Bryton Rider S800 review & vergelijk 2022; beter dan de concurrentie?

Bryton Rider S800 review en vergelijk

In de afgelopen jaren bracht het merk Bryton verschillende fietsnavigatiesystemen op de markt. Na de Rider 860 en 750, die in 2020 het uitgebracht werden, en de S500 die begin 2022 op de markt kwam brengt Bryton wederom een nieuwe fiets-gps op de markt. De Bryton Rider S800 is het grote broertje van de nog recente S500 maar werd in een groter jasje gestopt.

De Rider S800 is het nieuwe vlaggenschip van Bryton op vlak van fietsnavigatie en zou met dit model de concurrentie moeten aangaan met onder meer het topmodel van Garmin; de Edge 1030 plus of de onlangs gelanceerde Edge 1040. Of deze nieuwe Bryton Rider S800 de Garmin en andere concurrenten van zijn troon stoot kom je te weten in deze Bryton Rider S800 review en vergelijk!

Bryton Rider S800 vs 750 vs S500

Bryton Rider S800 vs 750 vs S500

Wanneer een merk fietsnavigaties aan de lopende band op de markt brengt kan je natuurlijk niet verwachten dat er erg veel of grote verschillen tussen de systemen zijn. En dat is in het geval van Bryton zeker en vast waar. De Rider 750, het vorige topmodel van Bryton, is in vele opzichten zelfs gelijkwaardig aan de twee nieuwe Rider S-modellen. Qua formaat schommelt deze zelfs tussen beide broertjes in.

Op vlak van batterijduur en de integratie van de nieuwste, en best wel coole, climb challenge functie moet de oudere Rider 750 niet zo heel erg veel toegeven op zowel de Rider S500 als de S800.

Onderstaand hebben we de 3 toestellen met elkaar vergeleken. Daarnaast vind je ook telkens een link naar de individuele review van elk van de toestellen. De specificaties en functies van de nieuwe Rider S800 ontdek je verderop in detail.

Rider S800Rider 750Rider S500
Release date202220202022
Scherm grootte3,4 inch2,8 inch2,4 inch
TouchscreenJaJaJa
KleurenschermJaJaJa
Gewicht106 gram93 gram87 gram
Afmetingen105 x 58.5 x 14.2 mm92,5 x 49,7 x 19,7 mm83,9 x 51 x 17,4 mm
Resolutie272 x 451240 x 400 240 x 320
Accuduur36 uur20 uur24 uur
ConnectieBLE, ANT+Wlan, Bluetooth, ANT+Bluetooth, ANT+FE-C
Log geschiedenis300 uur300 uur300 uur
Smartphone meldingenJaJaJa
Voice searchJaJaJa
Bryton appBryton Active appBryton Active appBryton Active app
Barometer – hoogtemeterJaJaJa
Datavelden / pagina‘s1212 / 8 10 / 8
Automatisch uploadenJaJaJa
Auto pauzeJaJaJa
Fietsprofielen333
Climb ChallengeJaJa
Routes downloaden naar toestelJa, via app of toestelJa, via app of toestelJa, via app of toestel
Geavanceerde workoutsJaJaJa
Compatibel met smart trainerJaJaJa
POIJaJaJa
Back to startJaJaJa
SatellietenGPS / Glonass / Galileo / BDS / QZSSGPS, Glonass, Galileo, Beidou, QZSSGPS, Glonass, Galileo, Beidou, QZSS
Route herberekenenJa, via Bryton Active appJa, via toestelJa, via Bryton Active app
KaartenJa, OSMJa, OSMJa, OSM
Compatibel met appsJa, Strava, TrainingPeaks, Selfloops, Relive, today’s planJa, Strava, TrainingPeaks, Selfloops, Relive, Today’s planJa, Strava, TrainingPeaks, Selfloops, Relive, Today’s plan
Strava Live segmenten
Compatibel met indoor trainers / elektronisch schakelenJa, Shimano Steps / ANT+ LEV, Di2 / eTap / EPS / K-FORCE WE (FSA)Ja, Shimano Di2, SRAM, eTap, Campagnolo EPSJa, Shimano Di2, SRAM, eTap, Campagnolo EPS
Sensoren bundel?Ja (hartslag, cadans, snelheid) (Rider S800 T)Ja (hartslag, cadans, snelheid) (Rider 750 T)Ja (hartslag, cadans, snelheid) (Rider S500 T)
ReviewBekijk Review >>Bekijk review >>
PrijsvergelijkRider S800ERider 750ERider S500E
Bestel bij bol >>Bestel bij bol >>Bestel bij bol >>
Rider S800T (bundel)Rider 750T (bundel)Rider S500T (bundel)
Bestel bij bol >>Bestel bij bol >>Bestel bij bol >>

Bryton Rider S800 vs Garmin Edge 1030 Plus / 1040 vs Wahoo ELEMNT Roam

Bryton Rider S800 vs Garmin Edge 1040 vs Garmin Edge 1030 Plus vs Wahoo ELEMNT Roam

De Bryton Rider S800 is dan wel het nieuwe vlaggenschip bij Bryton, maar hoe verhoudt deze fiets-gps zich tegenover de toppers bij de concurrentie van Garmin en Wahoo? In onderstaand vergelijk krijg je vast al een idee over de verschillen tussen deze toestellen. De nieuwste Garmin Edge 1040 hebben we er voor de volledigheid ook bijgeplaatst.

Opties / GPSBryton Rider S800Garmin Edge 1040 (solar)Garmin Edge 1030 PlusWahoo ELEMNT Roam V2
Accuduur36 uur35 uur (45 in de Solar versie)24 uur17 uur
Scherm grootte3,4 inch3,5 inch3,5 inch2,7 inch
Route plannenVia Bryton Active appVia toestel / PC / SmartphoneVia toestel / PC / SmartphonePC / Smartphone
Surprise meJaJaJa
MTB-functiesClimb challengeMTB Dynamics, Grit, FlowMTB Dynamics, Grit, FlowVia app: Singletracks en MTB project
Ongeval- en diefstaldetectieJaJa
Points of interestJaJa + Up Ahead WP’sJaJa, in app
InstellingenVia toestel of appVia toestelVia toestelVia app
Intern geheugen300 uur opslag32 GB (Solar 64 GB)32 GB32 GB
TouchscreenJaJaJa
KleurenschermJaJaJaJa
SensorenbundelJaJa (performance)Ja (performance & mtb)Ja
ReviewBekijk review >>Bekijk review >>Bekijk review >>
KopenBestel bij bol >>Bestel bij bol >>Bestel bij bol >>Bestel bij bol >>

Door het ontbreken van specifieke functies voor mountainbikers blijft de Bryton Rider S800 iets meer gericht op wielrenners. Echter is de climb challenge functie, zeker voor de klimgeiten onder de mountainbikers, ook zeker een toffe en handige functie.

Qua formaat van het scherm moet de Bryton Rider S800 maar nipt onderdoen voor de Garmin Edge 1040 en 1030 Plus. Daarbij komt wel een erg mooie batterijduur van maar liefst 36 uur. Op dat vlak verpulverde de nieuwe Bryton Rider S800 de concurrentie volledig, tot de Edge 1040 op de proppen kwam met de Solar editie. Echter is het maar de vraag of die extra 12 uur echt nuttig zijn, tenzij je natuurlijk verschillende dagen, zonder oplaadmogelijkheden, op pad bent…

Hoewel de Wahoo ELEMNT Roam erg populair is, zeker bij wielrenners, moet deze toch wat toegeven op zowel de Bryton als de Edge-toestellen. Zowel qua scherm grootte als batterijduur is het verschil best groot te noemen. Het ontbreken van een touchscreen op de Wahoo is niet voor iedereen een issue, maar zowel de Bryton als de Garmin hebben het wel.

Bryton Rider S800 review; functies en eigenschappen op een rijtje

Bryton Rider S800

Bekijk prijs >>

Met de Bryton Rider S800 kan je je grenzen nog verder verleggen. Deze fiets gps bulkt van de functies zoals live tracking, groupride, verschillende trainingsfuncties en een suprise me functie die de naam Explore kreeg. Net als zijn voorganger is deze Bryton fietsnavigatie gericht op de fanatieke en zelfs professionele fietsers.

Dankzij het grotere formaat krijg je nog een duidelijker inzicht in al jouw statistieken en prestaties tijdens het fietsen. En met de verlengde batterijduur tot wel 36 uur hoef je je nooit zorgen te maken tijdens lange ritten en dagtochten!

Scherm en touchscreen

De Bryton Rider S800 is de grotere versie van de Bryton Rider S500 die eerder in 2022 op de markt kwam. Terwijl de S500 qua formaat exact tussen de Garmin Edge 530/830 en de Wahoo ELEMNT Bolt 2.0 zit, is het scherm van de S800 met 3,4 inch meteen een heel pak groter en maar nipt kleiner dan de 3,5 inch bij de Edge 1030 plus.

Naast de 4 knoppen waarmee je je rit kan starten, stoppen en pauzeren en doorheen datapagina’s kan navigeren is de Rider S800 voornamelijk te bedienen met het touchscreen.

Bryton Rider S800

Dankzij de ingebouwde lichtsensor zal het scherm zich aan de omstandigheden aanpassen. Zo zal het scherm extra oplichten wanneer je door een tunnel of donker bos fietst. Omgekeerd is ook het geval waardoor je altijd een perfect zicht hebt op al jouw fietsdata.

De pictogrammen en de interface zijn eveneens makkelijk te begrijpen net als de grafische weergave van de verschillende statistieken.

MIP (memory in pixel)

Dankzij MIP wordt schermschaduw geminimaliseerd en zal ook het batterijverbruik verminderen. Dus ook onder moeilijkere omstandigheden blijft het scherm van de Bryton Rider S800 goed en duidelijk leesbaar. Door de combinatie van passief omgevingslicht en zonlicht worden details in alle omstandigheden duidelijk weergegeven op het scherm.

Door het MIP-scherm worden enkel pixels vernieuwd die nieuwe informatie bevatten. Hierdoor vergt het switchen van scherm of het weergeven van andere datapagina’s veel minder van de batterij in vergelijking met traditionele schermen die steeds volledig vernieuwd worden.

Ook in vochtige omstandigheden blijft het scherm altijd leesbaar en dampt het niet aan. Hiervoor werd gebruikt gemaakt van een heldere en vaste lijm met hoge optische stabiliteit.

Batterijduur en naadloze registratie

De batterijduur van deze Bryton Rider S800 brengt de concurrentie helemaal in verlegenheid. Met 36 uur kan je wel een eindje gaan fietsen. Daarnaast gaat de registratie van jouw rit gewoon verder nadat je de Rider S800 weer inschakelt. Dit kan erg handig zijn bij meerdaagse fietsavonturen of bikepacking trips.

Connectiviteit met apparaten en apps

Om het volle potentieel uit de Bryton Rider S800 te halen dien je deze te verbinden met de Bryton Active app. Hoewel je ook op het toestel zelf verschillende zaken kan instellen, zoals bijvoorbeeld de datavelden, is de app voor erg veel functies een noodzaak. Dit kan je natuurlijk als zowel als voor- als nadeel bekijken.

Verbinden met de Bryton Active app is erg makkelijk en kan zowel met Android als iOS smartphones. Daarnaast kan je verschillende sensoren verbinden via ANT+. In de Bryton Rider S800 T bundel vind je een compatibele hartslag-, cadans- en snelheidssensor. Optioneel kan je ook nog een vermogensmeter verbinden met het toestel.

De Bryton Rider S800 is compatibel met de bekende training-apps zoals Strava, TrainingPeaks, Selsloops en Today’s Plan. Activiteiten worden eveneens automatisch geüpload naar de app die jij gebruikt.

De Bryton Rider S800 is ook compatibel met smart trainers, elektronisch schakelen en e-bikes.

Group Ride & chat

Bryton Rider S800 Grouptrack

Fiets je graag in groep en vind je het leuk om op de hoogte te blijven van de prestaties van jouw fietsmakkers dan kan je via de Bryton Active app de group ride functie gebruiken. Via de app kan je met één druk op de knop je fietsmakkers uitnodigen en hun real-time status bekijken. Zo kan je per fietser verschillende gegevens zoals afstand en snelheid afzonderlijk bekijken.

Via de app kan je ook verschillende gepersonaliseerde berichten instellen die je dan ook meteen in de groepsrit kan delen. Zo kan je anderen op de hoogte brengen van een tussenstop. Deze functie kan je zelfs handsfree bedienen dankzij de spraakfunctie van de Bryton Rider S800 (zie verderop).

Voice Search

Met de Bryton Rider S800 kan je ook adressen of POI’s handsfree zoeken door de gesproken zoekopdrachten. Hiervoor moet de Rider S800 wel verbonden zijn met de Bryton Active app. De Bryton Rider begrijpt meer dan 100 verschillende talen, al kunnen weersomstandigheden zoals hevige wind wel invloed hebben op de verstaanbaarheid of interpretatie van de zoekopdrachten. Een leuke feature die mogelijk in de praktijk niet altijd even praktisch is.

Cycling Dynamics

Bryton Rider S800 workouts

Om een inzicht te krijgen in al jouw topprestaties is er de Cycling Dynamics ondersteuning. Met deze functie krijg je een gedetailleerd overzicht van vermogensgegevens en krachttraining. Je krijgt de gegevens zowel statisch als grafisch te zien op het grote dynamische scherm van de Bryton Rider S800.

Hoewel deze integratie niet te vergelijken is met de MTB Dynamics bij Garmin kan deze functie wel praktisch zijn voor de echte en fanatieke trainingsbeesten of zij die verschillende fietsdisciplines beoefenen.

Geavanceerde workouts

Trainen met de Bryton Rider S800 is enkel maar verbeterd dankzij de integratie van verschillende nieuwe en geavanceerde functies en TrainingsPeaks.

Open Street Maps en POI’s

De Rider S800 maakt gebruik van Open Street Maps (OSM) die vooraf ingeladen zijn. Deze kaarten zijn verbeterd waardoor ook mtb-routes en offroad-paden beter zichtbaar zijn. Ideaal voor gravel- en mountainbikers of wielrenners die niet vies zijn van de offroad-disciplines.

Op de OSM kaarten worden POI’s zoals fietswinkels, tankstations, ziekenhuizen en toiletten weergegeven. Naar deze POI’s kan je ook altijd eenvoudig navigeren moest je ze nodig hebben.

Virtueel fietsen met de Bryton Rider S800

Dankzij de ANT+-verbinding kan je de Bryton Rider S800 makkelijk verbinden met de meeste smart fietstrainers. Je kan zelfs ritten, die je in-real-life gereden hebt, nog een keertje opnieuw rijden, maar dan virtueel.

Climb Challenge, data & alarm

Bryton Rider S800 climb challenge dataschermen

Ook de Climb Challenge functie, die op de S500 geïntroduceerd werd, is natuurlijk aanwezig op de nieuwe Bryton Rider S800. Met deze functie wordt klimmen pas echt leuk, of nog leuker!

Wanneer je een beklimming nadert krijg je meteen de Climb Challenge pagina op je scherm te zien met hierin een overzicht van de klim die je te wachten staat. De beklimming wordt ook grafisch weergegeven en gebruikt kleurcodes afhankelijk van hoe steil de klim is. Hierdoor kan je makkelijk mee volgen en weet je wanneer de zwaarste en steilste stukken er aan zitten te komen.

Onder de grafiek kan je verschillende datavelden bekijken die je info geven over de stijgingsgraad, de nog af te leggen hoogtemeters en afstand.

Is het de route even wat vlakker dan krijg je een mooi overzicht van de klimpartijen die verderop op de route liggen. Ao kan je je alvast mentaal voorbereiden en nog snel wat extra energie opdoen.

Turn-by-Turn navigatie & back to start

Turn-by-turn navigatie is natuurlijk een must bij een fietsnavigatie en kan zowel handig zijn wanneer je routes volgt maar net zo goed om nieuwe locaties in onbekend terrein of op vakantie te ontdekken.

Wanneer je verbonden bent met de Bryton Rider app krijg je ook straatnamen te zien en daarnaast kan je via de app ook POI’s instellen. Alle info betreffende de navigatie en de afstand tot de eindlocatie kan je eveneens op het scherm bekijken.

Zijn de benen leeg of weet je niet precies meer waar je begonnen bent dan kan je makkelijk terug naar de start navigeren met de back to start functie.

Bryton Rider S800 E en T

Wanneer er een nieuwe Bryton fiets gps op de markt komt kan je deze altijd los (Rider S800 E) of in een sensorenbundel (Rider S800 T) verkrijgen. Bij de Bryton Rider S800 is dat niet anders. De inhoud van beide “bundels” ziet er als volgt uit:

Bryton Rider S800 E

Bryton Rider S800 E

Heb je al verschillende sensoren in huis of fiets je liever zonder dan is de Rider S800 E natuurlijk de beste en meest voordelige keuze. Naast de fiets gps krijg je nog twee verschillende mounts en een beschermhoes meegeleverd. Met het veiligheidskoordje voorkom je dat de fiets gps zoek raakt bij een valpartij of botsing.

 • Rider S800
 • USB-C kabel
 • Beschermhoes
 • Bike mount
 • Sport mount
 • Veiligheidskoordje

Bryton Rider S800 T

Bryton Rider S800 T sensorenbundel

De sensorenbundel ziet er los van de sensoren compleet hetzelfde uit als de bundel zonder sensoren. Naast de hartslag-, snelheids- en cadanssensor ontvang je in deze bundel ook de twee mounts, de beschermhoes en het veiligheidskoordje.

 • Rider S800
 • Snelheidssensor
 • Cadanssensor
 • Hartslagsensor
 • Berschermhoes
 • USB-C kabel
 • Bike mount
 • Sport mount
 • Veiligheidskoordje

Conclusie; Bryton Rider S800 kopen?

De Bryton Rider S800 is een fiets gps die zich zeker en vast kan meten met de bekendere merken. Op vlak van afmetingen en batterijduur staat deze met stip tussen de toppers.

Het ontbreken van specifieke mtb-functies maakt dat deze in onze ogen voornamelijk voor wielrenners en gravelbikers interessant is. Combineer je wielrennen, gravel en mountainbike dan heb je met de Rider S800 zeker en vast een multifunctioneel toestel op je stuurtje staan. De Climb Challenge functie is dan wel weer een plus en kan concurreren met de ClimbPro functie bij Garmin.

Hoe dan ook is de Bryton Rider S800 wel weer een verbetering ten opzichte van de Rider S500, zij het een kleine verbetering. De S800 is voornamelijk geschikt voor jou wanneer je een groter scherm wil én wanneer 24 uur batterij niet voldoende is voor jou…

Ben je aan het uitkijken naar een nieuwe fiets gps en is jouw oog op het merk Bryton gevallen dan is zowel de Rider S800 als de kleinere S500 een uitstekende keuze. Het moet immers niet altijd Wahoo of Garmin zijn, toch?

Heb je echter wel behoefte aan specifieke mtb-functies dan is de Rider S serie mogelijk niets voor jou en ben je beter af met een ander toestel. Maak je de combinatie en wil je de fiets gps op verschillende fietsen gebruiken dan is de Bryton Rider S800 in onze ogen een uitstekende keuze! Beter dan de concurrentie? Dat vinden we, zeker als mountainbikers, dan weer niet, maar dat is slechts onze mening…

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”