Garmin Edge 1030 plus; de ultieme review en vergelijk (2022)

Garmin Edge 1030 Plus review

Jij moet wel een serieuze en prestatiegerichte mountainbiker of wielrenner zijn. Anders zou je je immers niet verdiepen in de karakteristieken van de Garmin Edge 1030 Plus

De Garmin Edge 1030 Plus is het topmodel, in de totale serie van Edge fietsnavigatie, dat Garmin in de loop van 2020 introduceerde. Anno 2022 is het samen met de Garmin Edge 130 Plus, nog steeds de nieuwste telg in deze uitgebreide familie.

Dit artikel vertelt je alle ‘ins and outs’ over dit model. Wat je van ons mag verwachten:

  • Alle eigenschappen van de Garmin Edge 1030 Plus op een rijtje;
  • Wijzigingen en verbeteringen ten opzichte van het oude model Garmin Edge 1030 uit 2017;
  • Inzicht in de eerste gebruikerservaringen ten aanzien van dit model;
  • Ons oordeel over deze fietsnavigatie in relatie tot het mountainbiken;
  • Vergelijking van de Garmin Edge 1030 Plus met de belangrijkste concurrenten.

Na dit artikel weet jij alles wat je moet weten om te besluiten of je als mountainbiker (of wielrenner) voor de Garmin Edge 1030 Plus gaat, je voor een andere Garmin fietscomputer kiest of dat je voor een heel ander merk fietsnavigatie gaat.

Garmin Edge 1030 plus
WebshopGarmin Edge 1030 PlusGarmin Edge 1030 Plus sensoren bundel
BOLBekijk prijs >>Bekijk prijs >>
BETERSPORTBekijk prijs >>Bekijk prijs >>
AMAZONBekijk prijs >>Bekijk prijs >>
Inhoud toon

Garmin Edge 1030 Plus: alle eigenschappen

De Garmin Edge 1030 Plus is een fietscomputer met fietsnavigatiefunctionaliteit. Dit device vervult een aantal functies voor jou als wielrenner of mountainbiker waaronder:

  • Dynamische prestatiemeting voor, tijdens en na afloop van je rit; 
  • Routebegeleiding en het genereren van routes, zowel on- als offroad;
  • Het is een ‘onboard’ trainer die je stuurt voorafgaand aan en tijdens je training;
  • Waarborgen van de veiligheid tijdens je rit; 
  • Communicatie met andere fietsers.

Hardware karakteristieken

Allereerst beschrijven we even de fysieke kenmerken van deze fietscomputer aan de hand van een aantal aspecten.

Design

Alleen aan de buitenkant van een fietscomputer valt niet zo veel af te lezen. Je kunt er echter niet omheen, de Garmin Edge 1030 Plus is anno 2021 de grootste actuele fietsnavigatie in de Edge-serie. De fysieke afmetingen van het apparaat zijn 58 x 114 x 19 mm. Groter vind je ze niet bij Garmin.

De Edge 1030 Plus is uitgerust met 3 knoppen. Aan de linkerkant zit de aan-uit-knop en aan de voorzijde 2 functieknoppen. Die hoef je overigens niet veelvuldig te gebruiken, alleen als start/stop van je rit en om een ronde te markeren. Het apparaat is verder namelijk voorzien van een touchscreen voor volledige bediening. 

Gewicht

De Egde 1030 Plus weegt volgens opgaaf van Garmin 124 gram. Niet heel zwaar dus maar wel een heel end richting het dubbele gewicht van bijvoorbeeld de Garmin Edge 530 en 830, die nog geen 80 gram wegen.

Ook die andere grote fietscomputer van Garmin, de Edge Explore in een veel lagere prijsklasse, haalt de omvang en gewicht van de Egde 1030 Plus niet.

Scherm

Het zal je niet verwonderen dat je alle data eenvoudig afleest op een apparaat van deze omvang. Het scherm meet dan ook 3,5″ in diagonaal, oftewel bijna 9 cm. De schermresolutie is 282 (breedte) x 470 pixels (hoogte). 

Vooral het navigeren vanaf zo’n groot kleurenscherm is gewoonweg heerlijk. Data, woorden en vormen zijn onder alle condities goed afleesbaar. Deze fietscomputer beschikt namelijk over een optie om de helderheid automatisch aan te laten passen waardoor de achtergrondverlichting vanzelf wordt geïntensiveerd of juist verminderd. Dit al naar gelang de waargenomen intensiteit van het invallende omgevingslicht. 

Waar je sommige kleine getallen door de trillingen (met name tijdens het mountainbiken) op andere Garmin Devices nog wel eens wat minder goed kunt aflezen, vormt dat op het scherm van de Garmin Edge 1030 Plus geen enkel probleem.

Het scherm is er niet alleen om informatie op visuele wijze (in beeld en tekst) te verstrekken, maar dient ook als bedieningstool. Zoals gezegd: de Garmin Edge 1030 Plus beschikt over een touchscreen. Dat kun je niet van elke fietscomputer zeggen.

Garmin Edge 1030 plus

Processor

Net zoals alle fietsnavigatie toestellen is ook de Garmin Edge 1030 Plus uitgerust met een processor die bepalend is voor de werksnelheid. De processor die in de 1030 Plus aanwezig is, is momenteel de snelste die beschikbaar is in een Garmin Edge apparaat. Dat leidt tot extreem snelle routeberekening en betere prestaties in de bediening. 

Wachten is er gewoonweg nauwelijks nog bij. Uiterst geschikt voor ongeduldige types dus.

Waterdichtheid

Fietsen in de regen, door modder, door plassen en beekjes, het is allemaal mogelijk met de Garmin Edge 1030 Plus. De waterbestendigheid is geclassificeerd op niveau IPX7, hetgeen in de praktijk betekent dat het apparaat bestand is tegen incidentele blootstelling aan water tot op 1 meter diepte gedurende een periode van maximaal 30 minuten. 

Dat betekent dat spetters, regen en sneeuw voor de Edge 1030 Plus geen probleem vormen. Echt een device geschikt om zelfs in de slechtste omstandigheden te mountainbiken dus.

Batterijduur

De verbinding met sensoren zoals hartslag- en cadansmeters vergt energie. Dat geldt trouwens ook voor het genereren van een continu GPS-signaal, waarbij de positie van het apparaat wordt bepaald door contact met satellietsystemen. Je wilt echter niet dat de batterij van je apparaat er halverwege je fietstocht mee ophoudt. Hoe kom je dan immers nog thuis?

Geen nood: de levensduur van de batterij van dit device bedraagt volgens Garmin maar liefst 24 uur. En dat is dan in de meest operationele modus waarbij het apparaat ook nog eens tegelijkertijd is gekoppeld aan 4 externe sensoren en bovendien verbonden met een Smartphone. 

Door functies uit te schakelen en ‘smart recording’ (= battery save modus) aan te zetten, rek je de levensduur van de Garmin Edge 1030 Plus naar het dubbele. 

Het opladen van de batterij gaat door middel van een bijgeleverde mini-USB-kabel. De mini USB-poort in het device is vanzelfsprekend weggewerkt achter een waterdichte beschermkap.

Overigens kun je met het oog op de hele lange tochten met de Garmin Charge Power Pack je Garmin Edge Device draadloos opladen zodat deze ruim 20 uur langer mee gaat. Deze oplader past in de onderkant van de speciale Garmin stuurhouders (In-line Flush) waarbij er ruimte is aan de onderzijde (dus niet recht boven de stuurpen). 

Garmin Charge Power Pack

Montage van de Edge 1030 Plus op je mountainbike of wielrenfiets

Standaard worden 2 fietssteunen bij de Garmin Edge 1030 Plus bijgeleverd die je voor de beste GPS-ontvangst op je stuurpen of stuur plaatst. Het monteren geschiedt met behulp van een rubberen schijf en stevige elastische banden zodat iedere vorm van trilling wordt voorkomen.

De Garmin Edge 1030 Plus kan vervolgens heel eenvoudig op deze standaard ‘mounts’ worden bevestigd door de ronde, passende achterzijde in de mount te drukken en het toestel met de klok mee te draaien totdat het vastklikt. Met een 2e mount zit het toestel in een oogwenk van je mountainbike op je wielrenfiets en andersom.

Wil je je Garmin fietscomputer per se niet op je stuur of is de stuurpen korter, dan kun je de speciale aerodynamische voorsteun monteren die is bijgeleverd zodat het apparaat voor je stuurpen wordt gemonteerd.

En er is goed nieuws voor mountainbikers want er is ook apart een houder verkrijgbaar die extra stevig is voor mountainbikers en die ervoor zorgt dat je Garmin Edge 1030 Plus recht boven de stuurpen van je mountainbike komt te staan. Hij is speciaal gemaakt om stoten en schokken op te vangen en trouwens ook compatible met andere Garmin Edge devices.

Bediening en gebruiksgemak

De bediening van de Garmin Edge 1030 Plus biedt 2 opties. Het scherm dat zorgt voor een geweldig duidelijke weergave, fungeert ook als touchscreen. Dit is ongeveer 2 maal zo responsief als het touchscreen van de oude versie van de Garmin 1030 (2017 model). 

In de reviews die wij onder ogen kregen waren gebruikers stuk voor stuk enthousiast over de kwaliteit van deze touchscreenbediening. Zelfs tijdens een fikse regenbui met druppels op het scherm, met natte handen of met soppende handschoenen functioneerde de touchscreenbediening voor alle mountainbikers nog prima.

Zoals op de meeste Garmin fietsnavigatiecomputers kun je ook op de Garmin Edge 1030 Plus diverse activiteitenprofielen aanmaken. Beschik je over zowel een mountainbike als een race- of gravelfiets dan kun je daar twee verschillende profielen voor genereren zodat je dashboard alleen die zaken toont die voor die activiteit van belang zijn.

Ook met een fietstrainer kan je de Garmin Edge 1030 plus gebruiken en een apart (indoor) profiel aanmaken. Het maximaal aantal gegevensvelden op 1 scherm tegelijkertijd bedraagt 10.

De Garmin Edge 1030 Plus beschikt over in totaal 3 fysieke knoppen waarvan die aan de linker zijkant, de powerbutton, het belangrijkste is. Die gebruik je ook voor het vergrendelen van het touchscreen en voor het genereren van printscreens. De knoppen aan de onderste voorzijde (kopse kant) dienen voor het markeren van een gereden ronde (links) en het starten of pauzeren van een activiteit (rechts).

Garmin Edge 1030 plus activiteitsprofielen

Connectiviteit van de Garmin Edge 1030 Plus

De Edge 1030 beschikt over een uiterst nauwkeurig GPS-systeem op basis van Glonas en Galileo ontvangst. Ook onder een dik bladerdek weet het toestel dus steeds precies waar jij bent. 

Met behulp van een 3-dimensionale GPS-meting kan ook je hoogte worden vastgesteld. Maar de barometrische sensor aan boord doet dat nog een stuk nauwkeuriger. Een barometer meet de hoogte namelijk aan de hand van de luchtdruk. ‘Standaard’ is er op zeeniveau oftewel op 0 meter hoogte, een luchtdruk van 1013 millibar. Hoe hoger je komt, des te lager de luchtdruk. Bij iedere 8 meter stijging neemt de druk met 1 millibar af.

De Garmin Edge 1030 Plus beschikt over de mogelijkheid om een Bluetooth® verbinding te genereren. Deze dient ertoe om een connectie te maken met je Smartphone voor data uitwisseling maar ook voor connectie met andere Edge toestellen. Via deze functie worden ook telefoonmeldingen en berichten van de Smartphone op je toestel getoond en wordt, niet onbelangrijk, een eventueel gedetecteerd valincident gecommuniceerd met je achterban.

Een zogenaamde ANT‍+ connectie is er om externe sensoren en fietsdevices, al dan niet van het merk Garmin zelf, aan je Edge te koppelen zoals:

  • Hartslagmeter;
  • Snelheidsensor;
  • Cadanssensor;
  • Vermogensmeterpedalen (zoals de Rally™ XC100);
  • Elektronisch schakelsystemen.
Garmin sensoren en vermogenspedalen

De Garmin 1030 Plus is ook (automatisch) te verbinden met Wi-Fi. Op die manier kun je hem koppelen aan je desktop. Tevens zorgt deze verbinding ervoor dat het toestel automatisch wordt geüpdate met de laatste software-updates.

Navigatiemogelijkheden van de Garmin 1030 Plus

Met de Garmin Edge 1030 Plus kun je allereerst fietsen met een route die je vooraf hebt gepland. Dit betreft geïmporteerde koersen, meestal in de vorm van een .gpx-bestand. Zo’n route kun je genereren met behulp van de gratis Garmin Connect App op je Smartphone (of desktop). 

Je kunt overigens ook andere MTB route apps gebruiken zoals Komoot, Strava of Trailforks die door sommige gebruikers worden geprefereerd. Routes die je met externe apps genereert op je Smartphone worden automatisch via Wi-Fi gesynchroniseerd met je Garmin 1030 Plus. Start je niet bij het beginpunt van je route, dan kan je Garmin Edge je hier naartoe navigeren.

Met de heldere en duidelijk navigatie op de Garmin 1030 Plus kan het niet mis gaan. Zowel omgeving als wegen worden duidelijk in beeld gebracht op een kaart. De Edge 1030 Plus beschikt over een enorme pre-loaded kaart dekking van zowel Europa, Afrika als Noord-Amerika. Tijdens het fietsen kun je steeds zien hoe ver het nog is naar je volgende afslag (turn-by-navigatie). 

Een geluidsignaal waarschuwt je nogmaals wanneer er een afslag aan komt en je wordt op die manier ook gewezen op gevaarlijke bochten en dergelijke. Een klein nadeel is dat dit waarschuwingssignaal niet gekoppeld is aan je snelheid. Ook bij haarspeldbochten wanneer je langzaam stijl bergop rijdt, alarmeert het apparaat dus.

Je krijgt ook een dergelijk waarschuwingssignaal wanneer je van je route afwijkt. Vervolgens zal de 1030 Plus direct de kortste weg terug naar de route genereren. Maar je krijgt daarbij ook alternatieve opties aangereikt om weer op de route terug te komen. Dat maakt het heel avontuurlijk.

De Edge 1030 Plus beschikt als een van de weinige fietsnavigatiesystemen over de mogelijkheid om een route te maken op basis van populaire en door anderen veel gefietste routes (Trendline Popularity Routing). Ook kun je gewoon een willekeurige route laten genereren volgens een opgegeven afstand. Er worden dan maximaal drie routes weergegeven die je terugvoeren naar je beginlocatie (zogenaamde ‘Surprise Me Route’). En je kunt natuurlijk ook gewoon een eindpunt ingeven en je Garmin de route daar naartoe laten bepalen. Een Smartphone heb je daarbij niet nodig.

Garmin Edge 1030 plus

Trainingsopties 

Voor wie zijn mountainbike of wielrenfiets gebruikt om sportieve doelstellingen te behalen, biedt de Edge 1030 Plus, afgezien van de navigatieopties, ook veel hoogwaardige functionaliteiten. Je hebt je eigen persoonlijke trainer altijd op zak.

Trainingsstatus

Door middel van de trainingsstatus geeft je Garmin Edge 1030 Plus je inzicht in je trainingsgewoonten en fitheidsresultaten op langere termijn. Daaruit leidt je af of je op de goede weg bent. Het device registreert je trainingen en prestaties en ontdekt de trends daarin. Dit maakt duidelijk of je trainingsschema’s productief zijn of dat je wellicht overtraind raakt. De analysesoftware in combinatie met je device zal je dan ook aanraden om eventueel meer herstelperiodes in te lassen.

Geavanceerde metingen

Je fitheid wordt door de Garmin Edge 1030 Plus gemeten aan de hand van diverse parameters zoals je VO2 max.

VO2 max in het bijzonder is een indicatie van je fysieke conditieniveau. Kun je dat niveau verbeteren dan ben je dus op de goede weg. Voor het kunnen benaderen van de VO2 max heb je een hartslagmeter en vermogensmeter nodig. Hoe hoger je VO2 max des te fitter je bent. 

Met de functies ten aanzien van ‘heat and altitude acclimation’ kan je Garmindevice inzichtelijk maken of je lichaam zich goed aanpast aan omstandigheden op hoogte (>800m) of bij een bepaalde omgevingstemperatuur (>22ºC). Dit zijn met andere woorden metingen voor de effectiviteit van hoogte- en hittestages. Dat is met name voor de echte pro’s relevant.

Die relevantie geldt ook voor het meten van fietsdynamica. Je Garmin registreert dan hoe jouw prestaties wijzigen aan de hand van veranderingen in positie en fietsinstelling (stuur, zadel, etc.) en dergelijke.

Garmin Edge 1030 plus training VO2max

(Daily) workout suggestions

Heb je moeite met zelf verzinnen welke training je vandaag gaat doen? De Garmin Edge 1030 Plus is voorzien van een optie om jou op basis van jouw trainingsgegevens van de afgelopen dagen in combinatie met fitheidmetingen een dagelijkse trainingssuggestie voor te schotelen.

Overigens kun je ook gratis trainingsplannen downloaden via de Garmin Connect App. Door de training te uploaden naar je Edge 1030 Plus, functioneert deze als virtuele coach.

Ben je serieus bezig met je sport dan weet je dat gestructureerde voeding en vochtinname tijdens je rit belangrijk zijn. De Edge 1030 Plus kan je onderweg gelukkig voorzien van zogenaamde ‘Nutrition and hydration alerts’. Op die manier wordt je energie-inname gelogd en kun je zelf reminders instellen voor eet- en drinkmomenten onderweg.

ClimbPro

Een trainer die de weg voor je heeft verkend en je de ins- en outs in je oor schreeuw zodat je weet wat je te wachten staat; zo’n trainer is de Garmin Edge 1030 Plus. Het apparaat is namelijk voorzien van de ClimbPro-functie. Daarmee worden alle geheimen van de klimmen die voor je liggen volledig blootgelegd. Het moet wel gaan om een enigszins serieuze klim die langer is dan 500m en steiler dan 3%.

Op die manier weet jij steeds hoever het nog is naar die klim, waar je je op de klim bevindt, wat het hellingspercentage is en wat er in dat opzicht nog voor je ligt. Deze gegevens worden voortdurend bijgewerkt naarmate je de top nadert. Zo word jij nooit meer verrast door de man met de hamer terwijl je een berg beklimt.

Garmin Edge 1030 plus Climbpro

MTB dynamics

Speciaal voor ons mountainbikers is de Garmin Edge 1030 Plus voorzien van de MTB-dynamics-functie. Deze functie werkt overigens ook voor gravelbikers en cyclocrossers. Deze functionaliteit meet de moeilijkheid van je mountainbikerit zoals de mate van steilheid van beklimmingen en afdalingen en de bochtigheid. Door middel van deze zogenaamde grit-score krijg je ook inzicht in de moeilijkheidsgraad van gedownloade ritten en kun je dus bepalen of de geselecteerde route wat voor jou is of niet.

De Garmin registreert ook flowscores. Die geven weer hoe gelijkmatig je op een bepaald parcours rijdt. Door vergelijkingen met eerdere ritten helpt deze functie je om je tactiek wat aan te passen en wellicht sneller of juist langzamer te beginnen aan je tocht. 

MTB dynamics op je Garmin Edge 1030 Plus monitort ook hoe je het doet in de lucht. Rijd je een parcours met sprongen dan is het device in staat om sprongmomenten te detecteren en zelfs de afstand en je tijd in de lucht te bepalen. Deze functie nodigt je uit om steeds verder te springen.

Garmin Edge 1030 plus mtb dynamics

Overige functies

De overige belangrijke functies van de Garmin Edge 1030 Plus zijn vooral gericht op communicatie en veiligheid. De mogelijkheden zijn weer eindeloos.

Door middel van GroupTrack en LiveTrack kunnen andere fietsers (bijvoorbeeld elders in een race) of thuisblijvers jou volgen zodat ze weten waar je bent. Net zo hou jij je medefietsers (tot wel 50 personen) op 1 scherm in de gaten, zelfs wanneer je ze uit het zicht verloren bent. Met elkaar communiceren via je Garmin Device is ook geen probleem. Stuur eenvoudig een bericht naar elkaar wanneer je gescheiden bent geraakt. 

Vanzelfsprekend is de Edge 1030 Plus ook in staat tot weergave van alle berichten die je op je Smartphone binnenkrijgt. Zit je onderweg even koffie te drinken en heb je je fiets even verderop buiten het zicht geparkeerd? Een fietsalarm op de Edge 1030 Plus waarschuwt je direct op je Smartphone wanneer je kostbare mountainbike ineens door een ongenodigde wordt verplaatst. 

De in de 1030 Plus ingebouwde ongeval detectie tenslotte, stuurt automatisch je GPS-locatie naar een door jou gedefinieerd S.O.S. – contactpersoon wanneer een ongeval met je fiets wordt gedetecteerd.

Garmin Edge 1030 Plus bundle

De Garmin Edge 1030 Plus wordt door webshops geleverd samen met de standaard en met de verlengde voorsteun (mount). Kies je voor de Garmin Edge 1030 Plus bundle, dan krijg je een totaalpakket met ook nog eens 3 verschillende sensoren voor extra meetgegevens. Dat zijn:

  • De Garmin HRM Dual Hartslagband;
  • De Garmin Cadanssensor;
  • De Garmin Snelheidssensor.
Garmin Edge 1030 plus bundel met sensoren

Met de hartslagband monitor je je fysieke cardio vasculaire prestaties (totale hart- en bloedvatensysteem). De cadanssensor geeft de pedaalslagen door aan je fietscomputer in termen van aantal omwentelingen per minuut.

Wellicht vraag je je af wat je hebt aan een externe snelheidssensor. Het is zo dat GPS-meting niet altijd even betrouwbaar is, vooral niet bij lage snelheden. GPS is bovendien niet overal beschikbaar zoals in tunnels en in uitzonderlijke gevallen heeft GPS wat meer moeite in het bos, door een bladerdek.

WebshopGarmin Edge 1030 Plus sensoren bundel
BOLBekijk prijs >>
BETERSPORTBekijk prijs >>
AMAZONBekijk prijs >>

Protectie-accessoires

Wij mountainbikers zijn soms best lomperds. Dus het kan griezelig zijn om met zo’n duur device op zak de bossen in te gaan. Je Garmin is eenvoudig te demonteren van je stuur (klik-draai-systeem). Zeker wanneer je onderweg en thuis trainingsstatistieken wilt bekijken dan ontkoppel je het apparaat natuurlijk even. Laat je hem vervolgens uit vermoeidheid of onhandigheid uit je handen vallen op de harde ondergrond, dan is de kans op een beschadiging of barst in het scherm aanwezig. Jammer!

Garmin heeft speciaal om dat te voorkomen siliconen hoezen op de markt gebracht die de zijkanten van je toestel beschermen. Ze zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar maar doe ons maar gewoon zwart.

Gebruikerservaringen van de Garmin Edge 1030 Plus

De 1030 Plus is bij het schrijven van deze ultimate review (anno 2021) pas een jaar op de markt in België en Nederland. Dikwijls duurt het even voordat de eerste gefundeerde reviews online te vinden zijn.

Via de belangrijkste fietsfora hebben we inmiddels echter een redelijk beeld gekregen van de bevindingen van de eerste gebruikers. In de regel zijn dat fanatiekelingen met een scherp en kritisch oog. Échte ‘early innovators’ zoals dat in marketingtermen heet. De mensen die nieuwe techniek als eerste aanschaffen.

Over het algemeen is men vooral zeer tevreden over de hardwarematige upgrades die dit device bezit ten opzichte van andere Garmin Edge fietsnavigatiesystemen. De helderheid en duidelijkheid van het scherm worden geprezen net als het bedieningsgemak.

Ook de snelheid van de processor en de geweldige accuduur kunnen rekenen op flink wat waardering. Opvallend is dat dit vrij basale dingen zijn. De vele detailfuncties van de Egde 1030 Plus lijken de perceptie slechts beperkt te bepalen en worden in de reviews minder vaak aangehaald. 

Over het algemeen wordt wel door gebruikers geklaagd over de hoge prijs. Het is begrijpelijk dat het meest uitgebreide Egde model het duurste is. Maar veel gebruikers lijken niet het gevoel van een reële prijs-kwaliteitverhouding te hebben. In alle eerlijkheid hebben ook wij van Mountainbikevibes.be het gevoel dat de Garmin Edge 1030 Plus ook in relatieve zin hoog geprijsd is.

De gebruikers worden daardoor ook wel wat kritischer op de zaken die minder goed lijken te functioneren. Volgens diverse users zijn dat:

  • De Engels gesproken route begeleiding (geen NL taal);
  • Matige kwaliteit van de Bluetooth-connectie bij een aantal gebruikers;
  • Connectie met Apple iPhone lijkt soms problemen te geven.

Veel gebruikers merken ook op dat het wel veel tijd kost om alle functionaliteit van de Egde 1030 Plus te doorgronden. Het toestel lijkt wat dat betreft misschien wel wat over-gedimensioneerd. Voor deze hoge prijs willen gebruikers gewoon weten wat ze aan boord hebben. Maar het kost behoorlijk wat pijn en moeite om dat te doorgronden.

Garmin Edge 1030 Plus versus Garmin Edge 1030 (oude model)

Garmin Edge 1030 plus vs Garmin Edge 1030

De voorganger van de Garmin Edge 1030 Plus was de Edge 1030 uit 2017. Beide apparaten hebben het nodige gemeen zoals de omvangrijkheid, een groot aantal navigatiemogelijkheden en de connectiviteit op basis van onder andere Wi-Fi en Bluetooth.

Beschik jij over een oude Edge 1030 en vraag je je af of je de geüpgradede Plus-versie moet aanschaffen, dan wil je vast ook weten wat de verbeteringen zijn van de Plus ten opzichte van zijn voorganger. Wij sommen dat even voor je op.

  • Snellere processor die veel sneller routes laadt;
  • 4 uur langere batterijduur;
  • Sterk verbeterd touchscreen met het oog op vocht en handschoengebruik;
  • Voorzien van nieuwe, gedetailleerde kaarten met bredere dekking;
  • Geluidsmeldingen bij naderende gevaarlijke, scherpe bochten;
  • Betere rerouting in geval van afwijking van je route;
  • Vernieuwde interface, nog duidelijker en intuïtiever;
  • Dubbele data-opslagcapaciteit (geen micro SD’s meer nodig);
  • ClimbPro, de tool die je inzicht geeft in klimprofielen is standaard aanwezig op de Plus-versie (alleen bij firmware-upgrade op de oude 1030);

De oude Garmin Edge 1030 is op veel plekken uit het assortiment. De Plus volgt deze versie in veel winkels op. Wij hebben echter nog wat winkels gezien waar deze 2017-versie nog te koop is. En dat tegen een sterk gereduceerde prijs ten opzichte van de Plus-versie. Kortingen tot € 150 zijn geen uitzondering.  

Ons oordeel over de Garmin Edge 1030 Plus

De Garmin Edge 1030 Plus is de crème de la crème op het gebied van fietsnavigatie voor wielrenners en mountainbikers. Dat zien wij ook wel. Meer opties dan op dit apparaat kom je op geen enkel Garmin Device tegen. Het is aan iedere gebruiker afzonderlijk om te bepalen wat de toegevoegde waarde is.

Met het oog op het mountainbiken zijn wij geneigd om te stellen dat de prijs-kwaliteitverhouding niet uitmuntend is. Er is weliswaar zeer veel aan boord maar het apparaat is ook behoorlijk duur en bevat veel opties met een wellicht voor velen beperkte toegevoegde waarde.

Persoonlijk is een touchscreen voor ons geen absolute ‘must’ en een fietscomputer die wat kleiner van omvang is geeft in onze opinie ook voordelen. Zeker voor het mountainbiken is de 1030 Plus, net als zijn voorganger, wat ons betreft aan de grote kant. Sommige mensen denken daar echter anders over.

Ben jij wel een echte technologie- en datafreak, in dat geval is de 1030 Plus gewoonweg hét device voor jou. 

WebshopGarmin Edge 1030 PlusGarmin Edge 1030 Plus sensoren bundel
BOLBekijk prijs >>Bekijk prijs >>
BETERSPORTBekijk prijs >>Bekijk prijs >>
AMAZONBekijk prijs >>Bekijk prijs >>

Garmin Edge 1030 Plus vergelijken

Keuzestress? Speciaal voor jou hebben we de Garmin Edge 1030 Plus tegenover een aantal andere fietsnavigatiedevices van Garmin zelf en van andere merken gezet.

Garmin Edge 1030 Plus vs Garmin Edge Explore

Garmin Edge 1030 plus vs Garmin Edge Explore

Visueel gezien lijken de Garmin Egde 1030 Plus en de Garmin Edge Explore sterk op elkaar. De Edge Explore reviewden we al eerder uitgebreid op deze site. Beiden bezitten een groot kleurenscherm dat ook touchscreen is. Navigeren kan op basis van zowel kaarten als eenvoudig kruimelspoor. 

Het is echter belangrijk om je te realiseren waarom de Explore door Garmin in 2018 op de markt is gebracht. De doelgroep is de recreatieve fietser die lekkere fietstochten wil maken, niet de typische sportfietser. De Explore is dan ook vooral (en eigenlijk enkel en alleen) een navigatiedevice maar geen echt trainingsapparaat dat mede gericht is op prestatieverbetering. 

Specifieke functies en eigenschappen die gericht zijn op fanatieke, sportieve wielrenners en mountainbikers ontbreken dan ook. Het is onder andere niet mogelijk om Strava Live Segmenten te bekijken. Ook de ClimbPro functie die je begeleidt bij het klimmen ontbreekt bijvoorbeeld.

De MTB-dynamics functie is niet beschikbaar op de Explore. Die meet allerlei specifieke mountainbike statistieken zoals het aantal sprongen dat je tijdens je rit maakt, de afstand van die sprongen en de ‘airtime’. Daarnaast monitort deze functie (MTB-dynamics) de moeilijkheidsgraad van je tocht.

Qua hardware beschikt de Explore niet over automatische schermverlichting, spraaksturing en een barometrische hoogtemeter voor nauwkeurige meting van je hoogte en Wi-Fi ontbreken beiden.

Al met al is het een beetje appels met peren vergelijken tussen deze 2 devices, omdat de beoogde doelgroepen voor deze 2 modellen totaal verschillen. Het is echter weldegelijk mogelijk om de Explore als navigatiemiddel door de sportievere fietser te laten gebruiken. Is navigatie het enige waar jij naar zoekt dan kun je dus flink wat geld besparen door de specifieke trainingsfuncties links te laten liggen. 

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de voornaamste verschillen tussen beide toestellen:

Garmin Edge 1030 PlusGarmin Edge Explore
Schermgrootte3,5 inch3,0 inch
Strava Live SegmentenJa
ClimbProJa
MTB-DynamicsJa
Barometrische hoogteJa
Automatische schermverlichtingJa
Voorgestelde workouts en trainingenJa
Accuduur24 uur12 uur
ConnectieWi-Fi, bluetooth, ANT+Bluetooth, ANT+
KopenBekijk prijs >>Bekijk prijs >>

Garmin Edge 1030 Plus vs 830 vs 530

Garmin Edge 1030plus vs 830 vs 530

Wellicht vraag je je af of een goedkoper fietsnavigatiemodel van Garmin ook goed genoeg is voor jou. Dat zijn bijvoorbeeld de Garmin Edge 830 of de Garmin Edge 530 die wij al eerder reviewden. Die zijn, anders dan de Garmin Explore, immers wel gericht op de sportieve doelgroep. Het moge duidelijk zijn dat de Edge 1030 Plus in functionele zin alles heeft wat die andere 2 ook hebben. Maar misschien heb jij dat helemaal niet nodig en kun je tot wel € 200 besparen.

Zowel de Edge 830 als de Edge 530 zijn een stuk kleiner en lichter dan de Edge 1030 Plus. Als dat heel belangrijk voor je is dan is dat natuurlijk een voordeel ten opzichte van de 1030 Plus. De 530 is bovendien volledig knop bediend en mist een touchscreen.

Er zijn natuurlijk bikers die per se voor die knoppenbediening kiezen omdat ze twijfels hebben bij touchscreen in de regen en met handschoenen. Dat lijkt overigens niet terecht maar mogelijk is die veronderstelling bij jou ook hardnekkig.

Verder kun je ervan uit gaan dat de 1030 Plus op alles aspecten even goed of beter scoort dan die andere 2. Ze zijn even snel en allemaal met kleurenscherm. Hierna sommen we de voordelen van de 1030 Plus ten opzichte van de 2 andere sportieve devices van Garmin op.

Voordelen 1030 Plus ten opzichte van de Garmin Edge 830

De Garmin Edge 830 komt gevaarlijk dicht in de buurt van de Garmin Edge 1030 Plus maar kost een stuk minder. Wij beschouwen de volgende eigenschappen als significante voordelen van de Edge 1030 Plus ten opzichte van de Garmin 830:

  • De batterij van de 1030 Plus gaat een stuk langer mee;
  • De Plus biedt ‘Daily Workout Suggestions’ op basis van je trainings- en prestatiehistorie;
  • Het scherm van de 1030 Plus is groot en helder en daardoor zeer duidelijk afleesbaar. Of die omvang een voordeel is, is wel redelijk subjectief. Je hebt wel meer apparaat mee te slepen immers en dat werkt ‘an sich’ niet prestatie bevorderend. 

Voordelen Edge 1030 Plus versus Garmin 530

De Egde 530 zit weer een prijsklasse lager en heeft dezelfde ‘tekortkomingen’ als de Edge 830 ten opzichte van de Garmin 1030 Plus. Daarnaast zien wij verder de volgende nadelen:

  • De Edge 530 beschikt niet over een touchscreen;
  • Je kunt geen routes genereren op het device zelf. Die moet je altijd inladen met behulp van een ander device zoals je Smartphone. Je kunt dus ook geen adres invoeren en POI’s (points of interest) ontbreken.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de voornaamste verschillen tussen de drie toestellen:

Opties / GPSGarmin Edge 1030 PlusGarmin Edge 830Garmin Edge 530
Accuduur24 uur20 uur20 uur
Scherm grootte3,5 inch2,6 inch2,6 inch
Route plannenVia toestel / PC / SmartphoneVia toestel / PC / SmartphoneVia PC / Smartphone
Surprise meJaJa
Work-out suggestiesJa
Points of interestJaJaJa, maar zeer beperkt
TouchscreenJaJa
KopenBekijk prijs >>Bekijk prijs >>Bekijk prijs >>

Garmin Edge 1030 Plus versus Wahoo ELEMNT Roam versus ELEMNT Bolt 2.0

Garmin Edge 1030 plus vs Wahoo ELEMNT Roam & Bolt 2.0

Hoewel Garmin de absolute pionier is op het gebied van fietsnavigatie en meettechniek, is ook Wahoo er door middel van de lancering van een innovatieve serie met een prima prijs-kwaliteitverhouding, in geslaagd om een positie op de fietscomputermarkt te veroveren. 

De fietscomputers van Wahoo zijn een stuk compacter en aerodynamischer dan de Edge 1030 Plus en bieden toch veel functionaliteit. Letten we in het bijzonder op de Wahoo Elemnt Roam en de nieuwe Wahoo Elemnt Bolt (2.0), dan zien we ook nog eens een prijsvoordeel van € 150 (Roam) tot bijna € 250 (Bolt 2.0). De Edge 1030 Plus is dus echt een stuk duurder.

Voordelen 1030 Plus ten opzichte van de Wahoo Elemnt Roam

In principe is de meest uitgebreide Wahoo de fraaie Elemnt Roam. Die heeft enkele ‘tekortkomingen’ ten opzichte van de Edge 1030 Plus:

  • De 1030 Plus heeft een groot 3,5″ kleurenaanraakscherm versus het veel kleiner 2,7″-kleurendisplay van de Wahoo Roam. De Plus gaat voor extra duidelijkheid maar is minder aerodynamisch;
  • Touchscreen versus toestel met 6 fysieke knoppen (= Wahoo Elemnt Roam);
  • Ondanks alle meerwaarde toch 7 uur extra ‘batterylife’ op de Garmin;
  • De Wahoo Element Roam biedt geen antidiefstalfunctionaliteit;
  • 32 GB intern geheugen op de Garmin biedt voldoende opslagruimte om routes en apps te laden. Het intern geheugen van 4 GB op de Wahoo is karig;
  • De Garmin Edge 1030 Plus wordt geleverd met gedetailleerde fietskaarten en biedt de meest geavanceerde navigatiefuncties van allemaal. Ook zonder Smartphoneverbinding kun je zoeken naar adressen en POI’s. Op de Elemnt Roam kan dat allemaal niet. Die is ontwikkeld om in combinatie met je Smartphone op zak te navigeren;
  • De Edge 1030 Plus houdt een compleet archief bij van de fitnessgegevens van de gebruiker en fungeert veel meer als trainer;

Voordelen 1030 Plus ten opzichte van de Wahoo Elemnt Bolt 2.0

De Elemnt Bolt 2.0 is de nieuwste fietscomputertelg van Wahoo. Deze fietscomputer kent een enorm goede prijs-kwaliteitverhouding en bevat veel aspecten van de Roam in een nieuw jasje. En dat tegen een lagere prijs!

Afgezien van de hiervoor genoemde elementen van de Roam die ontbreken ten opzichte van de Garmin Edge 1030 Plus, ontbeert de Bolt nog het volgende:

  • Nog kleinere afmetingen van het scherm met 2,2” met een kleinere resolutie. Let wel: de Bolt 2.0 beschikt over 64 verschillende kleurtinten waarbij de Element ROAM beperkt is tot maar 8.
  • Je levert nog eens 2 uur aan batterij capaciteit in als je voor de Bolt 2.0 gaat.

Hoewel de Bolt 2.0 het qua schermprestaties niet haalt tegen de Edge 1030 Plus, moet wel opgemerkt worden dat de combinatie van meer kleuren en pixels op de nieuwe Elemnt Bolt ten opzichte van de Roam zorgt voor een gedetailleerdere kaartweergave dan op de iets grotere Roam. Hierdoor kunnen toch meer plaatsnamen en kleinere weggetjes getoond worden in navigatiemodus.

Dat de Bolt 2.0 16 GB intern geheugen heeft gekregen zorgt ervoor dat de fietskaarten voor Europa, Australië en Noord-Amerika al op het apparaat zijn geladen.

Al met al doet de Bolt 2.0 dus zeker niet onder voor de Element Roam. Wel voor de Garmin Edge 1030 Plus. Maar let op de prijs van de Bolt 2.0 he!

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de voornaamste verschillen tussen de drie toestellen:

Opties / GPSGarmin Edge 1030 PlusWahoo ELEMNT RoamWahoo ELEMNT Bolt 2.0
Accuduur24 uur17 uur15 uur
Scherm grootte3,5 inch2,7 inch2,2 inch
Route plannenVia toestel / PC / SmartphonePC / SmartphonePC / Smartphone
Surprise meJa
MTB-functiesMTB DynamicsVia app: Singletracks en MTB projectVia app: Singletracks en MTB project
Ongeval- en diefstaldetectieJa
Points of interestJaJa, in appJa, in app
InstellingenVia toestelVia appVia app
Intern geheugen32 GB4 GB16 GB
TouchscreenJa
KleurenschermJaJa (8-kleuren)Ja (64-kleuren)
KopenBekijk prijs >>Bekijk prijs >>Bekijk prijs >>

Garmin Edge 1030 Plus versus Hammerhead Karoo 2

Garmin Edge 1030 plus vs Hammerhead Karoo 2

Ook andere bedrijven timmeren aan de weg om een plekje te bemachtigen tussen de gevestigde biketech-orde. Met de recente introductie van de Karoo 2 laat Hammerhead zich nadrukkelijk zien. Naar eigen zeggen is het de meest geavanceerde fietscomputer die tot dusverre ooit werd gereleased.

In elk geval heeft deze fietscomputer het nodige gemeen met de Garmin Edge 1030 Plus zoals de schermhelderheid met touchscreen en de geïntegreerde lichtsensor. Net als de Edge 1030 Plus is er 32 Gigabyte geheugensopslagruimte aan boord. ‘Track recording’ is met behulp van de Karoo 2 net zo accuraat. De afmetingen en het gewicht ontlopen elkaar niet al te veel.

Gebruikers die beide toestellen intensief hebben vergeleken beweren dat de Hammerhead Karoo 2 een prettiger beeld geeft. De gebruikersmenu’s worden geprezen om hun eenvoudigheid ten opzichte van de Edge 1030 Plus. 

De Karoo 2 beschikt over een geïntegreerde Nano SIM. Die SIM-optie kan continue permanente dataverbinding onderweg, zoals voor live tracking en data-uitwisseling met het Hammerhead dashboard (de tegenhanger van Garmin Connect) waarborgen. Je Smartphone kan dus definitief thuisblijven dankzij deze techniek. 

Ga je voor de Hammerhead Karoo 2 versus de Garmin Edge 1030 Plus, dan bespaar je toch al gauw minstens € 100.

Voordelen Edge 1030 Plus versus Hammerhead Karoo 2

Je zult dus wel benieuwd zijn naar wat de pre’s van de Edge 1030 Plus zijn ten opzichte van deze nieuwkomer. Afgezien van een wat betere batterijfunctionaliteit en een iets grotere schermdiagonaal, vind je de voordelen van de Garmin vooral op het vlak van complexe trainingsfunctionaliteiten en -waarnemingen. 

Een aanzienlijk voordeel is dat Garmin een uitgebreid assortiment aan (luxe) accessoires biedt zoals de ‘charge power pack’ voor extra ‘batterylife’. Ook is de compatibiliteit met het brede assortiment accessoires van derden beter. Op het gebied van navigatie wint de Garmin wanneer jij per se routes offline wilt kunnen plannen.

Uiteindelijk speelt ook de overweging mee dat Garmin een gevestigd en solide merk is dat garant staat voor doorontwikkeling en schaalgrootte in de toekomst. Vertrouwen op een relatieve nieuwkomer als de Hammerhead Karoo 2 blijft uiteindelijk ook een beetje een gok.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de voornaamste verschillen en enkele gemeenschappelijke eigenschappen van deze twee fietsnavigatie toestellen:

Opties / GPSGarmin Edge 1030 PlusHammerhead Karoo 2
Accuduur24 uur12 uur
Scherm grootte3,5 inch3,2 inch
ConnectieWiFi / ANT+ / bluetoothWiFi / ANT+ / bluetooth / 2G / 3G / 4G
ClimbProJaClimber functie
Back to startJa
GrouptrackJa
OngevaldetectieJa
Virtual partnerJa
Surprise meJa
Intern geheugen32 GB32 GB
TouchscreenJaJa
Kleurenscherm
JaJa
KopenBekijk prijs >>Bekijk prijs >>

Onze conclusie: Edge 1030 Plus of een andere fietsnavigatie kopen?

De vraag of jij met jouw wielrenners- of mountainbike mentaliteit de Garmin Edge 1030 Plus of een ander fietsnavigatiesysteem moet aanschaffen, is lastig door ons te beantwoorden. Dat hangt helemaal af van jouw behoeften en van de informatie die jij als fietser ter beschikking wilt hebben. 

Wil jij echt alles en maakt de prijs jou niet uit? In dat geval ontkom je niet aan het aanschaffen van de Edge 1030 Plus. Let je echter weldegelijk een beetje op de centen en wil je echt waar voor je geld, dan kun je wellicht nog even doorfietsen met je oude Edge 1030 (als je die op dit moment hebt) of schaf je de Garmin Edge 830 nieuw aan voor zo’n € 150 minder. Het is toch wel een behoorlijk prijsverschil voor een apparaat dat bijna net zo uitgebreid is.

Heb je helemaal weinig budget, richt je dan snel op andere oplossingen ten aanzien van fietsroutenavigatie. De Garmin Edge 130 Plus en de Garmin Edge Explore zijn de budgetmodellen in de Edge serie. Fietscomputers met (basis)navigatie, die kun je voor veel minder dan de helft van de prijs van de Edge 1030 Plus aanschaffen. Let er daarbij wel even op dat de Explore weinig sport ondersteunend is. Overweeg in dat geval trouwens ook zeker eens een Wahoo-device.

Wanneer de Garmin Edge 1030 Plus kopen?

Samenvattend, ga vooral voor de Garmin Edge 1030 Plus wanneer:

  • Je het beste fiets dashboard wilt dat er is met vrijwel alles op 1 super helder scherm;
  • Jij houdt van groot en wat meer gewicht voor jou geen probleem vormt;
  • Touchscreenbediening per se noodzakelijk is voor jou; 
  • Je de snelste processor wilt en het grootste interne geheugen voor eindeloze dataopslag;
  • Je ondanks alle functionaliteit toch de meest ultieme batterijprestatie van je toestel verlangt;
  • Alleen de meest uitgebreide prestatiemonitoring goed genoeg is voor jou;
  • Je voorzien wilt zijn van de meest uitgebreide veiligheids-features van de Garmin Varia lijn;
  • Je altijd en overal alleen met behulp van je device naartoe wilt kunnen navigeren, bijvoorbeeld door een adres op Point of Interest in te geven onderweg;
  • Je dagelijks een trainingsvoorstel wilt krijgen op basis van jouw trainingshistorie (unieke feature);
  • De hoogte van de aanschafprijs jou weinig uitmaakt.

Maar hou in dat geval toch ook de Garmin Edge 830 goed in de gaten. Die komt namelijk toch wel dichtbij voor een prijs die een stuk lager ligt.

Wanneer de 1030 Plus niet aanschaffen?

Kies voor een goedkoper model fietscomputer met navigatie of een alternatieve optie wanneer:

  • Jij houdt van compactheid en per se een klein device op je fiets wilt;
  • Je bereid bent om concessies te doen aan schermfeatures zoals omvang, helderheid en kleurrijkheid en touchscreen geen must is voor jou;
  • Je niet de beste trainingsmogelijkheden en work-outs nodig hebt;
  • Je routenavigatie best wat eenvoudiger mag zijn.

Al met al kun je wel stellen dat de Garmin 830 al veel meer dan voldoende aan boord heeft voor de gemiddelde fietser. De Wahoo Elemnt Roam is een fraai alternatief in dezelfde prijsklasse als de 830. De Wahoo Element Bolt 2.0 en de Garmin Edge 530 bieden misschien wel relatief gezien het meeste waar voor je geld.

Voor de beginnende mountainbiker die denkt absoluut niet zonder navigatie te kunnen zijn de Garmin Edge 130 Plus en de Garmin Edge Explore mooie, betaalbare opties.

Waar kun je de Edge 1030 Plus kopen?

Besluit je na het lezen van dit artikel over te gaan tot aankoop van de Garmin Edge 1030 Plus, vergelijk dan zelf even de prijzen op verschillende websites hieronder. Anno 2021 is de Edge 1030 Plus het duurste model in de Edge-serie en dat zal waarschijnlijk nog wel even zo blijven. Maar het prijsbeleid van webshops in dynamisch en misschien is er op dit moment al wel een interessante Garmin Edge 1030 Plus aanbieding beschikbaar.

WebshopGarmin Edge 1030 PlusGarmin Edge 1030 Plus sensoren bundel
BOLBekijk prijs >>Bekijk prijs >>
BETERSPORTBekijk prijs >>Bekijk prijs >>
AMAZONBekijk prijs >>Bekijk prijs >>

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Redactie

Wil jij ook deel uitmaken van de Mountainbikevibes redactie? Heb jij voeling met mountainbike gerelateerde onderwerpen en schrijf je dat ook graag neer? Geef ons dan zeker een seintje. Om de mogelijkheden te bekijken kan je vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“Zonder zorgen de winter door”