Dat bewegen en actief bezig zijn in de buitenlucht goed voor je lichaam en geest is moeten we je niet vertellen. Maar waar is mountainbiken goed voor? Naast dat het gewoon heel erg leuk, spannend en uitdagend is zijn er nog verschillende voordelen en redenen om te kiezen voor de mountainbike.
Waarom jakkeren we met enige regelmaat de trails af en rijden we het snot uit onze neus? Wat doet dit precies met ons lichaam, welke invloed heeft het op onze geest en zijn er ook nadelen aan verbonden? Dat kom je in dit artikel allemaal te weten!
Waar is mountainbiken goed voor?
Naast voor de hand liggende zaken zijn er in onderstaande opsomming vast zaken waar je niet meteen aan gedacht hebt of kom je zelfs helemaal uit de lucht gevallen. In ieder geval mountainbiken is goed voor veel verschillende dingen. Voor we de nadelen en mindere kantjes van mountainbiken, want die zijn er ook, op je afvuren bekijken we eerst even waar mountainbiken nu precies allemaal goed voor is.
Met mountainbiken train je je hele lichaam
Mountainbiken is toch net even wat anders dan een rondje door de stad fietsen of een lange rit op de racefiets. Wanneer je echt gaat mountainbiken ga je hoe dan ook je hele lichaam trainen. Niet alleen je beenspieren krijgen het hard te verduren, ook je bovenlichaam, armen en nek profiteren mee van het rijden op off-road paden en trails.
Terwijl je op een gewone of racefiets je bovenlichaam maar amper gebruikt is dat bij mountainbiken wel anders. Zo vang je de schokken van het terrein voor een groot deel op met je armen. Uiteraard neemt de vering van jouw mountainbike ook een deeltje voor zijn rekening, maar toch…
Ook je bovenlichaam zit niet de hele rit stil. Om goed in balans te blijven moet jouw bovenlichaam actief meewerken op de mountainbike. Je core-spieren zullen er alleen maar sterker van worden.
Goed voor de conditie: mountainbiken en intervaltraining gaan hand in hand
Je conditie verbeteren kan op verschillende manieren. Zo kan je je uithouding verbeteren door lange ritten te rijden aan lage hartslag. Daarnaast kan je ook door intervaltraining snel progressie maken, aan kracht winnen en jouw conditie opkrikken.
Als intervaltraining is mountainbiken misschien wel het best geschikt van alle fietssporten, spinning even buiten beschouwing gelaten. Wanneer je regelmatig het beste van jezelf geeft op korte, maar pittige en steile klimmetjes zal jouw conditie er snel op vooruit gaan.
Genieten van de natuur
Natuurliefhebber of niet, fietsen in de natuur is gewoon altijd een beetje genieten en dat in alle seizoenen. Zo heeft elk seizoen zijn eigen charme en is er altijd wel wat moois om je ogen de kost aan te geven. Met een beetje geluk kruisen er zelfs wilde dieren jouw pad. Fietsen in de natuur is daarom erg goed om tot rust te komen, de stilte van de natuur in je op te nemen en te genieten van al het moois dat jouw pad kruist.
Het hele jaar door in beweging
Mountainbiken is officieel dan wel een zomersport, toch kan je gaan mountainbiken in om het even welk seizoen in om het even welke omstandigheden. Mountainbiken kan het ganse jaar, zelfs elke dag opnieuw.
Stof eten, klieven door het mulle zand, gas geven en een Strava KOM/QOM meepikken in de zomer en de lente, balanceren en grip houden in de modderige herfstmaanden én het snot uit je neus rijden in de winter opdat je geen koude vat. Zo heeft elk seizoen zijn charme.
Wanneer je gaat mountainbiken hoef je niet eens een tweede hobby te hebben, mountainbiken kan gewoon het hele jaar door. Het voordeel hiervan is dat je 100% kan focussen op het mountainbiken en de eventuele doelen die je wil bereiken.
Mountainbiken zorgt voor veel variatie
Fietsen is fietsen, maar toch niet helemaal. Mountainbiken is altijd anders en biedt veel meer variatie dan elke andere fietssport. Een weg is een weg maar een trail kan elke rit toch net weer wat anders zijn. Een natte of droge, modderige trail, beiden vergen een andere aanpak. Niet alleen het weer kan voor variatie zorgen ook de locatie waar jij gaat mountainbiken kan telkens een andere uitdaging vormen.
Goed voor je algemene fietstechniek, motoriek en evenwicht
Mountainbiken is goed om je algemene fietstechniek bij te schaven. Dit kan altijd van pas komen wanneer je naast de mountainbike ook wel eens op een andere fiets zit of nog andere sporten beoefent. Ook je motoriek en je evenwicht kunnen baat hebben bij of verbeterd worden wanneer je vaak op uitdagend en technisch terrein gaat mountainbiken.
Verkoeling en beschutting in de zomer
Een hete zomer? Ideaal om te gaan mountainbiken. Het bladerdek beschermt je tegen de zon en de ergste hitte. Ook een plotse regenbui kan net wat minder frisjes aanvoelen wanneer jij onder een groen bladerdek aan het fietsen bent. In de herfst en winter ben je in het bos goed beschut tegen wind en snijdende kou.
Ontdek nieuwe plekken door toertochten te rijden
Het zijn vooral wielerclubs die in de winter toertochten voor de mountainbike organiseren. Dit doen ze vaak om geld in de clubkas te krijgen. Ook kiezen veel wielrenners in de winter voor de mountainbike om daarna in het voorjaar weer te switchen naar de racefiets.
Door deel te nemen aan die toertochten kom je ook weer eens op nieuwe plaatsen. Zelfs wanneer je van de streek bent kan je op die manier vaak nog wel eens wat nieuwe paadjes leren kennen. Ook gaan toertochten vaak deels over privé-terrein waar éénmalig toegang voor verleend wordt. Een unieke kans dus om een keer per jaar eens op paden te rijden die daarna weer op slot gaan.
Je voelt je beter
Ken je dat gevoel na een zware rit op de mountainbike? Voelt goed hé?! Hoe diep je ook gegaan bent of hoe zwaar of lastig de rit was, het gevoel achteraf is toch waarvoor je het allemaal doet hé. Zeker wanneer je niet volledig over je limiet gaat kan je pas echt nagenieten en zelfs enkele dagen na zo’n rit nog profiteren van dat gevoel en de energie die je daardoor krijgt.
Je kan je gedachten verzetten
Kopje leegmaken en je zorgen even aan de kant zetten? Pak dan maar gauw de mountainbike. Op de mountainbike is continue focus erg belangrijk, zeker wanneer de trails uitdagend zijn. Met je focus en je gedachten op de trails heb je geen tijd meer om aan jouw (kop-)zorgen te denken. Mountainbiken is dus uiterst geschikt om even te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit.
Na de rit ben je weer helemaal opgepept en zullen jouw zorgen helemaal anders aanvoelen of sta je er misschien helemaal anders tegenover… Probeer het een keertje…
Geheugen en hersenfunctie krijgt een boost
Wanneer je veel beweegt en dit met wisselende intensiteiten doet gaat jouw lichaam steeds extra BDNF aanmaken. BDNF of brain derived neurotropihic factor is een stof die een belangrijke rol speelt in het herstelproces van de hersenen, meer bepaald in de hippocampus.
Deze stof zou er ook een positieve invloed hebben op ziektes zoals alzheimer en dementie en bijdragen aan het verbeteren van geheugenfuncties en het concentratievermogen. Ook het herstelproces van een burn-out, dé ziekte van deze tijd, of chronische stress kan door deze stof versneld worden.
Om optimaal te kunnen profiteren van de voordelen van BDNF is het aangeraden om matig intensief te sporten en bewegen. Wanneer je te intensief sport gaat deze stof een averechts effect hebben aangezien te intensief sporten stress zou kunnen veroorzaken. Te weinig intensiteit in je work-outs heeft zo goed als geen effect op deze stof.
Mountainbiken en sporten helpt je ook vooruit in het dagelijkse leven
Fit, gezond en in goede conditie verkeren heeft ook een rechtstreekse invloed op het dagelijkse leven. Zo voel je je fitter doorheen de dag en ben je minder moe (of moeten we zeggen “lui”). Hierdoor zullen de dagdagelijkse taken en jouw werk en klussen veel vlotter afgehandeld kunnen worden. Ook naar het werk fietsen kan jouw productiviteit ten goede komen. Neem ook een keertje de fiets naar de supermarkt of wanneer je op bezoek gaat bij iemand.
Mountainbiken vermindert de kans op ziektes
We zijn natuurlijk zelf geen dokters en je kan natuurlijk altijd pech hebben. Toch lijkt het ons logisch dat een gezond, fit en sportief persoon minder snel last zal ondervinden van bepaalde kwaaltjes.
Na het mountainbiken kan je lekker veel eten
Met mountainbiken verbrand je best wel wat calorieën. Wanneer je niet de ambitie hebt om te vermageren is het verstandig om die calorieën weer bij aan te vullen. Het spreekt dus voor zich dat wanneer je extra calorieën verbruikt hebt je ook extra calorieën mag aanvullen. Simpelweg wil dit zeggen dat je die dag gewoon meer kan en mag eten.
Natuurlijk moet je dit ook weer met een korreltje zout nemen en je gezonde verstand gebruiken. Een extra gezonde maaltijd achteraf is vaak de beste en meest verstandige keuze.
De Ultieme mountainbike gids
Met een goede basis wordt mountainbiken alleen maar leuker. Geef je kennis, skills en beleving meteen een boost, schakel een versnelling hoger en neem een voorsprong op jezelf!
Waar is mountainbiken NIET goed voor?
Hoe je het ook bekijkt, aan alles zijn er ook nadelen verbonden, zo ook aan het mountainbiken of toch in elk geval aan dingen die er bij komen kijken of er bij horen.
Mountainbiken kan een aanslag zijn op je bankrekening
We zeggen het voorzichtig, het “kan” een aanslag betekenen op je bankrekening. Dit ligt er natuurlijk maar net aan hoe fanatiek jij gaat mountainbiken. Uit ervaring kunnen we enkel maar zeggen dat een onschuldige en goedkope hobby vaak na verloop van tijd toch net wat grotere proportie gaat aannemen. Zeker als je helemaal gek bent van de hobby.
In eerste instantie moet je een mountainbike aankopen. Dit hoeft natuurlijk niet meteen de duurste te zijn. Let wel op dat de kans er altijd is dat je na enige tijd gaat uit beginnen kijken naar een ander, beter en vaak ook duurder model.
Naast de mountainbike zelf zijn er nog allerhande kleding, schoenen en accessoires die je nodig hebt. En die kosten natuurlijk allemaal geld. Je maakt het uiteraard wel zo duur als je zelf wil. Prijs en kwaliteit gaan wel vaak hand in hand al is het duurste van het duurste ook weer niet altijd de beste keuze, zeker voor de recreatieve fietser of mountainbiker.
Het bovenstaande heb je dus allemaal zelf in de hand, echter is mountainbiken een mechanische en slijtage sport. Dit wil zeggen dat onderdelen gaan verslijten en op regelmatige basis vervangen dienen te worden. Je kan ervoor kiezen om geen onderhoud te doen en geen onderdelen te vervangen, maar daar ga je naderhand veel spijt van krijgen.
Zowel de hele aandrijving, alle remcomponenten, banden, wiellagers, balhoofd en trapas gaan een keertje vervangen moeten worden, en daarna nog een keertje, en ga zo maar door… Je kan hierop besparen door deze klussen, of degene waar je het materiaal en de kennis voor hebt, zelf te doen. Heb je die kennis nog niet denk er dan eens aan om een fietsenmaker opleiding te volgen, super handig en leerrijk!
Op die manier spaar je de kosten van de fietsenmaker uit. Op de onderdelen kan je ook besparen al zijn wij daar zelf geen voorstander van, maar goed het is jouw eigen geld en veiligheid hé…
Mountainbiken is dus zeker géén goedkope hobby al moeten we natuurlijk ook niet overdrijven. Een fanatieke mountainbiker spendeert trouwens maar wat graag zijn zuurverdiende centjes aan zijn favoriete hobby. Zo heb je er tenminste wat aan!
Plaats(gebrek) in je kleerkast
Het voordeel van mountainbiken is dat het gewoon het hele jaar door kan beoefend worden. Het nadeel, of noem het een bijkomstigheid, is dat je best wel wat verschillende kleding nodig hebt. Ongeacht of je baggy of lycra kleding gebruikt om te fietsen heb je in de winter een warme set (of meerdere) nodig dan in de zomer.
In de lente en de herfst is het vaak een beetje uitzoeken wat precies de beste outfit is voor de omstandigheden van de dag. Accessoires zoals arm– en beenstukken, een fietsmuts en buff zijn dan zeker en vast geen overbodige luxe.
Hoewel een paar zomerschoenen in combinatie met overschoenen in de winter zeker een optie is, zijn specifieke winterschoenen toch vaak net wat warmer en beschermen ze je beter tegen natte voeten.
Ga je meermaals per week of zelfs elke dag het bos in, dan heb je van elke outfit wel eendubbeltje nodig. Tenzij je de wasmachine elke dag op volle toeren laat draaien natuurlijk.
Kortom, voor een hobby als mountainbiken, die je het liefst het hele jaar door beoefend, voorzie je best wat extra plaats in de kleerkast.
Time management
Een stevige geplande rit of zelfs de vaste toertochten in het weekend, je bent er wel enkele uurtjes zoet mee. Naast het fietsen zelf moet je er natuurlijk nog de voorbereiding, de eventuele autorit heen en terug en het poetswerk achteraf nog even bijtellen. Mountainbiken is dus zeker en vast een tijdrovende bezigheid.
Voor leuke dingen maak je natuurlijk maar wat graag tijd, toch is het niet altijd zo evident in de steeds drukker wordende maatschappij waarin we de dag van vandaag leven. Sta je op het punt te beginnen met mountainbiken hou er dan zeker rekening mee dat deze hobby een grote hap uit jouw beschikbare tijd zal nemen.
Te fanatiek mountainbiken vergoot de kans op blessures
Fietsen en mountainbiken heeft vele voordelen zoals je eerder in het artikel al hebt kunnen lezen. Echter is het zoals bij alles dat teveel van iets dan ook weer niet goed is. Dat is zeker het ook geval bij sporten in het algemeen alsook bij het fietsen en mountainbiken.
Te fanatiek mountainbiken kan leiden tot blessures en kan er eveneens voor zorgen dat de mountainbike naderhand een lange tijd aan de kant blijft staan. Omdat te voorkomen zorg je er maar beter voor dat het ook allemaal leuk blijft. Want daar draait een hobby toch om, niet waar?
Hou ook altijd rekening met je eigen limieten wanneer je gaat mountainbiken. Zeker wanneer je in groep of met kameraden gaat rijden die niet allemaal dezelfde skills of ervaring hebben. Het is op zulke momenten erg verleidelijk om gewoon in de flow van anderen mee te gaan. Naast brute pech gebeuren er op die manier vaak ernstige ongelukken.
Uit je comfort zone stappen is zeker en vast nodig om progressie te boeken, maar doe het dan met mate en stap voor stap. Zo voorkom je problemen en blijft het altijd leuk.
Kies je vanaf dag één meteen voor de zwaarste en langste mountainbike tochten dan kom je de man met de hamer vast wel eens tegen. Mountainbiken is geen pretje meer wanneer je zonder energie valt en is een aanslag op je lichaam. Het risico hiervan is dat je een afkeer of degout krijgt van mountainbiken of fietsen. Dit kan je grotendeels voorkomen door je eigen kunnen niet te overschatten en op tijdig de juiste hoeveelheid sportvoeding op te nemen.
Conclusie
Hebben we bewust meer voor- dan nadelen opgenoemd om iedereen maar aan het mountainbiken te krijgen? Zeer zeker niet! Mountainbiken heeft gewoon veel meer voor- dan nadelen en mountainbiken is gewoon voor heel erg veel dingen goed. De enkele nadelen moet je er maar bij pakken.
Mountainbiken is goed voor je conditie, gezondheid en geest en helpt je ook in het dagelijkse leven het beste uit jezelf te halen. Daarnaast kan een fietstochtje in de natuur heel erg ontspannend zijn en je kan je hoofd eens helemaal leegmaken. Omdat je focus nodig hebt op de spannendste trails kan je je dagdagelijkse zorgen even aan de kant zetten.
Door te mountainbiken ontdek je nieuwe plekken en tover je telkens weer een brede smile op je gezicht. Geef je zelfvertrouwen en conditie een boost door de vetste trails en tochten te rijden. Pluk, in je dagelijkse leven, de vruchten van de gezondheidsboost die mountainbiken je geeft. Wij kunnen dus geen enkele reden bedenken om NIET te gaan mountainbiken! Waar wacht je nog op?!