Mtb zadelhoogte en zithouding afstellen

Last update:
Zadel mountainbike afstellen

Om blessures en ongemakken te voorkomen is het belangrijk je mountainbike juist af te stellen of dit te laten doen door middel van een bikefitting. Bij aankoop van een fiets of mountainbike stelt de fietswinkel je fiets ook wel af op jouw lichaam.

Wanneer je echter een tijdje aan het fietsen bent kan het zijn dat je toch nog wat aanpassingen wil doen. Het belangrijkste is natuurlijk dat jij comfortabel en zonder pijn op de fiets zit. Met een goede afstelling van je zadel kan je al veel problemen voorkomen.

Echter zijn er nog enkele zaken waarmee je best rekening houdt en die je makkelijk zelf kan aanpassen.

Framemaat mtb berekenen

Bij aankoop van een mountainbike is het essentieel dat je de juiste framemaat koopt. Enkel met de juiste maat kan jij uiteindelijk de, voor jou, ideale positie en zithouding bekomen. Laat je hierbij adviseren en opmeten door je fietsdealer.

Koop je online of tweedehands, bereken dan met behulp van je binnenbeenlengte de framemaat die jij nodig hebt. Ben je gek van een fiets maar is deze te groot of te klein, koop hem dan niet!

Hoe weet je nu welke framemaat jij moet hebben?

Binnenbeenlengte meten

Je binnenbeenlengte kan je makkelijk zelf meten via volgende manier:

Ga op blote voeten en in je ondergoed tegen een muur staan. Zorg dat je goed recht staat. Steek nu een boek of waterpas (zorg dat deze zo waterpas mogelijk gericht is) tussen je benen tot tegen je kruis. Duidt het bovenste punt van het boek of de waterpas aan of meet meteen de afstand van de grond tot de bovenkant van het boek of de waterpas. Deze afstand is je binnenbeenlengte.

Om nu de juiste framemaat te bepalen moet je de specificaties van de fiets die je wil kopen er even bijhalen. De geometrie kan verschillen per merk van fiets. Ga jij een Scott mtb kopen, kijk dan in de maattabel van Scott. Afhankelijk van je binnenbeenlengte en lichaamslengte weet je dan welke framemaat jij best koopt.

Meer info over het bepalen van de juiste framemaat kan je vinden in dit artikel.

Zadelhoogte mtb bepalen

Alvorens je je zadel in hoogte gaat verstellen meet je best eerst hoe hoog je zadel op dit moment staat. Zet je pedaal in het verlengde van je zitbuis en meet de afstand van het midden van je trapas tot de bovenkant van je zadel.

Zorg ervoor dat je altijd jouw zadelhoogte kent (schrijf het zeker ergens op) of opnieuw meet alvorens je aan je mountainbike gaat sleutelen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je zadel en zadelpen een keer moet demonteren, bijvoorbeeld:

Er zijn verschillende manieren om de juiste zadelhoogte te bepalen:

Heuphoogte

Ga naast je fiets staan en zet je zadel op heuphoogte, dus gelijk met je heup. Ga vervolgens op je fiets zitten met je hiel op je pedaal. Zorg dat het pedaal beneden staat in het verlengde van je zitbuis. Als je nu je been kan strekken, zonder te overstrekken, staat je zadel op de juiste hoogte. Ga een eindje fietsen en stel, indien nodig, een beetje bij.

Binnenbeenlengte

Ondertussen weet je ook hoeveel je binnenbeenlengte is, want deze had je nodig om de juiste framemaat te bepalen. Wanneer je die binnenbeenlengte vermenigvuldigt met 1,09 bekom je de juiste zadelhoogte.

De uitkomst van die berekening is hoe hoog je zadel moet komen, gemeten vanaf je pedaal. Zorg ervoor dat de pedaal op zijn laagste punt staat en de traparm in een rechte lijn met je zitbuis. Is je binnenbeenlengte bijvoorbeeld 90 cm, dan moet je zadel op 90 cm x 1,09 = 98,1 cm hoogte ten opzichte van je pedaal staan.

Zadelhoogte meten en instellen met de binnenbeenlengte

Hoek van de knie

Let tijdens het fietsen ook op de hoek van de binnenkant van je knie. Is je been volledig gestrekt als je pedaal beneden is dan staat je zadel te hoog. Je knie mag niet volledig uitgestrekt zijn. Een hoek van ongeveer 20 à 25 graden is een goede positie. Ook hier moet je weer een beetje mee experimenteren.

Rijd je met klikpedalen dan is het ook belangrijk dat je schoenplaatjes goed afgesteld zijn.

Elk lichaam is anders dus hou er natuurlijk wel rekening mee dat al deze methodes geen exacte wetenschap zijn en je hier en daar nog zal moeten finetunen om de perfecte zithouding voor jezelf te vinden.

Zadelpositie afstellen

Horizontale afstelling

Naast de hoogte van het zadel kan je ook nog de positie van je zadel aanpassen. Om te beginnen zet je je zadel best volledig horizontaal. Voor de meeste mensen is dit een goede positie.

Ben je van plan wat tricks en stunts te doen dan kan je ervoor kiezen de punt van je zadel lichtjes omhoog te laten wijzen. Dit zie je bijvoorbeeld heel duidelijk bij het BMX’en.

Ben je meer een klimtype dan kan je je zadelpunt lichtjes naar beneden zetten.

Indien je wat fysieke klachten hebt kan het ook zijn dat je wat aanpassingen moet doen aan de positie van je zadel. Heb je bijvoorbeeld vaak last van je rug, dan zou het kunnen dat je comfortabeler kan fietsen met een zadel dat een beetje omlaag wijst. Heb je pols- of schouderklachten tijdens het fietsen, dan moet je zadel wat meer omhoog wijzen.

Begin in ieder geval altijd met een horizontale afstelling als uitgangspositie.

Voor- en achterwaartse afstelling

Je zadel kan je ook naar voren of naar achter verstellen. Staat je zadel te ver naar voren dan komt je gewicht vóór je trapas en verlies je veel trapvermogen.

Methode 1

Om de goede positie te bepalen kan je volgend trucje gebruiken:

Hang een touwtje (met gewicht) vanaf je zadelpunt naar beneden. De afstand tussen het touwtje en het midden van je trapas moet tussen de 5 en 9 cm liggen om een juiste positie te verkrijgen.

Positie zadel mtb
De afstand tussen de twee rode lijnen moet tussen de 5 en 9 cm zitten.

Dit is natuurlijk ook weer persoonsgebonden. Voor de ene kan 5 cm het beste zijn, en voor iemand anders kan 9 cm het beste zijn.

Methode 2

Een ander trucje, waar wel wat extra hulp bij nodig is, gaat als volgt:

  • Houd terwijl je op de fiets zit je cranks horizontaal met je voet er op
  • Laat een touwtje via je knie naar beneden hangen

Voor een goede afstelling zou het touwtje dan door het midden van de as van het pedaal moeten lopen. Komt het touwtje voor de as dan moet je zadel een beetje naar achter. Komt het touwtje achter de as dan moet je zadel een beetje naar voren.

Mtb stuur afstellen

Je zadel staat ondertussen op de juiste hoogte, in de juiste hoek en juist gepositioneerd ten opzichte van je trapas. Om je zithouding te optimaliseren kan je nu de andere onderdelen gaan afstellen

Afstand tussen stuur en zadel

Plaats je elleboog tegen de punt van het zadel. Je vingertoppen zouden nu ongeveer tot halverwege je stuurpen moeten komen. Is dit niet het geval dan kan je een kortere of langere stuurpen overwegen of je zadel meer naar voor of achter plaatsen.

Let wel op als je bijstuurt met je zadel dat je binnen de marges blijft en bijvoorbeeld je gewicht niet voorbij je trapas plaatst.

Lengte van de stuurpen

Als uitgangspositie moet je ermee rekening houden dat je ellebogen lichtjes gebogen zijn (naar buiten wijzen). Een kortere stuurpen stuurt het beste en maakt de fiets wendbaarder. Je zit ook comfortabeler en compacter op de fiets.

Stuurpen mountainbike van 80mm
Stuurpen van 80 mm

Hoogte van het stuur

Ook dit kan je weer volledig naar eigen wens afstellen door spacer ringen weg te nemen (stuur lager) of toe te voegen (stuur hoger). Een hogere positie van je stuur maakt dat je rechter zal zitten en meer comfort hebt. Dit komt vooral van pas bij technische stukken.

Staat je stuur lager dan ga je veel dieper zitten en aerodynamischer, waardoor je meer snelheid kan maken (minder luchtweerstand).

Mtb zadelhoogte en zithouding

Zoals je dus kan zien hangt de perfecte positie van veel factoren af, maar hou vooral in je achterhoofd dat er niet één specifieke juiste instelling is.

Elk lichaam is anders en wat voor de één werkt kan voor de ander veel klachten opleveren.

Je hebt dus wel wat mogelijkheden om tot de juiste positie te komen:

  • Bikefitting: Perfect resultaat maar je betaald er dan ook voor.
  • Afstellen door je fietsdealer: Meestal gratis bij aankoop van een fiets, maar hoe goed je fiets afgesteld wordt is afhankelijk van de kennis van je dealer. Vaak zal hij vooral met je binnenbeen-, arm- en lichaamslengte aan de slag gaan.
  • Zelf afstellen en uitproberen: Het kost je niets maar het neemt wat tijd in beslag. Hoe meer ervaring je hebt in het mountainbiken, hoe sneller je zal aanvoelen of er iets aan je positie aangepast moet worden. Echter kan het ook voorvallen dat je pas te weten komt dat er iets mis is als je al wat fysieke klachten hebt.

Welke optie je ook kiest, zorg er altijd voor dat je comfortabel en zonder pijn kan fietsen en blijven fietsen. Heb geen schrik om iets aan te passen. Zorg wel, voor je iets aanpast, dat je weet hoe alles stond moest de aanpassing toch geen verbetering zijn.

Het belang van een goed mtb zadel

Afstelling is natuurlijk één ding, een erg belangrijk ding zelfs. Toch kan het zomaar zijn dat je ondanks de perfecte afstelling toch nog ongemakken ervaart tijdens of zelfs na het fietsen. Vaak zit dat probleem in je zadel.

Wanneer je een mountainbike aankoopt zit er standaard een bepaald zadel op. Maar is dat wel het geschikte zadel voor jou? Dit is iets waar veel (beginnende) mountainbikers niet echt bij stilstaan.

Is je zadelhoogte en zitpositie goed ingesteld maar heb je na verloop van tijd toch last van zadelpijn? Dan is het verstandig om even naar je zadel te kijken en eventueel na te denken om een ander zadel op je mountainbike te monteren.

Waar je rekening mee moet houden en hoe je het beste en meest geschikte zadel voor jezelf kiest kan je hier lezen.

Is jouw fiets al op jouw lichaam afgesteld en heb je dit zelf gedaan of laten doen? Rijd jij met het standaard zadel van je mountainbike of heb je toch een specifiek model? Wij horen het graag in een reactie onderaan de pagina.

Foto van auteur

AUTEUR

Geert is een recreatieve marathon mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij de Stoneman Arduenna en de Limburg 200 MTB ultra in 1 dag. Daarnaast is hij gediplomeerd fietstechnieker.

18 gedachten over “Mtb zadelhoogte en zithouding afstellen”

  1. Hallo Geert,

    Mijn fiets is gestolen en ik heb dus een nieuwe moeten kopen. Gelukkig had ik de maten opgeschreven dus kon ik dit eenvoudig overnemen. Ik ben van 26” naar 29” gegaan.
    Maar ik merk dat ik op mijn nieuwe fiets minder snel kan klimmen; ik heb snel last van de bovenbenen en dat zou theoretisch betekenen dat mijn zadel te laag staat.
    Uiteraard heb ik al veel geexperimenteerd met afstellingen maar ik krijg geen verbetering.
    Overigens krijg ik nooit het resultaat wat het hoort te zijn: touwtje knie naar hart pedaal krijg ik netjes voor elkaar maar dan staat het zadel volledig naar achteren, voorbij de markering. Als ik dan punt zadel-hart trapas meet is dit 9 cm, aan de ruime kant dus.
    Met de hak op het pedaal komt de zadellengte uit op 100cm maar als ik mijn binnenbeenlengte vermenigvuldig met 1,09 kom ik uit op 103,55. Zadel zat op mijn oude fiets op 101cm en dat heb ik nu ook weer: nog hoger en dan gaan mijn heupen bewegen.
    Tenslotte elleboog tegen punt zadel naar stuurpen; mijn vingertoppen zitten nog vóór de stuurpen zelfs.
    Mijn binnenbeenlengte is 95cm, ik ben 1.94cm en ik heb een 21” fiets; klopt perfect volgens de fietsenmaker en de tabellen op internet.
    Heb jij enig idee wat hier aan de hand is?

    Beantwoorden
    • Hey Benno,

      Het is moeilijk om via deze weg een oplossing te geven voor jouw probleem. Ik weet niet of je klikpedalen gebruikt, misschien staan je voeten niet juist tov je cranks omdat je schoenplaatjes niet juist afgesteld zijn (hoe je dat doet kan je ook lezen op de blog).

      Het lijkt me wel dat de afstand tussen je zadel en stuur vrij groot is. Misschien kan je het zadel wat naar voor zetten dan kom je ook meteen anders te zitten tov je cranks.

      Moest dat ook niet lukken zou ik, als ik jou was, een bike-fitting laten doen. Een oplossing moet er zeker zijn, dus niet wanhopen.

      Groeten,

      Geert

      Beantwoorden
  2. Dag Geert,
    Ik ben een beetje aan het stoeien met de horizontale positie van het zadel. I.v.m. de breedte heb ik echter ook een nieuw zadel aangeschaft. Mijn originele zadel is 245mm lang en de nieuwe is 280mm lang. Er is dus 3,5cm lengteverschil.
    Hoe hou ik nu de juiste afstand aan tot het stuur en tot hart trapas? Is het niet beter om vanuit de achterkant van het zadel te meten.

    Ik hoor graag van je.
    MVG
    Frans

    Beantwoorden
    • Hey Frans,

      De horizontale positie kan je ook als volgt afstellen: Houd terwijl je op de fiets zit je cranks horizontaal met je voet er op. Laat een touwtje via je knie naar beneden hangen. Voor een goede afstelling zou het touwtje dan door het midden van de as van het pedaal moeten lopen. Met deze methode heb je wel wat hulp nodig om het correct uit te kunnen voeren…

      Ik zal dit ook even aan het artikel toevoegen.

      Hopelijk ben je hiermee geholpen, anders hoor ik het graag.

      Grtz,

      Geert

      Beantwoorden
  3. Er staat in het artikel een berekening van de zadelhoogte. X 1,09. In het voorbeeld word dat niet duidelijk weergegeven vind ik.
    “Is je binnenbeenlengte bijvoorbeeld 90 cm, dan moet je zadel op 90 cm hoogte ten opzichte van je pedaal staan.”
    Hier is dus niet gerekend met de 1,09.
    Of heb ik het mis?

    Beantwoorden
    • Hey,

      Klopt inderdaad, dat hebben we in het voorbeeld inderdaad even over het hoofd gezien, maar het moet dus nog met 1,09 vermenigvuldigd worden.

      Bedankt om dit te melden, we hebben het meteen aangepast!

      Groeten

      Beantwoorden
  4. Hallo Geert,

    Ik heb pas een MTB fiets gekocht. Nu heb ik het gevoel dat ik ‘als het ware’ voorover val.
    Wanneer ik een touwtje van de punt van het zadel langs de trapas laat hangen meet ik 5cm achter de trapas.
    Wanneer ik een touwtje vanaf de voorkant van mijn knie langs de pedaalas laat hangen, meet ik +/- 4cm voor mijn trapas. Mijn zadel zou dus naar achteren moeten maar dan klopt de maat tussen zadel en stuurpen niet meer. Ik heb nu al de kortst mogelijke stuurpen gemonteerd dus mijn stuur kan niet verder naar achteren. De framemaat (52cm) klopt, m.i. wel; Lengte=1.88 en binnenbeenlengte=95cm. Crank=175mm

    Heb jij een suggestie?

    Gr. Marc

    Beantwoorden
    • Hey Marc,

      Ik heb er even over zitten nadenken, vandaar mijn late reactie. Heb je al een keer met de zadelhoogte en stuurhoogte geëxperimenteerd? Als je “voorover valt” lijkt het me dat je misschien wat meer rechtop moet zitten? Of misschien het zadelpunt wat omhoog brengen?

      Het is altijd moeilijk te zeggen vanop afstand. Laat me zeker weten of iets van het bovenstaande geholpen heeft… Succes in elk geval!

      Groeten,

      Geert

      Beantwoorden
      • Hoi Geert,

        Dat heb ik idd ook gedaan. Mijn zadel heb ik niet al te hoog staan (mijn knie is nog redelijk gebogen met de trapper in de onderste stand), maar dat heb ik bewust gedaan omdat we veel in het bos rijden. Mijn stuurpen heb ik vervangen door een stuurpen met een hoek van 35° en een lengte van 70mm. Wanneer ik deze langer kies gaat deze ook weer verder naar voren.
        Ik wil even een zadelpen met een offset van 20mm proberen, kijken of dit verbetering brengt.
        Bedankt voor je reactie en ik laat weten hoe de nieuwe zadelpen gaat bevallen.

        Gr.Marc

        Beantwoorden
  5. Hoi Geert,

    Dat heb ik idd ook gedaan. Mijn zadel heb ik niet al te hoog staan (mijn knie is nog redelijk gebogen met de trapper in de onderste stand), maar dat heb ik bewust gedaan omdat we veel in het bos rijden. Mijn stuurpen heb ik vervangen door een stuurpen met een hoek van 35° en een lengte van 70mm. Wanneer ik deze langer kies gaat deze ook weer verder naar voren.
    Ik wil even een zadelpen met een offset van 20mm proberen, kijken of dit verbetering brengt.
    Bedankt voor je reactie en ik laat weten hoe de nieuwe zadelpen gaat bevallen.

    Gr.Marc

    Beantwoorden
  6. Ik heb een andere vraag; ook pas geleden overgestapt van 26 naar 29 inch.
    Maar ik merk met de bredere sturen, dat ik last krijg van mn linker elleboog.
    Iemand tips&tricks hoe dit snel en handig te verhelpen is. Met mn 26″bike had ik nergens last van.
    Verneem het graag, vriendelijk bedankt.

    Beantwoorden
  7. Ik heb een vraag over de zadel set back ten opzichte van de schoenplaatje, deze staan verder naar achter dan onder de bal van mijn voet.waar moet nu de loodlijn lopen nog steeds door de hart van de pendaalas of door het hart van de schoenplaatje

    Beantwoorden
    • Hey Marcel,

      De methode beschreven is een uitgangspunt waarop je kan verder bouwen. Wat ik denk dat jij bedoeld werkt als volgt:

      Cranks horizontaal plaatsen en op het zadel gaan zitten met de voet op het pedaal. Via de voorkant van je knie (van het voorste been) een touwtje met gewicht naar beneden laten hangen. Als het touwtje met gewicht door het midden van de as van het pedaal loopt “zit je goed”. Zit het ervoor dan moet het zadel een beetje naar achteren. Hangt het touwtje achter het midden dan kan je je zadel wat naar voren plaatsen.

      Mogelijk heb je bij deze methode wel wat hulp nodig om alles goed te kunnen zien. Uiteraard is testen ook na deze methode altijd slim.

      Hopelijk ben je hier wat mee. We zullen deze methode asap toevoegen aan het artikel.

      Groeten

      Beantwoorden

Plaats een reactie

cover e-book zonder zorgen de winter door

ontvang het GRATIS e-book: "Zonder zorgen de winter door"

Maak jezelf en je mountainbike winterproof. Met checklijst, zodat je zeker niets vergeet.

You have Successfully Subscribed!

MTB blueprint

ontvang het GRATIS e-book: "MTB Blueprint"

Geniet van zorgeloze en pechvrije ritten met deze snelle checks en slimme tips, elke keer opnieuw! Met handige checklijst, zodat je zeker niets over het hoofd ziet.

You have Successfully Subscribed!