Je mountainbikerit fotograferen; 8 tips voor een beter resultaat

mountainbikerit fotograferen

Wil je graag je mountainbikerit fotograferen? Jezelf, jouw mountainbike, de omgeving en/of de vetste trails vastleggen? Is dat geval, dan hebben we alvast wat tips voor je, zodat het resultaat de moeite meer dan waard zal zijn!

Waarom je mountainbikerit fotograferen?

Het fotograferen van je mtb rit kost je een beetje meer moeite dan gewoon op pad te gaan, maar je krijgt er natuurlijk ook wat van terug. Het is een leuke manier om een aandenken aan jouw vetste of meest uitdagende ritten over te houden. Daarnaast heb je meteen ook wat leuke plaatjes om op Instagram of andere social media te delen.

Herinneringen bewaren

Tijdens je dagdagelijkse ritje rond de kerktoren ga je waarschijnlijk niet die extra moeite doen of willen doen. Maar heb je een speciale rit voor de boeg dan is het zeker de moeite waard om deze te fotograferen en vast te leggen als herinnering of om uit te pakken bij jouw maten, familie of kinderen. 

Ga je bijvoorbeeld op een nieuwe plek rijden, mountainbiken als de bloesems openstaan of een episch avontuur tegemoet zoals de Stoneman dan kan je dat prachtige beelden opleveren. Deze beelden geven je achteraf een mooie herinneringen aan een fantastische dag.

Wij kijken geregeld nog eens doorheen al onze mountainbike foto’s om zo terug in de stemming van toen te komen. Het geeft je trouwens meteen ook heel veel zin en motivatie om terug op pad te gaan of een gelijkaardig avontuur aan te vatten.

Instagram

Heb je een Instagram-account dan kan je daar ook je avonturen in beelden vertellen. Het kan zo ook een manier voor jezelf zijn om een chronologisch overzicht van jouw herinneringen te krijgen. 

Of je kan anderen inspireren om ook zulke avonturen en tochten te beleven. Zelf volgen we ook verschillende Instagram-accounts die hun mountainbikeritten of wandeltochten delen. 

Sneller dan filmen

In een eerder artikel schreven we al over het filmen van je mountainbikerit, maar dat heeft natuurlijk één groot nadeel. Achteraf heb je nog best veel werk om al het gefilmde materiaal te editten en er een mooie video van te maken die ook echt bekeken zal worden. 

Tips om je mountainbikerit te fotograferen

Wat fotograferen?

Het is zeker niet zo dat je de hele tijd en echt alles tijdens jouw mountainbikerit moet fotograferen, want dan ben je meer daar mee bezig dan dat je aan het genieten bent van de omgeving en het mountainbiken op zich. Maar wat fotografeer je dan wel?

Een variatie van beelden zullen je rit het beste in beeld brengen. Dus niet enkel jijzelf op de fiets, maar ook die berg die je net overwonnen hebt, dat mooie gebouw onderweg of de dieren die je tegen kwam. Fiets je in groep dan kan je je camera ook eens op een afstand zetten om een groepsfoto te maken. 

Wil je niet zomaar de omgeving fotograferen, zet je fiets dan eens tegen een boom of leg hem neer en plaats deze mee in het beeld.

mountainbikerit fotograferen mtb op de grond

Welke camera?

Waarschijnlijk heb je je telefoon wel mee voor onderweg. De modernste of nieuwste toestellen kunnen allemaal erg mooie foto’s maken waardoor je makkelijk al eens een kiekje kan schieten.

Wil je betere of zelfs professionele foto’s dan is een spiegelreflexcamera met externe lenzen het beste, maar ik zou er niet graag mee rond sleuren tijdens het mountainbiken. Dat is eerder geschikt voor wanneer je iemand kan meenemen, speciaal om wat foto’s van je te maken.

Wil je het beste van de twee werelden (niet te zwaar en toch meer mogelijkheden qua instellingen) dan kan je eens kijken voor een compactcamera. Een compactcamera kan je niet enkel in een automatische modus zetten, maar ook in A (om de scherptediepte te bepalen, hierover zometeen meer) of T (om een stilstaand of bewegend beeld te krijgen). 

Scherptediepte

Simpel gezegd zal je een grote scherptediepte hebben als alles wat op je foto staat scherp is en duidelijk op beeld staat. Maar je wilt toch geen onscherpe foto? Toch wel! Het kan een heel interessant beeld opleveren als er maar een stukje van je foto scherp is en de rest van het beeld wazig.

Zo kan je een stukje van je stuur scherp in beeld brengen en de achtergrond wazig houden. Alle aandacht van de kijker zal dan naar het stuur gaan. Of als je een foto van jezelf hebt waarbij alles wazig is behalve jijzelf, in dat geval zal de aandacht meer naar jou getrokken worden.

Je kan ook een sfeerbeeld maken door bijvoorbeeld een bloempje dat je in het bos ziet scherp op de foto te zetten en jij en je mountainbike wazig op de achtergrond. Het zal een dromerige foto opleveren.

Door je diafragma anders in te stellen (dat kan met een compact- of reflexcamera), kan je zelf een andere scherptediepte creëren. Gebruik je bijvoorbeeld diafragma 22 dan zal alles op het beeld scherp staan. Gebruik je diafragma 2.8 dan zal alleen datgene waar je scherp op stelt scherp op de foto staan. Alles wat er voor of achter ligt zal dan wat waziger tonen.

mountainbike fotograferen scherptediepte

Ook door de afstand van je camera t.o.v. je onderwerp te veranderen kan je een verschil krijgen. Hoe dichter je de camera bij een voorwerp houdt hoe waziger de achtergrond zal zijn. Hoe verder weg je de camera houdt hoe scherper het geheel zal zijn. Dit is iets wat je ook met je smartphone kan doen.

Gulden snede

Door deze simpele regel zal je foto meteen interessanter over komen. Waarschijnlijk heb je meestal ook de neiging om je fiets of jezelf in het midden van de foto te plaatsen? Dat moet je eens een keertje niet doen…

Met de regel van derden of de gulden snede plaats je twee horizontale lijnen in je beeld (op 1/3 en 2/3). Datzelfde doe je ook met twee verticale lijnen.

Probeer de volgende keer eens om jezelf of het onderwerp van jouw foto op één van de lijnen te plaatsen. Je zal merken dat je door zoiets eenvoudigs te veranderen je meteen een betere foto krijgt.

Mountainbike rit fotograferen, regel van derden
Op deze foto bevindt het onderwerp van de foto (de mountainbike) zich op het snijpunt van de onderste horizontale lijn en de linker verticale lijn. De horizon van het landschap bevindt zich op de bovenste horizontale lijn.

Horizontaal én verticaal

Maak ook steeds zowel horizontale als verticale foto’s. Wil je de foto op Instagram stories plaatsen, dan is een verticale foto het meest geschikt, in andere gevallen heb je vaak meer aan een horizontale foto. Door ze steeds allebei te voorzien kan je er achteraf nog meer kanten mee uit.

Tijd instellen of afstandbediening

Fiets je met enkele vrienden dan kan je altijd eens vragen aan één van je maten om een foto van jou tijdens het mountainbiken te maken. Een vette actiefoto maken is natuurlijk 100 keer cooler dan eentje waarvoor je moet poseren. Wil je je vrienden hier niet mee vervelen, of ben je meestal alleen onderweg dan zijn er ook andere mogelijkheden.

Je kan zelf de omgeving, je mountainbike een sfeerkiekje of een selfie maken, maar hoe doe je dat als je een foto van jezelf wilt terwijl je op de mountainbike zit? Ook hiervoor hebben we weer wat handige en praktische tips.

Plaats je smartphone of camera op een afstandje aan de zijkant van het pad. Stel een timer in zodat de foto iets later gemaakt wordt nadat jij op de knop gedrukt hebt. Zo heb je de tijd om nog vlug voorbij de camera te fietsen. Meestal heb je dan 10 seconden de tijd. De juiste timing is in dat geval vaak wel een beetje gokken, maar al doende leert men…

mountainbikerit fotograferen met de camera op de grond

Is 10 seconden toch wat kort, dan kan je ook met een afstandsbediening werken. Zelf gebruik ik mijn AppleWatch als remote om mijn iPhone de foto te laten maken. Daarnaast kan je ook een aparte remote voor je camera gebruiken.

Camera positie

Wissel al eens van camera positie om foto’s vanuit verschillende perspectieven te krijgen. In plaats van alleen voor je uit te fotograferen kan je al eens door je knieën gaan waardoor je de omgeving veel beter in beeld kan brengen.

Wil je zelf in beeld rijden dan kan je de camera op de grond zetten of deze eens aan een boom bevestigen. Dat gaat heel makkelijk met een gorillapod. Deze kan je makkelijk in je fietsrugzak stoppen.

Door vanaf een lager punt of perspectief de foto te maken kom je zelf veel grootser over. Zoals het kind dat opkijkt naar zijn vader. Hang je je camera in een boom of plaats je deze ergens hogerop, dan zal je een weidser landschap kunnen trekken.

Belichting

Zonder het juiste licht zal de foto er vaak net zo mooi uitzien. Daarnaast kan je wel door met de belichting te spelen en te variëren een andere sfeer creëren. Mocht je ’s morgens vroeg of ’s avonds laat je fiets op springen dan zullen je foto’s vaak mooier zijn. Je krijgt dan namelijk zachte schaduwen. Met de middagzon krijg je vaak hele zware schaduwen die meestal niet zo’n mooi effect hebben.

Snelheid in beeld brengen

Wil je echt de snelheid van het mountainbiken in beeld brengen dan heb je een helpende hand nodig. De camera moet dan namelijk mee bewegen met de mountainbiker zodat deze scherp op de foto staat en de achtergrond wazig is. Enkel op die manier zal je de beweging goed kunnen zien.

Mountainbiker in beweging fotograferen

Dit is een manier die je waarschijnlijk niet vaak zal toepassen omdat je dat niet alleen kan en het ook wat tijd kan kosten vooraleer je het perfecte plaatje hebt. Maar hebt je eens een dagje veel tijd en zin om hiermee te experimenteren dan kan dat wel een plaatje opleveren dat misschien wel een plekje in jouw woonkamer verdient…

Conclusie; mountainbikerit fotograferen, do or don’t?

Niet iedereen voelt zich geroepen om zijn of haar mountainbikerit te fotograferen of zelfs te filmen. Toch kan het mooie herinneringen opleveren. Een fotootje met de smartphone maken kan natuurlijk iedereen en we raden het je zeker aan dat regelmatig te doen. Wil je echter toch net wat meer dan hetgeen de meeste mensen doen en op het internet delen, dan komt er toch net wat meer bij kijken.

Door de tips uit dit artikel in je achterhoofd te houden gaan je foto’s er de volgende keer alvast een heel stuk beter uitzien!

Heb jij ondertussen zin gekregen om je mountainbike rit te fotograferen? En hebben deze tips je geholpen of inspiratie gegeven? Laat het me dan zeker weten in een reactie onderaan dit artikel. Ik ben alvast benieuwd!

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”