbij nog een extra tooltje inbegrepen was, de zogenaamde “ruimer” om het gat wat groter en proper te maken. Dit zal het inbrengen van de strip of plug makkelijker maken en voorkomt problemen achteraf indien er restanten in de band of het gat achterblijven.
Tot slot
Een tubeless repair kit is een tool die je natuurlijk hoopt nooit nodig te hebben tijdens het fietsen of mountainbiken. Echter is het natuurlijk wel slim om er eentje op zak te hebben. Zeker tijdens het mountainbiken en offroad fietsen loert een lekke band altijd om de hoek, ook al rijd je met tubeless banden.
Hoewel ik erg veel tools bekeken en vergeleken heb, ben ik er quasi geen tegengekomen die op papier zo handig zijn als de Dynaplug Air. En dat die handig is kan ik je vanuit mijn ervaring wel beloven!
Kan je voorbij het prijskaartje kijken, dan zou ik je deze zeker en vast aanbevelen. Vind je de prijs toch wat veel voor een tool die je nooit nodig hoopt te hebben, dan zijn de andere tools zeker en vast ook geschikt om de klus te klaren!
Ik heb je review gelezen en sta op het punt om een setje te kopen, maar ik vind de prijs nogal hoog voor iets wat je waarschijnlijk niet nodig zult hebben. Ik rij sinds 3 jaar tubeless en heb nog geen lekke band gehad. Afkloppen 😉
Mijn vraag is eigenlijk of zo’n set wel nodig is? Ik heb nu gewoon een binnenband mee met CO2 pomp. Dat kan toch ook, gewoon een binnenband leggen?
Hoi Simon,
Bedankt voor je reactie en vraag.
Een binnenband leggen kan zeker, en in principe is niets echt nodig. Het is maar hoe makkelijk of moeilijk je het jezelf wil maken in het geval je toch eens pech hebt.
Ik heb een setje aangekocht vlak nadat ik in het bos een binnenband had moeten steken omdat mijn tubeless band langs twee kanten doorboord was door een spijker. Ik had toen ook nog geen pluggen bij en heb toen, met best wat moeite een binnenband gestoken.
Ik kreeg de binnenband ook niet echt goed op druk toen om één of andere reden en ben dan maar over de gewone weg naar huis gefietst, einde rit. Had ik toen een setje pluggen bij, had ik waarschijnlijk de rit kunnen uitrijden…
Heb toen bij thuiskomst meteen de Dynaplug Air besteld. Snap dat je het best duur vindt maar het werkt wel super en voor mij persoonlijk is het zijn geld zeker wel waard. Je kan ook gewoon een setje pluggen met tool zonder CO2 nemen, die zijn een pak goedkoper…
Gezien ik soms erg ver van huis of van de auto aan het fietsen ben, vind ik het wel noodzakelijk om pluggen bij te hebben. Het werkt sneller dan een binnenband steken en als je een binnenband steekt en verder fietst dan zal je veel sneller lek rijden (denk maar aan een snakebite) dan met een band met een plug erin…
Het aantal keer dat ik mijn Dynaplug nodig heb gehad kan ik tot nu toe ook makkelijk op één hand tellen. Maar goed, zo’n setje eet en drinkt niet en is best compact om mee te nemen…
Hopelijk heb je hier wat aan. Laat maar weten…
Groeten,
Geert
Tja, ik hou het toch maar bij mijn binnenband.
Daar zal ik waarschijnlijk anders over gaan denken nadat ik met een binnenband (en de sealant) heb moeten knoeien, maar dat zien we dan wel weer. Dan zal ik zeker deze pagina nog eens herlezen 😉